Voor de mensen die zich zorgen maken over de veiligheid: We maken als mensheid massaal gebruik van vliegtuigen als vervoersmiddel
KNIP KNIP
Het idee achter de hyperloop is niet nieuw, over de jaren heen is er vaker naar gekeken en het liep constant uit op hetzelfde, leuk idee maar niet haalbaar.
Je vergeet een heel groot verschil, een vliegtuig wordt tijdelijk onder druk gezet, zodra het weer op de grond is gaat de druk eraf en wordt de romp geïnspecteerd op micro-barstjes met specialistisch apparatuur. Zodra men micro-barstjes detecteert gaat het toestel in onderhoudt.
De delta-P met een vliegtuig is eigenlijk helemaal niet zo groot vergeleken met de bijna vacuum van de hyperloop. De druk in de cabine is ook niet op zeeniveau, hierdoor is de delta-P nog lager. Alleen luxe business jets doen dat, vanwege het prijskaartje houden de meeste commerciële vluchten de druk wat lager. Tevens als er iets in een vliegtuig gebeurt kan je het overleven met een noodduik naar een hoogte waar de druk wel goed genoeg is, een helse rit dat wel maar de overlevingskans is best hoog.
Nou gaan we kijken naar de hyperloop zelf. Even het voorstel van Elon Musk aan de kant (want hij wil een lengte aanleggen van 1000km), de voorgestelde Zuiderzeelijn heeft ongeveer een lengte van 200 km.
De hyperloop werkt onder een bijna vacuum, dat houdt in dat je alle lucht eruit moet pompen. Dat kan je op twee manieren doen:
1. Elke keer als er een capsule in zit alle lucht eruit pompen, of
2. een groot deel onder vacuum houden en alleen de sluizen leeg pompen.
De tweede optie lijkt mij het beste want anders moeten passagiers misschien zelfs dagen wachten voor alles onder vacuum is. Een overgroot deel van het traject moet in een vacuum blijven. Als je er fysisch tegenaan kijkt dan is een vacuum niks anders als een vorm van energie opslag (delta-P). Je hebt dus een traject van 200km wat constant onder spanning staat en die energie is nog best hoog ook nog eens. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel energie het totaal is want je weet een hoop dingen niet maar het kan zomaar in de buurt komen van zware bom, mij gevoel zegt dat het gaat om rond de 20 ton aan TNT, maar dat moet je maar even narekenen met echte cijfers.
Omdat het constant onder spanning staat zijn dingen als onderhoud en inspectie ook redelijk lastig, elke keer als je onderhoud wil plegen moet de druk eraf, etc. Dit kost allemaal energie, een hoop energie.
Daarnaast heb je te maken met een hoop omgevingsvariabelen die je niet in handen hebt. Temperatuur, regen, wind, hagel, vallende bomen, ongelukken, etc. Het ding zal uitzetten en krimpen, het zal spontaan opwarmen en afkoelen met harde zon en regen, er zullen bomen op vallen en auto's tegen aan rijden, etc. etc. etc. Waarom dat laatste belangrijk is, als de buizen sterk genoeg moeten zijn dan moeten ze perfect rond blijven, zodra er ergens een deuk in de buizen zit dan is het niet perfect rond en klapt het geheel in.
Een immense engineering en onderhoud taak, daarom is men keer op keer op keer tot de conclusie gekomen dat het niet haalbaar is, simpelweg te duur. Te complex in de bouw en daardoor ook te duur in onderhoud.
Voorstanders wijzen ook wel eens naar de LHC. Ja dat klopt, de LHC is 27km lang en werkt onder dezelfde omstandigheden. Maar de LHC heeft bijna 30 jaar in R&D fase gezeten en daarna heeft het ongeveer 9 miljard gekost om het te bouwen. De LHC is ook speciaal ontworpen voor zijn doel als deeltjes versneller, de buizen liggen diep diep onder de grond in een omgeving die strikt gecontroleerd of gemodelleerd is.
Feit is, op de oppervlakte lijkt het allemaal wel goedkoop maar als men dieper gaat kijken naar de engineering vraagstukken eromheen dan loop je hard tegen een muur. En dan niet te hebben over de veiligheid van de passagiers maar ook over de veiligheid van de mensen eromheen. Ik wil niet dat een dergelijke buis onder mijn huis loopt om begrijpelijke redenen.
En dan te bedenken dat we het nu alleen maar over het traject hebben gehad en niet over de capsule. De cabine druk in de capsule zal op zeeniveau (of bijna zeeniveau) moeten blijven. De delta-P met een vacuum is vele malen grote dan wat een vliegtuig heeft op hoogte. De capsule zal van sterk dik materiaal moeten zijn wil het bestand zijn tegen al die krachten. Dat betekent meer massa en dat betekent weer extra problemen. Daarnaast zit je nog steeds met de veiligheid vragen, zoals ik al hierboven zei, spontane decompressie in een vliegtuig is te overleven. Hoe zit dat met de hyperloop?
/edit: Blijkbaar vinden sommige mensen het belangrijk dat ik erbij vermeld dat een vliegtuig niet na elke vlucht wordt gecontroleerd maar op vaste onderhoudsintervallen. Nogal logisch lijkt mij maar goed, om die mensen een plezier te doen bijdezen dan maar. Vor de rest doet dat niet toe aan deze discussie maar goed, die mensen zijn nu weer blij.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 23 juli 2024 05:33]