Inleiding
Smartphone Best Buy Guide
We publiceren eens in de twee maanden een update van deze BBG. Er zijn in de afgelopen periode relatief veel toestellen bijgekomen, waarvan sommige erg interessant zijn. Zo kregen we in de lagere prijsklasse veel nieuwe smartphones binnen van Samsung, Xiaomi, Motorola en ook Nokia. Twee van de drie aanraders daar zijn nieuw. In de categorie erboven is een nieuw Samsung-toestel toegevoegd bij de aanraders en doet de Moto G9 Plus voor het eerst mee. De categorie van 350 tot 500 euro was al enorm competitief en de Pixel 4a neemt het nu op tegen de gevestigde orde. In de prijsklasse van 500 tot 700 euro zijn alle aanraders ververst, wat uitzonderlijk is. In de hoogste categorie zijn er ook maar liefst zeven nieuwe toestellen bijgekomen en daar horen de nieuwe iPhone 12 en 12 Pro bij.
Hoewel de aanraders soms gelijk zijn gebleven, hebben we alle toestellen weer gewogen en de prijsontwikkeling daarbij meegenomen. Dat alles uiteraard om te bepalen welke smartphones per categorie de grootste aanraders van dit moment zijn.
/i/2003151794.jpeg?f=imagenormal)
150-250 euro
Smartphone Best Buy Guide
In de categorie 150 tot 250 euro is de schermresolutie soms nog 720p en hebben de meeste toestellen geen oledscherm. Het is pittig om in deze categorie winnaars aan te wijzen, want er is enorm veel te kiezen en de keuze voor de ideale concessies is vaak best persoonlijk. Nieuwkomers Nokia 5.3, Samsung Galaxy A31, Moto G Pro en Oppo A72 doen goede zaken op het gebied van scherm en accuduur, maar aangezien specificaties voor deze prijs een relatief groot verschil maken, gaan we liever voor een Xiaomi-toestel. De Redmi Note 8 Pro was hiervoor een van onze favorieten, maar is nu wat ons betreft toch voorbijgestreefd. Niet door de Redmi Note 9 Pro, want die heeft ook minpunten ten opzichte van dat toestel, maar door de Poco X3. Daarnaast hebben we een toestel uitgezocht voor een kleiner budget en een dat niet op alle vlakken geweldig is, maar wel een oledscherm heeft.
De Poco X3 slaat de spijker op zijn kop met een aantal slimme keuzes en is daarmee onze nieuwe Xiaomi-favoriet. Je krijgt niet alleen een relatief snelle soc met de Snapdragon 732G, maar ook een scherm met 120Hz-verversingsfrequentie. Ook de IP53-waterdichtheidsclassificatie is mooi meegenomen. In onze tests zijn er toestellen die het beter doen op het gebied van accuduur en contrast, maar de X3 scoort zeker niet slecht. Ook de software is niet onze favoriet, maar we kunnen er persoonlijk goed mee leven. De Poco X3 heeft een redelijk camerasysteem, 33W-snelladen en stereoluidsprekers. Geheel traditiegetrouw voor Xiaomi: veel voor weinig.
4.5 van 5 sterren
(14 reviews)
Een interessant goedkoper toestel is de Motorola Moto G9 Play. De lcd van die telefoon heeft de hoogste contrastwaarde die we gemeten hebben in deze categorie en dat betekent dat het scherm fijn kijkt. De maximale helderheid is niet geweldig, maar goed genoeg, zodat je het toestel in niet al te zonnige omstandigheden prima kunt aflezen. Ook gaat het vrij lang mee op een acculading, langer zelfs dan de Poco X3 NFC. Uiteraard is het geen hoogvlieger wat soc betreft en mag je ook niet te veel verwachten van de camera’s. Toch is het een interessant toestel voor een goede prijs, als je niet al te veeleisend bent.
