'Nederlandse laptop bevat gemiddeld 18 bloatware-programma's'

Laptops bevatten in Nederland gemiddeld 18 stuks bloatware. Gemiddeld 10 programma's komen van de fabrikant van de laptop zelf, terwijl er 6 van andere partijen op de systemen gezet worden. Medion installeert de meeste software van derden fabriekshalve.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond onder 283 laptops, gedaan in twee jaar tijd. Bloatware of crapware is de aanduiding voor programma's die fabrikanten op eigen initiatief op Windows meeleveren, zonder dat de klant hierom vraagt. Vaak, maar niet altijd, gaat het om software die als overbodig wordt gezien en daarom alleen maar extra ruimte inneemt. Soms blijkt de software schadelijk, zoals het SuperFish-debacle van Lenovo liet zien. Voor installatie van programma's van derde partijen krijgen de fabrikanten meestal betaald.

Op vrijwel alle laptops stonden de probeerversies van Microsoft Office en een virusscanner, meestal McAfee. Packard Bell voorzag zijn laptops gemiddeld van 17 procent eigen programma's, terwijl Medion de meeste software van anderen meeleverde. Volgens de Consumentenbond levert Microsoft zijn Surface-systemen schoon af, wat natuurlijk logisch is aangezien Windows zelf al de nodige Microsoft-apps bevat.

Dat klanten de software ook echt ongewenst vinden toont de Consumentenbond aan met een peiling onder 1643 Windows-gebruikers. Van de ondervraagden vindt 73 procent dat fabrikanten niet tegen betaling programma's op een systeem mogen zetten en 92 procent wil dat zelf bepalen. Met het voorinstalleren van programma's voor het afspelen van dvd's en cd's blijkt 58 procent overigens geen moeite te hebben en de probeerversie van Microsoft Office vindt 17 wel gewenst. Ongeveer 91 procent wil geen trials van antivirussuites.

Office en antivirus Van fabrikant zelf Van derde partijen Totaal
Packard Bell 2 16,6 6,6 25,3
Lenovo 2 11,9 7,3 21,2
Toshiba 2 13 5,9 20,9
Acer 2 12,3 5,8 20
Medion 1,5 0 17,5 19
HP 2 7,2 7 16,2
Asus 1,9 11 2,2 15
Peaq 2 0 7,3 9,3
Microsoft 1 0 0 1
Gemiddeld 1,9 10,3 5,7 18

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-09-2015 • 12:03

306 Linkedin

Reacties (306)

306
297
214
1
0
0
Wijzig sortering
1) Probeer eens een laptop in Nederland te kopen zonder Windows. Bijna niet te doen.
2) Je krijgt niet eens een installatie-DVD om zelfs Windows er nieuw op te zetten.
3) Volgens mij krijg je niet eens een eigen Windows-registratie key.

Bah.
Registratiekey zit meestal in de "BIOS"
Het was een soort 'watermerk' in de bios die MS herkende en dus altijd een geldige productsleutel kon genereren of krijgen (een van de 2). Toen ik nog bij een computerwinkel werkte hadden we van die 'tool-disks' waarmee we onder andere de watermerken konden toepassen op iedere bios van de juiste fabrikant.
Waar jij het over hebt is het illegaal toevoegen van een SLIC 2.1 pubkey en marker in je ACPI tabellen. Dat is onderdeel van Microsoft's Offline Activatie voor System Locked Preinstallation. (Dus SLP OA, dat is ook waarom de COA op de OEM machines vaak OA op hun label hadden staan)

SLIC 2.1 (en ook SLIC 2.0) bestaan uit een marker en een pubkey in je BIOS, een certificaat (XRM-MS XML bestand) en een SLP key (generieke key per Windows editie). Het idee is dat niemand de moeite zou nemen dat zelf in z'n BIOS te flashen en dat het dus wel veilig zou zijn (NOT). Dat je het kan doen maakt het helaas niet legaal...

Voor Windows XP was er SLP 1.0, dat was een kwestie van een string in je BIOS's ACPI tabellen injecteren en hij werd automatisch offline geactiveerd, zelfs zonder code of certificaat.

Windows 8 en 10 (en server versies boven 2008) gebruiken een on-the-fly gegenereerde cryptografische combinatie van een paar UUID's, MAC adressen, een private key en een editie key, waarvan de private key niet op je systeem geïnstalleerd wordt maar alleen bij microsoft bekend is. Dat kan je dus niet reproduceren.
Anoniem: 309897
@2805624 september 2015 12:12
Gelukkig is het probleem dat je geen registratie key krijgt opgelost bij windows 10.
Doordat die nu bij Microsoft opgeslagen staat.
Nu hoef je alleen nog de juiste windows installatie te downloaden van Microsoft en je kan hem schoon instaleren.
Dat geldt voor de upgrade, koop je Windows 10 retail, krijg je er gewoon een key bij.
Je bedoeld dus dat je Windows 10 gewoon kunt downloaden en installeren, ook wanneer je een OEM-licentie hebt. Want de pest is dat normaliter je alleen de hersteldisks van de fabrikant kunt gebruiken, die de zelfde bloatware bevatten.

Bij Windows 7 heb ik het nooit geprobeerd, maar met Windows 8.1 kon ik met een OEM-installatie Windows niet opnieuw installeren met installatie-cd van eveneens Windows 8.1, die ik bij mijn PC had gekocht.
Voor zover ik weet staat de key niet bij Microsoft opgeslagen maar wordt die opgeslagen in je BIOS/EFI.
(klein detail dus)
Niet altijd. Niet alle pc's bieden EFI. Een enkele pc hier slaat het op in de bios.
Anoniem: 99894
@Xfade4 september 2015 18:47
merkpc => in bios
zo niet dan moet er een sticker op de pc hangen


bij MS staat niet de key maar een controle hardwarenummer voor de activatie (als je hardware verandert werkt de activatie niet meer!)
Volgens mij hebben de meeste Laptops ook een Sticker.

Maar ze hebben vaak ook een gedeelte van de schijf waarop de installatie geïnstalleerd staat. En er is een bepaalde toetsenbord combinatie nodig waarmee je opstart om die nieuwe installatie uit te voeren. Maar als je de schijf volledig formateerd ben je die installatie ook kwijt.
Trouwens de nieuwe installatie die op de schijf staat zit ook vol met bloodware dus het heeft weinig nut om dat te instaleren.
merk pc's/laptop hebben vrijwel altijd zo'n gedeelte op de hardeschijf, daarin zit de recovery partitie maar daar zit niet de key van windows.

zodra er een probleem is en je belt voor garantie gaan ze altijd eerst die recovery laten uitvoeren om zeker te zijn dat het geen software probleem is (waarop je geen garanite hebt en deze niet binnen moet komen)
En wat als je nou helemaal niet naar de crapware genaamd windows 10 over wilt ?
Ik wil op windows 7 blijven zolang het kan en denk dat ik daarna over zal moeten/willen naar een linux versie want de richting die windows opgaat met 10 bevalt me totaal niet.
Waarom nog een Windows installatie DVD meegeven als je gewoon naar instellingen kan gaan in Windows zichzelf kan later herinstalleren als een schone installatie? Ten tweede, je Windows key staat in het BIOS.
Omdat dat niet werkt als de disk waar het OS en de recovery op stond de geest heeft gegeven?
Eerste wat nieuwe machines vragen is een backup disc maken van het OS. Ik negeer die gewoonlijk.
Maar een rescue disc kan je toch altijd maken van Windows?
Alleen als de machine het nog doet. Dat is het hele punt.
Als je nog een andere machine hebt kan je inderdaad ook installatie-cd's downloaden van microsoft.com, maar dan moet je maar hopen dat je alle drivers hebt.

Niet dat ik er last van heb gezien ik Windows niet gebruik.
In Windows 10 werkt deze feature anders dan bij Windows 8. Belangrijkste punten:
In Windows 10, push-button reset features restore the OS by constructing a new copy of the OS using runtime system files located in the Windows Component Store (C:\Windows\WinSxS). This allows recovery to be possible even without a separate recovery image containing a backup copy of all system files.
Er wordt dus een verse Windows-image gemaakt op basis van de 'basis' van Windows, dus zonder aanpassingen van de fabrikant. Er zijn ook extensibility points in het proces voor de OEM, maar aangezien dit in Windows 8.1 ook al een optie was en hier (bijna) niet gebruik van werd gemaakt, verwacht ik niet dat dit bij 10 anders zal uitpakken. De Reset-functie blijft dus waarschijnlijk helemaal schone Windows-installaties afleveren.
Gewoon downloaden van windows.microsoft.com.
Alternate verkoopt hun eigen laptops zonder windows =)
Alternate eigen merk = BTO met alternate logo erop geplakt.
1) Zowel Dell als HP bieden laptops aan met Linux. Zullen er wel meer zijn. Dell en HP hebben in het verleden er zelfs mee geadverteerd, maarja er is (bijna) geen markt voor Windows-loze laptops.
2) Koop Windows 10 retail en u ontvangt gewoon een product key.
If you bought Windows 10 from an authorized retailer, the product key will be on a label inside the box it came in.
3) Niet als je upgrade, omdat je dan je Windows 7, 8 of 8.1 key houdt met een Windows 10 upgrade er aanvast geplakt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 4 september 2015 12:21]

Bto verkoopt laptops zonder Windows en of je er een installatie/recovery cd bij krijgt ligt volgens mij aan de fabrikant. bij mijn alienware 17 ( mid 2013 ) kreeg ik een cd voor me Windows ( 8.1 ) en een cd voor de benodigde drivers.
1. Klopt, al zijn ze er wel
2. Onjuist, iedere laptop van de bekende OEM's wordt met een recovery medium uitgeleverd. Dit kan een (set) DVD's zijn, maar ook bijv. een herstel optie via UEFI of zoals o.a. Dell doet bij de high end modellen, op een aparte USB stick. Daarnaast is er bijna altijd de mogelijkheid aanwezig om een 2de recovery optie te activeren door zelf een set DVD's of een USB stick te maken.
3. Registratie key is dan ook niet nodig bij OEM software, deze zit opgeslagen in de bios/UEFI. Enkel bij Retail versie's heb je een eigen installatie key nodig, en bij een laptop zit nooit een retail versie inbegrepen omdat deze flink duurder zijn dan OEM versie's, en nee, je krijgt bij een OEM licentie geen licentie die je mag gebruiken op 1 machine onafhankelijk van welke machine het is (dat zijn retail licenties), je koopt een licentie die je enkel mag gebruiken op die machine waarbij de licentie geleverd wordt, vandaar ook de enorme korting die op OEM licenties zitten (+-€25 tegen €200+ euro voor een retail licentie).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 4 september 2015 13:03]

In de Microsoft store kan je signature edition laptops krijgen (geen bloatware) van verschillende fabrikanten: http://www.microsoftstore.com/store/msusa/en_US/cat/Signature-Edition-Computers/categoryID.69916600.
Ik zat er aan te denken, maar is me iets te duur, ik zoek voor een vriend een simpele laptop voor entertainment en kantoordoeleinden onder de 600,-.
Koop een tweedehands MacBook. Voor dat geld garandeer ik je dat je meer plezier gaat hebben van een tweedehands MacBook dan van een nieuwe Windows laptop. Maar die logica gaat ook op voor andere budgetten.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 4 september 2015 23:18]

Mja, diegene gebruikt office en bepaalde software om in klantendatabases te komen, die is custom gemaakt door mij in ruil voor een 4pack coca-cola, en ik heb geen kennis - at all - om dat te porten naar OS X.

