Lenovo stopt voorlopig met plaatsen van Superfish-adware op laptops

Lenovo stopt met het plaatsen van de Superfish-adware op zijn laptops, totdat het bedrijf achter de software de browserapplicatie zo aanpast dat deze geen reclame-pop-ups meer injecteert. Bestaande installaties moeten een update krijgen.

Kopers van Lenovo-laptops klagen al enkele weken over de Superfish Visual Discovery-add-on, die de fabrikant voorinstalleert op laptops. De software draait op de achtergrond en injecteert advertenties in websites met pop-ups van productafbeeldingen. Na door Tweakers gewezen te zijn op de klachten laat Lenovo weten tijdelijk te stoppen met het plaatsen van de applicatie.

"Vanwege issues met de Superfish Visual Discovery-browser-add-on, waaronder de browser-pop-ups, hebben we besloten deze tijdelijk van onze consumentensystemen te verwijderen, totdat Superfish in staat is om software te leveren die deze problemen aanpakt", meldt Lenovo, "Voor systemen die al verkocht zijn, hebben we Superfish verzocht een auto-update door te voeren om de problemen op te lossen."

Lenovo verduidelijkt dat Superfish alleen op consumentenlaptops terecht is gekomen en dat de applicatie geen gebruikersgedrag analyseert. "De technologie werkt met onafhankelijke sessies, slaat geen gebruikersinformatie op, weet niet wie de gebruiker is en trackt of re-target gebruikers niet." De Superfish Visual Discovery-engine zou afbeeldingen van bezochte websites analyseren, en aanbiedingen van producten die er hetzelfde uitzien voorschotelen. De visuele zoekmachine zou voor de werking het aanbod van 70.000 webwinkels kunnen raadplegen.

"Superfish helpt een gebruiker producten te vinden en te ontdekken zonder dat ze precies weten hoe een product heet of hoe ze het moeten omschrijven in een op tekst gebaseerde zoekmachine", heet het in de woorden van Lenovo. Bij het eerste gebruik kunnen de algemene voorwaarden afgewezen worden, waarna Superfish uitgeschakeld wordt, legt Lenovo verder uit.

Bijna alle laptopfabrikanten installeren software van derde partijen op hun systemen; ze worden hiervoor betaald. Adware die pop-ups toont komt echter niet vaak voor. Niet duidelijk is hoe de werking van Superfish wordt als deze geen pop-ups injecteert. Wel lijkt Lenovo niet voornemens in het geheel te stoppen met de add-on.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-01-2015 • 12:23

177 Linkedin

Reacties (177)

177
168
130
6
1
17
Wijzig sortering
Ik neem aan dat een gemiddelde tweaker toch zeker wel direct een schone installatie uitvoert? Tegenwoordig zit er bij iedere voorgeinstalleerde windows PC allemaal rotzooi software geinstalleerd.

Of zijn er nog merken die deze onzin achter zich laten? Want dan hoor ik het graag! :)
Hoe wil je een echte, nette schone installatie doen zonder installatiemedia?
Tegenwoordig krijg je er niets/weinig meer bij.

Vaak is er wel een image welke je terug kan zetten, maar daar zit gelijk al die troep weer in.

Als ik een laptop koop wil ik een schone windows installatie. Geen extra troep. Als ze daardoor minder 'korting' kunnen geven, prima! Daar heb ik best 50-100 euro extra voor over.
Microsoft heeft onlangs een tooltje uitgebracht waarmee je een schone windows image kan downloaden in elke taal. Dit tooltje werkt ook alleen op een legale windows 8(.1). Als je laptop met bijvoorbeeld windows 8 (of 8.1) is geleverd, en je kiest ook om windows 8.1 te downloaden, dan pakt hij automatischde key uit je bios.

Download je de pro versie, dan moet je uiteraard een productcode opgeven als je laptop daar niet mee is geleverd.

Dit is ook veel handiger als je een windows 8 laptop wil herinstalleren, kan je gelijk 8.1 op pleuren, want deze pakt wel gewoon je key.

Linkje naar microsoft hierrr

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 19 januari 2015 15:36]

En zorgt hij er ook voor de je alle drivers en zo krijgt, zoals die van touchpad, Wifi, enz.? En kun je dit gewoon installeren bovenop een bestaande installatie zonder dat er dingen misgaan?
Hij pakt niet automatisch drivers. Wel merkte ik bij mijn Acer Aspire V15 dan veel dingen 't bij de clean install meteen deden. Denk aan speakers, touchpad etc. Als je dit over een bestaande install heen zet formatteert de install eerst de schijf. Dus je bent wel alles kwijt.
Inderdaad erg handig. Ik heb dit laatst ook gedaan met mijn W8.1 Pro. Ik moest inderdaad mijn key invoeren. Bovendien heb je dan een recente versie en dat scheelt je tig updates die je niet meer hoeft te doen.
Anoniem: 455646
@Kraz19 januari 2015 12:52
Via Google kan je vaak wel de juiste windows iso downloaden, dan enkel branden en installeren maar.
Deze tool van Microsoft zelf stelt je ook in staat om een .ISO naar een USB stick te kopieren en maakt deze bootable :)
http://www.microsoft.com/...ows-usb-dvd-download-tool

Gebruik deze al jaren en net als @NightFox89 om ook mijn tablet te voorzien van een clean install na aanschaf.
ja maar hoe kom je legaal aan een ISO, ik denk dat dit niet mogelijk is als je de meegeleverde licentie wil gebruiken

verbeter mij indien ik fout ben (ik hoop dat ik fout ben)
Het downloaden van een Windows ISO an sich is niet illegaal. Maar het installeren ervan met een 'gekraakte' sleutel is dat dan weer wel.
Dat gezegd hebbende lijkt het me dat het downloaden van een ISO van een willekeurige site, om dit vervolgens te installeren met een juiste en geldige productsleutel, niet illegaal is.
Sterker nog: Microsoft laat je de ISO gewoon downloaden en vraagt alleen bij de installatie om de sleutel. Je kan daar dus desgewenst 20x Windows downloaden, zolang je er uiteindelijk 1 installatie met 1 sleutel mee uitvoert is het prima.
Maar: De Microsoft server lijkt me een betere plek als een torrent, je weet nooit wat voor rommel ze in de ISO hebben gepropt. Volgens mij las ik vorig jaar dat 60% van de ISO bestanden op torrents is voorzien van een gratis virus of spyware.
-Edit- En dit zie je dus niet want er draait tijdens je installatie nog geen virusscanner...

-Edit 2-
http://msft.digitalrivercontent.net/
Dat is de officiele plek om de ISO te downloaden (server van Microsoft).. Zoek via Google met die site naar de gewenste iso, er zit geen webpagina aan die server vast.

[Reactie gewijzigd door supertheiz op 19 januari 2015 13:42]

Volgens mij kun je een oem key niet gebruiken bij Windows installatie media.

Dat was vroeger iig zo..

Edit: natuurlijk wel bij de door de fabrikant geleverde (oem) versie

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 19 januari 2015 14:19]

Je hebt tooltjes die de key speciaal voor het merk OEM activeert. Je installeert met standaard OEM key van de betreffende fabrikant. Vervolgens run je een tootlje die een verwijzing maakt die moet overeen komen met een stukje bios ofwel als jij een echte lenovo laptop hebt is hij valid en kun jij legaal updates ophalen.

Met deze manier kun jij een normale installatie CD gebruiken die je overal op internet kan vinden.
Ik heb onlangs een keer de installatiemedia nodig gehad en contact opgenomen met Lenovo. Volgens de klantenservice is het niet mogelijk een willekeurige installatie-CD te gebruiken, maar heb je echt een Lenovo-CD nodig. Die wordt natuurlijk niet gratis of tegen kostprijs geleverd. Die mag je bestellen op https://www.lenovorecovery.com/Extranet/PriceList.aspx voor ongeveer €24,-
Apart, ik heb zelf mijn Lenovo laptop opnieuw geinstalleerd via een Windows 8.1 OEM DVD. Daarna de drivers v/d Lenovo site afgehaald.

Toch weer ff 24 euro bespaard.
Het ging om een Windows 7-laptop, dus misschien dat daar nog verschil in zit. Ik ben ook niet akkoord gegaan met deze 'oplossing' en heb alle rommel handmatig gedeïnstalleerd. Maar ik krijg zolangzamerhand het idee dat ze tevredenheid van hun klanten niet zo heel hoog hebben zit en me liever wat geld afhandig maken, dus het is eingelijk nog wel een poging waard.
Ja ze zouden het gratis moeten doen. Dat het niet meegeleverd wordt vind ik wel goed eigenlijk
Dit kan wel, je moet dan een nummer bellen en een code inspreken die op je scherm verschijnt. Daarna werkt het net als vanouds maar dan zonder bloat-ware.
wat een omslachtig gedoe, dan moet je als bedrijf niet raar opkijken dat pirated versies meer gebruikt gaan worden
Nee dat is niet omslachtig; je koopt een laptop van merk A voor een prijs - en bij sommige merken wordt de prijs verlaagd doordat er reclame op staat (lees: Norton AV, nero burning rom )
Nou tegenwoordig is de key in het bios verstopt. Weet niet precies hoe het werkt maar het kan goed zijn dat een gedownloade iso daar niet opgebouwd is. Heb het zelf niet geprobeerd. Wat je natuurlijk ook kan doen is alles deinstalleren.
Heb onlangs mijn 3 maanden oude Asus laptop opnieuw geinstalleerde met een gedownloade ISO, moest alleen telefonisch activeren. Key via een tooltje achterhaald, maar zag op fora al dat dat in principe ook gewoon met een of andere powershell commando kan, dus zo geheim is dat ook niet.
Je link werkt niet. Correcte link voor Windows 8.1 hier.
Zoals onder aangegeven is de iso gewoon te downloaden, je product key staat tegenwoordig in de UEFI en is dus uit te lezen waardoor je je Windows legaal kan activeren.
Vaak zit er ook een stikker op het apparaat. Vaak wel op een verborgen plaats. (bijv onder de accu)
Die sticker hebben ze does niet meer. Staat nu in het bios. Hoeft niks meer in te kloppen
[knip]
excuses, ik had je vraag verkeerd gelezen, je had het over de ISO's en niet de codes :)

[Reactie gewijzigd door Murfy op 19 januari 2015 13:38]

Ehm.. heel eerlijk heb ik de privilege van een MSDN account en kan daar vrij ISO's downloaden van Microsoft zelf. Ook licenties aanvragen, maar die 2 staan los van elkaar.
De oplossing vavn @Mozy is ook voor mij nieuw, maar ziet er veelbelovend uit voor mensen die een herinstallatie willen doen.
Een Windows ISO downloaden én installeren is perfect legaal. Het loopt pas fout als je de windowsinstallatie activeert met een licentiecode die illegaal verkregen is. Je kan dus perfect een Windows ISO van gelijk welke bron downloaden (zoals hier) en 30 dagen zonder activeren gebruiken of binnen die 30 dagen een geldige licentiecode kopen en activeren.
Kortom, de legaliteit van een Windows is van toepassing op de licentie, niet op het medium.
Microsoft heeft een hele lange tijd legaal ISO's aangeboden maar nu kan ik ze niet een twee drie op een website van microsoft meer vinden.
Ik gebruik zelf rufus dat is een stuk lichter en sneller dan de Windows USB/DVD Download Tool van microsoft. Maar alsnog geldt dat je wel een .ISO moet hebben. Wat dat betreft is het tooltje waar Mozy het over heeft wel makkelijker.
En rufus heeft ondersteuning voor andere apparaten dan USB sticks, zoals USB harde schijven.
Microsoft biedt zelf een handig download tool om van een usb een bootable windows install te maken van elke editie die ze leveren. Licentie zit vaak gewoon gekoppeld aan het moederbord, dus na het installeren van je wifi drivers heb je binnen 2 minuten weer een geactiveerde legale windows.

http://windows.microsoft....reate-reset-refresh-media

Gewoon lekker officieel van Microsoft zelf, niet hoeven kloten met shady .iso files van TPB.

[Reactie gewijzigd door Mozy op 19 januari 2015 13:01]

Anoniem: 455646
@Mozy19 januari 2015 13:13
Ik heb geen tpb gebruikt om die iso te vinden :P

http://www.w7forums.com/t...so-image-downloads.12325/

Daar staan links van iso files die MS zelf weggeeft.

voorbeeld link:
http://msft.digitalrivercontent.net/win/X17-24280.iso
Daar staat toch geen 'Microsoft.com'? Dat domein staat op naam van 'Digital River, inc.'.
Enige manier die ik zo weet om zonder MSDN registraties aan de ISO te komen is een 180 dagen versie zoeken, die kun je ook activeren met een legale key.
Anoniem: 455646
@thegve20 januari 2015 08:15
Digital River Soft is een service die samenwerkt met Microsoft.. daar upload Microsoft haar bestandjes die je bijvoorbeeld koopt in de Microsoft Store.

http://answers.microsoft....32-41be-bd4e-5f3184652ff5

Digital River hosts the content for Microsoft's online stores, so yes it's safe.

Dus het is gewoon legitiem.
Windows 10 op mijn MacBook Pro heeft die rommel gelukkig niet. O+
Alleen maar een mooie keylogger in windows 10 waardoor ze alles van je weten ;)

en dan nog op een mac ook ^^. Al vind ik dat de metro interface veel beter op zijn plek komt op die gare apples dan op een windows computer.

Ontopic :

Zelfs toolpakketten zoals Hirens boot cd komen standaard met windows 7/8 loaders omdat ook de OEM keys afentoe gewoon issue's geven. Heb al een paar keer een acer meegemaakt die echt alleen maar windows wou installeren via de recovery. Als je een normale installatie deed of zelfs via een specifieke acer OEM install dan pakte hij gewoon niet het serienummer goed. Nee het werkte alleen met de recovery.

Daarbij werkt het activatieprocess ook niet altijd lekker waardoor je weer voor de zoveelste keer microsoft kan gaan bellen om de key vrij te geven voor herinstallatie. Door deze omslachtigheid snap ik ook goed dat men loaders gebruikt.

Het is dat er nog 1-2 applicaties zijn die ik gebruik in windows (zoals photoshop) waardoor ik heel afentoe nog in windows zit , maar nu linux de laatste jaren een goede inhaalslag aan het halen is zal het hopelijk niet langer duren dan een jaar eer ik echt 100% over ben.

Uiteindelijk is de keuze qua os nog best beperkt :

Of je kiest voor windows met daarbij geouwehoer met vastzittende updates van tijd tot tijd. (puur omdat hij dan per ongeluk hotfix 3 voor hotfix 1-2 installeerd en dan blijft hangen XD)

Of je gaat naar een open source systeem zoals linux / freebsd etc. ubuntu en mint zijn toch wel heel fijn geworden in gebruik. Stuk beter dan hoe het vroeger allemaal moest met Slackware en Gentoo (al vind ik arch ook wel leuk om mee te stoeien)

Mac is uiteraard al geen optie , dan kan je net zo goed een tablet(android) aanschaffen.
Haha laat ze maar lekker keyloggen. De enige reden voor bootcamp is om aan mijn lichte verslaving aoe 2 tegemoet te komen. Veel meer dan mijn toch wel belachelijk goede tactieken kunnen ze niet achterhalen.

In vergelijking met Windows 8.1 is het wel weer een opluchting. 10 oogt vele malen strakker en werkt nu al relatief prettig, al zal het OSX nog lang niet kunnen benaderen.
Ik haal zelf meestal gewoon de juiste image op van de betreffende windows versie en activeer die met de licentie van de huidige installatie ;)
Hoe kom je dan aan de activeringscode van Windows? Bij de Lenovo installatie-cd's staat die nergens vermeld, tijdens de herinstallatie met die cd's is het ook niet nodig om de code in te vullen.
Bij de meeste laptops staat die op de sticker aan de onderkant. En anders zijn er tientallen tooltjes die je code gewoon uit het register lezen.
Al dan niet met bijgeleverde spy-ware/virussen. Iedere iso die niet rechtstreeks van MS (of legale CD) vandaan komt is gewoon niet te vertrouwen. Idem voor tooltjes voor het uitlezen hoe goed de bedoelingen ook zijn soms.
Daarom kun je de images ook gewoon bij Microsoft zelf downloaden :) Althans, ik neem altijd de MSDN images.

Met de codes uitlezen dmv een tooltje ben ik nog nooit problemen tegengekomen.
Maar dat weten dus weer alleen de tweakers (ik trouwens ook niet, dacht dat het alleen kon met een MSDN subscription)
Officieel wel, maar de linkjes staan gewoon open. Met een klein beetje gegoogle vind je ze zo. Kun je nog eventueel de hashes controlleren indien je zeker wilt zijn.
Het uitlezen van de code doe je uit de huidige installatie.
ALS er al troep inzit bij dat programma dan zou het nog weinig uitmaken omdat je bij de nieuwe installatie in de regel de disk volledig format....

Wel is het lastig ( lees: niet mogelijk ) de code uit het register te halen als je het systeem al opnieuw geïnstalleerd hebt.....
Tegenwoordig is dat dus niet meer zo, dit gaat nu geheel automatisch. Laatste tijd geen stukjes meer gezien op computers.
Die codes werken vaak niet met een iso, is mijn ervaring.
Dan zul je de foute ISO hebben. Zo heb ik zelf wel eens de fout gemaakt om een retail image te downloaden voor een OEM versie. En dat gaat inderdaad niet werken.
Je hebt allerlei tabellen waar je kunt vinden welke keys werken bij welke ISO's. Deze heb ik laatst gebruikt, voor Windows 8 is het aantal varianten drastisch verminderd gelukkig, komt er eigenlijk op neer dat je als een enigzins 'waarschijnlijke' image gebruikt hij werkt. Je zult zelf begrijpen dat als je een Chinese image pakt je Nederlandse licentie niet zal werken.
Sinds Windows 8 zit de OEM code in de BIOS ingebakken en heb je geen codes meer nodig.
Weer wat geleerd. Heb een hekel aan Windows 8 waardoor ik het nog niet ben tegengekomen. Thnx voor de info! :)
Je kan de BIOS key uitlezen via Read write everything
De code zit in de bios ingebakken. Je hebt tegenwoordig geen key meer nodig om een activatie uit te voeren. Dat is de reden waarom er tegenwoordig geen sticker met code meer aanwezig is bij een desktop/laptop.

[Reactie gewijzigd door vali op 19 januari 2015 13:20]

Je kunt ook onder de batterij kijken of de code daar te vinden is.
Of in de ijskast. :+

Tot 7 had je een sticker onderop, vanaf 8 zit ie vast aan je systeem en in het bios opgeslagen.
Die wordt automatisch herkend.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 19 januari 2015 18:20]

Je kan de activatie op zich ook backuppen en terugplaatsen na installatie, bijvoorbeeld als er toch OEM codes gebruikt zijn oid:
http://www.wintips.org/ho...8-7-vista-xp-product-key/
Daar heb je tooltjes voor.
Bij windows 8 zit deze code in de bios en wordt deze bij opnieuw installeren automatisch herkend. anders kan je als het goed is met jellybean gratis die code uitlezen. een sticker met code is er dus niet meer. Tenzij later apart aangekocht.
Zie mijn reactie hieronder:

http://msft.digitalrivercontent.net/
Dat is de officiele plek om de ISO te downloaden (server van Microsoft).. Zoek via Google met die site naar de gewenste iso, er zit geen webpagina aan die server vast.
Elke PC kan je herinstallen door enkel OS erop te zetten en alle drivers staan op de site van de fabrikant of ga kijken bij de makers van de hardware (intel, nvidia, broadcom...)

Je hebt hun meegeleverde cds niet nodig.
Enige merk dat ik ken wat geen bloatware meelevert is Dell. Enkel een update en back-up tooltje van Dell zelf. Althans, dit is mijn ervaring met de Optiplex serie, de andere modellen ken ik niet.
Niet dat we deze install gebruiken, er geen gewoon een image erover. Idem dito voor onze Lenovo laptops.
De Optiplex lijn is de zakelijke lijn. Zakelijke laptops worden bij Lenovo ook zonder zooi geleverd. De consumentenhardware van Dell is in mijn ervaring net zo erg.
I beg to differ. Zakelijke Lenovo laptops komen ook met zooi, zoals een a/v trial (ik meen Norton) en andere software. Als je doelt op spyware / toolbars, dan dat niet nee. Maar wel extra software. We gebruiken de thinkpad laptops en die hebben dat.
Mijn ervaring (destijds) met de XPS lijn was minder rooskleurig: third-party anti-virus voor 30 dagen, Office voor 3 maanden, audio/dvd speler applicatie, muziek applicatie, E-bay, foto galerij/manager, dvd brand programma, sync applicatie, backup applicatie, game(s manager?) applicatie, e-reader etc etc. Ik snap dat ze het er in stoppen, want handig voor normale gebruiker, maar het zou mooi zijn als je gewoon een dialoog oid had waar je deze dingen bij 1e keer draaien allemaal uit kan vinken zodat zij niet geïnstalleerd worden.
Ik neem aan dat een gemiddelde tweaker toch zeker wel direct een schone installatie uitvoert?
De meeste mensen met een lenovo laptop hebben deze van de werkgever gekregen. Een schone installatie is niet direct een mogelijkheid.
De adware staat ook alleen op consumentenlaptops geïnstalleerd.
A x € per uur. Rekenen jullie deze kosten ook mee in de vergelijking tussen een Mac en een Windows computer (hardware)? Als ik een Mac koop hoef ik namelijk niks te de-installeren, staat er gewoon een schone recovery op de recovery partitie. De Macs van mijn familie herinstalleer ik eigenlijk nooit (ook niet bij OS updates) en heb al jaren geen problemen. Het is toch echt van de zotte dat je als je een nieuwe computer koopt je de eerste dag de boel opnieuw mag gaan installeren.

Ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen maar ik vind het ronduit belachelijk dat je een computer koopt voor soms gerust 1.000 - 2.000 EURO om dan dit soort ongein te gaan zitten oplossen.

Een van de redenen dat ik 12 jaar geleden op Macs ben overgegaan (shareware was net zo erg destijds) en nooit meer heb teruggekeken. Tweakers zeuren vaak over Android en privacy maar dit soort geintjes komen je privacy ook niet ten goede – voor mij geen Chinese meuk (ontworpen door niet Westerse bedrijven).
U verwart de trucs van OEM leveranciers met OEM windows. De hardware fabrikant (Lenovo) levert er allemaal extra troep bij. Daar staat microsoft verder buiten. Mijn OEM windows zijn dan ook schoon vanaf de eerste installatie.
De laatste keer dat ik heb gekeken leverde Microsoft geen laptops. Elke consument die een Windows laptop koopt in de winkel heeft hier dus potentieel last van. Een laptop kopen en dan een OEM windows installeren zie ik de meeste consumenten niet zo snel doen.
Inderdaad. Eerste actie bij pre-installed windows is deze compleet leeg gooien, Windows er opnieuw op met alle drivertjes (wel eerst ff downloaden) en je PC is plots 1,5x zo snel, en zonder adware.
Het probleem is dat het soms niet helemaal duidelijk is welke software nuttig is en welke niet. Of dat nuttige functies verwerkt zitten in software met eigenschappen die minder aangenaam zijn. En het is altijd weer uitzoek werk :/

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 19 januari 2015 12:43]

De Microsoft Surface lijn is volledig vrij van adware/bloatware. Het was echt een verademing toen ik mijn Surface voor het eerst aanzette en een volledig schone Windows aantrof.
De MSI gaming serie laptops worden zonder troep geleverd.

En volgens mij zijn BTO machines doorgaans ook schoon.
Jazeker, Microsoft verkoopt zelf hardware zonder allerhande extra software.
In Europa heb je enkel de online store http://www.microsoftstore.com/ daar vind je natuurlijk de surface maar bvb ook de HP Stream 7 "Microsoft Signature".

Alle hardware met het label ""Microsoft Signature" zijn door MS opnieuw -clean- geinstalleerd
Adware plaatsen op systemen.. het is net alsof Lenovo een reinstall out of the box wil bevorderen. Zeer slecht.

Het zou ze sieren als ze excuses aan zouden bieden.
Het wordt tijd dat Microsoft maatregelen neemt hiertegen, want dat is de enige partij die hier wat aan kan doen. In de licentievoorwaarden op laten nemen dat Windows alleen out-of-the-box mag worden meegeleverd zonder additionele software (addware, trialware, ...). Ook aan de drivers moeten ze eisen gaan stellen. Een printerdriver van 200MB met allerlei reclamemeuk moet ook gewoon vermeden worden. Dat zou niet alleen goed zijn voor de consument, maar ook het imago van Windows enorm verbeteren.

Laptops zullen daar wellicht iets duurder van worden, maar dat zal marginaal zijn. Ze verliezen namelijk dan de inkomsten van de makers van deze bloatware (Superfish betaalt Lenovo voor deze meuk).

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 19 januari 2015 12:49]

MS doet er al iets aan, door zelf hardware te verkopen met het "Microsoft Signature" label, die geen extra software bevat.
Blijkbaar is dat niet genoeg, want het merendeel van de mensen koopt een HP, Dell, Lenovo, ... Volgens mij is dat Signature spul in Nederland niet eens te koop.
Het is inderdaad beperkt beschikbaar in Europa. Maar momenteel is bvb de HP Stream 7 signature edition te koop via de online MS Store. http://www.microsoftstore...eam-7/categoryID.69319900
MS verdient hier indirect aan. De laptop wordt goedkoper met die adware, en dus kopen meer mensen een Windows laptop. Iedereen klaagt over de hoge prijzen van Apple. Bij MS betaal je op een andere manier.
Apple richt zich op de groep gebruikers die bereid is veel geld te betalen voor hun spullen, zodat ze een flinke marge houden (dat lukt ze overigens aardig goed). Bij Microsoft gaat het veel meer om de aantallen. Als je maar genoeg verkoopt met wat minder marge, verdien je nog steeds heel veel.
De hoeveelheid geld die je meer betaald voor een Apple product staat volgens mij niet in vergelijking met hoeveel het bedrijven opbrengt om dit soort producten voor te installeren op computers. Maar ja, dat is natte vinger werk.
Anoniem: 601896
@Vulcanic19 januari 2015 12:44
Die reinstall doen 9/10 mensen toch niet.
Op de pc niet, op je mobiel niet.
Hoeveel mensen ken je bijvoorbeeld die nalaten om CM op hun android zetten ipv de stock versie met g-ware en fabrieks-ware?

Voor zowel pc als telefoons lijkt mij het handig dat je eenvoudig handmatig 'overbodige' bloatware kan verwijderen.
Wat dat betreft zit je bij Ms goed, want deze software kun je gewoon verwijderen door te
 • Het configuratiescherm te openen
 • Programma's verwijderen te kiezen
 • Superfish te verwijderen
Met het enorme aantal bloatware tegenwoordig is het sneller om gewoon een herinstallatie te doen. Een tijdje geleden ben ik 2 uur bezig geweest met het verwijderen van 18 programma's en overige trialware van McAfee e.d. op een Acer laptop. Ik doe ook voor iedereen die mij vraagt of ik zijn/haar laptop wil configureren voor gebruik een herinstallatie als dat mogelijk is.
Daarbij genomen dat je op nul07's methode alsnog een hoop meuk laat staan op C. Bij lange na wordt niet alles verwijderd en blijft er van alles staan in program files, roaming en bijv. in het register (ongebruikte waarden). Op zich minder kwalijk dan wanneer het programma actief is, maar blijft een vorm van onnodige vervuiling. Het beste is gewoon een clean install, immers snel en altijd schoon.
Ik heb een paar weken geleden een tijden met decrapifier gewerkt, maar die doet het even slecht als handmatig verwijderen.

Niets handmatig deïnstalleren, gewoon een schone windows install erin, en alles verwijderen inclusief de recovery en backup partitie's
( op de ACER was dat + 30GB, de HP gaf me 25GB terug )
2 partities aanmaken, 30% / 70%, en in eenhalf uurtje staat er een redelijk up2date windows terug. ( voordeel van MSDN releases )
De originele key werkte in beide gevallen prima met de nieuwe versie ( anders had ik KMS wel gebruikt )

Gelijk de documentenfolder naar andere partitie, en uitleggen dat D:\ de opslag is, en niet C:\ :)
Ik snap niet hoe jij een consumenten key op een msdn release kan gebruiken want voor voor zover ik weet hebben de msdn releases een unieke, persoonlijke key.
Tot nogtoe bepaade bij mij de key wat er geinstalleerd word.
De iso is niet meer dan een blanko OS, zonder key.

Mijn msdn-key geeft een pro versie, als ik de basic invoer, krijg ik de basic versie.
Er is een groot verschil tussen bvb een laptop en een smartphone: Bij een laptop staat het je vrij om een OS te kiezen dat je zelf wil, bij een smartphone vervalt meestal de garantie als je de bootloader unlock (om zo een ander OS te installeren).

Desalniettemin zullen er inderdaad zeer weinig mensen echt een reinstall doen, bij de meesten al omdat ze gewoonweg niet weten hoe. Persoonlijk gooi ik meteen alles dat met windows te maken heeft eraf en installeer ik Linux, maar zo zullen er wel niet al teveel mensen zijn vermoed ik :+
Dat doe ik sowieso altijd. Er is bij veel fabrikanten bijna niet te werken met een out of the box installatie. Veel bloat ware, restore partitie die een groot deel van de opslag vreet (en waar die bloatware toch in staat) en dan vaak nog een partitie die alleen maar de performance drukt.

Ik snap dat ze er geld voor vangen, wat misschien de prijs van een laptop drukt, maar het is van de gekke dat er van allerlei crap geïnstalleerd word die ook nog actief bezig is je performance nog verder te drukken, laat staan je privacy te bewaren.
Die reinstall vanaf de laptop zelf zal betekenen dat exact dezelfde software (nu spyware) weer op de laptop terecht komt dus dat zet geen zoden aan de dijk...
Zowat alle fabrikanten installeren deze meuk mee en betalen zo de licentiekosten die ze moeten betalen aan MS voor de Windows installatie.
Je kunt tegenwoordig geen laptop zonder meegeïnstalleerde troep kopen. Asus, Acer, Samsung en andere merken zijn net zo erg met alle bloatware. Het eerste wat je kunt doen na het leveren van een laptop is alle extra software van de laptop verwijderen. Ik vraag me bijvoorbeeld af wie er zo stom is de cloud opslag van Asus te gtebruiken (een dienst waarvan ze net zo goed morgen onaangekondigd de stekker eruit kunnen trekken).

Ik neig steeds meer over te stappen naar Apple/OSx...
Ik kan alleen maar zeggen doen!
Ben nu een paar geleden overgestapt van Windows naar Mac en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad! Geen malware en gezeik! En gratis updates etc!
Ja, dat is wel even anders dan die man die elke Patch Tuesday de rekening komt brengen. ;)
Ik werk zelf dagelijks met Windows en sinds acht jaar ook met OS X. Bloatware is inderdaad geen issue, maar OS X is echt niet zo heilig als veel Apple liefhebbers je willen doen geloven.

Apps verwijderen onder OS X is een drama. In theorie sleep je de applicatie naar de prullenbak, maar je wilt niet weten wat er voor rotzooi (libraries, caches, settings, ...) er allemaal achterblijft.

De laatste paar jaar heb ik eigenlijk meer issues met mijn Macs, dan met mijn Dell Latitude en Windows 7 en 8.1. Zowel op hardware- als softwarematig blijkt Dell/Windows stabieler te zijn dan de net zo dure Apple.
Klopt dat het verwijderen van applicaties op de mac 'out-of-the-box' niet grondig genoeg werkt, daar gebruik ik altijd het tooltje AppZapper voor

Waar ik wel problemen mee heb is de privacy gevoelige data die naar Apple wordt gestuurd (gps-locatie etc) als je Spotlight gebruikt. Zelfs als je alle opties hiervoor uitzet, krijgt Apple alsnog alle gegevens :/ maar gelukkig is daar ook een fix voor: https://fix-macosx.com/
Die Superfish-software is zelfs nog erger dan bloatware die alleen maar onnodig ruimte en processorkracht in beslag neemt, het klinkt als regelrechte malware die knoeit met je browser.

Stel dat het bedrijf achter Superfish deze feature eruit haalt, wat doet het dan nog meer op de achtergrond?

Als ik dit lees dan vertrouw ik Lenovo ook niet meer...
Het probleem is een beetje dat Microsft Signature laptops hier in nederland gewoon niet verkrijgbaar lijken te zijn. In de US zijn ze er wel, dat is het equivalent van een herinstall met alle drivers geslipstreamd.
Zonder jou of Mac-gebruikers te willen bashen, maar... vindt je dat niet wat kort door de bocht?
Vanwege de bloatware overstappen naar een (veel) duurdere infrastructuur?
Wat is er mis met (zoals menig maal in dit draadje beschreven) een directe herinstallatie? Of overstappen naar Linux?
Sowieso ben je de nodige tijd kwijt met het fijntunen van je systeem. Of dat nu om Windows, Linux of MacOS gaat.

Begrijp me niet verkeerd, ik kan begrijpen dat je overweegt om naar MacOS over te stappen. Maar nogmaals, niet als je bloatware als (hoofd)reden opgeeft.
Anoniem: 476703
19 januari 2015 12:27
Goede move van Lenovo. Meer fabrikanten zouden dit moeten doen.
Er staat tegenwoordig veel te veel bloadware op computers.
Mja heeft ook wel te maken met lage marges op (vooral goedkopere) laptops. Ze moeten ergens extra geld mee verdienen.

[Reactie gewijzigd door Saven op 19 januari 2015 12:29]

Mja heeft ook wel te maken met lage marges op (vooral goedkopere) laptops. Ze moeten ergens extra geld mee verdienen.
Daarom worden laptops voor zakelijke klanten niet met al die bloatware verkocht. Daarvan liggen de verkoopprijzen in verhouding hoger en verdienen ze ook aan SLA's.
Hoezo tegenwoordig? Dit gebeurt al jaren. Als ik een computer voor het eerst opstart wil ik eigenlijk een compleet lege lijst in het "Programs & Features" venster van Windows, hooguit misschien een aantal drivers maar zeker geen andere applicaties waar ik nooit om heb gevraagd.

Ik hoop (maar verwacht niet) dat dit de ogen van Lenovo opent, en dat ze de hoeveelheid crapware in de toekomst gaan verminderen.
Dat een fabrikant een voor de mainstream gebruiker een aantal nuttige programma's meelevert, al dan niet in trial, vind ik an sich nog niet eens zoooo erg. Maar zo'n addware gaat natuurlijk veel te ver.

Als ik naar mijzelf kijk en mijn gekochte systemen, was de een na laatste een Fujitsu-siemens Laptop met onder andere en een jaar Fsecure en een trial van NERO. Deze bevielen mij prima. Maar goed, dit was in de XP tijd en daar zat dat destijds nog niet allemaal standaard ingebakken.

De laatste is trouwens een HP EliteBook, via TU voor geïnstalleerd met win7 en allerlei 'troep', maar daar is meteen format C: overheen gegaan en win8.1 op gegaan met office365 uit eigen licentie.
Desktop altijd bij elkaar gesprokkeld, maar verder zelfde verhaal.

Het 'beste' blijft voor dit soort gevallen toch de computerboer op de hoek van de straat, voor zover deze nog bestaan. Alleen geïnstalleerd wat je zelf wilt hebben, en doorgaans met originele cd's/dvd's!
Goede move?
Als sites als Tweakers er niet over hadden bericht, ging Lenovo gewoon door.
Wat mij meer steekt, is het woordje "voorlopig"
Dus het verdwijnt niet, over een half jaar, als de storm is gaan liggen, begint het opnieuw
Ik blijf me maar verbazen hoe makkelijk bedrijven hun goede naam en reputatie te grabbel gooien voor een paar centen. Iemand koopt jouw produkt en dan geef je ze als dank een prut ervaring.

En ondertussen een vermogen uitgeven aan marketing om brand reputation op te bouwen, nice!
Nu we toch over Lenovo bezig zijn... vergeet ook een groot bedrijf als Oracle niet, die het nog steeds presteert om Adware bij z'n Java runtime mee te leveren. Waarom vraag je je dan af.

Ik heb eens een een Acer PC van m'n ouders mogen installeren. Kost je veel te veel tijd om al die overbodige meuk er af te gooien.
Nu we toch over Lenovo bezig zijn... vergeet ook een groot bedrijf als Oracle niet, die het nog steeds presteert om Adware bij z'n Java runtime mee te leveren. Waarom vraag je je dan af.
Inderdaad, daar erger ik mij ook al jaren groen en geel aan. Net als Adobe die bij een Flash update McAffee standaard mee wil installeren. Beschamend!

Eerlijk gezegd vind ik dat vele malen erger en schadelijker dan third party Cookies en ik zou zelf graag zien dat Europa hier eens wat aan ging doen.
Waaraan doen?
Dat je voortaan moet betalen voor Flash zonder adware (welke je nu gewoon niet hoeft te installeren)?
Waaraan doen?
Dat je voortaan moet betalen voor Flash zonder adware (welke je nu gewoon niet hoeft te installeren)?
Nee, dat er zonder dat je daarom vraagt gewoon software op je computer wordt geinstalleerd.

Ik zou willen dat het verboden wordt om als ik programma A, of een update voor programma A , installeer er stiekum programma B, C mee wordt geinstalleerd. Het is toch gewoon belachelijk dat dit mag!?

Misschien een leuke bijverdienste voor garages, reclame ruimte verkopen op auto's van hun klanten zonder overleg of toestemming van de eigenaar. Zit er een mooie C&A sticker op de deur als je hem ophaalt na een APK...
Bij mij wordt nooit iets stiekem gedaan.......
Ik krijg netjes een venster waarin wordt gevraagd of ik dat mee wil installeren, zo niet, dan vink je het niet aan/uit.
Big deal hoor voor gratis software, gewoon weigeren waar zij (extra) geld mee verdienen. 8)7
Een beetje hetzelfde als een ad-blocker installeren voor die irritante reclames die jouw favoriete sites nodig hebben om draaiende te kunnen blijven. ;)
Alleen dan zonder ad-blocker. :Y

Dat het stiekem lijkt, omdat je blindelings elk installatieproces doorklikt zonder te lezen is iets anders. ;)
Zo loop je ook de meeste virussen op..............gewoon blindelings klikken zodat het stiekem geïnstalleerd wordt, met jouw toestemming. :+

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 19 januari 2015 23:58]

Tja... jouw redenatie:
 • Had je maar beter moeten kijken
 • Had je de voowaarden maar moeten lezen
 • Moet je maar geen kort rokje dragen
Gelukkig hebben wij in Nederland/Europa een wetgeving die er op is gericht om de consumenten te beschermen en de verantwoordelijkheid hiervoor voornamelijk bij het bedrijfsleven legt.


*Edit*
Ik ga deze discussie van mijn kant eindigen omdat ik geen behoefte heb in een uitgebreide discussie hierover op deze plek. Je standpunt is me duidelijk "Eigen verantwoordelijkheid dus eigen schuld dikke bult!"

Gelukkig is onze samenleving niet zo ingericht....

[Reactie gewijzigd door Jan de Olde op 20 januari 2015 13:54]

En dat geloof je zelf????

Dat jij geen verantwoordelijkheid hebt voor jouw handelen en acceptatie? 8)7

Wel als je volledig ondoorgrondelijke voorwaarden hebt waarin het installeren van die wares niet terugkomt of echt verstopt is, Hier heb je het over 4 of 5 installatievensters waarin in de tweede (of 3e) duidelijk aangegeven/gevraagd wordt of je dat mee wilt installeren. (Sinds 8 zit Flash er in, hoef je niet zelf te doen)

En dan nog, een contract ondertekenen zonder de kleine lettertjes te lezen, zal de rechter dom van je vinden, maar is helemaal rechtsgeldig en zolang het gewoon vermeld is kan je je niet beroepen op wist ik niet.
De rechter zal je adviseren voortaan iemand mee te nemen die kan lezen.... ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 20 januari 2015 12:42]

Bezoek Adobe eens met IE en je krijgt ipv mcafee de "vraag" of je chrome wilt :)
Adobe zegt dan als eerste regels;

Flash Player is geïntegreerd met Internet Explorer in Windows 8.
U hoeft Flash Player niet te installeren.


;)

(en zelfs als je de laatste flash toch laat downloaden en installeren dan krijg je na uitpakken en initialiseren de melding dat die versie al geïnstalleerd is....)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 20 januari 2015 12:49]

Daarom gebruik ik Ninite. Wel de software, maar niet de crap.
Ik denk eerlijk gezegd dat het gros van de gebruikers dit niet eens in de gaten hebben.
Is dat dan ook niet het grootste probleem? De onwetende klant tegen beter weten in zo 'verkopen' voor een schrijntje* per laptop?

(meer dan 10,- a 20,- per laptop zou het niet kunnen zijn toch)
Zijn dergelijke praktijken eigenlijk niet illegaal, van Superfish of Lenovo's kant? Dat kan ik me indenken.

Verder denk ik dat Lenovo niet echt veel keuze had, willen ze hun klanten blij houden..

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 19 januari 2015 12:31]

Zolang jij akkoord gaat met de voorwaarden, mag heel veel. Overigens kun je de software gewoon verwijderen. Windows 8.1 Bing is geen installatiemedium van de downloaden, dus je zult de software moeten verwijderen van de fabrieksinstall.
Er zijn wel degelijk install's te downloaden van alle varianten.
Alleen moet je de discipline hebben om dan ook echt jouw versie te installeren, en niet "omdat het kan" de hogere versie's

Ik gebruik regelmatig zo'n 60 in 1 iso, en voer daar het originele licentienummer in.
De installatie gaat gewoon goed, en uiteindelijk ben je gewoon "goed bezig"

vzviw zijn de licenties illegaal, niet de gebruikte media ( maar ik kan het natuurlijk mishebben )
Ik ben de Bing versie nog niet tegengekomen. Overigens kun je de iso gewoon downloaden van microsoft. De Bing versie is er (nog) niet.
http://windows.microsoft....reate-reset-refresh-media
Lastige zaak, het word gewoon meegeleverd en niet stiekem geïnstalleerd. Of het vermeld zou moeten zijn is misschien de vraag, maar in principe staat het de fabrikant natuurlijk vrij om van alles mee te leveren.
Je kunt het weigeren, met zo'n vaag schermpje over gebruikersvoorwaarden. Het staat in zekere zin dus vermeld. Dit soort dingen zijn juridisch waterdicht, je doet er (helaas) niets aan.
Ik wacht nog steeds op pre-installed laptops waar je na het ingeven van de Windows 8 parameters (taal, naam, etc..) de optie krijgt om de bloatware die erbij zit te installeren of niet. Gisteren nog 2 Lenovo IdeaPad G50-30's geïnstalleerd en na het verwijderen van al die extra software lopen de laptops al een pak vlotter. Jammer genoeg ben je er wel makkelijk een halfuur mee bezig.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het een optie is. De adware werkt prijsverlagend.
Hoeveel zou dat eigenlijk zijn? Ik neem aan dat dat geen 100 euro is. Persoonlijk zou ik zeker wel 20 euro meer betalen om die giftige zooi niet geleverd te krijgen. (norton demo, ebay app, amazon zus, nero demo, en wat al niet meer)
Geen idee, ik denk dat alleen Lenovo dat weet.
Dat niet alleen, maar je weet ook niet wat er alsnog blijft hangen. Ik doe in dat soort gevallen altijd een volledige reïnstall vanaf een reguliere Windows versie. Dan heb je wel de ellende dat je daarna nog de drivers er bij moet zoeken en dat is soms wel een gepuzzel.
Helaas is het al jaren zo dat je een nieuwe pc (laptops, maar ook kant en klare desktops) geleverd krijgt met rommel waar niemand echt op zit te wachten. Het beste is eigenlijk format c, maar daar heeft ook niet iedereen zin in.

Helaas is het tegenwoordig met telefoons en tablets precies hetzelfde. Maar daar kun je helaas niet eenvoudig format c doen. En moet je het doen met roms van derden die vaak niet 100% werken.
Ach, een beetje tweaker kickt toch op zo'n schoonmaakoperatie :)
Ik heb er zelf geen last van omdat Windows er toch afgesmeten wordt voor Linux.
Maar het zou niet nodig moeten zijn om die troep eraf te moeten halen
Het is al jaren zo dat de grote fabrikanten elkaar concurreren op prijs.Om een beetje winst over te houden moeten ze sponsoren zoeken die ze wat extra's opleveren.

Helaas is er geen enkele fabrikant die een iets duurder systeem aanbiedt en reclame maakt voor het feit dat er geen bloatware op staat.
Schijnbaar vallen leveranciers ook telkens in dezelfde valkuilen....

in de jaren 90 was het ook al een hekelig punt, mensen kochten een nieuwe computer die vervolgens vol was gestamd met ongevraagde en irritante software, beter bekend als crapware. Wanneer je een standaard machine kocht kon je feitelijk gelijk een middag inplannen om het systeem te voorzien van een nieuwe OS installatie.

Langzaam maar zeker leerdere de leveranciers dat consumenten dit behoorlijk irritant begonnen te vinden en leverde dan ook vaak schone systemen of vooral nuttige software die was voorgeinstalleerd.

Helaas zien de dezelfde crapware uit de jaren 90 nu terug op mobiele telefoons en tablets. het grote verschil is dat je computer zo even vooraf van een schone installatie, terwijl je die niet zo maar aanpakt bij smartphones of tablets, ik hoop dat dit nog gaat veranderen. Bij aankoop van een nieuwe smartphone voel ik me weer helemaal terug in de jaren 90.... vol gepropt met ad- en spyware kortom crapware!

Lenovo daar en tegen heeft schijnbaar heimwee naar de jaren 90 en lijkt daar te willen blijven hangen. Want i.p.v. crapware tot in het einde der tijden te verbannen van hun laptop's, geeft Lenovo aan van plan te zijn de crapware te bljven installeren
"Vanwege issues met de Superfish Visual Discovery-browser-add-on, waaronder de browser-pop-ups, hebben we besloten deze tijdelijk van onze consumentensystemen te verwijderen, totdat Superfish in staat is om software te leveren die deze problemen aanpakt"
Huh ?! rare benadering al zeg ik het zelf..... misschien een idee om het niet te installeren en bij te leveren op DVD of diskette (zit meer tegen het jaren 90 gevoel aan) of consumenten er specifiek naar te laten vragen. Ik ben benieuwd hoeveel consumenten specifiek vragen naar; Ik wil graag die gemiddelde Laptop van Lenovo, wel met Superfish crapware erop andere hoef ik em niet ....
Precies wat jij zegt. Op een computer doe je dat her-installeren nog ff tussen neus en lippen door, bij een telefoon vind ik het eerlijk gezegd omslachtig en moeilijk. Voor pc hoef je eigenlijk ook niet echt gevorderd te zijn, bij een telefoon naar mijn idee wel... vooral omdat het overal bijna weer anders werkt. (denkt mijn nobische foon-inzicht)
Wel irritant, ik hoop dat bij telefoons het flashen een soort van standaardisering krijgt zodat het makkelijker te doen is en bij elke telefoon op dezelfde manier.

Heb er niet zoveel verstand van, maar ben me tussendoor wat aan het inlezen voor mijn eigen... voor de diverse zaken (S-off en mbt roottoegang) heb je alleen al tig manieren dat ik de bomen door het bos niet meer zie. Ben blij dat je niet pc's eerst S-OFF moet maken met een wire-trick, om ze te kunnen flashen met een mogelijk instabiele kernel. Nogal wtf zou dat zijn. :P
euhm nou helaas ...

Je hebt tegenwoordig EUFI, wat het 'nieuwe' bios is, en daarin heb je de mogelijkheid tot "secure boot" ( of hoe de fabriknat het noemen wil.

Ga maar eens Windows7, of Linux op een nieuwe HP / ACER zetten, omdat je geen Win8.x wilt
De installatie begint, maar stopt gewoon halverwege, of start al niet eens op omdat je niet de juiste instelling gebruikt.

Ook pcś ( vooral laptops ) worden steeds 'geniepiger' daarin
Ja bij laptops wel inderdaad, ik heb daar zelf ook negatieve ervaringen mee. Maar goed, waarschijnlijk is alleen een aanpassing voor de SLIC code nodig lijkt me dan. Moet me daar nog eens in verdiepen hoe je die waarde kunt bewerken/deleten.
Blijf je gewoon bij wat er origineel op was voorgeïnstalleerd (meestal tegenwoordig W8/W8.1) is het geen probleem en is een clean install gewoon mogelijk met een gedownloade (kale) vanilla OS. Zo heb ik het eens gedaan. Bij installatie pakt ie dan gewoon de code uit het SLIC. Een ander OS wordt lastiger inderdaad, zo niet onmogelijk als je het SLIC niet aanpast. W7 wilde bij mij toen ook niet installeren, wat ik wel toeschrijf aan die key in het SLIC.

Ondanks dat dit al behoorlijk frustrerend kan zijn vind ik het wel slechts een fractie tov een telefoon. Maar wellicht is dat mijn persoonlijke idee ervan. Jammer dat het allemaal zo onnodig omslachtig moet. Eigenlijk is het nergens goed voor. :P
De Superfish Visual Discovery-engine zou afbeeldingen van bezochte websites analyseren, en aanbiedingen van producten die er hetzelfde uitzien voorschotelen. De visuele zoekmachine zou voor de werking het aanbod van 70.000 webwinkels kunnen raadplegen.
Ik zou werkelijk niet weten wat het voor de consument voor meerwaarde heeft dit mee te leveren. Dat je een virusscanner er bij zet of een of ander gaar spel kan ik in komen. Maar dit soort spyware is echt gewoon bijna op het misdadige af :X
Je vergeet de mooiste quote van het hele artikel:
"Superfish helpt een gebruiker producten te vinden en te ontdekken zonder dat ze precies weten hoe een product heet of hoe ze het moeten omschrijven in een op tekst gebaseerde zoekmachine", heet het in de woorden van Lenovo.
Je zou ze bijna dankbaar moeten zijn... |:( |:( |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee