Samengevat
De Vivobook Flip is een relatief lichte convertible, waarvan de behuizing toch gedeeltelijk van metaal is gemaakt. Dat ziet er goed uit, maar is niet overal even stevig, vooral rondom het toetsenbord. De laptop is uitgerust met een vingerafdrukscanner, die helaas een hoek van de touchpad onbruikbaar maakt. Er zitten twee langzame usb 2.0-poorten op die best usb 3.0 hadden mogen ondersteunen. De processor is in een aantal benchmarks erg snel, de accuduur komt uit op een uur of acht en eventueel is de laptop uit te breiden met een 2,5"-sataschijf.
Pluspunten
Eindoordeel
Asus' laptops met een 360 graden draaibaar scherm krijgen de naam Flip. De high-end exemplaren komen uit de Zenbook Flip-serie en kosten minstens duizend euro. De TP410 komt uit de Vivobook Flip-serie en is lager geprijsd, maar nog steeds voorzien van een Core i5-8250U-processor, 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd, en dat voor negenhonderd euro.
Dat het geen Zenbook is, blijkt wel als je de TP410 openklapt. In dichtgeklapte toestand ziet de convertible er strak uit, met een metalen achterkant van het scherm. Dat blijkt echter het enige metaal te zijn dat in de behuizing is verwerkt. Klap je het scherm open, dan kom je plastic tegen dat zijn best doet om op metaal te lijken, maar daar niet in slaagt. Ook de onderkant en de zijkant van de laptop zijn van plastic. Met plastic is op zich niets mis, maar de laptop had wel een slagje steviger gekund. De achterkant van het scherm geeft wat te makkelijk mee en tijdens het typen zie je de behuizing meeveren.
Een voordeel van de TP410 is dat hij wat dikker is dan andere convertibles van Asus. Dat klinkt als een nadeel, maar de extra dikte vertaalt zich niet in een hoger gewicht en met 1441 gram is de TP410 ongeveer even zwaar als een Zenbook UX461. Het voordeel zit hem in de aansluitingen, waarvan er niet alleen veel, maar ook de juiste exemplaren op zitten. De hdmi-aansluiting en sd-kaartlezer zijn full size uitgevoerd, waardoor je niet met verloopkabels of externe kaartlezers aan de gang hoeft. Er zijn bovendien drie usb-a-aansluitingen aanwezig, waarvan de linkertwee helaas op 2.0-snelheid werken. Voor een laptop in 2018 hadden we wel verwacht dat alle aansluitingen gewoon op 3.0-snelheid zouden werken, maar er zijn meer laptops in deze vergelijking die dat niet hebben. Op de Asus werken alleen de twee rechteraansluitingen, eenmaal usb-a en en een keer usb-c, op 3.0-snelheid.
Toetsenbord en touchpad
De TP410 heeft een toetsenbord met achtergrondverlichting die in drie stappen in te stellen is. Het toetsenbord geeft op zich duidelijke feedback, maar veert te makkelijk mee met je aanslagen, wat een goedkope indruk geeft. De hoeveelheid travel is samen met die van de Acer de kleinste.
De touchpad heeft een ingebouwde vingerafdruklezer en van die positie zijn we geen voorstander, omdat het een deel van je touchpad onbruikbaar maakt. Het oppervlak van de touchpad leek aan het begin van de testperiode niet helemaal vast te zitten, waardoor we het eerst door een gevoelloos stukje heen moesten drukken, voordat de touchpad een muisklik maakte. Dat hebben we in het verleden ook met Asus-laptops meegemaakt, maar gek genoeg verdween het euvel na verloop van tijd spontaan. Het feit dat er een vingerafdruklezer aanwezig is, kunnen we wel weer waarderen. We komen het op steeds meer laptops tegen, maar het is nog niet standaard.