Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Juli 2020

Inleiding

Ten tijde van de publicatie van deze Desktop Best Buy Guide is de jaarlijkse Steam Summer Sale in volle gang. Als je eindelijk die game die je al lang op het oog had op de kop kunt tikken, maar je systeem kan het niet aan, dan hebben we twee configuraties om je uit de brand te halen. Met het mainstreamgamesysteem kun je voor pakweg 1000 euro weer een tijdje mee; met niet al te gekke hardware kun je alle courante games weer op een 1080p-scherm spelen. Steek je je geld liever in hoge resoluties en hoge framerates, dan zul je dieper in de buidel moeten tasten voor een stevigere videokaart en dito overige componenten. Voor 2000 euro helpen we je aan een high-end systeem waarmee je op 1440p of 4k kunt spelen.

Je oude games, of waarschijnlijker: je foto's en al dan niet gedownloade videomateriaal bewaar je natuurlijk op een nas, en niet zomaar een nas, maar een heuse fileserver. Dat biedt meer opties en controle dan een kant-en-klaar product en je krijgt krachtigere hardware voor minder geld. We hebben twee opties voor je samengesteld: een eenvoudige thuisserver voor een klein budget en een krachtiger apparaat waarmee je ook je vm's naar hartenlust kunt draaien. Om de stroomrekening binnen de perken te houden, hebben we systemen samengesteld die lekker zuinig zijn, dankzij onze kersverse BBG'er FireDrunk.

Zoals gebruikelijk zijn de DBBG-systemen in overleg met de Tweakers-community samengesteld. In het topic op Gathering of Tweakers kan iedereen zijn mening geven over het perfecte systeem. Het BBG-team plaatst een aantal weken voor publicatie voorstellen voor systemen in het Complete Systemen & Laptops-forum. Vervolgens kunnen alle Forum-bezoekers hun mening geven en over wijzigingen discussiëren. Bij het schrijven en samenstellen van de definitieve BBG gaan we uit van de feedback in de bovengenoemde topics, onze eigen bevindingen, de reviews van collega-hardwaresites en de ervaringen van medetweakers op het Forum en in de Productreviews.

De prijzen van de diverse onderdelen worden in real time uit de Pricewatch opgevraagd en zijn daardoor aan verandering onderhevig. De prijzen in de tabellen worden vastgesteld op het moment van publicatie. Als een onderdeel meer dan eens in een configuratie voorkomt, zoals de twee videokaarten voor een sli- of crossfiresysteem, wordt daarmee in de totaalprijs rekening gehouden. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Let op: niet alle hardwarecombinaties zijn getest. Waar mogelijk controleren we op de correcte werking van de verschillende onderdelen, maar we kunnen niet garanderen dat alle componenten honderd procent compatibel zijn.

Mainstreamgamesysteem

Met het budget van 1000 euro moet je met het mainstreamgamesysteem alle courante games zonder problemen op een 1080p-beeldscherm kunnen spelen. De beeldkwaliteit zul je niet in alle gevallen op de maximale stand kunnen zetten, maar de meeste games zul je in hoge kwaliteit kunnen spelen. Let wel dat er nogal veel keus is in dit segment, en je kunt hier en daar naar alternatieven kijken, bijvoorbeeld voor het moederbord en de ssd. Ook wat behuizing betreft kun je je natuurlijk door persoonlijke voorkeur laten leiden; de gekozen matx-borden zullen in ieder geval vrijwel overal in passen.

Basisonderdelen

ProcessorsAMD Ryzen 5 3600 Boxed

De Ryzen 5 3600 figureert al tijden in onze BBG-systemen en aangezien zijn prijs gestaag blijft dalen, konden we er ook voor deze build niet omheen. Het is niet voor niets de populairste processor; met zes rappe smt-cores heeft de 3600 voldoende rekenkracht in huis om moderne games zonder problemen te spelen.

Score: 5(62 reviews)
MoederbordenMSI B450M PRO-VDH Max

Over het moederbord was wellicht nog de meeste discussie, want het bord dat we in eerdere edities aanraadden, de MSI B450 Mortar Max, is bijna niet meer verkrijgbaar. We hebben naar Asrocks B450M Pro4-bord gekeken, maar kwamen toch weer bij MSI uit, ditmaal bij het B450M PRO-VDH Max-bord. We kozen dit model onder meer wegens de betere potentie om het geheugen over te klokken. Het is een net en compact matx-bord met alle aansluitingen die je kunt wensen.

Score: 3.5(1 reviews)
VideokaartenSapphire Radeon RX 5700 XT Pulse

Binnen het budget van 1000 euro past een stevige videokaart en net als de vorige editie kiezen we voor de 5700 XT Pulse van Sapphire. Er zijn marginaal goedkopere 5700 XT-kaarten verkrijgbaar, maar Sapphire heeft de koeling aardig voor elkaar, zodat je net wat betere prestaties mag verwachten. Superstil is de Pulse niet, ondanks het door Sapphire geprezen gebruik van dubbele kogellagers.

Score: 4(17 reviews)
linkTechpowerup.com: Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse ReviewlinkHexus.net: PowerColor Red Dragon AMD Radeon RX 5700 XT User ReviewlinkGuru3D.com: MSI GeForce RTX 2060 SUPER Gaming X review
BehuizingenCooler Master NR400 (without ODD)

We kiezen voor de compacte NR400 van Cooler Master wegens zijn grote glazen venster, dat anders dan goedkopere plexivensters niet krasgevoelig is. Een drivecage zit uit het zicht onder de psu-shroud, waarachter ook je bekabeling netjes weggewerkt kan worden. Je kunt je ssd ook uit het zicht achter het moederbord kwijt en ondanks het kleine formaat kun je de koeling, die uit twee 120mm-ventilators bestaat, flink upgraden.

Score: 5(5 reviews)
ProcessorkoelingCooler Master Hyper 212 Black Edition

Net als vrijwel alle Ryzen-processors wordt de 3600 met een koeler, in dit geval de Wraith Stealth, geleverd. Deze compacte 92mm-koeler voldoet in principe prima, maar is zeker met zware belasting of overklokken wat luid. Daarom raden we aan een wat capabelere en stillere koeler in de vorm van de Hyper 212, in stemmig zwart, in je winkelwagen te leggen.

Score: 4.5(14 reviews)
Geheugen internG.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-16GVKB

De Ripjaws zijn al eerder voorbijgekomen in de BBG en ze vormen nog altijd een fijne combinatie met Ryzen-processors, hoewel de kieskeurigheid van Zen voor bepaalde typen geheugen met de tijd wat minder is geworden. Als alternatief kun je nog Aegis F4-geheugen van G.Skill overwegen; dat scheelt weer een paar euro.

Score: 5(15 reviews)
VoedingenCorsair TX550M V2

De deels modulaire TX550M van Corsair is een Gold-gecertificeerde voeding die zeer betaalbaar is. Desalniettemin biedt Corsair geen vijf, maar zeven jaar garantie op de voeding. De psu heeft een actieve koeling, wat betekent dat de ventilator altijd draait. Wil je semipassieve koeling, dan zou je nog de iets goedkopere Cooler Master MWE Bronze V2 kunnen overwegen, maar dan lever je in op kwaliteit en garantie.

Score: 4.5(7 reviews)
Solid state drivesKingston A2000 1TB

Om rond, of net boven, het budget van 1000 euro te blijven, kun je voor de MX500-ssd met een capaciteit van 1TB kiezen. Dat is een sata-drive, dus minder snel dan de nvme-alternatieven. We zouden je echter aanraden het budget van duizend euro met pakweg 10 of 20 euro ter overschrijden en de Kingston A2000-ssd van 1TB te kiezen. Die is een heel stuk sneller en biedt betere bang for your buck.

Score: 4(17 reviews)
€ 619,63Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors AMD Ryzen 5 3600 Boxed € 165,- € 238,98
Moederborden MSI B450M PRO-VDH Max € 77,05 € 59,90
Videokaarten Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse € 430,51 Onbekend
Behuizingen Cooler Master NR400 (without ODD) € 57,90 € 59,-
Processorkoeling Cooler Master Hyper 212 Black Edition € 32,- € 34,95
Geheugen intern G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-16GVKB € 69,90 € 68,90
Voedingen Corsair TX550M V2 € 76,- € 71,90
Solid state drives Kingston A2000 1TB € 114,85 € 86,-
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.023,21 € 619,63

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

High-end gamesysteem

Dit systeem in de BBG is bedoeld voor mensen die zoveel mogelijk frames willen halen met een budget van 2000 euro. Met een dergelijk budget moet je in staat zijn om op 2560x1440 pixels op 144Hz en 3840x2160 pixels op 60Hz te gamen. Het moge echter duidelijk zijn dat gamen op 1440p ook kan met minder geld en het 1000-eurosysteem in deze BBG bewijst dat. Ben je op zoek naar de meeste waar voor je geld, dan is dat een veel beter systeem. Dit 2000-eurosysteem is echter bedoeld voor mensen die er net wat meer uit willen halen. Later dit jaar komen er vermoedelijk ook nieuwe videokaarten uit vanuit beide kampen: Nvidia en AMD. Hoewel er nog geen officiële informatie is op dat gebied, is het zinvol dit in gedachten te houden. Je kunt ervoor kiezen om nu een goedkopere videokaart te nemen en deze later te upgraden naar een nieuwere.

Basisonderdelen

ProcessorsAMD Ryzen 7 3700X Boxed

We kiezen ook deze keer weer voor de Ryzen 7 3700x. Hoewel de achtkoppige Intel-concurrent je net iets meer frames oplevert (lees: de Core i7 10700 of 10700k) betaal je daarvoor een flinke premium. Het kiezen voor deze Ryzen betekent dat we voor een 2080Ti kunnen kiezen in dit systeem, wat je in de praktijk meer prestaties oplevert dan een 10700(k) met een 2080S. Het prestatieverschil tussen de Ryzen 3600 en 3700x in games is momenteel beperkt, zeker als je ervoor kiest om met dit systeem op 4k te gamen. Met de 3700x heb je echter meer ruimte om er dingen bij te doen, zoals streamen of productiviteitstaken die veel cpu-kracht vereisen.

Score: 5(40 reviews)
linkReview @ Tweakers.netlinkReview @ Hardware.info
MoederbordenMSI X470 Gaming Plus Max

In het verleden kozen we hier vaak voor de MSI B450 Tomahawk Max. Deze is echter op dit moment slechter verkrijgbaar geworden en het hier gekozen X470-bord ligt wat prijs betreft erg gunstig. De stroomvoorziening is meer dan voldoende voor een Ryzen 3700x en dit bord is gegarandeerd voorzien van een bios dat geschikt is voor deze nieuwere processor. Duurdere moederborden vertalen zich zelden of nooit in betere prestaties, tenzij je aan professioneel overklokwerk doet. De duurdere borden bieden vaak andere extra’s, zoals een vlottere lan-aansluiting, een nieuwere audiochip of qol-opties, zoals een 2-karakterleddisplay voor postcodes. Dit bord zal voor de doorsneegebruiker echter prima voldoen wat features betreft. Pci-express 4.0, waarvoor je moet uitwijken naar X570 en B550, is voor de overig gekozen componenten ook geen noodzakelijkheid. Dit bord past dus prima in de huidige configuratie.

