Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Smartphone Best Buy Guide

November 2020

Tot slot: alle aanraders

Hier vind je de aanraders nog even in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse staan ze op volgorde van de prijs die gold op het moment van schrijven. De prijzen kunnen veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt. Het overzichtje toont in elk geval in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn.

Aanraders
150-250 euro Motorola G9 Play,
€ 163,-
PBP: € 149,-
Samsung Galaxy M21,
€ 215,-
PBP: € 219,-
Xiaomi Poco X3 NFC,
€ 209,-
PBP: € 227,-
250-350 euro Motorola G 5G Plus
€ 249,-
PBP: € 289,-
Samsung Galaxy A71,
€ 358,-
PBP: € 355,-
-
350-500 euro Poco F2 Pro,
€ 399,-
PBP: € 369,-
OnePlus Nord,
€ 399,-
PBP: € 399,-
Apple iPhone SE (2020),
€ 449,-
PBP: € 442,-
500-700 euro Xiaomi Mi 10T Pro,
€ 532,-
PBP: € 532,-
OnePlus 8T
€ 598,-
PBP: € 599,-
Samsung Galaxy S20 FE 5G,
€ 680,-
PBP € 696,-
Boven 700 euro Samsung Galaxy S20,
€ 768,-
PBP: € 747,-
OnePlus 8 Pro,
€ 789,-
PBP: € 761,-
Apple iPhone 12,
€ 897,-
PBP: € 902,-

We hebben in bovenstaande tabel dit keer zowel de actuele prijzen als de prijs bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen namelijk in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken of in elk geval de voor jou interessantste toestellen in de gaten kunt houden om er op Black Friday wellicht een voor een mooie prijs op de kop te tikken.

Reacties (144)

Wijzig sortering
Is het een keer een idee om een BBG uit te geven voor specifieke groepen?
Ik snap de verdeling in prijs categorieën echt wel, echter zou ik voor de gijn/grap een keer een BBG willen zien met best telefoon voor in de broekzak (e.g. geven bepaalde afmetingen van de telefoon). Of een keer iets van makkelijkste telefoon uit dn box voor de oma, of degene die het beste tegen een stootje kan voor de eerste telefoon voor de kids (als die niet de oude van vaders krijgen). Mss telefoons met grootste niche market (mis de pixel 4a bijv die volgens mij echt is gekozen voor de mensen die een kleine telefoon willen hebben)
Sinds Tweakers weer terug is gegaan met focus op de doelgroep "de tweaker", lijkt het mij sterk dat we dat ooit gaan zien. :P
Sinds Tweakers weer terug is gegaan met focus op de doelgroep "de tweaker"
Nog niet heel veel van gezien eerlijk gezegd (in ieder geval niet in dit stuk), volgens mij ging het ook geleidelijk.

Maar juist Tweakers zouden daar wel oor naar hebben hoor. Het artikel van Arnoud over de fairphone (geloof ik) met alternatieve images vond ik wel in die lijn passen. Daar zouden wat mij betreft ook wel volledige reviews of "daily driver diaries" van mogen verschijnen, met vraag en antwoord over dagelijks gebruik.

Ook zie ik graag een review of vergelijking over QWERTY smartphones, kijken waarin ze uitblinken en tekort schieten ten opzichte van elkaar, net zoals met de ANC hoofdtelefoons. Al kan ik me voorstellen dat het lastig is om de huidige toestellen überhaupt te bemachtigen, niet allemaal worden ze even soepel uitgeleverd.
Oh uiteraard, maar BBG's over "de smartphone voor de oma" of whatever valt niet echt daaronder neem ik aan. :)
vind ik ook een goed idee, dan kunnen ze ook telefoons aanraden op basis van wat de gebruiker nodig heeft in plaats van op prijs.
Vooral dit. De redernatie van deze reviews zijn behoorlijk absurd als je er over nadenkt.

"Als je €700,- of meer wil uitgeven aan een telefoon, koop dan dit ... "

Er is niemand, zonder specifiek doel, die €700,- wil uitgeven aan een telefoon als je ook voor €300,- of misschien wel €150,- klaar kan zijn.

