Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

SpaceX Pod-competition gaat van start

Delft Hyperloop in de race

27-01-2017 • 17:00

84

Delft Hyperloop in de race

In 2013 bracht Elon Musk zijn ideeën over de haalbaarheid van een Hyperloop in een white paper naar buiten. Over de basis van dit conceptvervoermiddel wordt al decennia nagedacht: door een vacuümbuis kun je in theorie met hoge snelheid van plek A naar plek B. De details van de uitwerking van Musk beschreven we destijds in het achtergrondartikel: De Hyperloop: reizen per supersonische buizenpost.

Musk was dan wel overtuigd van de haalbaarheid, maar aan de ontwikkeling zelf wilde hij zijn handen nog niet branden. Daarom gaf hij zijn bedrijf SpaceX in juni 2015 de opdracht om een wedstrijd uit te schrijven. Daardoor kon hij de creativiteit en expertise van deskundigen wereldwijd aanspreken voor de ontwikkeling van een prototype pod. Een van de teams die de uitdaging aangingen, was Delft Hyperloop; de studenten onthulden hun ontwerp begin 2016.

Delft

Met dat ontwerp deden ze mee aan de eerste ronde van de SpaceX Hyperloop Pod Competition. Die werd een jaar geleden gehouden bij de Texas A&M University en Delft gooide hoge ogen: de studenten wisten de 'Pod Innovation Award' op hun naam te zetten. Daarmee behoorden ze tot 30 van de 115 teams die naar de volgende ronde mochten en voor de zware opgave stonden daadwerkelijk een pod te bouwen.

Die volgende ronde zou eigenlijk in de zomer van 2016 plaatsvinden en team Delft werkte hard om zijn capsule op tijd gereed te krijgen. Bij de videoreportage Het testen van Delft Hyperloop gingen we een kijkje nemen hoe het eraan toe ging. Helaas ging de competitieronde in de zomer niet door, maar werd deze uitgesteld. Dit weekend is het dan toch zover en strijden 30 teams bij de eerste echte test van hun voertuigen. Ze moeten hun pods daarvoor door een buizensysteem van 1,25 kilometer laten voortbewegen. Dat gebeurt bij het SpaceX-hoofdkantoor en Tesla’s Design Studio in Hawthorne, Los Angeles, Californië.

Wat heeft Delft Hyperloop afgelopen periode gedaan?

Eind juni werd de uiteindelijke pod van het team onthuld. Het gaat om een prototype op halve schaal en bij de wedstrijd zal er dus ook geen mens in vervoerd worden. De Delftse capsule is 1 meter hoog en 4,5 meter lang. Het omhulsel is gemaakt van koolstofvezel en mede hierdoor weegt de pod 149 kilogram. In oktober werd het geheel al in een speciaal daarvoor vervaardigde doos in een vrachtwagen getild, om uiteindelijk per vliegtuig naar Californië vervoerd te worden. De studenten wilden hun prototype al in een vroeg stadium aanwezig hebben, om tests uit te kunnen voeren in Hawthorne en eventueel bepaalde onderdelen te verbeteren. Afgelopen week is de capsule uit Delft geslaagd voor de vacuümtest en de test voor de externe track die buiten de buis ligt. Daarmee is het team klaar voor de test in de buis.

Delft Hyperloop truck

Wat gaat er gebeuren bij Pod Competition I?

De voertuigen van de dertig verschillende teams gaan door een testbuis met een lengte van 1,25 kilometer en een diameter van 1,83 meter. De buis kan voor 99,8 procent vacuüm bereiken en is voorbereid op de verschillende technieken die de teams hanteren voor de voortbeweging. Bijvoorbeeld systemen met compressors en luchtlagers, voertuigen met magnetische levitatie en prototypes met wielen. Team Delft laat weten een snelheid van 200km/u te kunnen behalen in de testtrack van 1,25 kilometer. Die snelheid kan toenemen tot 400km/u bij een lengte van 1,6 kilometer en 1200km/u bij een nog langere buis. De competitie draait echter niet alleen om snelheid.

