Hyperloop One doet onderzoek naar de realisatie van een verbinding tussen Dubai en Abu Dhabi. Het bedrijf toont in een video hoe zo'n verbinding eruit zou kunnen zien; volgens het concept kan de reis tussen twee terminals in tien minuten worden afgelegd.
Hyperloop One gaat de komende drie maanden samen met de transportautoriteit in Dubai, architecten en bouwbedrijven kijken waar en hoe de bouw van het buizensysteem zou moeten plaatsvinden. Het transportsysteem moet zowel mensen als vracht gaan vervoeren.
In de conceptvideo is te zien dat grote gebouwen in de Verenigde Arabische Emiraten worden uitgerust met eigen stations waar individuele pods kunnen aanmeren. Die pods, geschikt voor personen of vracht, worden vervolgens per vier gecombineerd en getransporteerd in de transportbuis. Binnen een stad kunnen de pods ook individueel verplaatsen, om passagiers en vracht op specifieke locaties te krijgen. De pods zouden gemaakt kunnen worden voor zes tot honderd personen. Ook wil Hyperloop One bedrijven hun eigen pods laten beheren.
Ontwerpers van architectenbureau BIG hebben een manier bedacht waardoor reizigers naar buiten kunnen kijken. Door in de buis nauwe, doorzichtige sleuven te plaatsen met een regelmatig interval, ontstaat een zoötroop-effect, waardoor een illusie van het voorbijrazende landschap moet ontstaan.
Het onderzoek naar de verbinding is het gevolg van een overeenkomst die Hyperloop One heeft gesloten met de Roads and Transport Authority in Dubai. Het is de tweede overeenkomst die Hyperloop One sluit in de Verenigde Arabische Emiraten. In augustus maakte het bedrijf bekend onderzoek te doen naar de realisatie van een transportbuis van de Jebel Ali-haven naar een containeropslagplaats 29km verderop.
Hyperloop One heeft ook studies lopen naar de haalbaarheid van zijn transportmiddel in Finland en Zweden, Rusland, Zwitserland en de Verenigde Staten. In mei voerde het bedrijf een succesvolle test uit van het aandrijfsysteem. Daarbij werd binnen 1,1 seconde een snelheid van 187 kilometer per uur behaald. Het uiteindelijke doel is om met een systeem van gesloten buizen een snelheid van 1000km/u te halen.
Elon Musk, oprichter van PayPal, Tesla en SpaceX, presenteerde in 2013 zijn idee voor de Hyperloop: een transportsysteem dat goedkoper, sneller en efficiënter moet zijn dan huidige vervoermiddelen. Hyperloop One, dat eerder bekendstond als Hyperloop Technologies, is een van de bedrijven die het concept in de praktijk willen brengen.