Samsung en Oppo aangeklaagd voor meeleveren bloatware Android

Een Chinese belangenorganisatie voor consumenten heeft deze week een zaak aangespannen tegen Samsung en Oppo. De organisatie hekelt de bloatware die beide fabrikanten met hun telefoons meeleveren.

Bloatware op AndroidDe Shanghai Consumer Rights Protection Commission heeft deze week aangekondigd juridische stappen tegen Samsung en Oppo te nemen. Oorzaak zijn de apps die beide fabrikanten standaard met hun telefoons meeleveren. Daarover waren meerdere klachten binnengekomen.

Een onderzoek van de belangenorganisatie wees volgens The Shanghai Daily uit dat tenminste twintig toestellen van beide fabrikanten met vooraf geïnstalleerde apps in de schappen verschenen. Van die programma's waren er vele niet te verwijderen. Daarnaast zouden enkele ook mobiele gegevens verzamelen.

Toestellen die in het onderzoek waren meegenomen, waren onder andere de Samsung SM-N9008S en de Oppo X9007. Die leverden respectievelijk 44 en 71 onnodige apps mee, zo beweert de Shanghai Consumer Rights Protection Commission. Het ging onder meer om een woordenboek, een onlinewinkelprogramma en verschillende spelletjes.

Met de juridische stappen hoopt de consumentenorganisatie elektronicabedrijven te dwingen een eind te maken aan de 'onredelijke, maar veelvoorkomende gewoonte om apps standaard te installeren zonder dit de klanten te laten weten'. Daarvoor zou een wet moeten komen die fabrikanten verplicht klanten duidelijk te maken wat ze meeleveren met hun toestellen en hoe die apps zijn te verwijderen.

Samsung en Oppo hebben vijftien dagen om tegen de aanklacht in te gaan. Daarna zal een rechtbank waarschijnlijk de data van een eventuele zaak bekendmaken. De Shanghai Consumer Rights Protection Commission verheugt zich er in ieder geval op: "Deze zaak is iets wat nodig is voor een gezonde ontwikkeling van de hele industrie."

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

04-07-2015 • 09:59

153

Reacties (153)

153
153
123
6
0
0
Wijzig sortering
Om mijn Jiayu zat gewoon zelfs malware fabrieks af bijgeleverd :/
Anoniem: 601896 @Sponz6 juli 2015 00:16
Is te verwijderen via titanium backup pro:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1635658
Dat is toch de keuze van de fabrikant? Ik neem aan dat ze zelf mogen weten wat ze erop pleuren..
Standaard media app's zoals sommige fabrikanten ze mee leveren oké maar dit is toch wel een beetje over the top "Die leverden respectievelijk 44 en 71 onnodige apps mee" het draait in deze zaak ook er om dat deze apps niet gedeinstalleerd kunnen worden en (privacy gevoelige) informatie verzamelen over de gebruiker. Ik vind dit een stap in de goede richting, een ding wat je wel in je achterhoofd moet houden is dat al de bedrijven achter die 71 apps geld betalen om hun app op de telefoon te laten zetten. Met dit geld kan de telefoon goedkoper worden verkocht aan de consument, wellicht een optie is (zoals Amazon dit ook doet met zijn fire devices) een versie met advertenties te maken en een versie zonder deze geïnstalleerde apps, waar je uiteraard meer voor betaald. Zo wordt het een afweging van de consument en kan deze bewust de keuze maken voor een telefoon zonder de geïnstalleerde apps.
Ik vind het wel apart hoor, oppo levert vooral apps die extra instellingen aan de telefoon verbinden. en die beschouw ik als functioneel. dus tot hoeverre is het bloatware?

bijvoorbeeld een app die data bijhoud, een cloud service, en een lock die je per app kan inzetten.
Als je zelf niet de optie hebt om de software te verwijderen is het gewoon bloatware.
Dus apple, blackberry en nokia leveren ook veel bloatware mee...
Dat klopt. Het is helaas een veel voorkomend fenomeen.

Ik hoop dat de EU er nog eens voor zorgt dat alle apps die op een apparaat staan te verwijderen moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 23 juli 2024 18:55]

Misschien uitgezonderd de app store dan
Ook die zal verwijderbaar migen/moeten zijn. Voor Android zijn er bijvoorbeeld meerdere appstores.
Ik heb een Blackberry...en ja: ook daar zitten apps tussen die ik niet kan verwijderen. Maar bijvoorbeeld de SMS en de Hub mag ik weg gooien. De app-stores dan weer niet. En BlackBerry verzamelt geen gegevens van je en toont geen reclame.

Dus bloatware is overal aanwezig, maar de mate waarin deze er is en wat deze doet met je privacy verschilt nogal....
Bij Sony is dit ook het geval. Ik heb 2Gb zogezegd vrije ruimte.
Maar standaard is er al zo'n 1GB ingenomen met crap en dan begint hij te zagen vanaf de gsm 88% vol staat.
Precies, ik erger me ook mateloos aan google die op een gegeven moment allemaal extra apps begon te pushen.. op mn oude smartphone kan ik whatsapp niet eens meer updaten omdat het interne geheugen vrijwel geheel vol staat met al die google meuk die ik toch niet gebruik. Ze dwingen me eigenlijk om maar gewoon een nieuwe telefoon te kopen door het geheugen zo vol te proppen met allemaal onzin die ik nooit gebruik en ook nooit zal gebruiken. En dit gaat nog niet eens over meegeleverde apps.
De meegeleverde apps op dat toestel vallen op zich wel mee, allemaal kleine dingen zoals een kladblok, klok, rekenmachine en dat soort dingen. Dat hoort er natuurlijk ook gewoon een beetje bij. Immers heb ik ook geen zin om na een reset al dat soort apps weer handmatig te moeten installeren.

Meegeleverde apps moet je kunnen verwijderen, en google moet gewoon niet zomaar nieuwe apps mogen toevoegen. ze veranderen gewoon op afstand het product dat ik ooit gekocht heb zonder mn toestemming.
Precies mijn situatie. Ik had een Samsung Galaxy Gio. Van de 31 apps die ik er niet af kon halen had ik er maar 7 nodig.

Nu WP, met naar verhouding totale controle over wat er op mijn telefoon staat. En voornamelijk apps die alleen maar de nodige permissies hebben.

Ik ga niet meer terug.
Toevallig, dat wat ik hierboven lees ervaar ik ook zo.

Google begint aardig opdringerig te worden met hun diensten.
Samsung Galaxy S2: vol met Google meuk die je niet kunt verwijderen en vol met Samsung troep die je niet kunt verwijderen. Talloze icoontje voor allerhande handige apps waarvan je er enkele echt gebruikt. Uiteindelijk de [belachelijk grote] facebook app maar verwijderd om ruimte te creëren. Ik ben inmiddels wel klaar met Samsung en Android...
Tenzij je die apps dus niet kan verwijderen blijkbaar. En er ontbreekt een stukje informatie over de meegeleverde software. Ook is het lastig beoordelen wat een zinvolle of functionele app is, dat zal per gebruiker verschillen.
Tja, ook bv apple music kun je niet echt verwijderen van je iphone, en zo zijn er nog wel meer 'standaard' apps die je bij elk os wel niet kunt verwijderen die niet iedereen zinvol vindt.. En dus heb je gelijk, wat (niet) zinvol is, verschilt per gebruiker, en samsung en oppo zijn in china hele grote leveranciers, dus heel veel gebruikers...
Anoniem: 676354 @daantjuh684 juli 2015 12:47
Er zit wel een verschil in de chinese versie van ColorOS en de internationale versie, hoor. Heb zelf de X9006 en daar zit inderdaad geen bloatware op.
En welke versie heb je dan? De chinese of intl?
Anoniem: 676354 @preske4 juli 2015 17:15
Intl.. Het gaat hierbij over de chinese versie die bloatware bevat. Dat analogue dus geen bloatware vind is begrijpbaar.
Bijna alle fabricanten leveren hun telefoons met 'phone home' software, dus software die je niet kan verwijderen, vaak niet eens weet dat ie uberhaupt bestaat en zeker niet eens weet dat ie data verstookt om jouw prive gegevens door te sturen (zoals welke apps zijn geinstalleerd, wanneer je online gaat, misschien zelfs wie je aan je adresboek toevoegd).