Aub, beoordeel de toestellen naar wat ze kunnen en geef aan dat sommige toestellen niet bedoeld zijn voor de Insta/WA/FB community. Tweakers raad ook af om een top GPU/CPU te kopen als je alleen maar 1080p games speelt of een beetje Office werk doet of op YouTube zit de hele tijd.

Laat mensen dan ook zelf beslissen of ze overkill willen kopen op telefoon gebied.
Er zijn heel veel mensen die uitgaan van een bepaald budget bij het aanschaffen van (luxe) producten.
Sterker nog, het zou me niet verbazen als een ruime meerderheid zoekt naar het "beste" product binnen hun budget in plaats van naar het goedkoopste product binnen een bepaalde functionaliteit/kwaliteit.
Zeker in een categorie als telefoons waarbij de goedkoopste telefoon ook voorziet in de meest essentiële behoeften zoals bellen en internetten.
Dus zo heel absurd zijn de prijsklassen niet.
of je wacht op een actie in bepaalde productklasse. Een Xiaomi 10T pro met snapdragon 865 en 5G was in de actie met 150 euro cashback. Deze telefoon voor 450 euro kan telefoons aan in de 700+ prijsklasse.
Dus wat de vorige poster meedeelt is zo gek nog niet.
Er is niemand, zonder specifiek doel, die €700,- wil uitgeven aan een telefoon als je ook voor €300,- of misschien wel €150,- klaar kan zijn.
Ehm, spreek voor jezelf aub. Ikzelf ben er een voorbeeld van. En als jouw redenatie zou opgaan, dan zou niemand een Porsche, Rolex of ander prijzig spul kopen. Toch bestaan die bedrijven al een tijdje.

Mensen kunnen genieten van mooie spulletjes die duurder zijn dan ‘noodzakelijk’. Als je dat zelf niet begrijpt, prima, maar spreek dan voor jezelf.
Laat mensen dan ook zelf beslissen of ze overkill willen kopen op telefoon gebied.
Wat is het nou? Niemand of toch wel iemand? Laat anderen dan ook lekker zelf beslissen in plaats van dat jij dat voor anderen doet met je voorstellen.
Het gaat er om dat de voorselectie vreemd is.

Als ik een tv koop, denk ik 'Waar gebruik ik hem voor, welke functies moet het hebben'. Dan kijk je wat het kost en oordeel je of het gevraagde bedrag het waard is. Ik, en ik denk de meesten hier, denken zo. Die denken niet 'Ik ga een televisie van €1.500,- in m'n woonkamer zetten, eens kijken wat dat ding allemaal kan.

Telefoons het zelfde.

Dat je soms mooie spullen wilt hebben begrijp ik. Ik geef aan mijn game pc ook meer uit dan de doorsnee Nederlander en weet dat dat meer kost. Maar als ik onderdelen wil kopen uit de pricewatch is de laatste filter welke ik toepas vaak 'prijs' vooraf heb ik dan al veel filters aangeklikt om te selecteren wat ik nodig heb voor mijn specifiek gebruiks doel.

Ja, en soms valt de prijs dan tegen. Dan moet je concessies maken, of nog even doorsparen.

Maar ik zeg zeker niet, "ik ga eens ff een onderdeel van €400,- kopen. Eens kijken wat ik dan krijg"

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 8 november 2020 10:07]

Ook @BenVenNL waarschijnlijk niet "wil uitgeven" maar "bereid uit te geven".
Echt veel willen betalen komt toch echt vreemd over.
Ehm, spreek voor jezelf aub. Ikzelf ben er een voorbeeld van. En als jouw redenatie zou opgaan, dan zou niemand een Porsche, Rolex of ander prijzig spul kopen. Toch bestaan die bedrijven al een tijdje.
Er is niemand in de hele wereld die zegt goh ik heb geld teveel laat ik maar eens iets kopen wat veel te duur is en ik niet gebruik of mooi vind.

