Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

September 2019

High-end gamesysteem

Het laatste BBG-systeem dat we bespreken is het high-end gamesysteem. Het levert altijd weer een discussie op wat je nu precies van een high-end systeem moet kunnen verwachten. Er is dan ook stevig gediscussieerd in het topic over hoe het systeem eruit zou kunnen zien. Zowel wat betreft processor als videokaart kun je een hoop kanten op. Voor alles valt wat te zeggen, maar uiteindelijk komen we met een aanbeveling. Hier en daar zullen we ook de alternatieven bespreken. Uiteindelijk hebben we een systeem samengesteld dat goed uit de voeten kan op een resolutie van 1440p, wat duidelijk meer kracht vereist dan het 1080p-systeem uit de mainstream-BBG.

Basisonderdelen

ProcessorsAMD Ryzen 7 3700X Boxed

Voor de processor zijn er direct al vele opties te overwegen. Waar het een lange tijd Intel was dat de klok sloeg, waren de meningen op het forum eensgezind: AMD, AMD, AMD. Maar welke cpu dan? De Ryzen 7 2700X "van de vorige generatie" die relatief goedkoop is, maar wel mindere specificaties heeft en fors meer verbruikt? Of de Ryzen 5 3600 die zowel goedkoop als zuinig is, maar 2 cores minder heeft? Of toch de duurdere variant, de Ryzen 7 3700X met de beste prestaties? Uiteindelijk kiezen we voor de laatste optie. Met name de 2 extra cores kunnen goed van pas komen als je niet alleen maar gamet, maar ook streamt of video's bewerkt. Ga je puur voor gameprestaties, dan is de Ryzen 5 3600 ook prima te verdedigen.

Score: 5(9 reviews)
MoederbordenMSI X470 Gaming Plus Max

Als moederbord kiezen we de Gaming Plus Max van MSI met een X470-chipset. Dit moederbord biedt standaard ondersteuning voor de 3700X, waardoor je geen bios-update nodig hebt. Het moederbord is ruim uitgerust met meerdere m2 pci-e-slots en usb-poorten. Je kunt tot 64GB geheugen kwijt in vier slots. Het enige waar wellicht iets op af te dingen is, is de audiochip, de ALC892 van Realtek, die we inmiddels al jaren terugzien op moederborden. Ook heeft dit moederbord geen led-verlichting. Wil je je pc verlichten, dan zul je dit dus zelf moeten aanschaffen. Wil je per se een ander bord, check dan van te voren of je een moederbord krijgt met de juiste bios-versie of dat je zelf het moederbord kunt updaten zonder processor. Er zijn steeds meer moederborden die dit ondersteunen.

Score: 0(0 reviews)
Geheugen internCrucial Ballistix Sport LT BLS2K16G4D30AESB

Wil je absoluut se onder de 1500 euro blijven, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om 16GB werkgeheugen te nemen. We kiezen hier echter bewust voor 32GB. Dat lijkt erg veel, maar her en der merken gebruikers die naast gamen ook streamen, dat geheugen snel kan vollopen. Geheugenprijzen willen nogal eens rap omhoog gaan, dus slaan we nu onze slag met deze set van Crucial van net geen 150 euro. Net als in het mainstreamsysteem is dit geheugen opgebouwd uit Micron E-die. Als je niet vies bent van wat gepriegel met het XMP-profiel in het bios heb je kans dat je de snelheid behoorlijk kunt opvoeren: 3400MT/s moet dan geen probleem zijn.

Score: 0(0 reviews)
VideokaartenMSI GeForce RTX 2070 Super Ventus OC

Waar de processor een uitgebreide discussie opleverde op het forum, was dat bij de videokaart niet anders. De 5700XT, 2070 Super en 2080 Super kwamen allemaal langs. Puur op prestaties wint de 2080 Super het met een behoorlijke marge. Alleen de 2080Ti doet het nog beter. Je hebt het dan echter over videokaart van respectievelijk 750 en meer dan 1100 euro. Zeker die laatste past niet binnen ons budget. De 2080 Super zou binnen het budget kunnen, als je er een Ryzen 5 3600 bij zet. Weet je nu al dat je niet gaan streamen, dan is dat de beste keus. Wij kiezen hier voor de 2070 Super Ventus OC van MSI, omdat we ook de streamers willen bedienen. Er is hierdoor immers ook plaats in het budget voor een 3700X. Deze videokaart is op het moment van schrijven goed leverbaar en gunstig geprijsd. De kaart is op een frequentie van 1,785 GHz geklokt en heeft 8GB gddr6 vram. Hij is uitgerust met 3 displayport- (1.4) en een hdmi (2.0b)-poort. Voor zijn prik heeft hij een zespins- en achtpins-peg nodig vanuit de voeding.

Score: 0(0 reviews)
linkReview @ Tweakers.netlinkReview @ TechPowerUp
Processorkoelingbe quiet! Dark Rock 4

Uit de doos is de 3700X al een hele rappe processor, maar met een custom processorkoeler kan je hem nog eens extra op de staart trappen. De Dark Rock 4 is een erg krachtige, maar toch stille koeler waarmee je prima uit de voeten kunt. Uiteraard kan waterkoeling ook, maar dan ben je duurder uit en de prestaties zijn vaak niet veel beter.

Score: 5(9 reviews)
BehuizingenFractal Design Meshify C - Dark TG

Zoals vaker op deze plek geschreven, is een behuizing erg persoonlijk. De een wil een gesloten case, de volgende wil all out gaan met ledverlichting, weer de volgende heeft liever een hele compacte kast. We kiezen hier voor een optie die vooral erg degelijk is. Met Fractal Design zit je eigenlijk altijd goed wat betreft bouwkwaliteit en opties. Deze behuizing is aan de voorkant voorzien van een groot mesh-paneel, waardoor er voldoende frisse lucht de pc in kan komen. De ruimte achter het moederbord is ruim bemeten, zodat je daar je kabels netjes kunt wegwerken. Ook heeft de voeding een eigen compartiment, zodat je uiteindelijk nauwelijks zichtbare kabels zou moeten hebben. Hij wordt geleverd met twee fans, maar er is plaats voor maximaal zeven fans. Eén zijde is voorzien van een grote glasplaat. Er is ook een versie die volledig dicht is.

Score: 4.5(30 reviews)
VoedingenFractal Design ION+ 560W Platinum

Een betaalbare voeding met een platinum-certificering die goed leverbaar is, goed betaalbaar én goede interne componenten heeft zie je niet vaak. De Fractal Design ION+ is een hele mooie uitzondering op de regel. Niet alleen is deze voeding volledig modulair, maar hij is ook uitgerust met extra flexibele kabels die het inbouwen moeten vergemakkelijken, hoge kwaliteit Japanse condensatoren en een schakelaar waarmee je de ventilator uit kunt schakelen, waardoor de voeding passief wordt. De platinum-certificering garandeert een uiterst hoog rendement.

Score: 0(0 reviews)
Solid state drivesIntel 660p 1TB

Net als in het mainstream systeem kiezen we voor de de Intel 660p maar dan met 1TB aan boord. Nogmaals, niet de allersnelste, maar wel goed beschikbaar. In onze recente ssd BBG, kwam de Kingston A2000 1TB als betere optie naar voren, maar deze is momenteel erg slecht verkrijgbaar. Duurder én sneller kan natuurlijk met de Samsung 970 EVO 1TB.

Score: 5(12 reviews)
€ 1.513,81Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors AMD Ryzen 7 3700X Boxed € 335,- € 335,-
Moederborden MSI X470 Gaming Plus Max € 140,- € 135,-
Geheugen intern Crucial Ballistix Sport LT BLS2K16G4D30AESB € 147,99 € 155,-
Videokaarten MSI GeForce RTX 2070 Super Ventus OC € 549,- € 539,50
Processorkoeling be quiet! Dark Rock 4 € 60,87 € 60,87
Behuizingen Fractal Design Meshify C - Dark TG € 85,- € 89,-
Voedingen Fractal Design ION+ 560W Platinum € 96,- € 98,49
Solid state drives Intel 660p 1TB € 100,95 € 100,95
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.514,81 € 1.513,81

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (221)

Wijzig sortering
Mooie guide weer, maar toch een paar opmerkingen (geen klachten, ik weet het, dan had je in het topic mee moeten praten, heb ik geen zin in).

Voor het budget systeem zou ik goed nadenken of je echt een desktop wil. Ik denk dat voor de meeste gebruiksdoelen waar dit systeem voor gebruikt kan worden je net zo goed een laptopje in kunt zetten namelijk en er is heel wat moois te vinden rond dit prijspunt. Vooral aangezien er bij deze prijs ook nog een monitor, keyboard en muis bij komt (tenzij je die al hebt natuurlijk). En eigenlijk ook Windows natuurlijk.

Wat het mainstream game systeem betreft, ik zou echt niemand die reference 5700 aanraden... Die reference koelers zijn enorme herriemakers. Wil je echt een paar frames meer ten koste van dat je pc als een stofzuiger klinkt? Ik zou dan of toch wat meer uitgeven voor een aftermarket model, of toch lekker die 2060 pakken waarbij je die paar frames die je hier en daar laat liggen waarschijnlijk een stuk minder opmerkt dan het feit dat je ook zonder afsluitende koptelefoon of met speakers op stand 10 kunt gamen.

Overigens zie ik nu al een 5700 met betere koeler voor maar 2 tientjes meer dan die wat hier aanbevolen wordt, ik vermoed dat dat dan nog niet zo was toen het in het topic besproken werd: pricewatch: MSI Radeon RX 5700 MECH OC
(Hoewel de prijsontwikkeling zegt dat hij al weken stabiel op die prijs staat... Geen idee dan, erg vreemd advies om dan voor het stofzuiger model te gaan)
" Inmiddels zijn er RX 5700-videokaarten op de markt met een aftermarket koeler, maar die zijn momenteel nog fors duurder en daarom de prijs niet waard."