Dit is slecht. Niet enkel omdat jou gegevens worden doorgestuurd zonder jouw medeweten/goedkeuring, maar vooral omdat je mobiel data verstookt zonder jouw medeweten/toestemming. Vooral leuk als je in het buitenland zit! Dat is gewoon data-roof/bandwidth stelen, wat flink kan kosten (ook al kost het weinig als je in je thuisland zit).

Source: android/iOS dev die vaak hele vreemde dingen ziet in de log files.
Gaat erom ze moeten het eraf halen of op de doos zetten.
Nu zie je Samsung 16gb (voorbeeld) je start je telefoon de eerste keer op gaat die even tig apps automatische installeren en je hebt nog 10gb wat je kan gebruiken. Stel je kan de apps makkelijk verwijderen dan is het probleem min of meer ook opgelost maar dat gaat dus niet op een normale manier.
Laten we het dan nog niet over de privacy van die apps hebben.

Deze zooi begin ik nu ook op me iPhone te krijgen. Ik gebruik vrijwel geen enkele app die standaard erop staat behalve de bel functie, camera en galerij, de rest heb zelf gedownload zoals de Rabo app en Gmail.
Wat ik met alle andere troep moet weet ik niet, zonde van me geheugen die al zeer duur is bij Apple.
Ik vind dus dat ze Apple ook erbij moeten pakken hun zijn net zo hard op weg met hun vervelende nietszeggende apps ( voor mij dan )
Het is natuurlijk maar wat je 'onnodig' noemt, wat voor jou en mij onnodig kan zijn, kan voor iemand anders best zinvol zijn, en andersom is ook mogelijk...
Dat kan best, maar ook die 'zinvolle' moeten dus te verwijderen zijn voor de mensen die ze niet willen. Ik begrijp de gedachtegang best en ik hoop dat bloatware snel zal verminderen.
Mee eens, d'r zijn een ton die ik niet gebruik.

Samsung - vind ze eigenlijk allemaal bagger.
Google - gooit er ook een lading services op die niet fatsoenlijk te verwijderen zijn (Ja rooten maar niet standaard).

Of je kan het niet de-installeren, of je kan alleen de updates de-installeren en dan gaat ie zichzelf weer vrolijk updaten ook al zet je updates op toestemming vragen etc.

De apps zijn mogelijk voor een hoop anderen handig maar als jij ze niet nodig vind en ze zijn niet essentieel voor andere functies dan moet je ze er gewoon zonder problemen af kunnen knikkeren.
Anoniem: 218081 @SuperDre5 juli 2015 14:56
Knox bijvoorbeeld.
Gewoon een interface als je de device reset wat er opgezet moet worden.
Klaar is kees.
Net als met de internet browsers op Windows.
Met dit geld kan de telefoon goedkoper worden verkocht aan de consument, wellicht een optie is (zoals Amazon dit ook doet met zijn fire devices) een versie met advertenties te maken en een versie zonder deze geïnstalleerde apps, waar je uiteraard meer voor betaald
Het zou dan inderdaad goedkoper kunnen worden. Maar ik zie het eerder andersom gebeuren: met geïnstalleerde apps even duur als normaal, zonder deze apps betaal je meer. Want zo werkt dat helaas in de praktijk. Je betaalt dan effectief voor de door hun gemiste inkomsten (jeej meer geld!).

Lijkt een beetje op de advertentie discussie in het algemeen. Wil je geen advertenties? Dan betaal je x euro. Wij van Evil corp hebben namelijk besloten dat uw privacy x waard is en bieden u de volgende mogelijkheid: u koopt uw pricacy terug voor bedrag x of wij gebruiken uw data voor het verdienen van bedrag x. U bent natuurlijk vrij te kiezen voor een ander bedrijf, welke precies hetzelfde doet.

Ik ben blij dat ze dit soort praktijken aan het licht brengen bij de rechter.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 23 juli 2024 18:55]

Dus toestellen kunnen beterkoop als ze er rotzooi mogen opzetten. Dat vind ik toch sterk hoor. Toestellen zijn zo wíe zo veel te duur, het is gewoon wat de gek er aan wilt geven. Waarom zouden toestellen anders na paar maanden dan in prijs dalen terwijl er gewoon nog altijd de zelfde rotzooi op staat. Dus nee, het verhaal van beterkoop omdat ze die apps mogen meeleveren vind ik gewoon onnozel.
Met dit geld kan de telefoon goedkoper worden verkocht aan de consument,
Prijzen door fabrikanten (in alle verschillende taken van sport) worden met name door 3 dingen betaald: wat heeft het mij gekost (dat moet ik er minimaal voor hebben), wat doet de concurrent en het belangrijkste wat is de consument bereidt ervoor te betalen. Dat laatste is vaak het belangrijkste. Veel producten kunnen, zelfs met een aardige winstmarge, veel goedkoper, maar consument is over het algemeen bereidt veel meer te betalen. (Kijk maar naar de headphones van Beats).
Het geld wat de bedrijven van die Apps betalen is pure winst en een bepaald niet tot nauwelijks de verkoopprijs.
Het lijkt mij inderdaad de keuze van de fabrikant, maar dan heb je imo als consument ook wel recht te weten wat de fabrikant er standaard bij levert, en wat die meuk dan wel precies doet.

Dit is net hetzelfde als bij het fiasco van Lenovo een maandje geleden, waarbij ze zelf gewoon malware meeleverde onder het mom van "de browser experience van onze klanten te verbeteren" die een potentieel gevaar vormt voor de veiligheid van het computersysteem van de gebruiker en zijn gegevens.

Van mij mag Lenovo dat meeleveren, als ze op voorhand ook bekend maken dat ze die prul meegeven. Dan is mijn keuze snel gemaakt om het ding niet te kopen (of zoals meer Tweakers ook wel doen), direct een clean install van het systeem zonder al die prul applicaties die nooit iemand gebruikt.
Je mist 1 toevoeging.. de klant VOORAF informeren welke apps, er geinstalleerd zijn, wat doen deze apps en welke er niet af gehaald kunnen worden. Maar nu weet je het pas achteraf, na de koop van een toestel.
Je hebt als klant de plicht zelf onderzoek te doen naar wat je koopt. Als je op de productpagina's van diverse fabrikanten kijkt wordt het snel duidelijke dat ze allerlei extra functionaliteit (dus apps) mee leveren.
Het lijkt wel of de consument tegenwoordig niet zelf meer kan of wil nadenken, niet zelfstandig informatie kan zoeken en geen verantwoordelijkheid hoeft af te dragen voor eigen beslissingen.
Wat Lenovo meeleverde, en wat Sony jaren geleden meeleverde, dat kon je niet weten.

