Desktop Best Buy Guide
Omdat een laag stroomverbruik een lagere stroomrekening oplevert, is het verstandig om goed na te denken over het aantal harde schijven en de configuratie waarin je ze in het systeem gaat plaatsen. Doorgaans zijn 2,5"-schijven zuiniger per TB dan 3,5"-schijven, maar in sommige gevallen zijn ze voorzien van andere technieken of bijvoorbeeld andere firmware. Helaas kunnen wij niet voor iedereen uitmaken wat de beste configuratie is, dus geven we alleen een advies over het type schijven dat je het best kunt kopen en doen we geen uitspraken over het aantal.
De allergoedkoopste en zuinige manier om aan veel data te komen, is door het gebruik van externe 2,5"-drives. Deze zijn veelal goedkoper dan de interne modellen, terwijl ze onderhuids gewoon dezelfde schijven bevatten. Deze behuizingen zijn vaak relatief gemakkelijk open te maken, ook wel 'shucken' genoemd. Hierdoor kun je voor een lage prijs al snel een 2,5"-schijf van 5TB krijgen voor ongeveer 140 euro. Er is dan wel een zeer grote kans dat je je garantie kwijtraakt.
Voor de iets minder grote avonturiers zijn de 2,5"-Seagate Barracuda Compute-series, de Toshiba L200-series en de Western Digital Blue-series prima keuzes. Deze schijven verbruiken doorgaans nog geen hele watt en 2TB-modellen kosten rond de 70 euro. Wel moeten we hierbij vermelden dat het in al deze gevallen om smr-schijven gaat.
Smr is een technologie waarmee fysieke sectoren op een harde schijf beter benut kunnen worden om meer logische data te kunnen bevatten. Deze techniek heeft als grootste nadeel dat de random-writesnelheid onder hoge belasting erg inzakt. Als je de schijven individueel benadert en ze niet in een raid-array gebruikt, is dat geen enkel probleem. Bij gebruik in een raid-array lopen de rebuildtijden op, waar specifieke risico's aan zitten. Voor diepgaandere informatie verwijzen we je graag naar het zuinige server-topic, het grote diy raid nas-topic, en het zfs-topic.
Wil je al deze risico's niet nemen, dan kun je in het 2,5"-landschap kiezen voor bijvoorbeeld een Toshiba uit de MQ-serie. Dit zijn iets dikkere schijven, 15 in plaats van 7-9mm, die dus niet bruikbaar zijn in behuizingen die specifiek alleen ruimte bieden voor 2,5"-schijven. In de eerder genoemde Fractal-behuizingen is dit geen probleem. Koop je toch liever 3,5"-schijven omdat deze tot hogere capaciteiten gaan, dan raden we je aan om bij 5400rpm-schijven te blijven. Er zijn diverse 7200rpm-schijven op de markt, maar de meerwaarde in een fileserver die doorgaans gelimiteerd wordt door een gigabit-netwerkverbinding, is beperkt.
Onlangs is aan het licht gekomen dat diverse fabrikanten niet transparant zijn geweest over het gebruik van smr. Hierdoor is het niet meer evident dat elke 3,5"-schijf van een gerenommeerd merk veilig is voor gebruik in raid-systemen. Zelfs de bekende Western Digital Red serie, die alom bekendstaat als geschikt voor raid-arrays, bevat schijven die gebruikmaken van smr. Dit betekent dat we niet gemakkelijk een specifieke serie kunnen aanraden, behalve de Western Digital Red Pro-series. Dit zijn fors dure schijven die in elk geval gebruikmaken van pmr, waardoor ze altijd geschikt zijn voor grote raid-arrays.
Software
Als kers op de taart moeten we ons systeem natuurlijk voorzien van een besturingssysteem. Omdat een laag verbruik belangrijk is, willen we graag gebruikmaken van een besturingssysteem dat ons daarbij helpt. We raden dan ook aan om Linux te gebruiken. Bijna elke moderne versie van Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch of SUSE Linux voldoet prima. Je kunt zelf kiezen of je je machine wil voorzien van een grafische omgeving, maar doorgaans raden we aan om een minimal variant te installeren. Hierdoor blijft het aantal processen dat de processor wakker houdt, laag en zal je server uiteindelijk minder stroom verbruiken.
Wil je liever niet zelf gaan knutselen met het besturingssystem van je server, dan zijn distributies als OpenMediaVault (gratis) en UnRAID (betaald) prima geschikt. Er is ook een optie om de webinterface van een Synology na te bootsen, met XPenology, maar die installatie is iets complexer. Windows raden we niet aan. Het stroomverbruik hiervan ligt niet per se hoger, maar de mogelijkheden als het gaat om raid en andere geavanceerde technieken, zoals Docker, zijn beperkt.
In het iets minder zuinige, maar toch gebruiksvriendelijke kamp, is er ook nog FreeNAS. Dit besturingssysteem is net als OpenMediaVault direct bedoeld voor gebruik als Fileserver. FreeNAS is gebaseerd op FreeBSD, dat helaas minder uitgebreide hardwareondersteuning geniet dan Linux, waardoor het verbruik van dit besturingssysteem vaak een stuk hoger ligt. Wel heeft FreeNAS als voordeel dat het een prettige en uitgebreide webinterface heeft, waarmee je gemakkelijk services kunt inrichten op je server. FreeNAS maakt onder de motorkap gebruik van zfs, wat extra geavanceerde bestandssysteemfuncties met zich meebrengt, zoals snapshots.