(ik maak alleen software voor goede vrienden in ruil voor wat cola, en ja, het is een user friendly SQL client.)
Ja dat wordt lastig. Office lukt wel, maar jouw custom software.. Enkel met een VM. Maar dan wordt het alsnog omslachtig dus dan wordt het alles bij elkaar denk ik toch geen betere gebruikerservaring.
Tof dat je (voor goede vrienden) programmeert voor cola 8-)
Er zijn voldoende laptops te vinden zonder Windows, niet dat dit veel uitmaakt voor de prijs want de third party bloatware word namelijk net meegeleverd om de licentie van Windows mee te bekostigen. En als je er dan toch geen vind kan je nog altijd een build-to-order laptop nemen van de vele aanbieders.

Een installatie DVD word al jaren niet meer meegeleverd. Je hebt als consument wel meestal de kans om vanuit het OS de nodige recovery media aan te maken al verzaken de meeste gebruikers daar aan. Vind het eigenlijk ook niet zo vreemd. Heel veel van die DVDs gaan gewoon de vuilbak in zonder ooit gebruikt te worden en dat is gewoon zonde.

Je Windows word vandaag vanuit het BIOS geactiveerd. Wat maakt het uit of dat met een unieke sleutel is of niet? Je hebt sowieso slechts een OEM licentie op een voorgeïnstalleerd systeem en die kan en mag je niet meenemen naar een andere PC.
Als de Windows licentie key niet op een sticker staat, dan zit die ingebakken in het UEFI en dat maakt een herinstallatie net heel gemakkelijk aangezien de licentie tijdens de installatie van Windows gewoon wordt uitgelezen. Je kan trouwens met het tooltje Keyfinder je licentie key uitlezen, moest je dat willen.
Een installatie-DVD is ook niet meer van deze tijd. Het gaat veel sneller en gemakkelijker met een USB-stick. Windows voorziet zelf een Media Creation Tool om de gewenste Windows-versie te downloaden en als een ISO op te slaan of direct op een bootable USB-stick te installeren. Heb je al een ISO, dan biedt Microsoft ook een Windows 7 USB DVD download tool (werkt voor 7, 8 en 10) of gebruik Rufus.

Met bovengenoemde tools kan je gemakkelijk een cleane Windowsinstallatie doen. Menig nieuwe laptops heb ik zo gevrijwaard van bloatware. Als je liever geen volledig nieuwe installatie wil, dan bestaat er ook PC Decrapifier waarmee je een geïnstalleerde laptop ontdoet van bloatware.
Tsja, gratis bestaat gewoon niet. Deze (opdringerige) manier van softwarereclame drukt de prijs van de laptop. Als je daar geen prijs op stelt dan koop je er toch gewoon een Windows / Linux - licentie bij? Kost wat euro's extra, maar dan heb je gegarandeerd geen rommel op je laptop staan.
1.download de Windows os iso op de ms site
2. Formatteer je de hele schijf
3. installeer je de os
Dan ben je zeker af van die crapware.
ter info : Vanaf Win 8 zit de key in de bios gebakken dus na het installeren en als je online bent, is die automatisch geactiveerd.
BTO laptops
kan dus wel https://www.bto.eu
Windows is optioneel
1) BTO heeft keuze om zonder besturing systeem te leveren (scheelt geld)
2) Je hebt een recovery partitie die je ervoor gebruikt, die zou je potentieel nog kunnen dumpen en later gebruiken indien HDD doodgaat
3) Staat vaak op een sticker op de onderkant van je laptop (vaak Home Premium / Starter), deze kan je ook terugzien als je rechtsklikt op "Deze Computer" en dan eigenschappen drukt.
Key's zaten er eigenlijk altijd wel bij. Sinds windows 7 kan je de iso makkelijk downloaden ( of dat goed is is iets anders).

Maar grappig om te zien is dat MS eigenlijk de "beste" laptops levert. Althans gewoon de schoonste.

Daarnaast wil 99% van de mensen gewoon windows.
Er is echt wel keuze hoor , koop gewoon een macbook of Chromebook.
vind het irritant dat je altijd eerst die mee geleverde software moet verwijderen, het zelfde geld trouwens ook voor Android.Draai een keer stock recovery en kun het weer opnieuw beginnen met verwijderen. Het is gewoon vervelend.
Kijk eens bij BTO
Er zijn merken zoals Clevo en BTO , die leveren naar keuze, samen gesteld laptops, en je hebt de vrijheid om wat voor OS daarop te installeren.
In de nieuwe laptops zit de Windows key ingebakken in de UEFI (vervanger van de bios).
Een MacBook is een laptop zonder Windows. Een Chrome Book is een laptop zonder Windows. Ze zijn er wel ;)
Alle twee (MacBook en Chrome Book) zijn koppel-verkoop van hardware met een verplicht OS.

Gewoon, hardware en software apart kopen. Zou leuk zijn als de EU daar eens wat aan deed. Of bv kabelaars verplichten tv-over-kabel en internet-over-kabel apart te verkopen. Of nog beter, zelf je pakket samenstellen (is technisch geen enkel probleem bij digitale tv).

Maar nee. De EU is er enkel om bedrijven te helpen bij het naaien van de consument.
Alle twee (MacBook en Chrome Book) zijn koppel-verkoop van hardware met een verplicht OS.
Fout. Waarom lopen mensen toch iedere keer weg met een rare definitie van koppelverkoop?

Koppelverkoop is als je 2 producten van 2 fabrikanten hebt, die prima los van elkaar kunnen functioneren, maar verplicht samen verkocht worden. Bijvoorbeeld: een Laptop van Lenovo, met Windows. Probeer maar eens te bestellen zonder windows, doen ze niet.

Een macbook daarentegen, daar worden beide componenten door apple ontwikkeld en gemaakt, en ze kunnen ook niet echt eenvoudig zonder elkaar. ( kan wel, je kan windows op een mac gooien, maar dat is nog altijd het eenvoudigste met bootcamp).

Omdat beide producten van 1 fabrikant komen, is er geen sprake van koppelverkoop. Datzelfde geld voor Surface. Is beide Microsoft.

Een Chromebook is wel een voorbeeld van koppelverkoop, omdat (AFAIK, correct me if I am wrong) Google niet zelf de hardware produceert. De Nexus telefoons zijn weer een voorbeeld van niet koppelverkoop, maar een Samsung Galaxy S6 eigelijk weer wel. ( niet helemaal, want dat ding is gemaakt voor Android, en de specifiek build van android die er op draait voor de S6).
Voor koppelverkoop is de voorwaarde van twee fabrikanten helemaal niet aan de orde. Een printerfabrikant die zijn eigen cartridges verplicht erbij verkoopt, is ook koppelverkoop. Microsoft werd op de vingers getikt voor mediaspeler in hun Windows, beiden Microsoft toch koppel 'verkoop'.
Het is dan vaak ook alleen illegaal als er bv sprake is van een economische machtspositie. Pas als deze er is, zullen ze kijken of de koppelverkoop al dan niet gewenst is en/of illegaal.
Microsoft werd op de vingers getikt voor mediaspeler in hun Windows, beiden Microsoft toch koppel 'verkoop'.
Dat specifieke geval was uitsluitend omdat Windows onderdeel is van een koppelverkoop, en Microsoft bewezen misbruik heeft gemaakt van een defacto monopolie positie, en het op illigale wijze dwars zitten van concurenten.
Ze kijken naar monopolie positie en of er misbruik van gemaakt wordt. Stel Apple zou ooit 95%+ marktaandeel krijgen, kan ik je garanderen dat daar ook kritischer wordt gekeken naar alles wat Apple meelevert met hun machines en kan er sprake zijn van illegale koppelverkoop. Dat dan alles van 1 fabrikant komt, maakt helemaal niks uit voor de term.
Het OS is gratis, en je bent vrij om er linux danwel windows op te gooien. Dus nog steeds geen koppelverkoop.
Mediaplayer zat ook gratis in Windows, toch koppelverkoop. En ze kunnen het ook gratis maken aangezien het alleen draait op een Apple pc. Dat is ook een vorm van koppelverkoop, 1 product tegen lager tarief (of gratis) aanbieden waarbij je bijna verplicht bent het duurdere product te kopen.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 6 september 2015 18:36]

Dat komt vanwege de geschiedenis van Windows. eerst leverden MS geen mediaspeler of browser mee waardoor derden de diensten of producten konden leveren, toen ging MS dat WEL doen. Bij apple is dat dus niet het geval en dus geen koppelverkoop--sterker nog, ze waren genoodzaakt hun eigen browser mee te leveren omdat MS geen IE voor OS X meer ontwikkelde; zo werd Safari geboren. Dat kan je oneerlijk vinden, en op zich is dat ook zo, maar het is niet anders.
Maar zodra Apple ooit zo'n groot deel van de desktop/laptop markt zou hebben als Microsoft destijds, zal er ook zeker gekeken worden naar de software die Apple meelevert. Dat is nu niet het geval omdat er totaal geen sprake is van defacto monopolie positie. Maar neemt niet weg dat er wel sprake is van koppelverkoop. Koppelverkoop is namelijk NIET per definitie illegaal. Zo zie je schoenenverkopers ook gewoon veters leveren bij hun schoenen. Printers met gratis inktcartridges, etc.
Koppelverkoop is als je 2 producten van 2 fabrikanten hebt, die prima los van elkaar kunnen functioneren, maar verplicht samen verkocht worden.
De laptop hardware doet helemaal niks zonder een OS erop. Een OS heeft hardware nodig om te kunnen functioneren.

Het zou leuk zijn als je zelf de combinatie hardware en OS kunt samenstellen, dat wel, maar het is geen koppelverkoop!
Mwa, Apple bied 100% ondersteuning middels een fatsoenlijke tool en documentie aan Windows.

Dit kun je dus wel koppelverkoop noemen, maar Apple bied je op zijn minst de vrije keuze tussen Windows en OSX.

Er zitten ook geen limitaties aan Windows op een Mac, behalve bv de Apple Guestures.

Ik vind dus dat Apple dat netjes doet, al is dat mijn mening. Ze maken de windows install niet kreupel en ze maken het niet moeilijk om Windows te instaleren. Eigenlijk best netjes dus.
Apple is een hardware boer die ook software levert. Microsoft levert software en wat hardware. Alleen de surface ( waar je ook andere os op kunt zetten) is een combo.
http://blog.davidelner.co...-10-on-the-surface-pro-3/
Vind ik ook mwa... Ik vind Apple niet echt een hardware boer (meer). Ze onderscheiden zich net helemaal van deze naming convention omdat ze meer een TotaalBoer zijn.

Apple probeert een totaal pakket aan de user te slijten, en een onderdeel daarvan is hardware. Ze leveren daarnaast ook bergen software en services. Ik denk dat je dit wel naast elkaar mag gaan zetten anno 2015... Wellicht had hardware nog de overhand een jaar of 10 geleden..

Ik vind het wat denegrerend om tegen Apple te zeggen dat ze een hardwareboer zijn ondanks dat ze bv een van de grootste besturingssystemen op mobiel gebied leveren, een van de grootste clouddiensten, een niet mobiel OS en talloze paketten die ook niet echt regelrecht de prullenbak in hoeven en zelfs hier en daar een leuk stuk van de markt in handen hebben.

Ik snap wat je zegt... maar het is niet helemaal eerlijk tenover de software prestatie die ze leveren.
Ik ben het niet met je eens. Ik wil geen blokkendoos. Ik wil een computer die goed werkt. Dus hardware en de nodige software erbij geleverd!
Je kan trouwens Windows draaien op een Mac, als je dat al zou willen.
Precies!

