Op basis van de data die we tot dusver hebben verzameld, is de Turing-generatie geen onbetwiste aanrader. De prestaties zijn weliswaar stukken beter geworden: de framerates stijgen in 4k met gemiddeld 34 procent voor de RTX 2080 Ti tegenover de GTX 1080 Ti. De prijs is echter nog veel harder gestegen: de 2080 Ti is met een adviesprijs voor de Founders Edition van 1259 euro zo'n 70 procent duurder dan de omstreeks 750 euro die een 1080 Ti momenteel kost en als we naar ongeveer gelijke prestaties kijken, dan kost een 1080 Ti minder dan een 849 euro kostende RTX 2080, terwijl de Turing-kaart maar iets beter presteert. Bij een niet-overgeklokte 2080-kaart zal het om het even zijn of de 2080 of 1080 Ti aan kop gaat.
Juist op het punt waar de prestaties van Turing het verschil kunnen maken, namelijk in games met dlss of raytracing, is nog niets te testen en belangrijker, nog niets te spelen. De komende maanden moet een handjevol games raytracing gaan ondersteunen, er zijn in totaal tien games in ontwikkeling met die techniek aan boord. Dat aantal is voor dlss hoger, maar bij introductie van de Turing-kaarten zijn er bitter weinig games die daadwerkelijk van die Turing-features gebruik kunnen maken.
En al die features zijn niet gratis, noch wat de prijs van de kaarten betreft, noch wat de oppervlakte van de chips betreft en noch wat het voor het opgenomen vermogen betekent. De hoge prijzen zijn wel enigszins te verklaren door de grootte van de chips. Nvidia kan in het beste geval namelijk maar een stuk of 70 Turing-dies van 754mm2 uit een wafer halen, tegenover ongeveer 110 Pascal-dies. Daarbij gaan we uit van een yield van honderd procent, wat zeker bij een grote chip als de TU102 op zijn zachts gezegd optimistisch is. Dat verklaart niet het volledige prijsverschil, maar wel een deel.
De prijs voor al die extra transistors en rekencores betaal je niet alleen in harde euro's, maar ook in opgenomen vermogen. De Turing-gpu's zijn idle een stuk minder zuinig dan Pascal, en ook onder load zijn de RTX'en minder zuinig. Die cijfers kunnen overigens nog verder uitschieten, want de tensor- en rt-cores zijn niet actief bij de stroommeting.
Kortom, wil je de snelste kaart van dit moment, dan kun je niet om de RTX 2080 Ti heen. Je betaalt er wel flink voor, maar er is niets dat sneller is op dit moment. Die snelheid haal je bovendien in 'legacy'-games, die geen raytracing of dlss ondersteunen. Als en wanneer dit wel ondersteund gaat worden in de games die je speelt, kan de kaart zijn voorsprong waarschijnlijk verder uitbouwen. Dat is wel een gok, want op dit moment kunnen we dat niet staven met cijfers. Wat we wel kunnen staven, is dat de RTX 2080 in de meeste gevallen nauwelijks sneller is dan GTX 1080 Ti, die iets goedkoper is. Je kunt er dus voor kiezen om iets meer geld uit te geven en een kaart te kopen met toekomstbestendige features die je al dan niet gaat kunnen gebruiken, of je kunt een oudere generatie kopen die nu nog goed meekomt, maar hardware ontbeert die Turing uniek maakt. We zouden momenteel dus voor een 2080 in plaats van een 1080 Ti of 2080 Ti kiezen. De RTX 2080 Ti is alleen een aanrader als je absoluut de snelste kaart wil ongeacht de prijs, en enkel als je op 4k gaat gamen.