(Hoewel de prijsontwikkeling zegt dat hij al weken stabiel op die prijs staat... Geen idee dan, erg vreemd advies om dan voor het stofzuiger model te gaan)

Die twee tientjes hogere prijs is bij de bekende webwinkels waar deze niet op voorraad is en het altijd maar de vraag is of je die voor deze prijs kan krijgen. En als je een pc bouwt wil je gewoon werken met onderdelen die voorradig zijn en niet dagen moeten wachten. Dan liggen deze aftermarktet kaarten €40 hoger.
Op Megekko is die normaal gewoon voorradig bij de leverancier hoor ;)
"Uit voorraad leverbaar. Levertijd: 6 dagen (zaterdag)"

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2019 07:44]

Dat bedoel ik, maar dan spreek ik voor mijzelf. Anderen vinden 6 dagen wellicht prima. Normaal leverbaar is voor mij een bezorgtijd van 1 tot 2 (werk)dagen.
Maar ga je dan echt een paar jaar in de herrie zitten omdat je nu niet een paar dagen extra geduld hebt? Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen natuurlijk, maar mijn keuze zou het niet zijn...
Ik heb er een (ga hem water koelen) en vind eigenlijk dat de herrie enorm mee valt. Als ik sommige reviews zou geloven zou het als een jet moeten klinken, en dat doet hij gewoon niet.

Nee hij is niet stil, maar de ophef erover is rijkelijk overdreven.
Ik heb er ook een en ben het volledig met je eens. Erg goede prestaties en zeker geen jet of stofzuiger. Idle hoor je hem natuurlijk al helemaal niet, enkel als ik game en de game pauzeer hoor ik dat hij bezig is. Als ik speel (speakers, geen overdreven volume) merk ik 'm absoluut niet op.

(edit)
Excuses: bovenstaande gaat zelfs over de XT. Ik heb de 5700XT reference.

[Reactie gewijzigd door mjf op 2 september 2019 07:09]

Ik heb er ook een en het valt allemaal reuze mee. Still nee. Maar echt heel erg luidruchtig zeker ook niet.

Ik heb ook deze gekozen omdat toen ik hem kocht net de aftermarket koelers kwamen maar voor de prijs van deen 5700 aftermarktet had je een 5700xt stock.
Mijn XT heeft ook waterkoeling gekregen (280 rad). Zalug 4K gamen :)
Maar wat was de prijs inclusief deze waterkoeling dan?
Ik had al een grote loop voor kijn oude setup met een 980Ti ik heb enkel het waterblok moeten kopen: 130 euri ofzo?
Das natuurlijk wel gaaf, maar voor hetzelfde geld heb je dan een rtx super 2070 met twee games.
Alleen interesseert RTX me absoluut niet met de huidige implementatie. De enige ietwat 'goede' rtx is de 2080ti, en die prijs is zo absoluut ridicuul dat Nvidia kan oprotten 😅
De meeste mensen hebben sowieso muziek aan tijdens het gamen (wanneer die het hardst blaast) dus dan merk je helemaal niets van het geluid.
De meeste mensen? Heb je hier een bron voor?
ik ken echt 0 personen die gamen met muziek aan... Maybe mensen die singleplayer games spelen, maar met online gamen met vrienden waarbij je via discord praat is dit echt super onhandig.
We kennen elkaar nog niet, maar ik luister regelmatig muziek ;). Kun je er iig 1 bij zetten.
Overigens is dat jouw ervaring icm discord. Als ik Rocket League speel met 5 anderen via Discord, dan kan er prima op de achtergrond een lekker muziekje klinken hoor. Wel even wat tweaken uiteraard aan de diverse volumes.
Gevalletje N = 1? Behalve evt de in-game muziek over de speakers wellicht?
Ik ben het volledig met je eens. Ik heb de Asus RX5700 XT, met reference-koeler, en ik vind hem ook niet lawaaierig. Ik kom van een RX 580 (Sapphire Pulse) en was op voorhand wat huiverig over de mogelijke herrie. Maar vanwege een goed prijs toch voor een reference 5700 XT gegaan en ik ben er blij mee. Idle hoor ik hem niet of amper en tijdens het gamen is het ook prima. Ik kan hem zeker horen, maar het is totaal niet hinderlijk. Ook de temperatuur blijft prima.
Volgens mij is het geluid bij de 5700 redelijk onder controle (te krijgen).

Het is de 5700XT, waar diezelfde blower koeler meer moeite heeft om de warmte af te voeren. De 5700 verbruikt echter minder vermogen, en dus ook minder warmte ontwikkeling.
De XT is nog erger ja (die thermal throttlet zelfs), maar dat wil niet zeggen dat de koeler op de 5700 ineens goed is. Hij is iets minder slecht (of eigenlijk even slecht of misschien nog wat slechter maar wordt minder zwaar belast zoals je ook al zegt).
In de review van Tweakers zelf kwamen ze tijdens gamen uit op net geen 60 db voor de 5700, dat is erg luid... De 2060 kwam uit op 40. Dat wil zeggen dat de 5700 voor mensen ongeveer 4 keer zo luid klinkt.
En het geluid onder controle krijgen, hoe doe je dat? Met een custom fan profile? Dan ben je herrie uit aan het ruilen voor een hetere kaart en potentieel slechtere performance. Beiden ook niet gewenst. Ik zou gewoon die 2 tientjes extra uitgeven en misschien een paar dagen langer wachten op levering.
Ik heb de Powercolor Red Devil in bestelling staan. Nagenoeg stil onder full load zelfs! Drie fans op zo'n 28% dan. Zelfs daarmee veel betrere temps dan de reference kaarten. Heerlijk! Mijn huidige MSI R9 390 Gaming X maakt al redelijk wat lawaai. Daarnaast heb ik veel geld uitgegeven aan een Dark Rock Pro en een stille kast, dus heb geen zin in een luide videokaart.
Ik heb de 5700xt reference, is absoluut geen stofzuiger. Ik vind de kritiek zwaar overtrokken. Misschien dat er ook slechtere modellen zijn dan die ik heb.

De 5700 is veel zuiniger, dat is totaal geen probleem. Lekker oordelen voordat je het zelf hebt ervaren.

Ik ben het wel met je eens dat je absoluut beter een aftermarket koeler kunt nemen, als men een paar weken wacht zullen die er meer dan genoeg zijn. Helaas zijn de prijzen in Nederland wel erg hoog, hoewel dit vooral voor de 5700xt geldt. Webshops en/of leveranciers verhogen flink de prijzen om te profiteren van de schaarste op dit moment.
Ik vond hem anders wel het geluid van een föhn evenaren. Voor mij reden genoeg voor een retour ...
Zou kunnen dat er variatie zit tussen de kaarten ja... Wat de 5700xt betreft zou ik naar gamersnexus verwijzen, die hebben er genoeg over gezegd. De kaarten die zij hebben die thermal throttlen zelfs met de reference koeler (wat dus wil zeggen dat de GPU zichzelf terugklokt om zichzelf te beschermen omdat de koeler hem domweg niet koel genoeg weet te houden).
Fijn, ik ga liever uit van eigen ervaring met de kaart die ik op dit moment in mijn pc heb zitten. Geen thermal throttling, geen enorm hete kaart, geen enorm lawaai. Toch zou ik iedereen adviseren om een custom model te kopen, als ze niet veel duurder zijn tenminste, voor de Red devil komt goed uit de testen, koel en stil. Maar als je niet kunt wachten, kun je deze bij een goede shop kopen, zelf ervaren en altijd nog terugsturen als je niet tevreden bent of een slecht model hebt.
Dit doet me erg denken aan de 390x. Hier had AMD een ontzettende hit or miss wat betreft koelpasta gebruik. Mijn oude 390x werd gewoon vrolijk 98 graden tijdens het gamen, zonder OC (los van die uit de fabriek). Ding klonk ook aardig luid, en dit terwijl ook zat mensen nergens last van hadden. Zouden ze dit nu jaren later nog niet op orde hebben.
Ik heb zelf een after market 290x gehad, geloof me, met deze reference koeler is absoluut niet te vergelijken. De 290x was ontzettend luid en dat was een ROG model van Asus.

Gister heb ik nog een aantal keer mijn headset afgezet om te luisteren, ja hij is hoorbaar, maar ik vond hem vrij stil. Je moet ook niet vergeten dat mensen het misschien heel warm in huis hebben en zelf een hele slechte pc kast kunnen hebben. En het kan best dat er slechte modellen zijn of dat de koelpasta niet goed aangebracht is, maar dat zie je net zo goed met aib modellen.

Ik zou zeker een custom kaart kopen, maar betaal wel wat je dat waard vind, op dit moment vind ik de prijzen in Nederland echt belachelijk. Over een paar weken is hopelijk de voorraad beter en hopelijk zullen de prijzen zakken.

En het gaat hier trouwens om een 5700, geen XT, dat is een enorm verschil.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 2 september 2019 09:29]

Yup, volledig met je eens. Idle hoor je 'm uiteraard absoluut niet, en enkel tijdens gamen "slaat 'ie aan". Hij zit weliswaar in een behoorlijk dikke kast, maar heb over geluid niets te klagen.
Met mijn speakers op normaal volume merk ik de fans helemaal niet op. (Wel als ik het spel pauzeer, maar niet zoals sommigen denken zoals een stofzuiger o.i.d.).

Ik ben er echt heel tevreden mee.

De enige reden om ooit eens naar een custum cooler te kijken is om de thermal throttling te voorkomen, die ik echter nog niet heb waargenomen.

[Reactie gewijzigd door mjf op 2 september 2019 07:12]

Als je thermal throttling zou hebben dan zou het je opvallen icm het geluid. Maar je kunt natuurlijk gewoon software draaien om te kijken wat je gpu doet tijdens een game of benchmark, als je cpu niet de bottleneck is tenminste.
Yep daarom ga ik ook voor een laptop. Dezelfde prijs ongeveer maar wel lekker compact en mee te nemen.
Welke laptop dan? Die zal dan toch veel en veel minder krachtig zijn dan deze desktop, voor dezelfde prijs?
maakt niet veel uit als je alleen basic dingen doet met een pc. en je vergeet dat je bij een desktop nog een scherm en toetsenbord moet kopen
Als het niet uitmaakt, waarom dan niet een desktop voor de helft van deze prijs maken?

Scherm en toetsenbord kun je bijna gratis bij Marktplaats of kringloop ophalen.
een pc kan je ook bijna gratis 2ehands halen. laten we een 2ehands bbg maken!! jaaaaaaaaa :9
Dat is waar, maar dan zal die wel veel slechter en langzamer zijn dan de goede computer hier.
Een laptop waarvan de accu na 3jr op is, geweldig advies man :Y)

Het heet niet voor niets een desktop best buy guide.