Score: 4(1 reviews)
linkReview @ Hardware.info
VideokaartenGigabyte GeForce RTX 2080 Ti Windforce

Waarschijnlijk het controversieelste onderdeel van dit systeem is de 2080Ti. De prijs-prestatieverhouding van deze kaart is altijd al slecht geweest, maar het is op dit moment de snelste gamekaart die er is. Dus als hij in het budget past, kiezen we hem. Zeker als voor 4k als resolutie wordt gekozen, is dit geen overbodige luxe. Dit is niet de meest luxe 2080Ti die er is, maar de koeler die erop zit, doet zijn werk goed genoeg. Mocht je besluiten iets minder aan de videokaart uit te geven, dan raden we de MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming X Trio aan. Deze maakt dan ruimte in het budget vrij als je zaken als een grotere ssd wil of bijvoorbeeld liever een Intel gebaseerd systeem wil hebben.

Score: 4.5(5 reviews)
BehuizingenFractal Design Meshify C - Dark TG

De Meshify-serie van Fractal Design blinkt uit door de focus op airflow, terwijl deze behuizingen toch een strak en luxe voorkomen hebben. Dankzij een apart compartiment voor de voeding kan de binnenkant er gemakkelijker opgeruimd uitzien, wat prettig als je net als wij wil kiezen voor een variant met glazen zijpaneel. De kast heeft overal verwijderbare stoffilters en levert ook voldoende ruimte voor onze 2080Ti. Er worden twee ventilators meegeleverd met de behuizing en wij raden aan een extra te kopen, voor net dat beetje extra frisse lucht, vooral voor de energiehongerige videokaart.

Score: 4.5(40 reviews)
linkReview @ Hardware.info
Processorkoelingbe quiet! Pure Rock 2 Zwart

Hoewel de gekozen processor betrekkelijk zuinig te noemen valt, staan de huidige Ryzens bekend om hun snelle schommelingen in temperatuur, met snelle wisselingen in rpm van de cpu-koeler tot gevolg. Bij de wat luidere fabriekskoeler kan dit als storend ervaren worden, dus kiezen wij voor de aardig wat stillere Pure Rock 2 om de cpu koel te houden. Een veel grotere koeler is overkill voor een 65W-tdp-processor.

Score: 4.5(0 reviews)
linkReview @ Techpowerup.com
Ventilatorenbe quiet! Pure Wings 2 PWM, 140mm

De Pure Wings 2-ventilators van be quiet zijn gewoon goede no-nonsense ventilators. Ze zijn vooral gericht op airflow en minder op statische druk, waardoor ze niet echt aan te raden zijn voor het gebruik op een radiator, maar des te meer als casefan. Deze variant is 140mm groot en bezit een 4-pinsaansluiting, zodat hij ook bij een laag gevraagd toerental prima kan starten.

Score: 4.5(13 reviews)
Geheugen internG.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-32GVK

Voor sommige games kun je tegenwoordig in de situatie komen dat je tegen de grenzen van 16GB ram aanloopt, zeker als je ervan houdt om op de achtergrond applicaties open te laten staan. Gezien het kaliber van dit systeem lijkt 32GB ram daarom ook prima op z’n plek. Deze kit lijdt minder aan een wildgroei aan gebruikte geheugenchips dan je bij Corsair ziet en in de praktijk lijkt hij goed samen te willen werken met Ryzen 3xxx-processors. Op xmp-settings loopt dit geheugen op 3200MT/s, wat voor Ryzen een aardige boost betekent ten opzichte van bijvoorbeeld 2133MT/s, aangezien de infinity fabric van Ryzen gesynchroniseerd wordt met deze snelheid. Met overklokken valt er zelfs nog meer uit te halen. Hoeveel precies zal echter verschillen per exemplaar.

Score: 4.5(3 reviews)
VoedingenFractal Design ION+ 560W Platinum

Deze voeding van Fractal Design is gemaakt door oem-leverancier High Power. Opgebouwd met een dc-naar-dc-ontwerp is deze voeding zeer efficiënt, met een 80+ Platinum-rating. Dat betekent dat de voeding van zichzelf weinig warmte genereert. Dat wordt gecomplementeerd met een semipassieve modus, waarbij de ventilator onder een bepaalde belasting niet gaat draaien, waardoor je onder lage belasting verzekerd bent van een stille voeding. Ze is volledig modulair en de kabels zijn vrij flexibel, waardoor inbouwen vrij gemakkelijk is. Met een frabrieksgarantie van tien jaar mag je ervan uitgaan dat deze voeding je systeem lang van schone prik kan voorzien.

Score: 5(0 reviews)
Solid state drivesKingston A2000 1TB

Tegenwoordig is het kiezen voor enkel een ssd in een systeem redelijk de norm, zeker nu de prijzen van ssd’s flink zijn gedaald. De Kingston A2000 is hierin een uitblinkertje, want deze bezit ook een nvme-interface, die zeer hoge doorvoersnelheden aankan. Daarnaast is deze ssd nog gebaseerd op tlc-nand, dat in principe langer meegaat dan het goedkopere qlc-nand. Toch is deze ssd zeer scherp geprijsd, waardoor hij gemakkelijk aan te raden is voor een systeem als dit. 1TB lijkt ons een goede start voor een gamesysteem.

Score: 4(17 reviews)
linkReview @ Hardware.info
€ 797,36Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors AMD Ryzen 7 3700X Boxed € 285,- € 274,95
Moederborden MSI X470 Gaming Plus Max € 114,90 € 99,28
Videokaarten Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti Windforce € 1.164,04 Onbekend
Behuizingen Fractal Design Meshify C - Dark TG € 89,90 € 84,90
Processorkoeling be quiet! Pure Rock 2 Zwart € 37,20 € 34,99
Ventilatoren be quiet! Pure Wings 2 PWM, 140mm € 9,06 € 9,06
Geheugen intern G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-32GVK € 127,51 € 125,23
Voedingen Fractal Design ION+ 560W Platinum € 99,05 € 82,95
Solid state drives Kingston A2000 1TB € 114,85 € 86,-
Totaalprijs bij opstellen BBG € 2.041,51 € 797,36

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Instapthuisserver

Voor de juli-editie van deze BBG hebben we een special: een nas/fileserver. Een apparaat dat je doorgaans centraal neerzet om voor je hele huishouden een plek te maken waar iedereen veilig en snel grote hoeveelheden data kan neerplempen. We proberen een laag verbruik te verwezenlijken en daarbij verstandige keuzes te maken. Uiteraard kan de purist nog lager komen, maar dan kom je op terrein waaraan de gemiddelde Tweaker liever niet denkt. Mocht je wel voor absoluut laag verbruik gaan, dan is er een draadje daarover op GoT.

Basisonderdelen

MoederbordenASRock J4105-ITX
ASRock J4105-ITXvanaf Onbekend

Onze keuze is gevallen op een ASRock J4105 ITX-moederbord. Dit bevat een geïntegreerde Intel Celeron J4105, een low-powerquadcore met een geïntegreerde gpu. Het is sterk genoeg voor alle basistaken van een nas en kan daarbovenop nog best wat extra 'services' leveren in je thuisnetwerk.

Score: 5(1 reviews)
BehuizingenFractal Design CORE 2500

Een voor velen vertrouwd merk deze keer: Een Fractal Design Core 2500. Het is gewoon een simpele, maar doeltreffende kast. Deze behuizing biedt standaard ruimte aan vier 2,5"- of 3,5"-schijven en met hulp van verloopstukken, brackets of cages, kunnen de 5,25"-bays ook nog gevuld worden.

Score: 5(4 reviews)
GeheugenCorsair ValueSelect CMSO8GX4M1A2133C15

Omdat het prijsverschil met 4GB minimaal is, rusten we de machine met 8GB geheugen uit. Dit biedt net wat meer ruimte om veelgebruikte data in het geheugen beschikbaar te houden, waardoor bestanden wat sneller kunnen worden geserveerd. Ook kunnen extra services als Docker, waarop we verderop nog terugkomen, hier lekker gebruik van maken.

Score: 0(0 reviews)
VoedingenCooler Master MWE Bronze 450W V2

Als voeding kiezen we voor een simpel, maar prima exemplaar van Cooler Master: de MWE Bronze 450W v2. Dit is een recent model dat aan de nieuwe ATX 2.52-standaard voldoet, waardoor hij zelfs op heel lage vermogens een hoog rendement moet leveren. Aangezien ons systeem waarschijnlijk onder de 20W komt, is dat geen overbodige luxe. Puristen kunnen eventueel nog kiezen voor een PicoPSU, maar die heeft onder andere het nadeel van een open voedingsslot in de behuizing, bovendien zijn de garantie en kwaliteit van een PicoPSU lager dan die van de gekozen voeding.

Score: 4(0 reviews)
Solid state drivesCrucial MX500 2,5

Een simpele, maar bewezen betrouwbare ssd: de Crucial MX500 in een 250GB-model. Deze ssd gaat al jaren mee, maar heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. Kleinere modellen zijn lager geprijsd, maar kosten ruimschoots meer per GB. Met 250GB is er zelfs nog ruimte om de meestgebruikte data op de ssd te zetten. Mocht je gebruikmaken van een speciaal nas-besturingssysteem als FreeNAS of XPenology (verderop meer), dan is een simpele usb-stick ook voldoende als bootdrive.

Score: 5(13 reviews)
€ 186,95Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Moederborden ASRock J4105-ITX € 92,20 Onbekend
Behuizingen Fractal Design CORE 2500 € 53,85 € 54,90
Geheugen Corsair ValueSelect CMSO8GX4M1A2133C15 € 36,49 € 36,55
Voedingen Cooler Master MWE Bronze 450W V2 € 49,- € 55,-
Solid state drives Crucial MX500 2,5" 250GB € 42,20 € 40,50
Totaalprijs bij opstellen BBG € 273,74 € 186,95

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Geavanceerde thuisserver

Omdat lang niet iedereen toe kan met een J4105, is er ook een keuze voor een geavanceerder model. Dit model onderscheidt zich door het gebruik van ecc, een snellere Intel i3-processor en een moederbord uit een industriële, betrouwbare serie. Dit systeem is uitermate geschikt voor de veeleisende tweaker. Laag in verbruik, maar als het erop aankomt, met flink hogere prestaties. Ook kan er maximaal 64GB geheugen in deze machine, waardoor zelfs de doorgewinterde tweaker een arsenaal aan virtual machines en dockercontainers, en een batterij aan services kan draaien op deze machine.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i3-9100 Boxed

Om toch wat meer power te hebben, kiezen we hier voor de relatief recente Intel i3-9100. Deze quadcore heeft meer dan tweemaal de frequentie van de J4105 en beschikt ook over meer cache. Toch blijft het idle verbruik van deze processor in de praktijk erg laag, waardoor het een ideale kandidaat is voor een zuinig systeem dat nu en dan power kan leveren als je het nodig hebt. De processor biedt daarnaast ondersteuning voor ecc, wat zijn grotere broertjes, de i5 en i7, niet ondersteunen. Voor een nog snellere processor met ecc-ondersteuning moet je je dan wenden tot een Xeon-processor en die kost een aardige duit meer.

Score: 0(0 reviews)
MoederbordenFujitsu D3644-B

Misschien wel de belangrijkste (basis)component van een zuinige server: het moederbord. Hier kiezen we voor het in moederbordland iets minder bekende Fujitsu. Dit bedrijf maakt veelal industriële moederborden die lang leverbaar zijn en van een hoge kwaliteit. Het bedrijf heeft zich bewezen als producent van extreem zuinige moederborden van hoge kwaliteit. Zo zijn er systemen die met de juiste componenten minder dan 5W verbruiken. Met een atx-voeding zijn deze lage getallen lastiger te behalen, maar wij gaan er dan ook van uit dat er een aantal harde schijven in het systeem wordt aangesloten. Het gaat hier om een oem-model, waardoor er buiten het i/o-shield geen accessoires worden meegeleverd. Let er dus op dat je misschien extra kabels nodig hebt om het systeem compleet te maken. De Fujitsu D3644-B heeft één m2-slot en zes reguliere sata-aansluitingen. Eventueel kunnen door middel van een pci-e-uitbreidingskaart extra sata-poorten worden toegevoegd.