Dus: leuk verhaal van jou, onderzoek doen, maar dat is onzinnig als het niet bekend is wat ze doen. Dat kwam enkel aan het licht door abnormale inspectie.

Nu kan je inderdaad zeggen dat je NOOIT meer Sony (rootkit op cd's) en Lenovo (spyware op laptops) moet kopen. Maar dat wist je pas toen dat toevallig aan het licht kwam.

En, laten we eerlijk zijn, zelfs al is het bekend dat Lenovo en Sony nasty dingen met je hardware hebben gedaan (en ook Samsung, met hun uitzetten van Windows update op hun laptops), een normale doorsnee consument vind zelfs die informatie niet als die vergelijkend zoekt op laptops.
Ik heb anders nog nooit een overzicht van meegeleverde software op de productpagina van een mobieltje zijn staan. Zou een vooruitgang zijn als fabrikanten verplicht kunnen worden om die informatie aan hun (potentiële) klanten te geven, want nu moet je maar afwachten welke apps er voorgeinstalleerd zijn en of ze ze kunt verwijderen.
Moet het echt allemaal zo voorgekauwd worden? Als ik bijvoorbeeld op de product pagina van de Samsung Galaxy S6 kijk worden daar een aantal apps van Samsung direct benoemt, en ik kan daar de handleiding downloaden waarin de diverse S-apps netje behandeld worden. Genoeg informatie om een beeld te krijgen van de meegeleverde apps.
Het gaat hier echter niet om de productiviteitsapps van Samsung zelf. Het zijn juist apps en games van 3e partijen die meegeleverd worden zonder dat hier iets over te vinden is.
Als je een nieuwe telefoon koopt en er staan onverwacht 30 spelletjes, 5 apps van sociale netwerken, 3 datingapps, 6 webwinkels, een viertal chatclients en een woordenboek op die je stuk voor stuk niet kan verwijderen en je bombarderen met notificaties. Hoe zou je dan reageren?
In nederland speelt dit probleem overigens veel minder dan in Azië. Mijn Taiwanese Asus Zenfone2 had bijvoorbeeld heel wat meer bloatware (15+ extra apps) dan de internationale versie.
Dat de consument onderzoekplicht heeft is klopt, maar dan heb je nog de klantverwachting en die verwacht dat software die niet nodig is in zijn of haar ogen ook verwijderbaar is. Het punt is niet of Samsung e.a. aangegeven welke software mee geinstalleerd is of welke functie ze hebben, maar dat deze dus niet verwijderbaar is, waardoor vaak onnodig ruimte wordt ingenomen.
Op de HTC One M8 zit bijvoorbeeld een Kindermodus die in feite bestaat uit een 3rd party app. Dat wordt wel genoemd in de reviews, maar stond bij mijn weten niet op de website van HTC zelf. Maar vooruit, geen probleem.

Erger is dat deze app niet is te verwijderen. En ondanks dat ik de app nooit gebruik, kom ik hem toch regelmatig tegen in de lijst met apps die energie hebben verbruikt, bijvoorbeeld 5% op een dag. Al dit soort apps kosten mij dus batterijduur en opslagruimte. Van de 16GB is er amper 10GB beschikbaar. En dan vraag ik me ook af wat die app op de achtergrond allemaal doet. Dit alles wordt niet door HTC van tevoren duidelijk gemaakt.

Wat mij betreft voegen ze dus ook HTC toe aan de aanklacht.
Die 10GB staat expliciet in de specificaties genoemd, en de Kids mode wordt redelijk uitgebreid behandelt in de handleiding, inclusief link naar de leverancier voor meer informatie, en die je gewoon van te voren door kunt lezen.
De handleiding lees je meestal na aanschaf, ook al staat die online. En waarom draait die app op de achtergrond als ik hem nog nooit heb geopend?

Desondanks: ik wil die crapware niet, dus waarom mag ik het niet verwijderen? Samen met nog een hele lijst zooi, waaronder Zoe en allerlei Google apps die ik nooit gebruik. Een andere ergernis is de app die bij de cover met die gaatjes hoort. Als ik die cover niet heb hoef ik ook die app niet.

Ik kan me niet voorstellen dat ze er bij HTC veel aan verdienen, maar prima om €10 meer te betalen voor dezelfde telefoon zonder die prut. Waarschijnlijk moeten ze er zelfs voor betalen, dus kan de telefoon goedkoper zijn zonder crapware.
Heb je een aantal voorbeelden van pagina's van fabrikanten waar netjes een opsomming staat van elke app die voorgeinstalleerd is met de toevoeging of ik deze wel of niet kan deinstalleren? Daarbij nog wel even de toevoeging dat een EULA in Nederland ook niet rechtsgeldig is omdat deze niet vooraf aan de koop getoond en getekend wordt door de klant.
En het recht ze te verwijderen wat in veel gevallen dus ook niet kan.
Dus omdat zij het er opzetten, en het niet te verwijderen is, blijf je ermee zitten.
Correct. In het geval van een laptop waarbij je de vrijheid hebt om zelf je OS te kiezen en naar hartelust kan aan sleutelen is dat natuurlijk geen probleem. Maar op mobiele besturingssystemen is het blijkbaar veel moeilijker en zou je net zo veel vrijheid moeten hebben op dat gebied als op je gewone computer.
Dat komt omdat bij een smartphone er een chain of trust bootcycle in zit met in de meeste gevallen een locked bootloader. Eigenlijk zouden we dat allemaal massaal moeten boycotten..
De mogelijkheid om bepaalde apps er wel of niet af te kunnen gooien heeft weinig te maken met een chain of trust of locked bootloader, daarnaast hebben de meesten geen behoefte aan unlocked bootloaders en custom ROMs, dus ik snap het probleem niet zo. Teminste, als voor diegenen die dit wel willen maar geünlockede telefoons beschikbaar zijn.
Ja .... nee.

Het probleem is met een unlocked/rooted telefoon is dat niet alleen jij, maar de hele wereld opeens ALLES kan doen met je telefoon. Zodra je je mobiel root en/of unlocked, dan ben je naakt op het internet. En dit ben ik niet die dit zegt, dit zijn security researchers; root is leuk, maar zet het direct weer op un-rooted als je er klaar mee bent, want wat jij kan kan iedereen dan ook.
Wat een onzin, je zegt zo juist "In het geval van een laptop waarbij je de vrijheid hebt om zelf je OS te kiezen en naar hartelust kan aan sleutelen is dat natuurlijk geen probleem." Dat heb je bij een Samsung telefoon ook gewoon. En onzin dat het heel veel moeilijker is, je gaat naar http://www.cyanogenmod.org/ drukt op "aan de slag", volgt de instructies en je bent klaar :)
Maarja alsof je bij andere leveranciers ook precies weet wat die standaard meeleveren.... Ik vind dit dus nogal achterlijk om alleen samsung en oppo hierop aan te vallen, immers levert ook apple, blackberry en microsoft 'troep' mee waar niet iedereen op zit te wachten...
Elke fabrikant levert 'troep' mee, maar het gaat hier om de hoeveelheid troep, of je die troep zelf kan verwijderen en of de niet te verwijderen troep bovenmatig veel resources van je systeem in beslag neemt en, zonder dat je het weet, een loopje neemt met je privacy.