4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Hij heeft net even een minder goede prijskwaliteitverhouding dan de Xiaomi Poco X3, maar wel een mooi contrastrijk oledscherm met prima 1080p-resolutie en dat is een zeldzaameid in deze klasse. Met de accuduur zit het ook snor, blijkt uit onze accutests, en dat is de reden om hem boven de A41 te verkiezen. Door onder meer de grote 6000mAh-accu is het is geen licht toestel. De behuizing is wel van plastic en voelt wat goedkoper aan dan bij veel andere toestellen in deze klasse. De hardware is op papier niet slecht, maar toch voelt het toestel in de praktijk niet zo vlot aan als sommige concurrenten en dat is iets om rekening mee te houden bij aankoop. De camerakwaliteit is voor deze prijsklasse echter zeer acceptabel.
4 van 5 sterren
(12 reviews)
De testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
We hebben de nieuwkomers en de toestellen die een categorie omlaag zijn gegaan, weer turquoise gekleurd, voor het overzicht.
Er zit nog een behoorlijk verschil tussen de schermen in deze prijsklasse. Je vindt hier al wat oledschermen, al zijn het niet de beste. Bij een lcd is de contrastverhouding belangrijk en ook de maximale helderheid vinden we belangrijk in deze klasse, want hoe laag je eisen voor een smartphone ook zijn, een slecht afleesbaar scherm is niet fijn. Toch kun je een scherm vanaf ongeveer 400cd/m² meestal goed aflezen, mits je niet in de felle zon staat. Hogere waarden zijn uiteraard fijner, want daarmee kun je het scherm nog beter aflezen.
De minimale helderheid is belangrijk als je vaak in een totaal verduisterde ruimte bent, zoals de slaapkamer terwijl je partner ligt te slapen. Een minimale waarde van boven de 3cd/m² kan al wat fel aan de ogen zijn. Als je echter een klein lichtje aan hebt, vervalt dit nadeel. Bij de Cat S42 is het bijvoorbeeld zeker aan te raden om een lampje aan te hebben tijdens het schermturen in het duister.
Het contrast is een andere belangrijke factor in deze categorie. Oledschermen hebben een extreem hoge contrastverhouding, maar bij lcd's geldt: hoe hoger, hoe beter. De schoonheid van de beelden die je ziet, is bij een scherm in hoge mate afhankelijk van de contrastverhouding. Wil je dus een scherm waar de kleuren spreekwoordelijk vanaf spatten, dan kies je voor een oledscherm of een lcd met hoge contrastwaarde.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4g
- Videotest
Er is in deze categorie ook een behoorlijk verschil in accuduur. Doe je voordeel met dit overzicht. Wij zouden persoonlijk niet voor de onderste toestellen in deze lijst gaan. Er is daarboven genoeg te krijgen met relatief goede specificaties en prestaties. Accuduur is natuurlijk heel basaal; je kunt nog zo'n goede camera hebben, als je accu binnen een dag leeg is, kun je er weinig meer mee. Bedenk bovendien dat accu's achteruitgaan. Dat je nu de dag doorkomt, betekent niet dat het over twee jaar ook nog lukt.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Supersnel laden hoef je in principe niet direct te verwachten in deze prijsklasse, maar diverse toestellen van Motorola, Oppo en Xiaomi doen het alsnog redelijk. Echt snelladen zien we alleen bij de Xiaomi Note 9 Pro en nieuwkomer Xiaomi Poco X3. Het is goed om te zien dat deze feature nu voor het eerst ook in deze lage prijsklasse beschikbaar is. Meer dan de helft van de accu opladen in een halfuurtje is natuurlijk superfijn als je straks de deur uit moet.
250-350 euro
Smartphone Best Buy Guide
De spoeling is dun in deze prijsklasse. Toch zijn de verschillen onderling nog best groot. Oledschermen zijn hier nog niet vanzelfsprekend, maar zeker geen zeldzaamheid. Wanneer een toestel een lcd heeft, mag je verwachten dat de contrastverhouding in orde is. De resolutie is altijd 1080p, een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de categorie hiervoor en voor de meesten scherp genoeg. De afleesbaarheid van het scherm wordt dankzij de toename van de piekhelderheid in deze prijsklasse ook een stuk beter.
Met name de relatief nieuwe Motorola-smartphones zijn in deze categorie interessant. We kiezen voor de Moto G 5G Plus, ook al zit hij wat hoger in de prijsklasse dan de Moto G9 Plus. De soc is sneller dan je binnen deze klasse zou verwachten. Het is dezelfde Snapdragon 765G als in de OnePlus Nord en hij heeft zoals zijn naam belooft ondersteuning voor 5G. Het scherm is gebaseerd op een lcd-paneel en hoewel niet bijzonder contrastrijk of fel, zeker niet slecht. Bovendien heeft het een 90Hz-verversingsfrequentie. Met de accuduur zit het ook goed. De camera's kunnen op sommige aspecten wel wat beter, maar echt verkeerd zijn ze niet voor deze prijs. Ondersteuning is doorgaans niet van het allerhoogste niveau bij Motorola, maar de software is lekker schoon. Dit alles is gehuld in een vrij stevige behuizing, waar ook nog een 3,5mm-poort op zit.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
Achtergrond goedkope 5g-telefoons
De Galaxy A71 heeft een iets tragere soc dan de Moto G 5G Plus, maar heeft wel een mooi contrastrijk oledscherm, dat erg goed scoort in onze schermtests. Daar bovenop is de accuduur van dit toestel indrukwekkend en dan heb je al twee heel belangrijke elementen van een smartphone te pakken. Het relatief snelle laden is dan een mooie bonus. Je mag ook wat verwachten, want de smartphone is in prijs gezakt en kostte bij release ruim 100 euro meer. Toch krijg je wel een toestel met plastic behuizing en is de vingerafdrukscanner voor verbetering vatbaar. De macrocamera is zoals wel vaker ook niet best. Wat software betreft is het fijn dat Samsung nu drie jaar upgrades belooft en de camera's zijn best goed, als het maar niet te donker wordt.
3 van 5 sterren
(12 reviews)
De testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Oledschermen zijn nog niet vanzelfsprekend in deze klasse, maar het begint te komen. Als een toestel een lcd heeft, mag je verwachten dat de contrastverhouding goed is. De resolutie is altijd 1080p. Dat is een vooruitgang ten opzichte van de categorie hiervoor en voor de meesten scherp genoeg. De afleesbaarheid van het scherm wordt in deze prijsklasse ook een stuk beter. De vier bovenste toestellen zijn in direct zonlicht nog goed af te lezen. Daaronder wordt het niet meteen kommer en kwel, maar wel een stuk lastiger.
- Browsetest
- Browsetest 4G
- Videotest
Accuduur is wat ons betreft altijd belangrijk, maar zeker ook in deze categorie. Een relatief betaalbare telefoon betekent namelijk niet automatisch een slechte accuduur, dus daar hoef je in elk geval niet op in te leveren als je rekening houdt met dit rijtje. De Moto G Pro en G 5G Plus doen goede zaken, en ook de nieuwkomers Samsung Galaxy A71 en Sony Xperia 10 II houden het lang uit.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
De Oppo Reno 2Z is hier een hoogvlieger, hoewel hij het nog steeds aflegt tegen de Xiaomi Note 9 Pro in de prijscategorie hieronder. Ook hier zien we de Samsung Galaxy A71 goed scoren en de nieuwe Motorola Moto G9 Plus scoort nog beter. Helaas vielen de schermtests tegen bij dat toestel, wat het geen aanrader maakt.
350-500 euro
Smartphone Best Buy Guide
In deze categorie is de concurrentie moordend en het is dan ook een categorie waarin veel toestellen verkocht worden. Valt de keuze op een goede camera en mindere specificaties of soms juist andersom? Zo heeft de Poco F2 Pro de beste specificaties, maar een iets mindere camera en heeft nieuwkomer Pixel 4a een geweldige camera, maar mindere specs. De Pixel 4a schopt het net niet tot onze aanraders, simpelweg omdat de accuduur niet geweldig is, terwijl het hele pakket van onderstaande toestellen zo goed is. Als je echter een kleine Android-telefoon met topcamera zoekt en zeker als je er eentje in Duitsland kunt halen voor onder de 350 euro, is dat zeker geen slecht idee. De LG Velvet is inmiddels 200 euro in prijs gedaald en zit daardoor nu in deze categorie. Dat toestel zouden we niet direct aanraden op basis van de testresultaten. Slecht is hij niet voor dit geld, maar alleen echte uitblinkers zijn hier aanraders.
:fill(white):strip_exif()/i/2003692812.jpeg?f=thumbmedium)
De Xiaomi Poco F2 Pro heeft een geweldige prijs-specificatieverhouding. Samen met de iPhone SE 2020 heeft hij de snelste soc. Voor minder dan 400 euro heb je een smartphone met een groot en prachtig oledscherm zonder inkeping of cameragat; hij heeft namelijk een pop-upcamera. Ook de accuduur is goed en het toestel heeft zowaar een 3,5mm-poort en infraroodblaster. Wel zit er standaard reclame in diverse Xiaomi-apps, die je handmatig moet uitschakelen. Die software is bovendien niet voor iedereen ideaal. Hoewel MIUI 12 een stuk schoner is en zelfs elementen heeft van stock-Android, is het verre van optimaal en grijpt de skin behoorlijk in. Ook is de camera niet high-end, want je krijgt geen telecamera en in het donker zijn de foto's niet geweldig, hoewel de nachtmodus veel helpt. Acceptabel is de camera wel voor deze prijs en bovendien is de macrocamera beduidend beter dan die op OnePlus-toestellen. Ook kun je natuurlijk overwegen om Gcam te installeren. Wat je verder mist is een IP-classificatie, draadloos laden, een micro-sd-kaartslot en een hogere verversingsfrequentie van het scherm.
4 van 5 sterren
(2 reviews)
Review Tweakers
De Nord is om geheel andere redenen een aanrader. Het toestel doet net even wat andere concessies dan de Poco F2 Pro. Het heeft geen high-end, maar een middenklasse-soc in de vorm van de Snapdragon 765G. Het toestel heeft echter wel 5G, ook op frequenties die daadwerkelijk in Nederland beschikbaar zijn. De Nord moet het vooral hebben van zijn vlotte algehele ervaring. De vingerafdrukscanner is snel, de software is vlot en het scherm heeft een 90Hz-verversingsfrequentie. Ook de accuduur is goed en de software is prettig en heeft prima ondersteuning. Ten opzichte van high-end toestellen lever je wat in op de camera, heb je geen draadloos laden, geen officiële IP-classificatie, een plastic frame, trager opslaggeheugen en een wat minder sterke trilmotor. De makers hebben echter slimme keuzes gemaakt, want in de praktijk heb je niet snel door dat je iets in handen hebt dat minder is dan high-end.
4 van 5 sterren
(7 reviews)
Review Tweakers
De iPhone SE is nog vrij vers en het is simpelweg de goedkoopste recente iPhone die je kunt kopen. Het grootste voordeel van dit toestel is dat je er lang mee kunt doen, want de A13-soc is bijzonder snel en Apple ondersteunt toestellen lang. Een andere reden om de SE aan te raden is dat hij erg compact is voor een telefoon uit 2020 en we weten dat daar liefhebbers voor zijn. Hoewel hij een prima camera heeft, zijn een telecamera en ultragroothoekcamera afwezig en is de primaire camera minder goed bij weinig licht dan de camera van bijvoorbeeld de iPhone 11. Ook is de accuduur van andere recente iPhones beter en hebben veel concurrenten een oledscherm met hoger contrast. Voor een lcd presteert het scherm echter prima, ook op het gebied van maximale helderheid. Het is over het algemeen genomen een fijn toestel voor een fijne prijs.