Nee het is altijd andersom. Mensen zijn bereid meer te betalen voor iets wat beter, mooier, sneller is. Het uitgangspunt moet niet zijn geld. Voor €700 maakt het namelijk helemaal niets uit wat je koopt als het uitgangspunt geld uitgeven is. Het uitgangspunt is altijd functionaliteit, zeker bij smartphones.
zou je eerst een enquete moeten hiuden voor wat gebruikers willen
Ik vind het een leuk idee, maar misschien is het Tweakers testpanel niet de meest handige groep om de testen dan uit te voeren... Dat zou je toch bij de doelgroep zelf ook moeten doen.
Eens. Sterker nog, dit zorgt er ook voor dat je artikel langer actueel blijft. Met de feestdagen op komst zou het mij niks verbazen dat telefoons ik een andere categorie komen.

Neem nou de Samsung S20. Die Is al een aantal maal onder de 700 euro geweest.

Daarnaast doe je hiermee ook een gevaarlijke aanname: dat je hiermee telefoons uit dezelfde categorie vergelijkt. Wanneer er een prijsvechter komt met een toptelefoon onder de 700 euro wordt hij niet vergeleken met telefoon waar je hem juist wel mee wilt vergelijken.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 8 november 2020 07:18]

Goede inderdaad.

Misschien ook een keer gericht op privacy? Prijs zegt niet alles als je direct je ziel erbij verkoopt aan China of Facebook.

Betaal ik liever wat meer.
Dan zijn ze snel klaar met schrijven :+
Is het een keer een idee om een BBG uit te geven voor specifieke groepen?
Het staat je vrij om daar een forumtopic op te openen natuurlijk. Punt is dat als je dit door de Tweakers-redactie laat doen, er vervolgens een ellenlange discussie gaat onstaan over welke specifieke groepen wél, en welke niet een aparte BBG verdienen, om het nog maar niet te hebben over de uiteindelijke keuzes die daarin gemaakt worden...
eventjes snel erdoorheen gekeken, maar zover ik weet heeft apple (ios) nog altijd het beste update beleid ronde 5-7 jaar dacht ik dan toch?
Tegen die vijf jaar gaat geen enkel Android-toestel op kunnen inderdaad. Wel doet Nokia het in mijn ervaring goed (jaar of drie?) en hebben OnePlus en Motorola historisch gezien (geen garantie voor de toekomst natuurlijk) goede ondersteuning voor LineageOS waarmee je het zelf nog met een aantal jaar kan rekken.
Tegen die vijf jaar gaat geen enkel Android-toestel op kunnen inderdaad.
De Fairphone 2 heeft al vijf jaar lang updates gehad.
fairphone 2 zit nog op android 7.1 8)7

[Reactie gewijzigd door Crotchy op 7 november 2020 12:38]

https://support.fairphone...ms-OS-for-the-Fairphone-2
van hun eigen website, latest is 7.1, android 9 is inmiddels ook uit 2018, en de update for FP2 is dus ook nog niet uit in 2020...
Er is wel een officiele beta van android 9 pie: https://www.xda-developer...one-2-android-9-pie-beta/

En recent is de broncode van Fairphone Open voor android 9 vrijgegeven: https://forum.fairphone.c...blic-source-release/66740

[Reactie gewijzigd door Noughtmare op 7 november 2020 19:35]

Kunnen fabrikanten eigenlijk zelf beveiligingsupdates uitgeven voor android versies die google niet meer ondersteund? B.v. kan Fairphone kwetsbaarheden in Android 5 ofzo zelf dichten?

Want in dat geval hoeft het in principe geen probleem te zijn als je op een oudere android versie zit (al denk ik niet dat er veel fabrikanten zijn die lang oude android versies blijven ondersteunen).
Bij open source (Android framework, Linux etc) kan dat wel, bij closed (SoC drivers) niet maar dat is niet zoveel. Maar als t nog ondersteund wordt, kijken Google en andere vendors ook mee, en lossen t meeste op.

