Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Maart 2020

Randapparatuur

De randapparatuur die volgt, is voornamelijk gericht op gaming, omdat we twee gamesystemen bespreken in deze BBG. Bij een volgende editie zullen we randapparatuur meenemen die meer op productiviteit en ergonomie is gericht.

Monitors

AOC 24G2U/BK Rood, Zilver

De AOC 24G2U/BK biedt een goede instap in gaming met een hoge refreshrate. De 24”-monitor heeft een full-hd-resolutie en een 144Hz-refreshrate, ondersteunt Freesync en werkt goed samen met de 5700(XT) uit het mainstreamgamesysteem. Ons advies is om met gaming eerst te gaan voor een hoge refreshrate en daarna op te schalen naar een hogere resolutie.

4.5 van 5 sterren
(8 reviews)
AOC Q27G2U/BK Zwart

Een volgende stap is gamen op 1440p. AOC biedt ook hiervoor een betaalbare optie: de AOC CQ27G2U/BK is een 27”-model met va-paneel. Hij deelt veel van de eigenschappen van de AOC 24G2U/BK, zoals de hoge 144Hz-refreshrate, de rood-zwarte kleurstelling en de stabiele voet. Er is zowel een curved versie als een versie met plat beeldscherm verkrijgbaar. Dit is te herkennen aan de ‘c’ in het artikelnummer.

3 van 5 sterren
(3 reviews)
LG UltraGear 27GL850 Zwart

De LG UltraGear 27GL850 is niet zonder reden bijna de populairste monitor in onze Pricewatch. Veel tweakers zien hem als de beste wqhd-gamemonitor voor onder de 500 euro. Een ips-paneel met een hoge resolutie, een snelle responserate, een 144Hz-refreshrate, accurate kleurweergave, usb-hub, Gsync- én Freesync-compatible, draaibaar én kantelbaar: een uitgebreide lijst met eigenschappen. Hiermee kun je kortom zeer goed gamen.

Mocht je staan op hdr-weergave, dan is de Samsung LC27HG70 een goed alternatief. De Samsung biedt een beter contrast en een betere helderheid om hdr-content weer te geven.

4.5 van 5 sterren
(19 reviews)
Samsung C49RG90 Zwart
Samsung C49RG90 Zwartvanaf Onbekend

4k-monitors zijn net als 4k-televisies al vrij goed verkrijgbaar. Zo heb je al een 4k-monitor onder de 300 euro. Wat de prijs echter opdrijft, is hun geschiktheid voor een goede game-ervaring. Veel goedkopere panelen zijn niet snel genoeg, bieden geen goed contrast en ondersteunen bijvoorbeeld ook geen Gsync of Freesync. Enkele 4k-gamemodellen die dit wel ondersteun, zoals de Acer Nitro XV273K, kosten zo'n 800 tot 1000 euro.

Voor iets meer dan 1000 euro heb je ook een tussenfase, zoals de ultrawide Samsung C49RG90 met een resolutie van 5120 bij 1440 pixels. Dit is geen pure 4k, wat 2160 pixels in de hoogte heeft, maar alsnog indrukwekkend.

Wil je het echt het onderste uit de kan: een 200Hz-refreshrate, hdr1000 en een uitstekend contrast? Dan kom je bij de top van de grotere gamebeeldschermen, die meer dan twee mille kosten. De Acer Predator X35 is bijvoorbeeld geweldig, maar door zijn prijs buiten het bereik van velen en zodoende geen echte ‘best buy’.

Zoals we bij het 4k-gamesysteem bespraken: 1440p-gaming is goed betaalbaar, maar voor 4k betaal je snel de hoofdprijs. Niet alleen bij de systeemcomponenten, maar ook bij een goede monitor.

4 van 5 sterren
(10 reviews)

Andere randapparatuur

MuizenLogitech G502 Hero

De Logitech G502 is een all-purpose gaming-muis met elf programmeerbare toetsen, losse gewichtjes van 3,6 gram per stuk, een rgb-led en een strak uiterlijk. De resolutie is instelbaar van 200 tot 16.000dpi. Volgens gebruikerservaringen is hij redelijk smal en vrij zwaar; het is dus erg persoonlijk of dit je bevalt. Er is ook een draadloze versie verkrijgbaar, te herkennen aan de toevoeging 'Lightspeed'.

3.5 van 5 sterren
(14 reviews)
MuizenRazer Deathadder Elite - Zwart

De Razer Deathadder Elite is al geruime tijd verkrijgbaar, maar is nog steeds populair bij veel gebruikers door zijn lage prijs en dito gewicht. Hij heeft een andere vormgeving en is een stuk groter dan veel Logitech-muizen.

4 van 5 sterren
(23 reviews)
MuismattenSteelseries Qck+

De een kan niet zonder, terwijl de ander het nut er niet van inziet: de muismat. Voor de gebruikers die er toch een willen hebben, is dit simpele, maar ook gunstig geprijsde model van Steelseries een goede keuze.

4.5 van 5 sterren
(56 reviews)
ToetsenbordenCorsair K70 RGB MK.2 (Cherry MX Red, US)

Sommigen zweren erbij, anderen kan het niet bekoren: toetsenborden met mechanische schakelaars, die in de regel veel duidelijkere haptische feedback geven dan reguliere toetsenborden. De Corsair K70 maakt gebruik van Cherry MX Red-switches – een lineaire switch die juist geen tot weinig lineaire haptische feedback levert - en leent zich daarmee goed voor een potje gamen.

Wil je meer weten over mechanische toetsenborden? Dan raden we je aan om het topic op het Forum te bekijken.

4.5 van 5 sterren
(11 reviews)
Gaming headsetsSteelseries Arctis 7 Zwart (2019 edition)

De Steelseries Arctis 7 is een draadloze gaming-headset met een goede microfoon. Volgens velen zit hij vooral erg comfortabel, heeft hij een goede bouwkwaliteit en heeft hij een lange accuduur.

4 van 5 sterren
(14 reviews)

Reacties (174)

174
167
111
7
0
42
Wijzig sortering
Over de Corsair K70

"die veel duidelijkere haptische feedback geven dan reguliere toetsenborden. De Corsair K70 maakt gebruik van Cherry MX Red-switches"

Laten de Red-switches nou juist de switches zijn zonder enige vorm van haptische feedback 8)7

Red-switches zijn daarvoor in mijn opzicht wel nog steeds perfect voor gamen zo als er ook staat. Heb zelf als jaren een bord met red switches en moet er niet aan denken om blauwe of bruine te gebruiken O-)
Ik ben ook al jaren tevreden gebruiker van red switches. Wel de mechanische kwaliteit, niet het (irritant) luide 'geklik' van blauwe of bruine.

Ook de actuation force is anders. Reds hebben 45 gram in tegenstelling tot browns (50gr), blues (55gr) of blacks (65gr). Die lichte aanslag is erg prettig bij games.
Hmm ik heb Cherry Browns en ik stoor me eigenlijk niet aan het geklik...
Maar dat komt wellicht omdat ik hiervoor een Razer Blackwidow Ultimate had welke écht super luid was in vergelijking. :P
Ik prefereer outemu blue switches, die zijn volgens mij nog een stuk luidruchtiger dan welke cherry switch ook 😅
Bij cherry zijn de green en blues clicky.
Brown en clear zijn tactile.
Black en red linear.

De blues, reds en browns zijn wat lichter dan de black, clear en greens.
Persoonlijk vind ik cherry blue geen "Goede" klik switch.