Qua (rx5700) cooler betoog volledig eens.
Want dan kan hij minder dan die desktop? :S

Ze hadden het bij die build onder andere over mensen die weer naar school gaan en die zou ik echt veel eerder een laptop aanbevelen. Wat het feit dat het een desktop best buy guide is er mee te maken heeft weet ik niet... Eerlijk gezegd vraag ik me eerder af waarom er nog van dat soort basis desktop configuraties geadviseerd worden, wie maakt die dingen nog? Wat tweakers misschien als htpc maar zelfs dat is niet zo populair meer, maar verreweg de meeste consumenten kopen tegenwoordig een laptop. De desktop heeft vooral de overhand bij taken waarbij je meer power nodig hebt zoals games of andere rekenintensieve taken.
voor €300 is er letterlijk 1 laptop te koop met een ssd groter dan 200GB....
En juist mensen (ouderen?) die de pc alleen gebruiken om te internetten, foto's te bewaren en een keer een brief te typen hebben veel minder behoefte om dat op andere plaatsen te doen dan thuis in de studeerkamer. En voor sporadisch internetten op de bank / vakanties is er toch al een tablet....

en het feit dat er meer laptops verkocht worden dan pc's (is dat wel zo???) zegt niet dat er ook meer laptops gebruikt worden! Pc's gaan namelijk véél langer mee dan laptops omdat pc's minder vaak vallen, geen slijtende accu hebben, sneller zijn en je kapotte onderdelen (voeding) kan vervangen. En vooral: iedereen die een PC wil (mensen met een huis en een studeerkamer) heeft er al een dus die kopen alleen een nieuwe als hij stuk gaat en dat kan zomaar meer dan 10 jaar duren.
De mensen die nog geen computer hebben zijn (los van immigranten en scheidingen) alleen jonge mensen en dan is een laptop ivm school/studie/geen TV inderdaad veel handiger

[Reactie gewijzigd door Rrob op 1 september 2019 14:01]

Maar tel er nu eens bij op wat je nog kwijt bent aan monitor, keyboard, muis en Windows? Of neem er gewoon een USB drive bij, het is ook nergens voor nodig om je foto's van de afgelopen 10 jaar op een SSD te zetten...

Je hebt het ook steeds over een studeerkamer, maar hoeveel mensen hebben dat nog? In mijn ervaring hebben veel mensen juist geen zin meer om ergens plek in huis op te geven om een vaste computer neer te zetten. Een laptop pak je er zo even bij aan de eettafel en is ook zo weer opgeruimd als je klaar bent.
Ik denk dat de meeste 50+ ers sowieso een losse (grote, slechte ogen) monitor willen, ook bij een laptop en een tobo en muis kosten geen drol. Windows heb je ook vanaf €30 en een ssd van 128G loopt met jaren van windows updates op een gegeven moment gewoon vol dus dat wil ik niemand adviseren.

en over een studeerkamer: dat is idd een keuze maar Nederland staat vol met eengezinswoningen (85% van alle huizen) met 3/4/5 slaapkamers waar echtparen met 0/1/2 (thuiswonende) kinderen in wonen. Kamers zat dus. Natuurlijk zijn er mensen die het fijner vinden een computer in de woonkamer te hebben en met een laptop aan de eettafel te werken maar om te stellen dat dat iedereen is....
Als je een beetje productief wil zijn, is een laptop gewoon echt de mindere keus. Zonder groot scherm, normaal toetsenbord (met toetsen die je een beetje lekker in kunt drukken) en muis kun je echt niet zo efficiënt werken. Kost inderdaad niks. En een laptop is inderdaad ook een stuk duurder als hij even krachtig moet zijn, veel kwetsbaarder, en veel duurder/moeilijker om te repareren, of om up te graden.

Iedereen die ik ken heeft altijd wel om de zoveel tijd problemen met zijn laptop. Ventilators die niet meer draaien, kabels tussen opslag en moederbord die kapot gaan of losschieten, scharnieren die breken, toetsen die het niet meer doen, enz. enz. Vandaag nog sprak ik een vriend met zo'n verhaal. En ook bij dure laptops gebeurt dit, andere vriend heeft geloof ik al 300 of 400 euro besteed aan reparaties voor zijn Apple-laptop, terwijl hij er altijd heel zuinig op is. Mijn desktop van 10 jaar oud deed het nog prima zonder ooit gerepareerd te zijn (nu net een nieuwe gebouwd omdat ik sneller wilde).

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 1 september 2019 22:48]

Misschien mensen zoals ik die een laptop te traag vinden voor games. Wil je een beetje leuk gamen heb je het over een laptop van boven de 800 euro. Voor dat geld maak ik een veel beter presterende desktop. Ff moederbord, cpu en geheugen vervangen, videokaartje erbij en je bent voor veel minder geld weer jaren klaar. 10 jaar geleden mooie ruime kast gekocht. Het ene jaar vervang ik de opslag door groter en sneller exemplaar, het andere jaar een videokaart upgrade en 1 keer in de 5 a 6 jaar Mobo, cpu en geheugen. Geen laptop zo snel als mijn desktop. Laptop erbij voor lichte taken als e mail en surfen. Gouden combi. En welk apparaat is thuis altijd in gebruik? De desktop dus.
Ja ik heb ook gewoon een game desktop hoor, maar ik had het dan ook alleen over het budgetsysteem.
Maar tel er nu eens bij op wat je nog kwijt bent aan monitor, keyboard, muis en Windows? Of neem er gewoon een USB drive bij, het is ook nergens voor nodig om je foto's van de afgelopen 10 jaar op een SSD te zetten...

Je hebt het ook steeds over een studeerkamer, maar hoeveel mensen hebben dat nog? In mijn ervaring hebben veel mensen juist geen zin meer om ergens plek in huis op te geven om een vaste computer neer te zetten. Een laptop pak je er zo even bij aan de eettafel en is ook zo weer opgeruimd als je klaar bent.
Niet heel veel, light allemaal aan hoe veel je uit wil geven voor de Monitor en toetenboard en muis, voor €80,- heb je al een 1080P monitor, en voor €15,05 al een Toetenboard en muis, vergeet niet dat je voor zo weinig geld met een Laptop niks goed krijg.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 september 2019 19:17]

Dit soort dingen kun je beter tweedehands kopen. Voor €5 heb je bij de kringloop of op Marktplaats een prima muis plus toetsenbord. Mijn kringlooptoetsenbord van tien jaar geleden heeft €3 gekost en werkt nog steeds super lekker. Monitor van 24 inch heb je voor €10 op Marktplaats: https://www.marktplaats.n...Id=0&postcode=&distance=0
Kleinere kun je zo gratis afhalen via Marktplaats.
Dat is waar, maar het gaat bij dit op Tweakers over nieuwe spullen, en daarom had ik het ook over nieuwe spullen.
Een laptop waarvan de accu na 3jr op is, geweldig advies man :Y)

Het heet niet voor niets een desktop best buy guide.

Qua (rx5700) cooler betoog volledig eens.
Woord zo moe elke keer van mensen koop voor dat geld liever een Laptop, dit artikel gaat over Desktops, heet niks voor niks desktop best buy guide, en persoonlijk ga ik ook liever voor een desktop, kan je alles bij upgraden, en voor €500,- heb je geen Budgetgamesysteem Laptop, dat is onmogelijk voor €500,-, dan krijg je een laptop waar je heel simpele spelletjes op kan spelen, en bedoelt is om mee te internetten en schoolwerk mee te doen, en misschien je werk mee te doe.
Wat een gezeur hier weer. De een vind een desktop beter de andere een laptop zoals ik. Al die opmerkingen van het gaat hier om een desktop artikel is zo n onzin. je kan best desktops met andere systemen vergelijken in een desktop artikel
Tja de enige reden dat er zo over doorgegaan wordt is dat mensen zoals jij er blijkbaar niet tegen kunnen dat ik één kleine opmerking maak en er zo nodig keihard tegenin moeten gaan. Ik noem het alleen maar als optie. Wil je liever een desktop, nou prima dan, niks mis mee toch? Even goede vrienden hoor... Het was een suggestie, geen dwingende wet, ik zeg nergens 'Gij zult geen desktop kopen op straffe van een sprinkhanen plaag!!!' volgens mij...
Nee mij ook niet hoor, ik viel jou niet aan hoor, maar het ging over desktops in deze Tweakers bericht. :) :P

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 september 2019 00:02]

Wel grappig dat je inhoudelijk eerst eigenlijk niet reageert, maar eerst andere (non)argumenten erbij haalt zoals dat er meer laptops worden verkocht (feit of fabel?) dat ze kennelijk te koop zijn voor 300€ (in grote getale met vergelijkbare specs?) en dat je voorbij gaat aan dat een accu niet het eeuwige leven heeft, etc.

Verder heeft @Rrob het een en ander al gezegd zie ik nu. Dus:

Voor de laptop, check de laptop guide.
Desktop, deze guide.
Ik reageer wel inhoudelijk maar dat had je blijkbaar gemist... Hoe kan een laptop waarvan de accu misschien op een gegeven moment iets minder is minder dan een desktop die er om te beginnen al geen had?

Ik heb nog geen enkel argument van jou gezien waarom deze desktop beter zou zijn dan een laptop voor iemand die gewoon wat internet en misschien eens office start?

Dat dit de desktop guide is is een non argument...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 september 2019 16:42]

De hele laptop/desktop discussie doet niet ter zake in een desktop thread. Next!
Wat een nutteloze reactie van iemand die mij beschuldigt van niet inhoudelijk reageren... Durf je de discussie niet meer aan?

Het zijn gewoon apparaten die dezelfde functie kunnen vervullen, er wordt gesteld dat dit de beste optie is voor iemand in een bepaalde situatie, ik zeg alleen dat de hypothetische persoon in die situatie ook even over een laptop na zou kunnen denken. Dat dit een desktop guide is maakt niet uit, het gaat om wat het beste advies is.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 september 2019 17:13]

Lees jij niet goed? Er zit een accu in. Die worden minder. Een desktop gaat per definitie langer mee en valt beter te servicen dan een laptop. Waarom haal je er een laptop bij? Doe niet zo mal joh :-)
Ja en een laptop kun je toch ook gewoon aan zijn adapter gebruiken net zoals een desktop? :S
Ik zeg dat als je genoeg hebt aan basis functionaliteit je misschien meer hebt aan een laptop, daar kun je alles mee als met die laptop, maar er zitten een aantal voordelen aan. Jouw argument is dat één van die voordelen na een aantal jaar misschien wegvalt... En daarmee is mijn complete positie volgens jou van tafel geveegd?
Tja zal wel aan mij liggen dan...
Als je de laptop altijd aan de adapter hebt kun je sowieso beter een desktop kopen zou je zeggen :-)

Je positie had je met de videokaart, maar met de laptop helaas niet. Zoals ik al zei: next. Ofwel agree to disagree.
Een laptop is voor veel mensen inderdaad een betere keuze, maar aangezien het hier gaat om een desktop bestbuy sla je de plank een beetje mis. Uiteindelijk gaat het er puur om waar je voorkeur ligt. Flexibiliteit vs groter scherm met de juiste hoogte, makkelijker te onderhouden/upgraden en krachtiger. Dus er is zeker wat voor een budget desktop te zeggen.
Waar sla ik de plank mis dan? Ik zeg helemaal niet dat er geen plek is voor een desktop zoals wat hier gepresenteerd wordt, ik zeg alleen dat veel mensen die in de doelgroep voor zo'n systeem zitten net zo goed geholpen zouden zijn met een laptop die dan het voordeel van mobiliteit en compactheid biedt (ten opzichte van de hele desktop opstelling, niet ten opzichte van dat kleine kastje). Iemand met lage eisen die toch graag een desktop wil, prima, dan bij deze biedt Tweakers je een advies, niks mis mee verder.
Een laptop waarvan de accu na 3jr op is, geweldig advies man :Y)

Het heet niet voor niets een desktop best buy guide.

Qua (rx5700) cooler betoog volledig eens.
Precies, woord daar ook moe van, kijk dan lekker naar alleen de Laptop Best Buy Guide, die ook iedere keer komt bij Tweakers.
Of een goed MacMini alternatief: Klein, stil, ingebouwde voeding.
Mooie guide weer, maar toch een paar opmerkingen (geen klachten, ik weet het, dan had je in het topic mee moeten praten, heb ik geen zin in).

Voor het budget systeem zou ik goed nadenken of je echt een desktop wil. Ik denk dat voor de meeste gebruiksdoelen waar dit systeem voor gebruikt kan worden je net zo goed een laptopje in kunt zetten namelijk en er is heel wat moois te vinden rond dit prijspunt. Vooral aangezien er bij deze prijs ook nog een monitor, keyboard en muis bij komt (tenzij je die al hebt natuurlijk). En eigenlijk ook Windows natuurlijk.

Wat het mainstream game systeem betreft, ik zou echt niemand die reference 5700 aanraden... Die reference koelers zijn enorme herriemakers. Wil je echt een paar frames meer ten koste van dat je pc als een stofzuiger klinkt? Ik zou dan of toch wat meer uitgeven voor een aftermarket model, of toch lekker die 2060 pakken waarbij je die paar frames die je hier en daar laat liggen waarschijnlijk een stuk minder opmerkt dan het feit dat je ook zonder afsluitende koptelefoon of met speakers op stand 10 kunt gamen.

Overigens zie ik nu al een 5700 met betere koeler voor maar 2 tientjes meer dan die wat hier aanbevolen wordt, ik vermoed dat dat dan nog niet zo was toen het in het topic besproken werd: pricewatch: MSI Radeon RX 5700 MECH OC
(Hoewel de prijsontwikkeling zegt dat hij al weken stabiel op die prijs staat... Geen idee dan, erg vreemd advies om dan voor het stofzuiger model te gaan)
Ref. 5700 'enorme herrie makers' noemen is wel erg overdreven, neem aan dat je er zelf geen ervaring mee hebt. Wil je een betere stillere kaart dan Ref. is de pricewatch: Sapphire Radeon RX 5700 Pulse een goede optie. helaas zijn de RX5700 nog best duur. zie ze liever rond de €350,- en de XT onder de €450,-. wat de reden is van de slechte beschikbaarheid weet ik niet, de vraag is hoog. Maar goed, de RTX2060 ligt toch gua 5% achter qua prestaties, dus om dat va €360,- voor uit te geven...
Snap dat je aan een laptop denkt, maar daar is de LBBG dan weer voor natuurlijk.
Als je een laptop wil, dan is de de laptop bbg, dit is dus voor diegene die wel een desktop willen voor weinig ;) Ja een laptop is wellicht een betere optie, maar een laptop ga je niet in een kast bouwen voor bv een htpc of iets dergelijks.

Keuze van videokaart blijft altijd een heikel punt, de een geeft weinig om geluid, de ander wel veel. Die keuze maakt men toch wel zelf voor de videokaart.
Ik vind de beschrijving van het budgetsysteem nogal karig. Die barebone is namelijk geen makkelijk ding. Veel merken/onderdelen zijn er niet compatible mee, zoals te lezen valt in deze review.

Ook de hoogte van boxed koelers is vaak een probleem. Veel koelers passen er vanwege hun hoogte niet in.

Dat je daarmee op moet passen had op z'n minst wel even in het artikel vermeld mogen worden.
Ik heb laatst deze behuizing gehaald en hij is inderdaad best moeilijk om mee te werken. Als 'ie eenmaal in elkaar zit, is het wel een heel mooi ding :)

Voor degenen die 'm willen halen, de Noctua NH-L9a past perfect in de ASRock ;)
Er zit een cooler bij de deskmini.
Daarnaast kan je veel mooiere, betere en significant goedkopere combo's samenstellen.
Bijvoorbeeld (ook uit deze BBG):
- Cooler Master MWE White 450W V2
- Cooler Master MasterBox Q300L
- ASRock A320M-HDV R4.0
Scheelt je even 30 euro. Dus ik begrijp de meerwaarde van zo'n barebone totaal niet.
Thx zo'n lijstje zocht ik eigenlijk. had nu in mijn wensenlijst eigenlijk het basis systeem staan. Maar dit is ook zeker een mooie optie
Waarom wordt er al tijden niet ook een suggestie meer gedaan voor randapparatuur? En dan voornamelijk de monitor, als je 1440p @ 144hz wilt gamen ben je ook zeer afhankelijk van een goede monitor.
Een game systeem zonder 2080(Ti) is geen high-end!
Daarnaast snap ik de behoefte om te streamen niet, laat staan de keuze om bepaalde componenten hiervan af te laten hangen...

Wanneer je een boel kijkers hebt waarna je kunt streamen begrijp ik het wel. De realiteit is echter dat wanneer de gemiddelde gebruiker (lees: 99,9%) het high-end systeem zou overnemen en wil gaan streamen, een stream heeft voor praktisch geen kijkers. Benieuwd hoe lang iemand dat vol gaat houden!
Onzin... High-end wil niet zeggen dat er absoluut niks beters moet zijn. De 2080 is maar een beetje beter dan een 2070S maar kost wel veel meer, dat is een erg slechte prijs prestatie verhouding. Een 2080Ti is al bijna even duur als het hele systeem, dat ding is gewoon achterlijk.

De duurste videokaarten zijn gewoon ook heel erg duur geworden. De 2070S nu zit gewoon op het niveau waar we traditioneel een high/top-end videokaart verwachten. Leuk dat Nvidia nu nóg duurdere kaarten in de aanbieding heeft maar mijns inziens is dat gewoon een optie voor wie echt geld te veel heeft en betekent dat niet dat een videokaart van 500-600 euro ineens geen high-end meer zou zijn.
Als je een 2800ti videokaart in je rig gaat stoppen hoef je niet eens in dit soort topics te kijken.

Dan zou ik van alles het beste nemen, niet alleen de videokaart.
Dat gaat een hele dure onzinnige build worden volgens deze gedachte.

Vanaf een bepaald punt kun je het snelste van het snelste gebruiken wat je aan componenten kunt vinden maar heb je er niets meer aan. Je kan een superdure NIC kopen bijvoorbeeld en er weinig aan hebben omdat veel van de functies van de betreffende NIC niet worden gebruikt.

Voor geheugen ook, je kunt het duurste van het duurste kopen maar als je deze niet volledig benut dan had je net zo goed een prijsklasse lager kunnen kijken.

Aan het eind van het verhaal draait het om balans, high-end is het beste voor een bepaalde toepassing. Ga je gamen en een high-end rig in elkaar zetten dan koop je de hardware op basis van wat je ermee gaat doen en dat is gamen.

Ga je de PC voor alleen videobewerking samenstellen dan koop je juist geen videokaart die voor gamen goed is, dan heb je meestal andere kaarten op het oog. Deze PC zal supersnel een video renderen maar een spel op 4k spelen zal er niet inzitten en toch is het high-end.

Een PC zet je in elkaar voor het doel dat het dient, niet omdat het 'alles' goed moet kunnen want er zijn niet veel mensen die 'alles' met hun PC doen.

En dan heeft high-end in de ogen van mensen die niet overklokken een iets andere invulling dan bij mensen die wel overklokken. Beide groepen stellen hele andere eisen namelijk. En daarom zijn er zoveel mooie discussies hierover want veel mensen hebben simpelweg een hele andere gedachte hierbij. :)
Dit is gewoon een high end systeem.
Dat jij een andere mening hebt dat kan

Als je een systeem wilt met een 2080ti dan moeten alle andere onderdelen ook opgekrikt worden en ga je al heel snel naar de 2000 euro.

In mijn ogen heb je dan meer een No End systeem. Je hoeft dan eigenlijk nergens naar te kijken. Gewoon het beste van het beste erin.
Het budget is €1500. Als je voor de veel te dure 2080ti gaat heb je nog maar een paar honderd euro over voor al de rest.

Dan zeg jij nu natuurlijk "ja maar dat is toch niet high end, dan moet het budget hoger", maar dat kan je altijd zeggen: je kan ook zeggen dat 1 2080ti niet echt high end is, want je kan voor sli gaan. En je kan dan ook zeggen dat een amd of Intel CPU uit het consumenten segment niet goed is, want die hebben niet voldoende pcie lanes om de gpus op 2x16x te draaien. En dan kan je ook gaan huilen dat er geen 2 ssds in raid0 in zitten. En ga zo maar door.

Kortom, je klacht is echt totale onzin. Feit is dat deze building alles op 4k kan spelen, en op 100+ fps als je op 1440p speelt. Dat is simpelweg high end.

Daarbij: dit is een best buy guide, daarbij draait het bij definitie om balie op een bepaald prijsniveau. Als jij gewoon op zoek gaat naar "het beste" heb je geen guide nodig, maar reviews en koop je toch simpelweg wat er bovenaan de grafiek staat.

[Reactie gewijzigd door kiang op 1 september 2019 10:04]

Streamen hoeft niet perse in de "mainstream" vorm te zijn op YT of Twitch voor een groot publiek.

Je live gameplay delen met vrienden kan ook een leuke manier zijn om single player games toch "samen" te spelen.

Daarintegen hoeft de kwaliteit daarvan niet over de top te zijn, het gaat er meer om dat het bestaat. Een NVIDIA videokaart met NVENC (of AMD's equivalent) is dan vaak al voldoende.
Ik ben het niet eens met je eerste statement, maar dat van dat streamen begrijp ik ook echt niet. Wellicht dat ik ergens iets heb gemist, maar het is toch niet main stream dat je een stream aan zet als je gaat gamen? Of heb ik echt zo lang onder een steen gelegen?
Ik zou het zelf ook nooit doen, maar volgens mij doen heel veel mensen dat tegenwoordig wel. Gewoon random spelletjes streamen op hun Youtube-kanaal of Twitch o.i.d.
dat iemand wel of geen kijkers heeft heeft weinig tot geen invloed op de prestaties, maar hangt af van je eigen vermogen een publiek te trekken. Of dit iets is waar rekening mee moet worden gehouden voor een pc build is weer wat anders, ik zou het als extra optie keuze er bij vernoemen aangezien het overgrote deel van de mensen die een dergelijke pc kopen toch niet gaan streamen.
Is een 560w voeding niet wat laag voor een 2070 super? De gekozen voeding is tevens erg duur voor dat vermogen. Er zijn goede modellen van 650w voor dezelfde prijs.

Ik heb recent een machine gebouwd met de Ryzen stock 3700x koeler en ben zeer te spreken over die koeler. Ik vind extra koeler voor 60eur daarom niet echt nodig.

Kudo's voor 32gb geheugen!
Bij een voeding is de efficiëntie juist van belang. Je mag er niet teveel onder zitten want dan wordt je PSU ook minder effectief, dus vrij dicht bij je opgenomen vermogen zitten qua belasting is goed. Voorbeeld: een 1200 watt die maar voor 500 watt belast wordt is niet effectief. een 560 watt die voor 500watt belast wordt is het meest effect. Let ook op de rating van de voeding; gold, silver, bronze en platinum. Hoe hoger de rating hoe dichter hij bij belasting komt bij het aangegeven wattage. Let er dus op dat een voeding NOOIT het volledig opgegeven wattage haalt...

Als je 500 watt nodig hebt en je koopt een 590 wat voeding die silver is, heeft 15% afwijking bij belasting en zit je op zo'n 85% efficiëntie.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 september 2019 23:48]

Wat een onzin verkondig je hier. Jij snapt het verhaal rond efficiency van een voeding niet helemaal.

Als ik een 600W voeding heb met 80% efficiency en ik belast deze 100% dan trekt deze 600W / 0.80 = 750W uit het stopcontact. Er gaat dan dus 150W verloren aan warmte bij de omvorming in de psu. Maar het systeem krijgt gewoon 600W aan power.

Een voeding is juist het meest efficiënt als je deze niet vol belast. Rond de 50% belasting zijn ze meestal het meest efficiënt. Neem dus altijd een ruim bemeten voeding. Ook handig ivm toekomstige uitbreidingen.
De silver gold etc rating geeft alleen aan dat de voeding een bepaalde efficiëntie kan halen en heeft niks met piek belasting te maken.
En een goed merk voeding haalt gewoon de max opgegeven wattage. Alleen op 100% load draaien is niet efficiënt.
Verrek, ik had datzelfde onzin verhaal ook tussen mijn oren zitten. Ooit ergens gelezen en voor waar genomen :+ (note to self: keep checking those facts) Dank voor het opklaren.

Deze tabel geeft goed weer hoeveel efficiënter 50% load is voor stroomomzetting. En in deze test bij de buren is te zien dat de beste voeding uit de review, een Be Quiet 550W, zijn piek efficientie heeft bij 300W belasting. Dat is 55% belasting, en bij 400W (73% belasting) neemt het alweer af.
Neem dus altijd een ruim bemeten voeding.
Ben het helemaal met je eens behalve dit stukje, wat imho vaak wordt overdreven. Wanneer draaien in een pc álle onderdelen nou echt continu op 100 procent? Zelfs in zware games wisselen CPU en GPU elkaar regelmatig af qua belasting, afhankelijk van wat er in het spel gebeurt. Alleen als je constant video aan het transcoden bent met gpu-acceleratie heb je iets aan die ruim bemeten voeding voor efficiëntie. In andere gevallen is de belasting van het systeem vaak veel lager, of in idle zelfs erg laag. En efficiëntie bij lagere belastingen is ook wat waard, terwijl die juist minder gunstig is als je een voeding met een flink hoog vermogen pakt.
Een voorbeeld van een grafiek waarin je kunt zien dat een voeding met hogere capaciteit een lagere efficiëntie heeft bij een laag gebruik:
https://static.giantbomb....8745-5813081113-10005.jpg
Dus het hangt er een beetje van af waar je je computer voor gebruikt. Als je af en toe een intensief spel speelt, maar bijna altijd rustig browst en tikt e.d., kun je beter een voeding met lager maximaal vermogen nemen, omdat die bij laag gebruik efficiënter is. Als je regelmatig wel intensieve spellen speelt, kun je beter een voeding met hogere capaciteit nemen. Hier een redelijk goede uitleg bij Tom's:
https://www.tomshardware....-buying-guide,2916-3.html

Verder is het inderdaad zo, wat jij zegt, dat het maximaal vermogen van de voeding weliswaar onder je piekgebruik moet liggen, maar je verreweg het grootste deel van de tijd bij het spelen van spellen veel minder vermogen gebruikt dan piek. Dus kun je in de praktijk beter geen voeding kunt nemen met een veel groter maximaal vermogen dan je piekverbruik.

Stel, je piekverbruik is 500 watt, dan zit je bij het spelen van een intensief spel waarschijnlijk eerder rond de 250 watt gedurende de meeste tijd. En buiten spellen gebruik je waarschijnlijk meestal slechts 50 watt of minder. Dan kun je het beste een voeding van b.v. 550 watt nemen; die heeft dus een beetje speling voor de piek, maar wordt wel rond de 50% belast tijdens normaal spelen van spellen, en wordt niet veel minder dan 10% belast bij rustig gebruik. Dan zit je overall het efficiënst. Bij een voeding van 1000 watt zou je flink meer stroom gebruiken met dit systeem.

Verder denk ik dat je wel best een vette videokaart moet hebben om bovenstaand gebruik te krijgen; met een moderne videokaart van b.v. €300 denk ik dat je systeem al veel minder gebruikt dan 550 watt piek en ook minder dan 250 watt grootste deel van de tijd bij spellen.
Had dat ook nog steeds ergens gelezen.
Komt waarschijnlijk door de metingen van de voedingen dat ze de wattages niet halen! Er is meer dan effcientie, kwaliteit van componenten e.d. zorgen er voor dat sommige voedingen bij lange na niet het opgegeven vermogen behalen.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 september 2019 22:50]

Je neemt aan dat ze het opgegeven vermogen behalen, wat heel veel voedingen niet doen.

Als je het omdraait zoals in mijn berekening klopt het ook. Bij 500 watt vermogen trekken uit stopcontact heb je efficiënt maar 425 watt uit je voeding. Berekeningen kloppen dus gewoon.

Moderne voedingen zijn wel een stuk beter geworden.

Als je bij jou op 600 watt verstookt kom je ook maar op een 480 watt efficient uit. Dus haal je die 600 watt niet. Bij max. belasting haal je die 600 watt ook niet omdat hij 750 watt verstookt door de efficiëntie coefficient. Dus qua vermogen heb je gelijk maar niet qua efficiëntie.

Tegenwoordig zijn er wel meer platinum voedingen die boven de 90% zitten, dus dan kom je wel dicht bij max. te leveren vermogen en max. verstookt vermogen.

Zoals ik al zei:
Niet te weinig belasten maar ook niet te hoog, dus niet onder de 50% en niet boven de 75%. Dat is zo'n beetje de sweet spot.

Je gaat echt geen 1200 watt voeding voor 400 watt belasten...

En ja, piekstroom bij opstarten pc bestaat, een van de redenen waarom een klein bemeten voeding niet wil opstarten. Bij opstarten heb je een piekstroom, waarna de pc na een tijdje op zijn gemiddelde load gaat draaien. Ik heb zelf een meter in mijn pc gehad en bij opstarten van de pc heb je een behoorlijke piek die soms wel 100-150 watt groter is dan je gemiddeld vermogen.

Opstarten 450 watt, daarna teruglopend naar 300 bijv.

Daarom bevelen veel fabrikanten waarschijnlijk ook een 650 watt voeding aan voor een bepaald aantal graka's in plaats van lager. Ze trekken hooguit 285 watt max.continue.

"Uitzondering: Gele picoPSU's in combinatie met veel harde schijven. Een harde schijf trekt behoorlijk wat piekstroom bij het opstarten; zowel op 12V-lijn als op de 5V-lijn. Hier is de rating van je 5V-lijn erg belangrijk. Gebruik hier als vuistregel 1A per harddisk. De picoPSU-90 is bijvoorbeeld berekend op ongeveer 4.5A op de 5V-lijn (passief gekoeld, bron: mini-box[1]). Als je nog wat ruimte voor andere verbruikers op 5V wilt houden zou ik daar niet meer dan 3 harde schijven aan hangen."

"A bad power supply can burn or not withstand a peak voltage that will break one or several components of the computer."

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 september 2019 23:41]

Berekeningen kloppen van mij gewoon hoor.

voor 425 watt met 15% verlies moet je 500 watt stoken. Dus zo onzin is mijn verhaal niet.
Laat eens zien welke voeding 100% haalt? Je hebt ook met andere verliezen te maken.
Klopt, maar als de gpu-verkoper een 600 watt voeding aanbeveelt (zoals bij de 5700 in de mainstream build) en hier komen ze aanzetten met een 400 watt, zit er toch wel een gigantisch verschil tussen.

Dus, wie zit er hier te slapen?
Jij in ieder geval niet. Ik zou minimaal de geadviseerde wattage aanhouden. ;)

Grote kans dat je pc met die 400watt voeding niet eens wil opstarten omdat je opstart piek veel groter is. Je opstart piek is meestal veel groter dan je gemiddeld opgenomen vermogen onder belasting. Vandaar dat ze ook een 600 watt voeding aanbevelen.

High end systeem:
Die 560 watt is een platinum die onder belasting op 90-91 procent zit van het opgegeven vermogen.

Je zit dan op 504 watt, zeg maar precies 500 watt. Die processor doet 105 watt, die graka doet Energieverbruik tijdens gebruik 215 Watt. Dat is samen 320 watt, met 500 watt heb je dan voldoende voor andere interne apparaten zoals geheugen, SSD, koelers etc. Geheugen neemt meer dan een SSD...

De fabrikant beveelt zelfs een 650 watt voeding aan, waarschijnlijk alleen voor de piekspanning, want onder belasting vraagt het maar 215 watt max. Iddle neemt het nog minder.

Dus, in principe zou een platinum 560 watt voeding kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 1 september 2019 12:16]

En nou is het weer jammer dat ik je geen + kan geven; duidelijke uitleg, en ook meteen goed advies.

Hoe kijk je tegen een 750 watt gold aan, zoals deze?
pricewatch: Gigabyte G750H

Iets te, of net goed?
Als je denkt je pc uit te gaan uit te breiden, zeg meer SSD's of geheugen of een andere, grotere graka dan moet je daar rekening mee houden. Denk aan geheugen voor een 5 watt max per stuk en een SSD ook een paar watt extra, HDD's enz. Ook koelers kunnen behoorlijk wat watts eten, vooral je (grote) cpu koeler...en veel behuizing koelers, zeg maar 2 watt per stuk. De grootste slupers zijn uiteraard je CPU en de GPU. De top end GPU's kunnen tot 285 watt opslurpen... 2 x 8 pin = max 2 x 150 watt max. = 300 watt max wat ze mogen opnemen.
Er zijn natuurlijk gewoon calculators te vinden om er achter te komen welk wattage aan psu je nodig hebt.
Zoals https://outervision.com/power-supply-calculator
Als je deze invult zie je dat de 400Watt voeding het gewoon haalt, maar er inderdaad niet heel veel headroom is. Het 450Watt model wat ze er ook bij vermelden is dan waarschijnlijk een betere keuze. 600Watt is echt niet nodig.
Als je jouw psu calculator gebruikt en daar de precieze config ingeeft voor de midrange, dan geeft 'ie al als voorgestelde psu minimaal 450 watt aan, en als voorgestelde die je moet kopen volgens hun een 650 watt bronze psu. Als je die 450 watt aanhoudt, kun je nog niet met goed fatsoen er een of twee hdd's als massa opslag bij hangen.

En hier zetten ze er 400 watt neer? Heel erg slordig.

EDIT: Waarom 2x ongewenst? Als je het zelf narekent, zie je dat ik gelijk heb.

[Reactie gewijzigd door Little Charlie op 1 september 2019 18:52]

Als ik hem invoer kom ik op load Wattage 371Watt uit. Recommended geeft hij dan 421Watt aan.
En de ventilators in de case, inclusief licht?

En is 400 watt sowieso dus te licht.

[Reactie gewijzigd door Little Charlie op 1 september 2019 23:00]

Heb hem nog een laatste keer ingevuld en hierna hou ik er echt mee op.
Desktop Motherboard
AMD Ryzen 5 2600
2 x 8GB ddr4 module
1x M.2 ssd
1x standard keyboard
1x standard mouse
2x 120mm fan
1x 92mm fan
Betreft licht kom ik dit niet in de build tegen en dus is dit ook niet er in gezet. Dit zou voor een paar Watt verschil zorgen en maakt dus niet erg veel uit. Tenzij je er een enorme kerstboom van maakt misschien.
Hiermee kom ik op 371Watt load en 421Watt recommended uit.
Zoals elders ook al is aangegeven kan je een B-merk voeding van een veel hoger vermogen prima vervangen door een voeding met een lager vermogen en hoge effeciency rating. De aangeraden voeding voldoet voor dit systeem prima, maar zelf zou ik inderdaad eerder voor het 450Watt alternatief gaan. Maar dan dat is in principe niet perse nodig en zorgt voor een lagere efficiëntie.
De fans zijn verlicht (wit). Is wel weinig, maar daar komt die verlichting van.

Als je naar beneden scrollt komt er een 650 watt EVGA bronze psu als "kopen"-aanbeveling. Kijk, dat ze je een wat zwaardere aan willen smeren, prima, maar als je een 400 watt neemt zoals hier aangegeven wordt zit je meteen vast als je wilt upgraden.

En waarom zo krap? En als ze verslijten over de jaren hou je niks meer over, dan heb je over een jaar of drie-vier een nieuwe nodig. Want hoe ouder ze worden, hoe moeilijker ze het krijgen, en hoe zwaarder de andere onderdelen het maken. Want hoe goed je het ook schoon maakt, er blijft altijd stof achter wat het zwaarder maakt voor de motortjes van de ventilators, waardoor ze ook meer stroom vragen... Je psu geeft dan veel te vroeg de geest.
De fans zijn verlicht (wit). Is wel weinig, maar daar komt die verlichting van.
https://www.fractal-desig...c/dynamic-x2-gp-12/black/
Nee dat zijn ze niet...
.
Verder hoeft je niet in te gaan op een advertentie. Als je qua rating dichterbij je echte piekverbuik zit. En daarbij is het werkelijke verbruik in de praktijk meestal nog een stuk lager. 1e review die ik vind als ik zoek naar system power use van een 2600 is deze. https://www.guru3d.com/ar...yzen-5-2600-review,7.html
Als je die config invoert in de claculator kom je op load wattage al ruim 100Watt hoger uit en recommended nog hoger. De calculator neemt al een marge. Als je die zelf ook nog eens gaat nemen en dan nog hoger gaat omdat je op groei berekend wilt zijn is dat gewoon zware overkill en slecht voor je efficientie.
Verder doe je de aanname dat bij een upgrade je verbruik flink omhoog gaat, wat uiteraard helemaal niet het geval hoeft te zijn.
Sorry, inderdaad, in de plaatjes getrapt. Niet zo belangrijk, is toch geen 25 watt.

Maar je wil niet beginnen over de slijtage van de onderdelen en de psu zelf, en daardoor het eerder moeten vervangen van de psu.
De aanbevolen wattage vanuit de GPU fabrikanten is altijd gebaseerd vanuit worst case. Dus voor het geval iemand besluit om zn brakke coolermaster uit 2012 nogmaals te gebruiken..
Daarnaast hebben de meeste voedingen ook een opgegeven continue vermogen van bijvoorbeeld 550W, piekvermogen kan dus hoger zijn. Daarnaast zal een dergelijk systeem als het budget systeem met een 400W voeding nooit geen 400W vragen, hooguit piek wat dus prima opgevangen kan worden.
Dan waarom heeft de budget met een 570 een 450 watt voeding, zoals aanbevolen, en de mainstream met de 5700 een 400 watt, terwijl daar een 600 watt aanbevolen wordt?

Da's gewoon slordig.
Nee dat kan prima zijn.. lees de topics op het forum even en lees de overwegingen van de keuzes..
Niets met slordig te maken, de aanbevolen wattages vanuit ze GPU fabrikanten gaan gewoon nergens over en daar zit echt een heel stuk veilige marge bij in voor slechte psu’s.
Helemaal niet.. het is alleen een fabeltje dat zwaarder altijd beter is met een psu.. juist het tegenovergestelde. Maar als je safe wilt zitten en ruimer voor een eventuele upgrade dan kan je een zwaardere psu pakken. Dat hadden ze wel mogen benoemen wat mij betreft.
"Als je 500 watt nodig hebt en je koopt een 590 wat voeding die silver is, heeft 15% afwijking bij belasting en zit je op zo'n 85% efficiëntie."

Dat klopt dus echt niet. De maximale efficiency van welke psu dan ook zit tussen de 40 en 60% belasting. Als jij een 590wattter koopt (max wattage) en 600watt verstookt zit je of niet op de 15% efficiency of de efficieny is nog beter als je die psu slechts 40 tot 60% belast. Alle grafieken, van alle psu's, ja zelfs de slechtste, laten hetzelfde beeld zien: minder effiecient onder de 40 en minder efficient boven de 60.

Verstook je dus vaak 300watt, zit je met een psu van 500 a 600watt het beste.

Hier heel veel psu efficiency curves: https://www.google.nl/sea...AUIESgB&biw=2520&bih=1298

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 september 2019 17:10]

Ik heb andere gezien die tussen de 50 en 75% belasting zitten. Dat houd ik zelf ook meestal aan, dan zit je redelijk save.

Overigens zit soms tussen 75% en 90% belasting maar enige procenten. Je verstookt dan iets meer maar een duurdere voeding hiervoor kopen zou nog inefficiënter kunnen zijn omdat hij dan in een keer twee keer zo duur wordt.

Voor 2-5% meer inefficiëntie ga je niet een voeding kopen die aanzienlijk duurder is omdat je misschien maar een paar cent extra verstookt per jaar.

Bij de meeste kant en klare pc's worden juist de voedingen meestal te zwaar belast, tussen de 90 en 95%, waardoor je problemen krijgt. Zoals voedingen die in de fik vliegen e.d.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 4 september 2019 15:44]

Ik denk dat qua efficientie die 560 watt juist een goede sweetspot is. Het max gebruik zit misschien op 450 watt zonder OC. Meer is niet beter.
Bij een voeding gaat het niet altijd om de aangeduide Wattage, 650 Watt van een B-merk kan rustig vervangen worden door een zeg 500 Watt A-merk. Als je daar niet veel kijk op hebt kun je daar behoorlijk de boot mee in gaan. Er zijn merken die maar wat op de sticker zetten en uiteindelijk blijkt dat die 650 Watt maar heel even kortstondig gehaald kan worden voordat het geheel systeem ermee ophoud. :) … plat gezegd.
Mooi om te zien dat voor high end 32gb aan geheugen is gekozen.

Nog steeds lees ik her en der dat 32 GB overkill is en totaal zinloos. En toch heb ik voor mijn volgende systeem ook voor 32 GB gekozen (het zelfde als in deze BBG) want het is spotgoedkoop.
mijn oude systeempje is inmiddels 5 jaar oud en had 16 GB geheugen. Destijds ook zwaar overkill, nu standaard.

Kortom, wanneer geheugen zo goedkoop is, lekker voor ruim geheugen kiezen. Met een itx systeem kun je er later niets meer bij prikken en de modules kunnen zomaar in prijs verdubbelen.
En geheugen kun je nooit teveel hebben, enkel te weinig.
Het gaat hier om een game systeem. Gezien de aanzienlijk prestatie winst bij geheugen met goede timings rond 3600+ ben ik het niet eens met je stelling. Er is geen enkele game die winst haalt uit de extra 16gb ram terwijl er uit verschillende benchmark blijkt dat strakke timings en hoog geclockt geheugen een merkbaar verschil in prestaties geven. Daarom vind ik het ook een aparte keuze van tweakers.
Zo is het ook.

Ik heb 32gb C14D van iemand overgenomen en heb zowel testen gedraait in 16gb (strakke timings en OC) en 32gb (mindere timings, mindere mhz) en merkte echt dat er met strakkere timings , dus met 16gb, een beter resultaat werd neergezet. Er zijn ook diverse benchmarks te vinden die dit ook tonen.

Ik heb dus ook veel liever 16gb, strakke timings en hoge OC Mhz (3600+) dan 32gb en minder strakke timings en Mhz.
Strakke timings zijn duur, daarnaast is voor ryzen snelheid nog steeds het beste. Timings zijn met de 3000 serie ook belangrijk, maar wil je niet overklokken voor nog strakker of sneller met strakke timings, dan is 3600 het beste (zelfs als die c18-c19 is, is dit sneller in games dan 3200 c14, kijk youtube linus tech tips en andere). 3600 c14 is ook met 16gb net zo duur als 3600 c18 32 gb.

Ik ben nu een itx systeem bouwen en wil de cpu + ram 5-8 jaar gebruiken. Ik ben overgestapt op 1440p en bij battlefield 5 gebruik ik op ultra 10gb ram, dit was 2 jaar terug nog maar 8gb. Gezien ik niet kan bij prikken, de prijzen nu enorm laag zijn, er in die tijd nieuwe consoles komen met higher res textures en krijg Chrome en andere programma's open wil hebben, wordt 16gb te weinig met 2-3 jaar in deze situatie.

Voor iemand die bij kan prikken, is het mogelijk een goede optie om strakker te gaan met 3600 mhz 16gb, maar 2x dual channel kost ook weer 5fps, die je juist wint met sneller en strakker. Dan kan je net zo goed 32gb gaan en losser, nu de prijzen zo laag zijn. We praten echter ook maar over 5 fps tussen 3000 en 3600 mhz, verschil in prijs is nog klein. C14 - c19 ook 5 fps maximaal, is dat echter die 50 tot wel 200 euro meer bij sommige kits wel waard? Nee...
En over hoeveel verschil in FPS heb je het dan? Verschil van 5 FPS op een gemiddelde van 140fps?
ik heb mijn 16GB kitje van 3000 Mhz met een CL van 16 naar 3200 CL 14 gedaan en krijg zo'n 6% performance boost in games. Het was ook echt de keuze van tweakersnet en niet van de tweakers om er 32 GB in te stoppen. Maar het gekozen zetje is Micron E-die ram wat HEEL goed te tunen is. Wordt wellicht wel lastiger tunen met 32 GB t.o.v. 16 GB
6% zegt in dit geval nog steeds niks over de absolute FPS. 200 of 212 FPS is niet zo spannend namelijk.
En misschien is het ook nog eens zo dat die winst in procenten kleiner wordt naarmate je verversingssnelheid lager is, dat het dus b.v. rond de 60 geen merkbaar verschil meer maakt.
Merkte je het echt? Gewoon als je aan het gamen was?

Dat het verschil meetbaar is geloof ik direct maar ik heb grote twijfels of je het in een blinde test echt zou merken.
ja ik kan de zelfde framerate houden bij forza horizon 4 bijvoorbeeld en de settings nog wat opschroeven
Merkbaar tijdens een blinde test? Wellicht als je erin getraind bent. Iemand die wat gamed her en der en niet serieus ermee bezig is, zal het niet merken. Het is verwaarloosbaar, maar in enkele spellen merkte ik wel op dat het net wat soepeler ging op de wat hogere settings.

Het is dat ik zo'n set goedkoop kon krijgen (prijs van de goedkopere hogere timing sets) dus de keuze was makkelijk, anders had ik ook zo'n goedkoper setje gehaald. Dat verschil is voor mij niet storend, wellicht voor een pro dus wel waar alle beetjes helpen of als je gewoon van OC/knutselen houd. :-)

Denk dat je beter tot DDR5 kan wachten, wellicht dat dat een betere investering gaat worden ipv zo'n low latency setje.

[Reactie gewijzigd door Ferio op 1 september 2019 23:05]

Het is denk ik meer een keuze van de auteur van het artikel, 16GB is meer dan zat, daar is bijna iedereen het wel over eens.

Als je per se het beste uit je PC wilt halen en geld er in wilt stoppen dan kan je dat beter in andere onderdelen stoppen, dat extra geheugen is meer iets voor extreme gebruikers.
Hij zegt tot duidelijk dat 32GB wenselijk is als je ook zaken als videostreaming doet, anders is 16GB genoeg. Lijkt me duidelijk verhaal.
Mwah, €150 voor enkel het geheugen is niet mijn definitie van sportgoedkoop. Met dat budget zou ik het waarschijnlijk ook doen, maar wil je wat besparen dan lijkt me 16GB ook niet verkeerd, je kan toch nog altijd makkelijk upgraden. En ik weet niet hoe het bij andere spellen zit, maar met wat ik speel ben ik nog nooit in de buurt van mijn 16GB gekomen.
Helemaal mee eens. Mijn vorige rig had ook 32GB, en dat was prima dus ik was bang dat ik met 16GB tegen beperkingen aan zou lopen, maar dat valt vooralsnog mee door de snelle harde NVME. Vandaar ook dat ik me verbaasde over de intel schijf. Dat is QLC en die valt onder wat langere belasting behoorlijk terug in snelheid. Er zijn betere oplossingen voor geheugen en schijf, maar het zijn keuzes en voor iedere keuze is wat te zeggen.
De Intel SSD valt niet terug door langere belasting. Er zijn inderdaad senario's waarbij de performance flink kan inzakken, maar dat zijn dusdanig uitersten die gaat een gemiddelde consument of gamer niet merken (tegen aan lopen). Bijvoorbeeld kopieer acties waarbij je in eenmaal een aanzienlijk deel van de opslag capaciteit wegschrijft naar de SSD, zie ook reviews: Intel 660p-ssd - De eerste qlc-ssd getest

Wat betreft levensduur zou ik mij ook niet druk maken, Intel geeft 5 jaar garantie. Tegen die tijd bouwt de gemiddelde gamer alweer een ander systeem. :)

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 1 september 2019 11:12]

Ik heb er 120 Euro voor betaald. Dat vind ik spotgoedkoop ja. Zeker voor ram dat ook nog eens een zeer goed overklokbaar is.

En qua upgraden, ik zei erbij dat ik een itx systeem heb. Plek voor 2 repen dus makkelijk upgraden zit er niet in.

En nee, tijdens gamen kom ik geen geheugen tekort. Maar soms met een paar tabjes open en wat andere zaken op de achtergrond, wil het weleens tekort schieten.

[Reactie gewijzigd door ZenTex op 1 september 2019 11:42]

Het is ook zo dat je misschien over 3 jaar toch meer geheugen wil, en als de prijzen dan verdubbeld zijn... geheugen is nogal een varkenscyclus.
Ok mijn PC is niet de nieuwste meer 4790K van wat jaren geleden maar toen al voor 32GB gekozen. Kom ik wel eens tot 32 GB? Nee dat niet, kom ik wel eens net over de 16GB? Ja zeker, al zijn er inderdaad niet veel games die dat doen, en de games die dat doen zoals bijvoorbeeld RUST (open world games zijn meest waarschijnlijke die dit doen) kunnen ook met minder GB starten en draaien er kunnen echter onverklaarbare lag spikes optreden die kort en weinig voor komen (als de rest van je systeem dik genoeg is). Ik zelf had die lag spikes niet en merkte dat als ik RUST speelde op het systeem met 32GB dat RUST bij servers met groter als default maps geen krimp gaf. Terwijl ik van veel vrienden klachten hoorde over de servers die grote maps hadden. 1 keer de helft van de dimms verwijderd om te testen of dat het probleem was en ja toen had ik ook lag spikes die ik niet kon vertalen naar de actie op het scherm (moment van lag is willekeurig en niet gelijk met heftige effecten zoals instortende gebouwen). Tevens was te zien dat de game zelf minder geheugen was gaan gebruiken waardoor ik met 16GB lang niet in de buurt kwam van die 16GB de game. Ik moet toegeven mijn game library is niet heel groot maar als RUST dit doet zullen zeker meer games dit gedrag vertonen.
Je games gaan meer gebruiken als er meer beschikbaar is, wil niet zeggen dat dit nodig is hoor. Het wordt gewoon gealloceerd omdat het er is, meer niet. De kans is veel groter dat die lagspikes door je VRAM komen niet door je DDRAM.
Maar hij kreeg de pieken dus alleen wanneer hij de helft van zijn geheugenreepjes verwijderde.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 2 september 2019 00:59]

Ik heb geen idee van rust (wellicht zwaar gemod?), maar op 1440p is 16GB nu nog ruim voldoende voor gaming. Het kan natuurlijk ook zijn dat rust gewoon bagger uptimisation heeft of bagger ram management. Maar ik hou je niet tegen om nu 32GB ram te halen hoor, zeker gezien de prijzen nu een beetje gestabiliseerd zijn.
Slechte optimalisatie ligt inderdaad voor de hand, of een software-probleem specifiek voor zijn systeem.
ik vind het voor een pc die gericht is op gaming, behoorlijke overkill. Ik zou er dan eerder voor kiezen om, indien wenselijk, over 2 jaar nog geheugen bij te prikken.
Net als de keuze voor Ryzen 7 3700X. Als je puur naar gaming kijkt, is deze ook overkill t.o.v. de 3600

Met deze specs kan je beter de naam aanpassen van High-end gamesysteem naar High-end gamesysteem & videobewerkingssysteem
Het probleem bij later geheugen bij plaatsen is, dat je dan met vier modullen zit. Als je snel geheugen met strakke timings hebt gebruikt, dan zullen deze timings hoogst waarschijnlijk minder worden. Vier modullen vercht namelijk meer van een moederbord. Om die reden ben ik begin dit jaar ook direct naar 2x16GB gegaan. Overigens bepaalde games smullen ook van 32GB geheugen. :)
Even N=1.
Ben het hier duidelijk mee eens.
Pas geleden besloot mijn systeem -om stupide redenen- naar Single Channel over te schakelen. En had ik nog maar 8GB ter beschikking. God, wat werd mijn PC ineens traag! FireFox liep tegen zijn limieten aan, mijn pagefile.sys werd ineens weer ingezet; 16GB is tegenwoordig standaard. Terwijl bij de bouw van dit systeem (2015) 8GB de standaard was.
welke taken doet u met uw pc?
not that much.
Thuis vooral surfen, office en wat netwerken enzo.
FF pakte iets van 3GB en de rest van het systeem liep daardoor ineens in slomo...
misschien de browser qua inhoud helemaal leegmaken, van ublock extensie voorzien en eens kijken of het probleem hetzelfde is. test ook met andere browsers.

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 1 september 2019 17:58]

Mijn Firefox neemt ook wel eens bijna 8 GB in na lange tijd browsen met veel tabs. Chrome schijnt nog meer geheugen te gebruiken dan de vos.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 2 september 2019 00:05]

Eensch. Circa 10 jaar geleden mijn huidige systeem samengesteld, destijds was 4GB de norm en 8GB een overkill. Dat beeld veranderde al vrij snel, en vandaag de dag moet ik Chrome afsluiten voordat ik een grote game op start. Natuurlijk is dit systeem behoorlijk "rijp" te noemen -ben dan ook bezig met een nieuwe build- maar het tekent voor mij wel dat bezuinigen op geheugen je snel genoeg in de kont bijt. Ik ga dan ook voor 4 reepjes van 8 :)

Daarnaast is het argument "je kan altijd later geheugen bijprikken" valide, maar, ga je over een jaar of 2-3 nog 2 identieke reepjes vinden? (Oké, hoeven misschien niet identiek te zijn, ik heb weinig verstand van geheugen timings)
Een half jaar geleden zat ik in precies dezelfde situatie, computer van 10 jaar oud met 4 GB.

In mijn nieuwe computer begon ik met 8 GB, maar een aantal maanden later nog 8 GB gevraagd voor mijn verjaardag, ook omdat de prijzen toen 40% lager waren geworden. Dus het loonde om nog even te wachten. Maar nu staan de prijzen op stijgen, dus kun je beter meteen met veel beginnen en niet wachten op bijprikken, denk ik.
Wat ik hier altijd mis is een Windows licentie?
Mee eens, dat zul je toch in de budgettering moeten meenemen, in ieder geval voor de gaming builds.
Dat is een feit, nu wordt misschien de illusie gegeven (aan mensen die er niet zoveel van weten maar gewoon een - game- pc willen) dat je bv voor 800eur een kant en klaar systeem kunt kopen.
Buiten wat bios staren, wat ik niet echt aanraad aan die mensen, zit er dan niet veel plezier in.. of je moet er Linux op installeren..
Een Windows licentie zou er gewoon standaard mee moeten inzitten, wat de prijs natuurlijk met 100eur verhoogt.
Je kunt via (legale) grote webwinkels veel goedkopere licenties krijgen, en je kunt vaak een licentie van een oude computer hergebruiken. Dus ik denk dat het lastig wordt om daar allemaal een prijs van te maken. Ik denk dat er weinig mensen hier zijn die bij elke build 100 euro neertellen voor Windows.
Windows licentie mis ik ook ja. Dat stoort mij al jaren. Pak dan de goedkoopste licentie, zolang het legaal is. Hoort bij een gaming pc. Of ik dat nu leuk vind of niet met mijn Linux voorkeur. Prijzen moeten gewoon te vertrouwen zijn. Totaalprijs is totale prijs immers.
Zoals ik al zij gebruiken veel mensen de licentie van hun oude computer, dus kost het ze helemaal niets...
Wat ik eigenlijk meer mis, is een BBG van Beeldschermen. Ik denk dat Toetsenbord muis wat overdreven wordt.

Het is alleen dat je nu voor 1500 euro een desktop bij elkaar schroef, maar je hebt niks om op te kijken.

Ik zou heel graag willen weten wat een knappe/sterke/goede 1440p beeldscherm is met 100 of zelfs 144hz. Heb een mooie 34 inch gezien, maar of het was is, is mij een raadsel. Ik kan alleen niet echt wat vinden op tweakers over beeldschermen vergelijking en tests... HWiNfo heeft er 1 recent en kwam/komt schermpje niet echt super uit, maar iets beter dan niets.
Na de review van de Kingston A2000 verschenen er heel wat negatieve opmerkingen over de Intel 660. Zou het high end systeem niet proviteren van een 3600 non-x cpu en dan een betere SSD?
Dat ligt er aan wat je met de PC gaat doen, als je de PC vooral voor gamen wilt gebruiken dan maakt het niet zo veel uit, die snelheidsverschillen zal je niet eens merken.

De intel 660p zijn QLC, dat is meer voor mij waarom ik er zelf niet voor zou gaan, maar als je niet wilt wachten op de kingston A2000 dan kan je gerust voor de goedkopere intel 660p gaan.
De Samsung Evo is nog beter maar ook weer een stuk duurder. Je kunt de High end opties ook als leidraad nemen en hier en daar veranderen als je dat zelf nodig acht.
Ik ken vooralsnog niemand die "bij normaal gebruik" (ook gaming + "het standaard rijtje") tegen de limieten van een 660p 1TB aanloopt.
De mensen hier die QLC en/of de 660p in het bijzonder zo afbranden hebben volgens mij een heel ander idee over wat normaal gebruik is dan de echte normale gebruiker. ;)

Natuurlijk zijn/komen er nu ook alternatieven met TLC die technisch gewoon beter zijn en toch niet of nauwelijks duurder, dan is dat uiteraard een betere keus, maar die alternatieven zijn er nog maar net en betekenen, ook nu, zeker niet dat een 660p een slecht product is die je standaard iedereen zou moeten afraden. Dat is ook waarom ze in deze BBG gewoon weer staan, er is niks mis mee voor de doelgroep!
Misschien kan het high-end gamesysteem beter worden hernoemd naar "streaming systeem"? Bij heel veel keuzes wordt namelijk benoemd dat ze alleen nut hebben voor streaming, en dat er voor gaming een andere keuze wordt gemaakt.
Ik heb het topic gevolgd en er was een hele discussie op dat high end thread gaande, uiteindelijk kwam het er op neer dat dat er twee kampen tegen elkaar stonden, de beste bang voor buck kamp en de gebruik het volledige budget/beste build kamp.

Uiteindelijk is dit er uit gerold en je hebt gelijk, het high end budget is meer een streaming rig geworden, zelf vind ik de 3700+ totale overkill, je kan best besparen als je niet geïnteresseerd bent in streamen, de alternatieven staan in ieder geval in het artikel.
Dat de dag dat een type processor van AMD 'overkill' wordt genoemd is gekomen vind ik nog altijd bijzonder. Een aantal jaar geleden was dit nog ondenkbaar. :P

Ondanks dat ik meer van de 'bang for the buck' ben zou ik in een high-end dezelfde processorkeuze hebben gemaakt als de BBG. Er gaat al een behoorlijk bedrag inzittten, waarom dan niet meteen aan de ruime kant van het spectrum zitten? Op het totaalbedrag is de meerprijs niet zo heel veel hoger en je hebt een PC die je kunt voeren met de meeste workloads.

Voor mij is dat wel onderdeel van de definitie van high-end. De discussie snap ik echter ook en ik begrijp ook de verdeeldheid. Beide kampen hebben namelijk goede argumenten achter de gebruikte hardware. :)

Het feit dat er zulke discussies worden gevoerd is wat dat betreft wel een teken dat er eindelijk weer wat te kiezen valt.
Het volledige budget kamp bestond ook weer uit twee kampen, degene die dan voor maximale FPS gaan met een 2080S, en degene die die geen goede prijs/kwaliteit vonden en dus een 3700X erin wilde hebben.

Voor gamen vind ik een aantal van de keuzes wel apart. En tja streamen, ik zal wel oud worden, maar waarom wil je nou streamen voor de 3 mensen die jouw stream kijken.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 1 september 2019 10:26]

Nou ja, uiteindelijk is de beslissende factor de persoonlijke voorkeur, het is ook niet dat er belachelijke aanbevelingen in het artikel staan, ik zou zelf andere keuzes maken.

En als je het leuk vind om voor die drie mensen te streamen dan is het een prima build.
Ik vraag mij uberhaupt of streamers een BBG nodig hebben. De streamers die ik ken/tegen kom zijn gasten die al dan niet gesponsord op stevige systemen spelen, en weten heel goed wat er te koop is.

Volgens mij is de doelgroep "ik wil nu een gamepc en wil het beste voor 1500 euro" een stuk groter.... just my 2 cents

[Reactie gewijzigd door Appie Heijn op 2 september 2019 20:34]

Eens! In December ga ik een game pc kopen met een budget van €800,-. Om die reden hou ik sinds Mei de bbg nauwlettend in de gaten om te kijken naar de ontwikkelingen. Ik heb er zeer weinig verstand van dus voor mij moet het plug&play zijn zonder bios updates o.i.d. Een vriend van mij heeft het basisgamesysteem gekocht van bbg Mei 2019. Alles zelf gemonteerd en draait perfect, kind kan de was doen.
Zodoende hier terecht gekomen, om zonder kennis de beste waarde voor je geld te kopen.
Zou het beheersysteem niet gebaat zijn met 2x4 gb geheugen?

Je beperkt dan wel de upgrade mogelijkheid, maar in dual channel krijg je direct meer prestatie.

Ik kan het natuurlijk fout hebben dat de prestaties dan veel beter zijn.
Voor basis taken zul je het verschil niet merken. Mijn laptop heeft 8gb singlechannel en netflix/browser is niet langzamer dan mijn 32gb dualchannel desktop.
Zoals je in het artikel kunt lezen zou je er ook een simpel spelletje mee kunnen spelen. Zoals Fortnite. Door de Vega 8.
Dan zou je volgens mij wel profiteren van dualchannel,

Voor de simpele taken als browsen, office en mail lijkt het mij inderdaad geen winst te geven, of minimaal.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Internet

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True