Hey....laten dit bijna alle redenen zijn waarom ik geen Android meer heb (naast de beveiliging, twijfelachtige ondersteuning etc. etc.)
Je snapt neem ik aan dat Android hier geheel niets, maar dan ook echt geheel niets mee te maken heeft.

Android levert de blauwdruk en de telefoonfabrikant het huis. Nu is er met het huis niets mis en deze mag ook ingericht verkocht worden, maar dan wel zo dat ik zelf mag bepalen of ik de meubels kan gebruiken, aanpassen of verwijderen.

Het enige probleem van Android is, dat dit iedere fabrikant zelf zijn inrichting mag bepalen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple waar er maar een heerser is die alles bepaald. Het nadeel van Android is dan ook de sterkte van bijvoorbeeld Apple, maar het vreemde is, dat dit zogenaamde nadeel tevens ook de sterkte is van Android, maar dan alleen als de telefoonfabrikant de consument ook deze vrijheid gunt en dat willen ze nu waarschijnlijk dus opeisen .
Deze problemen doen zich verreweg het meeste voor op Android, dus dan mag ik wel degelijk zeggen dat dit een Android-probleem is. De security issues kun je wel degelijk terug voeren op Android, de privacy issues op Google en voor de rest ben ik het helemaal met je eens.

Wat in het verleden de succes factoren van Android waren dreigen ook het begin van het einde in te luiden. Laten we wel wezen: er is een grote wildgroei ontstaan op Android en begint steeds meer een onbeheersbaar iets te worden. Het ene naar het andere negatieve bericht mbt Android haalt hier de frontpage.

Het enige aantrekkelijke van Android is het open karakter en de grote app-store. Van de grotere OS-en lopen ze achteraan met security, privacy, ondersteuning en stabiliteit. Ik begrijp er dan persoonlijk ook niets van hoe ze zo groot zijn geworden. De fundering is rot, alles wat je dan erop bouwt is gedoemd om vroeger of later in te storten.

[Reactie gewijzigd door brain75 op 23 juli 2024 18:55]

Sorry, maar dat is bullshit.

"Het ene naar het andere negatieve bericht mbt Android haalt hier de frontpage."

Ja, net zoals Apple met alle security issues, lekken, kapotte upgrades etc.

"Van de grotere OS-en lopen ze achteraan met security, privacy, ondersteuning en stabiliteit."

Security op iOS is inderdaad iets beter door de afgedichte appstore. Oh. Maar. JE leest om de zoveel tijd net zoveel over mallware op de Appstore, welk eigenlijk erger is omdat men de Appstore ongefundeerd vertrouwd. Laat staan de grote lekken die VEEL te lang blijven staan in de onderliggende internet laag van iOS.

Wat betreft privacy staat Android VEEL beter dan iOS; appart van het feit dat je weet wat een app precies doet kan je ook dat verbieden. Hell, ik draai gewoon een firewall en adblocker op Android (dit kan ook zonder root). Probeer dat eens op iOS!

Ondersteuning? Uhm. WTF? Ik kan alsnog apps maken die op de allereerste Android versie draaien. Sterker nog, we hebben hier een Samsung SII die op de laatste versie van Android draait en die loopt heel soepel.
iOS? Nou, Het feit dat een iPhone 4 niet eens geupgrade kan worden, de langzaamheid van nieuwere iOS versies op oudere toestellen ... complete bullshit dus. De G1 kan nog prima als telefoon fungeren op de laatste versie van Android. De iPhone1? Die is redeloos verloren en die moet (of eigenlijk: is) weggegoid worden want je hebt er geen ruk meer aan.

En dan stabiliteit. Tja, ik moet zeggen dat ik beide even goed vindt. Slecht geprogrameerde apps verneuken je OS hetzelfde op iOS of Android.

"De fundering is rot, alles wat je dan erop bouwt is gedoemd om vroeger of later in te storten. "

Mee eens. Maar in mijn mening als Android/iOS developer is iOS rotter dan Android. Waarom denk je dat Swift werd gemaakt: objective-c is ROT. Niet alleen dat, maar iOS laat zoveel minder toe dat het nu pas (iOS 8.4) dingen toelaat die in Android API 3 bestonden, en nog steeds mag ik niet bepalen wat achtergrond processen doen!

En dan hebben we het niet gehad over de brakke tool-chain van Apple, of de slechte debugging, of de idiote signing/keys/licenties/app-uploading/app rejecting policies/corporate rollout.

Laat ik het zo zeggen: maakt niet uit welk OS ik rotter vind; als ik iets wil aanpassen omdat ik het rot vind, dan kan ik dat enkel op een van de twee, en dat is niet Apple.

En tot slot: feit blijft dat ik op Android dingen kan doen die ik nooit op een Apple mobieltje kan doen en dat is al het geval sinds ver voor ik voor iPhones ging programeren.
Er is een grens van wat er wel of niet mag.

Dat terzijde, bloatware mee leveren is 1, maar het niet op een normale manier kunnen verwijderen is 2, het is niet zo dat je zoals bij Windows even de boel verwijderd of herinstallert kunt worden, smartphone fabrikanten leven vaak troep mee dat gewoon niet eraf kan zonder root, en root is geen normale manier.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 18:55]

Als je een nieuwe ROM flashed is het weg. Volgens mij zijn er ookWindows OEMss waarbij je na aanschaf het best een clean install kan doen om alle meuk er af te halen.
Echter snap ik dat geen een leek ooit zijn android zal flashen ;)
Maarja, dan moet er wel een kale nieuwe rom zijn voor jouw toestel, en vaak kun je niet eens simpel even een nieuwe rom installeren...
Voor Oppo (in dit artikel genoemd) geldt dit wel, maar je hebt zeker een punt :)
En dat is het probleem, ja er is meestal voor een gangbaar toestel wel een oplossing om van de troep af te komen, maar ik mijn moeder haar Samsung echt niet flashen en rooten, terwijl in Windows zij gewoon weet hoe je software verwijdert.

Smartphone markt is op het gebied van bloatware echt veel erger dan laptops/pc markt, je hebt niks in de hand tenzij je verder gaat dan wat simpele Jan weet, en die weet niet wat rooten of flashen is.
Dat mag. Alleen heb ik hierdoor wel een goedkope Samsung van anderhalf jaar oud die ik niet kan gebruiken omdat de 4 GB intern geheugen volstaat met Samsung meuk.

Ik kan het telefoontje uiteraard gaan rooten om zo onnodige apps te verwijderen. Maar de gewone man/vrouw weet dat niet en die kopen dit soort goedkope mobieltjes vaak.

Dus ik kan het zeker begrijpen....
Klopt.
Ik heb hier ook zo'n prul van Samsung waar je geen kant meer mee op kan.

Ik verschiet telkens van de hoeveelheid voorgeïnstalleerde apps op de android-tablets die mijn kinderen gebruiken.

Die ergernis heb ik niet bij mijn Windows Phone.
Windows Phone is anders niet veel beter, jammer genoeg. De voorgeinstalleerde bloatware varieert daar van semi-nuttig, maar duidelijk gesponsord (Buienradar, Nu.nl, Tripadvisor, Evernote, ...) tot adware waar niemand wat aan heeft (Angry Brids Roost, Gameloft Hub). Die laatste zijn dus geen speelbare games, maar gewoon portals met reclame en social media crap om betaalde/ freemium games aan te prijzen.