Hyperloop testtrack

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De teams moeten zoveel mogelijk punten scoren in vier categorieën. Elke categorie is weer onderverdeeld in meerdere subcategorieën voor de puntenverdeling. SpaceX heeft een volledige lijst gepubliceerd met alle onderdelen waarop gescoord kan worden.

  • Categorie 1: Ontwerp en constructie (500 punten)
  • Categorie 2: Beveiliging en betrouwbaarheid (500 punten)
  • Categorie 3: Prestaties bij operations (500 punten)
  • Categorie 4: Prestaties bij de race (1000 punten)

Na komend weekend is het echter nog niet gedaan, want er volgt een Pod Competition II. Deze competitie wordt in de zomer van dit jaar gehouden met dezelfde testbuis, maar hierbij draait het maar om een ding: zo snel mogelijk door de buis gaan en gecontroleerd remmen, dus niet crashen.

Wie zijn de grootste concurrenten van Delft Hyperloop?

Zelf zien de studenten het universiteitsteam van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology als grootste concurrent. Dit MIT Hyperloop Team won vorig jaar de Best Overall Design Award, de hoofdprijs van de Design-competitie. De capsule van MIT is net als die van Team Delft gebaseerd op permanente magnetische levitatie. Hij weegt 250 kilogram en bevat een behuizing van koolstofvezel en polycarbonaat. Twintig neodymiummagneten houden de capsule 15mm boven de track.

MIT Hyperloop

Bij de top 5 van het Design-evenement van vorig jaar won de Badgerloop van de University of Wisconsin-Madison de Pod Technical Excellence Award. Deze auto-achtige pod van bijna 4,6 meter heeft traditionele wielen voor makkelijk vervoer. Dankzij magnetische Halbach-wielen, die om een centrale rail komen, kan het voertuig volledig zweven.

Badgerloop
Het Vhyper-team van Virginia Tech won eveneens een Pod Technical Excellence Award. De studenten van deze universiteit gebruiken als unieke eigenschap een cold gas-aandrijving, zoals die ook voor raketten wordt gebruikt, om extra snelheid te krijgen.

Hyperloop Virginia Tech

Ten slotte is er de aerodynamische HyperXite van de University of California Irvine, die zich op een soort 'lucht-ski's' zwevend door de buis kan begeven.

HyperXite

De teams gaan op zaterdag 28 en zondag 29 januari met elkaar de strijd aan. Op moment van schrijven is er geen wedstrijdschema om te zien op welke dag en tijdstip Delft Hyperloop zijn run moet uitvoeren. Wel zijn de vorderingen via de Twitter-accounts van Delft Hyperloop en SpaceX Hyperloop te volgen. Op 29 januari wordt de uitslag bekendgemaakt.

Reacties (84)

84
77
46
7
1
22
Wijzig sortering
Viel een beetje tegen die beelden, ik las overal over de snelheid en toen kwam die langzaam aantuffen :+ . Daarna las ik dat dit de slowruns waren, morgen meer snelheid :)
En Delft heeft gewonnen! Woohoo!
Zondag avond is de livestream te volgen op de hyperloop website, zie link. De wedstrijd is bedacht door Elon Musk. Zal hij in zijn hoofd het idee hebben dat dit idee er gewoon ooit gaat komen en dat hij dan ook maar gelijk naar een manier zoekt om de buis / traject 'weg te werken'..? Zie zijn graafplannen, zie zijn twitter bio en 2 tweets.

[Reactie gewijzigd door SuperflipNL op 23 juli 2024 03:29]

Als je ziet hoe zijn carrière verloopt lijkt er een hoge mate van planning in te zitten.