Ik gebruik zelf nu de Khali white box switches met de Anne pro 2 en deze toest heeft een veel betere feedback dan de cherry varianten naar mijn mening.
Maarja, clicky toetsen blijven bijna altijd luid 8)7
Inderdaad een nogal apart statement. Dat is juist de reden dat ik niet voor rode switches ben gegaan zelf, ze voelen voor mij als kapotte toetsen aan omdat je juist zo goed als geen enkele feedback krijgt. (En ieder zijn voorkeur uiteraard, weer een ander is dol op rode switches. Ik ben nu wel tevreden met mijn bruine, maar het zou mij ook niet geheel verbazen wanneer deze kapot is, er gewoon weer rubberdome komt).
Bolletje Moderator Harde Waren @cardboardgenie1 maart 2020 15:38
Bedankt voor de feedback. Het commentaar sloeg meer op mechanische toetsenborden in het algemeen.
Het artikel is aangepast, zodat duidelijker is dat red-switches lineair zijn en die feedback juist niet hebben.
Ik ben zelf juist van Red naar Brown gegaan. Die reds drukte in altijd perongeluk in, veel te gevoelig. Zo zie je maar weer.. Smaken verschillen.
De cherry speed switches zijn nog ff betr voor gamen Dan de rooie..
Opnieuw geen workstation Best Buy Guide. Best wel teleurstellend dat het hier voornamelijk om gaming schijnt te gaan. Het zou toch super interessant zijn om het eens te hebben over een echte machine voor 3d, CAD of andere zware toepassingen. Het liefst ook nog met een paar goede schermen erbij die niet alleen maar bloedsnel zijn maar juist hele goede kleuren hebben.
Het zou toch super interessant zijn om het eens te hebben over een echte machine voor 3d, CAD of andere zware toepassingen.
Oneens. Zelfbouw workstations zijn extreem niche.

Tel daarbij dat workstations ook nog eens enorm specifiek zijn. De optimale hardware samenstelling is sterk afhankelijk van de toepassing. En binnen zo'n toepassing bestaan ook nog eens sterk uiteenlopende gradaties wat betreft zo'n optimale samenstelling. Dus een optimale hardware samenstelling van een workstation voor een bepaalde use case maakt die samenstelling bijna altijd een niche binnen die niche.

Bovendien kunnen de kosten snel escaleren afhankelijk van de toepassing, dus van wat voor budget er bij een "optimale" workstation uitgegaan moet worden is al een hele discussie op zichzelf. Zo kan bijvoorbeeld een "pro" GPU optimaal zijn, dedicated hardware acceleratie door middel van extra insteekkaart(en), een sloot registered ECC RAM, een supersnelle RAID0 PCIEx4 scratch disk, betrouwbare goed ondersteunde 10Gbit ethernet, een beeldscherm met super accurate kleurweergave, een teken tab, etc, etc, etc.

Het is dus quasi onmogelijk een algemeen advies te geven in een BBG voor een workstation voor "3d, CAD of andere zware toepassingen". Die toepassingen lopen op zich al dusdanig sterk uiteen dat een enkel algemeen advies bij lange na niet toereikend is.
Bovendien kunnen de kosten snel escaleren afhankelijk van de toepassing, dus van wat voor budget er bij een "optimale" workstation uitgegaan moet worden is al een hele discussie op zichzelf. Zo kan bijvoorbeeld een "pro" GPU optimaal zijn, dedicated hardware acceleratie door middel van extra insteekkaart(en), een sloot registered ECC RAM, een supersnelle RAID0 PCIEx4 scratch disk, betrouwbare goed ondersteunde 10Gbit ethernet, een beeldscherm met super accurate kleurweergave, een teken tab, etc, etc, etc.
Dit zijn toch juist argumenten VOOR een specifiek op workstations gerichte BBG? Dit gaat niet gebeuren, want Tweakers doet nooit workstationbenchmarks en ze hebben niemand in dienst die daar wat van afweet, maar ik had graag wat gedegen advies hiervoor op Tweakers gezien voor ik mijn workstation bouwde.
Ik kan het wel met Houseparty eens zijn dat de toepassingen voor iets wat we "Workstation" noemen te divers zijn om een generiek workstation advies te kunnen geven. Een CAD systeem stelt andere functionele eisen aan bijvoorbeeld een processor dan een FEM of Visualisatie systeem. De punten die hij al noemt zou je in een lijst van generieke aanbevelingen kunnen vatten voor iemand die zelf een workstation wil gaan bouwen.

Bij workstations voor professioneel gebruik is trouwens het workstation niet het doel maar slechts het middel. Het doel is applicatie X of Y optimaal kunnen draaien. En voor je kader, die applicatie kost (CAD) vlot vijf keer zoveel als het werkstation zelf. Ook qua prijs ligt het accent dus bij de applicatie.

De bouwer van een dergelijke applicatie adviseert(....specificeert) vaak bekende workstationseries van de bekende computerbouwers als Dell en HP. Daar bovenop adviseert ze ranges van voorkeursconfiguraties die dan van die series moeten worden gekocht. Dat ze daarbij niet de instapper systemen aanraadt is vanuit de softwarebouwer nog wel te beredeneren. Zij heeft geen belang bij een negatieve ervaring van haar klant, en gaat in haar advies aan de veilige kant van het spectrum zitten.

Om die specificatie nog wat gewicht te geven hanteert de software bouwer een certificering hiervoor. Gebruikt de klant niet gecertificeerde hardware, dan kan de softwarebouwer onder haar verplichting support te leveren uit draaien. Als klant (organisatie) wil je geen gezeik en koop je dus die gecertificeerde hardware, goed of niet. Dat dit in het geval van een grafische kaart eigenlijk alleen neerkomt op een andere driver maakt hierbij niet uit.

En natuurlijk let een (klanten)bedrijf op de kosten zodra ze 30 werkstations moet vervangen. Kennis van welke hardware werkelijk nodig is voor hun specifieke toepassing van de software leid er dan vaak toe dat met enkele configuraties trials worden gedraaid om tot een goede performance-prijs verhouding te komen.
Toch lijkt het mij weleens heel interessant om eens een BBG te zien voor een bepaalde niche. Er spelen dan heel andere afwegingen mee dan voor een gamesysteem.
Het probleem is dat veel niches puur professioneel zijn. En zakelijk gezien komt het niet veel voor dat mensen voor zelfbouw kiezen. Je koopt dan best bijvoorbeeld een HP/Dell workstations of zelfs de Mac pro en bij een leverancier of producent die support levert en dat gaat vaak nog via de IT afdeling.

Je kan er hoe dan ook geen redactie op loslaten puur omdat het niche is. Gaming + zelfbouw is 99% hobby en daar draait de bbg rond.

Wat wel kan is bijvoorbeeld een artikel over ‘zelfbouw in de industrie’. Er zullen best wel wat tweakers zijn die zotte systemen hebben draaien en hun ervaring willen delen. Van Crypto miners , data-analisten tot 3D renderaars die vanuit hun kennis heel specifieke hardware hebben gekozen op basis van de software die ze draaien.
Daar zit wel wat in ja.

Het is voor een redactie ook wel heel erg lastig om daar over te schrijven aangezien dat erg specialistische kennis vereist. een gewoon game systeem is dan wat er over blijft.
Niche ? Ik heb nog nooit een desktop PC zelf in elkaar gestoken om alleen te gamen.
Mijn PC is in de eerste plaats mijn werkplek ... En er steekt dan een mid range videokaart in (Wow/Hearthstone/Diablo/Apex Legends). Veel tijd om te gamen is er niet. Ok dit is voor development.
Het is wel moeilijk om dan ook development PC/video bewerking pc te lanceren etc. Zowieso hangt het dan nog af wat je gebruikt of doel is.
Een workstation waar hij het over heeft heb je het over een 32 (of meer) core xeon met 512GB (of meer) aan ramm en 20TB (of meer) flash.En soms nog een hele dikke stapel van videokaarten, afhankelijk van het bedoelde doelgroep.
Overdrijven is ook wel een kunst.

Immers, game-systemen zijn ook specifiek, voor de Ajax e-sport club zal het anders zijn dan voor mensen thuis.

Als je het bij 3D desktop houdt:
Simpel wat in SolidWorks kunnen draaien of 3D-modellen bekijken met een viewer is echt geen "niche in een niche"; dat is iets vrij algemeens. En volgens mij iets wat veel ZZP'ers moeten / willen doen; als dat door een zelfbouw-computer goedkoper (hetzelfde) kan dan met een van de gevestigde merken, is dat echt wel interessant voor die club. Sommige 'viewers' zijn gratis (of vrij goedkoop), dus het is ook niet per se zo dat de licenties 10x zo duur als het workstation zijn.