Score: 5(1 reviews)
BehuizingenFractal Design Define R5 Zwart

Bij dit systeem kiezen we voor een Fractal Design Define R5. Deze behuizing biedt, naast ruimte voor acht 2,5"/3,5"-drives, geluiddempende panelen, waardoor een grote hoeveelheid harddrives niet tot overmatig kabaal zou moeten leiden.

Score: 4.5(63 reviews)
GeheugenKingston KSM26ED8/16ME

De processor en het moederbord in dit systeem ondersteunen ecc-geheugen, toch een prettig idee voor systemen met grote datasets. We kiezen voor twee 16GB-dimm's van Kingston, waardoor we op een totaal van 32GB geheugen uitkomen. Dit is eventueel voor de die-hard nog uit te breiden tot maximaal 64GB. Genoeg geheugen voor verschillende virtual machines en andere services die je op een dergelijke machine zou willen draaien. Je kunt eventueel 100 euro besparen door voor een enkel reepje geheugen te kiezen.

Score: 5(0 reviews)
VoedingenCooler Master MWE Bronze 450W V2

Voor de voeding kiezen we opnieuw voor de Cooler Master MWE Bronze 450W V2. Voldoende vermogen voor alles wat we er in dit systeem aanhangen en toch een prima budgetkeuze.

Score: 4(0 reviews)
Solid state drivesKingston DC1000B 240GB

Hier kiezen we voor een iets exotischer model: de Kingston DC1000B. Dit is een ssd die beschikt over zogenoemde stroomverliesbescherming. Hierdoor is hij net wat beter beveiligd tegen onverwachte stroomuitval en is het risico dat je server na een onverwachte shutdown niet meer start, een stukje kleiner. Ook is hij hiermee geschikt voor de wat exotischere functies van het zfs, zoals slog en l2arc. Mocht je deze functionaliteit niet nodig hebben, dan kun je eventueel ook prima toe met een courante nvme-m2-ssd.

Score: 0(0 reviews)
€ 571,58Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors Intel Core i3-9100 Boxed € 106,04 € 135,47
Moederborden Fujitsu D3644-B € 147,45 € 182,-
Behuizingen Fractal Design Define R5 Zwart € 111,75 € 118,16
Geheugen Kingston KSM26ED8/16ME € 99,40 Onbekend
Voedingen Cooler Master MWE Bronze 450W V2 € 49,- € 55,-
Solid state drives Kingston DC1000B 240GB € 91,61 € 80,95
Totaalprijs bij opstellen BBG € 704,65 € 571,58

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Harde schijven en software

Omdat een laag stroomverbruik een lagere stroomrekening oplevert, is het verstandig om goed na te denken over het aantal harde schijven en de configuratie waarin je ze in het systeem gaat plaatsen. Doorgaans zijn 2,5"-schijven zuiniger per TB dan 3,5"-schijven, maar in sommige gevallen zijn ze voorzien van andere technieken of bijvoorbeeld andere firmware. Helaas kunnen wij niet voor iedereen uitmaken wat de beste configuratie is, dus geven we alleen een advies over het type schijven dat je het best kunt kopen en doen we geen uitspraken over het aantal.

De allergoedkoopste en zuinige manier om aan veel data te komen, is door het gebruik van externe 2,5"-drives. Deze zijn veelal goedkoper dan de interne modellen, terwijl ze onderhuids gewoon dezelfde schijven bevatten. Deze behuizingen zijn vaak relatief gemakkelijk open te maken, ook wel 'shucken' genoemd. Hierdoor kun je voor een lage prijs al snel een 2,5"-schijf van 5TB krijgen voor ongeveer 140 euro. Er is dan wel een zeer grote kans dat je je garantie kwijtraakt.

Voor de iets minder grote avonturiers zijn de 2,5"-Seagate Barracuda Compute-series, de Toshiba L200-series en de Western Digital Blue-series prima keuzes. Deze schijven verbruiken doorgaans nog geen hele watt en 2TB-modellen kosten rond de 70 euro. Wel moeten we hierbij vermelden dat het in al deze gevallen om smr-schijven gaat.

Smr is een technologie waarmee fysieke sectoren op een harde schijf beter benut kunnen worden om meer logische data te kunnen bevatten. Deze techniek heeft als grootste nadeel dat de random-writesnelheid onder hoge belasting erg inzakt. Als je de schijven individueel benadert en ze niet in een raid-array gebruikt, is dat geen enkel probleem. Bij gebruik in een raid-array lopen de rebuildtijden op, waar specifieke risico's aan zitten. Voor diepgaandere informatie verwijzen we je graag naar het zuinige server-topic, het grote diy raid nas-topic, en het zfs-topic.

Wil je al deze risico's niet nemen, dan kun je in het 2,5"-landschap kiezen voor bijvoorbeeld een Toshiba uit de MQ-serie. Dit zijn iets dikkere schijven, 15 in plaats van 7-9mm, die dus niet bruikbaar zijn in behuizingen die specifiek alleen ruimte bieden voor 2,5"-schijven. In de eerder genoemde Fractal-behuizingen is dit geen probleem. Koop je toch liever 3,5"-schijven omdat deze tot hogere capaciteiten gaan, dan raden we je aan om bij 5400rpm-schijven te blijven. Er zijn diverse 7200rpm-schijven op de markt, maar de meerwaarde in een fileserver die doorgaans gelimiteerd wordt door een gigabit-netwerkverbinding, is beperkt.

Onlangs is aan het licht gekomen dat diverse fabrikanten niet transparant zijn geweest over het gebruik van smr. Hierdoor is het niet meer evident dat elke 3,5"-schijf van een gerenommeerd merk veilig is voor gebruik in raid-systemen. Zelfs de bekende Western Digital Red serie, die alom bekendstaat als geschikt voor raid-arrays, bevat schijven die gebruikmaken van smr. Dit betekent dat we niet gemakkelijk een specifieke serie kunnen aanraden, behalve de Western Digital Red Pro-series. Dit zijn fors dure schijven die in elk geval gebruikmaken van pmr, waardoor ze altijd geschikt zijn voor grote raid-arrays.

Software

Als kers op de taart moeten we ons systeem natuurlijk voorzien van een besturingssysteem. Omdat een laag verbruik belangrijk is, willen we graag gebruikmaken van een besturingssysteem dat ons daarbij helpt. We raden dan ook aan om Linux te gebruiken. Bijna elke moderne versie van Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch of SUSE Linux voldoet prima. Je kunt zelf kiezen of je je machine wil voorzien van een grafische omgeving, maar doorgaans raden we aan om een minimal variant te installeren. Hierdoor blijft het aantal processen dat de processor wakker houdt, laag en zal je server uiteindelijk minder stroom verbruiken.

Wil je liever niet zelf gaan knutselen met het besturingssystem van je server, dan zijn distributies als OpenMediaVault (gratis) en UnRAID (betaald) prima geschikt. Er is ook een optie om de webinterface van een Synology na te bootsen, met XPenology, maar die installatie is iets complexer. Windows raden we niet aan. Het stroomverbruik hiervan ligt niet per se hoger, maar de mogelijkheden als het gaat om raid en andere geavanceerde technieken, zoals Docker, zijn beperkt.

In het iets minder zuinige, maar toch gebruiksvriendelijke kamp, is er ook nog FreeNAS. Dit besturingssysteem is net als OpenMediaVault direct bedoeld voor gebruik als Fileserver. FreeNAS is gebaseerd op FreeBSD, dat helaas minder uitgebreide hardwareondersteuning geniet dan Linux, waardoor het verbruik van dit besturingssysteem vaak een stuk hoger ligt. Wel heeft FreeNAS als voordeel dat het een prettige en uitgebreide webinterface heeft, waarmee je gemakkelijk services kunt inrichten op je server. FreeNAS maakt onder de motorkap gebruik van zfs, wat extra geavanceerde bestandssysteemfuncties met zich meebrengt, zoals snapshots.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (211)

Wijzig sortering
Het probleem van het high-end game systeem is dat het volledig rond de 2080 Ti is gebouwd. Op alle andere componenten is ingeleverd, oude chipset, niet de snelste processor, relatief traag geheugen voor high-end Ryzen, budget nvme drive etc.

Dat zijn juist vaak de dingen die je niet snel gaat wijzigen, normaal wijzig je juist de videokaart het snelst. Persoonlijk zou ik het andersom doen en op dit moment genoegen nemen met een wat mindere (goedkopere) videokaart zoals een 5700XT of 2070s en eind dit jaar met de nieuwe series je keuze maken voor een dikke videokaart bijvoorbeeld.

Het is altijd een lastige keuze, maar voor 2000 euro is eigenlijk alleen de 2080ti echt high-end. Het is zo belachelijk veel geld voor die videokaart, doodzonde.
Je kan je hierbij ook afvragen of dit het goede moment is om een highend videokaart te kopen. Zowel Nvidia als AMD brengen binnenkort nieuwe gpus uit. Nu moet je niet altijd op het nieuwe gaan wachten maar er zijn ook goede en slechte moment om iets te kopen en dit lijkt me een slecht moment; met name als je de geruchten meeneemt dat dingen zoals RT een heel stuk sneller zijn met de nieuwe generaties.
De 2xxx series RT was niet meer dan een leuke speeltuin.
Het is überhaupt een slecht moment om een nieuwe videokaart te kopen. Met raytracing ondersteuning in beide next-gen consoles zal het niet lang duren voordat het geen optionele luxe meer is, en zoals jij al zegt is de RT-ondersteuning momenteel niet optimaal.
Ik vind DLSS2.0 echter wel een gamechanger welke Nvidia een grote edge op AMD geeft. Vooral in Triple A's waar een sterke GPU echt uitmaakt wordt er steeds meer DLSS geintegreerd en zolang AMD geen goede ML support bied, verliezen ze hier sterk.
Hoe verliezen ze sterk als deze techniek door de makers van de Game ingebouwd moeten worden? En vertel hoeveel games ondersteunen dit om dit moment en hoeveel gaan het ondersteunen?

Voor zo ver ik weet zijn deze op 1 hand te tellen, maar wellicht heb ik het fout?

De techniek is prachtig, maar nutteloos als het niet gebruikt word, net zoals Raytracing op dit moment

[Reactie gewijzigd door Sinester op 1 juli 2020 14:53]

Zeker, maar in tegendeel tot DLSS1 heeft het deze keer wel echte sterke performance benefits en het is geen gimmick meer. Cyberpunk zal het ook supporten en waarschijnlijk veel toekomstige triple a's
Ook al is er heel wat speculatie over wanneer Nvidia gaat komen met hun RTX 3080, en wat dit juist zal brengen (zoals deze geleakte benchmark van een "unknown Nvidia kaart" die de RTX 2080Ti roast), voel ik me toch niet heel comfortabel om nu €1200 aan een RTX 2080 Ti uit te geven.