Hardware, OS en software apart is misschien leuk voor tweakers, gewone gebruikers willen een apparaat out of the box kunnen gebruiken.
Misschien dat je, in plaats van je te bedienen van simplistische oneliners van Fok!-niveau, je eens wat verder kunt verdiepen in het fenomeen 'de gemiddelde consument'? Die wil namelijk gewoon een doos van de plank pakken, thuis de stekker erin en gaan met die banaan. Of je het nou wil of niet, voor de meeste fabrikanten is de Tweaker niet relevant.
Apple vraagt al een tijdje geen geld meer voor OS X en latere upgrades, dus het is meer dat je het er gratis bij krijgt i.p.v. koppelverkoop, ze verplichten je verder ook niet om het te gebruiken, en helpen je zelfs als je Windows wil gebruiken, zie Boot Camp.
Alle twee (MacBook en Chrome Book) zijn koppel-verkoop van hardware met een verplicht OS.
Koppelverkoop is niks mis mee zolang je er geen misbruik van maakt.

Ga je ook klagen dat als je een auto koopt je er verplicht banden van fabrikant X bij moet kopen ?
Aan banden leggen is iets anders dan verbieden, ook voor de tech-industrie zijn er beperkingen aan koppel-verkoop.
Ga je ook klagen dat als je een auto koopt je er verplicht banden van fabrikant X bij moet kopen ?
Ja.
Je weet dat zo ongeveer elke auto vol zit met onderdelen van andere fabrikanten, zoals banden, schokbrekers, rem-onderdelen, olie etc.
Feitelijk geef je aan altijd te gaan klagen als je een auto koopt.
Aan banden leggen is iets anders dan verbieden, ook voor de tech-industrie zijn er beperkingen aan koppel-verkoop.


[...]

Je weet dat zo ongeveer elke auto vol zit met onderdelen van andere fabrikanten, zoals banden, schokbrekers, rem-onderdelen, olie etc.
Feitelijk geef je aan altijd te gaan klagen als je een auto koopt.
Of ik Renault, Brembo of NoName remschijven koop mag ik helemaal zelf weten. Wat voor olie ik er in gooi, mag ik zelf weten, als het maar 0W30 is. Ik mag ook helemaal zelf kiezen of ik Renault, Valeo of Bosch ruitenwissers koop, al laat Renault ze door Valeo maken.
Er zijn legio onderdelen aan een auto waar je als consument toch echt de vrije keuze hebt waar en van wie je ze koopt.

Bij OSX heb je niet zomaar die keuze. Voor zo ver ik kan vinden kan je geen losse OSX licentie kopen die je kunt installeren op welke hardware je zelf wil. Even het gebrek aan driver support daar gelaten.

Je zou kunnen redeneren dat als je OSX wil kopen, je dus verplicht bent om er een Mac bij af te nemen. Terwijl je zelf prima een systeem kunt bouwen (voor minder) dat compatible is met de hardware van een Mac en waar OSX zonder al te veel issues op zou moeten kunnen draaien.

Overigens kun je bij MS weldegelijk de OEM licentie op een laptop weigeren en dan (met wat gedoe en moeite) de paar euro die de OEM voor die licentie heeft betaald terug krijgen.
[...]

Bij OSX heb je niet zomaar die keuze. Voor zo ver ik kan vinden kan je geen losse OSX licentie kopen die je kunt installeren op welke hardware je zelf wil. Even het gebrek aan driver support daar gelaten.
OS X is gemaakt voor specifieke hardware, net zoals iOS ook is gemaakt voor specifieke hardware en het OS van je game console ook gemaakt is voor specifieke hardware, en het OS van je koffiezetapparaat ook is gemaakt voor specifieke hardware. Daarmee ga ik ook niet zeuren dat ik de software niet ongewijzigd op andere hardware kan draaien, het is 1 product bestaande uit een hardware- en softwarecomponent die niet zonder elkaar kunnen.

Waarom moet een softwarefabrikant opeens verplicht worden om hun software op alle mogelijke hardware te laten draaien als het om PC's gaat? Vroeger draaide OS X alleen op de PowerPC architectuur (hun hardware), niemand die klaagde, ook niet tegen Microsoft dat hun Windows er niet op draaide. Toen kozen ze voor de Intel architectuur, en omdat dat toevallig ook de architectuur is waar de rest op draait moeten ze opeens alles compatible maken? :')

OS X draat zo goed op hun hardware, juist omdat ze het kunnen optimaliseren voor specifiek die hardware, en geen rommel voor allerlei uitzonderingen erin hoeven te bakken.

OS X is nu trouwens gratis.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 4 september 2015 18:47]

Ik kan gewoon van de verschillende OEMs de hardware kopen die in een Mac zit, dus je zou een machine kunnen bouwen die precies de hardware van een Mac bevat.
Vervolgens aan een licentie OSX komen is echt niet zo makkelijk, ondanks dat het "gratis" is. Er zijn trucen mogelijk om aan een ISO te komen, maar dat vereist wel dat je toegang hebt tot een Mac die met OSX voorgeinstalleerd komt.

In de praktijk is het zo goed als onmogelijk om zelfs op een semi-legale manier (het reverse engineeren van een .dmg) aan een ISO of ander installatie medium te komen voor OSX.

Apple hoeft voor mij helemaal niets compatible te maken. Dat zeg ik ook niet. Ik stel alleen dat je geen Mac kunt kopen zonder het OS er op, en dat je het OS niet los kunt kopen/krijgen zonder hardware erbij.

Het argument dat de hardware en software integraal onderdeel zijn van elkaar gaat wat mij betreft niet op. Gezien het feit dat je de hardware gewoon in de winkel kunt kopen dan staat er alleen Intel, Foxconn of een andere OEM op in plaats van Apple.

OSX is gewoon niet beschikbaar tenzij je de Apple branded hardware koopt, het maakt daarbij niet uit of jouw Hackintosh een 100% clone is qua hardware.
Het verkrijgen van een licentie op OSX is 1 op 1 gekoppeld aan het kopen van Apple branded hardware. Er is geen andere methode om het OS te verkrijgen, daarom vind ik het koppelverkoop.
Als OSX echt gratis is, waarom kan ik het dan niet verkrijgen zonder peperdure hardware te kopen?
OSX is gewoon niet beschikbaar tenzij je de Apple branded hardware koopt, het maakt daarbij niet uit of jouw Hackintosh een 100% clone is qua hardware.
Het verkrijgen van een licentie op OSX is 1 op 1 gekoppeld aan het kopen van Apple branded hardware. Er is geen andere methode om het OS te verkrijgen, daarom vind ik het koppelverkoop.
Als OSX echt gratis is, waarom kan ik het dan niet verkrijgen zonder peperdure hardware te kopen?
Waarom zou het hebben van compatibele hardware jou per definitie het recht geven op het kunnen afnemen van een licentie op het product van een ander? Waarom maakt het uit hoe goed die compatibele hardware te verkrijgen is, en waar ligt de grens dan precies? Dat je het in een winkel kan kopen?

Het zou ook kunnen zijn dat ze geen zin hebben in het ondersteunen van hun software op hardware die ze niet kennen, iets wat wel van ze verwacht gaat worden als ze officieel licenties gaan uitgeven.
Of ik Renault, Brembo of NoName remschijven koop mag ik helemaal zelf weten.
Dat kan inderdaad, maar dat is na de koop, en afaik hebben we het over koppelverkoop, en die vind plaats bij de aankoop.
Bij OSX heb je niet zomaar die keuze.
Je kunt op een Mac gewoon OSX, Windows of Linux installeren, net als je andere olie/banden etc kunt gebruiken bij een auto.
Je weet dat zo ongeveer elke auto vol zit met onderdelen van andere fabrikanten, zoals banden, schokbrekers, rem-onderdelen, olie etc.
Ik hoop toch niet dat die onderdelen bloatware zijn en dat jij wel zonder kunt.
Het gaat niet om hardware onderdelen van de laptop, maar om ongevraagde en ongewenste software.
Toch is het aardig lastig auto's te vinden zonder bloat zoals abs, eps, stuurverkrachting, eco-modes en andere zooi....
Het is maar wat je verstaat onder bloat...
Maar ook Chromebooks worden al met 'bloatware' geleverd, al gaat het dan om links naar web-apps natuurlijk. ;) Zie https://www.wunderlist.co...new-samsung-chromebook-2/
Bloatware op Chromebooks, zover je dat bloatware kan noemen is te verwijderen met rechtermuisknop en 'verwijderen'. Verder laat het geen sporen achter en een reset van een CB zorgt ervoor dat alle bloatware weg is.
Jaja, en een Motorola met een 'kale' Android die heeft ook nog altijd 12 Google bloatware progs zoals Google Play dit en Google Play dat meuk. En crap zoals Motorola Assist enzo. ;)
Ik zou dat niet perse definiëren als bloatware. Ik wordt pas echt ongelukkig van een telefoon zonder Gapps en gebruik best wel wat Google Play meuk. Hetzelfde geldt voor Motorola assist.
Anoniem: 426269
@oef!4 september 2015 12:45
Ja okee, maar dan nog, ik zou het graag willen verwijderen maar dat is niet mogelijk. Je kan het stoppen, maar je moet het geinstalleerd laten staan, anders werkt je telefoon niet meer. Dat is wel jammer. Ook de grote Google balk bovenin je homescherm is weer terug sinds 5.0, die wil ik daar ook niet hebben maar die kan ook niet weg. Is ook jammer. Ik vind dat toch wel een soort van verplichte bloatware.
Ik snap wat je bedoelt. Ik "los" het zelf altijd op door Nova Launcher te gebruiken op al mijn apparaten. Hierdoor ziet alles eruit als stock Android en kan ik apps verbergen (alleen in de betaalde versie dacht ik). Ze worden dan wel niet gewist maar dat boeit me dan ook weer niet zoveel.
Ja en een Fiat is een Ferrari zonder Ferrari motor.
Je betaald bij een macbook omdat er een ander OS op zit, wat hij wil is een kale laptop zonder een voor geïnstalleerde OS.
2 die kan je gewoon legaal downloaden via derde partijen zolang er maar geen crack op zit.
3 zit gebakken in je bios kun je makkelijk uitlezen via tooltjes maar word zoiezo toch automatisch uitgelezen zodra je de windows installatie aanzet
2 die kan je gewoon legaal downloaden via derde partijen zolang er maar geen crack op zit.
Als ik 100 euro betaal voor een consumenten-product, dan verwacht ik dat er ook een installatie-medium bij zit. Altijd fijn als een vriend(in) of familie-lid je belt: mijn dinges is stuk, kun je even fixen ? En ze hebben niet eens een installatie-medium. Alsof ik thuis zat usb-sticks heb liggen, met de laatste windows7, win8.1, win10 en macos.

Mijn principe is heel eenvoudig: ik betaal voor de hardware, ik betaal voor de software, het is mijn machine, en DUS heb ik 100% controle over mijn eigen machine. Stukje bij beetje wordt dat recht van ons afgenomen. 200 stukken malware op je nieuwe laptop is daar deel van. Niet zelf een OS-installatie kunnen doen is daar deel van. Geen root-access op je eigen device is daar deel van.