Zelf heb ik verschillende tekenbakkies gehad, en daar zat het meeste wat u opnoemt absoluut niet in: RAID0, accelerators, 10Gb ethernet: Allemaal totale onzin voor het grootste gedeelte van de doelgroep, en degenen die het wel nodig hebben snappen dat zelf. Doorgaans, als je niet weet wat het is, heb je het niet nodig.

Is de hele zooi te sloom, dan kan je klagen dat je hardware niet goed was, of je zet gewoon je 4000 klinknagels op 'feather' in SW; wat men in de praktijk doet laat zich raden.

Ook 'super accurate' kleurweergave is niet zo boeiend, vaak gebruik je max 10 kleuren in je model, en als je een render gaat zitten maken: Die stuur je op naar je klant, en die inkoop-afdeling bekijkt het dan op hun schermpje van max 300 euro. Dus die super accurate kleuren: daar heb je niets aan.

Het enige wat je inderdaad nodig hebt, is een Quadro-kaartje met veel VRAM, en flink wat ECC-RAM, dat klopt. Maar voor de rest boeit het echt niet zo. Zelf heb ik gewerkt bij een bedrijf waarbij de 3D-workstations "halve" zelfbouw waren, dus daar stond geen Dell / HP of zo op; nooit gezeur mee gehad. Als er een stuk was, ging hij terug naar de winkel en werd het probleem gewoon aldaar (in Nederland, ter plekke) opgelost.

Dus beter bespaar je wat op overbodige extra's en koop je een leuk 3D-muisje, daar heb je in de praktijk veel meer aan.
Zo'n onzin die eerste zin. Letterlijk twee maanden geleden een workstation laten bouwen door azerty. We zetten ze niet zelf in elkaar maar we selecteren wel zelf onderdelen. Als je denk dat we een uitzondering zijn; we zitten in een gebouw met 100 startups, redelijk veel bouwen hun computing power gewoon zelf....
dacht precies het zelfde maar vind het wel fijn dat ze nu eens niet met een budget systemen komen.
graag een killer systeem advies die zowel goed is voor gamen maar top is voor premiere, after effects, photoshop.
@tja en @VfxArtist ,

Neem een 3900x/3950x, 128GB en 2 x een betere SSD (Gen4 Corsair MP600 ofzo) en je bent een heel eind. Een SSD met QLC geheugen (Intel 660p) is zoals gezegd niet geschikt voor continue schrijven, daardoor dus niet geschikt voor een foto/videobewerkingssysteem.

NAS of 2x 12TB schijf (RAID1 en nee dat is niet als backup bedoeld) erbij om projecten die klaar zijn te bewaren.

Zou je nog iets ander bordje kunnen nemen met 10Gbit onboard om sneller naar je NAS te kunnen schrijven. Moet je uiteraard wel een NAS met 10Gbit nemen.

Als de 3950x of 128GB niet genoeg is dan moet je naar het Threadripper platform. Zou overigens heel goed kunnen dat de software die je gebruikt beter gebaat is bij een Intel.

Maar zoals al gezegd is en veel gezegd wordt, is allemaal heel afhankelijk van je use case. En dat maakt een opzet voor iedereen (in deze hoek) vrijwel niet mogelijk o.a. bijvoorbeeld door de keuze AMD/Intel. Om nog niet te spreken over de monitor keuze, de ene heeft 50" aan ruimte nodig en de andere de kleur echtheid van een 5 duizend euro dure Eizo monitor.

Daarom is de opzet hierboven niet voor iedereen geschikt maar als je software goed met AMD en multicore overweg kan dan is dit mijn inziens een goede opzet.

Ik gebruik dit soort software niet dus laat mij graag corrigeren als ik het mis heb maar volgens mij is dit het verhaal in een nutshell.

Edit: Even wat aangepast na terecht commentaar :)

[Reactie gewijzigd door Operations op 22 juli 2024 21:56]

Een BBG voor monitoren in verschillende prijsklassen lijkt me eigenlijk ook erg interessant. Vooral als het dan niet alleen maar om gaming gaat. Ik begrijp echter dat de massa in gaming geïnteresseerd is.
Bolletje Moderator Harde Waren @VfxArtist1 maart 2020 15:28
Dit was voor het eerste sinds tijden weer randapparatuur erbij, nu met de focus op gaming omdat er twee gamingsystemen behandeld werden.
We zullen nu weer focus op randapparatuur houden. Een speciale pagina of artikel enkel voor monitors sluiten we niet uit! :)
En dan ook een keer een focus op 1080p+ monitoren op een 24" formaat zou fijn zijn. Ik weet dat 4K niet werkt op die resolutie maar iets meer dan 1080 zou fijn zijn, ik vind een 27" monitor gewoon te groot en heb graag ook liever meerdere monitors dan een.
op dit moment fietst AMD, intel helemaal zoek.
ik heb liever Intel maar zie dat AMD voor loopt. een systeem is geen jaar uitgave maar een investering voor langere tijd. een AMD met 3950x, NVME pcie 4.0 en 64/128 geheugen gaat hard, zeker met een 2080ti. overigens Nvidia boven Radeon kaarten, altijd. overigens zie ik dat de 3900 te prefereren is boven de 3950x bij photoshop, bij premiere en after effects ligt dat andersom. de ene leunt op core speed , de andere op multi core. de regel die ik wel zie is dat meer dan 8 cores niet heel veel harder gaan. overigens zie ik niet dat je vanaf een NAS werkt bij dit soort werk. een 8k timelapse bestaande uit 9.000 afbeeldingen trek ik liever niet van een NAS. monitor keuze is een beetje non discussie. we hebben het over bang voor buck en het bereiken van een doel en optimaal inzet van financiële middelen. youtubers zijn best een grote groep dus een premiere/photoshop buying guide lijkt mij niet heel raar. 3 klasse afhangende van budget. al zou je er maar 1 per jaar doen in elk. dat is nog beter dan om de haverklap een laptop buying guide en budget systemen.

link
Serieuze vraag: waarom heb je liever Intel?
Omdat Intel tot nu toe altijd wat sneller was en AMD meer in het budget kamp zat. Ze hadden vroeger ook wat problemen met thermal management. Als je koeler niet goed zat kon je je cpu in de vuilbak pleuren. Met alle bugs die de Intel cpu's gehad hebben is AMD nu gewoon de betere optie en hun thermal management probleem is ook opgelost (al lange tijd).