Er is een filmpje waarin hij op vrij jonge leeftijd een sportauto in ontvangst neemt na verkoop van zijn eerste bedrijf. Hij noemt terloops dat hij na verkoop van het bedrijf 'iets' online gaat doen in de banksector. 'Want er is nog niets in die markt.' Dat werd Paypal.

Ik ben erg blij met deze man. Hij zorgt ervoor dat technisch haalbare zaken na vele decennia ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden en breed worden opgepakt.

Ik vlieg bij voorkeur niet. Het is te milieubelastend. Treinreizen in Europa is bijzonder lastig en duurder dan vliegen. Een goedkopere, duurzame en snelle hyperloop oplossing zou geweldig zijn
Wanneer zou dit in de praktijk gebruikt kunnen worden?
Zo ver ik weet, ze waren namelijk vrijdag op 3fm met een interview. Is dit nu al mogelijk. Er zit geen nieuwe techniek in.

Je hebt alleen het geld nodig voor de aanleg, maar het is een combinatie van bestaande techniek.

Ik vrees dat de aanleg te lastig wordt. Maar binnen Europa zou zoiets een goed alternatief kunnen zijn voor het vliegtuig. Zeker wanneer je niet 2 uur van tevoren hoeft in te checken.

als je met 30 minuten in Parijs kan zijn dan kan je bijna overal gaan wonen en werken. Ik bedoel als het populair wordt en de kaartjes echt goedkoop worden kan je dus vanuit thuis naar Parijs in 40 minuten (mits je bij een station in de buurt woont).
In het Financieel Dagblad heb ook een stuk hierover gestaan. Zij hebben daarbij ook de resultaten van een onderzoek naar de kosten van een enkeltje Enschedé-Amsterdam (15 min met de Hyperloop). Dit onderzoek zou gedaan zijn door de universiteit Twente en de bouw kosten zouden uitkomen op een bedrag van ongeveer 5.8 miljard euro. Zij zeiden verder dat de prijs van dit enkeltje over dit traject dan ook minimaal 14 euro zou zijn.
Het er ligt er natuurlijk aan welk model van terugverdienen men toepast.
Inchecken zal wel moeten.
De plannen voor passagierslijsten en veiligheidscontroles op nu bestaande hogesnelheidstreinen worden ons binnenkort reeds door de strot geduwd onder het plaatje terrorismebestrijding.
Goedkope kaartjes? Als een retourtje Venlo <-> Eindhoven mij al €20 kost?
Ze gokte op ca 1/3e van een vliegticket kaartje. Dat zou minder zijn dan de treinkaartjes in Nederland.
Ja oke, maar net als met vliegvelden zul je ergens moeten wonen waar een station is. en deze zal waarschijnlijk alleen in de "aantrekkelijke" steden zitten.
Je vliegt voor 35 euro enkele reis naar zuid Spanje als je je ticket slim koopt..... Succes.

Waarom staat vliegen voor veel mensen gelijk aan hoge prijzen? Trein, auto, bus, allemaal vaak veel duurder en meestal geen optie.

Laat staan de tijdswinst. Oh..... En de veiligheid. Ook niet onbelangrijk.

Ot: ik moet nog maar zien of mensen met alle angsten die ze hebben in een zetpil zonder ramen en bewegingsvrijheid willen zitten....

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 23 juli 2024 03:29]

Vliegtuigen zijn de grootste co2 uitstoters. Het kan niet uit voor 35 euro. Reken er maar op dat de komende jaren die prijzen enorm omhoog gaan om ons klimaat te beschermen. Een hyperloop is dan vele malen goedkoper in gebruik.
Het word interressant om te zien hoe goedkoop ze de vacuumbuis kunnen maken.
Onzinnig om de totale prijs en de prijs van anders lege stoelen met elkaar te vergelijken. Ja, je kan belachelijk goedkoop vliegen. Kan je met alleen de goedkoopste tickets een vliegtuig laten vliegen? Natuurlijk niet. Handiger om gewoon de kosten per passagier te vergelijken. Als dat te ver van elkaar af zit dan wordt het lastig ja.
Mwoah,

Als je weet hoe de prijs bepaalt wordt bij Airlines, dan klopt je redenering niet. De airline waar ik werk (en velen anderen) hanteren een systeem waarbij hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. De laatste stoelen zijn het duurst. Precies andersom als je zou verwachten. Wij dumpen geen stoelen.

We hebben een gemiddelde bezettingsgraad van 93%. Dus het is kennelijk een goed werkend systeem.
Die laatste zijn juist de dure plaatsen en die worden vaak door het bedrijfsleven betaald. Bij ons gaan er behoorlijk wat vlieguren doorheen. Die worden vaak een paar dagen van te voren geboekt en dan ga je betalen.

Zoals ik al zei, het gaat om het gemiddelde. Verder zijn de brandstofkosten een groot onderdeel van de prijs, en de prijs van de olie is idioot laag (juist omdat mensen zien dat die technologie onder druk komt te staan). Of dat terecht is weet ik niet, vooral kerosine en diesel zie ik nog niet snel vervangen worden.
Nee, en zeker niet voor een vliegtuig waar gewicht een major factor is. Ik zie eerder een brandstof gebaseerd op algen of iets dergelijks dan een airliner met elektrische motoren. Straalmotoren verbranden alles, dus dat is geen issue.
Goed punt, dit vroeg ik me ook al af. Ik ben vorig jaar voor 50 euro naar Malta gevlogen. De benzinekosten en parkeerkosten naar Weeze waren hoger.
Ik vraag me af of ze veel last zullen krijgen van de knal als ze door de geluidsbarrière gaan?
Afhankelijk van de temperatuur is de snelheid om en de nabij 1100km/h.
Nee. Voor een sonic boom, of geluid in het algemeen, heb je lucht nodig. Met 99,8% vacuüm heb je daar dus geen last van :)
Waar komt dan zuurstof voor de inzittenden van de capsule vandaan?
De capsule is luchtdicht. Men kan de nodige zuurstof ofwel meenemen in tanks ofwel proberen te halen uit de 0,2% atmosfeer die je nog wel hebt.

In hetzelfde rijtje:

- Waar komt de zuurstof in een vliegtuig vandaan
- Waar komt de zuurstof in een ruimtetuig vandaan
- Waar komt de zuurstof in een duiboot vandaan
- need I go on?
Vliegtuig?

Buiten lucht samengeperst door de motoren

Ruimtetuig?

Zuurstof Tanks

Onderzeeboot?
Verschillend. Uit het water door middel van electrolyse. Of met kleinere dieselelektrische door middel van tanks of snorkels.

Met de hyperloop heb je alleen tanks als mogelijkheid. Die dus regelmatig moeten worden bijgevuld
Co2 scrubbers. Deze kan je makkelijk vervangen.
Je weet dat de vragen retorisch waren? ;)
Wanneer iemand een mega investering doet.

De techniek is al lang en breed dekkend genoeg alleen maken de benodigde kwaliteitseisen aan de bouw van de tunnel zo'n project mega duur. En dus trekt het weinig infesteerders. Ik snap ook wel dat investeerders niet zo veel zin hebben om in dit type OV te investeren, wanneer de vliegtickets zo goedkoop zijn dat je niet kunt concurreren.

Overigens is het plan dat er één gaat komen tussen Dubai en Abudabi.

[Reactie gewijzigd door joelharkes op 23 juli 2024 03:29]

Overigens is het plan dat er één gaat komen tussen Dubai en Abudabi.
Men is ook bezig met plannen voor een hyperloop tussen Stockholm en Helsinki.

Probleem zijn de kosten idd, bovengenoemd traject zou een dikke 20 miljard euro kunnen gaan kosten namelijk, afhankelijk van het gekozen tracé.
Probleem zijn de kosten idd, bovengenoemd traject zou een dikke 20 miljard euro kunnen gaan kosten namelijk, afhankelijk van het gekozen tracé.
Dat is ongeveer gelijk aan een hoge snelheids treinverbinding en een heel stuk minder dan een snelweg.

Ik geloof niet dat de kosten van de aanleg een probleem zijn. De problemen zitten meer dingen als voldoende capaciteit (een TGV vervoert honderden mensen en een hyperloop bakje een paar dozijn), aanpassing van capaciteit bij drukte (spits) etc.
Veel tgv's rijden met maar een fractie van hun capaciteit maar verbruiken wel enorm veel en de running costs zijn ook hoog. Bij de hyperloop kunnen de pods vol vertrekken en is er veel minder energie nodig.
Het vacuüm creëren en onderhouden is iets wat bij grote volumes behoorlijk veel energie slurpt.

Kleine pods zijn niet efficiënt. veiligheidshalve kan je er niet al te veel per uur door een buis sturen. Als er eens een pod blijft steken, wil je niet weten wat er gebeurd als de volgende er met volle snelheid (+1000km/h) bovenop knalt. Het zullen dus toch weer treintjes van pods worden.

Een ander probleem vormen de stations, tussenstops en aftakkingen. Dat kan allemaal met luchtsluizen opgevangen worden, maar dat gaan dure deuren worden!
De buisen kunnen volgeplakt worden met zonnepanelen. De vacuumpompen die gedistribueerd moeten worden over de buis kunnen daarmee worden voorzien worden van energie.
Glavezelkabels voor communicatie kunnen in de buizen worden verwerk.
En stroomkabels kunnen ook worden gelegd om de overtollige energie aan de bewoners van het landschap te leveren.
Hoe groter het benodigde vacuüm, hoe meer energie nodig is. Ik denk dus dat er eerder nog energie erbij moet dan dat de zonnepanelen voldoende kunnen opbrengen. Anders heb je gigantisch veel panelen nodig en krijg je dus ook best wel landschapvervuiling.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 03:29]

voor een traject als Stockholm-Helsinki zijn zonnepanelen niet echt een oplossing. De winter, met lange nachten en sneeuwval maakt een zonnepaneel eigenlijk nutteloos.
Dat is één.
En wat betreft ongelukken, voorzie elk nieuw geplaatst deel van de buis van luchtdichte deuren voor en achter.
Mocht er dan een pot vast komen te zitten, of verongelukken, dan kunnen ze voor en achter de betreffende pot de luchtdichte deuren sluiten.
En zo kan het deel waar de verongelukte, vast gelopen pod zich op dat moment bevind weer op normale luchtdruk gebracht worden.
Alleen moet het op normale luchtdruk brengen van dat deel van het circuit niet gelijk gebeuren, aangezien er dan meer kans is op band "het vuur driehoek principe"
De "black box" in de betreffende "verongelukte" pot heeft inmiddels al een signaal afgegeven naar de centrale computer, die het vervolgens al weer doorgegeven heeft aan de overige pots die door hetzelfde circuit rijden "zweven", en maakt dat de overige pots op datzelfde circuit inmiddels ook al tot stilstand zijn gebracht.
Wat uiteindelijk maakt dat de inzittende de pot kunnen verlaten.
En via via "een achterdeurtje ofzo" weer met twee voeten op aarde gezet kunnen worden.

Al is één ding zeker mocht het ongeveer zo gaan werken.
En dat is dat het niet goedkoop gaat zijn om aan te leggen, laat staan te ontwikkelen :)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 03:29]

valt mee voor TGVs, varieert van 50%-80%
Waar haal je vandaan dat het zo veel goedkoper is dan een snelweg?
Aanleg van een spoorlijn: 40 miljoen per kilometer.
Aanleg van een 2x2 snelweg: ongeveer gelijk.

Onderhoudskosten zijn voor de snelweg echter lager.

Het is veel te situatie afhankelijk om zulke uitspraken te doen.