En nu allemaal van mijn grasveld af !!!
Anoniem: 310408
@2805624 september 2015 12:48
200 stukken malware op je nieuwe laptop is daar deel van.
Gaat dit nog steeds over software op laptops? Want dat was dus bloatware en geen malware. En ook geen 200. Denk dat je alles een beetje door elkaar haalt.
Sommige bloatware is malware volgens het artikel...
Nou ja, ondanks dat gryz het waarschijnlijk even wat aandikt, is het verder niet gek om te denken dat er ook malware tussen die bloatware zit. Of zijn we met ons allen alweer vergeten hoe Lenovo stiekem meuk leverde als zogenaamde goede software. Zie: nieuws: Kopers Lenovo-laptops klagen over adware die advertenties in websites injecteert
Nou ja, ondanks dat gryz het waarschijnlijk even wat aandikt, is het verder niet gek om te denken dat er ook malware tussen die bloatware zit. Of zijn we met ons allen alweer vergeten hoe Lenovo stiekem meuk leverde als zogenaamde goede software. Zie: nieuws: Kopers Lenovo-laptops klagen over adware die advertenties in websites injecteert
Of de adware die Lenovo direct via BIOS/UEFI elke keer weer terug op jouw aangeschafte systeem zet, als je een kale Windows herinstalleert, waarmee ze je ertoe te bewegen hun bloatware utilities weer terug te installeren. (Gelukkig is er trouwens ondertussen een firmware update die dat gedrag uitschakelt.)

En wat de denken van het feit dat bij miljoenen laptops en PC mainboards met de BIOS/UEFI gemodderd is om de Absolute Computrace remote monitoring rootkit te installeren en geinstalleerd te houden?
Je koopt waarschijnlijk OEM versies tegen een gereduceerd tarief, daar horen beperkingen bij. Als je een Windows los koopt heb je dat probleem niet....
Voor 5 euro heb je tegenwoordig prima een usb stick waar je een windows boot disc van kan maken. Kost een keer wat werk, erna kan je wel makkelijk bij vrienden en jezelf een fresh install doen, wat extra usb's om je data dubbel veilig op de backen is wat mij betreft sws geen slecht idee.. ben je voor een paar tientjes toch veilig aant computeren.
dat verhaal van installatie medium is doelloos er zijn andere manieren om het te doen bijvoorbeeld een restore partitie die prima werkt.

dat jij die dan verwijderd is een ander verhaal. verder raad windows het altijd aan om een backup te maken dus ook daar word je ruim van te voren gewaarschuwd

bij windows 8.1 en windows 10 kan je de software gratis direct van de ms website downloaden

windows is niet gesloten zoals MAC Android of iOS dus ook het tweede verhaal klopt van geen kant.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 4 september 2015 13:04]

dat verhaal van installatie medium is doelloos er zijn andere manieren om het te doen bijvoorbeeld een restore partitie die prima werkt.
Behalve als de HDD (of sHHD) de geest geeft of door malware onbruikbaar is gemaakt.
dat jij die dan verwijderd is een ander verhaal.
Windows neemt dusdanig veel schijfruimte in dat veel SSD's en oudere HDD's simpelweg niet groot genoeg zijn. Oudere versies van Windows namen op den duur de zelfs volledige systeempartitie in, ondanks regelmatig opschonen van browsercache, temp-mappen enzovoorts. Met iedere security-patch die geïnstalleerd wordt, groeit de Windows-installatie dus als je die ruimte nodig hebt, is het verstandig die herstelpartitie er af te halen (en ergens anders onder te brengen). Je hebt die immers niet continu nodig, zelfs niet eenmaal per dag/week, die opslagruimte misschien wel.
verder raad windows het altijd aan om een backup te maken dus ook daar word je ruim van te voren gewaarschuwd
Dat werd al aangeraden in Windows 95 en NT3.51 echter destijds kon je met die backup (mits goed gemaakt) wel de boel restoren, echter pas nadat je het os (dmv een clean install met externe installatiemedia/herstelpartitie) hebt teruggezet.
bij windows 8.1 en windows 10 kan je de software gratis direct van de ms website downloaden
Kon al bij Win7, vermoedelijk zelfs bij Vista, al waren de links daarvoor niet openbaar. WinXP was volgens mij alleen illegaal te downloaden, althans als je geen msdn- of technet-abo hebt/had, en ook dan is de beschikbare download niet de home- of business- versie zoals waarvoor de licentie bij je hardware zit maar een enterprise versie(sinds Win10 ook een education-versie )) die je zonder enterprise-licentie slechts beperkt kunt gebruiken.
windows is niet gesloten zoals MAC Android of iOS dus ook het tweede verhaal klopt van geen kant.
Het is minder gesloten, maar nog steeds gesloten. Waar gryz echter naar verwijst is dat de ontwikkeling is dat het steeds verder gesloten wordt. MacOS is minder gesloten als het nieuwere iOS, Win95 en Win2K waren minder gesloten als WinXP, dat is minder gesloten als Vista en 7, die zijn minder gesloten als Win8/8.1 en bij Win10 gaat dit dus nog weer een stukje verder, al zijn de stapjes bij Windows klein. Kijk echter naar de Windows Phone-versies en die zijn ook een stuk meer gesloten als de versie voor de desktop, zowel bij versie 10, als bij 8.x als bij 7(.x).
Behalve als de HDD (of sHHD) de geest geeft of door malware onbruikbaar is gemaakt.
dan nog is het vrij onwaarschijnlijk dat dat kan gebeuren omdat die partities vaak hidden zijn.

HDD's en SSD's zijn tegenwoordig groot zat voor een simpele backup/restore partitie is vaak niet meer dan 20/30GB
Dat werd al aangeraden in Windows 95 en NT3.51 echter destijds kon je met die backup (mits goed gemaakt) wel de boel restoren, echter pas nadat je het os (dmv een clean install met externe installatiemedia/herstelpartitie) hebt teruggezet.
nee je kan een volledige backup maken inclusief OS installatie ik heb meerdere pc's via het lokale netwerk gewoon geherinstalleerd via de backup tool in w7/w8/8.1

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 4 september 2015 15:11]

dan nog is het vrij onwaarschijnlijk dat dat kan gebeuren omdat die partities vaak hidden zijn.
Bootsector om zeep is genoeg.
HDD's en SSD's zijn tegenwoordig groot zat voor een simpele backup/restore partitie is vaak niet meer dan 20/30GB
Totdat je apps gaat installeren, met name games, dan zit je 32GB SSD (eerste die bruikbaar waren voor installatie van Windows) zo vol.
nee je kan een volledige backup maken inclusief OS installatie ik heb meerdere pc's via het lokale netwerk gewoon geherinstalleerd via de backup tool in w7/w8/8.1
Ik had het over oudere versies. Het ging toch niet (behalve als je over professionele spulllen beschikte (dwz servers), dus heeft de gewone consument het destijds al opgegeven.

Trouwens hoeveel consumenten hebben thuis een netwerk met voldoende opslag? tweakers hebben een NAS staan maar de buurman niet. En als het fout gaat zijn je foto's op die nas misschien weg.

edit:
@firest0rm
Niet iedereen koopt om de 2 jaar een nieuwe laptop, ik ken zat mensen die er eentje gebruiken die tegen de 10 jaar aanloopt.
Toen ik een 1-1½ jaar geleden aan het rondneuzen was voor SSD die in de toen nieuwste laptop hier zou kunnen zou het in eerste instantie een 30 of 32GB exemplaar worden want grotere waren te duur.

(Dat heb ik toen maar opgegeven want dualboot met Linux naast Win7 heeft toch echt meer nodig. Inmiddels zou ik alleen voor de Windows partitie, met apps erbij toch al voor 100GB moeten gaan.)

Verde wat betreft die ouder OSsen, mensen zijn gewoontedieren en de foute gewoontes die ze destijds hebben aangeleerd blijven ze ook in de huidige tijd vasthouden.

En die USB-sticks waar jij het over hebt, die kosten net zoveel als de waarde die een dergelijke laptop nu zou hebben.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 5 september 2015 19:49]

wie heeft er nu nog een 32GB SSD...
en zelfs dan nog is er vaak nog een HDD mee geïnstalleerd in zon systeem

je bent problemen aan het zoeken die er vaak gewoon niet zijn, storm in een glas water noemen we dat.

ik snap ook niet dat je het over oudere OS versies hebt die worden over het algemeen toch niet gebruikt door de gemiddelde consument
en nee je hebt geen server nodig om die Installatie bestanden over te zetten dit kan met vrijwel iedere computer die gewoon een standaard OS heeft geïnstalleerd.

zelfs USB sticks zijn deze dagen al groot zat voor Backups.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 4 september 2015 17:39]

windows is niet gesloten zoals MAC Android of iOS dus ook het tweede verhaal klopt van geen kant.
Hoezo id mac android ios gesloten?

Je kunt alle drie zowel in binaire vorm te downloaden (android op internet, os x via de Appstore, ios itunes)

En je kan zelfs de broncode van bovengenoemde downloaden.

De apple versies zijn misschien niet vrij, maar wel een stuk soepeler (heel stuk) dan windows
Android ios en mac kan je niet zo maar op een ander systeem installeren.
bij windows kan dit veel makkelijker (veel meer driver support)
Android kan je gratis downloaden en zo op een computer. (Zelfs meer dan windows want het draait ook op zon beetje alle arm processoren, terwijl windows alleen op qualqom)

os x snap ik, maar zelfs die kun je via een hackintosh op een hoop computers zetten. En je kan ook de propietere elementen eruit halen en toch gebruiken (zoals open darwin)
O/t: Mac is de naam van de hardware-lijn en OS X van het besturingssysteem, for future reference. Vergelijkbaar met Surface en Windows.
2 die kan je gewoon legaal downloaden via derde partijen zolang er maar geen crack op zit.
Legaal downloaden en 'crack' in 1 zin .. Geinig.

Legaal downloaden zou ik gewoon bij de makers doen. Die crack kan altijd nog.
Windows downloaden van 3rde partijen? _O- Microsoft heeft al sinds Vista het OS downloadbaar op microsoft.com.
Vista was vanaf Microsoft zelf te downloaden, deze link was wel even zoeken :) Net als de hele breedte aan SKU's voor Windows 7 (enterprise was alleen publiekelijk en overige alleen bij product key opgave). De directe links naar de downloads stonden niet op microsoft.com zelf, kwamen daar wel vandaan. Hoe dan ook beter dan 3rd parties. Ik heb in het verleden (uit gemakzucht maar ook interesse) wel eens wat Windows 7 ISO's overal vandaan getrokken. Public, private, usenet... op 1 ISO na (wat geluk was gok ik) zat alles vol met troep. Zelfs ISO's gedownload waar 1200+ comments instonden met "It's clean, works great blabla".... Zat gewoon vol met troep.

Volgens mij stonden die op de servers van Akamai (Windows ISO's werden (worden?) geleverd door Linux servers.)

Jammer van dat M$ trouwens.
Vista was vanaf Microsoft zelf te downloaden, deze link was wel even zoeken :)
Zodanig zoeken dat vrijwel niemand die kon vinden en iedereen dan maar gebruik maakte van 3rd-parties, m.n. torrents.
Net als de hele breedte aan SKU's voor Windows 7 (enterprise was alleen publiekelijk en overige alleen bij product key opgave). De directe links naar de downloads stonden niet op microsoft.com zelf, kwamen daar wel vandaan.
Links waren alleen voor wie een licentie gekocht had via Digital River, een service alleen voor US university students.
Hoe dan ook beter dan 3rd parties. Ik heb in het verleden (uit gemakzucht maar ook interesse) wel eens wat Windows 7 ISO's overal vandaan getrokken. Public, private, usenet... op 1 ISO na (wat geluk was gok ik) zat alles vol met troep. Zelfs ISO's gedownload waar 1200+ comments instonden met "It's clean, works great blabla".... Zat gewoon vol met troep.
Klopt, maar daarvoor waren er dus goede iso's via officiële kanalen, bij Vista en XP waren die er dis niet.
Volgens mij stonden die op de servers van Akamai (Windows ISO's werden (worden?) geleverd door Linux servers.)
Linux Rulez ;-) FreeBSD en OpenBSD als je de tijd hebt om het te installeren en configureren nog meer trouwens. Helaas ontbreekt mij de tijd tegenwoordig.
Jammer van dat M$ trouwens.
Ik zie dat gewoon als de afkorting voor Microsoft. Ms kan alles beteken, in de eerste plaats Multiple Sclerose, geen fijne ziekte. Hou dus maar op M$ als je geen zin hebt het voluit te typen, en zoek er verder maar niets achter, heb je alleen maar jezelf mee. Je ergert jezelf zonder reden.
MS spellen met een dollar-teken doen we niet meer sinds 2002 FYI.
Anoniem: 135018
@2805624 september 2015 12:24
Key zit in de "hardware" tegenwoordig...
Je kan key back-up'en en een "clean install" doen...
Er zit een recovery partitie op elke desktop/laptop je kan zelf een back-up branden anno 2008

Je kan ook pcdecrapifier gebruiken adw cleaner en andere cleaners maar het kost meer tijd een moeite dan "clean install".

Fabrikanten stoppen dit rotzooi in je computer omdat gemiddelde consument een idioot is.

Waar ook aan erger zijn brandend drivers met allerlei tools en gimmicks. Dus altijd en driver halen bij chip makker en niet bij laptopboer geen Setup doen maar driver handmatiging installeren....
Je Nederlands is net zo slecht als je argumenten...

Hardware key heb ik nog nooit van gehoord, maargoed. Een recovery partitie zit er niet altijd bij en vaak zit in de recovery al de bloatware. anno 2008 betekend in het jaar 2008, niet vanaf wat je waarschijnlijk bedoelt.

Tot slot fabrikanten plaatsen het omdat het geld oplevert, staat er letterlijk in de tekst, als jij mensen idioot wil noemen ken ik wel een paar fora op internet waar je beter terecht kunt.
De sleutel staat bij PCs & laptops van grote fabrikanten al sinds Vista in het BIOS of UEFI. Dat heet SLIC of MSDM: https://msdn.microsoft.co...re/dn653305(v=vs.85).aspx

Vanaf Windows 8 heb je daarbij ook niet meer het certificaat bestand van de fabrikant nodig. Maar is de sleutel zo ondertekend dat ieder Windows installatie medium het zelf kan controleren.

'Windows Loader' dat verder ook gebruikt kan worden om met een ooglapje op Windows te gebruiken, herkent bij Vista en 7 deze SLIC tabel en installeert dan het certificaat van de fabrikant. Naar mijn weten is, afgezien van de bron van de bits, is dat dan een volledig legaal geactiveerde Windows. Moet je natuurlijk wel de Windows editie installeren die met je computer werd meegeleverd. Het illegale 'loader' gedeelte wordt dan ook niet gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 4 september 2015 13:26]

Euh ik heb anders nog genoeg vista en win7 licentie stickers van laptops thuisliggen. Ja het kon inderdaad al een tijd, maar sinds windows 8 wordt ook daadwerkelijk echt gebruikt.
Dat de Windows sleutel in het BIOS/EUFI staat betekent niet dat er geen COA sticker is.
Nee, maar in veel gevallen werkt het andersom wel zo. Dat er een COA sticker is betekent wel vaak dat er geen MSLT in de bios zijn geprogrammeerd (vooral entry/budget modellen).
toen ik mijn asus laptop upgrade met een SSD was de enige bloatware die erop stond een f*cking macaffee antivirus trial

voor de rest was de asus-tools niet geinstaleerd die wel bij aankoop erop stonden.
hoefde maar enkele tools weer te instaleren:
power4hyprid
waves maxx audio
quick-start (button)
en enkele andere

--------------------
grappig dat apple niet word genoemd.
bewijst maar weer dat de consumentenbond apple computers/macbooks niet als laptop of computer zien

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 4 september 2015 13:06]

Mijn macBook komt dan ook niet met software van derden noch 'bloatware' zelfs niet met een office pakket die kan je installeren na het koppelen van je Apple Id. Natuurlijk zit er net als op windows zelf wen hoop aoftware op zoals een game of 2 en handige tools.

Maar sinds ik in 2010 over ben op Apple heb ik nooit meer bij nieuwe hardware (lees macbooks) moeten beginnen met opschoon instalaties of enorme lijsten aan updates etc die je out of de box liever doet of hoort te doen. recent voor mijn vrouw de oude macbook (2010) van mijn werk in boot modus gezet, ingelogged met haar Apple Id en via de ingebouwde (efi?) tools de schijf leeg gehaald en de nieuwste versie van OSX gedownload en geinstalleerd en we waren klaar :) je betaald er wel voor maar ben er heel gelukkig mee dat het zo simpel kan! (Wat trouwens pas de eerste keer was dat ik uberhaupt de macbook wilde hetinstalleren, op wens van mijn werkgever om zeker te zijn dat er niets op achter bleef)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 4 september 2015 23:14]

ik had trouwens alleen een clean install gedaan vanwege de upgrade naar een SSD voor het systeem, en vanwege de gedeeltelijke geformateerde data op de HDD en het verschil in opslag
Dat komt, omdat Apple geen halfwerkende meuk meelevert die tegen meerprijs te ontgrendelen is voor de volledige versie. Je krijgt de volledige versie en je kan eventueel uitbreidingen kopen (alleen garageband volgens mij en dan gaat het om extra sample packs. Dus niet de mogelijkheid tot het gebruiken van sample packs).

Apple is in dat opzicht vervangbaar met MS. Apple levert de standaard dingen mee die bij het ecosysteem horen (en dus niet onder bloatware vallen) en een office pakket (net als microsoft).
Je gooit modder naar MS maar het enige wat MS meelevert is een trial van Office. De halfwerkende meuk die je er met moeite afkrijgt komt niet van MS maar van fabrikanten die hun eigen meuk of tegen vergoeding andere meuk door het strot van hun klanten duwen.

Met het vingertje naar MS wijzen en Apple tot de oplossing verklaren is appelen met peren vergelijken. Apple kiest voor een gesloten systeem waarbij enkel zij computers mogen verkopen met Macintosh OS. MS heeft altijd gekozen voor een open systeem dat iedereen kan verkopen. Jij kan morgen een winkel opendoen, computers bouwen en die standaard leveren met Windows zonder probleem. Beter nog, jij mag, zonder probleem die installatie aanpassen. En dus mag jij zonder probleem die installatie volgooien met bloatware. Worden je klanten niet gelukkig van maar MS hier de schuld van geven? Medion, HP, Lenovo, daar moet je zijn.

Overigens gaat dit verder gezien MS op een heel breed hardware platform moet draaien waar Mac OS dit niet doet. En zo kan ik nog een hele resem aan zaken opnoemen waar duidelijk uit word dat Mac OS en Windows appelen en peren zijn waarbij ze vergelijken om een winnaar te vinden onbegonnen werk is.
Nee ik gooi helemaal geen modder naar MS. Darknessblade gooit modder naar Apple en ik probeer dat recht te zetten. Verder geen slecht woord gezegd over MS.
dan heb ik verkeerd geïnterpreteerd, mijn excuus
Je kunt de Windows10 iso's zo downloaden bij Microsoft zelf, maar dan heb je nog niet eventueel benodigde drivers. Met Windows 10 kun je de licentie koppelen aan je Microsoft account en kun hierna een herinstallatie (op dezelfde hardware) eenvoudig uitvoeren. Het wordt alleen lastig met speciale drivers/hardware maar welke laptop is nou zo speciaal dat dit niet lukt?
Je Windows 10 licentie hangt niet vast aan je MS account, je hardware fingerprint die voor die keyless herinstall zorgt hangt aan het (oude) activatie process vast.
1) apple ;-)
2) handig, een dvd als je geen drive hebt.
3) klopt die is tegenwoordig al embed in de EFI zodat je hem niet zelf in hoeft te typen.

Dit alles zorgt ervoor dat recovery via usb of internet veel eenvoudiger kan zijn.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 4 september 2015 12:16]

Het gaat hier niet over "koppelverkoop", het gaat om installatie van ongewenste software die er ten behoeve van een derde partij is opgeplaatst, die daarvoor overigens geld ontvangt.
Zeker waar.
Voor mij is het gerelateerd aan elkaar. In beide gevallen koop je iets, maar ben je eigenlijk de controle over je eigen bezit al kwijt op het moment dat je je apparaat de eerste keer aanzet.
Ik wil geen recovery. Ik wil een clean install. Daar heb je een installatie medium voor nodig. Een DVD. Of een USB stick. Of weet ik het wat. Ga je me vertellen dat je MacOS tegenwoordig ook geheel van het net kunt installeren ?
Ja, dat kan. Als je tijdens het opstarten de R ingedrukt houd kom je in de recovery modus die vanaf het internet gedownload word (indien gewenst via WiFi). Vervolgens kun je daar dan een compleet nieuwe installatie doen, of een "recovery" vanaf je eigen Time Machine backups.
Apple doet ook koppel-verkoop van hardware en software.
Nee, koppelverkoop gaat om twee partijen die beide een product maken maar het ene product werkt niet zonder (of mag niet zonder) het andere verkocht worden. Apple maakt beide kanten.
Ga je me vertellen dat je MacOS tegenwoordig ook geheel van het net kunt installeren ?
Ja en dat is al een vrij lage tijd zo...
MS en Apple willen mij iedere keer weer opnieuw 100 euro afhandig maken als ik mijn hardware verander of upgrade. Ik zie dat anders: ik betaal voor een OS, ik betaal voor gebruik op een (1) machine.
Bij Apple betaal je niet voor het OS want die is gratis, koop 1 keer een computer en je krijgt update en upgrades etc... gratis voor de rest van de duur van je computer... sterker nog, als je een computer had die dat niet had en die kan die versie van OSX draaien dan is dat ook meteen gratis.
Pas als ik een nieuwe versie van een OS wil, dan mag een fabrikant mij daar voor laten betalen.
Is bij Apple ook, nieuwe versies zijn ten alle tijde optioneel om te installeren.

Dus.. ik lees dat jij een Apple wilt? :)
OK, voor de tragen-van-geest onder ons: Apple doet ook koppel-verkoop van hardware en software.
Koppelverkoop (van gratis applicaties? die daadwerkelijk nuttig en bruikbaar zijn?) is hier totaal niet aan de orde. Het gaat hier om zooi die nauwelijks of beperkt werkt en waar je grof geld voor mag betalen.
Ik wil geen recovery. Ik wil een clean install. Daar heb je een installatie medium voor nodig. Een DVD. Of een USB stick. Of weet ik het wat. Ga je me vertellen dat je MacOS tegenwoordig ook geheel van het net kunt installeren ?
Clean instap werkt met een "recovery" medium en dit kan prima een iso zijn van MS zelf. en ja dat ga ik je inderdaad vertellen. Alle Macs geleverd met osx Lion of hoger hebben een bootable recovery medium wat van het internet naar een virtuele schijf wordt geschreven.
Ik wil geen registratie-key in mijn EFI. Want dan is het OS dat ik koop enkel te gebruiken op een machine. Wat als ik mijn machine vervang ? Wat als ik er een nieuw moederbord in steek (met een andere EFI). Wat als ik er een andere HDD of SSD in steek (met een nieuw OS). Ik snap wel, MS en Apple willen mij iedere keer weer opnieuw 100 euro afhandig maken als ik mijn hardware verander of upgrade. Ik zie dat anders: ik betaal voor een OS, ik betaal voor gebruik op een (1) machine. Dan mag ik het ook gebruiken op een machine. En ik bepaal zelf wel welke machine. Pas als ik een nieuwe versie van een OS wil, dan mag een fabrikant mij daar voor laten betalen.
En dat is dus precies de reden waarom ze in de EFI zitten. Jij wil namelijk een OEM licentie (waar jij ook korting op krijgt) gaan gebruiken op een machine die dus niet "hoort" bij die licentie. Dat mag niet en het is dus ook begrijpelijk.
Ik snap wel, MS en Apple willen mij iedere keer weer opnieuw 100 euro afhandig maken als ik mijn hardware verander of upgrade.
Nee hoor. Bij Apple werkt het sowieso al niet met licenties per PC en heb je die "betaald" bij aanschaf of is de update gelinkt aan je Apple ID (en dan kan je het dus wel op een nieuwe Pc weer gebruiken zonder extra kosten).
Ik zie dat anders: ik betaal voor een OS, ik betaal voor gebruik op een (1) machine. Dan mag ik het ook gebruiken op een machine. En ik bepaal zelf wel welke machine.
en daar ga je weer de fout in. Ik zal het even voor je verbeteren: ik betaald voor - het gebruik mogen maken van - een OS, ik betaal voor het gebruik op een (1) machine. Dan mag ik het ook gebruiken op een machine. En dat is de machine waarbij de OEM licentie geleverd is.
je kan natuurlijk altijd de key uitlezen, weet niet zeker of je hem kan gebruiken op een ander apparaat maar `t is niet zo dat het onmogelijk wordt gemaakt om de code te krijgen. `t is alleen wat moeilijker gemaakt. Als je een SSD plaatst, of een andere hdd hoef je niet opnieuw te betalen voor je licentie mits je de windows versie behoudt die al vanaf fabriek op de laptop stond.

Voor het installatie medium kun je via de site van MS gewoon een tool gebruiken en dan kiezen voor DVD of USB. en ja OS-X kun je al jaren via het internet installeren, zij het wel dat het de fabrieks-geinstalleerde versie is en niet altijd de meest recente versie.

Mocht je nog meer ontwetendheden hebben waar wat over verteld kan worden dan helpen wij "juichaapjes" je wel aan wat betere informatie.
Ik wil geen registratie-key in mijn EFI. Want dan is het OS dat ik koop enkel te gebruiken op een machine.

Ik zie dat anders: ik betaal voor een OS, ik betaal voor gebruik op een (1) machine. Dan mag ik het ook gebruiken op een machine.
Daar zijn retail versies voor. OEM versies zullen in je EFI gegraveerd staan...
Je betaal minder voor de OEM versie omdat je hem maar op DIE machine mag gebruiken. Wil je het later op een andere PC's kunnen installeren, zul je de duurdere retail versie moeten kopen.
1)notebooks zonder win/bloatware:
http://goo.gl/a73Nn8
Heb nog nooit een laptop in Nederland gezien met geen sticker onderop met de key van je Windows, enkele hadden de key op een stevig papier bij de handleiding gevoegd maar meestal gewoon sticker op de bodem van de laptop :? . Ik fix die dingen al sinds er laptops zijn. (behalve win 10 dan, nog geen laptop ter reparatie gehad met voorgeïnstalleerde win 10.)

[Reactie gewijzigd door Innsewerants op 5 september 2015 02:12]

1) Kan makkelijk hoor.
www.xnotebooks.nl
www.bto.eu
www.laptopplus.nl

2) Windows kan je downloaden, installeren en activeren. DVD's zijn niet meer van deze tijd.

3) Jawel.
Paar maand geleden een vriend geholpen met het uitzoeken van een laptop. Naar de Mediamarkt gegaan en in de winkel hadden ze een hele stapel met 'start-ready' modellen, vroegen ze volgens mij €19 voor. Een ongelofelijke hoeveelheid aan Mediamarkt troep geïnstalleerd op de laptop en daar betaal je ook nog extra voor.

PS: Ze hadden geen 'gewone' modellen meer in het magazijn liggen daar, dus kregen we zo'n model met troep er op voor dezelfde prijs.

Wat voor programma's staan er op Peaq laptops trouwens? 'Van derde partijen? Want het is het huismerk van de Mediamarkt namelijk, dus zijn die dingen dan niet 'van de fabrikant zelf'
Gister kwam er een leerling naar mij toe (servicedesk/werkplekbeheer). Hij kon geen verbinding maken met de wifi. Na wat rondneuzen stuitte ik op iets van 20 programma's van Toshiba (waarvan er dus 1, het internet blokkeerde). Elke keer als we wilde verbinden kwam hij met het programmaatje, of je toestemming geeft om het programma te laten draaien.

Het is echt belachelijk hoeveel zooi fabrikanten meeleveren. Met sommige w-lan en lan drivers krijg je ook nog wel eens memory leaks.

Als ik een laptop koop, installeer ik meteen een nieuwe Windows (clean install uiteraard).

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 4 september 2015 12:29]

Inderdaad. Vre-se-lijk irritant.

Nieuwe laptop -> alles formatteren, backup-partitie wegtyfen, opnieuw indelen, Windows erop, en je laptop is zeker 30% sneller als voorheen, zónder troep!

Man man man, ergerlijker!
Veel van die bloatware wordt voortaan ook vanaf het bios er terug opgezet.
Dus wanneer je dan windows herinstalleert, staan die applicaties je weer vrolijk aan te staren.

Link
Linux erop. Klaar ;)
Dell Latitude 10 ST2. Probeer op die kreupele 32-bit UEFI implementatie zonder legacy BIOS ondersteuning maar eens Linux op te starten. Gaat niet lukken, doordat die UEFI is gekortwiekt om alleen Windows op te starten. :'(
Mogelijk werkt dit met 32bit EUFI bay trail systemen: https://sturmflut.github....ytrail-tablets-version-2/

Het is wel primitief installeren. Beetje oude Gentoo stijl.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 4 september 2015 14:53]

Mogelijk werkt dit met 32bit EUFI bay trail systemen: https://sturmflut.github....ytrail-tablets-version-2/
Al eens geprobeerd. Werkt niet. GRUB leunt op bepaalde UEFI functionaliteit om bestanden te vinden (zoals het configuratiebestand). Die functionaliteit werkt buggy/niet op de Latitude 10. Hier kan je over een poging van anderen lezen.

Evengoed in het verlengde van het nieuwsartikel: je kan er wel gewoon Windows (8 t/m 10) kaal opnieuw opzetten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 september 2015 15:20]

De meeste UEFI firmware heeft een bootloader ingeboud. Via efibootmgr kun je rechstreeks een entry aanmaken in de UEFI, je hebt dan geen grub meer nodig.

Maar het is inderdaad meestal het beste om Windows eraf te halen en Linux erop te zetten, tegenwoordig is IMO de accuduur net iets beter onder Linux dan onder Windows.
De meeste UEFI firmware heeft een bootloader ingeboud. Via efibootmgr kun je rechstreeks een entry aanmaken in de UEFI, je hebt dan geen grub meer nodig.
Om efibootmgr te draaien moet je eerst Linux kunnen starten, wat niet lukt. ;)
Maar het is inderdaad meestal het beste om Windows eraf te halen en Linux erop te zetten, tegenwoordig is IMO de accuduur net iets beter onder Linux dan onder Windows.
Niet voor Bay Trail tablets en voor andere hardware waarbij de hardware niet (goed) ondersteund wordt door Linux.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 september 2015 16:22]

ik heb mijn lenovo-laptop een paar weken geleden een upgrade gegeven naar windows 10, met de upgrade tool die alle huidige dat en programma's overzet naar je nieuwe installatie.
daarna installeerde Windows ook nog de lenovo software vanuit de microsoft store. toen had ik én de oude software, én de nieuwe software.
ondertussen opnieuw geinstalleerd op een SSD, en daar zit de 'oude'software niet op. de nieuwe software vind ik persoonlijk veel fijner.
Klopt helemaal wat je zegt. Echter begrijp ik het wel dat men dit doet. De gemiddelde laptop die verkocht word zit tussen de 300-650 euro. Mensen willen vaak een goedkope laptop om beetje te internetten. Om laptops goedkoper op de markt te zetten zal ergens wat compensatie vandaan moeten komen.
Vermeld het dan tenminste en geef de klant een keuze.
Bij andere producten is dat toch ook niet? Neem een pak melk - daar zit soms ook reclame op voor andere producten.
En dan nog eens met Power Toys alle overbodige windowsshit uitzetten, zodat je een redelijk kaal maar snel OS-je over houdt. Dan heb je er zo nog 10 of 20% bij.
Wanneer een schone installatie geen optie is wil dit tooltje ook nog wel eens helpen: http://www.pcdecrapifier.com/
Met Windows 10 is dat in veel gevallen gelukkig een stuk eenvoudiger geworden. Op het moment dat jouw Windows-licentie geactiveerd is, bijvoorbeeld na de gratis upgrade naar W10, kun je met de Windows Media Creation Tool een volledig schone Windows 10 installeren. Gegarandeerd dat je van de crapware af bent.
Behalve dan de standard crap van Windows zelf.... wie zit er nou te wachten op XBOX en Get Skype etc.

Als ik iets wil gebruiken download ik het vanzelf wel (of geef het als optie aan bij installatie...).
Ik zit daar op te wachten!

Skype gebruik ik zelf enorm veel zakelijk, en is gewoon een van de betere opties op het moment dat je veel werkt met teams / collega's die zo'n 6000 KM verderop zitten.

De XBOX ONE app voorkomt aan de andere kant knallende ruzies wat betreft de televisie, mede dankzij de livestreaming.
Ja jij wel, maar laat dan ook optioneel zijn ipv door de strot geduwd.
Windows is een softwarepakket waarin Microsoft een aantal keuzes gemaakt zijn om een zo groot mogelijk publiek te dienen. Behalve een handjevol power-users bestaat het grootste gedeelte van de klanten uit gebruikers die vooral willen mailen / bellen / internetten / gamen en in het ergste geval niet eens weten welke versie er op de computer geïnstalleerd staat. Met powershell kan je overigens op een redelijk eenvoudige manier deze pakketten eraf mikken.

Het is dezelfde keuze als Apple die ervoor kiest om software mee te leveren zoals Pages, Numbers, Garageband, etc.
Volgens mij staat pages niet standaard geïnstalleerd op een MacBook, tenminste heb het laatst zelf geïnstalleerd op m'n MacBook had al een aantal maanden de laptop in gebruik maar nooit pages erop gezet. GarageBand heb ik overigens nog steeds niet omdat ik dat simpelweg niet ga gebruiken. Denk ik. Is dus geen fabrieksinstallatie. Daar gaat de discussie hier om.
Of ik begrijp het verkeerd en wijst juist op de wijze waarop Apple het doet.

[Reactie gewijzigd door feddejaap op 4 september 2015 14:42]

Pages is tegenwoordig een fabrieksinstallatie. Apple maakt de keuze om een Mac meteen productief af te leveren, oftewel, ik pak hem uit, en kan meteen los in een tekstverwerker of filmpjes monteren.

Het verschil tussen 'ongewenste' opties van bijvoorbeeld Windows of OSX, en bloatware, is dat bloatware in de regel bloed-irritante software kan zijn.

Waar wat bloatware betreft verschilt ook per persoon. In het verleden heb ik eens een uitbrander gekregen van iemand die hartstikke blij was met de meegeleverde Packard Bell programma's die ik vakkundig gewiped had :)
Als ik nieuwe laptop moet leveren, trek ik alle bloatware eraf nog voordat de klant de laptop 1 seconde heeft gezien.

