Lenovo voegt startmenu en -knop toe aan Windows 8 via bloatware

Lenovo gaat zijn Windows 8-pc's van een startmenu, startknop en app-store voorzien. De applicaties zijn onder de naam Pokki ontwikkeld door het Amerikaanse SweetLabs en moeten volgens dat bedrijf 'de Windows 8-ervaring verbeteren', al heeft het veel weg van bloatware.

Microsoft zelf wijzigt met Windows 8.1, dat 17 oktober verschijnt, al het startmenu en de startknop, maar Lenovo lijkt niet op de komst van de update te wachten en voegt een platform toe dat enkele kritiekpunten van het OS aan zou pakken. Fabrikanten klagen al tijden dat Windows 8 hen niet helpt om meer pc's te verkopen. Lenovo ontwikkelt het startmenu, de startknop en de app-store echter niet zelf, maar kiest voor het Pokki-platform van SweetLabs, dat eerder een overeenkomst sloot met Acer.

Het Pokki-platform biedt gebruikers onder andere de mogelijkheid om apps in het startmenu op hun systeem via drag 'n drop te verplaatsen. Het blijkt daarbij niet alleen om de Windows-apps te gaan, maar ook om apps die specifiek voor het Pokki-platform ontwikkeld zijn. SweetLabs blijkt Lenovo dan ook te betalen voor de plaatsing van zijn Pokki-software op zijn pc's, geeft het bedrijf aan Computerworld toe, waarmee de software als bloatware te beschouwen is. Bloatware is software van derde partijen die fabrikanten om commerciële redenen op hun systemen plaatsen, waar de gebruiker niet om gevraagd heeft, die bij het eerste gebruik al voorgeïnstalleerd staat en die het systeem vaak vertragen. Voorbeelden van bloatware zijn bijvoorbeeld trials van anti-viruspakketten.

SweetLabs haalt zijn omzet uit een deel van de omzet die App-ontwikkelaars genereren. De apps op het platform zijn gratis, maar ontwikkelaars kunnen geld verdienen met in-app-aankopen. Het platform geeft gebruikers aanbevelingen welke apps zij kunnen downloaden, gebaseerd op het pc-gebruik. Pokki kan gebruikers echter nog niet doorsluizen naar de Windows Store: die mogelijkheid moet pas later dit jaar toegevoegd worden.

Pokki

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-08-2013 • 11:23

200

Submitter: Titan_Fox

Reacties (200)

200
194
141
16
1
11
Wijzig sortering
Anoniem: 135756 23 augustus 2013 11:45
Alhoewel ik niet te spreken ben over de huidige "modern gui" startmenu ligt mijn mening wel genuanceerd t.o.v. het concept.

Een "full screen" startmenu vind ik per definitie een goed idee, want de organisatie van applicaties mag best fullscreen gebeuren, die ruimte heb je tegenwoordig nodig.

Nu is een desktop (iconen op je wallpaper) ook fullscreen, maar biedt niet uitgebreide "hulp" of mogelijkheden om dit makkelijk en logisch in te delen: Je kan mappen en iconen maken en die kan je overal neerzetten. that's it.

Daar is verbetering mogelijk. Ook het "scrollen" van links naar rechts vind ik een goed concept.. waarom zou je "ruimte" ophouden bij het einde van het scherm?

Het klassieke startmenu vind ik eerlijk gezegd achterhaald en heb ik nooit een sterk concept gevonden. Het werkt wel beter dan de huidige "modern gui" ... dat wel. Maar dat komt imho vooral omdat deze laatste zo slecht is en eigenlijk nog niet af.. dan doordat het klassieke startmenu nou zo briljant is... verre van eigenlijk.

De mogelijkheden m.b.t. interfaces zijn legio als je een volledige scherm pakt die ook nog eens kan "pannen" zoals het geval met het nieuwe startmenu, echter er is maar heel sumier naar die mogelijkheden gekeken. Je kan tegels in kolommen zetten. En die kolom een naam geven. Dat is het. Hier had veel meer innovatie gemogen, JUIST omdat je te maken hebt met tablets EN PC's....

Stel dat het nieuwe startmenu zo flexibel en configureerbaar was dat je deze heel werkbaar en prettig kan maken voor een PC EN voor een tablet: dwz dat het menu standaard anders staat ingesteld voor een PC dan voor een tablet, maar dat je beide configuraties gewoon zelf in zou kunnen stellen met dit menu.. dit zou naar mijn mening perfect zijn.

Microsoft moet af van het idee dat PC's en tablets al hetzelfde zijn.
Daar zijn we nog niet. Ze zijn voor een groot deel hetzelfde en de gebruikers interface moet die waarheid reflecteren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 135756 op 22 juli 2024 15:48]

dat is omdat ze het startmenu in de laatste 2 edities meer en meer beperkt hebben en eerst geprobeerd hebben om de schermafdruk daarvan te verminderen.

wat is hun laatste oplossing : een ander fullscreen menu, voila volledig weg van je werk scherm.

probleem dat ik ook had bij het startmenu van Win7 is dat het allemaal in dat klein vakje zat.
vond deze van XP iets gemakkelijker en zeker beter te customizen.
Een "full screen" startmenu vind ik per definitie een goed idee, want de organisatie van applicaties mag best fullscreen gebeuren, die ruimte heb je tegenwoordig nodig.

Nu is een desktop (iconen op je wallpaper) ook fullscreen, maar biedt niet uitgebreide "hulp" of mogelijkheden om dit makkelijk en logisch in te delen: Je kan mappen en iconen maken en die kan je overal neerzetten. that's it.
Organisatie van applicaties? Je bedoeld linkjes neem ik aan? Ik heb liever dat de applicatie bij installatie vraagt of (en hoeveel) linkjes hij mag aanmaken. Dan kan ik het uitklikken.
Je desktop is niet "iconen op je wallpaper". Althans, niet bij mij. Ik heb er niet een staan. Mocht een apllicatie er een neerdonderen vliegt hij direct weer weg. Die desktop bevat een achtergrond, en dat is het. (Helaas was Microsoft niet in staat gebleken om de beveiligingsproblemen met scrap files op te lossen, anders was de desktop wel veel gebruikt door me. Dat werkte ideaal.)

De modern GUI stuit mij enorm tegen de borst op een desktop, maar daar zijn we binnenkort vanaf. Hopelijk tenminste.
Het startmenu zal ik niet echt missen, ik gebruik TC voor bijna alles, dat werkt voor mij makkelijker.
Dit startmenu kan echter best handig zijn voor mensen, zie ook de best positieve berichten in dit topic. Ik hoop dat het aan te passen is, zodat je bijvoorbeeld de suggesties kan verbergen.
Die desktop bevat een achtergrond, en dat is het.
Beetje zonde van de ruimte toch.
Dat er uberhaupt wallpapers bestaan is wat mij betreft een fout:

Je hebt dus ZOVEEL scherm over dat je er groot plaatje neer gaat zetten waar je dan naar kan kijken. Waarom wil je dat standaard?

Als je je desktop functioneel zou willen gebruiken, dan is dat met iconen op je desktop.
Niet dat ik er voorstander van ben... ik doe het zelf ook niet. Maar zo is het bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 135756 op 22 juli 2024 15:48]

Ik heb 2 schermen van een meter in mijn woonkamer naast elkaar staan waarvan 1 de pc is en als die aan is dan is de achtergrond een mooi schilderij dat NIET vervuild is met slome icoontjes 'omdat het zo bedoeld is'.
Ik heb toevallig ook een mening over hoe dingen gebruikt kunnen worden.

Functioneel heb ik mijn taakbalk op 2 regels ingesteld met 5 snelkoppelingen naar folders (voor androids: homescreens ;p ) 2 naar browsers en 1 'bureaublad weergeven' knop.
Microsoft wil juist overal hetzelfde. Windows op de dekstop, windows op de telefoon, windows op de tablet, windows op de server, etc. etc.
Ballmer heeft dat ook ooit een keer gezegd bij een interview op Bloomberg en de verslaggever was toen skeptisch en gaf aan dat het misschien ook niet de juiste keuze was. Ballmer was er uiteraard heilig van overtuigd dat Windows Everywhere juist wel een goed idee was. (kan de video niet meer terugvinden helaas).
Tot nu toe ben ik het nog steeds eens met de verslaggever.
Tot nu toe ben ik het nog steeds eens met de verslaggever.
Een goede verslaggever laat zijn eigen mening niet blijken maar stelt kritische vragen vanuit verschillende invalshoeken.
Zo jammer dat Windows 8 zo wordt geplaagd door een simpel knopje en startmenu. Als Microsoft nou gewoon de keuze liet bij de gebruikers en beide had aangeboden zou men niet zo klagen over een, wat lijkt op een veel beter en stabieler, OS.

Ze kunnen het nog steeds doen, maar ja, ik verwacht het niet.

Waar ik zelf een probleem mee heb is niet perse de startknop of menu (hoewel ik die wel mis) maar de slechte implementatie van 'Metro'. Als admin zit je maar te schakelen tussen oude stijl en nieuwe stijl schermen wat ik best storend vind.
Microsoft wil proberen vast te houden aan een zo groot mogelijk verschil tussen Windows 8 en de voorgangers.

In de visie van Microsoft moet het verschil tussen opeenvolgende versies zo groot zijn dat het voor thuisgebruikers en voor bedrijven niet mogelijk is om 2 versies afwisselend te gebruiken, zodat bedrijven gedwongen worden om alle systemen tegelijk een upgrade te geven, en thuisgebruikers eigenlijk ook zodra hun bedrijf een upgrade doorgevoerd heeft. Microsoft baalt er (financieel) van dat nog zoveel bedrijven en gebruikers Windows XP blijven hanteren, wat mogelijk is omdat de gebruikers-interface tussen XP, Vista en 7 wel ietsje is veranderd, maar niet zoveel dat het onwerkbaar is.
Lopen ze dan geen groot risico? Als ik als bedrijf honderden nieuwe machines + compleet nieuw OS nodig heb, waarbij ik ook nog eens al mijn personeel moet omscholen, dan zal ik me ook zeker gaan beraden op alternatieven. Immers, als ik toch iedereen opnieuw moet scholen, dan kan ik net zo goed voor een Linux distro kiezen, voorzien van alle programmatuur die ik nodig heb. Scheelt weer in de licentiekosten en de leercurve is minder steil dan die tussen Windows 7 en 8.
Voor veel werkgevers is de Linux-optie niet in beeld, vaak doordat ze er gewoon niet eens over nadenken.

Maar vaak is het ook niet haalbaar door bestaande software die binnen het bedrijf noodzakelijk is en nog niet op Linux beschikbaar is. Veel niet-compatible software zal ook nooit op Linux worden uitgebracht omdat de leverancier ondertussen niet meer bestaat (ondanks de theorieen over de levensduur van software is de praktijk dat bedrijven specialistische software vaak meer dan 15 jaar blijven gebruiken).