Het grote verschil is dat al deze crapware gewoon te verwijderen is, dus het zal niet snel tot een rechtzaak komen.
Zijn echter allemaal eenvoudig te verwijderen...
Klopt, dan heb je helemaal geen apps. :+
Hehe ik moest lachen , maar het is uit eindelijk een best kwalijke zaak... Waarom worden überhaupt die dingen voor geïnstalleerd...? Wat wil de fabrikant ermee bereiken? Naast negatieve feed back van zijn klanten.
Omdat er genoeg gebruikers zijn die niet zelf in staat zijn om apps uit de store te halen.. Er zijn ook genoeg gebruikers die wel blij zijn met al die extra meuk....
Anoniem: 604167 @Tunestwo4 juli 2015 11:42
Fabrikanten willen met een eigen browser, sms app, mail app, etc zich onderscheiden in het land van het overvolle Android. Met die stomme spellen, etc krijgen ze simpelweg geld. Kan de telefoon bijvoorbeeld goedkoper verkocht worden.
Even denken.....kiezen tussen een systeem met het ene naar het andere security en privacy issue met lekker veel apps of.......een systeem wat betreft privacy en security wel de zaken op orde heeft en wat minder apps heeft. Voor mij is deze keuze een no-brainer.....
Ja en nee er ligt namelijks ergens een grens en dat is bij programmas in de category spyware, virussen, botnets etc. Deze programmas zijn namelijk wettelijk strafbaar.
We hebben het hier over china, dus de vraag is dan of dat soort apps ook verboden zijn in china. Maar, hef gaat deze consumentenbond dus niet eens over dat soort apps... Denk dat ze weinig te zeggen hebben hierover immers mag de fabrikant zelf weten wat die meelevert, zolang dus maar wat die meelevert niet illegaal is, anders vraag ik me af waarom bv Apple wel mee zou mogen leveren wat zij willen (dat je vindt dat die voor jou geen overbodige apps meeleveren is een ander verhaal, immers zullen er ook bij samsung en oppo wel klanten zijn die het fijn vinden dat er zoveel apps standaard meegeleverd worden..)
Yep. Ik heb ook niks tegen al die bloatware die ze erop pleuren. Gebruik zelf dagelijks trouwens WatchON.

Maar waarom in oorlogsnaam kan ik niet zelf apps deinstalleren zonder te rooten?!
Al die Google meuk eraf. Ik wil geen Chrome.
Bij computers kan ik toch ook gewoon zelf software beheren?
Waarom kan ik geen Adaway installeren / gebruiken zonder root toegang. Je hebt al een klein scherm en dan wordt je nog eens opgezadeld met allerlei onnodige informatie/rotzooi.

ik las laatst in LG G4 topic dat er netjes werd gevraagd of jij LG software wilt installeren of niet.
Misschien zou dit een optie zijn voor alle fabrikanten.
Ik hoorde ook wel eens dat fabrikanten expres te kleine opslag met telefoons meeleverde.
Daarbij deden ze dan het besturingssysteem erbij met bloatware en je bent al genoodzaakt om naar andere oplossingen te gaan kijken. Bijvoorbeeld toch een telefoon met meer interne opslagcapaciteit welke duurder is of je koopt indien je telefoon dit ondersteund een sd kaartje, waardoor je wederom extra geld voor moet neerleggen.
Ha ja een telefoon met 32 Gb is vaak opeens 150€ duurder dan de 16Gb versie. Lijkt me een beetje veel :(
Het is de keuze van de fabrikant, van de gebruiker is uiteindelijk de eigenaar, en de gebruiker wordt het onmogelijk gemaakt die apps te verwijderen. Gezien je het vertrouwen van de gebruiker in die apps nooit kunt forceren, is het voor de gebruiker maar een gok dat zulke apps de telefoon niet naar de kak helpen.

Het grootste probleem is dat je de bloatware niet kunt uninstallen.
En dat is raar, want op een laptop (ook die van Samsung) kan dat wel.
Denk aan de tijd van de Compaq en HP computers, die met windows xp ook volgeladen werden met een dozijn of twee aan nutteloze HP/Compaq applicaties die niemand wil gebruiken.
Mijn Windows 7 HP laptop heeft ook duizenden zinloze applicaties. Dus die hebben hun leven nog niet echt verbeterd.
Anoniem: 636203 @BlazeMuis5 juli 2015 19:23
Waarom moet dit door een Chinese consumenten waakhond worden aangespannen? Waarom niet een westerse? Zijn ze hier in slaap gevallen?

Valt me nog mee dat die Chinezen niet alleen Samsung aanklagen. Meestal knijpen ze een oogje dicht als hun eigen Chinese fabrikanten exact hetzelfde doen.
Leuk dat ze samsung en oppo aanklagen, maar ik ken geen telefoon zonder bloatware. Op stock android moet je google apps hebben, ik zit bijv. met allemaal google play apps die ik niet gebruik, music, books, etc.
Op de iphone staat ook zat bloatware, dat je niet eens uit het zicht kan verwijderen, enkel in mapjes kan proppen.
Het ergste was de newsstand app, die je niet in een mapje kon doen, omdat de app zich al als map gedroeg.

Op laptops staat ook vaak zat bloatware, domme spelletjes, of een testversie van antivirus, is dat dan niet verboden?
Voor mij is Google wel de koning der bloatware. Zo ongelooflijk veel troep leveren ze, en fabrikanten hebben vrijwel geen keuze, want ze willen de Play store, en de enige manier om die te krijgen, is het volledige Google pakket af te nemen, en dit pakket wordt alleen maar groter en groter.

Het ergste daarvan is ook nog dat je het niet op een normale manier kan wissen of verplaatsen, en door de meest belachelijke beperking ooit van Google Android, kan je ook niet direct op je geheugen installeren vanuit de doos.
Een vriendin van me heeft een paar jonge zusjes, en 1 daarvan heeft zo'n simpele goedkope Android telefoon, en daar wilt ze spelletjes op, maar dat kan niet want het geheugen zit vol. Ik zie vervolgens de lijst vol staan met allemaal rotzooi van Google, maar wissen kan niet, verplaatsen kan niet en direct installeren op het geheugen kan niet.

Ik heb het al vaker gezegd, waar Android een prachtig open source project is, is Google Android een gedrocht die echt verdreven moet worden door de open versie. Wilt Google hun diensten niet los of in een veel kleiner pakket aanbieden, dan moet er maar een andere winkel komen van een betrouwbare partij. Op dat vlak mag van mij Amazon ook rustig de boel overnemen.
Anoniem: 357542 @Benjamin-4 juli 2015 11:39
Het ergste daarvan is ook nog dat je het niet op een normale manier kan wissen of verplaatsen, en door de meest belachelijke beperking ooit van Google Android, kan je ook niet direct op je geheugen installeren vanuit de doos.
Je kan (Google) apps gewoon uitschakelen. Zo heb ik Google Play Book uitgeschakeld, en neemt die app nog maar 8kb geheugen in beslag. Idem voor E-mail app (nu nog maar 250kb)
Zolang je hem zonder download weer in kan schakelen: verwacht maar niet dat het opeens minder geheugen in gaat nemen.
Het is niet zo dat de app zomaar op de sd kaart wordt gezet.

Een geïnstalleerde app kan op grofweg 4 manieren geheugen innemen:
1. Het apk bestand in /system/app/, /system/priv-app/ (systeem apps), of /data/app/ (gebruikers apps) bij WhatsApp is dit bij mij 18MB.
2. De opgeslagen data, cache, databases e.d. in /data/data/. WhatsApp neemt hier bij mij 4.3MB in, waarvan 52KB cache. Deze 4.3MB is wat er ook bij Data staat bij App info, bij Cache wordt er daar naar 60KB afgerond.
3. In /data/dalvik-cache/{architectuur}/ staat er voor elke gebruikers app en systeem app een .dex bestand (ook op Android 5.x), dit is de code die de Android VM gebruikt om apps te draaien, het aanmaken hiervan is de reden dat de installatie van apps (zo "veel") tijd kost. Bij WhatsApp neemt dit 18MB in. Dit opgeteld bij stap 1 komt ongeveer op de "App" grootte uit in het info scherm.
4. Verder staat er op de "sdkaart" vaak nog wat data. Bij veel apps gebeurt dit onder /sdcard/Android/data/, maar WhatsApp maakt hier zijn eigen mapje voor. /sdcard/Whatsapp is bij mij 54 MB groot. Dit wordt niet vermeld in het App Info scherm.

Als je een systeem app disabled blijft alle data, de dalvik cache blijft, de apk blijft. Je kan er geen geheugen mee vrijmaken. Je zou wellicht van een systeem app, na het disable-en, de dalvik cache weg kunnen gooien en zo intern geheugen vrij maken, al weet ik niet of hij dat op de volgende reboot weer aanmaakt.
Je vraagt je af waarom dit geen 0 kb is. Wat bedoelt Google eigenlijk met uitschakelen? :?
De instellingen app geeft niet weer hoeveel geheugen de apps op je systeempartitie innemen. Het is waar dat ze dan maar een paar KB innemen op de partitie waar jij je data en apps kwijt kunt.(je kunt namelijk niet schrijven naar de systeempartitie zonder root oid)
Zelfs al zou je ze wissen zou je er nog geen baat bij hebben. Ze staan op je systeempartitie die voor jou (by default) off-limit is. Jij kunt er geen data kwijt, dus zelfs al zou je die apps wissen zou je niet meer ruimte krijgen voor jou eigen apps.
... dus je vind het bloatware omdat de fabrikant van de telefoon beknibbeld heeft op het geheugen? meh :/
Het is bloatware omdat het gigantisch veel rotzooi is dat je niet kan wissen of verplaatsen, die tevens dus ook nog eens flinke negatieve gevolgen heeft.

Ik weet nog dat toen Microsoft hardware eisen stelde aan WP telefoons, waaronder de opslag, dat er veel critici waren, waaronder Google, want zij stellen deze eisen niet aan fabrikanten. Met als gevolg dat je rommel krijgt waarbij Google ook nog is vrijwel alle opslag opeist.

Aan het einde van de dag maakt Google keuzes die zeer negatief uitpakken voor veel consumenten, waardoor apparaten vrijwel onbruikbaar worden, maar zolang Google hun bloatware er op kunnen krijgen, vinden ze het best.
Het is dan ook niets voor niets dat zelfs de grootste (Google) Android fans zeggen dat Google een stap terug moet doen. Ze begonnen met zoveel moois, openheid, vrijheid enz. Maar ze nemen steeds stappen om dit te verminderen, waarbij mensen geforceert zijn om te rooten om ook werkelijkheid die open- en vrijheid te krijgen. Dat is gewoon ontzettend jammer, want hiermee zetten zij zich in precies hetzelfde kamp als Apple en MS. Namelijk wij bepalen wat jij mag doen.
Wow das wel bizar, op mijn Oppo Find 5 zat geen enkele bloatware app. Zouden ze dit alleen in China flikken of is het merk alweer zoveel anders geworden door de jaren heen. Jammer om te horen dit, ben zeer te spreken over Oppo, onlangs nog mijn Find 5 ter reparatie opgestuurd voor een nieuw scherm en een gloednieuw toestel ontvangen. Top service!
Anoniem: 676354 @Panzy4 juli 2015 12:33
Wij zitten hier thuis met een Find 7 en een Find 7a, en inderdaad ook zonder enige bloatware. Dit zal wel gaan om de chinese versie (Mijn Find 7a is X9006, voor europa), me dunkt. Verder altijd tevreden over de service van Oppo!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 676354 op 23 juli 2024 18:55]

Bij de chinese versie krijg je inderdaad een berg bloatware. De chinese markt wordt heel anders gezien dan de rest van de wereld.
Het blijft natuurlijk een lastige zaak. Mijn telefoon (Windows Phone) heeft bijvoorbeeld standaard OneDrive geinstalleerd staan en is niet te verwijderen. Deze app verzameld ook data zoals foto's. Enige wat verschil kan maken is dat je OneDrive kan verbergen van je startscherm en dat je OneDrive kan instellen geen foto's te verzamelen. Maar dan moet je ook OneNote en nog tal van apps verwijderen omdat die synced met OneDrive. Een ander alternatief is om geen Microsoft Account te gebruiken, echter mis je dan veel functies zoals apps downloaden uit de store.

Dus waar trek je de lijn? Apps die in eigen huis zijn gemaakt? Apps waarvoor niet betaald wordt door de telefoonfabrikant? Moet je alle apps kunnen verwijderen? Dat laatste is vrijwel niet mogelijk omdat veel apps onderdeel uitmaken van het OS.
OS apps is wat anders dan echt nutteloze apps zoals een extra store boven op playstore, of van die spelletjes die niemand wil spelen.

Iedereen moet niet zo moeilijk doen om die grens, fabrikanten weten echt wel wat bloatware is.
En waar consumenten wel en niet op zitten te wachten.
de 1 noemt het nuttig de ander noemt het nutteloze app.. je zou maar een mening hebben hé
Het verschil is wel dat Microsoft aanzienlijk minder apps mee levert. Google maakt het tegenwoordig verplicht dat fabrikanten 17 Google apps meeleveren en deze kunnen zoals hierboven ook worden vermeld niet worden verwijderd. Daarbij kan een smartphone met WP dat een micro-SD kaart ondersteund de apps op de sd-kaart worden gezet. Iets wat met Android nog steeds niet kan.
moet zijn wat in android niet meer kan. Voor 4.4.x kon dat nl wel.
Nee, vanuit Google is dit nooit goed ondersteund. Sommige fabrikanten hadden wel een app meegeleverd die delen van de app op de sd-kaart kon zetten, maar niet in zijn geheel. Bij Windows Phone zit het in het OS ingebakken en komt er automatisch een melding als je een sd-kaart erin doet een dat je alles op de sd-kaart kan zetten (apps, navigatiekaarten, muziek ect. )

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 18:55]

microsoft levert wel alle servers die ze gratis aanbieden aan de consument en dat doet google dus ook alleen heeft google meer dan microsoft...
dus als microsoft meer servers aanboden gratis dan werden die ook wel verplicht.
Je kunt het in verschillende perspectieven zien. Allereerst heb je natuurlijk Android's eigen app. Nuttig of niet, die zijn natuurlijk gewoon onderdeel van het OS.

Ik vind dat je de overige apps van de OS provider ook nog kunt verdedigen. Je mag best zeggen dat Google diensten bij Google's OS horen.

Samsung heeft geen OS, en om zijn eigen dubbele diensten erbij te forceren, is een stap verder.

En als je dat ook nog buiten schot laat, zijn er ook nog tal van apps die echt bloatware zijn. Apps die niet van Google of Samsung (of Oppo) zijn, maar toch meegeleverd worden. Aldus third party apps.

Zo kun je in principe 4 niveau's van apps onderscheiden en bij het actie voeren aangeven waar je tegen bent.

Persoonlijk vind ik de OS apps en google services er bij (niet te verwijderen maar wel uit te schakelen) zat. Maar het is logischer om te denken dat zowel Samsung als Google hun apps op het toestel mee mogen leveren.

Het is eigenlijk aan zowel Samsung als Google om compromis te vinden tussen welke apps meegeleverd worden. Doen ze dat niet dan riskeren ze allebei dat gebruikers hun telefoon niet prettig gaan vinden. Ik zie niet echt in hoe hun eigen apps verboden kunnen worden.
Als jij geen onedrive gebruikt is dat dus een nutteloze app voor jou....
Er is een verschil als je de bloatware kan verwijderen of niet., dit gebeurd regelmatig en als je een telefoon koopt van 600 euro, zou je een telefoon snelle telefoon verwachten zonder bloatware crap.
Op de computer (Windows) kan worden ingeschakeld en uitgeschakeld.
Wat je daarvoor nodig hebt is een image van Windows als je het er weer op wilt hebben. Je kan daarbij ook internet explorer uitzetten en microsofts web server installeren (ISS)
Ook op een windows pc kun je niet alles verwijderen, maar wel onzichtbaar maken.
Alle play apps zijn te verwijderen zover ik weet. Het probleem aan de apps in het artikel is juist dat deze niet te verwijderen zijn.

Zolang je de bloatware kan verwijderen is het in mijn opzicht nog niet verboden, het wordt pas irritant als deze niet te verwijderen is. Ik herriner me nog een artikel over een android telefoon die uiteindelijk maar 1.98gb vrije ruimte had door de bloatware,
Anoniem: 406468 @Ruw ER4 juli 2015 11:45
Leuk dat ze samsung en oppo aanklagen, maar ik ken geen telefoon zonder bloatware.
Ja... en? Sorry maar dat is geen reden om ze niet aan te klagen. Je moet ergens beginnen. Dat iedereen het doet (wat ook niet waar is, dat is jouw gebrek aan kennis) is sowieso geen reden om ermee door te gaan.

De voorbeelden die je noemt zijn inderdaad ook dingen waar de EU prima wat aan mag doen, om mee te beginnen. Zelfde voor laptops. Dat ze het doen, betekent toch niet dat het maar oke is dat ze blijven doorgaan?
Het maakt nogal verschil dat er een paar of 44 tot 71 Apps op staan.
Nu weet ik niet hoe het bij Google zit, maar de Apps op de iPhone zijn echt maar een paar en hebben een duidelijke functie binnen het eco systeem. En dat zal voor een stock android ook wel zo zijn.
44 Apps erop dumpen welke waarschijnlijk alleen als doel hebben om de App te promoten is een heel ander verhaal.

Geheel kaal leveren is ook niet goed, dan maak je het gebruikers onnodig moeilijk. Paar standaard zaken moeten er gewoon inzitten.
De lijn trekken is moeilijk, maar ik denk dat je in éen oogopslag het grote verschil ziet tussen stock of een bovengenoemde smartphone.
Mijn Zopo heeft toevallig geen bloatware zover ik weet..
Anoniem: 382732 4 juli 2015 11:16
Tsja, wat is bloatware? Als je iets helemaal bloatware vrij zou willen leveren lever je alleen hardware + OS. Hoogstens zou je een dialler en SMS client er op kunnen zetten, maar dingen als een browser, email app, camera app etc. zou je al bloatware kunnen noemen en moet de gebruiker zelf kiezen en installeren. Maar ik denk dat als je de gebruiker daarmee lastig dat heel veel ontevreden klanten op zou leveren.
Al die dingen die je noemt zitten in AOSP, en AOSP zou ik wel bloatwarevrij noemen.
AOSP wordt tegenwoordig aan de andere kant wel heel schraal.
Als je kijkt naar de apps die nog updates krijgen zou ik AOSP niet volledig meer noemen.
Dat klopt, dat zeg ik ook niet. Wat ik zeg is dat AOSP bloatwarevrij is, ook al zitten er een camera, browser of e-mail cliënt in. Deze apps zou ik dus geen bloatware noemen, gezien (bijna) iedereen een browser, email app of browser gebruikt. Zelfs de playstore uit Google Android is geen bloatware IMO, je gebruikt het om andere apps te downloaden. Dat is het enige wat Google toevoegt wat geen bloatware is.
Zonder basis-apps wordt een AOSP dus onbruikbaar. Die dingen kunnen best gewoon meegeleverd worden, zij het dan deinstalleerbaar. Problem solved.
Als je een telefoon aanschaft dan is dat jouw telefoon, je zou als gebruiker dan ook het recht moeten hebben om zelf te kunnen bepalen welke apps je wel of niet op je telefoon wilt hebben.

Nu is het zo dat een "standaard" gebruiker een toestel neemt en vervolgens met 70% irritante nutteloze apps zit waar hij / zij niets mee kan. En daarmee ook geen mogelijkheid heeft om deze er zelf af te halen. Als tweaker root je de phone en pleur je alles eraf wat je niet zint of je neemt een andere schone rom. Voor de standaard gebruiker is dat veelal geen optie.

De gebruiker zou bij het 1e maal aanzetten van het toestel gewoon een keuze menu moeten krijgen wat hij of zij wel wil installeren. En daarbij een uitleg waarvoor de apps zijn. Met daarbij wellicht een keuze tot een cleanrom met enkele de noodzakelijke apps.

Als ik een nieuw toestel krijg dan als eerste pleur ik ook alles eraf wat ik er niet op wil hebben.
Het toestel gaat over het algemeen hierdoor langer mee op een batterij en houd veelal ook veel meer werkgeheugen en opslag over voor andere apps.
Ik zou wel eens een lijstje willen zien van wat op Android is uit te schakelen.
Een app gaat nog wel maar er staan heel wat namen in de lijst die niets zeggen en misschien wel uit te schakelen zijn
Vroegâh, als in, 15 jaar terug (of zelfs nog verder terug), kreeg je bij het installeren van een Windows (3, 95 en ook nog XP) een heus keuzescherm aan wat je allemaal wilde meenemen in de installatie. Tegenwoordig bestaat het installeren van Windows ook niet meer uit meer complexiteit dan "Wil je WIndows installeren? OK, Volgende, Voltooien", maar een soortgelijke opzet zou ik graag willen zien bij fabrikanten van telefoons.

De realiteit is echter dat een willekeurige manager bij zo'n telefoonboer een stel doelen heeft die hij wilt halen voor dat jaar, om zo een bonus/promotie/aandacht te krijgen, en als hij ervoor kan zorgen dat de app waar zijn team verantwoordelijk voor is wordt meegeleverd op de telefoon, incasseren. Boeit hem dat of je telefoon uiteindelijk vol zit met applicaties waar je niks aan hebt.

En natuurlijk gesponsorde software - appdeveloper X betaalt telefoonfabrikant Y een bedrag om zijn app voorgeinstalleerd te hebben op een telefoon. net zoals je met gebundelde software op je desktop hebt (Flash + Chrome, bijvoorbeeld).

Zelf vind ik Samsung's hardware perfect voor mijn wensen, maar ik heb met de laatste aanschaf van m'n telefoon eerst héél goed uitgezocht of ik er wel een custom ROM overheen kon schrijven, want TouchWiz is het spul waar nachtmerries van gemaakt zijn. En zolang dit kan, geen probleem, daar ben je Tweaker voor!
Vroegâh moest zelfs de leek op elke kilobyte beknibbelen die ze maar kon besparen.

Tegenwoordig verwacht ik van een beetje tweaker dat hij zijn eigen unattended custom instalatie image bakt.
Oei vroegah, toen je een boot menuutje moest maken om het geheugen te optimaliseren voor je activiteit. Alles wat je niet nodig had er uit.

In mijn geval op de MSX1 & MSX2, MSX1 lekker van casettebandje laden..
Na het rooten ben ik meestal een kwartiertje zoet met het verwijderen van alle bloatware met Titanium Backup. Als je al weet wat eraf te gooien tenminste, anders kost het wel wat meer tijd.

Er mag daar wel iets aan gedaan worden ja, of smartphones verworden tot spydrones (wat ze grotendeels al zijn, maar het kan nog altijd erger).
Het probleem is die toegang tot de hardware die de eigenaar van het apparaat wordt ontnomen. Omdat dat een hoop persoonsgerelateerde informatie en een kanaal voor geforceerde reclame oplevert. Zolang het gros van de consument dat spel niet ziet blijft het helaas zo.
Wees voorzichtig. Soms verwijder je apps die nodig zijn voor een OTA update. Als je de app dan niet kan vinden, dan kan de patch niet toegepast worden, en gaat je OTA update niet door.
Anoniem: 604167 4 juli 2015 10:16
Ik ben bang dat dit een algemeen probleem is met open en fabrikanten. Het is fantastisch dat iedereen aan iets kan hacken en klooien. Helaas heeft het ook een keerzijde. Die keerzijde is dat fabrikanten hun eigen skin op software gooien (in dit geval Android) en dat ze heel veel zooi erbij proppen.

Als je naar closed source mobile platformen gaat kijken zijn fabrikanten niet vrij om zooi toe te voegen. Voor fabrikanten kan dit uiteraard een doorn in het oog zijn want ze krijgen geld voor deze bloatware.

Ik denk dat het voor Android beter zou zijn als Google strenger gaat worden in wat op de telefoon geplaatst mag worden standaard en wat niet. Dit word bijvoorbeeld al gedaan met Android TV.
Dit heeft niks met "open" te maken. Spul dat je er zelf niet af kan halen kan nooit als "open" geklassificeerd worden.

Overigens als je een smart phone zoekt zonder extra troep naam dan een Ubuntu phone of een rootkid voor je telefone.
Anoniem: 604167 @janbaarda4 juli 2015 10:52
Bij bijvoorbeeld laat Microsoft het er niet zomaar opzetten en als dat al mag is het verwijderbaar. Omdat Android open source is kunnen fabrikanten zomaar in de map met sytem apps hun eigen zooi zetten wat met closed source niet kan.
Microsoft is de uitvinder van Bloatware. Het probleem op smartphones is het gebrek aan controle op de inhoud van je eigen telefoon. Bij een echt "open" systeem heb je volledige controle op, in ieder geval, de apps die wil hebben.
Anoniem: 604167 @janbaarda4 juli 2015 11:50
Als een bedrijf geen uitvinder van bloatware is, is het wel Microsoft. Behalve OneDrive is alles wat mij betreft iets wat in een modern os thuishoort. Veel zooi van Microsoft staat ook in de store maar is los te installeren of na eerste gebruik te verwijderen (bing apps, translator, etc).

Google levert standaard veel meer apps mee en Apple levert tegenwoordig ook een sloot aan zooi die niemand gebruikt zoals bijvoorbeeld hun watch app. Bij Microsoft kun je deze apart installeren.
Die watch app heeft natuurlijk gewoon een functie en is een belangrijk onderdeel voor het eco systeem en om de gebruiker vooruit te helpen. De watch en iPhone zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nutteloos is het niet. Je kan nou niet zeggen dat die dingen vol met bloatware staan.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 23 juli 2024 18:55]

Bij bijvoorbeeld laat Microsoft het er niet zomaar opzetten en als dat al mag is het verwijderbaar. Omdat Android open source is kunnen fabrikanten zomaar in de map met sytem apps hun eigen zooi zetten wat met closed source niet kan.
Probleem is dat niet alleen fabrikanten als Samsung en Opo dit doen, maar google 'vervuilt' haar eigen telefoons standaard ook al met steeds méér en méér apps en data services.

nieuws: 'Google verdubbelt aantal verplicht meegeleverde apps op Android-apparaten'
Ook Apple doet het hoor, ik zit hier op mijn iPhone ook met apps, Apple Watch, passbook, gezondheid, kiosk, tips, iBooks, notities, herinneringen.
Ach, zelfs Microsoft doet het, zélf met Windows 10. Daar zit ook allerlei onzin op die je zelf ook had kunnen installeren. Otoh, op Windows 10 kun je die troep tenminste ook uninstalleren... Zonder admin-rechten.
Allemaal in een mapje en klaar :)

Het voordeel van Apple is dat de programma's weinig ruimte en resources gebruiken. Dat is aan de reacties te zien bij Android wel even wat anders.

Maar al met al ben ik er ook niet blij mee dat je dit meegeleverd krijgt, en dat je bij iedere ios upgrade weer je privacy instellingen moet herzien...
Dan staat het er nog. En in Apple's verdraaide egocentrische wijsheid is het onmogelijk om een app te hebben dat geen icoon op je homescreen heeft. Dus je MOET die kak ergens hebben staan.

Ik vind het eigenlijk een beetje ongeloofelijk dat je het "klaar" vindt om als gebruiker van een ontzettend duur apparaat een workaround te moeten zoeken voor een probleem dat moedwillig geintroduceerd is.
Goede ontwikkeling en dat vanuit China, waarvan ik niet eens wist dat ze consumentenorganisaties hadden. Al maken ze al die bloatware maar verwijderbaar, dan mogen ze meeleveren wat ze willen.
Precies wat ik dacht!!

Maar al twijfel ik over de motivatie en dat het in het belang van de consument is. Hier in Europa krijgen google en Facebook het steeds zwaarder omdat steeds meer mensen beseffen dat ze wel heel veel informatie bij elkaar sprokkelen, en dat sijpelt langzaam door naar de overheid, waarbij zelfs landen individueel nog zelfs aan de bel trekken.

Conclusie van beide continenten zal niet veel van elkaar verschillen. Een (flinke) stap op de plaats voor dergelijke grote bedrijven.
Dat zelfs chinese consumenten autoriteiten eerder gaan klagen dat de europese. Dat is toch wel wonderlijk.

Wel geheel terecht, die toestellen zitten echt vol met rotzooi.
Als je de bloatware van europa gaat vergelijken met die van china zit er toch een groot verschil op. Heb zelf een Oppo X9006 (zelfde als 9007, maar europa) en daar zit niets van bloatware op. Heb ook een Samsung S3, S5 Mini en bloatware daarop vind ik best miniem; als je het uberhaupt bloatware kan noemen.
Als je dan ziet dat ze er daar in china respectievelijk 44 en 71 apps ingooien.. dat zie ik in europa niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 676354 op 23 juli 2024 18:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.