Voor wie een "OK" videokaart heeft zitten, zou ik deze gewoon overnemen en een aantal maanden afwachten. Of wanneer deze echt niet meer mee kan, voor ~€100 een gebruikte RX580 kopen om effe te overbruggen :)
Sterker nog: je zou het ook kunnen laten afhangen van welke games je momenteel speelt en wat die nodig hebben. Zomaar een gedachte...
Dat kan, maar je wilt waarschijnlijk dat een videokaart iets langer meegaat dan vandaag. Als je nu €800 aan een videokaart uitgeeft wil je niet volgend jaar een nieuwe kopen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 juli 2020 09:01]

Misschien hoef je voor de game(s) die je nu speelt wel helemaal geen dure videokaart te kopen. Dan bewaar je je geld beter nog even.
Precies, dat zeg ik ook, alleen niet met zoveel woorden.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 1 juli 2020 16:07]

Hoezo is een 3700X niet high end? Ik ben het juist deze keer eindelijk helemaal eens met de BBG.

De 3700X houd de 2080Ti prima bij op 1080p 144hz (maar wie doet dat nou in deze prijsklasse) of op 1440p 144hz. Zelf heb ik em voor 3440x1440 100hz en dat gaat top. De 1080Ti kwam naast een Ryzen 1800X nog wel eens te kort daarvoor, maar 3700X & 2080Ti niet.

Als je een X470 bord hebt, kan daar straks nog de 4000 generatie in.
Een X570 zou meer future proof zijn, maar wat geeft dat je nu, naast een snellere SSD waarmee je niet in het budget meer kan blijven en ... dat was t wel zo'n beetje.

Het verschil tussen de 2070 Super of een 5700XT is voor gaming gigantisch! Nu komt er inderdaad waarschijnlijk met een maand of 3-6 een RTX3080 / 3090 of hoe het ook gaat heten aan. Dus misschien is het waanzin om nu €1200 uit te geven.

Maar uiteindelijk, voor high end games, neem een Star Citizen, RDR2, CP2077, Witcher 3 en andere beruchte games die véél vragen van een systeem, is de 2080Ti de grootste boost die je kunt kopen en is de 3700X zeker afdoende.
En daarbij heb ik het dan continue over een stock PB auto OC en 3200mhz cl16 RAM. Want natuurlijk, je kunt er net wat meer uit halen, maar het is niet echt nodig voor games. Ik zie het verschil meer terug in productiviteitssuites.

Ik had de keuze tussen alles wat op de markt is. Als ik kon kiezen tussen een Intel 10 serie i9 en 2070 Super met 4000mhz ram of een X470 met 3700X en 2080TI, ging ik 100% voord e Ryzen 2080TI set. Dat heb ik ook gedaan. Al een tijdje terug. Naar volledige tevredenheid.

En terwijl ik (Heb nog een Radeon 7 en V64 liggen) ook best wil dat Radeon kaarten een beetje meekomen en de 5700XT een aardige move was, is het gewoon teveel geklooi met de drivers. Een jaar terug was dat nog wat anders maar lagen ze wat achter, maar kwam er langzaam optimalisatie door. Momenteel zijn de drivers gewoon te vaak instabiel. De 5700XT hoor ik toch echt veel meer klachten over. En de RMA's van een aantal modellen zijn ook 2x zo hoog als "normaal".

Dus buiten de videokaart, wat is er niet high end genoeg? Wat zou je liever nemen? Een 970 Pro 1TB SSD ipv de A1000? Tuurlijk is het beter op alle fronten. Maar laadschermen vliegen ook al voorbij op de Kingston.

Heb zelf 3x de 2080Ti in huis. Ook één icm een 7700K systeem (4k 60hz) en één in de woonkamer HTPC. We hebben ze dusdanig veel gebruikt (woonkamer niet, maar ach) dat ik persoonlijk wel het gevoel heb waar voor m'n geld ter krijgen, ondanks de betaalde 1280 + 175 voor waterblokken.
2080ti in een htpc? Wat wil je daar in vredesnaam mee afspelen dan?
Er is eigenlijk geen enkele reden om nog een htpc te bouwen als je ziet wat je met een Shield 2019 of Odroid N2 al probleemloos afspelen kunt.

Behalve misschien sommige ontzettend zware skins of huiskamer gaming, maar voor dat laatste bouw je toch niet een standaard htpc.

Voor een multimedia-pc voldoen een 2070 Super en een 5700 XT ook ruim.
Media, maar ook games via Steam. Het ding heet misschien wat oneerbiedig HTPC, je zou het ook een console kunnen noemen. We bedienen em voornamelijk met Steam controllers...

En ja, ik weet dat inhouse streaming naar een smart TV ook goed mogelijk is. Ik zou nu dat wat beter werkt niet heel snel meer opnieuw zo'n machine neerzetten.

Is een tijdje een 8086K met 16GB geweest. Inmiddels is het een 1800X die wat omlaag geklokt is.

En eigenlijk gebruiken we em inmiddels vrijwel nooit meer voor media, behalve eigen foto's ofzo.
Dan snap ik het wat meer ja. Er is natuurlijk ook enige overlap tussen een htpc, multimedia pc of mainstream game pc.
Ik heb jarenlang graag een htpc willen bouwen, maar zie nu (muv woonkamer gaming) er geen reden meer toe als je ziet wat de huidige mediaspelers ook al kunnen.
TV's* ipv mediaspelers zou ik zeggen.

Ben persoonlijk wel blij dat het allemaal met één afstandbediening kan en gewoon over één netwerkkabeltje.

Jammer dat via glas de zenders via een kastje komen, als ik die toch al digitaal verstuurde zooi ook gewoon via een app kon krijgen dan was het helemaal mooi. Dan kan wat mij betreft op één naar de versterker toe de HDMI zo'n beetje wel van de TV af.

Alleen in plaats van dat soort vooruitgang blijven mensen Samsung kopen en reclame zooi tussen hun streaming en in hun menu accepteren. Erg jammer...
Het probleem van het high-end game systeem is dat het volledig rond de 2080 Ti is gebouwd. Op alle andere componenten is ingeleverd, oude chipset, niet de snelste processor, relatief traag geheugen voor high-end Ryzen, budget nvme drive etc.

Dat zijn juist vaak de dingen die je niet snel gaat wijzigen, normaal wijzig je juist de videokaart het snelst. Persoonlijk zou ik het andersom doen en op dit moment genoegen nemen met een wat mindere (goedkopere) videokaart zoals een 5700XT of 2070s en eind dit jaar met de nieuwe series je keuze maken voor een dikke videokaart bijvoorbeeld.

Het is altijd een lastige keuze, maar voor 2000 euro is eigenlijk alleen de 2080ti echt high-end. Het is zo belachelijk veel geld voor die videokaart, doodzonde.
Een 3900X maakt je gameprestaties niet beter, ook een Samsung 970 Evo Plus niet tov. alleen de krachtigste GPU die je op dit moment kunt kopen. 32GB RAM op 3200MT/s is ook prima. of het verstandig is om nu de 2080Ti te kopen is een andere vraag. Deze BBG moet wel gevuld worden. qua afwisseling van AMD met Intel is niet gedaan, en dat is hier al vaker besproken. We hadden ook deze BBG over kunnen slaan tot er meer bekend is qua GPU. Maar dan kun je nog wel FF wachten, ook mbt evt. driver problemen met nieuwe GPU's. Al met al blijf je dan wachten, want AMD komt ook met 'RX3800XT-RX3900XT' ......
Exact dit, buiten dat is het raar dat resoluties hierin niet worden meegenomen, als je een 1080p monitor hebt is een 2070 al high end genoeg. Ik was 4 maanden geleden ongeveer 2300 Euro kwijt aan mijn nieuwe systeem, speel op 1440p dus ben voor een 2080 Super gegaan, meer dan afdoende en scheelt meer dan de helft met een 2080ti. In de basis heb ik wel flink in geïnvesteerd met de gedachte die je al aangaf in het achterhoofd; videokaart is het snelst verouderd. Gemiddeld doe ik een jaar of vijf met de basis , videokaart wordt wel 2 a 3 keer vervangen doorgaans :p
Maar als je op die resolutie wilt blijven, waarom zou je dan zo'n dure gaming PC bouwen?

Kijk Nvidia denkt dit, en heeft de RTX functionaliteit kennelijk op 1080P 60hz bemeten, maar daarbuiten is het vreemd.

Als je echter voor 1440P 144hz gaat, 3440x1440 100hz of eventueel 1080p 240hz, is de 2080Ti weer niet zo'n gekke keuze. Hangt er af van wat je speelt.

Maar nu de grap, ik heb dus vrijwel hetzelfde systeem staan, maar dan water gekoeld met nog wat meer zooi erin. De 3700X heeft er weinig moeite mee en dat is nog in een X370 bord dat ik sinds 2017 heb draaien.

Een CPU verwisselen is net zo veel (weinig) werk als een GPU uitwisselen.

Vroeger kwamen videokaarten ieder half jaar uit en zat er veel verschil in. Nu zie je 25% stijging tussen de flagships van Nvidia in 2,5 jaar! Ik upgrade nu eens per 3 jaar ofzo m'n Video, terwijl ik al herhaaldelijk CPU's heb lopen wisselen.
Een CPU verwisselen is net zo veel (weinig) werk als een GPU uitwisselen.
Compleet niet eens. Bij het wisselen van een CPU heb je ook te maken met een fan en een heatsink die er af en op moeten; en heb je te maken met het aanbrengen van koelpasta. Dat is veruit een meer secuur werkje dan een PCI-E insteekkaart en evt. een voedingsstekkertje omprikken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 juli 2020 09:05]

Mja, ok, ik moet toegeven, m'n Dark Rock Pro 3 is een pokke klusje.

Maar een gemiddelde AIO water koeler is wat dat aangaat heel gemakkelijk. Een custom loop even zo gemakkelijk.

Als je een goede luchtkoeler koopt, kan je die simpelweg herplaatsen. De pasta is er in 10 sec weer vanaf en dun een kruisje tekenen is ook amper 20 seconden.

Tergelijkertijd, moet je bij een VGA kaart minimaal die PCI-Ex connectoren los halen, eventuele support losschroeven, monitoren ontkoppelen, schroefen uit de bracket draaien en de clip die achter een 2,5 sloten brede koeler zit verstopt lostrekken.

Mee eens, bij simpele dunne VGA kaarten zonder extra power enzo is het minder dan 10 seconden werk. Maar met bakbeesten van tegenwoordig, of dat nu een Radeon 7 / Vega is of een 5700XT of een 2080Ti, het is best wel even een gedoe.

Dat terwijl CPU koelers steeds betere mounts hebben gekregen en in veel gevallen een set duimschroeven met veren eronder, oftewel de plaasting is een koud kunstje.

En nog extremer; Als ik nu m'n 2080Ti met waterblok eruit wil trekken, moet ik de hele loop drainen. Ben rustig een uur onderweg... Tegelijkertijd, als ik de CPU wil wisselen, dan is dat lekkerlijk in minder dan 2 minuten gedaan. (getest, 1700 -> 1800X -> 3700X -> 3900X).

Hang dus een beetje van de build af. En dan is het nog "mode" om je VGA kaart op alternatieve manieren "voor het raam" te zetten in veel builds nu ook. Wat het meer of minder werk maakt...

Maar goed, snap je punt, we hebben beide denk ik evenveel gelijk / ongelijk...
Gebruik dit systeem niet alleen voor games ;-) En buiten dit, het is een gegeven dat games die de komende jaren uit gaan komen steeds meer zullen vragen van je videokaart. Maar je hebt zeker een punt qua refresh rates, ook iets (naast de resolutie) wat meegenomen zou moeten worden.
+1Anoniem: 599181
@ijscobar1 juli 2020 12:25
2070s op 1440p kan ook best goed mee hoor, ik ben net geswitched van een i 7 3770k met een gtx 1060, naar een 3700x en 2070s en trident z 3600 ram en dan ook maar eens een nieuw scherm erbij. Ik ben best tevreden met de 2070s 😎
Dat zijn juist vaak de dingen die je niet snel gaat wijzigen, normaal wijzig je juist de videokaart het snelst. Persoonlijk zou ik het andersom doen en op dit moment genoegen nemen met een wat mindere (goedkopere) videokaart zoals een 5700XT of 2070s en eind dit jaar met de nieuwe series je keuze maken voor een dikke videokaart bijvoorbeeld.
200% eens. De keuze voor de 2080-Ti hier is niet te verantwoorden vanuit de beste koop optiek, welke gericht moet zijn op prijs-kwaliteit verhouding. Dit is overduidelijk een keuze die doorgeslagen is richting "beste hardware" en aan het doel voorbij gaat.

Het is high-end gaming; niet highest-end gaming.
+1Anoniem: 599181
@R4gnax1 juli 2020 13:26
Op 3dmark zit ik met een 3700x en 2070s boven 89% van de computers, timespy benchmark.
Precies. Dus waarom dan die lompe 2080-Ti, voor zo'n idiote meerprijs?
Iets over diminishing returns en zo...
0Anoniem: 599181
@R4gnax1 juli 2020 21:25
Precies. Dus waarom dan die lompe 2080-Ti, voor zo'n idiote meerprijs?
Iets over diminishing returns en zo...
ja idd dat was net het hele punt :d

ik heb wel een 144hz/1440p monitor altijd al gehad(vroeger wel 1080p) maar of die nu op 60 of 144 fps speelt zoveel verschil zie ik persoonlijk niet.
High end betekent toch niet dat alles perse het snelste van het snelste moet zijn?
Of is dat de definitie van high end?

In mijn beleving is high end één van de snelste van het moment. Super snel, maar niet perse het allersnelste \ allerduurste.

Zolang het voldoet om de boel op "high" te kunnen draaien op het moment dan lijkt het mij high end op het moment.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 1 juli 2020 13:27]

Ik zie online erg veel geruchten voorbij komen over de prijzen van de aankomende Nvidia rtx 3000 serie. Dat bijv. de nieuwe 3080ti zomaar 1400/1500€ mag gaan kosten. Als deze in het begin niet gelijk goed verkoopt betekent dat ook dat de 2080ti gewoon op de huidige koers verder gaat qua prijs.

Als deze wél gelijk goed verkoopt zul je de eerste aanbiedingen pas na een maand zien. Het is maar net waar je op wil wachten.. een wel/niet afgeprijsde 2080 ti na een maand of een nog duurdere 30 serie
Ben het deels met je eens. Voor een systeem dat specifiek is bedoeld voor hoge framerates en resoluties zoals in de recensie omschreven is dit perfect natuurlijk. Een snellere CPU gaat je niet veel meer frames opleveren in 1440p of 4k. Een 5700XT beschikt niet over Raytracing en als fanatiek gamer is dat natuurlijk een leuke grafische optie. Laat staan dat 4k echt een goede optie is voor een 2070S of een 5700XT. In de recensie wordt naar voren gehaald dat de gedachte achter dit systeem puur om resolutie en framerates gaat. En daar hebben ze dit lijstje op gebaseerd en ben ik het mee eens. Zelfde geld voor het punt met het geheugen en de NVME drive.
Dat ben ik helemaal met je eens. Zo doe ik het meestal. Videokaart is zo vervangen en cpu en mobo doe je niet zomaar even en die wil je dus voor langere tijd.
Mijn vorig systeem heb ik 2 of 3 keer GPU vervangen.
Ik denk dat je met die 2080 Ti héél lang zonder te upgraden vooruit kan.
Aan de andere kant is het juist wel de GPU die nu net het verschil maakt voor gaming.
Volgende quote klopt dan ook helemaal:
Het kiezen voor deze Ryzen betekent dat we voor een 2080Ti kunnen kiezen in dit systeem, wat je in de praktijk meer prestaties oplevert dan een 10700(k) met een 2080S.

Het is ook maar met zo een GPU dat je een verschil begint te zien! En dan naar mijn mening enkel in onrealistische situaties, in vele games is zelfs de 2080 Ti de bottleneck bij 1080p met hoogste settings. En je maakt mij niet wijs dat er mensen 2000 flappers gaan neertellen voor een gaming rig om vervolgens op 1080p medium settings te gaan spelen....
De bij het high end systeem genoemde MSI Trio kaart past niet in de Meshify C. Misschien handig om te noemen.
Dit is niet waar. De Trio is 327mm lang, de meshify C heeft (tot de fan) een ruimte van 315mm.

Maarrrrrrrrrr.. Zonder fan past er een kaart 335mm in de kast, de Trio past dan dus makkelijk :+ . 8mm over!

Zie hier een screenshot uit de handleiding
Ja, maar als je dat doet verlies je de volledige bestaansreden van de case. Kun je net zo goed de Define C halen of een andere closed front case :>

Ik heb em ook, maar als ik geen fans voorin zou hangen zou ik me afvragen waarom ik die case wilde hebben :P
Je kunt er sowieso nog 1 gebruiken, volgens mij zelfs alletwee 120mm nog als je hem naar beneden schuijft.
8mm is niet genoeg voor een fan (niet een goeie iig). Vanwege de plek waar de GPU zit (en gezien hoe dik die is) kun je enkel 1 fan erboven in stoppen. Om 2 fans én de Trio erin te krijgen is geen plek in die case (vanwege de positie van pci slots op atx en de dikte van die kaart), maar je hebt zowiezo niets aan een airflow kast waar je de airflow mogelijkheden niet van gebruikt.

De Meshify C had gewoon ~4cm langer moeten zijn, dan was ie perfect voor kaarten tot 330mm plus een goeie 240 of 360 aio voorin. Nu is ie nèt te krap helaas. Het is een extreem goede case, maar dat is wel een noemenswaardig probleem.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 1 juli 2020 19:41]

Dit is simpelweg niet waar. Je schuift het HDD compartiment onder de fan iets open, en plaatst de fan dusdanig naar beneden dat hij de videokaart ondersteunt aan het uiteinde.

Scheelt je ook de lelijke beugel van MSI die je anders nodig zou zijn die twee PCI slots in beslag neemt op de achterkant van je kast.

Resultaat is iets meer airflow richting je voeding, en nog steeds 80% frisse lucht voor je videokaart.

Foto: https://tweakers.net/foto...FEOGFkNXR89xAi1jjSj8K.jpg

[Reactie gewijzigd door tss68nl op 2 juli 2020 13:10]

Inderdaad of andere kast met goede airflow of andere kaart die er wel fatsoenlijk in past :)
Ik heb precies die MSI trio kaart in een Meshify C :)

Het is juist heel handig om de fan iets naar onder te verplaatsen: ik gebruik hem om het uiteinde van de videokaart te ondersteunen zodat je niet de lelijke metalen MSI beugel hoeft te plaatsen.

Ik denk dat de meshify C daardoor juist één van de weinige kasten is die de 2080 Ti zonder doorbuigen of lelijke custom/MSI hardware kunnen plaatsen :+

Foto: https://tweakers.net/foto...FEOGFkNXR89xAi1jjSj8K.jpg

En ja, de voedingkabels van de videokaart liggen in de 'goot' van de fan zodat er geen overdracht van trillingen is. Als je dat beter zou willen doen dan maak je een schuimpad op de fan, en geleid je de kabels boven langs de kaart.

[Reactie gewijzigd door tss68nl op 2 juli 2020 13:12]

Hmm, zelf fout gemeten denk ik. De fan als gpu stand gebruiken is een vet goed idee. Als ik ga upgraden ga ik hem misschien zo indelen.
Je hebt gelijk, het is inderdaad een extreem goede case. Ik verbaas me vooral over alle handige dingen die ze in de kast hebben gemaakt waardoor hij zo goed aanpasbaar is.

En ondanks de open structuur fluisterstil. Of juist dankzij....want hij ventileert uit zichzelf al extreem goed door de mesh bovenkant. Ik verbaas me er steeds over hoeveel warme lucht er middels convectie boven uit gaat. Allemaal lucht die je er niet uit hoeft te persen met fans.

Volgens mij zijn alle trio's ongeveer zo lang (ik heb de MSI 2080 Ti), en veel langer zullen ze ook de nieuwe videokaarten niet maken anders passen ze echt nergens meer in :) Je hebt nu in ieder geval een stuk ruimere keuze :+
De bij het high end systeem genoemde MSI Trio kaart past niet in de Meshify C. Misschien handig om te noemen.
Die past wel, als je de front Fan verplaatst !
Over de zelf-bouw NAS servers

Zuinig?
Ik vind het jammer dat in het artikel geen absolute verbruikscijfers worden genoemd, met een jaarlijks verbruikplaatje. Er wordt nu alleen maar gesproken over zuinig en minder zuinig, maar dat betekent niet zoveel. :)

Zelfbouw vs kant-en-klaar
Ik denk dat zelfs een Tweaker zich erg zou moeten afvragen of zelfbouw wel verstandig is. De meeste kant-en-klare producten voldoen waarschijnlijk prima en zijn scherp geprijst. (Nee ik wordt niet gesponsord door de NAS-fabrikanten).

Mijn punt is: waarom iets zelf in elkaar knutselen wat groter, duurder en vaak minder zuinig is? Bovendien krijg je een systeem wat getest is, compleet met uitgebreide software en backup mogelijkheden.

Het is verder prima als je het een leuk hobby project vind en je dus geen waarde hecht aan de tijd die je stopt in het bouwen.

Data veiligheid
Een stukje storage in je huis neerzetten is simpel. Maar om iets neer te zetten dat ook veilig voor je data is, dat is eigenlijk een apart artikel waard. RAID is nog geen backup. En hoe weet jij of een schijf stuk is gegaan? Zoveel mensen die alerting niet instellen, en er pas achter komen dat er iets mis is als ze niet meer bij hun data komen.

Kant-en-klare server
Voor veel mensen is in plaats van een zelfbouw server een HP Prioliant Microserver ook een mooie optie. Die heeft 4 drive bays dus kun je ook als NAS inzetten. Afhankelijk van het model komt die ook met een degelijke processor.

P.S. De Gen8 generatie komt af en toe tweedehands nog voorbij en en voor weinig geld stop je een Intel XEON processor in het doosje, als je de power nodig hebt.

Software
De hardware is eigenlijk relatief gezien nog het makkelijkste aspect van een zelfbouw NAS/Thuis server. Welke software je gaat toepassen en welk bestandssysteem, dat is een heel ander verhaal en dat is eigenlijk ook al een apart artikel waard. :) Ga je voor een kant-en-klaar software product of ga je zelf knutselen? Ga je voor RAID of een andersoortige oplossing? Wat zijn in al deze zaken de kosten en baten en wat past het beste bij jouw toepassing?

Ben je een hobby fotograaf of videobewerker? Of wil je alleen maar wat media opslaan en streamen?
Wat de beste keuze is voor jouw toepassing hangt allemaal af van wat je wilt met je thuisserver/NAS.

[Reactie gewijzigd door Q op 1 juli 2020 15:56]

Er is een bespreking van een zuinige file server in deze blogpost.

Je kan inderdaad kant en klaar hardware kopen, maar zelfbouw is wel waar het hier om gaat op tweakers.net. Zelf bouwen kan veel zuiniger en veel krachtiger systeem produceren dan een doorsnee kant-en-klaar systeem. Er zijn wel wat uitzonderingen, met name sommige Fujitsu (90+) computers. Sommige A-merken hebben zuinige 12V only voedingen waardoor ze iets zuiniger uitvallen. Dat principe wordt ook toegepast bij zelfbouw servers, maar daar worden meer aspecten geoptimaliseerd. Xeons zijn bedoeld voor veel clients, een situatie die voor thuis meestal niet van toepassing is. Het wordt er over het netwerk niet sneller van, je bent vaak wel meer geld kwijt.
Het probleem is met name dat het Tweakers artikel geen harde cijfers noemt en daar ook geen centjes aan koppelt. Dus dat maakt het lastig om een eerlijke keuze te maken.

Zoals in het topic besproken, hoe ver moet je gaan om die laatste Watts er af te snoepen en wat is de prijs die daar tegenover staat in termen als gebruiksgemak, stabiliteit, eenvoud, enzovoort.
Met je eens dat ik het ook leuk zou vinden eens meer over de software te lezen zonder een veel topic door te hoeven. Bijvoorbeeld met een achtergrond artikel waarmee je weer bij bent met de discussie in de grootste topics over het onderwerp op GoT.

Dat kopen beter op zijn plaats zou zijn dan zelf bouwen, vind ik in dit geval niet. Tweakers is er vooral ook voor hobbyisten; zelf bouwen is ook vooral leuk. Lol en plezier weegt ook op tegen verbruik, gemak en specs voor je geld.
Als je wilt Tweaken dan geef ik je gelijk.

Ik denk zelf dat het grote publiek van Tweakers hier wel om computer advies komt maar helemaal niet zo van de zelfbouw is. Ik gok dat het gemiddelde publiek wel is veranderd en dat het tweak-gehalte wel verhoudingsgewijs fors is afgenomen.

Ik heb daar geen bewijs voor.

Als je een NAS wilt neerzetten, dan komt daar - als je het goed wel doen (veilig voor je data) -veel meer bij kijken dan een BBG artikeltje met een paar paragraafjes. Straks hebben mensen hardware, en dan? Er zijn zoveel opties en mogelijkheden op software gebied.
Betreft Windows en docker support, sinds Windows Server 2019 is dit anders prima, ook wordt in de SAC-channel, waarbij de server-builds die van Windows 10 volgen, de laatste verbeteringen doorgevoerd:

Zie https://computingforgeeks...s-on-windows-server-2019/ voor een tutorial
Ik zou alleen Windows kiezen als ik “hybride containers” zou draaien, dus Windows en Linux gemixed. Of als je containers en native Windows apps (op de host zelf) wilt draaien. Oh en voor development ook. Visual Studio op de host, en containers draaien voor development.

Maar anders gewoon docker/k8s lekker op Linux draaien.
Flink wat gebruikers met een Kingston A2000 geven op dit moment aan problemen te hebben.

Zie o.a. hier:

BSOD stornvme.sys

Voor zover ik weet is dit probleem nog niet opgelost. En daarbij wijzen beide partijen (Microsoft en Kingston) naar elkaar, wat meestal betekent dat een oplossing nog wel even kan duren. Misschien is het verstandig om op dit moment voor een andere SSD te kiezen....

[Reactie gewijzigd door Operations op 1 juli 2020 10:00]

Jammer dat het stukje Software erg onderbelicht is. Ik zou bijvoorbeeld nooit meer direct een OS op de hardware installeren. Mijn hypervisor voorkeur is Proxmox, maar ESXi of Hyper-V kan net zo goed.
De flexibiliteit die je krijgt door een (type-1) hypervisor te gebruiken geeft zo veel extra mogelijkheden dat het een no-brainer is om daar standaard voor te gaan.
Als first choice werkpaard gebruik ik NethServer. Een op Centos gebaseerde distributie die zeer flexibel is en waar zeer veel modules met 1 klik te installeren zijn. Denk aan IPS/Firewall/Gateway, Mailserver (keuze uit webtop, SOGo en roundcube als webclients) Nextcloud, Moodle, Asterisk, Samba4 of OpenLDAP accountprovider, Fail2ban voor iedere service apart in te stellen. (Reverse) proxy, Mattermost en nog zeer veel andere services....

[Reactie gewijzigd door michielRB op 1 juli 2020 10:09]

Als je die discussie breed zou willen voeren, kan ik je van harte aanraden hier eens te komen kijken:
Het grote zuinige server topic - deel 2

Daar bediscussiëren we zeer regelmatig Hypervisors, en het blijkt structureel dat Virtual Machines toch echt een hoger verbruik met zich mee brengen dan bijvoorbeeld Docker.

Je punt over onafhankelijkheid is zeker valide, je wil niet direct afhankelijk zijn van 1 laag.
Daarom heb ik ook Docker gekozen, en is mijn Host OS gewoon plat Linux. Bijna alles wat jij noemt kan je ook prima in Docker draaien, en dat levert toch weer een stukje winst op qua verbruik.
In proxmox kan je naast VM ook voor LXC kiezen. Dat zal ook een stuk schelen in verbruik,
OVerigens een vergelijk tussen LXC en Docker: https://www.educba.com/lxc-vs-docker/
Er zijn nog vele vergelijkingen te vinden. Ik zou zeggen kies wat het best past voor jou.
Ik ken de verschillen vrij goed, ik heb er uitgebreid over gesproken in de Proxmox en Zuinige Server topics dacht ik. Beide hebben hun voor en nadelen. Grootste voordeel van Docker is voor mij de populariteit. Hierdoor is het super makkelijk om applicatie die door anderen gepackaged zijn thuis te installeren.
Bij LXC ben je toch wat meer op jezelf aangewezen om de goede installatie te doen van je applicatie.
Jammer dat het stukje Software erg onderbelicht is. Ik zou bijvoorbeeld nooit meer direct een OS op de hardware installeren. Mijn hypervisor voorkeur is Proxmox, maar ESXi of Hyper-V kan net zo goed.
De flexibiliteit die je krijgt door een (type-1) hypervisor te gebruiken geeft zo veel extra mogelijkheden dat het een no-brainer is om daar standaard voor te gaan.
Als first choice werkpaard gebruik ik NethServer. Een op Centos gebaseerde distributie die zeer flexibel is en waar zeer veel modules met 1 klik te installeren zijn. Denk aan IPS/Firewall/Gateway, Mailserver (keuze uit webtop, SOGo en roundcube als webclients) Nextcloud, Moodle, Asterisk, Samba4 of OpenLDAP accountprovider, Fail2ban voor iedere service apart in te stellen. (Reverse) proxy, Mattermost en nog zeer veel andere services....
Denk je dat iemand die een BBG nodig heeft, dit hele verhaal gaat gebruiken ?
Iemand die een thuis server wil opzetten zou zich zeker ook moeten inlezen over de software kant van het verhaal. Niets zo akelig om er na een paar maanden achter te komen dat er handiger/veelzijdiger manieren zijn om je server in te richten. Niet iedere thuisserver admin heeft de (professionele) kennis om een server zomaar in te richten. Wat duiden bij een topic als Server BBG misstaat dan niet.
+1Anoniem: 498327
1 juli 2020 07:21
Weet iemand of er van deze chipset een consumentenversie is:
https://buy.advantech.eu/...model-AIMB-217D-S6A2E.htm
Lijkt me een van de aardigste chipsets van Intel voor instap huisserver.
Je noemt de chipset, maar net als MacPoedel vermoed ik dat je de processor bedoelt. Op je gelinkte site even doorgeklikt naar de specsheet [pdf]. Of ik kijk er overheen, maar juist die moederbord chipset delen ze niet. Wat me wel opvalt is dat er twee netwerkaansluitingen worden aangeboden met onafhankelijke netwerk IC's. Dit is vanuit mijn optiek tenminste wel positief. Minder positief dan weer is dat voor deze netwerkaansluitingen een Realtek oplossing is gekozen in plaats van een Intel oplossing.

Wil je kijken naar vergelijkbare oplossingen? Bepaal dan voor jezelf welke processorkracht je nodig hebt voor wat je met de server wil doen. Wat macpoedel ook terecht opmerkt is dat dit moederbord wordt gevoed met een 12V DC adapter, dus geen ATX voeding in de behuizing nodig (moet je wel meteen en behuizing gaan zoeken waar dit niet voor nodig is). De moederbord form factor heet Thin-Mini-ITX. De bouwer hanteert de term Mini-ITX, maar volgens mij is dit dus Thin-Mini ITX. Veel, maar niet alle, van die bordjes in de Pricewatch hebben trouwens zo'n DC aansluiting. Leuke bordjes zijn er wel tussen, en niet alleen met een processor al geïntegreerd op het bord. Er zijn ook lege sockets tussen waar je zelf dus nog de processor bij kunt kiezen.

Voor de behuizingen zoek je ook op de Thin-Mini-ITX form factor. Niet heel veel, maar deze van Silverstone vind ik zelf wel een leuke behuizing. Lees ook maar eens de review van het ding van onze superreviewer bij tweakers door. Die review is echt enthousiasmerend voor dat Thin-Mini-ITX format. Het format benaderd dat van Intel NUC, maar is nog wat meer zelfbouw zodat je nog iets meer zelf aan de knoppen zit.

Leuk trouwens dat je dat Thin-Mini-ITX aantipt. Zelf kijk ik ook naar een thuisserver, heb een tijdje op de gedachte gehinkt om haar zo minimaal mogelijk te maken, en kwam toen op Thin-Mini-ITX uit. Geef mijn server inmiddels al weer een wat grotere rol, maar dat maakt Thin-Mini-ITX niet minder relevant. Een format dat wat meer waardering verdient. Ook bij de hardware fabrikanten.

Edit:taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 juli 2020 18:38]

Valt te bekijken wat je specifiek wilt. Op zich zijn er veel goedkopere bordjes met gelijkaardige CPU's, bv pricewatch: ASRock J5005-ITX, die heeft dan meer SATA poorten en één ethernetpoort in plaats van twee. Ik denk dat voor een thuisserver die SATA poorten nuttiger zijn maar dat zal van toepassing tot toepassing verschillen, voor mij is de thuisserver ook een fileserver.

De 12V DC connector is al wat zeldzamer en dan zit je al gauw aan dezelfde prijs als die Advantech. Vroeger was die aansluiting bij consumentenbordjes volgens mij couranter, maar ik denk dat die niet zoveel gebruikt werden als je dan nog ergens anders voeding voor SATA harde schijven vandaan moet halen. Ik denk dus dat dat meer iets is voor embedded systemen en niet zo thuis servers, Advantech richt zich ook meer op de embedded markt,
Thuisserver? Met Celeron? Waarom geen AMD 3200G of een intel Pentium?
In reactie op je vraag waarom geen AMD 3200G zou ik zeggen dat Intel op het vlak van idle verbruik nog net een edge heeft. De 3200G is nog een Zen+ processor, geen Zen2 dus. Voor idle gebruik is het Intel platform nog net iets zuiniger. Blijkbaar is hierin niet alleen de architectuur bepalend (Intel 14nm, AMD AMD Zen+ 12nm). Idle verbruik is iets wat bij die instapconfiguratie nog wel is te verwachten. Hiernaast heb ik zelf gemerkt dat voor het Intel platform wat meer verschillende moederborden te krijgen zijn. Ga bijvoorbeeld maar eens zoeken naar moederborden met twee netwerkaansluitingen zonder in een gamebord met hierbij horende onvermijdelijke functionaliteit te vervallen. Misschien een bord als uitzondering (Asrock Rack X470D4U2-2T), al is dat bord meer een kandidaat voor een full blown server. Wat ik hier uitspreek is een beetje mijn persoonlijke frustratie. Ik had mijzelf ten doel gesteld met AMD een server te bouwen, maar het idle verbruik is voor mij te belangrijk en er mogen naast de AM4 instapbordjes wat meer opties komen voor moederborden met andere doelstelling dan gamen. Afgezien van deze persoonlijke voorkeuren leent de 3200G zich verder prima voor een thuisserver.

Je vraag waarom het geen Pentium is, vind ik wat lastiger te beantwoorden. Ik verwacht de prijs, het feit dat de Celeron al op het bord geïntegreerd is en dat de Celeron een moderne processor is (eind 2019). Dat is voor de doelgroep van een BBG een is een geïntegreerde processor een drempelverlager (kosten, gemak). Kijkende naar de geïntegreerde Pentiums (N3700, N4200) dan zijn dat processors uit 2015, 2016.
Wat een vreemde bbg :?

- High end game pc zonder Intel cpu en verouderde chipset.
- instap server is eigenlijk een nas.
- geavanceerde thuis server met een Intel cpu waar je bij amd 50% meer cores zou hebben.

Enkel de budget game pc lijkt me een doordacht voorstel.
Als je je server gebruikt voor Plex (en ik verwacht dat dit ook voor andere media library software zo is) dan is een Intel CPU zeker aan te raden. Deze ondersteunen namelijk Quick Sync Video waardoor je hardwarematige versnelling krijgt voor transcoding. Dat is iets dat AMD (voor zover ik weet) niet aanbiedt.
Klopt maar als je toch hardware transcoding wilt gebruiken op Plex is een externe GPU wel aan te raden. Ik gebruik zelf een NVIDIA Quadro P2000 die zou je ook wel met een AMD kunnen combineren.

Quick sync wordt enkel ondersteunt op bepaalde Intel CPU's, met name de consumenten en workstation lijn en de kwaliteit wisselt sterk. Hoe ouder de CPU hoe lager de kwaliteit.
Een externe GPU is voor sommige usecases absoluut de beste oplossing. Maar dan heb je het voor mijn gevoel al wel over een hele andere schaal, iets waarbij je meerdere 4K streams tegelijk wil transcoden. De meeste thuisgebruikers komen niet verder dan 1 stream. Daarnaast zijn de kosten voor een externe GPU wel flink hoger dan een ander platform. Een P2000 kaart zit rond de 300 euro tweedehands zo te zien, de meerkosten van Intel tov AMD zijn veel minder.

Afhankelijk van je platform wordt de ondersteuning wel steeds beter. De ontwikkeling van FreeNAS Quicksync gaat nu hard, helemaal nu versie 12 van FreeNAS/TrueNAS in beta is: https://www.ixsystems.com/blog/truenas-12-beta/ Ook zag ik ergens voorbij komen dat Emby ook bezig wil met de implementatie van Quick Sync.

[Reactie gewijzigd door engessa op 1 juli 2020 09:57]

Ik ben zelf wel geswitched van FreeBSD terug naar Linux omdat FreeBSD alleen hardware encoding ondersteunde in Plex en Emby, geen decoding. Dat is dus wel iets om in de gaten te houden als je Quick Sync onder FreeNAS gaat gebruiken.
- geavanceerde thuis server met een Intel cpu waar je bij amd 50% meer cores zou hebben.
Meer cores zou mij niet zoveel uitmaken, maar wel stroomverbruik. Onze server draait ook op een i3 (is alleen al een jaar of 5 oud, dus het is een i3 3220T) en heb hier nog nooit problemen mee gehad. Ik draai er windows op (heb geen interesse in linux), met IIS en SQL Server.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat dat "laag in gebruik" nou in werkelijke getallen zou betekenen. Ik weet hoeveel onze server gebruikt en dan kan ik eens kijken of het de moeite is om over te stappen... (qua specs voldoet onze server nog perfect)
In het Zuinige server topic, zijn voorbeelden te vinden van mensen die 4W Idle verbruik halen met het genoemde Fujitsu bord (wel icm een PicoPSU).

Dat is dus evenveel als een RaspberryPi 4, terwijl de performance factoren hoger ligt :)
Wij zitten op 20W verbruik (ding is nooit echt idle, omdat hij een aantal processen heeft lopen om m'n omvormer van de zonnepanelen, slimme meter en slimmer stekkers uitleest om die data in een SQL server database te zetten). Ik las dat die 4W met alleen een SSD is en verder een heel kaal systeem, Dat is onze server niet echt (zitten 2 HDD's en 1 SSD in). We zouden het misschien een stukje zuiniger kunnen maken met moderne hardware, maar of we dat er ooit uit gaan krijgen is een tweede....
Vaak is nieuw kopen als je al iets hebt wat voldoet inderdaad niet de moeite waard. De besparing weegt dan niet op tegen de aanschafkosten.
De BBG gaat een beetje uit van een 'greenfield'.
Wat een vreemde bbg :?

- High end game pc zonder Intel cpu en verouderde chipset.
Intel is toch niet meer relevant voor game-pc's in deze tijd? Heb je de beschrijving erbij wel gelezen? Nieuwere chipsets maakt geen verschil qua prestaties in dit geval. Aangezien ze er niet van uit gaan dat de gebruiker een overklokker is of op korte termijn PCI 4.0 gaat gebruiken is een goedkoper moederbord een logischere keuze. Dat is bij elke BBG nog zo geweest.
>Intel is toch niet meer relevant voor game-pc's in deze tijd?

Voor high-end juist wel. Daar zijn de beste prestaties het belangrijkste, en wat minder de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Intel 9900K,10700K en 10900K leveren meer FPS op dan welke AMD processor dan ook. Dit is met name merkbaar bij lagere resoluties dan 4K en een hoge verversingssnelheid van je monitor.

Wil je echt het beste high-end gaming? Kies dan voor Intel. Wil je voor 80% van de prijs 95% van de prestaties? Kies dan AMD
Als geld geen probleem is klopt dit.

Maar binnen het budget van 2000 euro is 3700X + 2080 Ti beter dan 10700K/10900K + 2080 Super voor nagenoeg alle realistische benchmarks.

Bij vele games is zelfs op 1080p hoogste settings een 2080 Ti al de bottleneck en maakt de CPU niks uit. Al verschillende kanalen op YouTube hebben dit aangehaald. Zo is zelfs een 3300X soms technisch geschikt voor een 2080 Ti!
Hoe hoger de refresh rate hoe meer er gevraagd wordt van de CPU.
zou voor t high end systeem voor n b550 chipset gekozen hebben, zelfde prijs maar wel pcie4 en usb3.2 gen2. maar begrijp de keus enigzins wel want de performance van zowel de cpu, gpu en geheugen zal met n andere chipset 0% verschil maken.

maar om nu te zeggen dat je voor intel moet gaan...moederbord 2x zo duur, cpu 2x zo duur, geen pcie4 en zo lek als n zeef. en waar t verschil echt merkbaar is; op 720p gamen, is dat systeem niet echt op gebouwd. op hogere resoluties is er nauwelijks verschil in performance.

best buy betekent voor mij meeste waar voor je geld en niet snelste hardware. zou idd ook n 2070/5700xt hebben gekozen daar de prijs van n 2080ti gewoon in geen enkele best buy te verantwoorden is.

maar in n ultimate gamesysteem zonder budgetlimiet zal een intel met 2080ti wel de juiste keus zijn imho.
Die 2080 Ti gaat een veel groter verschil maken voor je gaming performance dan een Intel processor zou doen. Zeker wanneer je voor 4K gaat.
De grotere hoeveelheid cores bij AMD is leuk, maar als je ze niet continu belast is het hogere stroomverbruik wat je er voor terugkrijgt, direct te voelen in je portemonnee. Een AMD CPU is per core dan wel zuiniger, maar vooral als je ze belast (performance per watt). Puur idle is een AMD minder zuinig.
Een Intel CPU haalt in sommige gevallen een idle verbruik zo laag als 4W. Bij AMD ligt al snel boven de 15W.

Als je dat doorberekend, is dat al snel een aantal tientjes over de gehele levensduur van de machine, waardoor je TCO bij een Intel lager is.

Daar komt nog eens bij, dat hoe lager het idle verbruik, hoe stiller en koeler de machine blijft.
Minder irritatie, en minder herrie dus.
- geavanceerde thuis server met een Intel cpu waar je bij amd 50% meer cores zou hebben.
Ik had zelf eerder issues met Ryzen + Linux en zou daarom voor server ook eerder Intel kiezen voor een server. Maar misschien is dat een verouderde gedachte?

[Reactie gewijzigd door kftnl op 1 juli 2020 08:35]

Unraid werkt anders prima op een 32 core Threadripper 3970X

Maar zelf vind ik een quad core CPU wat karig voor een "geavanceerde" server, zou hier minimaal voor 8 cores met hyperthreading\SMT gaan voor het draaien van VM's
Ook al is AMD nu boven Intel te verkiezen, toch is er één iets dat Intel nog voor heeft op AMD en dat is het idle verbruik. Dat is bij Intel een pak beter en dus een pluspunt als je een homeserver wil die 24/7 aan staat maar meestal in idle staat.
Voor instap-thuisserver zou ik toch voor een Raspberry pi (eventueel met ssd) kiezen.

Goedkoop in aanschaf, volledig stil, weinig warmte, weinig energieverbruik en prima in staat om tal van servertaken (waaronder fileserver) zonder enige moeite af te handelen.
+1Anoniem: 498327
@Rudyy1 juli 2020 06:32
Helemaal niet mee eens. Een aantal specs aan een Pi zijn helemaal niet zo handig. Er is geen NVME of SATA slot, ding is helemaal niet zo zuinig met het 28nm procedé terwijl er bij AMD/Intel borden zijn die veel meer rekenkracht hebben met zelfde energieverbruik. Bij een hoop externe USB toevoegingen wordt het al snel houtje-touwtje en krijg je allerlei problemen met de voeding. Het is ook totaal niet gebruiksvriendelijk door Debain en rare EXT4 bestandssysteem, en je moet al prutsen om USB boot aan de gang te krijgen. Werken vanaf SD kaart is hoogst onbetrouwbaar.
Ik vind de Pi de meest overgewaardeerde "computer" die er is, en totaal niet meer relevant in het segment waar het ooit in is uitgebracht. Het is geen 2012 meer.
Ik heb nu een RaspberryPi met externe SSD via een USB enclosure. In totaal voor ~80 euro klaar, dat lukt je met weinig andere systemen. Daarnaast past het samen nog in m'n broekzak, wat je met andere systemen ook niet snel lukt. Het is niet te vergelijken met een professionele server maar voor wat Grafana, InfluxDB en Node-RED werkt het prima.

Ander voordeel is dat er tienduizenden tutorials zijn waardoor zelfs de grootste amateurs er nog wel uit moeten komen.
Het is een Pi. Het werkt omdat mensen een nieuwe toepassingen er voor bedacht hebben.
Maar serieus als home server kun je toch niemand een pi aanbevelen.?
Redundant is het niet. Een disk rebuild zit er niet in.
Niet te gebruiken voor familie foto- filmarchief. Torrents enzo, prima.
Ik wil benadrukken dat het persoonlijke leed ontzettend groot is als iemand ineens de trouwfoto's of geboortefotos van hun overleden kind kwijt is. Ik heb dit tot 2x toe bij kennissen gezien. Onwetendheid, en misplaatst vertrouwen. Een laagdrempelige en makkelijke oplossing met een pi voor 80 euro, is juist voor dit soort mensen een valkuil. Ik maak me alleen daar zorgen over.

[Reactie gewijzigd door edterbak op 1 juli 2020 12:58]

Ik zou überhaupt nooit aanraden een home server in te zetten voor opslag van belangrijke data. Ga dan voor een cloud synchronisatie/backup oplossing. Hooguit nog een Synology die vervolgens een backup heeft naar een extern systeem toe, maar ga in ieder geval nooit zelf iets beheren tenzij je er echt verstand van hebt en uren bezig wilt zijn met debuggen.
Check! Present! Een malloot die uren bezig is het zelf te beheren. Hobby van een nerd. :9
Proxmox + 3x zfs mirrors. Waarvan 4 disks met pcie passthrough sata controler naar OMV.
Nog wat home assistant , mosquitto, adguard en wat andere hobbywerkjes in vm/docker.
Houd me van de straat.
Zo zie je maar weer dat een thuisserver heel persoonlijk is. Ik ben het met je eens een groot deel van de mensen die de instapthuisserver overwegen prima uit de voeten zouden kunnen met een pi (ik ook).

Maar de paar die commentaar hebben dat een pi het niet is, voeren blijkbaar erg zware taken uit op hun thuisserver. Het ligt er maar net aan wat je ermee wilt doen, veel intensieve berekeningen die snel klaar moeten zijn? Of gaat het je meer om de uptime om wat domotica aan te sturen?
Ben het met je eens datze niet geschikt zijn voor servertoepassingen, maar voor educatieve doeleinden zijn het prima clients en door de interfaces zeer geschikt voor sensoren en robotica. Goedkoop en laagdrempelig, niks overgewaardeerds aan.
+1Anoniem: 498327
@page4041 juli 2020 07:19
Daar heb je de Pi Zero voor, en die heeft dan ook een leuke prijs. De Pi4 is IMO vrij richtingloos.
Het is maar wat je richtingloos wilt noemen. Met een Pi4 ben je voor €50-70 klaar afhankelijk van wat voor case en voeding je kiest. Alleen het moederbord uit deze bbg is al twee keer zo duur.

Edit: daarnaast past een volledig Pi systeem incl harde schijf makkelijk in het volume van een ATX voeding. Nee, ik ben het absoluut niet met de 'richtingloos' opmerking eens.

[Reactie gewijzigd door TweakingRens op 1 juli 2020 08:01]

De Pi kost dan ook ongeveer 1/5e van de budget thuisserver setup ;-)

Een Pi is gewoon een veelzijdig ding wat wel degelijk prima als thuisserver in is te richten. Al helemaal als je geen al te hoge eisen stelt aan data transfer. Natuurlijk zijn er uitgebreidere systemen

Ik weet niet wat je prutsen noemt maar tegenwoordig is USB boot gewoon ondersteund door de Pi foundation :)

Klopt dus niet wat je zegt.
De 8GiB versie kan idd best als ultra low-end server worden ingericht. Er is nu ook een beta firmware beschikbaar voor het booten vanaf SSD (of een harde schijf, mits die kan worden voorzien van prik binnen het budget van de USB poort van de RPi). Als die firmware straks uit ßeta komt heb je een verdomd compacte ultra low-end server met genoeg geheugen om wat zaken te draaien die niet zo veel doen maar wel beschikbaar moeten blijven. Soon™...
Precies. Het is maar net wat je nodig hebt.

Voordeel van zo’n instapserver als in deze bbg is dat je componenten kunt wisselen maar het genoemde bordje is al duurder dan een aangeklede Rpi en het nadeel is ook dat de Cpu en Gpu niet te wisselen zijn.

Dat brengt dus al een extra kostenpost met zich mee zodra je serieus wilt upgraden.

Ik zag hier eerder ergens een argument over powerconsumption en ongetwijfeld zal naar prestatieverhouding dit zuiniger zijn dan een Rpi4 maar qua absolute waarde absoluut niet.
Raspberry Pi gebruiken als NAS zou ik afraden, maar je geeft een paar redenen die nergens op slaan.
Het is ook totaal niet gebruiksvriendelijk door Debain en rare EXT4 bestandssysteem,
Er is niets mis met Debian als server, maar je hebt gelijk: ik gebruik Arch Linux ARM. :)

ext4 is niet raar. Verder kan je natuurlijk ook iets als btrfs of ZFS gebruiken.
en je moet al prutsen om USB boot aan de gang te krijgen.
Prutsen als in één keer iets lezen en dat uitvoeren.
Werken vanaf SD kaart is hoogst onbetrouwbaar.
Alleen als je niet weet wat je doet en je prut koopt.

De tweakers mentaliteit is niet echt sterk in je, merk ik. ;) Zelf heb ik enkele Raspberry Pi's draaien als permanente servers met specifieke doelen. De eerste Pi draait nu al iets van 8 jaar met de originele SD kaart. Uptime is belangrijker dan prestaties, waardoor deze nog lang niet vervangen wordt.

Een Pi gebruiken als server is niet ongehoord. Als NAS zou ik het echter niet doen, door de beperkte interfaces die beschikbaar zijn. Dan zou ik eerder kijken naar een goed x86 (mini-ITX) bordje met veel ingebouwde SATA aansluitingen en een leuke compacte kast.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 juli 2020 07:36]

Zelf heb ik enkele Raspberry Pi's draaien als permanente servers met specifieke doelen

Daar zit voor mij de kneep. Ik gebruik een pi voor pi-hole maar de rest van de servers draaien bij mij als vm's op een hp microserver. Het gecentraliseerde beheer maakt het leven aangenaam, ze hebben ze toegang tot zeeën van schijfruimte, ram en veel cpu kracht als het nodig is. Uiteindelijk werkt dit voor mij lekkerder dan een aantal losse kastjes.
PI achtige hardware zie ik ook wel in een smarthome rol. Zelf helemaal niet zo bezig met smarthome maar de organische manier waarop smarthome toepassingen zich in onze huizen zullen verspreiden schreeuwt eigenlijk om een modulaire benadering van niet alleen de sensoren en actuatoren, maar ook van hun verwerkingscapaciteit. Een rol voor een centrale server zal er altijd wel blijven, maar dan meer in een regisserende rol.

Concreet wil ik nog steeds een dataloggertje maken voor het meten van ons energieverbruik. Ook zo'n specifiek doel.
Het hangt enorm af van het doel waarvoor je een Pi wil gebruiken. Ik heb er zelf 3 in huis die permanent aan staan (en overigens in het afgelopen jaar nooit gecrashed zijn) die in mijn lokale netwerk veel regelen. Denk hierbij aan een Pi Hole, shairport-sync en bijhouden van slimme meter statistieken.

Qua opslag en rekenkracht is het uiteraard niet vergelijkbaar met een PC en ben ik het volledig met je eens. Hoewel een PI 4, en de aankondiging voor goede ondersteuning voor booten vanaf externe media, de grens hiervoor nog wel eens kan gaan verleggen :)

[Reactie gewijzigd door n9iels op 1 juli 2020 08:04]

het rare ext4 bestandsysteem
Uhm, wat? Dat windows geen ext4 gebruikt, en mac niet, maakt het niet raar. Ext4 is hét meest gebruikte bestandsysteem op linux.
Prutsen om usb aan de gang te krijgen
Nee, jíj moet prutsen. Dat windows geen goede DD tool heeft, is niet de fout van linux. Anyway, met rufus de ISO openen, dd modus kiezen en klaar. Of op macos, gewoon dd in de command line gebruiken.
SD kaart heeft z'n beperkingen maar is werkbaar lange duur mits je een goede SD kaart gebruikt, schrijven beperkt (b.v. log2ram, tmpfs, swap in ram, noatime) en genoeg ruimte overhoud voor het opvangen van defecte stukken.
Probleem met de Pi is de voeding, usb ipv DC connector en relatief oude (gesloten) chip, er zijn betere SBC's voor dat geld; community is daarentegen erg groot met veel tutorials.
EXT4 is buitengewoon degelijk maar ik snap dat met USB de uitwisselbaarheid met andere computers een issue kan zijn.
Voor de rest biedt OpenMediaVault een redelijke webinterface als je geen zin hebt in ssh/cli.
Nee, lijkt mij minder goed plan.

Gewoon een Intel NUC, hebben voldoende snelle USB poorten om er wat extra SSD’s aan te hangen. Wel duurder dan een Pi, maar ding schroef je zo in je meterkast.
Met de Pi merk je gewoon dat het het net niet is.
Een Pi4 trekt gigabit vol en met USB3 heb je meer dan genoeg bandbreedte om gigabit te vullen vanaf je schijven.

Wat bedoel je met het idee dat een Pi het net niet is?
Draaien van de SD-card, net iets andere build. Intel NUC voelt gewoon meer als "normale" server. keuze uit "echte" Windows of een Linux smaak. Goed afgewerkt behuizing + montage materiaal. Maar wel low-power zoals je wilt in de meterkast. Teveel gezeur gehad met SD-card problemen.

Ik draai op mijn NUC een hele rits aan programma's. Vooral voor IoT, sensoren,uitlezen, Data van Things Network binnen trekken. NodeRed, InfluxDB en Grafana.
Dat heb ik ook een tijdje gedaan op de Pi. Teveel gezeur, NUC geen last. Staat ze ding te doen, meer geheugen, iets snellere cores. OS etc op een SSD, data op aparte SSD en aparte voor SSD voor de backup. (En ook nog een dagelijkse copy slag naar de NAS.)
Pi is wel ideaal om te testen, prototype, breadboard setup, proef draaien, etc. Maar als het werkt omzetten naar de NUC.

Heb nog een Synology staan voor media en backup (Die vooral voor media steeds minder nuttig is, eigenlijk meer dan genoeg aan Netflix, Amazon en Disney.)
Wel nog de foto's en muziek die erop staat. Maar zoals gezegd, vooral voor de redundant backup. Die we ook nog ff syncen naar de Cloud. Want data kwijt raken, vooral leven lang foto's, dat gaat mij niet overkomen. (Hoop ik)
De software maakt echt niets uit en draaien van een A1 SD kaart (belangrijk) maakt het in de praktijk prima stabiel en performant.

Natuurlijk is de Pi niet geschikt voor Windows, maar dat heeft niets met deze discussie te maken.

Verder kun je prima - wat ik dus doe - Ubuntu draaien op een Pi4, dus je zit niet vast aan Raspbian of hoe het nu heet.
Dat heb ik ook een tijdje gedaan op de Pi. Teveel gezeur,
Maar wat voor Pi was dat en wat voor SD kaartje gebruikte je. Want als je over een Pi3b+ of lager praat, dan ben ik het volledig met je eens.

Maar een Pi4 kan gewoon een fatsoenlijk OS draaien en redelijk presteren met de juiste SD kaart.
Ik gebruik mijn Pi 4 als print server. (3D en laserprinter) Dat werkt wel perfect.

Maar voor al mijn andere spullen ben ik nog niet om. En ik heb 4 x Pi 3''s en 1 x Pi 2 en Pi 4 liggen. Dus ik wil echt wel. Maar het voelt allemaal niet lekker. (Samsung Evo 32Gb SD-cards)
Cluster op de Pi 3 is wel leuk :-)

De Pi 4 (8 Gb) doet zijn werk wel hel goed met octoprint en cups op Ubuntu, dus wie weet verander ik nog wel van mening 8-)
Je krijgt een hoop negatieve reacties, maar een RPi4 heeft USB3 aan boord en dan kun je prima twee USB schijven mee aansluiten, zelfs nog in RAID1 dat gaat ook prima en snel genoeg voor Gigabit ethernet.

Helemaal niets mis mee, ik zie nergens enig bewijs dat dit niet net zo stabiel zou zijn als een reguliere server.
Zorg wel voor een knappe behuizing die de chips ook koelt, maar die zijn er zat.

Ik draai zelf een RPi4 als een lokale Ubuntu Mirror met een 4TB 2.5" schijfje en dat gaat ook prima.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True