Dat is trouwens ook een belangrijke reden waarom veel bedrijven nog steeds op XP draaien : met Vista is al veel compatibiliteit met oudere software (DOS) verloren gegaan, en met 8 is een volgende reeks programma's afgehaakt. Er waren, en zijn, wel vaak oplossingen om de verouderde software ofwel in een lokale virtuele machine te draaien (DOSbox, Oracle VM VirtualBox).

[Reactie gewijzigd door mvdejong op 22 juli 2024 15:48]

De leercurve tussen windows 8 en windows 7 is er praktisch niet. Je moet de persoon die er mee werkt alleen even vertellen dat de modernUI het startscherm is zoals het altijd al werkte, en dat er een nieuw soort programma is bijgekomen, de modernUI app, die fullscreen opent.
Jij doet net alsof je gebruikers robots zijn die je maar even moet vertellen dat ze het maar moeten doen met die afschuwelijke fullscreen tegelwand.
Die "afschuwelijke fullscreen tegelwand" is nochtans niet het hele OS. Iedereen rekent W8 maar af op die tegels terwijl je die heus niet moet gebruiken en ze niet zo tegenvallen als de meeste mensen roepen.

Winkey + ph + enter = Photoshop, geen tegel nodig en geldig in Vista, 7 en 8. Mensen die nu klagen dat het te lang duurt om iets op te zoeken zijn niet realistisch. Een muisbeweging van helemaal links naar helemaal rechts duurt inderdaad langer dan een gepind programma selecteren in W7 maar dat waren er maar een stuk of 7 en de tiles zijn er makkelijk 30+. Als je applicatie 1-7 wilt starten moet je maar een paar milimeter verder met je muis in W8 tov W7, wil je applicatie 25 starten ben je dus sneller bij W8 want je moet minder klikken alleen één veeg met de muis of even snel als je voor een oplossing gaat met het toetsenbord.

Wat is dan nog het nadeel?

Dat is eigenlijk algemeen mijn grote vraag. De meeste argumenten tegen W8 zijn altijd die tegels die zoals je hierboven leest zo erg niet eens zijn. Volgens mij zijn er 3 groepen tegenstanders.
- met echte praktische reden (devs vooral, kleine minderheid)
- mensen die geen nieuwe interface willen om esthetische redenen of gewoon mensen die het graag bij het oude houden (maakt W8 nog niet slecht)
- mensen die meedoen met klagen voor de fun en waarschijnlijk W8 nog nooit zelf bekeken hebben

Waarvan groep 2 en vooral 3 veruit de grootste is.
Verandering moet een verbetering zijn, maar helaas kunnen veel mensen dat niet aan.
Neem nou de snelweg. Opeens mag je soms 130 rijden, dan weer 120 en dan weer 100.
Ik let op dus ik houdt mij aan die snelheden, maar kijk eens wat de snelheid van je medeweggebruikers is?
Ze rijden 120 waar je 130 mag omdat ze dat gewend zijn en de borden niet snappen, terwijl de meeste borden toch echt heel duidelijk zijn.

Zie de tegeltjes ook als zo'n verandering, een oplettende gebruiker ziet dat het is veranderd en past zich aan.
Het gros van de PC gebruikers is echter (net als op de snelweg) een mak lam schaap die helemaal geen energie daarin kan/wil steken.
Opletten is namelijk "vermoeiend"
Het is offtopic, maar mensen doen dat omdat ze het zekere voor het onzekere nemen. In Nederland word je straatarm als je vaak te hard rijdt. Ik denk laat maar, die extra 10 km/h, dan kom ik maar een minuutje later aan, maar zonder boetes omdat ik weer eens ergens een obscuur bordje gemist heb.
Het probleem is de onduidelijke uitvoering (what else is new met deze en vorige regering). Ik neem gewoon liever geen risico. En verbruik daarbij nog beduidend minder benzine ook.
In windows 8.1 kun je je desktop achtergrond ook in de modernUI zetten, ik denk dat dat een groot probleem oplost. De schakeling tussen de twee versies loopt dan veel rustiger voor de ogen.
Ik vind persoonlijk dat de titel érg negatief klinkt.
quote: Wikipedia
Bloatware of fatware is een uitdrukking die gebruikt wordt voor software die veel overbodige functionaliteit heeft en/of onnodig veel ruimte op de harde schijf inneemt.
Pokki is geen bloatware. Het gebruikt geen onnodige schijfruimte en heeft ook geen overbodige functionaliteit. Wil je het ding niet hebben dan verwijder je het toch gewoon 8)7... Ik gebruik het zelf al sinds dag 1 dat het uit is en het is zeker en vast een waardig alternatief voor het originele startmenu, en het ziet er nog eens fris uit ook.
Het is zelf geen bloatware maar er zit een kern van waarheid in.
Als dit namelijk gewoon in windows zou zitten zoals velen willen zit het in de hernel en explorer verwerkt waardoor het minder processen en geheugen gebruikt.
Dus in vergelijking met hert alternatief is het bloatware ingebouwde features gebruiken simpelweg minder resources dan externe programmas.
Het is wel bloatware, het heeft veel overbodige functies(gezien het win8 startmenu al alles biedt dat je nodig hebt). Het neemt denk ik(lijkt mij) niet belachelijk veel ruimte in.
"geen overbodige functionaliteit"

Wat dacht je van een appstore. WTF - het is een startmenutje. De appstore in Windows is Windows Store - die zit er dus al in! Dit is eigenlijk eerder een soort adware. Onwetende gebruikers zouden verleid kunnen worden via Pokki apps te kopen, ipv via de Windows Store.
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat MS dit zomaar gaat pikken eigenlijk.
Gebruik zelf ook Pokki, 1 van de fijnste start menu's imo.

Maarja ik heb zoiets van, laat gebruikers lekker zelf kiezen wat ze doen/installeren.
Pokki is ook niet dé oplossing voor de kritiek dat het klassieke start-menu is verwijderd. Persoonlijk vind ik het net zo waardeloos uitzien als het full-screen metro-scherm van Microsoft zelf. Lenovo verdient nu aan de tekortkomingen van Windows 8; en wel op een manier waar veel mensen niet op zitten te wachten.

Voor Microsoft zou dit toch reden genoeg moeten zijn om het klassieke start-menu terug te brengen.

1 ) Kritiek van vele miljoenen gebruikers op het verwijderen van de startknop + start menu
2 ) De vele tientallen miljoenen keren dat Start8 en Classic Shell zijn gedownload
3 ) Het gegeven dat fabrikanten met eigen oplossingen komen
4 ) De kritiek dat Microsoft in de Windows 8.1 update wel de knop terug brengt maar niet het menu
5 ) Het gegeven dat Windows 8 slecht verkoopt
6 ) Het gegeven dat fabrikanten klagen dat Windows 8 niet voor de gehoopte opleving zorgt
7 ) De grote groep mensen die een nieuwe computer "downgraden" naar Windows 7 (of zelfs XP)
8 ) De matige verkoop van Surface tablets met Windows 8 / RT
9 ) Het gegeven dat diverse fabrikanten Windows RT links laten liggen
10 ) De matige acceptatie van Windows Phone 8

Hoeveel aanwijzingen wil je hebben dat het gros van de mensen niet op je tegeltjes-GUI zitten te wachten ? Ik bedoel; dat je niet bij iedere scheet toegeeft aan kritiek snap ik ook wel, maar als je op zo veel manieren te zien krijgt dat je niet goed bezig bent, waarom blijf je als bedrijf dan doorgaan ?

Blijkbaar is de markt nog niet klaar voor een dergelijke drastische verandering. Je zin doordrammen zal je uiteindelijk meer geld kosten dan adequate concessies doen die daadwerkelijk kritiek wegnemen in plaats van kritiek te verplaatsen naar andere pijnpunten van je product.

Windows Phone 8 groeit hoofdzakelijk vanwege het feit dat het gebruikers van Blackberry en Symbian inpikt. Het zal mogelijk de derde plek in gaan nemen achter Android en iOS, maar met een fractie van het marktaandeel. Zodra Blackberry failliet is (en dat zit er aan te komen - ze zijn al uit de aandelenmarkt gestapt en zoeken investeerders) en Symbian volledig is verdwenen zal er voor Windows Phone weinig overblijven om hun aandeel te vergroten.

Wellicht dat Microsoft wat klanten kan inpikken die twijfelen of ze een toestel met Firefox OS / Ubuntu / Sailfish OS o.i.d. zullen kopen, maar ik ken werkelijk niemand die hun iPhone of Android-toestel zouden willen omruilen voor een Windows Phone variant.

Wat Microsoft heeft geprobeerd is aan de ene kant erg ambitieus, maar de markt wil het gewoon niet. Kwestie van toegeven, de eigen wonden likken en met nieuwe innovaties komen. Klanten moet je voor je winnen met goede producten die gewild zijn en niet door ze allemaal dezelfde eenheidsworst op ieder mogelijk apparaat aan te smeren.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 15:48]

Je punten 1 t/m 4 zijn valide argumenten. De punten die volgen zijn echter gebaseerd op nat zand.

(5) Dat Windows 8 geen hype is mag duidelijk zijn, maar dat het slecht verkoopt is wel het andere uiterste. Het is maar net welke bron je er bij pakt en hoe ze met getallen hebben gegoocheld.

(6) Fabrikanten willen bij tegenvallende cijfers altijd graag iemand anders de schuld geven. Als Microsoft nu nog steeds Windows 7 uit zou leveren en 8 niet had bestaan, waren er dan op eens meer pc's en laptops verkocht? Dat lijkt mij uitgesloten.

(7) Ik kan me niet voorstellen dat grote groepen een nieuwe computer downgraden naar Windows XP. Je mist dan wel heel veel functionaliteit. Allicht dat het bij een enkel bedrijf gebeurd vanwege compatibiliteit van custom software. Voor een nieuwe laptop kan je in veel gevallen niet eens drivers voor Windows XP krijgen.

(8 ) Het is geen denderend succes en het verlagen van de prijzen doen vermoeden dat ze niet goed verkopen, maar dat zijn geen harde cijfers.

(9) en (10) hebben helemaal niets met een startknop te maken. Dat RT niet overal geaccepteerd wordt, terwijl wel alle fabrikanten de gewone Windows 8 verkopen maakt wel duidelijk dat dit niets met de missende startknop (+menu) te maken heeft. Windows Phone heeft hier al helemaal niets mee van doen, zo'n beetje alle reviews zijn laaiend enthousiast over de interface van Windows Phone 8.

[Reactie gewijzigd door Oilman op 22 juli 2024 15:48]

Ik geef je gelijk dat er punten tussen staan die zwaar op het onderbuikgevoel rusten. Echter is dat een factor die je niet moet onderschatten. Ook al valt het in werkelijkheid mee, als mensen zich er niet goed bij voelen (o.a. dankzij negatieve berichtgeving) zullen ze een product veelal niet kopen.

Om je een idee te geven; het geklooi met de Youtube-app voor Windows Phone. Nu weet ik wel dat Microsoft en Google beiden een aandeel in deze zaak hebben, maar daar schiet ik als klant niks mee op. Feit is dat ik met een app zit die niet werkt waardoor ik een minder complete ervaring krijg bij Windows Phone.

Nu is dat wel heel zwart-wit gezien, maar voor veel mensen kunnen zulke kleine zaken de doorslag geven. Nogmaals; onderschat de gevoelens van klanten niet. Microsoft heeft dat wel gedaan en plukt daar nou de rotte vruchten van.

Steve Ballmer wordt gewoon de laan uitgestuurd. Er wordt naar buiten heel braaf gedaan dat hij met pensioen gaat, maar in andere nieuwsberichten lees ik dan weer dat Microsoft (spreek: de aandeelhouders) een heel andere richting op wil dan de weg die Ballmer voor ogen had. Ook heeft hij begin van dit jaar stevige kritiek geuit op de mobiele ambities van Microsoft en sloeg hij een pleefiguur door tablets zonder toetsenborden af te zeiken.

Nu weet ik wel dat een schermtoetsenbord ook niet optimaal is, maar het is voor mijn gevoel vele malen beter dan die gedrochten die ze bij hun Surface tablets verkopen. Als je vroegtijdig reuma wilt hebben, moet je vooral zo'n ding aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 15:48]

Ik ben het helemaal met je eens. Het idee is erg ambitieus maar de uitwerking slaat volledig de plank mis. Een desktop is geen tablet/phone.
Wat dat betreft heeft Apple het altijd nog wel beter voor elkaar.

Daarnaast begrijp ik niet waarom er voor het zakelijk gedeelte geen "classic" versie is.

Daarnaast heb ik het idee dat de look alleen het nieuwe van Windows is. Ik hoopte dat Microsoft voor thuisgebruikers de lat hoog zou leggen, zodat Apple weer aangespoord wordt om iets beters te doen maar niks... jammer en gemiste kans.
Als er een "classic" versie voor de zakelijke markt zou komen vermoed ik dat eindgebruikers deze massaal op illegale wijze gaan downloaden om op die manier toch een klassieke Windows te hebben.

Ik denk niet dat Microsoft daar op zit te wachten. Bovendien upgraden de meeste bedrijven sowieso niet; die zijn net pas overgestapt op Windows 7 (velen draaien nog steeds XP), dus die hebben geen trek om de hele infrastructuur nogmaals om te gooien op zo'n korte tijd.

Simpel gezegd; de bedrijven zullen er de meerwaarde niet in zien en consumenten zullen een dergelijke klassieke Windows-versie illegaal downloaden.
Wat is er dan mis met de uitwerking? De W8 UI werkt minstens even vlot als de W7 UI en heeft zeer handige extra sneltoetsen. Titan_Fox zit volgens mij dichter bij de waarheid: "Wat Microsoft heeft geprobeerd is aan de ene kant erg ambitieus, maar de markt wil het gewoon niet.". Of dat nu terecht is of niet ga ik voorlopig in het midden laten maar het licht niet aan de uitvoering maar gewoon aan het niet willen, het systeem is niet moeilijker dan W7, niet trager (integendeel) en niet minder stabiel.

En weer dat argument "een desktop is geen tablet/phone". ALLEEN de metro apps zijn touch geoptimaliseerd, al de rest werkt gewoon hetzelfde, mijn metro UI is sinds 8 uur vanavond niet meer open geweest en ik heb van alles gedaan maar nooit het idee gehad dat ik met een touch OS bezig was. En trouwens die Metro apps die hoef je niet te gebruiken. Met W8.1 hoef je ze zelfs niet meer te aanschouwen. Zijn ze dan overbodig? Misschien maar XP had voor mij even goed overbodige features.

Dat er bij zakelijk een classic mist ben ik grotendeels mee akkoord. Het zou er gewoon moeten zijn maar met W8 kan je toch echt hetzelfde doen als met W7, ik snap niet waar mensen blijven halen dat er iets ontbreekt. Bij XP (op praktisch alle zakelijke pc's dus) staan alle programma's in een grote lijst in het start menu, de meeste 'gewone' werkmensen vinden dat veel te onhandig en zetten de belangrijkste icoontjes op hun desktop en starten ze vandaar. Vervolgens werken ze gewoon verder in Word/Acces/Excel/SAP/Sharepoint/Whatever. De weergave van die programma's is exact dezelfde sinds W2000 op wat verschillende filosofieën over kleurtjes en rechte of gekromde randjes. Waar faalt W8 hier? Als er daar toch een reden voor is, wat natuurlijk kan, is dat geen van de standaard redenen waarvoor W8 continu blijft afgerekend worden nl.
- startknop (meeste mensen die met een pc werken zetten hun desktop vol icoontjes)
- metro apps (moet je niet gebruiken)
maar andere problemen 'under the hood' waar ik zelf niks van af weet. Maar daarover zouden de meeste particulieren weer niet geklaagd hebben (denk bv aan trusted execution moest daar iets mis mee zijn).

De look is heus niet het enige nieuwe, W8 werkt sneller en komt voor mij doordachter over (persoonlijke mening natuurlijk). Ik vind ook de overeenkomsten tussen gsm-tablet-pc wel leuk. Verder zijn er nog wat technische aanpassingen om met de hardware te interfacen maar die ken ik niet zo goed.
In mijn ogen is het metro-menu een gigantisch reclamebord dat mensen wil motiveren om zowel een smartphone met Windows Phone als een Surface Tablet met Windows 8 / RT te kopen en flink geld te investeren in de aanschaf van apps via de Store.

Dat was ook de bedoeling van Microsoft; dat mensen al hun andere apparatuur gingen kopen om zo "een complete ervaring" te beleven.

Misschien is dit wel de onderliggende reden waarom ik er onbewust zo'n afkeer van heb gekregen. Opdringere full-screen spam (want zo zie ik het) zodra je het systeem opstart of in Windows 8.1 op de start-knop klikt.

Sneltoetsen heb ik nooit gebruikt in Windows 7; dat vond ik te omslachtig. Als ik de reacties zo lees lijkt Windows 8 hier nog zwaarder op te leunen, waarschijnlijk vanwege het ontbreken van touch op de meeste apparaten. Het zal wel een kwestie van gewenning zijn, maar zelf houd ik nu eenmaal niet van verandering - zeker niet als het huidige product (Win7) alles doet wat ik van een besturingssysteem verwacht.

Ik twijfel er niet aan dat er mensen zijn die profijt hebben van Windows 8 en er lekker mee kunnen werken, maar voor mij biedt het gewoon geen meerwaarde. Als ik zie hoeveel tientallen nieuwe laptops ik de laatste weken heb moeten "downgraden" naar Windows 7, vraag ik me af of Microsoft de plank toch niet heeft mis geslagen.

Dat Microsoft beweert dat ze een x-aantal licenties hebben verkocht is leuk en aardig (zeker omdat klanten vrijwel geen keus hebben als ze een nieuw systeem kopen-), maar er zou uitgezocht moeten worden hoeveel licenties daadwerkelijk in gebruik zijn.

Daarbij telt Microsoft alle verkochte licenties bij elkaar; dus ook die licenties die aan OEM's zijn verkocht en overal ter wereld onverkocht in winkels en magazijnen staan. Op die manier kan iedereen de verkoopcijfers met wat creativiteit rooskleuriger doen lijken.

Dit is ook de reden dat OEM's klagen; zij hebben betaald voor de licenties en krijgen hun apparatuur aan de straatstenen niet kwijt. Heeft van de ene kant te maken met Windows 8, maar voor het grootste deel met het feit dat hardwarefabrikanten amper geïnnoveerd hebben. Een nieuwe laptop van € 600 is niet bijster veel beter dan een laptop van 3 jaar geleden in dezelfde prijsklasse.

Waarom vervangen als je je laptop voor een fractie van de kosten kunt upgraden met extra geheugen en een SSD ? Misschien zien veel mensen in dat het eigenlijk wel snel genoeg is. Er is gewoon geen nood voor nóg snellere hardware. Een laptop kun je altijd nog vervangen zodra deze kapot is en een reparatie niet meer rendabel is.

Als mijn Pavilion DV6-2120ED de geest geeft zal ik nog eerder voor € 200 een gerenoveerd moederbord laten overvliegen dan dat ik een nieuwe laptop koop.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 15:48]

Jij geeft nu een mening waar ik het 99% mee kan vinden. Jammer dat ik van Tweakers je geen +2 kan geven.

De metro interface komt mij ook wat geforceerd over om een compleet pakket te kunnen aanbieden maar spam zou ik het nog net niet noemen. Ik vind ook dat de implementatie van hun "complete ervaring" nog niet zo slecht is, ik vind het leuk dat al mijn devices (Laptop, phone en binnenkort tablet) éénzelfde omgeving bieden, andere mensen vinden dit weer van niet maar dat is persoonlijke smaak.

Overigens heb ik ook nog een W7 desktop en die ga ik absoluut niet upgraden naar W8. W8 heeft in mijn ogen (op pc's) nauwelijks tot geen meerwaarde dus ga ik er geen geld aan uitgeven. Mijn laptop werd geleverd met W8 of W7. Ik wou W8 wel eens proberen en ik heb er geen spijt van. Zou W8 opgedrongen zijn door Dell had ik geen behoefte gehad aan een downgrade, zou W7 de enige keuze geweest zijn had ik geen upgrade gedaan.

Of W8 feller of minder fel op sneltoetsen leunt kan ik niet objectief zeggen omdat ikzelf er fel op leun. W8 heeft zonder sneltoetsen voor mij denk ik niet veel nadelen ten opzichte van W7 zonder sneltoetsen behalve misschien het afsluiten hoewel dat dat even veel muisklikken zijn als je het zonder sneltoetsen doet.

W8 biedt inderdaad nauwelijks tot geen meerwaarde maar zoals ik al zei vind ik het gebrek aan meerwaarde geen reden tot downgraden (wat ook weer tijd en geld kost). Heeft MS de plank misgeslagen met W8? Absoluut, al is het eerder omdat ze "pech" hebben dat de gebruikers het niks vinden op basis van smaak. Vista had een hele berg technische problemen die ook voor gewone consumenten een hindernis waren. Daar hadden ze de plank op technisch vlak zelfs misgeslagen maar W8 tov. W7 is gewoon een kwestie van smaak niet van technische aspecten (tenminste voor de gewone consument), dat had MS moeten kunnen inzien als bedrijf met zoveel ervaring maar toch is W8 in basis geen mislukking.

Op je verhaal met licenties heb ik geen commentaar, daar zit je helemaal juist, behalve dat MS heus niet het enige bedrijf is wat zich schuldig maakt aan alles wat mooier voor te stellen dan het is.

*helemaal los van W8 vanaf hier*
Qua hardware staan we inderdaad stil, als mijn Latitude E6500 niet was gestorven en onherstelbaar bleek had ik die nog altijd. Mijn E6530 is wel een pak sneller en die extra snelheid is welkom (zeker voor de zwaardere applicaties die ik gebruik) maar daar had ik al een desktop voor, die desktop staat nu helaas wat te verkommeren en ik was perfect tevreden met de Core2 duo prestaties. De grootste verandering zit inderdaad in de opkomst van de SSD. Mijn E6500 had eerst een 7200rpm schijfje maar zijn laatste levensjaar zat er een Crucial M4 in, wat een verademing! Zelfs het logge Vista draaide er vlotjes op, met de nodige service packs natuurlijk.

Nu met mijn E6530 hoop ik alleen nog dat ze de prestaties kunnen behouden (boottijd van net geen 4 seconden op dual SSD en i7 3740Qm) en dat de hitte wat omlaag kan, deze laptop loopt juist even warm als de vorige dus de fan blaast niet veel maar mijn zus haar E6530 met i3 heb ik eens moeten open schroeven omdat we twijfelden of de fan überhaupt wel werkt, als ze een current gen i7 zo koel krijgen als hun i3's dan ben ik definitief tevreden met de huidige stand van zaken in de HW wereld.


*totaal offtopic*
Heb jij je HP al moeten laten repareren? Ik had een Pavilion met de gevreesde 8600mGS, HP had een ondermaatse koeling voor die kaart en deze laptops stierven dus massaal tijdens de zomer van 2009 (denk ik dat het dat jaar was) omdat het toen wat warmer was dan het jaar ervoor en die serie laptops was net 2 jaar oud dus buiten garantie. Toen ik HP een mail stuurde voor een nieuw moederbord, wat blijkbaar ongeveer 400 euro moest kosten, kreeg ik een geautomatiseerde mail terug dat ik eerst 25 euro moest overmaken op hun rekening als ik een antwoord wou op mijn vraag, dat was me net iets te gek voor woorden en ik heb nooit meer een cent uitgegeven aan HP. Een geluk dat ik toen mijn Dell al had die in januari dit jaar een half jaar na garantie nog kosteloos vervangen werd :p is de service van HP al verbeterd?
Apple voegt met mountain lion een scherm toe(de launcher) waar je lang moet drukken(met een muis!) om pictogrammen te verwijderen. Dat noem jij beter dan gewoon rechtsklikken in windows 8?
Het ligt allemaal aan de startknop... Maar iOS, Android en OS X zijn allemaal succesvol en groeien en hebben ook geen startknop. Het ligt namelijk helemaal niet aan de startknop, Windows 8 is minder succesvol omdat de markt is gekrompen of eigenlijk is verschoven naar tablets. Je hebt altijd mensen die aan het verleden blijven hangen maar die trekken langzaam wel bij, in het begin was er veel gezeik op de ribbon in Office en dat is helemaal verstomd. Jammer dat Microsoft niet een wat langere adem heeft en ons ook definitief van de ergonomische onding dat de startknop daar rechts onder is heeft verlost.
Het begon met het Metro-menu. Waarschijnlijk heeft deze beslissing van Microsoft voor een dominoeffect gezorgd waardoor ieder punt van kritiek buiten proportie werd geblazen en er een heuse haat ontstond voor het Windows 8-systeem.

Vervolgens werd het weglaten van de startknop en het traditionele startmenu aangegrepen om zware kritiek te kunnen leveren. Dat Microsoft vervolgens wel de knop terug brengt maar daaraan het gehate Metro-menu vast plakt is letterlijk zout in de wonde strooien.

Klanten voelen zich niet serieus genomen. Wat ik had begrepen moet je zelf de boot-to-desktop inschakelen via het configuratiescherm. Ze proberen mensen zo veel mogelijk te ontmoedigen om Windows 8 op de klassieke manier te gebruiken.

Er zijn zoveel aanwijzingen dat het merendeel van de mensen niet tevreden is met de koers die Microsoft is ingeslagen. Waarom ze krampachtig blijven vasthouden aan een falende strategie is mij daarom een raadsel.

Ik bedoel; ze hebben Steve Ballmer niet voor niets de laan uit gestuurd. Hij heeft zeker goede dingen gedaan in het verleden, maar tegenwoordig lijkt hij het spoor bijster te zijn. Dat hij nieuwe dingen probeert kan ik zeker toejuichen, maar de opleiding 'klanttevredenheid' heeft hij volgens mij overgeslagen.
Anoniem: 167912 @mashell24 augustus 2013 10:16
Het ligt allemaal aan de startknop... Maar iOS, Android en OS X zijn allemaal succesvol en groeien en hebben ook geen startknop.
ios en android zitten op mobiel, osx is niet succesvol te noemen in vergelijking met windows.
Jammer dat Microsoft niet een wat langere adem heeft en ons ook definitief van de ergonomische onding dat de startknop daar rechts onder is heeft verlost.
Dat ergonomische onding is wel de meeste gevraagde feature van windows 8.
Only imbeciles never change their minds.
Citaat: "Hoeveel aanwijzingen wil je hebben dat het gros van de mensen niet op je tegeltjes-GUI zitten te wachten"

Ik ben het helemaal niet eens met jou. Veel van wat je zegt is subjectief. Er zijn vele mensen waarbij Windows 8 en WP8 wel bevalt, niet bij jou dat is duidelijk.

Ikzelf heb een WP8 en ik geniet met volle teugen van de Metro UI. Informatie op het eerste gezicht vanaf je je scherm unlocked vind ik van onschatbare warde voor mij. Ik bedoel, ik vind het kei leuk dat ik meteen kan zien welk weer het is, hoeveel TV-Shows ik nog moet kijken, wanneer de volgende episode de lucht in gaat, wat mijn belkrediet is, wat de ibood van de dag is... etc, etc... Zonder 1 app te openen!

Dat is hetzelfde wat betreft Windows 8 op de pc (wat ik er ook recent heb opgezet, de 8.1 beta). Het start menu heb ik in wezen nog niet echt gemist, Het is even wennen dat wel maar dat is toch geen probleem? Druk op "Windows + S" om te zoeken, (programma naam + enter).. Ik bedoel wat is hier het verschil?

Ga je me nu zeggen dat het merendeel van de mensen (en dan zeker op tweakers) een programma opende door zelf door "alle programma's" te gaan bladeren, dan het juiste mapje open te doen en dan het programma te starten? Ik denk het niet Windows (S) + typen + enter. Zelf zo door de mapjes gaan bladeren dat gaat zo idd niet meer maar dat is dan ook de enige functionaliteit die verloren is gegaan.

De explorer in Windows 8(.1) is grondig verbeterd.
De snelheid in Windows 8 is verbeterd

Bij een rechtermuisknop op de startknop krijg je een context menu met een heleboel interessante snelkoppelingen... Zoals in het oude startmenu, een snelkoppeling naar het configuratiescherm, naar de geïnstalleerde programma's, en meer zelf.

En daarbovenop hoef ik als de kindjes op de pc zitten geen hand meer uit te steken want ze schijnen vanzelf hun weg te vinden in de Metro UI. God zijn dank! Ze kunnen er doen wat ze willen zonder dat zij of ik schrik moet hebben dat ze iets mispeuteren.

Dus wat mij betreft, Windows 8 :D
Punt 1 t/m 4 + 7: Veel mensen steigeren wanneer iets er anders uitziet of anders werkt dan dat ze gewend zijn, voordat ze hebben gekeken of het beter of slechter geworden is. Dat klagen houden ze dan vol, zelfs wanneer ze erachter komen dat het eigenlijk wel oké is.
Dezelfde klachten waren te horen bij de introductie van het startmenu in Windows 95 en de relatief grote wijziging van het startmenu in Windows XP. (Dezelfde mensen hadden vast ook zitten klagen bij het gebruik van vuurstenen, omdat ze altijd gewend waren om te wachten tot de bliksem in een boom insloeg om aan vuur te komen.)

Punt 5 + 6: Niet Windows 8 verkoopt slecht, PC’s in het algemeen verkopen slecht. Ik hoor niet dat Apple nu plotseling veel meer computers verkoopt (hooguit dat ze minder last hebben van de teruggang, niet dat zij meer verkopen wat er minder aan Windows PC’s verkocht wordt).. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven en dat doen ze nu aan tablets. Pas wanneer de tabletmarkt verzadigd is zullen de PC-verkopen weer oppikken.

Punt 8 t/m 10: Nieuw, onbewezen en relatief duur. Laat Microsoft Windows RT tablets verkopen voor € 200 tot € 300, dan staat er plotseling een sterke speler naast de iPad en Android tablets. Helemaal wanneer je dezelfde apps op de tablet en op de PC kunt gebruiken en bestanden probleemloos via SkyDrive gesynct worden. Dan zullen ook fabrikanten ruimte krijgen om duurdere premium-tablets aan te bieden. Voor Android tablets heb je ook goedlopende dure en goedkope segmenten.
Weinigen hebben er € 600 of meer voor over om een nieuw tablet-OS uit te proberen, terwijl veel meer dat wel willen gokken voor € 200 tot € 300.
*heeft zijn Android toestel omgewisseld voor WP en nog geen seconde spijt gehad*

W8 niet moeten hebben is één ding maar WP8 is écht wel de moeite. Goede ondersteuning, geen fragmentatie (de reden dat ik Android niet meer moest), goede prestaties en een goed vooruitzicht op updates (heeft de concurrentie ook natuurlijk). En het is ook eens iets anders met oa. de livetiles die wel een leuke toevoeging zijn, waar ik Blackberry een werktoestel vind is WP8 voor mij een goede balans tussen serieus en speels. De hardware is misschien wel wat ouder maar daar ondervind ik geen nadeel van en de quadcores komen eraan en dat is ook niet alleen een nadeel. In vergelijking met de high end android phones die ik eventjes geprobeerd heb voelde de L920 iets meer snappy maar blijkbaar gaat de batterij ook nog eens veel langer mee!

Het aanbod in apps is wel minder maar de verhouding crapps/apps is beter bij WP dan bij Android en 46 van de top 50 apps van Android en iOS zijn ook aanwezig op WP8 dus het gaat toch in de goede richting.
Mijn Reactie is -1 Gemod Waarom? |:(
Ik beledig niemand en haal enkele valide punten aan lijkt me...
Gebruik die beoordeling toch eens oprecht! :O
1 ) Kritiek van vele miljoenen gebruikers op het verwijderen van de startknop + start menu
2 ) De vele tientallen miljoenen keren dat Start8 en Classic Shell zijn gedownload
3 ) Het gegeven dat fabrikanten met eigen oplossingen komen
4 ) De kritiek dat Microsoft in de Windows 8.1 update wel de knop terug brengt maar niet het menu
5 ) Het gegeven dat Windows 8 slecht verkoopt
6 ) Het gegeven dat fabrikanten klagen dat Windows 8 niet voor de gehoopte opleving zorgt
7 ) De grote groep mensen die een nieuwe computer "downgraden" naar Windows 7 (of zelfs XP)
8 ) De matige verkoop van Surface tablets met Windows 8 / RT
9 ) Het gegeven dat diverse fabrikanten Windows RT links laten liggen
10 ) De matige acceptatie van Windows Phone 8
11) De kritiek dat de desktopgebruiker in de steek is gelaten.
Rechts-klik een tile, en de opties verschijnen onderaan het scherm. Doe als desktop-gebruiker eens een bewerking op 5+ tiles en je gaat doorhebben wat hier mis mee is.

MAW, Hebben ze nog zoveel versies, zijn ze allemaal hetzelfde (qua UX dan). Ik heb me er zo aan geirriteerd dat ze niet gewoon de boel net even wat anders hadden gedaan voor desktopgebruikers. Het is alleen maar de grootste hoeveelheid gebruikers maar verder niet zo belangrijk ofzo. :+
Anoniem: 119509 @Razzah23 augustus 2013 11:26
Precies, Hardware leveranciers die een software visie hebben...bah!
Ik vindt de titel van dit artikel behoorlijk negatief over komen. Is er eindelijk een hardware fabrikant die een stukje software mee levert die functionaliteit toevoegt waar mensen al een jaar om vragen, krijgen ze een partij negatieve kritiek over zich heen.

Microsoft heeft met Windows 8 de grote fout gemaakt door hun visie op te dringen zonder de gebruiker een keuze te geven om het klassieke start menu te kunnen blijven gebruiken. Veel mensen zitten daar, terecht, niet op te wachten en slaan Windows 8 daarom over.

Er zijn verschillende manieren om een klassiek start menu toe te voegen aan Windows 8, Pokki is er daar een van. Maar in tegenstelling tot wat Microsoft doet, heb je bij Lenovo de keus om het mee geleverde start menu te verwijderen en terug te vallen op de standaard snelkoppeling naar Metro.

Het gros van de klanten van Lenovo zal waarschijnlijk Pokki gewoon blijven gebruiken. Veel van deze mensen zullen daar denk ik wel tevreden mee zijn. Het zal voor winkels die PCs verkopen in ieder geval een veel beter verhaal naar de klanten toe zijn. Ze krijgen immers waar ze om vragen, en degenen die wel Windows 8 'vanilla' willen kunnen eenvoudig een tooltje zoals The PC Decrapifier draaien.
Daar heb je het "opdringen" verhaaltje weer... Allemaal leuk en aardig, maar kunnen we dan ook niet zeggen dat Microsoft in Windows 7 en eerder het oude startmenu opdrong? Dat Microsoft de desktop opdrong? En zo kunnen we blijven doorgaan... In principe is dit alleen maar slecht omdat je nu een wildgroei krijgt aan hoe Windows 8 functioneert per fabrikant. De ene heeft het startscherm, de andere heeft Pokki en als er dan problemen zijn met Pokki, wie krijgt de schuld? Microsoft.
Slecht argument. Niemand dwingt mij op dat mijn gaspedaal rechts van het rempedaal zit, dat is zo van oudsher gekomen. Maar wat zal het irritant zijn als die ineens anders zitten of anders werken (zoals zijwaarts oid). Daar moet je dit mee vergelijken. Als je de meerderheid van je userbase van je vervreemd met aanpassingen, dan ben je simpelweg verkeerd bezig. Ze hadden Metro/ModernUI naast de klassieke omgeving moeten ontwikkelen, niet in plaats van. Nu krijg je een grote groep die gewoon op Windows 7 blijft zitten of wellicht voor een Mac zal kiezen bij vervanging.
Edit: In mijn ogen zijn de hardware leveranciers in paniek. Windows 8 is voor veel kopers een serieuze no-go, Linux op de desktop slaat niet aan bij het grote publiek (zie het debacle van de netbooks destijds) en Microsoft doet erg moeilijk over nieuwe hardware met Windows 7 licenties. Computerzaken die dit wel doen verdienen goud geld. En machine verkopen zonder OS gebeurt vrijwel niet vanwege volumecontracten met Microsoft en het onbegrip bij eindgebruikers die een werkend product verwachten. Tel daarbij op dat de tablet veel desktop en laptop marktaandeel wegsnoept en het zal duidelijk zijn dat Microsoft werkelijk het allerslechtste moment heeft uitgekozen om met Metro/ModernUI voor de desktop te komen. Vooral hun starre houding kan ze nog wel eens duur komen staan op termijn.
@DanTheBanjoman: Misschien, al denk ik dat het merendeel gewoon op Windows 7 blijft zitten, of zelfs zal downgraden na hardwarevervanging. De leercurve Windows 7 --> Windows 8 vs Windows 7 --> OSX zal niet heel veel anders zijn. Het belangrijkste issue is dan software compatibility voor games enz, nog niet een de leercurve van het OS zelf.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 22 juli 2024 15:48]

Door de manier die jij nu opnoemt vind ik persoonlijk dat je de echte innovatie tegenhoudt. Op die manier zorg je er namelijk voor dat ze het oude gedrag behouden en dus niet snel over zullen stappen op iets nieuws.

Ter illustratie. Mensen moesten 15 jaar geleden niet denken aan mobieltjes. Bah altijd bereikbaar. Nee, ze bellen maar lekker naar m'n huistelefoon en ze spreken maar een voicemail in.
http://www.youtube.com/watch?v=0u0RQk2Z1-o

De wereld zit nou eenmaal zo in elkaar met leaders en followers.
http://www.ted.com/talks/..._to_start_a_movement.html
Mensen die iets nieuws beginnen worden in het begin raar aangekeken en zijn wereldvreemd voor de menigte. Totdat een kleine groep inziet dat het eigenlijk best wel 'tof' is en deze groep wordt groter en groter.

Nee, innovatie betekent het oude achterwege laten en het nieuwe 'proberen' en omarmen. Soms gaat het goed, soms niet. Maar nooit iets nieuws met een vorig iets combineren, omdat men dan altijd terugvalt in het oude patroon.
Een goede ontwikkeling is iets waar de markt om vraagt. een mobiele interface op een desktop machine is niet waar de markt om gevraagd heeft maar Microsoft naar ontwikkelt heeft in alleen (!!) de grotere vraag naar tablets. Een classic startmenu als optie zou niet het werk geweest zijn en heel veel geholpen hebben maar zelfs dat mocht niet.

Mijn vriendin zag ook niets in Win8 maar bij de aanschaf van een nieuwe laptop kom je er niet onderuit. Na het installeren van een startknop was ze weer vetrouwd met het normale gebruik.
Een goede ontwikkeling is inderdaad naar de klant luisteren.

Beter is om te voorzien in een behoefte waarvan de klant/gebruiker niet eens wist dat hij die behoefte had. Oftewel gaten in de markt schieten. Hier komen vaak de best innoverende producten en diensten uit voort. Probleem is dat er op die manier producten en diensten onderuit zullen gaan, omdat deze niet geaccepteerd worden.

Ik vind het alleen maar goed dat MS nieuw probeert te zijn. Dit is de enige manier om vooruit te komen. Op hetzelfde level blijven zie ik als achteruitgang
Er wordr niet gekeken naar waar de markt om vraagt, er word een behoefte gecreëerd.
mooier had ik t niet kunnen zeggen!

en ondanks dat mac duurder is, gewoon voor 80 euro parallels kopen, windows 7 erop en je kan alle games spelen die je wil...full performance zonder problemen.

De aanhouder wint, en t feit dat ibm pokki gaat mee leveren (wat super goed werkt, gebruik ik ook) zeg al genoeg....

buigen zal je meneer ballmer...:)
Tuurlijk, eerst een dure mac kopen en dan alsnog Windows erop gaan draaien. Koop dan voor hetzelfde geld gewoon betere hardware.
Zoek voor mij dan een alternatief van de Macbook Air 11" met:

- minstens net zo goede hardware
- minstens net zo goede accuduur
- minstens net zo compacte behuizing & gewicht

Het is één van de volgende:
- goede hardware, slechte accuduur en grote behuizing
- grote accu met low-power hardware en grote behuizing
- compacte behuizing met kleine accu en low-power hardware

Als hij wel alle drie bovengenoemde punten heeft, dan ben ik heel benieuwd of de adviesprijs nog steeds onder de Air's €999,- zit.

[Reactie gewijzigd door mohf op 22 juli 2024 15:48]

Gebruikers / consumenten stemmen inderdaad met hun portemonnee. Denk dat de uitslag van deze stemming voor veel partijen pijnlijk duidelijk is.
Dus omdat een paar dingen zijn veranderd zullen de mensen die het oneens zijn met deze veranderingen zichzelf nog meer veranderingen opdringen door voor een Mac te kiezen?
Soms raken mensen zo ontzettend gepikeerd van een product of een fabrikant dat ze er liever helemaal niks meer mee te maken willen hebben. Om dat te bereiken stappen kan het zijn dat ze inderdaad overstappen op een product dat er lijnrecht tegenover staat, ondanks dat men dat dan van voor af aan moet leren.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 15:48]

Ik had een pc met Vista er op. Zaten zoveel bugs in, zelfs nadat 7 uit was gekomen, die niet verholpen werden.
Ja je kan 'upgraden' naar Win 7.

Ben toen overgestapt naar wat anders.
Of dat je denkt om over te stappen op een ander product omdat als je een nieuw MS product koopt ook een leercurve is maar misschien is die er de volgende keer weer (ofwel niet consistent blijft) en een ander product doet dat wel. Dan hoef je in feite maar één keer te leren ipv iedere keer opnieuw. Ofwel, zoals dat heet op langer termijn denken.
Anoniem: 18453 @TDeK23 augustus 2013 12:40
Overstappen naar een OS waar nog meer restricties in zitten ? lekker slim.

Verplicht gebruik van itunes etc. tuurlijk kan je een andere tool gebruiken , maar hey wacht is dat niet hetzelfde als een tooltje installeren zoals Classic shell ?

-Mensen die klagen over Windows 8 gebruikers gemak hebben er waarschijnlijk niet mee gewerkt / praten de kudde schapen na of hebben geen technische kennis om een programma te installeren.
En juist voor die groep is het Windows 8 GUI een uitkomst en vinden ze het mooi.
Verplicht gebruik van iTunes op OSX? Onzin. Je kunt Itunes zonder veel moeite verwijderen uit OSX http://osxdaily.com/2012/02/06/delete-itunes-mac-os-x/ Net als Safari en Mail. Probeer dat maar eens met IE in Windows, bijvoorbeeld. En nee: het "uitzetten" van de Internet explorer feature is niet hetzelfde als verwijderen ;)

On topic: Overigens is de aanname dat klagers over Windows 8 er niet mee hebben gewerkt uit de lucht gegrepen en nergens op gebaseerd. Klagers kun je beter serieus nemen als je een product wilt verbeteren.

Lenovo doet dat hier door te luisteren naar de massaal geuite klacht van gebruikers die het startmenu missen. Prima zet van dat bedrijf.
IE laat zich tegenwoordig gewoon verwijderen hoor. En dat is meer dan alleen maar uitzetten, je bent dan ook je IE folder kwijt.

Wie zegt dat als jij iTunes verwijderd op een mac de helf van de data niet gewoon blijft staan?
Je weet hoe applicaties op OSX geinstalleerd worden toch? Zoniet, hier een uitleg:

Applicaties in OSX installeren zich in één folder, er is niet zoals bij Windows andere mappen waar bestanden geplaatst moet worden met als gevolg dat je van die uninstallers nodig hebt. Of dat er een registry is die vol gepompt wordt.

Bij OSX is installeren eigenlijk niets meer als het unzippen van een bestand.

Eventuele data staat in je home folder, want itunes verwijderen wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk je film / muziek catalogus kwijt wilt zijn.
Applicaties in OSX installeren zich in één folder, er is niet zoals bij Windows andere mappen waar bestanden geplaatst moet worden met als gevolg dat je van die uninstallers nodig hebt. Of dat er een registry is die vol gepompt wordt.

Bij OSX is installeren eigenlijk niets meer als het unzippen van een bestand.

Eventuele data staat in je home folder, want itunes verwijderen wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk je film / muziek catalogus kwijt wilt zijn.
Dat klopt niet; afhankelijk van de applicatie zal er onder OSX ook op verschillende plekken bestanden opgeslagen worden. Als je een applicatie folder verwijderd zullen er vrijwel altijd leftovers in je operating system blijven.
Jouw auto argument gaat ook niet op, de pedaal-layout is onderhevig aan regelementering, hoe je start menu eruit ziet niet. Als je dan toch een vergelijking met de auto zou willen maken kan je het beter vergelijken dat je dashboard nu volledig elektronisch is en twee modi heeft. In de basismodus heb je minder functies maar je raakt in de uitgebreide modus, die dezelfde info heeft als een oldscool auto, in een oogblink en je moet de basismodus alleen bekijken bij het starten van je auto. Gelukkig vind je dat niet zo irritant want je favoriete automerk gaat je software van je dashboard updaten zodat je de basismodus nooit meer hoeft te zien als je niet wilt (al had hij dat wel al vanaf het begin mogen doen).

Natuurlijk zijn er mensen die een jaartje langer met hun oude auto blijven rijden of een oudere versie van het OS op hun dashboard proberen te krijgen (W7) maar overstappen naar een Harley Davidson (OSX) gaan er toch niet veel doen, dan nog liever aanpassen aan het nieuwe dashboard OS (W8). (daar heb je dan ook nog een auto analogie voor je overstapcurve)

W7 => W8 is alleen leren dat je startmenu nu full screen is en de uitknop goed verstopt zit, alle andere nieuwigheden moet je niet leren als je niet wilt

W7 => OSX is een héél ander OS en de learningcurve is veel steiler
Er is in principe niets mis mee wanneer Lenovo standaard een tool installeert dat een functie toevoegt waar blijkbar veel mensen op zitten te wachten.
Waar wel wat mis mee is is dat ze blijkbaar niet de beste of minst systeembelastende tool meeleveren, maar een tool waarvoor ze geld krijgen van de maker. Dat geld moeten ze over de rug van de gebruiker weer terugverdienen, door de verkoop van apps, maar ongetwijfeld ook door de verkoop van gebruikersgegevens aan adverteerders. Dat maakt het boatware en daarmee is de titel boven dit artikel dus correct negatief en niet té negatief of stemmingmakend.
mensen die nog steeds lopen te klagen over het missen van een start knop moeten maar lekker bij hun oude OS blijven en niet over windows 8 lopen zeuren.

het scheelt dat ik standaard een OS overnieuw installeer op een nieuwe machine. maar ik zou het dus totaal niks vinden als een hardwarefabrikant zijn software visie aan mij op dringt door het standaard ingeschakeld en wel mee te leveren
Mensen die klagen over andere mensen die klagen moet maar lekker op een ander forum gaan rond hangen en niet over de klagers gaan zeuren.

Het is toch arrogantie ten top dat je niet mag klagen over functionaliteit die je mist. Het is niet zo dat het klagen resulteerde in een oplossing want er is nogsteeds geen oplossing, en zolang er geen oplossing is blijven mensen klagen want daarom klaag je.

Wat jij zegt is, ja je mag een keertje klagen maar daarna is het zeuren en dat moet je niet doen. Twee van de vier berichten die je tot nu toe op tweakers hebt geplaatst is een reactie over het feit dat mensen klagen over dit. Betekend dat nu dan ook dat jij ook niet meer mag klagen?
de functionaliteit is er nog steeds. je kan nog steeds makkelijk zoeken door even op de windows toets te drukken en te typen wat je zoekt. je kan het zelfs op wat punten laten filteren. en het is een stuk duidelijker geworden nu dan dat het was.

dus je klaagt niet over missende functionaliteit maar over een uiterlijk dat je niet bevalt. en ik snap ook wel dat mensen altijd zullen zeuren als iets er ook maar iets anders uit gaat zien dan ze gewend zijn kijk maar naar facebook of youtube als die hun uiterlijk veranderen.

en als je wilt klagen erover doe dat dan bij microsoft of verwacht je echt dat ze op een of ander nederlandse website gaan lopen kijken of iemands iets over hun nieuwe OS zegt ?
de functionaliteit is er nog steeds. je kan nog steeds makkelijk zoeken door even op de windows toets te drukken en te typen wat je zoekt. je kan het zelfs op wat punten laten filteren. en het is een stuk duidelijker geworden nu dan dat het was.
Het is er nog steeds, en volgens jou een stuk duidelijker. Maar voor velen dan wel op een gebrekkigere manier.

Als het volgens jou dan toch hetzelfde is, wat is er dan mis met het oude startMENU (en niet startSCHERM) te behouden? Dit was namelijk mogelijk in de beta's door middel van wat aanpassingen (die diegenen die het oude startmenu terug wilden vrij makkelijk zelf konden doen), tot Microsoft het er uitgehaald heeft. Moeite doen om het de gebruikers te ontzeggen, leuk.

Zelf vind ik het heel onaangenaam dat mijn hele scherm plots vol staat met immense iconen, nutteloze zaken, en dat ik de rest van mijn openstaande vensters niet meer zie. Voor iets dat verre van het volledige scherm real estate nodig heeft, is het opdringerig, lawaaierig, en zelfs kinderlijk. (Ik heb geen Windows tablet, maar ik ben ervan overtuigd dat het daar WEL werkt, maar op een normale desktop dus niet voor iedereen)
dat kunnen we dan ook zeggen van de desktop dat ze die ons opgedrongen hebben in plaats van een command line. zullen vast genoeg mensen zijn geweest die het toen afschuwelijk en onnodig vonden. maar als je ze nu zou vragen terug te gaan naar de commandline het echt niet meer zullen doen.
en wat dacht je ervan toen microsoft opeens met het lint kwam in office 2007. daar liep ook iedereen over te klagen en als er nu een programma is die hetzelfde principe gebruikt hoor je er ook niemand meer over.
blijkbaar hebben sommige mensen gewoon teveel moeite met zich aanpassen naar iets.

en die zogenoemde nutteloze zaken kan je er gemakkelijk uithalen. zodat je alleen de iconen overhoud. verder is het bijna nergens voor nodig om het scherm open te hebben staan dus zovaak zie je het ook niet meer.
blijkbaar hebben sommige mensen gewoon teveel moeite met zich aanpassen naar iets.
Je zou het ook om kunnen draaien. Waarom worden dergelijke zaken (Office Lint, ModernUI enz) ingevoerd? Is dat écht de vraag van de klant? Of zijn de bedrijven bang dat hun huidige product al zo compleet is dat het merendeel geen enkel nut ziet in upgraden, en ze zo te weinig inkomsten hebben? Ik weet zeker dat mensen over 10 jaar nog steeds Windows XP hadden gebruikt als MS in 2014 de support niet zou opheffen. Of kijk naar de OSX desktop van 12 jaar geleden versus die van nu; daar kan een huidige Mac gebruiker nog prima mee overweg (en andersom waarschijnlijk ook). Waarom voert Mac dan geen drastische veranderingen door? Wellicht omdat zij hun marge verdienen in de hardware en er dus geen noodzaak is voor (verzonnen) vooruitgang en grote wijzigingen in de UI.
De vraag is dus: wie heeft er baat bij dergelijke verandering? Ik als consument of de producent?
wie zegt dat apple geen plannen heeft om zelf een nieuwe interface te maken ? windows heeft ook lang met dezelfde interface gewerkt voor ze het eens veranderde.
en tsja ik weet niet waarom ze gekozen hebben voor het lint. mischien omdat het vloeiender en overzichtelijker werkt dan de oude interface.

met windows 8 zijn er ook genoeg verbeteringen meegevoerd dus als consument heb je er wel degelijk wat aan en het zelfde geld voor het lint toendertijd
Had xp Trim support gehad en een aantal andere kleine dingetjes zoals programma's (waarom moet alles een app noemen tegenwoordig? :p) starten via win button + typen, dan draaide ik er ook nog op.
Office ligt er privé al uit, dat lint geval boeit mij nog steeds niet ook al werk ik er verplicht dagelijks mee.
Als iets me bevalt dan boeit het me helemaal niet dat iemand aan de andere kant van de wereld vind dat ik anders moet gaan werken omdat hij dat beter vind, ik maak graag zelf mijn keuzes en doe dat dan ook door gewoon op iets anders over te stappen.

Werk nu al 2 jaar op win7, privé ook 2 jaar en nog steeds erger ik me heel frequent aan bepaalde zaken zoals bvb de instellingen, die vond ik persoonlijk in xp veel beter gegroepeerd.

8 is voor mij helemaal een no-go, hier en daar wel es getest en het zegt me helemaal niets!

Als ik nou ooit nog es stop met gamen (of andere platformen krijgen goede ondersteuning) flikker ik die ms rotzooi helemaal buiten.

Edit: om duidelijk te zijn, die startknop of menu zijn niet de reden dat ik 8 niet wil, gebruik ik nu toch ook niet, een box met wat ik typ en een shortcut of 4-5 is genoeg. Het hele metro gedoe staat mij niet aan.
Zijn er dingen die handig zijn in de metro interface? Zeer zeker!
Maar ik wil het on demand kunnen oproepen en niet telkens als ik een scheet laat.
Ook vind ik het gewoon wat schreeuwerig overkomen. (wederom, het is al even geleden)

[Reactie gewijzigd door Pure_evil op 22 juli 2024 15:48]

Uhm, je verdediging gaat helemaal de mist in, ten eerste, command line modus is juist in Windows Server weer terug gekomen zodat je niet meer in de GUI hoeft te werken (je kan zelfs opstarten direct in command line).

Voor de consumenten versies van Windows kan je nogsteeds naar de command line gaan als dat wilt (CMD.EXE).

De ribbon interface klagen nogsteeds veel mensen over inclusief ikzelf, neemt veel te veel ruimte in en de menu's waren veel overzichtelijker. Wilde je meer knoppen hebben dan kon je toolbars aanzetten. Werkte zeer goed.
ja maar je wordt wel verplicht om die verschrikkelijke desktop te zien en te gebruiken om bij die commandline interface te komen.
en ik weet zelf ook best wel hoe ik bij de commandline moet komen. maar blijkbaar is het daar geen probleem. al vraag ik me af of je het punt dan ook inziet

ohja neemt het teveel ruimte in voor je ? dan hebben ze daar een mooi knopje voor dan verdwijnt het lint en heb je alleen de balk met de onderdelen van het lint over waarme je het lint kan oproepen en verwdijnt het weer als je niet bezig bent.
Maar je kan bij de command line interface komen, kan ik niet met het start menu :)
je snapt dus niet wat ik bedoel.

en tsja ik denk ook niet dat je van dit start menu blij word want zoals het eruit ziet vult het alsnog je halve scherm en heeft het ook grote iconen.
ja maar je wordt wel verplicht om die verschrikkelijke desktop te zien en te gebruiken om bij die commandline interface te komen.
Dat is juist het mooie van een grafische desktop: je kunt meerdere commandlineinterfaces tegelijk bezigen! Dat is juist het principe wat met een grafische desktop beoogt wordt. En dit principe wordt door Win8 met voeten getreden, want je zit opgescheept met beeldvullende alles overlappende apps en een beeldvullend alles overlappend menu. Dat is precies wat niemand wil, en dat blijkt uit de verkoopcijfers van Win8. Dat jij alles slikt wat MS bedenkt moet jezelf weten, maar verwijt dat niet de mensen die dat niet doen!
je zit in windows 8 niet opgescheept met schermvullende apps. je hebt nog steeds je gewone desktop hoor. en alles is gewoon beschikbaar voor de desktop.
Het feit dat er mensen klagen, er programma's als dit en Start8 bestaan en gretig aftrek vinden betekend dat er een groep mensen het dus niet afdoende vinden wat er gedaan is.

Het zou Microsoft sieren als ze een mogelijkheid hadden toegevoegd dat je kan kiezen tussen welke variant je wilt ipv een bord voor je kop hebben en de reacties gewoon negeren.
en als je wilt klagen erover doe dat dan bij microsoft of verwacht je echt dat ze op een of ander nederlandse website gaan lopen kijken of iemands iets over hun nieuwe OS zegt ?
Als jij dan ook in het vervolg bij de persoonlijke pagina van iemand zelf even gaat reageren dat je het niet leuk vind dat iemand zijn menig geeft dan apprecieren wij dat ook, zal je alvast op weg helpen. Hier staat zijn persoonlijke tweakers pagina:

Blorgg
Ipv klagen moet je het product gewoon niet kopen. En gezien de recentste cijfers doen veel mensen dat dan ook niet.
Als mensen de keuze kregen bij het aanschaffen van bv een laptop welk OS je erop wilt had je een punt. Nu niet aangezien je niks anders kan krijgen dan windows 8. En dan heb je IMHO alle recht van spreken!
Jij zou ook klagen als er morgen een overkoepelende organisatie opstaat die alle autofabrikanten verplicht het gaspedaal voortaan maar in het midden te doen, de koppeling in de kofferbak te bedienen is door een copiloot en de rem te bedienen is met je linkerbil.
tsja dan heb je daar toch een probleem. ik rij nooit in een auto dus ik heb er geen last van. plus het feit dat je punt gewoon nergens op slaat op deze manier.

als je nou zou zeggen dat het gas naar links gaat of het midden gaat zou ik het nog kunnen snappen. maar dan is het gewoon weer wennen aan die manier van bedienen.
Je snapt mijn analogie niet geloof ik. Waarom zou je iets nieuws moeten leren als het uiteindelijke doel hetzelfde is.

Waarom moet ik iedere keer wennen aan een nieuwe manier van bedienen, ik word er niks wijzer van en het brengt alleen maar veel irritatie met zich mee. En met mij heel veel gezien het lage marktaandeel van windows 8.
Precies, zo is het ;-)

Feit blijft dat de tegels puur vanuit een tablet oogpunt komen en daar kan niemand omheen. Dat sommigen het zelfs mooi vinden, doet daar niets aan af.

Dat een tablet-interface op een desktop slaat als een tang op een varken, is ook een feit; de vele klagers, de paniek bij de pc resellers bewijst dat ook.

Het intypen en zoeken naar iets had MS nml. ook gewoon in een WIN 7 achtige interface kunnen bouwen, maar daar ik hoor ik de lovers niet over...

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 15:48]

Ja lijkt Apple wel ... misschien moeten ze OS/2 Warp weer eens afstoffen en een update geven bij IBM ;)
OS/2 is een kindje van Microsoft / IBM ;)
En waar komt Lenovo vandaan....
Lenovo komt uit China. Ze hebben alleen de PC divisie van IBM overgenomen. Het is geen IBM.
Anoniem: 522161 @mjl23 augustus 2013 14:03
Ik weet van een Medewerker van IBM dat OS/2 Warp binnen IBM nog gebruikt wordt en van updates wordt voorzien. Er is zelfs een 64-bit versie van beschikbaar. :)
Binnen IBM? Doet me denken aan Xerox met hun WIMP (blabla GUI verhaal). Lekker intern houden.
Want dan heb je alleen boatware van Apple :)
Er zit geen meegeleverde 3rd-party meuk op een Mac.
Ach, ik begrijp het wel.
Lenovo wil de eindgebruiker de ervaring van een compleet systeem geven zoals hij die al (enigszins) kent, dus standaard inclusief startmenu. (naast de commerciële motieven dan)
En daarom KRIJGEN ze geld van Pokki? Ik denk niet dat Lenovo naar Pokki gegaan is, maar eerder anders om.
En dan kun je het natuurlijk verkopen als gewenste feature aan je klanten, maar eigenlijk is het gewoon meer omzet voor Lenovo.

Er zijn zat andere oplossingen die de gebruikers geen advertenties (want dat zijn die aanbevelingen) voorschotelen.
Niet elke gebruiker weet zoiets zomaar te vinden, of weet mischien zelfs niet dat zulke programma's bestaan. Ik vind er niets mis mee dat een hardware leverancier software meelevert, maar bijvoorkeur moet het dan wel reclamevrije software zijn waarvan de licentie gewoon geldig is totdat de laptop kapot gaat.
En het moet makkelijk verwijderbaar zijn wanneer de gebruiker er geen behoefte aan heeft.

Ik heb liever dat hardwaremakers extra functionaliteit toevoegen via externe leveranciers, dan dat ze zelf weer allerlei eigen zaken gaan opzetten. Een goed voorbeeld is Cloud Storage. De gemiddelde consument heeft meer aan een xxGB gratis op Dropbox dan dat je begeleid wordt naar een Acer storage platform oid.

EDIT:
Nog wat gedachten over Windows 8 en de nieuwe interface.

Ik gebruik vanaf oktober vorig jaar Windows 8. Het was zeker in het begin even wennen om de weg te vinden, maar dat ging redelijk vlot. Daarna was het nog even zoeken naar snelle en handige short cuts.

In mijn optiek kon Microsoft niet anders dan het Windows platform voorbereiden op een toekomst die veel meer naar touch en tablets gaat. Vanuit die optiek is Windows 8 een heel veelzijdig systeem: je hebt zowel de touch interface als de oude vertrouwde desktopomgeving.

Conceptueel gezien zie ik het Start Screen als een uitgebreid Start Menu. Ik heb de Live tiles dan ook ingedeeld met die onderdelen die ik voorheen veel gebruikte in het Start Menu: Opnieuw Opstarten, Afsluiten, Recente Items, Veelgebruikte programma's etc. Het Start Menu mis ik dan ook niet echt.

Dat neemt niet weg dat het zeker nog niet perfect is. Sommige taken kosten nog veel te veel kliks om ze te regelen. De Computer uitzetten is bijvoorbeeld een crime in de standaard setup. Ook stoort het me dat je op het Start Screen niet direct een klokje ziet. Daarvoor moet je weer de Charm Bar openen.

In plaats van een halfbakken knop naar het Start Screen (bij mij zit die snelkoppeling al linksonder verborgen) kan Microsoft beter nadenken over het slimme oplossingen die binnen het concept van de interface passen. Onder/Boven de live tiles is bijvoorbeeld voldoende ruimte beschikbaar voor Uit/Herstarten/Sleep knop of een aantal andere toggles. Een tijdsaanduiding kan makkelijk boven de Tiles worden weergegeven. Het zou ook helpen om (net als bij Windows Phone) hele kleine Tiles toe te staan.

Daar zie ik meer brood in dan in een Bloat Ware toevoeging. Een ander groot probleem is dat veel van de W8 apps nog zeer beperkt zijn qua functionaliteit. Sommige PDF readers hebben bijv. nog geen Print functie...

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 15:48]

Als mijn oma een computer koopt wilt ze gewoon dat hij werkt zoals ze gewend is. W8 is voor dat soort mensen gewoon echt geen optie. Met zon knop kan ook mijn oma een nieuwe computer kopen. Iedereen (behalve mn oma) kan Pokki er toch gewoon af gooien of Windows opnieuw installeren.
Jouw oma gaat dan ook geen behoefte hebben aan een nieuwe pc, een oudere buurvrouw van mij heeft nog een god weet hoe oude W2000 pc en draait op native resolutie 640x480, ze moet niets anders hebben, ik moest alleen haar netwerk opnieuw instellen en een nieuwe hardeschijf erin steken maar een nieuw systeem wat ik thuis teveel had staan "nee danku die van mij is snel genoeg".

Iemand die nog nooit met pc's gewerkt heeft en ouder is daarentegen kan perfect met W8 beginnen imo.

[Reactie gewijzigd door Vnze op 22 juli 2024 15:48]

Pokki is niet van jou jongen Pokki is lease.. :+
Toen ik de kop zag, dacht ik, dat kan interresant zijn voor een hoop gebruikers.

Maar toen las ik verder en toen zag ik dat het over Poki ging.
Die verwijder ik direct. Deze is al eens geïnstaleerd geweest op mijn desktop omdat ik bij shareware was vergeten een vinkje uit te zetten.
Wat een crap programma was dat. Het was design technisch niet mooi, ik kreeg een lelijke knop met een eikel.

Nee, die komt er bij mij niet meer op.

Tegen de klagers van windows 8 dat je de startknop mist... nee die mis je niet. Ik gebruik nu ruim een half jaar mijn desktop onder windows 8 en voor mij was het geen probleem. Ik denk dat de meeste klagers nog niet eens zijn overgestapt op Windows 8, of hebben windows 8 te kort geprobeerd om er een fatsoenlijk oordeel over te vellen.
Mensen hebben Windows 8 geprobeert (je moest wel als je een nieuwe computer kocht), vonden het massaal niks en gingen naar Windows 7.

Niet zo bevooroordeeld over mensen die Windows 8 niks vinden, he. Mensen missen de klassieke startmenu en taskbar altijd zichtbaar. Dat jij het niet mist, leuk voor je maar ga niet dingen verzinnen over mensen die het wel missen.

Alleen maar 6% gebruikt Windows 8, je bent in de zware minderheid, Vista heeft bijna net zoveel gebruikers (5%). 45% gebruikt Windows 7 en 35% gebruikt Windows XP. Zie artikel:

http://mashable.com/2013/07/02/windows-8-surpasses-vista/
Jij mist de startknop niet dat betekend niet dat anderen het niet missen.