En moet er een keer een recovery gedaan worden, dan laten ze dat ook door mij doen. En met W10 is het 100x makkelijker geworden. Ook voor ons techneuten.
Je krijgt ze gratis aangeboden, het downloaden moet nog gebeuren plus de installatie uiteraard.
het staat je vrij ze te gebruiken, zo zitten er al jaar en dag programmas in die de een wel gebruikt en de ander niet. Ik ken genoeg mensen die de "rekenmachine" in windows nooit gebruiken. Zelfde met Wordpad.... T word meegeleverd, maar of je het ook echt gebruikt, dat is een keuze die je zelf maakt.
Je moet onderscheid maken tussen programma's die bij het OS horen en programma's van 3rd party leveranciers. Deze 2de category is eigenlijk spam want het is ongevraagd, overbodig (meestal heb je er niks aan), commercieel (na een paar maanden mag je er alsnog voor betalen) en staat op elke uitgeleverde computer.
In feite hoort alleen de kernel bij het OS. Een browser, mediaspeler of rekenmachine niet, maar dit is al een heel oude discussie. Stel dat MS besluit om dit ineens allemaal niet meer mee te gaan leveren en dat gebruikers dit allemaal zelf moeten gaan downloaden, daar worden misschien de Tweakers hier niet ongelukkig van, maar de gemiddelde consument vraagt zich af wat hij nu eigenlijk heeft gekocht.
Onzin..de kernel is de basis van het OS, maar met alleen een kernel doet je computer helemaal niets. Het configuratiescherm, de verkenner en al die andere standaardshit zijn allemaal applicaties bovenop de kernel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernel

[Reactie gewijzigd door veltnet op 4 september 2015 17:00]

Zonder verkenner en configuratie scherm zou de pc in princiepe toch gewoon werken? Of het handig is, is dan overigens weer een tweede.

Ik hoop overigens toch dat ze niet standaard shit meeleveren, dat gaat zo stinken ;)

[Reactie gewijzigd door Zeehond op 4 september 2015 21:32]

Met ALLEEN een kernel kun je niet werken.
als een laptop daardoor 50 euro duurder word mogen ze dr van mij op blijven staan. Dr af zijn ze zo. De tweakers hier hebben wellicht een andere mening maar niet-tweakers hebben vaak geen benul wat er op staat. Laat staan wat ze zelf installeren.
Skype is toch gewoon een gratis communicatie programma van Microsoft. Dat je moet tikken betalen om van het telefonie netwerk gebruik te maken is niet meer dan normaal. Of vind je het ingebouwde mail programma ook slecht omdat je meer opslag voor je Hotmail/Outlook adres kan kopen?
Snap je niet dat MS het android verdien model begint te adopteren??

Windows gratis, maar MS wil toch centen zien voor de 5 miljard ontwikkeling in W10. Reclame en doorverkoop gegevens aan derden. Daarom ook heel belangrijk om bij de installatie al die opties uit te schakelen.
Maar niet iedereen dus, zoals blijkt ;)
Ik zit daar op te wachten!

Skype gebruik ik zelf enorm veel zakelijk, en is gewoon een van de betere opties op het moment dat je veel werkt met teams / collega's die zo'n 6000 KM verderop zitten.
Dat is dan vooral omdat die teams/collega's ook mallemaal skype hebben, zoals tegenwoordig bijna iedereen. Er zijn meeropties als skype (o.a. viber) en betere (o.a. voip) maar als vrijwel niemand die kent/installeert/gebruikt kun je er nog niets mee.

edit:
@merauder hieronder.
Dat bedoel ik dus.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 4 september 2015 14:31]

Skype gebruiken we zelf omdat de collega's waar we contact mee hebben alles behalve power-users zijn. Die willen gewoon lekker op hun 'vertrouwde' programma's klikken.
Skype en Skype for business zijn 2 verschillende dingen. Het lijkt me dat je de laatste gebruikt als het om zakelijke contacten gaat. Volgens mij is dat niet degene die Microsoft standaard installeert.
We gebruiken wel degelijk de standaard Skype. Het gaat overigens om een heel klein groepje gebruikers op machines waar vooral wat specifieke software en een paar OSS pakketten op draaien.
ipv. moeilijk te doen met installatiemedia, kun je ook vanuit windows 10 zelf een schone install doen:

instellingen -> bijwerken en beveiliging -> systeemherstel -> windows opnieuw instellen

Handig is dat bijvoorbeeld een driver voor een exotische sata controller gewoon blijft behouden.
Anderszins: http://www.shouldiremoveit.com/

Let op dat sommige scanners deze als 'Potentially unwanted Program' (PuP) markeren. Zoals ik het begrepen heb verdienen ze geld door software fabrikanten inzicht te geven in het wereldwijde gebruik van hun programma's. En beetje net als wat het advertentie blokkeringsprogramma Ghostery doet met adverteerders.

Het programma vertelt je hoeveel procent van de mensen een programma de-installeert. Daar moeten ze natuurlijk iets voor opslaan. Zelf vind ik dat het een prima dienst levert.

Edit: Daarnaast natuurlijk Ninite, om je eigen gewenste 'bloat'ware te installeren ;)

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 4 september 2015 12:56]

Andere optie is natuurlijk: http://www.ubuntu.com/download/desktopp
}> }> }>
Dat is wat ik deed toen mijn latptop na 1 uur, na het voor het eerst aanzetten, nog steeds bezig was installeren van crapware.
En Amazon is geen crapware?
de amazon scope uitzetten is dan ook super simpel, en er is een groot verschil met zoiets zetten op een OS dat je gratis weggeeft, dan het te zetten op een OS waarvoor je ook nog moet betalen
Neem dan gelijk fedora ofzo :9
Yep, en vergeet niet eerst ook de herstelpartitie te verwijderen,
want anders weet je klant / familielid je na het "herstellen" van een probleempje
alsnog te vinden met magisch verschenen bloatware.
Maar wel nog even naar de geinstalleerde key kijken voordat je opnieuw gaat installen en de herstel partitie weggooit. Die OEM key is vaak toch anders dan wat er op de onderkant staat ;)
Kan handig zijn....
Dat is voor Windows 7/Vista (& XP |:( ) nog nodig. Activatie sleutel voor 8 en later staat op OEM systemen gewoon in het BIOS/EUFI, de zgn. SLIC tabellen.
Toch sla ik ze voor de zekerheid op via jellybean keyfinder.
Sowieso verwijder ik altijd alle partities als ik een clean install doe ;).
Ik heb laatst een nieuwe laptop gekocht en een schone upgrade naar Windows 10 verloste mij inderdaad ook in een klap van al die nare bloatware.

Fijn dat die mogelijkheid bestaat. Hoe dan ook, irritant dat ze het nodig vinden zoveel onzin erop te zetten.

Daarnaast vind ik Microsoft ook vreselijk irritant worden met z'n 'eten & drinken', 'gezondheid', etc. apps. Sommige meegeleverde apps kunnen niet eens verwijderd worden!
Nice! Thanks for sharing! Werkt als een zonnetje!
Ja, inderdaad. Vreselijk irritant. Als ik iets wil weten over gezondheid of over het nieuws. Kijk ik gewoon op nu.nl..
Komt erg bekend voor.

Sony deed dat ook, vroeger, met zijn custom drivers en een wlan/bluetooth manager

Dus altijd en driver halen bij chip makker en niet bij laptopboer, geen Setup doen maar de driver handmatiging installeren....
Dus altijd en driver halen bij chip makker en niet bij laptopboer, geen Setup doen maar de driver handmatiging installeren....
Én altijd op "geavanceerd" klikken bij een installatie, als dat mogelijk is.
Handig om te weten: Snappy Driver Installer heeft recente driver packs van meeste hardware.

Heeft laatst op een Sony laptop nog een driver voor een of andere communicatie busje weten te installeren waardoor de batterij gezondheidsstatus-tool weer ging werken.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 4 september 2015 14:55]

Dan is het bij een chromebook van toshiba beter geregeld: geen enkel extra dingetje toegevoegd. :)
Dat heb je niet 100% goed. Dit zegt Olaf:
Maar ook Chromebooks worden al met 'bloatware' geleverd, al gaat het dan om links naar web-apps natuurlijk. ;) Zie https://www.wunderlist.co...new-samsung-chromebook-2/

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 4 september 2015 17:30]

Zei ik Samsung of Toshiba? ;)
Samsung had vroeger bij 1 van zijn eerste smartphones ook nog geen bloatware. Later wel. Wellicht dat dat bij een Chromebook van Toshiba ook nog wel komt ;).
Enerzijds schandalig dat dit gebeurt, je RAM zit al vol bij de eerste keer boot. Daarnaast weet je niet wat voor fishing/callhome zooi er tussen zit.

Anderzijds houdt dit de prijs van de hardware enigssinds laag. Vergelijk het met reclame in de bioscoop voorafgaand aan de film. Hierdoor heeft je kaartje een redelijke prijs.

Mijn advies: Deinstalleer alles niet windows-related direct. Mooiste is natuurlijk een full wipe.
Ik heb aan dit onderzoek deelgenomen, en dat was ook een van de vragen: of je bereid bent om deze programma's op je laptop geïnstalleerd te hebben als dat een positieve invloed heeft op de prijs.
Ligt natuurlijk aan het prijsverschil (en aan de persoon). Die vraag is te algemeen.
Tja het zijn de leuke en bekende vragen. Helaas converteert het antwoord in veel gevallen niet naar de realiteit.

Als men de goegemeente vraagt: Bent u bereid meer te betalen voor diervriendelijk vlees. Roept gerust 75% Ja. Kijk je vervolgens naar de verkopen in de winkel dan zie je dat je met mzl een 0,xx % groei in dat vlees weet te scoren.

Met andere woorden, de vraag stellen naar de bekende weg is makkelijk. Zodra de centen om de hoek komen kijken is men in ene iets geheel anders van plan.
Je mag me de laptop leveren met die zut erop, voor een lagere prijs. Thuis gaat toch de format er overheen.
"Anderzijds houdt dit de prijs van de hardware enigssinds laag. Vergelijk het met reclame in de bioscoop voorafgaand aan de film. Hierdoor heeft je kaartje een redelijke prijs."

Tja en dat is natuurlijk wel het hele punt. Laat men het gerust uittesten. Zelfde laptop 1 met crapware andere zonder met een prijsverschil van €75,-.

Ik geef je op een briefje dat 99% voor de goedkoopste gaat.
Ik geef je op een briefje dat 99% voor de goedkoopste gaat.
Klopt want:
De groep welke minder kennis van PC's heeft zal niet begrijpen dat het een probleem is en waarom. Daarom zal deze geen extra geld uitgeven.

Degene met meer kennis zou het niet doen, deze weet namelijk zelf hoe er een clean install op gezet kan worden. Dat is geen moeite dus deze doet het zelf, ook geen 75 extra betalen.
Jups maar zelfs de gene met ict kennis, althans ik, zal gerust een Surface met crapware kopen als dat een 100,- scheelt. Dan maar ff werken om hem op te schonen.

En das nu net de draak van het geheel. Al zet je er een dame of heer naast en vertel je dat surface 1 en surface 2 in hardware het zelfde zijn maar je bij surface 2 last hebt van crapware wat je tijd kost om het te verwijderen. Dan nog zal een hele partij aan kopers voor die 100 euro goedkopere versie gaan. Want we kennen wel een mannetje.

Al veranderd 50% van de makers hun pre-install beleid er zal altijd een 50% zijn die het niet doen en die gaan er met de markt van "onwetende" vandoor.
De leads zijn best lekker begreep ik zo, jaarabonnement op antivirus enzo.. Het is reden waarom veel bedrijven tussen een windows installatie willen zitten met trial software. :)
Dat zal zeker zo zijn. Het is het zelfde als met die verfoeide retargeting marketing waarbij je advertenties blijft voorschotelen op tal van websites aan bezoekers die reeds op je site zijn geweest.

Techniek is naadje ..... maar de conversie is al snel 25 tot 50%. Tja iedereen wil eten.
En er dan een clean windows install overheen gooit.. :)
Dat is meestal niet mogelijk met de goedkope OEM versies, alleen "herstel"
Gewoon de .iso downloaden van Microsoft en dat op een USB installeren met bv Rufus.
Dan PC op USB laten opstarten en voila ;)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 4 september 2015 12:58]

Voor zover ik weet werkt dat met system builder, maar niet met OEM van de grote jongens.

De pagina die je vermeldt laat al de noodzaak van een "key" zien die je nominaal al niet hebt in zo'n geval. (key in bios praktijken, al zijn er programmatjes die dat achterhalen)

Heb je het _echt_ gedaan zo met een windows van een dell, hp enz?
Bovenstaande werkt met alle soorten windows versies (zelf gedaan met MSDN/Dreamspark keys + Laptop via werk van overheid gekregen => was een Win 7 Pro OEM met de key dus onder de batterij) (werkt niet voor Enterprise).

Ik heb helemaal geen key in moeten geven overigens (2x overslaan klikken).
Als je online bent, gaat dat activeren automatisch en linked hij eigenlijk je hardware ID met een key in hun database.

Als je in Windows 10 de cmd met admin rechten opent en slmgr /xpr uitvoert dan vertelt het systeem je overigens of je licentie permanent geactiveerd is of wanneer die verloopt.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 16 september 2015 13:33]

Ik mis eigenlijk BTO/Clevo in het lijsje met een aantal nullen voor de tabel.
Daar kreeg ik alleen een voucher in de doos met url en code voor 1yr Mcaffee, ipv dat die zooi er al op stond.

Enkel wat me daar van tegen stond(maar dat is persoonlijke voorkeur) is de overbodige grafishe troep van de hardware(audio/wifi/netwerk meuk), maar dat is in wezen met alle hardware in aanschaf, en vereist een specifieke installatie.

Edit
?? -1 Ongewenst omdat ??

[Reactie gewijzigd door 119961 op 4 september 2015 13:31]

Dus in plaats van dat het er al op stond, moest je het zelf nog installeren. Weinig verschil met een voucher aangezien McAfee ook gewoon verwijderd kan worden. Ik zie het probleem voor de consument niet zo. Dit soort deals helpt fabrikanten te overleven. De marges op laptops zijn immers erg laag tegenwoordig.
Punt is natuurlijk dat de consument geen keuze heeft. Ook niet als de consument bereid is iets meer te betalen voor een schone laptop zonder opdringerige reclamesoftware.
Je hebt als consument altijd een keuze. De meeste laptops kun je gewoon uitproberen in de winkel, dan kun je ook zien wat er standaard op staat. Niemand verplicht je een laptop met bloatware te kopen. En bijbetalen is logisch aangezien fabrikanten door het meeleveren korting kunnen geven.
"Niemand verplicht je een laptop met bloatware te kopen." Jawel, want een laptop zonder bloatware is niet te koop. Daar gaat nu juist het hele artikel over. :?
Ben blij dat het programma PcDecrapifier bestaat, deze start je één keer bij een nieuwe laptop met alle bloatware, en zal dan alle programma's van je PC/laptop deinstalleren.
Dan nog zou ik liever gewoon een clean install doen.
Denk dat het bij Tweakers nog niet helemaal is doorgedrongen dat Windows 8/8.1/10 een 'reset' optie hebben. Waarmee Windows alles dat van zichzelf is bij elkaar veegt en de rest weg gooit. In het Nederlands heet het "Deze PC opnieuw instellen". Maar met het zoekwoord 'reset' kom je er ook.
Ik kan dit niet zonder installatie medium. That said doe ik dan een clean installatie want dat duurt net zo lang (15 minuten duurde w10) en heb het medium dan toch al moeten maken

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 4 september 2015 13:53]

Beetje slecht onderzoek hoor.. Wat is een stuk software?

Is een bundel van 10 casual games die per stuk te deinstalleren valt maar ook als bundel 1 stuk software of 10? Is een driver een stuk ongewenste software? Of enkel de driver updater? Is het stukje software waarmee je backup discs kan maken van de backups partitie met je fabrieks installatie ongewenste software?

De ene software is de andere niet, ik heb liever die 10 games dan 1 call home applicatie. Een fabrikant kan het bont maken met 3 programma's terwijl een andere fabrikant misschien wel een 30ste programma meeleverd die eventueel ongewenste software die mee kwam snel en clean kan verwijderen. (uiteraard liever keuze vooraf, maar het is maar een voorbeeld).

Deze getallen zeggen eigenlijk niks en het enige wat je uit het artikel kan halen is: wow dus deze praktijken zijn er nog altijd en bij bijna elke fabrikant en dat Microsoft enkel de ongewenste delen van Windows meegeeft en niks extra's daarbuiten. (mijn lenovo laptop was overigens veel cleaner dan de exemplaren die de consumentenbond heeft getest, wellicht zit er een verschil in budget en high end segment, dat is dan ook niet meegenomen in de 'test')

En dat kost dan bakken met geld.. Ik had ze die conclusie ook wel kunnen geven...

Edit: je kan er wellicht nog een conclusie uit trekken (voorzichtig) namelijk dat medion waarschijnlijk het meeste betaald krijgt voor de craptrialware gezien de meeste 3rd party software. Naar nogmaals is de ene software de andere niet, medion zie ik best wel 20 trial games installeren die lang niet zo rampzalig hoeven zijn als cleanen van andere zaken.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 4 september 2015 12:51]

Ondanks dat je best een punt hebt over dat het onduidelijk is welke software in aanmerking komt voor bloatware, is het wel een realistische vergelijking als men consequent bij elke laptop elke gelijksoortige software als ongewenst markeert. De vergelijking blijft dan eerlijk.

Zo zijn bijvoorbeeld de 10 voorgeïnstalleerde games op de Asus hetzelfde als de 10 op die Lenovo en de 8 op die HP, etc. ondanks dat het wellicht niet dezelfde spellen zijn. Hetzelfde met andere zogenaamd nodige of geweldige (brakke) utilities, die kan je gewoon optellen. In feite is alles ongewenst lijkt mij als het geen basisfunctie vervult voor het gebruik van de laptop. Kortom drivers heb je nodig, wellicht een bluetooth+touchpad utility en dan houdt het al gauw op. De rest is wellicht een toevoeging, maar niet per se nodig. Optioneel dus, bloatware, die je eigenlijk hooguit naar wens zou kunnen installeren, maar niet per se nodig is voor de basiswerking.
Je vult mijn post zeker aan, alleen heb ik nog altijd liever 10 onschuldige spellen dan een verborgen reporting tool en heb je die informatie als consumentenbond ook verzameld dan is je onderzoek ineens wel iets waard in plaats van 'duuuuh alle grote fabrikanten zijn lastig'. Maargoed, wij zijn hier ook niet het gemiddelde CB publiek. Was het een onderzoek van t.net dan had ik het wel kwalijk gevonden dat er geen gradaties zijn.
Ik zie het probleem niet. Die programma's gooi je er toch gewoon af? O-)
(Als dat niet goed mogelijk is is als je het mij vraagt de OS-maker zwaar medeplichtig, die zooi koop je dan toch gewoon niet?)
Misschien een wilde beschuldiging, maar volgens draait het nog steeds om het inperken van de all-round performance van computers om de verkoop van nieuwere systemen + software te 'stimuleren'.
Anoniem: 112442
@blorf4 september 2015 15:42
Ik zie het probleem niet. Die programma's gooi je er toch gewoon af? O-)
In sommige gevallen gemakkelijker gezegd dan gedaan, tenzij je Linux gebruikt.

Lenovo caught using rootkit-like technique to reload bloatware on clean Windows installs

Ik gebruik Lenovo hardware tm T*30 en X*30 naar tevredenheid (met Linux). Ik ben niet meer zo te spreken over de modellen na deze series. Naar mijn mening is de kwaliteit flink achteruit gegaan.
Mogelijk hebben alle oud IBM medewerkers het bedrijf verlaten?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 4 september 2015 15:46]

Klein detail uit dat verhaal:
What Lenovo is using isn’t actually a rootkit. It’s a Windows feature called the Platform Binary Table (WPBT)
Pardon?
Gewoon belachelijk dat er eigenlijk geen instantie is die hierop ingrijpt.

Packard Bell maakt het wel heel bont. Vijf en twintig programma's! Hoe kun je dat in godsnaam allemaal op een schone laptop afleveren?

Het zal wel komen omdat de digibeten het niet eens meer merken... Ik ken meerdere mensen die verbaasd kijken als ze eens NIET 5 toolbars in de browser zien. Of de hele taakbalk vol met meuk als "Rescue harddisk" "AVG Trial" "PowerDVD XXY".

En dan dat angstige gezicht als je ze verteld dat ze al die zooi niet nodig hebben.. :O
Geen enkele instantie? En de consumentenbond dan?

Natuurlijk is er geen instantie die dwingend ingrijpt. Dwang is voorbehouden aan de overheid, en je wilt echt niet dat de overheid regels gaat opstellen voor ICT. Kijk eens hoe goed het gemiddelde overheids ICT project loopt. Bovendien is er voor consumenten keus genoeg: de Microsoft surfaces blijkbaar, maar ook Apple komt niet met zoveel crapware.
Er staat mij iets van bij dat Microsoft in het afgelopen jaar met fabrikanten heeft gesproken om dit gedrag terug te dringen, dus wellicht gaat het de komende tijd de goede kant op hiermee.

Aan de andere kant was na schone installatie van Windows 10 op mijn laptop de grootste voorgeïnstalleerde app nota bene "Candy Crush Saga" á 200 MB. Denk je je laptop schoon te installeren, komen er ongewenste 3rd-party apps met Windows zelf mee 8)7 Gelukkig was dat wel een heel stuk makkelijker te verwijderen dan die meuk die laptopfabrikanten meeleveren.
Candy Crush Saga installeert Windows 10 zelf. Weet ook niet waarom Microsoft wil associëren met zo'n spel, dat geld uit mensen trekt door een verlopende 'voorraad' extra afbeeldingen er bij te verkopen.
Het zou al een stap vooruit zijn indien de consument voor de aankoop geinformeerd werd over de bijkomende software die geinstalleerd is, wie de uitgever van deze software is en hoeveel x aan y betaalde om dit er bij te krijgen.
Je weet gewoon dat de software er op staat. Zou me niet verbazen dat er ondertussen websites zijn die dat bijhouden in mooie tabellen.

Hoeveel ze ervoor betaald krijgen maakt minder uit imho. Het drukt net de prijs van de laptop op zich. Mensen zijn verbaasd wanneer ze informeren naar het teruggeven van de Windows licentie en te horen krijgen dat deze hen eigenlijk geen geld zal opleveren net omdat die kost niet verrekend zit in de laptop vanwege de bloatware sponsoring.
En jij denkt dat een consument staat te springen om daar naar te luisteren?
Ja.

Ik denk bovendien dat het het vooral de producenten zijn, die niet staan te springen om dit te vertellen. 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee