Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Mei 2020

Hometheater-pc

Voor de mensen die thuiszitten, hebben we in deze editie een htpc in petto. Deze wordt uitgerust met een harde schijf voor wie graag opgeslagen video's bekijkt. Wie enkel streamt met apps zoals Netfix, kan ook uit de voeten met het systeem uit de BBG-'tekstverwerker'.

Basisonderdelen

ProcessorsAMD Athlon 3000G Boxed

De keuze valt op de 3000G uit de stal van AMD. Deze is momenteel wat prijs-prestatieverhouding in de lagere segmenten betreft, onverslaanbaar. Deze dualcore is ruim voldoende om 4k te streamen en video's te bekijken.

Score: 0(0 reviews)
MoederbordenASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac

Als moederbord is gekozen voor een itx-moederbord met hdmi 2.0- en displayport 1.2-ondersteuning. Deze specificatie is belangrijk om 4k met 60Hz te kunnen streamen. Handig is ook dat dit moederbord is uitgerust met een ingebouwde wifi 5- oftewel 802.11ac-ontvanger en er is uiteraard ook een gigabit-ethernetpoort aanwezig. Het geluid wordt verzorgd door een Realtek AL1220-geluidskaart met condensatoren van hoge kwaliteit, afkomstig van Nichicon.

Score: 4(2 reviews)
BehuizingenSharkoon Shark Zone C10

Deze mini-itx kast is sober, maar toch stijlvol. Hij biedt plaats aan een dvd-speler, en minstens twee 2,5"-ssd/hdd's en een 3,5"-hdd. Als de dvd-speler achterwege wordt gelaten, is er daar nog plek voor twee extra 3,5"- harde schijven. Vooraan aan de linkerzijkant vinden we twee usb-poorten, samen met de microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting. De kast is ontworpen om zowel horizontaal als verticaal te worden gebruikt, waardoor hij gemakkelijk een plaatsje kan krijgen in de buurt van je tv.

Score: 4(6 reviews)
Geheugen internKingston 8GB DDR4 2666MHz

8GB geheugen is ruim voldoende om video te streamen en het hoeft zeker niet het snelste of het duurste geheugen zijn. Door slechts één reepje te nemen houden we de ruimte open om er later 8GB bij te prikken indien nodig.

Score: 4(1 reviews)
Voedingenbe quiet! SFX Power 2 300W

Omdat slechts weinig vermogen nodig is, is gekozen voor een SFX-voeding van 300W. Een niet-modulaire voeding in atx-formaat past ook in de behuizing, maar die zijn vaak enkel beschikbaar in hogere vermogens. De voeding heeft een 80 Plus Bronze-efficiëntiecertificaat en een actieve koeling. Wie liever een absoluut stille voeding heeft, kan tegen een forse meerprijs uitwijken naar een passieve voeding, zoals de Seasonic Platinum 400W Fanless.

Score: 4.5(2 reviews)
Solid state drivesAdata Ultimate SU630 240GB

Opnieuw moeten we niet de duurste ssd nemen voor ons lichte gebruik. 240GB moet ruim voldoende zijn om Windows op te draaien en eventuele streamapplicaties.

Score: 0(0 reviews)
Interne harde schijvenWD Blue 3,5

Wie graag zijn video's opslaat om ze later te bekijken, kan perfect uit de voeten met deze 4TB- harde schijf van Western Digital. In 4k-resolutie kan er ongeveer 60 uur video worden opgeslagen of ongeveer 140 uur in full hd. Wie meer dan dit wil opslaan, kan beter meteen investeren in een grotere harde schijf, want het aantal harde schijven dat in de behuizing past, is beperkt.

Score: 4(155 reviews)
€ 419,48Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors AMD Athlon 3000G Boxed € 50,- € 50,-
Moederborden ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac € 109,95 € 113,99
Behuizingen Sharkoon Shark Zone C10 € 41,99 € 38,04
Geheugen intern Kingston 8GB DDR4 2666MHz € 36,91 € 36,49
Voedingen be quiet! SFX Power 2 300W € 51,51 € 51,51
Solid state drives Adata Ultimate SU630 240GB € 38,62 € 35,55
Interne harde schijven WD Blue 3,5" (64MB cache, 5400rpm), 4TB € 93,90 € 93,90
Totaalprijs bij opstellen BBG € 422,88 € 419,48

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (228)

-12280226+1103+212+30Ongemodereerd107
Wijzig sortering
Prima builds, alleen dat stukje over de driver problemen die opgelost zouden zijn, met een 5600/5700xt, dat is niet waar. Mijn systeem (AMD build) is nog steeds instabiel en alle tekenen (meerdere mensen op reddit/hier) wijzen erop dat de 5700xt kaart dit veroorzaakt.
Ik lees deze BBG altijd met veel plezier, maar ook ik kan beamen dat de driver issues nog niet zijn opgelost. Met mijn vega 56 is het vooralsnog smash-crash-galore, waarbij meerdere malen op een avond geen uitzondering is.. Iedere keer komt er een nieuwe driver die de problemen op moet lossen, maar niets lijkt te werken. Voeding vervangen door exemplaar met dubbele power rails, bios geupgrade (meerdere versies, waaronder de laatste), complete reinstall van windows, tweaken met instellingen zoals power + en - 50%, fan curves op max, underclocken, etc, etc.

Alleen met een heel oude driver versie draait de boel stabiel, maar dan zit je weer met andere problemen. Zie heel veel klachten van anderen op reddit e.a. fora, dus ik doe mezelf binnenkort een plezier met de duurdere nvidia, want de "driver problemen zijn opgelost" belofte heb ik inmiddels te vaak gehoord.
Ik heb op basis van deze BBG 10 dagen geleden een game computer samen gesteld.
(https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1984266).

Inclusief de genoemde RX5600XT van Asrock. Tot op heden geen enkele uitval of crash icm met een 3440x1440 scherm. Radeon software versie 20.4.1 (uitgave 1 april 2020).
Dat is het rare dus, sommige mensen ondervinden regelmatig crashes terwijl anderen totaal geen problemen ervaren. Ikzelf hoor ook bij deze laatste groep, en de neiging is dan snel om te roepen: 'gebruik DDU', 'doe een goede memcheck', etc. Maar als de gedupeerden er al maanden last van hebben, ga ik er wel vanuit dat ze inmiddels de nodige onderdelen al kunnen uitsluiten.

Vervelend blijft het wel, niet in de laatste plaats voor AMD en haar imago omtrent driverstabiliteit. Wat nou de exacte oorzaak is lijkt nog onduidelijk, er zijn inmiddels zoveel oplossingen geopperd die voor een kleine subgroep weer wel lijken te helpen.
Ik hoor ook tot de groep die weinig problemen heeft (vega 56).
Wel heb ik sinds ik m'n CPU vervangen heb door een AMD 3700X soms stotterende framerates. In Fortnite in de lobby zie ik dan al de framerates heen en weer schieten tussen de 25 en 240. Farcry 5 loopt soms ook niet soepel.
Na een reboot is dat meestal weer weg, maar ik heb nooit kunnen achterhalen waar dat door komt. Het komt heel random voor, soms na een clean boot en soms bij ontwaken. Bij een clean boot ongeveer 1 op de 3 keer.
Ben toch blij dat ik 3 jaar geleden van de AMD video kaarten ben afgestapt. Als ik er nu namelijk weer DDU zie genoemd (nodig om eerst alles goed te verwijderen om daarna een nw driver te installeren), dan denk ik terug aan de vele malen dat het niet werkte en ik weer kon rebooten.
Sinds Nvidia (1080/1080ti/2080ti) nooit last van gehad. Altijd setup draaien en het draaide meteen. Maar die kaarten waren wel een stuk duurder.
Ga morgen mijn nieuwe Ryzen 3900x installeren en hoop dat ik daar geen DDU nodig heb. :-)
Dat was mijn punt nou juist niet. Ook op AMD hoef je normaal gesproken nooit DDU te gebruiken. Pas als er problemen zijn is het de moeite waard eens te proberen. Ook met m'n GTX 1080 heb ik wel eens trammelant gehad met Vulkan, een wipe in safe mode loste dat op. Maar ik probeer zo min mogelijk permanente conclusies te koppelen aan een enkel incident ;)
Helaas was het bij mij geen enkel incident. Vooral de powersavings modes van de AMD kaarten in combinatie met crossfire gaf problemen en daarvoor was DDU meestal de enige oplossing.
Mijn advies is dan ook om 1 videokaart te gebruiken die alle performance heeft die je nodig hebt en niet twee kaarten in crossfire/sli. Krijg je vroeg of laat altijd gedonder mee.
Heb er zelf geen ervaring mee maar lees idd soortgelijke verhalen, ook rondom game-specifieke support. Jammer dat multi-gpu maar niet van de grond lijkt te komen.
Als het werkte, was het wel super! Gewoon 300% performance met 4 kaarten in sommige games (Battlefield 4).
Maar soms waren 4 zelfs trager dan 1 kaart.
Het mooie aan het crossfire concept was dat je elke keer er een kaart bij kon kopen als je weer wat geld had. En die 290/295/290x kaarten waren 2e hands super voordelig.
Ik gebruik nu al 15 maanden mijn RX 570, en hij is eigenlijk 100% stabiel. Ik heb in die tijd misschien twee of drie keer een blauw scherm gehad, en dan alleen wanneer ik moeilijks aan het proberen was qua software—niets wat met de videokaart te maken leek te hebben. Mijn vorige computer crashte altijd als ik Photoshop afsloot terwijl het beeld verticaal stond (portretmodus). Dat was Nvidia.
Ben je met hetzelfde Windows image door gegaan toen je een nieuwe AMD videokaart kreeg? Afsluit problemen bij Photoshop klinkt meer als een Photoshop installatie probleem en niet als een video driver probleem. Misschien dat een install van windows had je probleem waarschijnlijk ook had verholpen.
Nee, op mijn vorige computer staat Windows XP, overigens bijna 100 procent stabiel ook, behalve bovengenoemde. Het kan inderdaad ook aan iets anders liggen. Maar was in elk geval heel specifiek en volledig reproduceerbaar.
Super dat het goed werkt. Ik had ook niet de intentie om uit te dragen dat alle kaarten ruk zijn van amd.. Maar dat de driver problemen nog niet opgelost zijn is in ieder geval duidelijk. Bij veel mensen werkt het nog steeds niet. Veel plezier trouwens van je nieuwe pc :-)
Heb jij heel toevallig een Gigabyte RX Vega 56 GAMING OC 8G? Deze heeft een Firmware upgrade (GPU BIOS F5) gekregen waarbij de problemen die je noemt niet meer aanwezig zijn.

@diyoo Dat is wel enorm vervelend zeg. :/ Ik heb jouw videokaart bij een maatje geïnstalleerd omdat hij voor €269,- nieuw bij Megekko kon kopen. (Geen verkeerde prijs voor Vega 56 detijds.) Hij had in het begin de problemen die je had genoemd. Ik had vervolgens de F5 geflashed en sindsdien heeft hij geen problemen meer. :Y)
Jouw situatie lijkt, als ik het zo hoor, meer op een hardware defect dan een software gebrek. Heb je het product niet kunnen omruilen of Gigabyte kunnen benaderen voor een RMA? Het lijkt mij enorm vervelend om met zo'n onbetrouwbare videokaart te gamen.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 2 mei 2020 00:47]

Toevallig heb ik die heb ik inderdaad. Schijnt ook een van de kaarten te zijn die ontzettend veel problemen vertonen bij een bovengemiddeld aantal mensen. De bios die je noemt heb ik geprobeerd en bood geen soelaas. Het crashen werd wel minder, maar was niet volledig weg. Ik heb ook de bios ervoor geprobeerd en nu eentje die op techpowerup werd aangeboden (op aanraden van een forum waar specifiek deze kaart werd besproken). Daarnaast natuurlijk de standaard dingetjes, als voltages omhoog/omlaag, power settings + en -50%, extra fans op de backplate voor extra koeling, windows reinstall, DDU, en zo nog wat dingetjes. Hij draait momenteel met een crash of 2 per avond heroes of the storm.. Dat vind ik inmiddels
acceptabel 8)7.
Hier ook nog steeds problemen met een 5700xt OC van red devil. Laatste drivers zijn geinstalleerd ook met DDU van te voren. Geen crashes maar soms even kort een black screen waarop het beeldscherm zegt dat de input weg is en cycled totdat deze er weer is (+-3seconden). Dit gebeurd niet veel maar 1x op een dag zo schat ik.
Verder is het meest hinderlijke de screen tearing die toch wel vaak zichtbaar is. De screen tearing is best raar in het feit dat er opeens een grijs rechthoekig (horizontaal) blok door het beeld kort flikkert en weer verdwijnt (.1s). Soms flikkert het hele scherm zwart maar meestal is het de grijze balk zoals beschreven.