Intel is nog altijd een optie, maar objectief gezien is AMD beter. Gevoelsmatig neig ik nog altijd naar Intel wegens een jarenlange goede ervaring, maar als ik vandaag een PC moest kopen zou het AMD worden. Hopelijk wordt het dus een rationele en geen emotionele aankoop 😁
ik kijk niet alleen naar back for buck. ik bekijk het vanuit perspectief dat het stabiel moet draaien en alles snel moet kunnen doen. dat de proc iets duurder is is niet zo belangrijk voor een systeem dat jaren meegaat. dat het iets niet de snelste is is ook niet belangrijk. ik heb nog een i7-860 en xeon 3323 proc liggen, daar ga ik een NAS van maken. beide zijn al 10 jaar oud als ik een gok doe. AMD was altijd intel compatible. soms moest je daar aanvullende software voor installeren. daarnaast was het ook vaak zo software beter draaide op intel dan op AMD. je ziet dat zakelijke systemen altijd intel hebben. dat is niet voor niets en zeker niet om het geld. Adobe had er ook zo'n handje van en heeft het nog met AMD vs Nvidia. werk je met Adobe, dan heb je Nvidia. zelfde met gaming. daarom neig ik standaard naar Intel/nvidia, het is altijd goed, AMD is redelijk vaak ook goed. daar kan ik zakelijk niets mee. dat is vanuit mijn ervaring over de laatste 25+ jaar.
Waarom zou Intel inherent stabieler zijn dan AMD? AMD steekt diezelfde chiplets ook gewoon in hun Epyc server CPUs. Dat is gewoon zo stabiel als een rots. Zowel AMD als Intel CPUs draaien gewoon stabiel. Als je crashes hebt, is dat 99.999% kans dat het ergens anders vandaan komt.
AMD was altijd intel compatible. soms moest je daar aanvullende software voor installeren.
Kan je hiervan voorbeelden geven van de laatste 10 jaar? De Windows en Linux kernels zijn volledig AMD CPU aware en passen zich mooi aan naar de feature sets. Hoef je helemaal niets voor in te stellen. Je OS installeren is niet anders dan normaal.
daarnaast was het ook vaak zo software beter draaide op intel dan op AMD.
Wat maakt het uit dat de oude Core 2 Quad rapper was dan de Phenom. We zitten in 2020. In 2020, als je de beste performance wilt hebben voor je applicatie, dan heb je waarschijnlijk AMD nodig.
je ziet dat zakelijke systemen altijd intel hebben. dat is niet voor niets en zeker niet om het geld
Het draait altijd om geld. Bij de grote suppliers gaat het voor een groot deel uit inertie. Het kost uiteindelijk wat tijd en geld om een volledig nieuw platform te valideren, dus het duurt gewoon even voordat OEMs zich aanpassen. AMD is ook pas terug competitief voor een paar korte jaren, en pas sinds een klein jaar zijn ze echt een betere keuze in de meeste gevallen. Verder is Intel ook gewoon heel agressief in de markt vast houden. Zo zijn ze een aantal jaar terug nog op de vingers getikt voor anti-competitief gedrag en moesten ze AMD meer dan een miljard aan schadevergoeding betalen. Als puntje bij paaltje komt gaat het allemaal om geld. En Intel is er niet vies van om grof geld tegen problemen aan te smijten om hun marktaandeel te kunnen houden. Kwaliteit, performance, stabiliteit... Zolang beide partijen aan de minimum eisen voldoen (wat zo is), maakt dat echt niet veel uit...
je gaat voorbij aan dat wat ik opmerkte, mijn referentie, is mijn ervaring uit het verleden. dit is nog niet bijgesteld door een recente ervaring. in mijn wenslijst zie je de configs waar ik naar kijk. liefste zou ik inderdaad een AMD 3950x willen maar de twijfel is er vooralsnog wel. ik deel je mening dat dit onterecht zou kunnen zijn, dit weet ik nog niet. ik denk dat linux vriendelijker is voor AMD dan Microsoft. het oude wintel is niet voor niets een bekende term. overigens begrijp ik MS wel in context van tijd, optimalisatie op basis van de grootste speler op de markt en het wederzijds belang.
competitief gedrag van Intel begrijp ik ook wel, ze kunnen vanuit hun huidige positie alleen maar marktaandeel verliezen. dat zie je ook bij partijen uit andere branches. geld en macht doet rare dingen.
ik heb mijn oog op de 3950x zoals ik al aangaf en wacht op de samsung nvme drive die pcie4 ondersteunt. dan kan ik over. mijn argument om over te gaan op AMD is niet hoofdzakelijk bang for buck maar de prestaties in de applicaties die ik gebruik. ben erg benieuwd naar hoe de set gaat draaien.
Ik deel de mening van Niosus, zeker op de laatste paragraaf; zakelijk segment gaat alleen maar om het geld en we weten allemaal hoe Intel hun positie kunstmatig in hand heeft gehouden.
Jij hebt onder een steen geleefd? Intel was echt niet "altijd" sneller tot nu toe. Heb je soms de Athlon 64 gemist? Toen zat Intel nog te klooien met presshot en de netburst meuk.

Hebben ook last gehad van slecht contact tussen de ihs en die dmv goedkope koelpasta sinds de 3000 series. Boxed koelers met throttling problemen onder andere.

Overigens heeft amd al thermal protection sinds de A64.
Ik heb nog een oude Athlon64 op zolder staan. weet niet eens of die nog wel werkt. Dat was inderdaad een soortgelijke priode als nu waarin AMD op Intel vooruit liep. Zo gaat het constant een beetje om en om. Op dit moment doet AMD het op processor gebied zeer goed. Helaas hebben ze met grafische kaarten nogal wat problemen.
heb al gereageerd op bbc maar komt er op neer dat het met gevoel en ervaring te maken heeft. ik computer al sinds de jaren 80. AMD is niet altijd geweldig geweest en die ervaring heb ik ook. maar in mijn wenslijst zie je dat ik overweeg.
Tjah, ik heb in een computer winkel gewerkt en ik kan je vertellen dat het een utopie is dat Intel minder problemen heeft dan AMD of andersom. Ze hebben namelijk beide problemen, alleen Intel op het moment net iets meer met alle shortcuts die ze hebben genomen in hun huidige chipontwerpen kwa beveiliging alleen om sneller te zijn.
Als de 3900x onvoldoende is, kun je ook nog naar de 3950x kijken. Dit is de krachtigste Ryzen cpu met 16 cores. Indien dat nog steeds onvoldoende is zul je inderdaad de overstap naar threadripper moeten maken.
Ik denk dat je 128GB bedoeld wat de X570 chipset gewoon ondersteund. *click*
En dan idd met een 3950x 16c32t erbij, komen de meeste mensen toch een heel eind.
Voor een CAD workstation koop je toch professioneel spul en dan is zelfs de prijs van ondergeschikt belang. Je weet toch al wel wat je nodig hebt en koopt gewoon een dikke Dell Precision ofzo.

Tweakers is toch vooral op consumenten gericht dus logisch deze BBG. Je ziet ook nooit business laptops in de Laptop BBG.
Toch jammer dat het zo weinig tweakers en zo mainstream is. :)
definieer business laptop ?
ook een zwaar "profesioneel spul" werkstation bevat bevat gewoon of te shelf componenten.
enige wat Dell doet is er een moederbord aanplakken. een voeding van een dell is wel echt niet van hoog niveau.

bij zakelijke aanschaf zit het hem meer aan de service kant en garanties. spelen hele andere zaken die van belang zijn. zoals de beheerkant.
Voor een CAD workstation koop je toch professioneel spul en dan is zelfs de prijs van ondergeschikt belang. Je weet toch al wel wat je nodig hebt en koopt gewoon een dikke Dell Precision ofzo.
In mijn ervaring is de hardware van de grote leveranciers vaak heel erg beperkt qua keuze (die Dell wordt alleen geleverd met Dell bv. en je heb geen Threadripper opties). Daarnaast heeft de ene absoluut certified GPUs nodig en de ander haalt de schouders op en propt er een sterke consumenten kaart in. Als je bij de Enterprise werkt ben je vaak aangewezen op kant en klaar oplossingen, als je bij kleinere flexibelere organisaties werkt dan is 'zelfbouw' vaak een interessante optie.
tenzij je bij een kleiner bedrijf werkt is eigen IT personeel ook gewoon te duur om computertjes te laten bouwen, als ze er de tijd al voor hebben. Dus het verlies wat je maakt met hardware die net niet helemaal perfect is voor de klus wordt gecompenseerd met onsite garantie en je bespaart kostbare tijd voor IT personeel.
Dat is soms zeker zo! Close enough is good enough...
Die Dell's kun je anders aardig customizen hoor. Als je er bijv een dual quadro in wilt hebben geen probleem:

https://www.dell.com/nl-b...ation/xctopt5820corexemea

Maarja je betaalt inderdaad de hoofdprijs. Maar als je je geld verdient met dit ding betaalt het zich zo terug natuurlijk. Ik vraag me af welk bedrijf er zin in heeft om zelf PC's in elkaar te gaan zitten schroeven. Die kopen liever Dell of Lenovo en als er iets niet werkt staat er nbd een mannetje op de stoep.
Ga dan eens bij HWInfo kijken, die zijn misschien iets meer voor jou.

Tweakers heeft nog nooit zo'n best buy gedaan tot op heden, misschien met een bepaalde reden....?
Zeg nooit nooit ;)
reviews: Desktop Best Buy Guide - November 2017

Een workstation BBG lag op tafel voor deze maand, maar omdat dit mijn eerste keer als BBG’er is hebben we gekozen voor iets eenvoudiger. Waarschijnlijk komt de nieuwe workstation BBG in mei uit. We proberen wat te kijken wat er leeft op het DAA forum dus als de community vraagt, dan draaien wij ;)
Ik wist toen ik het ging zeggen, dat ik wel gepakt zou worden :)

Je hebt gelijk!
Het probleem bij CAD is dat de specificaties veel meer op de gebruiker afgestemd dient te worden dan bij een game pc. Het minimale en het maximale wat je nodig hebt ligt vele malen verder uit elkaar. Kwa schermen kan er een goede selectie gemaakt worden, maar kwa desktop is een persoonlijk advies minimaal gewenst. Simpel voorbeeld: De ene tekent iets kleins wat je op een 3d printer kan printen. De ander ontwikkeld het grootste hotel ter wereld. De specs hiervoor lopen zo erg uiteen dat je geen eerlijk algemeen advies kan geven.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 22 juli 2024 21:56]

Maar dat is best een kleine doelgroep, en denk dat de meesten in die doelgroep zelf een dergelijk systeem kunnen samenstellen en anders een kant en klare workstation kopen.

[Reactie gewijzigd door bones op 22 juli 2024 21:56]

Dan ligt het er helemaal aan of je GPU-werk te doen hebt, of alleen CPU-werk. Dat bepaalt compleet de configuratie. Dat scheelt of je een GPU van 100 euro of eentje van 1000 euro wil hebben. Mijn 48-core AMD workstation krijgt een videokaartje van niks, bijvoorbeeld.
Dat is omdat een zelfbouw workstation extreem niche is. Workstations moeten een vorm van stabiliteit garanderen die zelfbouw niet kan. On site repairs en support door de fabrikant is essentieel.
Een best-buy systeem met een threadripper of iets dergelijks zou best interessant zijn. Met name de keus van moederbord en koeling is dan interessant. Is eens iets anders dan alweer een gaming rig met een videokaart die meer kost dan ik ooit aan een volledig systeem heb uitgegeven. Als je 1200+ euro mag uitgeven aan een GPU, mag je ook wel een systeem bedenken waar je dat geld aan de CPU uitgeeft.
Opnieuw geen workstation Best Buy Guide
Een goed workstation advies is eigenlijk niet te geven, want de eisen tussen de verschillende software-pakketten variëren nogal. Sommigen hebben meer aan een hoge kloksnelheid, anderen hebben weer baat bij meer cores.
Beste PC voor CAD tekenen zijn vaak gaming PC's. bij mij op de opleiding word juist vaak door docenten gezegd koop een gaming laptop. die heb je wel nodig voor de wat zwaardere programma's.
Binnen de workstations zie ik ook nog wel wat onderscheid: Een cad/cam/3D workstation, een foto workstation, een video workstation en een programmeer workstation. Elk hebben hun eigen vereisten. En in de best-buy-guide kunnen die eisen/wensen worden vertaald naar de beschikbare hardware.

Voor foto bewerking is een perfecte kleur weergave belangrijk: Een te calibreren beeldscherm en een bijpassende grafische kaart zijn vereist. Voor data opslag zijn er ook eisen en wensen, al kan/zal dat tegenwoordig met de meeste ssd's of varianten worden afgedekt.

Voor video bewerking is juist veel cpu nodig, omdat voor zover ik begrijp de video processing software niet al te lekker resultaat krijgt als ze door de video-kaart wordt verwerkt. De BBG kan dat natuurlijk ontkrachten of bevestigen. Voor de opslag van video materiaal is veel ruimte nodig Naast een grote ssd kan een teringbyte harddisk wenselijk zijn.

Voor cad/cam/3d worden vast andere eisen gesteld aan de video-kaart dan hier boven. Bijvoorbeeld voor het doorrekenen van de natuurkundige zaken zoals krachten berekenen. Kan dat met main-stream hardware of vereist dit echt iets speciaals.

En dan denk ik aan Blender (downloads: Blender 2.82) Dat doet volgens mij zo ongeveer alles van hierboven: een 3d wereld berekenen en daar dan de video stream voor genereren. Of is Blender meer gebaad bij de gemiddelde game-machine? De bbg zou dat kunnen invullen.

En dan voor software ontwikkeling (in de breedste zin van het woord) Hier zou ik virtualisatie op de desktop als handvat neerzetten. Voor bouwen (compileren), testen en evalueren op andere platformen (andere os-en en dergelijke) zie ik virtualisatie als handig. Maar hier zou ik de plank compleet mis kunnen slaan. Of en hoe hier een zwaar workstation voor nodig is kan de bbg uitwijzen.
Mijn advies voor het 4k systeem is om het Mainstreamgamesysteem te pakken, en de zwaardere grafische kaart en voeding van het 4k systeem te pakken. Scheelt honderden Euro's die je weer aan games kan uitgeven (of iets anders) en die paar frames verschil ga je toch niet merken.

Ik vind het ook vreemd dat er een 2 TB SSD wordt aangeraden voor het 4k systeem, en een 1 TB voor het Maingamesysteem. Alsof games kleiner worden als je op een lagere resolutie gaat gamen !

Beetje nutteloze toevoeging, dat 4K systeem. Had dan iets leuks geadviseerd. Zoals bijvoorbeeld het hier boven genoemde mini itx systeem, of iets dergelijks.
Mee eens, sowieso kan je je afvragen wat de meerwaarde van de 3700X en X570 is als bij 4K-60fps gaming de GPU de bottleneck is. Daar kan al gemakkelijk 200 euro op worden bespaard. Of 32GB RAM terwijl 16GB ook ruim voldoende is. Als er iets simpel te upgraden is, dan is het wel RAM, het is nergens voor nodig om daar nu 80 euro meer in te steken. Een case van 140 euro maakt je systeem niet sneller dan een case van 70 euro. De SSD geef je zelf al aan.

En waarom de witte RM750x hier staat is mij een raadsel, de standaard zwarte doet precies hetzelfde voor 20 euro minder.

Nee, dit is verre van een ‘best buy’. Zonder opsmuk en nutteloze ‘future proofing’ waarvan je maar moet afwachten óf het future proof is kan dit systeem gemakkelijk €450,- goedkoper, en je hebt exact dezelfde prestaties op je 4K 60hz monitor.

Tevens zou ik persoonlijk kiesen voor de 2080 Super. De 2080Ti is echt te duur voor de performance gain. Enkel wanneer geld geen rol speelt is de 2080Ti de juiste kaart, 20% sneller, maar 40% duurder.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 22 juli 2024 21:56]

Eens met de witte opsmuk enzo, voor de rest niet zozeer.
Er is in het verleden heel veel discussie geweest over het wel of niet bijvoegen van een kast aan de BBG, ik behoor nog steeds bij kamp: Geen kast bij de BBG, dat is té persoonlijk, de een houdt van RGD LED's en glas, de ander van strak en de derde van een UFO die rondjes draait....

Wat betreft de 2080TI, áls je een 4K-gaming rig wil, dan kom je er eigenlijk niet onder uit dat je aan een 2080TI vastzit momenteel, het beste advies, wat maar liefst de bovenste 3 alinea's van de 4K BBG pagina beslaat: Doe het niet, 1440P gaming is voorlopig nog even the way to go, ook al zal potentieel 2021 alweer een heel ander beeld gaan schetsen.
Het zou ook geen BBG zijn om een videokaart te adviseren waarop je vervolgens je settings naar medium(/high) terug moet schroeven, en ik vindt dus dat er genoeg aandacht aan geschonken is dat je idioot veel extra geld kwijt bent als je persé 4K wilt gamen.

Een enkele 660P 2TB in een high-end game-pc is overigens ook gekkenwerk want dat ding wordt zo traag als wat als hij een beetje vol staat, en is helemaal niet bedoeld voor continu schrijven/systeemdisk (ik heb hem zelf als 3e SSD in mijn systeem zitten (ook de 2TB variant), ik heb hem getest toen hij nieuw was, rete-snel, en opnieuw getest 2 maanden later met 70% vulling en toen was hij niet meer vooruit te branden, en dat is een bekend probleem bij de 660P's, nog steeds prima voor bulk opslag, maar niet als primaire/enige schijf in je systeem).
Mee eens wat betreft 4K en 1440p. De 2080 Super kan overigens wel prima 4K 60fps, maar op lagere settings. Ik vind de 2080Ti niet te verantwoorden, na anderhalf jaar zijn de exemplaren met een goede koeler nog steeds 1250-1300 euro (bij een fatsoenlijke toko). Ik vind dat absurd voor de performance. Voor dat geld koop je gemakkelijk 2x een 2070 Super. Het is dat SLI (of NVlink) amper nog ondersteuning krijgt, anders zou deze setup dik de 2080 Ti verslaan, met een vergelijkbare power/performance ratio. We zien namelijk bij games die wel SLI/NVlink ondersteunen een performance increase van een dikke 30% tegenover de 2080 Ti.
Wil je zo een schijf wel voor bulk opslag? Ik zie niet graag zaken trager worden op mijn computer.

Hoeveel € extra kost het tegenwoordig extra om wél een deftige SSD te hebben?
Wat mij betreft is de witte voeding juist een leuk accent. Zeker omdat het goedkopere alternatief wel genoemd wordt. Zo zie ik nog eens wat anders.
Ik vind het 4K systeem wel prima, iets toekomstbestendiger (pcie4, 8c16t) dan jouw voorstel het gewone systeem te pakken en daar een andere gpu en voeding in te doen hoewel je zeker gelijk hebt dat t nu niets uitmaakt.

En natuurlijk worden games niet groter of kleiner aan de hand van de resolutie waarop je speelt (gevallen van enorme texture packs daargelaten) maar bij een budget van 2,5K zou ik ook een 2TB ssd nemen en bij een budget van 1K eerst genoegen nemen met minder zodat ik niet op andere onderdelen hoef te besparen.

Zie de bbg gewoon als een advies voor een goede build bij een bepaald budget. Natuurlijk maak je bij meer of minder budget andere keuzes (en kan je binnen deze budgetten ook andere accenten leggen) maar als je voor de genoemde bedragen een gaming PC wilt kan je je aan dit advies geen buil vallen.
Grappig, ik dacht juist andersom. Neem bij de 4K build de GraKa uit de mainstreambuild en 16GB Ram en je bespaart net geen 1000€. Heb je een iets toekomstbestendigere PC en kun je na een aantal jaar je GPU verkopen en upgraden met een (waarschijnlijk) meer betaalbaar model.
mini itx zou heel leuk zijn
lijkt me leuk om een keer een best buy mini itx te zien...
Dan moet je even wachten tot deze uit is: pricewatch: ASRock Rack X570D4I-2T

Daar zou ik ook wel een BBG omheen gebouwd willen zien....
vziw eerste passief gekoelde X570, Dual-10GBit LAN (Intel X550-AT2 10), 4x DDR4-ECC geheugen (max 64GB) én M-ITX.....

@giantgiantus : Ik vind het eigenlijk een redelijk bizar moederbord, daarom zou ik er wel eens een BBG mee gemaakt willen zien, het is een m-ITX serverboard (getuige de afwezigheid van geluidskaart, de 2x 10Gb Ethernet, ECC-geheugen, IPMI2.0, etc.) maar dan wel "maar" 64GB memory ondersteuning, en m-ITX zodat je er maximaal 1 SAS/SATA kaart kan insteken voor je file-server..... en om het af te maken ook nog met een VGA uitgang, omdat je natuurlijk op je X570 serverboard een G-serie Ryzen gaat steken? (niet dus).....
Natuurlijk hoef je er geen fileserver van te maken, en dan kan je er wel een heel compact ander servertje mee maken, maar dan blijf ik de keuze voor m-ITX een vreemde vinden, omdat dit bordje zeker weten niet goedkoop gaat worden, en ik denk dat veel mensen dit bord graag hadden gezien met wat meer uitbreidingsslots.

[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 21:56]

Leuk moederbord. Een nadeel is wel dat hij geen geluidskaart heeft. Hopelijk krijgen andere merken het ook voor mekaar om een x570 moederbord te produceren dat passief gekoeld is.

Ik vind het erg jammer dat x550 nog steeds niet beschikbaar is voor de ryzen 3000 processoren. Ik vind b450 namelijk best veel dingen missen die me zouden irriteren (usb c connector etc). Wat dat betreft zijn de intel moederborden (z390) echt wel feel fijner.
Volgens de buren bestaat er een grote kans dat binnenkort de B550 moederborden uitkomen. Ik vermoed dat dan pas ook meer Mini-ITX borden komen van andere merken dan ASRock en Asus. Zo weet ik van MSI dat ze nooit een Mini-ITX borden hebben uitgebracht met een high-end Socket AM4 chipset. MSI maakt daarvoor altijd gebruik van de mid-range (B350/B450) chipset.
@giantgiantus Er zijn al b550 mobo's, maar die zitten alleen in complete pc's. GamersNexus heeft daar laatst een video over gemaakt.
https://www.youtube.com/r...ch_query=gamersnexus+b550
De Gigabyte Aorus X570 Extreme is passief gekoeld. Dus zou niet de eerste zijn, maar wel de eerste met een fatsoenlijke prijs gok ik zomaar.
Weet je dat zeker? ik kan het namelijk nergens terug vinden op de site, en onder dat "Aorus" logo lijken wel degelijk luchtopeningen die duiden op de mogelijkheid dat daar een fan onder zit (zie je bij wel meer moederborden dat hij verborgen zit). En dan idd de prijs :X

Bij de fan-commander wordt zelfs het "Aorus" logo (de letters) nog genoemd als een van de zones, dus ik denk dat daar gewoon een fan onder schuil gaat.

@JonathanG Top, ok, nou, dan zal het wel niet hé :)

[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 21:56]

https://www.youtube.com/watch?v=4vSglIWXkSI
Rond de 8 minuten maken ze het open, geen fan. Er loopt ook een hatpipe van de chipset naar de vrm toe.
Probleem met Mini-ITX is dat je het niet alleen virtueel moet configureren maar ook moet assembleren. Alleen zo kun je bepaalde complicaties tegenkomen of bepaalde hardware verder maximaliseren (grotere hardware dan voorgeschreven toepassen om nog net dat extra rekenkracht eruit te persen).

Het grootste probleem met Mini-ITX is dat de voorraden van compacte kasten enorm fluctueren en het met verkrijgbaarheid slecht gesteld kan zijn. De kasten van established merken zijn weer zo groot dat ze nauwelijks SFF (small form factor) genoemd kunnen worden. Daarom denk ik dat het universeel adviseren van een SFF niet zo gemakkelijk is als bij ATX en Micro-ATX.

Mocht je eentje willen kopen, de mijne staat te koop.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 22 juli 2024 21:56]

Ik ook! Vind ik wel de leukste en meest uitdagende categorie.
Vrij 'simpele' ITX build maar wel compact en leuk voor de mainstream gamer :)

https://youtu.be/d3Vvgy-DyrU
Mooie builds maar persoonlijk liever iets aan Framerate inleveren met Asrock 5700 Challenger (super zuinig kaartje dus mogelijk koeler en stabieler) en Opslag en laad snelheid inleveren met Gigabyte 480GB.

In ruil voor meer Futureproof met Gigabyte X570 gaming X en betere koeling met Enermax liquid 3 (pomp problemen zijn verholpen met deze serie) wel sneller geheugen met Gskill 3ghz 14D en Seasonic 500W Gold en Be quiet pure base 500 Grijs.

Budget build 1000€ https://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/2213918 totaal 1072,29€
... betere koeling met Enermax liquid 3 ...
Een Ryzen 5 3600 heeft echt geen waterkoeling nodig, (link:) iedere kwalitatief goede +/- €30 luchtkoeler is meer dan zat om deze processor koel te houden, ze zijn vaak ook nog stiller dan de meeste AIO waterkoelers (want: hebben geen pomp) en altijd een stuk meer betrouwbaar (want: hebben geen pomp).

Bij de build in je link gebruikte Enermax AIO met 12 cm radiator/fan heb ik hoe dan ook mijn twijfels maar die hele discussie is hier sowieso off topic.
Bedankt voor de info HuisRocker en inderdaad de standaard koeler is voldoende voor standaard kloksnelheden en je hoeft niet te overklokken omdat het een X570 moederbord is en die luchtkoelers van jouw kunnen ook een lichte overklok koel houden.

Dus een 60€ of 30 er af en het totaal bedrag komt op een 1010€ of 1030€ uit wat onder het bedrag van 1043€ van Tweakers komt :)
Enermax' problemen zijn ook aanwezig in v2 (onlangs heeft gamersnexus daar een video over gemaakt)

[Reactie gewijzigd door uNoTopia op 22 juli 2024 21:56]

Bedankt voor de info uNoTopia en na jouw reactie en die van ChromeBallz wat gegoogeld maar alle slechte reviews gaan tot V2 en Liqmax 3 is V3 waar ik geen slechte reviews over vinden kan.
De pomp problemen blijken nog niet te zijn verholpen volgens een zeer recente Gamers Nexus video die het in veel detail laat zien.
Ah bedankt voor de info ChromeBallz dan heb ik langer op reviews moeten wachten en vermijd Enermax voortaan..

Liqmax 3 was vorig jaar eens getest en daar werd vermeld dat de problemen verholpen waren maar schijnbaar na langer gebruik komen de problemen weer terug...

Update tot zover lijken de slechte reviews tot V2 te gaan en dat was al bekend maar Liqmax 3 is V3.

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 22 juli 2024 21:56]

Het is waarschijnlijk dat ze het in v3 ook nog niet hebben opgelost vermoed ik, aangezien ze het blijkbaar bij de verkeerde oorzaak zochten. Volgens GN is de water bron de oorzaak en niet de componenten van de koeler zelf.

EDIT: Je zult defecten die pas na een maand of 2 optreden ook niet zien in reviews die misschien 1 of 2 dagen met het product rondspelen ;)

[Reactie gewijzigd door Khrome op 22 juli 2024 21:56]

Ik vind de keuzes in monitoren erg vreemd. De populaire UWA (21:9) wordt compleet vergeten, echter wordt er wel gekeken naar een niche (en in de praktijk een stuk minder goed ondersteunde) 49inch Super UWA monitor.
Ik ben blij dat ze eindelijk ook een monitor BBG hebben, maar ik vind de stap van 27" naar 49" ook vreemd. Waarom niet 32" of 34"? 24" heb ik nu, en de stap naar 27" is niet heel groot (wil een significant grotere monitor kopen), maar 49" kan ik niet kwijt op mijn bureau :D
Als het je om een game scherm gaat met hoge refresh rate etc, dan kan ik van harte dit scherm aanraden:

pricewatch: Dell Alienware AW3418DW Zwart

Staat ook al een tijdje bij mij op het bureau en het is een genot om naar te kijken. Ik heb wel een ergotron bureau-arm gekocht om het scherm aan op te hangen, want de voet is absurd diep/groot.

De prijs van dit scherm is inmiddels, naar mijn mening, goed te betalen voor wat je krijgt.

Scherm formaat 34,14 inch
Resolutie 3440x1440
Pixeldichtheid 109 ppi
Paneeltechniek IPS
Maximale verversingsfrequentie 120 Hz

[Reactie gewijzigd door dartbord op 22 juli 2024 21:56]

Bedankt, zoiets zoek ik inderdaad :)
Voor PC survival games wil ik niet te ver van een scherm af zitten en zeker niet met een controller werken (ben nou eenmaal muis en toetsenbord gewend), dus een TV/monitor van een groot formaat valt af. Maar ik wil wel af en toe series of films kijken op de computer, en dan is een 24" of 27" monitor te klein om de 'immersion' in stand te houden.
Bolletje Moderator Harde Waren @MazeWing1 maart 2020 15:31
Bedankt voor de feedback. In de begeleidende tekst staan nog wel referenties naar andere soorten monitors. Zie de Samsung super UWA als een placeholder.
Ik snap de weerstand niet tegen simpelweg DW te gebruiken bij een 32:9? DoubleWide is toch sneller gezegd dan "Super Ultra Wide"?
Gooi er een AMD Ryzen 5 1600 (12nm) ipv de 3600 bespaar 75 euro en je hebt een Game-pc voor minder dan 1000 euro en toch zelfde (game) prestaties.

Ben nu net bezig met soortgelijk systeempje te bouwen, maar met NZXT h400i (gekocht voor 75 euro en daar begon een nieuw projectje) en MSI B450M Mortar Max.

Zoals eerder gemeld in deze thread kan je prima die asrock 5600xt erin doen en nog relatief veel besparen.

|| EDIT 1 ||

AMD Ryzen 5 1600 (12nm) Boxed Wraith Stealth koeler € 99,
MSI B450M Mortar Max€ 105,
ASRock Radeon RX 5600 XT Challenger 6G OC€ 298,99
Crucial Ballistix Sport LT BLS2K8G4D32AESBK€ 86,05
Corsair RM550x (2018) Zwart € 92,90
Crucial P1 1TB € 111,90

Totaal € 793,84 plus prijs van M-atx kast naar keuze.

Eventueel harddisk en monitor van vorig systeem erbij.

|| EDIT 2 ||

Deze Ryzen 1600 AF is niet op 14nm gebakken, maar op 12nm ( hetzelfde als de 2600 ), voor meer info filmpje van Gamers Nexus https://youtu.be/wRO_AUdmfis

[Reactie gewijzigd door Meros op 22 juli 2024 21:56]

hmm die processor presteert toch echt een stuk minder per clock tick (-15%) en daarnaast clocked de 3600 ook nog iets hoger.
3600 is toch wel n stuk sneller als n 1600

IPC is 2 generaties verder, met telkens ong 15% toegenomen, neem daarbij de hogere corefrequentie en betere communicatie tussen de cores dan is ie al snel toch zo n 50% sneller.

Een 2600 of 2700 is imho wel een goede vervanging als je idd geld wilt besparen en maar minimaal inlevert op prestaties.

Lees net overigens pas de 12nm...die presteert idd bijna als een 2600...

[Reactie gewijzigd door Quadrupeltje op 22 juli 2024 21:56]

//edit// Je had het zelf al gezien :)

[Reactie gewijzigd door Meros op 22 juli 2024 21:56]

Had de reactie al aangepast...is idd een goede koop voor wie weet waar ie op moet letten...denk niet voor de meesten die t verschil niet kennen.
Apart dat er bij het 4k systeem word gekozen voor 32gb matig geheugen ipv snel geheugen waar je behoorlijk wat fps winst mee kan halen. Ik zou nog eerder voor 16gb snel geheugen gaan( 3600/c16) dan 32gb, tenzij je het nodig hebt voor je werk, want aan 32gb heb je voor gaming niets.

En dat snellere geheugen is maar +- 30 euro duurder per 16gb. Dat is de goedkoopste manier om meer fps te verkrijgen. Tenzij je die goedkope sticks net zo snel kan laten lopen, maar dan moet je willen overklokken en dat is een behoorlijk extreme overclock.

Edit, ook geen enkele onderbouwing waarom er voor de 32gb geheugen is gekozen. Terwijl het snelle geheugen bij Ryzen in bepaalde games een behoorlijke verbetering in fps kan betekenen. Beetje no brainer voor een 4k systeem van 2500 euro. Maar meer uitgeven aan zaken die geen presentatiewinst opleveren zoals de behuizing of een dure voeding die je niet echt nodig hebt kan dan weer wel. Waarom bijvoorbeeld de Seasonic Core Gold GM 650 niet aanraden voor ongeveer 80 euro? Ipv 20 - 50 euro meer betalen, totaal onnodig.

Overigens wel goed dat er aan wordt gegeven dat het 4k systeem geen aanrader is, tenzij je niet van geld houdt. Ik zou op dit moment het geld echt niet steken in een 2080ti, terwijl later dit jaar hoogstwaarschijnlijk videokaart(en) komen die een stuk meer bieden voor het geld en belangrijker, een veel betere 4k ervaring.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 21:56]

3200 / c16 is toch wel een beetje de sweetspot? Dan is dat kitje prima. (text zegt 3000 maar ze linken de 3200) Denk niet dat je zoveel meer fps haalt buiten marge of error met 3600 / c16.
Nee.

Bijvoorbeeld: https://www.techspot.com/...mory-performance-scaling/

Vooral de 1% low performance kan nogal uitmaken.

Het is de goedkoopste manier om meer fps te krijgen. Hoewel het op 4k mogelijk tegenvalt op dit moment, echter zal dat in de toekomst met betere gpu's mogelijk anders zijn. En waarom tientjes besparen op een pc van 2500 euro? Als je zo'n klap geld neer legt dan wil je toch het best mogelijke?

[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 21:56]

Als je de extra ~1% belangrijk vindt dan ben je beter af met goedkoper 3000 Mhz geheugen en een dikkere grafische kaart (nvidia bijvoorbeeld). Hierdoor hoef je niet met redelijk brakke drivers van AMD te dealen en heb je gemiddeld zo'n 6% meer fps per game. Verreweg de meeste games hebben geen meetbaar hogere fps met 3600 of 3200 Mhz geheugen op zowel Intel als Amd platformen. Ook zijn de gekozen geheugensticks met vrijwel elk moederbord compatible, en laten ze zichzelf makkelijk tunen/overklokken voor de liefhebber. Dus voor de tweaker prima geheugen, zelfs de resale value zou hoger moeten liggen door een theoretische grotere afzetmarkt m.b.t. de compatibiliteit. 32 GB is wellicht overkill en zou ik persoonlijk ook niet aanschaffen.
Zie mijn reactie hierboven. Het kan zeker een stuk meer uitmaken dan jij denkt.
Wie liever een tlc-ssd op de kop tikt, kan uitwijken naar de WD Blue m2-ssd van 1TB. Dit is wel een tragere sata-ssd, trager dan het nvme-geweld van de Crucial P1.
een tragere, duurdere schijf voor een systeem dat toch nooit aan het aantal write-cycles gaat raken?
Voor de durvers hebben we daarom de Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse gekozen
de koeler luidruchtiger is dan de gemiddelde RX 5700 XT. De koeler is met 2,5 slots dikker dan normaal
zo'n dingen zet je toch niet in een best buy guide ???
@tlc ssd: Vandaar hebben we gekozen om een qlc ssd aan te bevelen. Maar qlc is nog nieuw dus wie weet hoeveel write cycles de ssd in de praktijk kan hebben? Zeker als je het met 1TB moet doen en sommige games gaan al over de 100GB benodigde ruimte, dan kan het snel gaan als je een game beu bent en gaat wisselen.
Tlc is ondertussen een bewezen techniek waarbij je in de praktijk het verschil niet al te hard merkt tussen snel (sata ssd) en super snel (nvme ssd). Vandaar dat de tlc ssd er als alternatief bij wordt vermeld.

@RX 5700 XT: als je de inleiding leest, dan zie je dat er mogelijk driver issues zijn met dit model. Gisteren is er een update geweest die voorlopig veel problemen op lijkt te lossen. Vandaar dat de 5700 XT toch wordt aanbevolen: de kans is groot dat het goed gaat maar wie toch niet wil wagen aan de drivers en/of Nvidia fanboy is, die kan een 2060 Super bestellen met minder waar voor je geld. De besteller mag kiezen wat hij het beste vindt ;)
van die 100GB die je per spel (zo zijn er een paar, zeker niet de standaard) schrijft op je schijf wordt het merendeel enkel gelezen en niet herschreven, dus dat is geen argument tégen QLC, dan zou ik eerder video-editing als worst-case scenario opgeven. Als je elke week je schijf volledig herschrijft, dan zit je 4 jaar verder vooraleer je aan de gegarandeerde 200 TBW raakt. Je moet niet vergeten dat SSD's tegenwoordig slim genoeg zijn om eerst niet-gebruikte blocks te gebruiken vooraleer vrijgegeven blocks worden gebruikt.

De driver-issues heb ik bewust niet genoemd, ondanks de waarschuwing, omdat dat het enige is dat op te lossen is zonder extra investering (ik heb in het verleden zelf ook al pulse-kaarten gehad geheel zonder problemen en wissel af tussen AMD en Nvidia, dus fanboyism kan je me in deze zeker niet verwijten). Luide fans en een dikke kaart zijn echter permanent voor de meeste lezers die zich niet willen verdiepen in elk subsegment en laat die nu net de doelgroep zijn. Het contrast met de aanbeveling die bij het het geheugen staat geschreven kan haast niet groter zijn.
Opnieuw: de pulse wordt als best buy bestempeld door zijn prestaties per euro. Nadeel: lawaaierige koeler die ook nog eens iets dikker dan normaal is.
Vandaar het alternatief: de Powercolor die eerder middenmoot presteert met 2 slots dikke koeler. Het is maar wat je zelf belangrijk vind en dat wordt toch duidelijk vermeld?
Als alternatief voor de mensen die geen driver issues willen: daarvoor is de 2060 Super gekozen. Ik zie hier geen graten is. We steunen om de community om de bbg op te stellen, iedereen is welkom om op voorhand mee te helpen kiezen ipv nadien keuze’s af te kraken..
Vandaar het alternatief: de Powercolor die eerder middenmoot presteert met 2 slots dikke koeler. Het is maar wat je zelf belangrijk vind en dat wordt toch duidelijk vermeld?
Ik heb hier geen enkele onderbouwing van kunnen vinden. Ook de BBG zelf laat hier niks van zien.
De Powercolor presteert over het algemeen net iets beter op 1440p en 4k. Verschil is miniem (denk aan max 1 fps bij gemiddelde framerate).

https://www.techpowerup.c...5700-xt-red-devil/10.html
https://www.techpowerup.c...-rx-5700-xt-pulse/10.html

Ik denk dat het uiteindelijk weinig uitmaakt en net van je siliconlotery geluk afhangt.

Wel geef ik je gelijk over mensen die nadien de keuzes gaan afkraken. Je moet wel actief meedoen met opstellen, zodat je nadien alsnog kan onderbouwen waarom je het er wel of niet mee eens bent.
Een nieuwe driver van enkele dagen geleden die zaken belooft op te lossen die verschillende andere updates in het verleden ook hebben beloofd maar niet hebben waargemaakt is nogal een vreemde reden om hem alsnog aan te raden imho. Daarnaast loopt het probleem al zo lang, morgen komt er misschien weer een driver die het stukmaakt. AMD moet zich hier nog bewijzen voor ze een aanbeveling krijgen.

Verder, waarom niet een A2000? Kost niet zoveel meer, is bewezen super snel, ook door Tweakers zelf.
De enige juiste titel: Gaming Desktop Best Buy Guide
Bolletje Moderator Harde Waren @Frappuccino1 maart 2020 15:30
Daar is de meeste vraag naar. De volgende keer komen weer non-gaming systemen aan bod!
En juist om dat onderscheid te maken had de titel anders moeten zijn. ;)
Bolletje Moderator Harde Waren @Frappuccino1 maart 2020 15:42
Desktop Best Buy Guide is de naam van de serie, die elke twee manden uitkomt. Naast Laptop BBG's. De inhoud varieert telkens, vandaar dat we de titel consistent houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.