Sowieso is de fabrikant verantwoordelijk voor hun eigen code, maar voor de rest hoeven ze alleen Android/Linux/drivers aan mekaar te "lijmen"; het onderhoud van die onderdelen zelf is niet hun taak. Dan is 1 persoon al genoeg om al het onderhoud in zn vrije tijd te doen, getuige de AOSP custom roms die je op XDA vindt.

Maar wordt het niet meer ondersteund, dan moet je ook al die onderdelen zelf kunnen onderhouden, wat veel meer kennis/werk vereist. Maar ja, wat is "veel meer" dan een piepklein beetje, dat hoeft alsnog niet onhaalbaar te zijn (behalve mss de closed drivers).

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 7 november 2020 21:50]

En Samsung doet nu zo lang bij high end toestellen. Nu Google ook updates pusht via dr play store heb je nog veel langer dan 5 jaar support. Aangezien veel gaten vaak in de browser zitten en die via de play store gaat, maar bij Apple in iOS zitten heb je effectief voor sommige software van Android weer veel langer support. Apple moet een iOS update pushen voor een browser update.
Dat is bij Apple dus geen probleem. Mijn iPhone 5S uit 2013 kreeg deze week keurig een beveiligingsupdate. 7 jaar support en nog niet klaar.

Ben vernieuwd welke Samsung of Android dat evenaart?

Nee, als je lange softwareondersteuning wil, moet je bij Apple zijn.
Xz2 compact heeft ook Android 10
Tuurlijk wel met custom roms. Dan zit je aan 7+jaar .
Hier S7 met Android 10. Drie jaar oud geloof ik. Werkt als een malle. :)
Ruim 4,5 jaar al, de tijd vliegt ;)
Dat bedoel ik inderdaad, en sommige merken hebben daar historisch goede ondersteuning voor. Nokia heeft helaas een locked bootloader want het zijn wel mooie toestellen.

Nadeel is natuurlijk dat voor veel mensen het zelf flashen van een custom rom nogal een drempel is, waar bij iphones je de vijf ook redt zonder zelf gekke dingen te moeten doen.
Maar trekt de oude telefoon dan nog wel het iOS? Ik kan mij herinneren dat mijn Iphone 4 destijds enorm traag werd onder iOS 7.

Nou wil ik niet zeggen dat dat nu nog steeds zo is. Ik neem aan (en hoop) dat dit wel enigszins is rechtgetrokken vandaag de dag omdat telefoons gewoon veel krachtiger zijn.
Ja, eerdere iPhones en iPads hebben dit probleem wel gehad maar ik heb tot vorige maand prima met mijn iPhone 6s kunnen werken. Wat dat betreft is Apple er behoorlijk op vooruit gegaan want dat probleem met de iPhone 4 weet ik ook nog wel.
En de batterygates in de 6s 😅. Sowieso lijken de oudere iPhones de nieuwste iOS niet altijd even leuk te vinden als je kijkt naar de (nog) slechtere accuduur. Gelukkig gaven ze wel een oplossing, dat is wel fijn (nieuwe batterij erin tegen de throttling).

In de nieuwe versies worden ook de nieuwe toestellen leeggetrokken, maar dat zijn alleen maar bugs en niet omdat ze het niet aankunnen (geloof dat met name iOS 13.x daar last van had, 14 kan ik niet zo zeggen)
Maximaal bij iOS 5 jaar. Betekent niet dat hij android na 3 jaar ontploft ofzo :+ .
Maximaal bij iOS 5 jaar.
De iPhones 6s gaat al z'n 6e jaar met het laatste iOS in.
Apple doet geen beloftes en het is gemiddeld richting de 5 jaar. Maar er zijn apple producten die na 3 jaar geen support meer hadden (ipad) en producten die langer supported worden.

Bij Android is het beleid gelijk, Samsung en Huawei hebben de neiging om nog wat langer updates te pushen, ookal verwacht je ze niet.
Google geeft op eigen Pixel devices 3 jaar updates. Gaat hier dan om nieuwe Android versies overigens, security en Play services updates lopen voor zover ik weet langer door.
De iPhone 5S uit 2013 is afgelopen week nog voorzien van iOS 12.4.9
Dat is geen iOS 14.
De note 3 ook uit 2013 heeft een update gehad.

Beide update was security gerelateerd
Betekent niet dat hij android na 3 jaar ontploft ofzo :+ .
Gebeurde dat maar.
Nu moet je zelf het ding slopen met een boormachine o.i.d. om te voorkomen dat Ghanezen je afpersen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 7 november 2020 19:27]

Zeker niet, ik ken iemand die nog steeds naar volle tevredenheid op een Galaxy S3 werkt.
Was sarcastisch.

Soms pusht Google nog updates via Google Play Store services.
iPhone 6, 6 jaar uit en van de week nog een security update. We zitten echter nog wel op iOS 12, terwijl iOS 14 al uit is. Nieuwe OS upgrades 4+ jaar (ligt er aan welk model je heb) en security updates 6+ jaar.
Samsung levert 2 major updates voor de s20 (FE) wat in de praktijk neerkomt op 3 jaar support (en daarna waarschijnlijk nog security patches om het kwartaal).

Apple doet het beter maar in de praktijk hangt het vooral af van hoe lang je met een telefoon wil doen. Voor mij is het geen issue, ik vervang mijn telefoon eigenlijk altijd binnen 3 jaar.
Hier ben ik het volledig mee eens. Ik zie vaak mensen met een oude iphone, je mist toch wel de evolutie van de techniek als je 5 /6 jaar met een toestel doet. Dat hoeft niet voor iedereen maar ik kan me wel inbeelden dat het voor veel mensen een no go is. Een telefoon is voor mij een hebbeding, ik wissel liever om de 2 a 3 jaar naar een midrange android toestel dan een high end iphone waar ik 5 6 jaar mee doe.
Voor security patches heb je een punt. Voor veel andere zaken ligt het genuanceerder. In iOS zit veel ingebakken wat op Android een losse app is en dus los van het OS is te updaten.
Mooi voorbeeld is de proximity api ("corona api"). Voor iOS was een OS update nodig om deze te implementeren, voor Android niet.
De API werkt dus alleen op iPhones met iOS 13.5 of hoger, maar op alle toestellen met Android versie 6 of hoger, dus vanaf 2015.
Het zelfde geld voor een bug in bijvoorbeeld het toetsenbord. iOS? OS update. Android. It's just another app
Vanaf de iPhone 6S en hoger is het allemaal iOS 14.x en de 6S is ook in 2015 uitgekomen.
Fout.

Jolla heeft de langste update beleid.

De Jolla (1) dat al sinds 27 november 2013 uit is, krijgt nog steeds updates.
Goed om te weten, met al die nieuwe Jolla telefoons die te koop zijn.
De iPhone 5s heeft onlangs nog een security update gekregen. De telefoon is van 20 september 2013...
Klopt, maar aan de andere kant ken ik bijna niemand die niet na 2 of 3 jaar een nieuw toestel haalt.
Mijn ouders, mijn vrouw. Mensen die er niks omgeven als het maar functioneel werkt. Dus even snel een appje, bellen en internet bankieren.
De batterijduur in de tabellen zijn ook leuk om te zien. Ze houden het erg lang vol met een relatief zwakkere batterij!
Het is natuurlijk al langer zo, maar als je geen Chinees merk wil wordt de spoeling steeds dunner. Eigenlijk heb je dan alleen keus uit Samsung, Apple en Sony.
Klopt niet, je hebt nog lg en nokia. En Motorola is meermaals genoemd.

[Reactie gewijzigd door shadow4thedark op 7 november 2020 12:33]

Dat zijn Westerse stickers op Chinese hardware geplakt. Net hetzelfde als Philips TV's.
Nokia en Motorola is ook Chinees.
Motorola is nog Amerikaanse onder Chinezen. En nokia is Finse

Dit klopt gewoon geen idee die minnetjes.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Motorola_Mobility
Motorola Mobility LLC, marketed as Motorola, is an American consumer electronics and telecommunications company and a subsidiary of Lenovo[3]

https://en.wikipedia.org/wiki/HMD_Global
HMD Global Oy, branded as HMD, is a Finnish mobile phone company, made up of the mobile phone business that Nokia sold to Microsoft in 2014, then bought back in 2016.

[Reactie gewijzigd door shadow4thedark op 7 november 2020 13:39]

HMD is een kantoor in Finland maar alle ontwerp, productie en software is Chinees. Omdat er zoveel Chinees aan is noemen veel mensen het gewoon een Chinees bedrijf. Anders krijg je dit soort ongein niet.

Motorola is van Lenovo. Ook een Chinees bedrijf.
Weet je zeker dat het ontwerp van Nokia / HMD in China zit? Als ik naar de vacatures kijk dan doet me dat toch anders vermoeden.
Motorola is van Lenovo als ik me niet vergis. Nokia en LG zijn idd niet Chinees, maar komen ook niet voor in dit lijstje. Sony ook niet overigens.

Edit: LG maakt overigens al jaren verlies op zijn smartphones. Dat zal niet zijn omdat het zo'n toptelefoons zijn. Sony heb ik verschillende keren gehad, maar kan de laatste jaren qua prijs/kwaliteit niet mee met bijv Samsung. Ik had ook Fairphone nog kunnen noemen, die bestaan ook nog en zijn niet Chinees, maar ik wil wel ook een fatsoenlijke telefoon. Of de pixel. Dat is misschien nog wel de meest relevante die ik vergeet.

[Reactie gewijzigd door reablom op 7 november 2020 12:46]

Chinese spullen is bij ons dan ook in de ban, we proberen zo min mogelijk chinees spul in huis te halen wat natuurlijk heel lastig is aangezien meer dan de helft van de spul daarvandaan komt.
Samsung maakt zijn toestellen in Vietnam, China, India, Brazilië, Indonesië en Zuid-Korea
Zijn die landen dan zoveel beter dan made in China ....
Tsja, er worden nou eenmaal vrij weinig toestellen in Europa gemaakt. Of ze beter zijn dan China hangt af van de meetlat waarlangs je dat beoordeelt.

Ik heb twee problemen met producten uit China:
- het is verre van duidelijk of dit allemaal obv eerlijke concurrentie gebeurt. (Geldt zowel voor IP als de idioot lage verzendkosten via alibaba). Dat spul kopen is je eigen producenten kapot maken.
- met name voor smartphones: wil je al die info echt allemaal aan een Chinees bedrijf geven?

Deels kun je je deze vragen natuurlijk ook stellen bij Westerse bedrijven die nu met corona staatssteun overeind worden gehouden, of mbt de data die iedereen aan Google geeft.
Kopen mensen telefoons op basis van vage budget ranges of op basis van hun wensen, vertaald naar specs?

Wat krijg ik voor telefoon als ik 200 wil besteden, of 500?
Wat betekenen deze budget ranges?
Als mensen hun telefoon kiezen op basis van hun wensen, dan zullen er heel weinig zijn die in de lagere budget ranges hun telefoon kopen...
Ik kijk eerst naar mijn budget of wat ik ervoor uit wil geven en daarbinnen ga ik dan kijken wat ik belangrijk vind en ga ik vergelijken en wil ik het beste hebben wat er mogelijk is. Natuurlijk moet ik dan soms wel wat concessies doen...
Als je alleen binnen een budget kijkt weet je dus nooit wat je misschien had kunnen krijgen voor een mogelijk voor jou acceptabele meerprijs. Zelfs als dat (iets) buiten het budget ligt.

En als je bepaalde wensen hebt die je niet in dat budget kunt krijgen dan ga je alsnog ‘zoeken’ conform het proces wat ik beschreef. Voor welk budget kan ik X krijgen?
Wensen zijn geen eisen he. Als die wensen niet binnen het budget vallen, dan moet ik eventueel wat concessies doen (zoals ik eerder aangaf). Zou ik hogere specs willen hebben dan mijn huidige telefoon??? Vast en zeker!!! Vind ik dat het geld waard??? Blijkbaar niet dus ;)

Misschien sta ik daar dus anders in dan anderen. Ik vind een telefoon geen foto- of videocamera, als ik iets echt wil fotograferen of filmen, dan pak ik wel mijn fotocamera of videocamera. Als mijn telefoon maar mooi, leuke kiekjes kan maken ben ik wat dat betreft al tevreden. Gamen doe ik ook niet op dat ding.
Pardon, lees ik nu dat de OnePlus Nord een snelle vingerafdrukscanner heeft? Ik gebruik 'm zelf met veel plezier, maar het enige component dat ik haat van de OP Nord is de vingerafdrukscanner. Die is extreem naar om te gebruiken. Voor deze mobiel had ik de Pocophone F1, dat is nou een mobiel met een goede vingerafdrukscanner. De scanner in de OP Nord werkt traag, heeft vaak meerdere pogingen nodig en zit op een verschrikkelijk slecht gekozen plek.
Ik denk dat dat een kwestie van smaak is. Ik heb de Nord ook en ik vind de vingerafdrukscanner stukken prettiger en sneller dan op mijn vorige toestellen (Moto G4 Plus, Mi A1 en Moto One Action). Daarnaast vind ik de plek echt ideaal...
Scan dezelfde vinger eens opnieuw in in meerdere hoeken, dat helpt vast
Weet je wat leuk is, is dat de oneplus 8t voor 450€ aangeboden wordt op 11 nov @ Aliexpress.
Pas je wel op voor een btw en invoerrechten aanslag?
Lekker veel Apple als advies. Kom op zeg, dit kan toch niet? Ik had het ergens ook helemaal niet verwacht, maar toch valt het erg tegen merk ik. Apple niet adviseren is gewoon raar en klopt niet. Het zijn allemaal stuk voor stuk toestellen die tot de top behoren in hun segment.
Er zijn gelukkig ook andere merken die gewoon betere telefoons produceren voor een goedkopere prijs, dus waar je niet meer dan helft als Apple tax betaald
Apple Tax, goedkopere prijs, dat zijn toch geen argumenten als je naar de staffels kijkt. Ik vind het een blinde vlek, en kaart het bewust aan.
Ik heb laatst een reactie geplaatst waarin ik mijn visie beschrijf bij het uit kiezen van een telefoon. Ik kijk naar aspecten die er voor zorgen dat ik qua hardware ofwel het nieuwste heb, of die er gezamenlijk aan bijdragen dat mijn keuze versterkt wordt.
Serieus? Geen enkele nieuwe pixel? Ook niet de 4a? Andere reviewers spreken Tweakers dan wel tegen. Maar goed jullie hebben je best gedaan.
Ik ben het met je eens. Wel is het lastig want de 4a als hij in Nederland verkrijgbaar zou zijn, zou ook in een prijsklasse lager vallen. Dan wordt het meteen een ander verhaal.

Dat de 4a het niet haalt als aanrader door de batterij duur snap ik niet. Ik haal 2 dagen met gewoon gebruik op mijn 4a.
Nu staat hij aan 419 in de Pricewatch. Via de Google store Frankrijk is het 349 of 340 in Duitsland.

Het valt wel te begrijpen dat ze zich moeten baseren op de duurdere prijs, maar in het segment lager hebben ze zelfs maar 2 laureaten.
Het is jammer dat de vergelijkingen heel basaal zijn. Accu en scherm is wel relevant maar niet primair waarop ik mijn toestel selecteer. Een scherm en accu moeten voldoende zijn, maar ik vind een zo goed mogelijke camera en bereik in de prijsklasse nog veel belangrijker, naast een goede speaker en microfoon (voor bijv. noise cancelation). Ik weet nu alleen dat de iPhone SE geen optie is, want bereik slecht, maar dat heb ik wel zelf moeten ondervinden.

Het is lastig te testen, dat snap ik ook wel, maar zonder die criteria weet ik nog niet welk toestel best buy is.