AMD heeft en zal vermoed ik nog wel even problemen hebben met de kaarten.
ik voel je pijn. ik moest mn rx580 gewoon 300mhz onderklokken alleen maar om goed te blijven draaien
Ik heb al een paar maanden geen crashend spel meer gezien, terwijl dat in het begin met mijn AMD Navi gpu echt wel anders was. Ik zeg niet dat alle driver problemen opgelost zijn, maar ik persoonlijk ondervind geen issues meer.

Heb je al eens een van deze tools geprobeerd alvorens een schone driver installatie te doen?
AMD Cleanup Utility: https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601
Display Driver Uninstaller: https://www.guru3d.com/fi...uninstaller-download.html
Wanneer ik een systeem voor iemand anders bouw is stabiliteit heel belangrijk.
Dus als er staat dat het zo goed als opgelost is dan is dat voor mijn reden om het product te vermijden.

En vind het dan ook raar dat ze het blijven gebruiken in een bbg.
Mja, fanboys gonna fanboy. Als ik voor andere mensen wat bouw/aanraad heeft stabiliteit altijd de prioriteit, je wil andere mensen niet met problemen opzadelen waar ze niet om vragen of zelf uit kunnen komen.

Ik ben best tevreden over mijn Polaris kaartje, hoewel het stock voltage best wat hoog is, maar Navi raak ik voorlopig niet aan, tenzij AMD de drivers weer serieus gaat nemen wordt de volgende kaart weer kamp groen.
Als ik klant was bij een van de computerbedrijven die mij dit build aanraden, dan zou ik aantal x crashes op één avond echt niet accepteren.

[Reactie gewijzigd door V1RT op 1 mei 2020 23:12]

Als je het aantal reviews van de 5600xt zie dan lopen de meeste gebruikers met een grote boog om deze flop heen. En door de slechte verkopen is dus ook nog steeds de kans groot dat je een videokaart krijgt die niet door de fabrikant zelf getest is met de nieuwe biossettings. Dat is dus zo'n big issue dat ik het schandalig vindt dat Tweakers überhaupt deze kaart aanraadt. Ingefluisterd door jullie sponsors jongens? ;-) Mijn advies... geef net iets meer uit voor de 5700xt of koop de niet veel onder doende 1660super of 1660ti.
Mja, ik kom ook wel eens op /r/amd, en de echokamer van amd fanboys is best sterk, kan me goed voorstellen dat er een hoop mensen verblind zijn door loyaliteit etc...

Persoonlijk wou ik na jaaaaaaaaren (alsin, sinds de Geforce 4 Ti heb ik helemaal 1 radeon gehad) nvidia vanwege alle bullshit rond o.a. het geforce partner program en andere smerige shit toch eens AMD, en gelukkig is polaris goed volwassen, dus mijn RX570 bevalt prima. Navi loop ik wel met een grote boog omheen, ze mogen het eerst weer eens goed doen, anders wordt het weer nvidia hierna. Smerige praktijken stimuleer ik liever niet, maar no way dat ik geld uitgeef aan een product wat niet betrouwbaar werkt
De 5600xt is simpelweg een loterij of de kaart aan de in de reviews gewekte verwachtigingen voldoet. Dat niet iedereen de niet officiële oc-settings kan halen is alleen acceptabel als het niet om factory defaults gaat. In dit geval zou de 5600xt met de originele bios vergeleken moeten worden met andere kaarten... Of die nou van AMD of Nvidia is maakt dan niet uit. De 1660 super lijkt me in dit geval een verstandigere keuze waarmee je zelfs wat geld bespaart en dus niet voor zo'n minimalistisch moederbord hoeft te gaan. Daarom is het kunst- en vliegwerk van AMD ook in het leven geroepen.
Opzichtig dus het AMD schandaal met 5600XT negeren door bv gauw op de 5700XT over te gaan vind ik niet eens fanboy, maar eerder fanbaby gedrag ;-)

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 2 mei 2020 16:08]

wat raad jij aan tegenover de 5600xt ?
Ik zit niet bijster goed in de performance vergelijking, maar ik zou gewoon de geforce kaart in die price range pakken, bang for the buck is weinig waard als je de pech hebt om getroffen te worden door driver problemen
per driver word het opgelost. En als ik nu zoek naar de issues zit het niet op een punt dat het echt te vaak meer gebeurd. Ik heb zelf de 5700xt en die draait al 3 maanden zonder echte issues.
Omdat het in de meeste gevallen prima werkt ?
Mijn 5700xt is perfect stabiel, net zoals de RX480 die ik hiervoor had.

En het is neit gezegd dat degene die nu problemen met een AMD hebben, dat met een nvidia niet zouden hebben.
Maar het gaat niet om jouw 5700xt.
Het gaat om de gevallen waar het niet prima werkt. En wanneer ik een build voor iemand in elkaar zet dan wil ik geen risico lopen dat ik om de haverklap een bericht krijgt dat er problemen zijn.

Zo heb ik toen er problemen waren met OCZ SSDs deze niet gebruikt voor builds en nu niet de 5700xt.
Ja er zijn veel mensen die geen problemen hebben maar er zijn er genoeg die dat wel hebben en dat risico ga ik niet nemen.
Wanneer ik voor een iemand een build in elkaar zet en die wil perse een 5700xt dan zal ik de persoon informeren over de kans op problemen en dat als deze zich voordoen ze het zelf moeten oplossen.
Maar Nvidia is ook niet 100% stabiel.
Er zijn genoeg verhalen te vinden over crashes met Nvidia drivers. Ik vind het raar een product te vermijden door anecdotes. Om maar van confirmation bias niet te spreken.
Met elk product kun je problemen hebben.
Maar het aantal mensen dat problemen heeft of had met een 5700xt is/was een stuk groter dan met welke andere kaart van de huidige modellen dan ook.
Als je dat wilt ontkennen, ok.
Even afkloppen... Mijn RX 5700 doet 't goed sinds ik 20.2 whql drivers geinstalleerd had.
Mijn ASrock phantom vega 56 vindt het soms leuk om uit te gaan als ik een game opstart. Ik hoor dan een relais van mn beeldscherm en poef, zwart scherm.
Ook heb ik problemen met de radeon software, het geluid was eerst corrupt, waarna ik contact met AMD heb opgenomen. Ze raadden me aan om een DDU te gebruiken, wat ik netjes heb gedaan.
Eenmaal nadat ik de nieuwe drivers heb geïnstalleerd wil ik een fragmentje met instant replay opnemen, heb ik nul geluid. Opnieuw contact met AMD opgenomen.
"Hier heb je versie 20.4.2, probeer dat eens."
Geen geluk.

Nu heb ik het kunnen fixen door "record microphone" uit en aan te zetten, maar nu is het geluid out of sync.

Ik word hier echt ziek van.

(Daarnaast is dit een enorm luide kaart, blijf weg van blower design GPU-koelers!)
Gebruik zelf een XFX Vega 56 waar ik persoonlijk nooit gezeik mee heb gehad.
De kaart is nu een 1.5 jaar in gebruik zonder noemenswaardige crashes, wel sinds de nieuwe AMD software dat opnemen erg onduidelijk erin is gezet en deze niet altijd aan is tijdens het gamen.
Kwa geluid vind ik de kaart reuze mee vallen ik hoor eerder mijn 3 corsair fans die op mijn H100I AIO zitten dan mijn Vega.
Ik heb recent een 5700 XT aangeschaft (Sapphire Pulse).

0 problemen, in alle games én alle applicaties. Kan het misschien aan de specifieke kaart liggen ipv aan de 5700XT zelf?
Ik heb ook een Sapphire Pulse (RX 570), is ook voor zover ik het kan beoordelen 100% stabiel.
Er wordt hier het advies gegeven om een 5600XT en dus niet een 5700XT te kopen, want die past niet in het budget. Dat lijken de meeste reageerders hier compleet over heen te stappen. 5600XT is simpelweg een loterij. Dat vind ik schandalig en je moet wel erg AMD fanbaby zijn om het daar niet mee eens te zijn ;-)
Daarom wacht ik ook even met upgraden; Nieuws als dit doet me dan ook vreugd dat er weer iets fatsoenlijks op de markt komt ook al is het van de andere kamp : https://www.tweaktown.com...te-monster-gpu/index.html
Kan me hierin niet vinden.

Ook ik heb een AMD build.
3600X
5700XT
B450 M-iTX
Fractal design case M-iTX.

Toen ik de kaart Kocht, inderdaad failures zoals binnen 2-3 minuten na opstarten de pc in reboot etc.

Dit is verholpen met driver updates. De laatste update werkt ook prima. Warzone draait vlot op 2K scherm etc. Geen issues niks.
Wie bouwt dit systeem welke winkel is het beste hierin?
Voor de snelle koper die denkt de nieuwste Ryzen te kopen, er staat stond dat de Athlon 3000G van de laatste generatie AMD processoren is, dat is niet zo want er zijn nog geen desktop CPU's met geïntegreerde graphics (APU's) van de laatste generatie (Zen2) uitgebracht. De Athlon 3000G en Ryzen 3200G zijn de gebaseerd op Picasso (Zen+) en niet op Zen2. Dus ja het de nieuwste met geïntegreerde graphics maar niet de nieuwste architectuur. De Athlon 3000G heeft cores op basis van de Zen architecture en de de Ryzen 3200G heeft cores op basis van Zen+. Zen+ is tot nu toet de nieuwste generatie met geïntegreerde graphics voor desktop markt.

Edit: redactie heeft het artikel aangepast na mijn en @Thomg zijn commentaar.

[Reactie gewijzigd door mannte op 1 mei 2020 17:38]

Sterker nog, de 3000G is gebaseerd op Zen, niet Zen+. Niet dat het bijzonder veel uitmaakt voor een tekstverwerker dan.
Damm je hebt gelijk. Never trust the internet. Vond ergens een specs lijstje en daar stond Picasso (Zen+), dus ging er vanuit dat dat klopt aangezien het dan hetzelfde was als bij de Ryzen 3200G, die rond dezelfde tijd uitkwam. Waarom ook logische naamgeving.

[Reactie gewijzigd door mannte op 1 mei 2020 12:34]

Mja, het verwarrende is dat er schijnbaar een 2c/4t vega 3 die is op basis van Zen, die voor de 2200u, 200ge, 3000g en 3200u wordt gebruikt, terwijl er voor de 4c... parts (3500u, 3200g etc..) gewoon een nieuwe 4c/8t vega11 die is gemaakt op basis van Zen+

Niet dat dat verder zo heel veel boeit, de stap van Zen naar Zen+ was relatief klein, maar voor de enthousiasteling wel interessant om te weten.
Idd, dit is ook in het topic aangegeven (dat het de 14nm zen 1 variant is). Voor 40 euro meer heb je de 3200G met Zen+ (scheelt toch iets per clocktick), die iets hoger geklokt is en met turbo clocks komt die ~15% verschil maken tenopzichte van de 3000G. Ook is de 3200G een quad core in tegenstelling tot de de twee cores uit de 3000G en krijg je er een Vega8 bij in plaats van de Vega 3 uit de 3000G.

Voor 40 euro dus zeker een goede investering van je basissysteem, hierdoor zal die toch wat jaartjes langer mee kunnen. Eventueel kan je dat verder bezuinigen door niet voor de barebone te gaan en zelf een systeem samen te stellen met meer features voor minder geld. In het topic waren systemen onder de 300 euro voorgedragen die een stuk beter zijn dan wat er in de BBG staat.

Deze BBG suggestie is eerder duurkoop dan goedkoop als je een systeem wilt dat mee met de tijd gaat.

Edit: Daarnaast is een systeem rond de Pentium gold G5400 ook iets beter dan de 3000G voor CPU taken.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 1 mei 2020 16:22]

Toevallig hebben ze bij de buren die Ryzen 3 3200G net uitgebreid op iGPU performance getest, inderdaad een heel capabel chipje! https://nl.hardware.info/...jktest-kun-je-er-op-gamen
Voor de HTPC vind ik dat er niet echt rekening gehouden wordt met de vrouw des huize. Deze kast staat echt voor geen meter in de normale TV meubel. Als het achter een deurtje kan is dat geen probleem. Maar dan is het zelfs niet eens nodig om een itx versie te pakken. Als het er maar achter past is het prima.

Ik kom hiermee omdat ik uiteraard ook een enorme discussie heb gehad met mijn vrouw. En verloren uiteraard... :P Veel tv meubels (niet alle) hebben planken waarop je een console en je tv kastje hebt staan. Op zo een plankje past deze case niet. Die is te hoog. Dat zou dan betekenen dat het boven op het meubel moet komen te staan. En dat vinden de meeste vrouwen echt een doorn in het oog.
Ik heb uiteindelijk de Fractal Node 202 gekocht. Die is plat en kan wel op een plankje in de kast staan. Misschien iets om ook mee te nemen in de toekomst. Hoe integreer je iets in je woonkamer? Zodat iedereen tevreden is?
Ik zou dan persoonlijk kiezen voor een NAS in de meterkast met een shield TV achter de tv.
Ja helemaal gelijk als je de pc alleen gebruikt om series en films te kijken. maar in ons huishouden is het ook een PC die we gebruiken om te helpen met werkstukken maken. Youtube kijken met zijn allen, tv kijken, gewoon internetten vanaf de bank, videobellen met mijn ouders en schoonouders enz enz enz. Het is echt in gebruik als gewonen pc. maar dan inplaats van een monitor heb ik mijn tv.

https://tweakers.net/i/Lw...5lkG9DHn.jpg?f=user_large

Zo staat het bij ons. En we zijn er erg blij mee... Alle kinderen hebben ook een laptop en tablet. maar als spil is dit onze "grote pc"
Dus er mag geen gelikt kastje op de kast, maar wel een dienblad met tig potjes en vaasjes? ;)
Dat geldt voor de meeste huishoudens gok ik zo. :+
Ik heb al meer dan 20 jaar een dedicated HTPC en kan me werkelijk niet voorstellen dat die ooit zou verdwijnen. En inderdaad, je kan er zoveel meer mee dan series en films kijken. Een usecase die bij ons erg belangrijk geworden is, is gamen. Nu de zoon wat ouder is geworden heb ik zelf het plezier van gamen herontdekt en word er hoofdzakelijk op de HTPC gespeeld. Eens je over de initiële investering heen bent is het ook behoorlijk goedkoop tov een console dankzij de legio sales en deals via dewelke je voor een spotprijs games kunt kopen.

Anyway, on topic maar weer, je hebt 100% gelijk dat voor een HTPC de behuizing bijzonder belangrijk is. Zo'n lelijke kubus zou ik nooit prominent in het zicht willen hebben staan. Al is de hoogte wel goed gekozen waardoor die in een 'normaal' AV meubel zou moeten passen.
tip ... ik gebruik een mini mac met bootcamp en windows erop
iets duurder maar vrouwtjes klagen niet omdat het klein kastje is iig. :)

[Reactie gewijzigd door Djaro op 2 mei 2020 20:54]

Wat dacht je van een NAS in combinatie met een relatief nieuwe TV?
Mijn Samsung kan lekker vanaf de NAS rechtstreeks filmpjes kijken (FHD, UHD en HDR).

Enige wat ik op die manier niet kan is mijn Steam games streamen naar de TV, maar dat loopt toch niet bepaald soepel over WiFi

Had ook lang een PC staan terwijl dat achteraf helemaal niet nodig bleek te zijn voor mijn doeleinden (fotos, films en music).

Edit: Heb niet de hele post onder je gelezen.. Had naast films kijken nog andere doeleinden :) My bad

[Reactie gewijzigd door Jodokus Kwak op 1 mei 2020 11:34]

Als je een nieuwe Samsung TV hebt dan kan je steam link installeren.
Nas voor de films een game pc boven.
En ook alles op de bank kunnen doen.
Steam link kan trouwens ook je beeld streamen zonder te hoeven gamen.
Oeh dat wist ik niet. Straks even proberen. Dank je!
Ik zit al even op de shield tv pro te azen maar volgens is hij al poos niet leverbaar..
Mijn htpc is een passief gekoelde NUC. Een heel stijlvol kastje (van een Brits bedrijf dat volgens mij helaas niet meer aan consumenten levert) dat zo klein is dat het in geen enkel interieur misstaat.
Daar heb ik ook naar zitten kijken. Echter wilde ik graag AMD en voldoende HDD ruimte. Ik heb uiteindelijk een 2400G en 2 HDD's van 6TB per stuk erin. En dan heb je echt een "normale" case nodig.
AMD wordt natuurlijk lastig met een Intel concept (NUC) maar storage is al helemaal niet zo'n probleem. De nieuwe NUC's hebben ruimte voor een 3,5 drive en een M2 SSD. SSD wil je toch echt wel tegenwoordig en 2,5 inch schijven genoeg.
Mee eens. Maar tot vorig jaar was het wel een keuze die je moest maken. Dual core of quad core, betere of slechtere grafische mogelijkheden, wel of niet de optie hebben om in de toekomst toch een betere cpu en eventueel een aparte grafische kaart erbij te zetten, sneller geheugen. De keuze voor hetzelfde budget is heel makkelijk te maken. Kijk je alleen naar volume van de pc dan is de nuc de winnaar. Kijk naar prestaties dan is AMD de winnaar. Bij gelijk budget
Zeker, ik wil zelf ook nog een AMD systeem bouwen maar wacht nog steeds op fan-less moederborden in de X570 serie. Soms moet je de knoop gewoon doorhakken..
Same here maar dan gewoon een normale NUC. Die zijn echt niet lelijk te noemen ter vergelijking met de Sharkoon case in dit artikel.
Een terecht punt voor in de praktijk. Ik denk alleen dat bij de bbg vooral wordt gekeken naar hoe het zich op papier presenteert. :).
Dit is voor mij ook de reden om geen htpc te hebben maar af en toe een laptop aan de tv te hangen in het weekend.
Ik stream ook nog wel eens games naar de tv via steam op de laptop. Elke keer weer lastig om alles aan te sluiten hoor :).

Je genoemde kastje is overigens wel erg mooi! :D
Goed punt. Ben het wel met je vrouw eens eerlijk gezegd :P
Los van vrouwen, ik zou deze zelf ook niet op mijn tv-meubel willen zetten. In je werkkamer of in een kast, prima, maar te lelijk voor in de woonkamer.
Als dat een probleem is kun je beter een nuc kopen.
Is dat huis alleen van haar ofzo? Het is toch ook jouw woonkamer... Daar mag je toch verdomme wel gewoon iets in zetten. Lekker belangrijk hoe zij dat eruit vindt zien. Kom eens een beetje voor jezelf op.
Hahaha dus.... Nee hoor, Happy wife is een happy life. En het is ook deels sarcasme. Ik vind zelf het ook niet mooi een dikke puist als pc opvallend in de huiskamer.
Haha ok ja dan was die discussie met je vrouw dus ook nergens voor nodig heh ;) Maargoed Lian-Li maakt erg mooie kasten vind ik, is wel een stuk duurder natuurlijk. Want ja als je 'm echt in een kastje wilt gaan zetten heb je ook bijhorende koelingsproblemen.

[Reactie gewijzigd door Timba- op 1 mei 2020 11:20]

Erg goed punt. Dat is waarom ik een klein mediaspeler (VERO 4k) achter mijn tv heb verstopt en een NAS in de meterkast.

Ik snap daarnaast niet echt meer wat het nut is van een htpc tegenwoordig; de meest gebruikte toepassingen kunnen door veel goedkopere manieren worden vervangen. Vroeger had ik ook een zwarte htpc naast mijn tv staan, maar nu kan mijn tv bijna alles wat dat ding kon.
Het grootste punt is snelheid en software. Een krachtige pc levert heel wat betere prestaties om te browsen en film te kijken. Wachttijden en laadtijden zijn er gewoon niet.
Maar ook de toepasbaarheid als je even snel iets nieuws wil doen. Ik heb nu dan af en toe een vergadering en dat kan ik gewoon vanaf de bank doen. Webcam is mijn nikon d3500 met externe microfoon. Heel wat relaxeter dan mijn collega's verkrampt achter hun laptop (ok er is er ook een die een volledige stream setup heeft)
Ik heb al vele jaren een Dign kast in m'n audiomeubel staan. Vrij forse 43cm brede kast, die ook bij m'n receiver past. En eerlijk gezegd; alle pogingen die ik gedaan heb om van een Windows apparaat met Media Center af te gaan waren zeer onsuccesvol. Gebruikerservaring was telkens vele malen slechter. Was het niet het aan de praat krijgen, was het wel de bediening of aan de praat houden (updates)

Komt wel een keer dat ik over moet gaan stappen wellicht. Maar ik sluit niet uit dat ik nog eens een update set in die kast stop.

Brengt me naar die kast; als je het mij vraagt zijn er twee opties voor een HTPC; ofwel een kast die 'onzichtbaar' is, zoals een NUC of iets anders wat je echt weg kunt stoppen. Ofwel een kast die past bij de overige audio componenten.
LC17 met 4HDs en een ssd, Radeon 570 , en phenom II, last gaat al meer dan 10 jaar mee maar nu is het weer tijd om de hardware te upgraden, 4K met H.265 lukt niet meer. Vraag is nu of het beter is een NAS en shield te combineren, of toch de win10 / Plex combo te houden. Gamen kan via stream van game pc.
Omdat ik per se géén smart TV wil. Ik word al genoeg bespioneerd.
Omdat een smart TV beperkt is, in kunnen en in updates. Een simpele HTPC kan al zo veel meer dan de TV kan.
Een HTPC gaat jaren mee, mijne staat nu 6 jaar te draaien en einde is nog niet in zicht. Enige wat ik eventueel nog wil doen is HDD toevoegen. In dubio hier over, wellicht HTPC en NAS/Server toch gaan splitsen.

Maatje van mij heeft 8 jaar terug een gloednieuwe en stervensdure Smart TV aangeschaft. Ding is hedentendage niet meer vooruit te branden. Heeft maar weer van ellende een HTPC er aangeknoopt.
Misschien dat er hier vooral van uitgegaan wordt dat de htpc in een thuis bioscoop of mancave komt te staan? Gelukkig zijn 'we' daar nog wel de baas (hopelijk). :D

Ik ben eigenlijk vooral benieuwd waarom de budget pc niet gewoon als htpc kan dienen. Je kunt daar toch gewoon een harde schijf in doen van stel 2TB en een m2 SSD voor het OS?
Daar heb je helemaal gelijk is en ik denk dat een discussie met de vrouw dan een stuk eenvoudiger gaat. De A300 is een flink wat kleiner kastje. Het nadeel is wel dat je er alleen 2.5 inch hdd in kwijt kunt. En dan is je data opslag weer wat duurder. En eventuele uitbreiding of upgrade is niet mogelijk.
Goed punt wat betreft die hdd's en upgrade mogelijkheden. Als je voor zo klein mogelijk wil gaan is de budget pc wel een goede optie.
Inderdaad, de WAF-factor zou onderdeel van de beoordeling moeten zijn. Even zonder gekheid, voor iets dat in het zicht staat, moet je er ook een esthetische blik overheen laten gaan.
Het doel van deze review is ook om binnen een bepaald budget maximaal de functie te benutten. Daar word dan weinig op uiterlijk gelet natuurlijk, want dat drijft de prijs op terwijl het er niet meer HTPC van wordt.

Wat je echter schetst is een veelvoorkomend probleem in huishoudens, ik zou het ook helemaal geen gek idee vinden om 's een keer de keep-your-wife-happy best buy guide te zien met nadruk op interieur-vriendelijkere of wegstopbare cases. Die zijn er namelijk wel.
Je vrouw/vriendin modificeren helpt wel. :) ;)

[Reactie gewijzigd door pejoar op 2 mei 2020 13:28]

Heb indertijd ook de Fractal Node overwogen.. .vond hem iets te klein om er ook nog een gtx1080 ti in te krijgen. Heb nu alles gepropt in een SilverStone Fortress FTZ01 zie hier }>

[Reactie gewijzigd door martijn_van_eck op 3 mei 2020 14:26]

In principe moet dat prima passen. Er past een full size gpu kaart in. Eventueel in de toekomst komt dat nog. Heb nu geen betere gpu nodig dan dat er in de 2400g zit.
Soms mis ik wat in deze bbgs rond timing. Ikzelf heb een potje aan de kant gezet maar heb de indruk dat oa bij amd de nieuwe ryzen generatie klaarstaat. Ik weet dat er altijd wel nieuwe producten aankomen maar is het nu niet beter om een 2tal maanden te wachten?
Er staat altijd wel weer een nieuwer en sneller stukje hardware aan de horizon. Je kan eeuwig blijven wachten op die manier. Als je vandaag wil kopen dan is dit het advies.
Ik heb even de eerste beste site op google bekeken: daar spreken ze van Ryzen 4000 reeds beschikbaar in laptops, desktops volgen in Oktober. Dat is nog een half jaar hoor ;) De desktop BBG zit in een vaste roulatie van 2 maanden dus om geen BBG te schrijven is niet echt een optie. Voor de tekstverwerker en HTPC maakt het ook sowieso niet veel uit: power genoeg voor die lichte taken.
Voor de duidelijkheid; Ryzen 4000 voor laptops is niet dezelfde generatie als Ryzen 4000 voor desktops. De Ryzen 4000U/H die recentelijk is uitgekomen voor laptops en AIO's zijn gebaseerd op hetzelfde 7nm proces als de Ryzen 3000(X) serie voor desktops, niet het 7nm+ proces waar de aankomende Ryzen 4000 serie desktop CPU's mee geproduceerd gaan worden.
Hartelijk dank AMD voor deze super-duidelijke nummering. |:(
Klopt goed gezien want het is een barebone. Daar zit dat al ingebouwd ^^.
Mis in dit soort guides altijd twee categorieën namelijk maximale fps op HD voor competitief gamen en een categorie mooiste gamebeeld op 4K
Vorige keer (Maart) was er een categorie 4K: reviews: Desktop Best Buy Guide - Maart 2020
Waarschijnlijk nu nog steeds aardig relevant.
Klopt, tenzij AMD, Intel of Nvidia een nieuwe serie CPU of GPU's op de markt heeft gezet, veranderd er in die paar maand weinig aan een dergelijke configuratie. Je zou eventueel nog bij verschillende oe-fabrikanten van moederborden en VGA-kaarten kunnen kijken of de een misschien net iets meer doet dan de ander. Extra game pakketje bijvoorbeeld of net een andere cooler of een andere kaart welke net iets hoger geclocked is.

De BBG is een basis voor, wat je zou kunnen kopen...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 1 mei 2020 13:28]

Dat lijkt me ook niet zo'n interessante vraagstelling tenzij je er ook een maximaal budget bij definieert. Anders is het bij het eerste scenario een overgeklokte 9900k (of variant) met een 2080 ti... En bij de tweede gewoon een 2080 ti (met willekeurige cpu zolang je niet te budget gaat).
Ja klopt, lijkt me voor de hand liggend aangezien in de review ook voor een budget is gekozen. Hoe die keuze tot stand is gekomen is mij een raadsel maar ik neem aan dat je ergens een punt moet kiezen. Of je doet een doelgroep onderzoek naar uitgaven per pc.
Nu is voor mij de review niet interessant. Als ik een pc koop is dat met een doel en mijn doelen komen hier niet voorbij. Een algemene game pc kan altijd met bijna alles werken. Snap wel dat er met een algemeen antwoord wordt gewerkt(om zoveel mogelijk mensen van een antwoord te voorzien) maar specialisatie zou een verrijking van de review zijn. Als mogelijkheid zet je het als optie na de algemene build.

[Reactie gewijzigd door PaRaQue op 1 mei 2020 08:08]

Wat zou een beter budget en doel zijn volgens jou?
Ik vind de BBG’s met een beperkt budget juist interessant, want daar zit zo veel concurrentie. Voor een tientje meer heb je een andere videokaart, maar dan zul je met een mindere processor genoegen moeten nemen om binnen budget te blijven. Het moederbord voldoet, maar heeft weinig ruimte voor CPU upgrades. In dit budget zitten zo veel interessante kleine, maar toch belangrijke afwegingen die je met een (veel) ruimer budget niet hoeft te maken, dat ik juist durf te stellen dat de BBG’s met een ruimer budget minder interessant zijn.
Mis in dit soort guides altijd twee categorieën namelijk maximale fps op HD voor competitief gamen en een categorie mooiste gamebeeld op 4K
Definieer 'competitief gamen' en 'mooiste gamebeeld' op een manier dat je over langere periodes (jaren) kwantitatieve data kan verzamelen die met elkaar vergeleken kan worden.
Ja dat zou mooi zijn als ik dat zo even op de vroege ochtend eruit gooi. :+ Lijkt me voor de hand liggend dat dit twee aparte belangen zijn. Hoe er aanvulling wordt gegeven aan deze definities laat ik over aan review schrijver. Het is ten slotte zijn beroep. Mijn ervaring in de csgo pro competitie is dat een hoop pc's gebouwd worden rond HD en dan het maximaal mogelijk fps, inclusief alle randcomponenten er naar toe gericht. Echter heb ik daarnaast vrienden die een enorme pc units bouwen met meerdere schermen en met 60 fps dik tevreden op 4k. Het zijn daarom voor mij echt twee aparte doelen.
Ik ben bang dat deze twee doelgroepen toch te klein zijn om in een bbg te passen. Wat je kan doen is om dit zelf op GoT een topic te starten / zoeken met gelijk gestemde medetweakers ;).

Zelf doe ik aan simracing en gebruik ik bijvoorbeeld een 21:9 monitor. Ik moet toch echt elke keer zoeken naar welke goed voor mij is, omdat deze monitoren niet voor de massa interessant zijn. Ik was wel blij verrast dat in de vorige monitor-bbg deze aan bod kwamen. _/-\o_

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Orphu op 1 mei 2020 09:37]

Waarom zou dat een apart belang zijn?

Bij beide systemen ram je er een RTX2080Ti in, en bij de 4K build is de processor wat minder belangrijk. Big deal.
Waarom is er gekozen voor de Crucial CT8G4SFS8266 op 2.666MT/s ipv de CT8G4SFS832A op 3.200MT/s in de Budget uitvoering? voor 2 euro meer :)

[Reactie gewijzigd door jmmasterring op 1 mei 2020 09:22]

Waarschijnlijk omdat de officiële geheugen specificaties voor deze chip ( Athlon 3000G ) door AMD zijn opgegeven als PC4-21300 (DDR4-2666). Natuurlijk kan/mag er afgeweken worden van de BBG wanneer je zelf een systeem gaat bouwen, maar voor een BBG voor een Budget systeem vraag ik me af hoeveel performanceverschil je gaat merken.

Zoals ook hier besproken is het ook een serieuze overweging om te gaan voor dual-channel geheugen omdat dit misschien nog wel meer invloed heeft op de prestaties.
Tis een guide he. En juist dit soort reacties maakt het voor mij aantrekkelijk om te lezen omdat de community met aanvullende goede adviezen komt :) .
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind die opening (je vakantiegeld is beschikbaar om een pc te kopen!) nogal apart met dan de drie goedkoopste opties die je zo ongeveer kunt verzinnen in deze guide...
Ik mis dan toch echt ook de highend hierbij, zodat je zelf een mooi voobeeld hebt, main stream game pc, extreme/highend en kan je zelf dan ook een mix tussen maken. Daarnaast natuurlijk ook verschil zien, als je niet zoveel verstand hebt.
reviews: Desktop Best Buy Guide - Maart 2020|
Dan kan je natuurlijk altijd nog naar Maart kijken, zal niet veel veranderd zijn en met hulp van het forum kom je vast op iets moois!
High-end is het makkelijkst, dan pak je gewoon alles wat bovenaan staat in de performance benchmarks en kwakt het in een kast. Tada. Belangrijkste doel van zo'n high-end systeem is kunnen "patsen" bij je vriendjes: Kijk ik heb 2k euro uitgegeven.
Ligt eraan wat je doelgroep is. Een vakkenvuller heeft ander vakantiegeld dan een CEO ;).
Maar het is wel eens leuk om zo goedkoop mogelijke builds voorbij zien te komen. Je kan prima gamen op het game-systeem.
Niet iedereen zit te wachten (qua portemonnee) om qhd widescreen 144hz te gamen en tegelijkertijd Adobe Premiere aan het lopen te hebben bijvoorbeeld. Èn we hebben altijd het BBG forum nog :). Ik vond het wel een leuke inhaker.
Edit:
@Finraziel hieronder;
Ook eigenlijk mee eens, nu je het zo zegt. Het had ook een over de top systeem kunnen wezen. Misschien waren wat upgrade opties in de BBG leuk geweest, maar ik vind hem niet verkeerd. Als Intel fan-boy ook eens mooi om te zien dat AMD weer in deze lijstjes komt. Concurrentie is altijd goed in deze!

[Reactie gewijzigd door Kecin op 1 mei 2020 07:01]

Klopt ook, ik vond het alleen apart :)
Bij die intro dacht ik 'ah cool, nou komt er wat moois! ... Oh...'
Is ook niks mis met wat lager budget opties en dat zal voor zat mensen zeker bruikbaar zijn (en dat game systeem is ook prima op zich), het kwam alleen wat dissonant over op mij.
Het is in deze tijden misschien slimmer om niet al je vakantiegeld gelijk op te maken :P
Naja, het vakantiegeld kan bij deeltijders, studenten of jongeren minder zijn. En anders kun je nog een mooie tv erbij aanschaffen.
...dat is helemaal zo gek niet. Ik weet hoe weinig vakantiegeld is, ook als je fulltime werkt.

[Reactie gewijzigd door moviegeek op 1 mei 2020 10:44]

Ja, maar een desktop wordt lastig zonder randapparatuur. Toetsenbord, muis, monitor, kabels. Eventueel nog iemand betalen om het voor je in elkaar te zetten. Een Windows licentie werkt ook wat handiger, tenzij je een ander besturingssysteem kiest natuurlijk.
Als je geen games gaat spelen is er geen reden om geld aan Windows uit te geven.

Zeker voor een budget systeem, waarom zou je betalen voor een OS als je ook gratis een OS helemaal naar je eigen smaak kunt krijgen.

Mijn ouders en buren draaien al jaren Ubuntu op hun PCs tot volle tevredenheid. Alles werkt gewoon prima, veel meer software is standaard beschikbaar, security en updates zijn prima op orde, en je kunt met heel bescheiden hardware prima toe. Ik ook blij, want ik hoef niet jaarlijks meer de PC "op te schonen" omdat "hij weer traag geworden is".
Toch heb je voor het budget nog wel de randapparatuur nodig, tenzij dit al aanwezig is natuurlijk. :P
Ik heb in mijn reactie ook al staan dat een eventueel ander besturingssysteem ook mogelijk is.
Maar toch mooi om te horen dat Ubuntu zo goed bevalt, ook voor 'niet-tweakers' ;)
ik weet dat er vroeger een winkel was die de best buy guides verkocht. MAar die kan ik niet meer vinden. Is er nog een winkel die dit overneemt en gewoon te koop aanbied?
Deed alternate of azerty dat niet? Hoe dan ook, lijkt me wel uit kunnen om je build zelf even bij elkaar te klikken van de goedkoopste webshops
Je kan onderaan het lijstje via de link in dit tekstje het in 1x als 'wenslijst' bekijken en daarna doorrekenen waar je het zoal wil/kan kopen:
De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.
Daar kan je ook eventueel winkels uitsluiten.
top dank je wel. laatste is wel van september. die gaat vast nog komen van deze maand dan
ze hebben wel meer sets maar verversen deze sets regelmatig... waarschijnlijk vanwege beschikbaarheid van parts en de prijzen.
top. zag er nu 4 staan. Ze leveren wel alles in losse onderdelen zag ik. maar je kan hem vast in elkaar laten zetten daar
hele leuke setups :)

Maar gewoon uit nieuwsgierigheid. Zijn er mensen die nog een hometheater PC hebben of gaan kopen? Zo ja waarvoor gebruik je het?
Ik ben jaren geleden overgestapt naar een shield en nooit meer terug gekeken.
Ja. Met Kodi erop. Het is een hybride NAS en HTPC. We hebben geen TV-abonnement dus kijken alles via deze HTPC. Als kers op de taart kun je er ook nog (lichte) games op spelen op de TV.
Hier ook, maar wel niet meer de behoefte om nog zo'n "grote" kast neer te zetten. Gewoon een i3 NUC, 8 GB RAM en een ssd van 250 GB. DVD speler of een hdd er in vind ik echt niet nodig. We streamen er vooral mee van de NAS of vtmgo(geen tv abo meer hier!)
Voor het mainstream systeem zou ik voor de 5700 gaan, deze is voor 1 of 2 tientjes meer of vergelijkbaar verkrijgbaar (gputracker). Net even meer potentieel. Ook als je bij de 3600 blijft.

Als je er een van Asus in Duitsland kocht krijg of kreeg je nog 3 tot 4 tientjes terug als cashback.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 1 mei 2020 07:32]

Met die cashback blijf je wellicht binnen het budget, maar er staat toch duidelijk aangegeven dat om binnen budget te blijven de 5700 icm de 3600 geen optie is? Als je je toch niet aan het budget houdt zou ik een RTX 2080 aanraden vanwege de veel betere prestaties. (Ik hoop dat je begrijpt dat ik hier bewust overdrijf.) Ik vind het in ieder geval wel een sterk punt dat hier strak aan het budget gehouden is. Het advies om een duurder, beter presterend component te gebruiken (dat ik vaak op aankoop en advies zie) is een beetje een open deur, maar geen antwoord op de vraag “wat is het beste systeem binnen budget X”.

Edit: de reactie ‘dit product is maar een klein beetje duurder, maar wel beter’ is juist de standaard reactie.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 1 mei 2020 08:24]

Ah de standaard reactie weer. Met de cashback kom je er zelfs onder. Het verschil met de kaart die jij noemt is het geen tientje meer. Als je daadwerkelijk dit systeem gaat bouwen hebben mensen wel iets aan mijn tip en zullen ze eerder doen dan wat jij voorstelt. Puur alleen in hypothetische zin heb je gelijk.
Daarnaast blijf je met actuele prijzen sowieso onder de €800, ook met de 5700. Ook in de tweakers pricewatch.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 1 mei 2020 08:20]

Voor een cost/performance vind ik het systeem niet slecht. Het moederbord is ruk maar je betaald maar 60 euro. En dat doorgetrokken naar de videokaart dan is het kiezen voor een budgetoptie nog niet zo gek. Ik had zelf liever gezien dat men een beter moederbord en je 5700 had geselecteerd, maargoed het is geen slecht systeem er zit balans in.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True