Bron

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 23 juli 2024 03:29]

Vliegtuigtickets zikn goedkoop maar dit is in theorie een pak sneller en efficienter.
Nou het heeft ook aardig lang geduurd voordat die vliegtuigtickets goedkoper werden. Dat kwam vervolgens door alles groter te maken (meer mensen in een stalen buis), efficiënter (zo min mogelijk tijd op de grond besteden), en door concurrentie.

Een "hyperloop" heeft het zelfde nadeel als een gewone trein: geen directe concurrentie mogelijkheden, alleen tijdens de aanbesteding van het gebruik van een traject. Ook wordt het een probleem wanneer zo'n ding vast komt te zitten. Met dit soort dingen lijkt passeren me vrij lastig. Het aantal goederen en mensen kan je verhogen door het treintje langer te maken.

Dit zal dan ook enorme hoeveelheden vracht en/of mensen moeten vervoeren om de aanleg er na verloop van tijd uit te halen. Ik blijf er sceptisch over, maar ben blij dat dit concept wordt uitgewerkt! Het kan, naast een nieuw transportmiddel, veel nieuwe technieken en concepten opleveren. De mensen van Delft zijn goed bezig en ik zou graag betrokken willen zijn bij de daadwerkelijke bouw van een traject (civiel ingenieur zijnde).
Hoezo kan de hyperloop niet concurreren met de trei en andere vervoersmiddelen? Omdat in NL eigenlijk slechts 1 partij dit doet (omdat de anderen verwaarloosbaar klein zijn)?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 03:29]

Dat bedoel ik niet. De hyperloop kan wel concureren met de trein, maar het heeft het zelfde probleem als de trein: namelijk concurrentie op de trajecten is alleen mogelijk tijdens een aanbesteding. Er kunnen best 5 vliegmaatschappijen de zelfse route vliegen. Probeer eens 5 treinmaatschappijen het zelfde spoor te laten nemen...?

Dus zowel bij een hyperloop als bij een trein kan er maar 1 maatschappij tegelijk gebruik maken van een traject. Geen concurrentie betekent dus slechtere service en meer kosten.
Kijk maar naar de NS: hartstikke duur!
Sinds 1945 hebben we namelijk niks nieuws geleerd en ontdekt :P
Ik hap even hoor.

Ze zijn toentertijd afgestapt van elektrische auto's omdat olie spotgoedkoop was en accu's duur. Daar is de laatste tijd veel verandering in gekomen.
Is dit nergens te volgen? Zou interessant zijn :)
Gaaf zeg! Nergens een livestream of samenvatting te zien? Lijkt me erg interessant.
Misschien een idee om deze zomer als Tweakers zijnde mee te gaan met de 2e competitie.
Toch wel trots dat tussen al dat Amerikaanse (kennis)geweld een landje als Nederland maar weer mooi even meedoet in de top. Ik ben benieuwd. :)
De meeste studenten op Amerikaanse universiteiten zijn buitenlands. Dus eerder Chinees, Indisch of Russisch geweld... 8-)
Volgens deze site is het percentage max 30% dus denk dat dat wel mee valt.

https://www.timeshighered...st-international-students
Veel Aziaten daar zijn al generaties lang Amerikaans hoor.
De baas van Google is een Indiër net als de baas van Microsoft dan.. of zijn het beide Amerikanen ?
Thx voor het melden dat de Hyperloop competition vandaag & morgen gaande zijn Olaf.
En tevens thx voor het "opfrissende verhaal", van éh, hoe zat het ook alweer precies.
Topie :)
Ik kan niet wachten op wat de uitslag gaat worden, dus ik houd het in de gaten :Y)
Ik vraag me af wat er te bereiken valt als al die teams hun krachten bundelen en gaan samenwerken; dus beste ideeën van elk concept pakken en combineren. In plaats van tegen elkaar racen, je kennis en kunde gebruiken om echt met het beste idee te komen.
Ziet er allemaal heel goed uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.