Het is makkelijk een opsomming te maken gebaseerd op SoC, scherm en accu. Daarop concurreren de low end apparaten ook massaal. Maar alle randzaken bezuinigen ze juist extreem op. Zoals aantal antennes en praktijkbereik, microfoons, speakers, kwaliteit van audio jack als die er is, Bluetooth profielen, wifi snelheid en bereik, antennepositie en aantal. Zelfs Apple bezuinigde op die zaken voor de iPhone 11 en zo had de iPhone x een heel slecht bereik. Maar niemand test dat dus boeiend.

Door het goed uitzoeken van die zaken ben ik uiteindelijk op een Honor en daarna een P30 uitgekomen. Die had de minst agressieve bezuinigingen op het totaalplaatje, maar dat is lastig in een best buy als dit te vatten vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 7 november 2020 12:56]

Dit dus. Ik ben in de markt voor een budget telefoon met zo goed mogelijke camera. De ververvingssnelheid intereseert mij niets. Ook wil ik een goede microfoon.

Het voelt alsof het budget segment word gesorteerd adhv de criteria voor de high end toestellen, terwijl de eisen en verwachtingen van deze segmenten helemaal niet overeen hoeven te komen.
Beste @Chris Broesder, in de "Browsetijd na een half uur laden" grafiek op de "Boven 700 euro" pagina, mist de data van de iPhone 12. Kun je deze alsjeblieft nog toevoegen? Alvast bedankt!
Bedankt voor het artikel, zal het als ik komend jaar een nieuwe telefoon moet erbij pakken.

Misschien dat ik er overheen lees, maar heb je ook het update beleid/reputatie van de fabrikanten erbij vermeld? (Het lijkt er ook niet in de pricewatch bij te staan?)
Dit is tegenwoordig met alle verplichte betalings- en corona apps toch wel belangrijk aan het worden. (En wordt ook vaak in Tweakers artikelen aangegeven)

Vooral voor de goedkopere telefoons zou dit van belang kunnen zijn aangezien deze doelgroep de telefoon zal blijven gebruikten totdat uit elkaar valt. En fabrikanten hier waarschijnlijk op bezuinigen, of oudere modellen in die prijsklasse vallen.
Bij de high-end telefoons mag denk ik wel aannemen dat je 5 jaar beveiligingsupdates krijgt, en de middenklassers worden misschien vaak icm abonnementen om de 3 jaar vernieuwd?

De Android versie hoeft niet zoveel te zeggen. Een telefoon kan nu wel Android 10 hebben, maar is mogelijk op 8 begonnen Terwijl een andere net hier begint. Of een android 9 die nog wel 4 jaar security patches krijgt is veiliger dan android 10 die alleen een update naar 11 gaat krijgen.

[Reactie gewijzigd door mbb op 27 november 2020 13:08]

We hebben er laatst wel een artikel over gepubliceerd, naar aanleiding van de bbg ook, maar het was inderdaad beter geweest om dit in het artikel te vermelden. Ik zal er de volgende keer even wat meer tijd voor neemen, zodat het erin vermeld wordt voor de winnaars.
Dank je. Ja dat (of eerder soortgelijk) artikel was mede aanleiding om erop te letten, naast eigen ervaring.
Mooiste zou zijn als het ook in de pricewatch werd opgenomen (reputatie merk/model + toezeggingen specifieke telefoon + balkje met hoeveel van die termijn verlopen is?).
PS groen= >4 jaar support, geel 2--4 jaar support, rood =0-2 jaar support?

[Reactie gewijzigd door mbb op 27 november 2020 13:41]

Dat zou zeker mooi zijn! Maar vrees dat het te veel werk is voor de PW. Het probleem is dat lang niet alle fabrikanten die data meeleveren, dus zou het allemaal handmatig gedaan moeten worden. Dat geldt ook voor de bbg overigens, vandaar dat ik zeg dat ik er dan meer tijd voor uit moet trekken. Het verschilt ook per model namelijk.. Soms staat het er in de PW bij, bij extra info onderaan.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True