4 van 5 sterren
(16 reviews)
Review Tweakers
De testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
In deze prijsklasse mag je mooie schermen verwachten. Er zijn uitzonderingen, zoals de Zenfone 6 en Fairphone 3, maar de keuze voor dat laatste toestel is uiteraard gebaseerd op meer idealistische overwegingen. Dat een scherm iets minder is, merk je vooral in donkere omstandigheden of juist als de zon fel schijnt. De beste schermen in dit rijtje zijn die van de Oppo Reno2, Google Pixel 4a, Samsung Galaxy A80, Poco F2 Pro, Huawei P30 en OnePlus Nord.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
In deze categorie zit een aantal telefoons met lange adem. Daaronder zitten er een heleboel waarmee je de dag wel doorkomt. Met de onderste paar telefoons wordt het krapper, zeker na een jaar of twee als je ze dagelijks gebruikt.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Apple, Sony en LG doen het in deze categorie niet best op het gebied van snelladen. De G8s, Xperia 10 II en iPhone SE (2020) kunnen slechts ongeveer drie uur vooruit na een half uur laden. De verschillen zijn erg groot in deze categorie, want de Galaxy A80, OnePlus Nord, Xiaomi Note 10, Poco F2 Pro en Huawei P30 kun je allemaal voor meer dan vijftig procent opladen in een half uurtje.
500-700 euro
Smartphone Best Buy Guide
Deze categorie was ernstig toe aan vers bloed. We raadden vorige keer nog de iPhone 11 aan, omdat de nieuwe iPhone 12 nog niet uit was, en ook de Huawei P30 Pro. Die vinden we echter wat te oud worden, zeker nu er in deze prijsklasse een paar leuke nieuwe toestellen zijn geland. Zo doet de Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G goede zaken en is de OnePlus 8T weliswaar een kleine upgrade ten opzichte van de OnePlus 8, maar ligt de initiële adviesprijs ook 100 euro lager.
Nieuwkomer Nokia 8.3 5G heeft een schappelijke prijs, maar helaas geen high-end soc aan boord en een wat matige afleesbaarheid in de zon. Daarbij is het toestel uitgerust met een lcd-paneel, waar oled in deze prijsklasse toch wel de standaard is. Dan moet je van goeden huize komen, wat de Xiaomi Mi 10T Pro wel weer lukt. De Oppo Find X2 Neo is interessant op het eerste gezicht, maar heeft wat minpunten, zoals een relatief trage soc en middelmatige accuduur. Hij weet dan ook niet te overtuigen op prijs-kwaliteitverhouding.
De Galaxy S20 Fan Edition is goedkoper dan de reguliere S20 en dat terwijl er een Snapdragon 865 in het toestel zit, die sneller is dan de Exynos 990. Het is een competitief toestel met een beter camerasysteem dan dat van de OnePlus 8T, waarbij de telelens noemenswaardig is. Ten opzichte van de Galaxy S20 gaat het laden wat langzamer en heb je geen glazen, maar een plastic achterkant. Je krijgt echter wel het 120Hz-scherm, een prima accuduur en een IP68-classificatie. Ook kun je het toestel krijgen in een 4G-variant, waardoor je zo'n 100 euro goedkoper uit bent.
4 van 5 sterren
(1 reviews)
Als een oledscherm geen vereiste is, kun je ook eens kijken naar de Xiaomi Mi 10T Pro. Deze heeft een lcd met een verversingsfrequentie van 144Hz. De accuduur van die smartphone is ook iets om over naar huis te schrijven. Voor de relatief bescheiden prijs krijg je ook een Snapdragon 865-soc en prima camera's. De softwareschil is niet de beste in Android-land, maar er zijn veel mensen die er prima mee kunnen leven, waaronder wij.
4.5 van 5 sterren
(1 reviews)
De software is een van de pluspunten van dit toestel. Er is veel in te stellen en het is snel. Verder heb je een snelle en recente Snapdragon 865-soc, een 120Hz-schermverversingsfrequentie, een mooi oledscherm, 5G en een bijzonder goede 65W-laadsnelheid. De camera loopt nog altijd wat achter op de concurrentie, waarbij vooral de ultragroothoekcamera een beperkte lichtsterkte heeft. Dit is dan ook geen toestel dat we iedereen kunnen aanraden, maar wel als je het zwaartepunt legt op fijne software en een zeer soepele smartphone-ervaring.
4.5 van 5 sterren
(6 reviews)
Review Tweakers
De testdata
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Van de vele smartphones in deze prijscategorie mag je verwachten dat er een prachtig scherm op zit. Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo. Toch schieten sommige telefoons tekort, zoals de Pixel 4-toestellen met hun matige afleesbaarheid in de zon. Helaas konden we de Pixel 5 nog net niet meenemen in deze BBG. Samsung, OnePlus, Sony en Apple doen het over het algemeen erg goed op het gebied van schermen in deze categorie.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Over het algemeen is de accuduur in deze prijsklasse in orde; dit is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch is het de moeite waard om naar de bovenkant van deze lijstjes te kijken. Over een paar jaar zal de accuduur van de telefoon die je nu koopt, achteruit zijn gegaan en dan is het fijn als je nog steeds de dag doorkomt.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Apple is niet zo van het snelladen en dat blijkt wel als je naar dit rijtje kijkt. De iPhone 11, XR en XS laden belachelijk langzaam op met de bijgeleverde 5W-lader: niet meer van deze tijd. Dat wordt altijd 's nachts opladen dus. De Huawei P30 Pro is voorbijgestreefd als laadkoning als je kijkt naar hoe lang je het toestel weer kunt gebruiken na een half uur laden. Nieuwkomers OnePlus 8T en Xiaomi Mi 10T Pro hebben hem ingehaald.
Boven 700 euro
Smartphone Best Buy Guide
Als geld helemaal geen rol speelt, zijn er in de categorie 700 euro en meer natuurlijk legio telefoons die we zouden willen hebben. Neem de vouwtelefoon Galaxy Z Fold2 5G, de Note20 Ultra van Samsung of de iPhone 12 Pro (Max) van Apple. We hebben het hier echter over de beste koop en daarbij moeten we rekening houden met de kostprijs. De genoemde Samsung-toestellen zijn wat ons betreft, ondanks de uitstekende specificaties, te duur om aan te raden binnen de grenzen van deze opzet. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de iPhones. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet de beste keuze voor jou is. Een iPhone 12 biedt echter in verhouding meer waar voor je geld naar ons idee. Het publiek dat de extra functies erg zal missen, is beperkt.
Nieuwkomer Sony Xperia 5 II doet het niet slecht, al scoort hij net een tandje te middelmatig in onze tests en moet hij het bijvoorbeeld stellen zonder draadloos laden, waardoor hij het niet haalt als aanrader. De Huawei Mate 40 Pro heeft wel weer alles in huis om voor aanrader door te gaan, zoals erg goede camera's en alle features die we maar zouden willen. Huawei wordt echter nog steeds geplaagd door het gebrek aan Google-diensten en dat blijft een te grote beperking voor de meesten. We hebben het toestel ondanks dat getest, zodat we de resultaten kunnen delen. De Find X2 van Oppo laat zich eveneens van zijn goede kant zien, vooral op het gebied van ontwerp en snelladen. Het scherm ziet er ook mooi uit. De accuduur valt wat tegen en de foto's kunnen beter in deze prijsklasse.
De Galaxy S20 5G is net als veel van zijn voorgangers een goede allround smartphone die weinig steken laat vallen. Het is het compactste toestel in de S-serie. Ook de S20+ is erg fijn. Deze is ongeveer 50 euro duurder, maar heeft wel een betere accuduur. Het scherm van beide toestellen is erg mooi en de hogere verversingssnelheid dan bij de S10-serie zorgt ervoor dat hij ook nog eens soepeler aanvoelt. De camera is net even een tandje beter dan die van de Galaxy S20 FE 5G.
3.5 van 5 sterren
(5 reviews)
Review Tweakers
De OnePlus 8 Pro is nog altijd een fijn toestel; vooral als je souplesse bovenmatig waardeert, is het een aanrader. Er is een nieuwere OnePlus-telefoon uit, maar die 8T valt wat features betreft tussen de 8 en 8 Pro in. Als je voor een leuke prijs een 8 Pro kunt krijgen, is het wat ons betreft een aanrader zonder grote concessies. Het oledscherm is van topniveau, de accuduur is prima, de hardware is vlot en de software is snel en prettig in gebruik. De OnePlus 8 Pro is helaas niet perfect, want op cameragebied zien we nog wat inconsistenties. Toch is dit toestel op dat vlak nog altijd een grote stap vooruit ten opzichte van voorganger 7T Pro.
4 van 5 sterren
(4 reviews)
Review Tweakers
De iPhone 12 is onze favoriete nieuwe iPhone, omdat hij de beste balans biedt tussen prijs en features. Voor het eerst heeft het toestel onder de Pro-klasse een mooi oledscherm en de camera is ook goed en prettig in gebruik, al mis je de telecamera van de Pro. Ook is er geen verhoogde verversingsfrequentie. Het hele pakket met de supersnelle soc, de bouwkwaliteit en software met lange ondersteuning maken dit echter zonder meer een aanrader waarmee je lange tijd vooruit kan.
4.5 van 5 sterren
(3 reviews)
Review Tweakers
De testdata
- Max. Helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Net als in de categorie boven 500 euro geldt ook hier dat vrijwel alle schermen uitstekend zijn. Uitzonderingen zijn de schermen van de Planet Cosmo en Huawei Mate Xs, die een stuk minder fel kunnen worden ingesteld dan de andere displays op telefoons in deze BBG. Velen zullen het verschil tussen het ene oledscherm en het andere niet goed zien. Het zit hem in de details en natuurlijk in zaken als een verhoogde verversingsfrequentie. Dat is nog geen gemeengoed, zelfs niet in deze klasse, en zelfs de nieuwe iPhones hebben het zoals gezegd nog niet. De Galaxy Note 20 Ultra heeft een behoorlijk goede afleesbaarheid in de zon, waarvoor hulde.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Ook binnen deze hogeprijscategorie zit er een behoorlijk verschil in de accuduur van toestellen. Wij zouden niet snel voor een matige accuduur kiezen als we zoveel geld uitgeven. Gelukkig zit het bij de meeste toestellen wel goed. Over het algemeen geldt dat toestellen met grotere schermen weliswaar meer energie gebruiken, maar ook een grotere accu kunnen huisvesten. Daardoor gaan ze vaak ook langer mee op een acculading.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Als je je smartphone even snel wilt opladen zodat je weer langere tijd vooruit kunt, zit je bij OnePlus, Oppo en Huawei geramd. Ook de Note 10+ en OnePlus 8 Pro laden bijzonder snel op.
Tot slot: alle aanraders
Smartphone Best Buy Guide
Hier vind je de aanraders nog even in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse staan ze op volgorde van de prijs die gold op het moment van schrijven. De prijzen kunnen veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt. Het overzichtje toont in elk geval in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn.
Aanraders |
|
|
|
150-250 euro |
Motorola G9 Play, Onbekend PBP: € 149,- |
Samsung Galaxy M21, Onbekend PBP: € 219,- |
Xiaomi Poco X3 NFC, Onbekend PBP: € 227,- |
250-350 euro |
Motorola G 5G Plus Onbekend PBP: € 289,- |
Samsung Galaxy A71, € 259,99 PBP: € 355,- |
- |
350-500 euro |
Poco F2 Pro, € 574,76 PBP: € 369,-
|
OnePlus Nord, € 144,- PBP: € 399,- |
Apple iPhone SE (2020), € 144,30 PBP: € 442,- |
500-700 euro |
Xiaomi Mi 10T Pro, € 209,95 PBP: € 532,- |
OnePlus 8T € 609,- PBP: € 599,- |
Samsung Galaxy S20 FE 5G, € 289,99 PBP € 696,-
|
Boven 700 euro |
Samsung Galaxy S20, € 332,50 PBP: € 747,- |
OnePlus 8 Pro, € 260,35 PBP: € 761,- |
Apple iPhone 12, € 519,95 PBP: € 902,- |
We hebben in bovenstaande tabel dit keer zowel de actuele prijzen als de prijs bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen namelijk in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken of in elk geval de voor jou interessantste toestellen in de gaten kunt houden om er op Black Friday wellicht een voor een mooie prijs op de kop te tikken.