Andere missen de airco in de auto ook niet maar na afgelopen zomer mis ik de airco optie toch wel in m'n nieuwe auto.
Je kan jezelf niet als de standaard voor idereen gebruiken iedereen gebruikt zijn pc namelijk anders.
Ik gebruik zo wel 5x per uur 10 uur per dag functies in mn start menu die in windows 8 niet aanwezig zijn en ook straks in windows 8.1 een deel daarvan nog niet.
Toen ik de kop zag, dacht ik, dat kan interresant zijn voor een hoop gebruikers.
Dat IS het ook gezien de vele klachten en de reden dat microsoft wel moet, echter de nieuwe startknop, die zal het voor velen ook wel niet zijn en wederom klachten scoren, gok ik dan.
Tegen de klagers van windows 8 dat je de startknop mist...
SAAB had ooit een wagen met stuurknuppel (ipv een stuur) GAAF zei topgear, maar ze wisten het best, niemand wil dat.
nee die mis je niet. Ik gebruik nu ruim een half jaar mijn desktop onder windows 8 en voor mij was het geen probleem.
En wat jij vindt is dUs een natuurwet? je denkt dat al die tns nipo synovate e.d. peiling bedrijven opgedoekt kunnen worden, jouw mening is de mening?
Ik denk dat de meeste klagers nog niet eens zijn overgestapt op Windows 8, of hebben windows 8 te kort geprobeerd om er een fatsoenlijk oordeel over te vellen.
Ongeveer een dag nadat ik windows 8 probeerde stond start8 er op.
Heerlijk, dat is een stuur.
Die tiles omgeving bleef/blijf ik helemaal van weg na een week proberen.
Geen slechte zaak, maar met de aankomende update van Microsoft volgens mij overbodig?
( Ik kan me herinneren dat bij de nieuwe update, volgens mij genaamd "Blue", de startknop standaard terug kwam)

reviews: Windows 8.1: de terugkeer van de startknop

Of deze startknop hetzelfde effect heeft kan ik niet beoordelen heb ze namelijk niet getest.

*edit linkje toegevoegd*

[Reactie gewijzigd door GeKo op 22 juli 2024 15:48]

De startknop komt terug in Windows 8.1. Echter is het start menu nog steeds weg en blijft dat onveranderd.
Oke, dan zit daar het verschil dus in, zelf kon ik niet echt wennen aan windows 8 zonder startmenu.
De update naar 8.1 hoef ik dus geen 2e kans te geven?
Als je veel waarde hecht aan het start-menu, kun je beter kiezen om bij Windows 7 te blijven of om Start8 / Classic Shell te gebruiken.

Qua prestaties zit er amper verschil tussen Windows 7 en Windows 8. Met een SSD kon ik geen noemenswaardig verschil merken. Misschien dat het bij traditionele harde schijven wel merkbaar is. Het opstarten van Win8 lijkt iets vlotter te gaan, maar dan heb je het ook wel gehad. Om nou daar een heel systeem voor om te gooien (wat ook tijd en moeite kost) zie ik niet zo zeer zitten.

Die start-knop die Microsoft terug brengt is ten eerste half werk (zonder het klassieke menu), te laat (er zijn alternatieven zat om deze knop zelf terug te zetten) en bovendien proberen ze je de indruk te geven dat ze naar kritiek van klanten luisteren terwijl ze je met die knop alsnog het metro-menu in de maag splitsen.

Dat "Pokki" heeft overigens wel wat weg van de Unity GUI van Ubuntu. Ook daar hadden mensen heel erg veel kritiek op en weken vervolgens uit naar GNOME / KDE / MATE / Cinnamon versies van Linux Mint.

Het is dus niet zo dat enkel veel Windows gebruikers een hekel hebben aan dergelijke menu's; in de Linux-gemeenschap heerst er een vergelijkbare aversie voor tegeltjes-schermen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 15:48]

Zeker wel, stel in dat de startknop standaard naar de "All apps" weergave moet gaan, stel boot to desktop in en laat de desktop applicaties als eerste tonen in het startscherms "All apps" menu en je hebt je startmenu terug, nog steeds fullscreen, maar echt een groot verschil zit er niet meer tussen.
Al denk ik wel door druk vanuit fabrikanten zij toch wel weer gaan vragen om het klasieke startmenu.

MS zal niet blij zijn als fabrikanten nu zelf startmenu's en zoek functies gaan maken.
Die paar mensen die blijven klagen hou je altijd, daar gaat Microsoft echt niet voor zwichten.

Hoe lang het duurde voor mensen het startmenu sowieso accepteerden en Windows 3.11 schermen installeerden in Windows 95/2000 en zelfs XP...
"Die paar mensen"?!?
Hou je wel eens bij hoeveel reacties er komen als de interface van Windows 8 ter sprake komt 8)7 ? En Lenovo gaat zeker 'bloatware' meeleveren omdat er 'een paar mensen' klagen? Nee, de pc verkopen hollen achteruit en veel tweakers én fabrikanten wijten dat aan Windows 8. As simple as that.

Heb zelf de transitie van 3.11 > 95 meegemaakt, en ik kan me niet herinneren dat ik, of iemand die ik ken, ooit terug verlangde naar 3.11.
Omdat er toen niet zo'n gezeik was op internet, maar ik kan me wel de kritiek herinneren van de overgang van MS/dos naar windows. Mensen kakelen elkaar maar na op internet, maar wie heeft er werkelijk Win8 op de PC!!! Ik mis dat gehele start menu echt niet meer [heb zelf de uitknopshortcut gemaakt], start lekker snel op, de selectie van OS in de bootscreen wordt mooi weergegeven. Heb ik iets nodig zoals regedit, dan tik ik het in en ik ben er. En natuurlijk is het wennen, maar dat is toch ook weer leuk om dit uit te zoeken.
Goeie dag zeg, ik zal ermaar vanuit gaan dat jullie zeker geen Android/Apple of Linux besturings systeem hebben, want dat is nog meer wennen.

Zo nu zal ik weer een -3 krijgen :X

edit: Trouwens er is genoeg gratis verkrijgbaar om Win8 weer aan te passen.

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 22 juli 2024 15:48]

Over de overgang van MS-DOS naar Windows was op internet niet zoveel rumoer, maar dat heeft een andere oorzaak ;) .

Maar je hebt gelijk, ik heb geen Windows 8 op mijn PC. Heb het wel geprobeerd, een week of zo, maar vond het toen nog steeds een achteruitgang. En ik ben niet van plan er meer tijd aan te besteden. Zeker zolang een alternatief waar ik perfect mee werk, Windows 7, voorhanden is.

Om iets beters te krijgen, moet er verandering zijn. Dat staat buiten kijf. Maar dat betekent niet dat verandering ook per definitie altijd een verbetering is.

En ik ben echt niet bang voor 'nieuwe' dingen. Ben altijd Windows adept geweest, maar heb nu 'zelfs' een chromebook gekocht. En dat is toch ook heel anders werken dan voorheen.
Omdat er toen niet zo'n gezeik was op internet, maar ik kan me wel de kritiek herinneren van de overgang van MS/dos naar windows.
Niet echt vergelijkbaar denk ik...
Toen hadden nog veel minder huishoudens een PC staan, en van een CLI-based OS naar een volledig GUI-based OS is wel even wat anders als van Windows x naar Windows x+1.
Mensen kakelen elkaar maar na op internet, maar wie heeft er werkelijk Win8 op de PC!!! Ik mis dat gehele start menu echt niet meer
Ik. Op 3 van mijn persoonlijke PCs. Ik mis het start menu ook niet, omdat ik het met Start8 heb teruggebracht. Prima voor jou als je het niet gebruikt, maar ik heb liever de keuze. Voor mij persoonlijk slaat het nergens op mijn hele 24" vol te hebben met een "lego-blokjes menu". Was het nu zo moeilijk geweest voor MS om je de vrijheid te laten?
En natuurlijk is het wennen, maar dat is toch ook weer leuk om dit uit te zoeken.
Goeie dag zeg, ik zal ermaar vanuit gaan dat jullie zeker geen Android/Apple of Linux besturings systeem hebben, want dat is nog meer wennen.
Heeft dan ook helemaal niets met "wennen" te maken, maar een gebrek aan flexibiliteit en keuze. Ik heb 1 of meerdere van alle systemen die je noemt, en die worden gebruikt waar ik ze het beste bij mijn werkwijze en gewenste toepassing vind aansluiten. In het geval van Windows dus voor mijn desktops en laptops (met minimaal een 1600*900 display dus daar kan prima een kleiner start menu ergens in een hoek van een scherm).
Zo nu zal ik weer een -3 krijgen :X
Nope, helemaal geen - gekregen van me, jij hebt jouw mening en ik de mijne. Maar het aantal welles-nietes spelletjes onder elke Win8 topic toont toch wel aan dat de meningen zwaar verdeeld zijn (en dat het dus alles behalve een onverdeeld succes is)
edit: Trouwens er is genoeg gratis verkrijgbaar om Win8 weer aan te passen.
Inderdaad, maar dit had eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn.
En Lenovo gaat zeker 'bloatware' meeleveren omdat er 'een paar mensen' klagen?
Nee, Lenovo gaat bloatware meeleveren omdat ze daarvoor betaald worden.
De software maker die ze daarvoor betaalt weet dat mensen een startmenu gewend zijn en dus vast wel een alternatief daarvoor zullen gaan gebruiken wanneer ze dat voorgeschoteld krijgen. En wanneer ze dat gaan gebruiken, dan kan de maker geld verdienen door vanuit het startmenu apps te verkopen en vast ook door gebruikersgegevens te verzamelen en te verkopen aan adverteerders.
Euhm, de hele Xbox One saga? Als er genoeg mensen klagen, zal MS wel luisteren.
Nou nee. Microsoft paste haar strategie aan omdat ze bang waren de race van Sony op voorhand te verliezen. Dat potentiële klanten kritiek hadden was bijzaak. Het zal waarschijnlijk wel hebben meegewogen maar het zal niet de primaire reden voor Microsoft zijn geweest om hun beleid aan te passen.

Uiteraard proberen ze die indruk wel te wekken natuurlijk. Door wat handige marketing te gebruiken probeer je mensen te overtuigen dat je het voor hun hebt gedaan, wat in dit geval grote onzin was.

Dat Microsoft minder toegeeft bij Windows 8 is logisch; ze hebben geen (noemenswaardige) concurrenten waar ze klanten aan kunnen verliezen. Het enige risico dat ze lopen is dat klanten Windows 7 licenties blijven kopen. Inkomsten blijven inkomsten.
Je krijgt geen startmenu in 8.1, slechts het "tegel" overzicht.
Het startmenu komt niet terug naar Windows 8.1, je krijgt enkel een visuele hint dat daar de mogelijkheid bevindt om terug te keren naar de metro interface. Voor zover ik mijn omgeving kan zien heeft NIEMAND (die nog nooit met W8 heeft gewerkt) ook maar enigzins het idee om in de hoeken te gaan zoeken naar (extra) belangrijke functies.

Ik heb zelf de Evaluation Version staan en die kleine visuele hints helpen toch wel, echter ik blijf de metro-aero combo vreselijk onhandig en storend vinden.

Ook iets wat ik nog niet gevonden heb: hoe slaag ik er in om op de metro interface een snelkoppeling te voorzien naar een .exe? (naar een niet geinstalleerd pogramma)
Een snelkoppling maken in het startmenu mapje: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs, dan wordt het normaal getoond in de "All apps" lijst en van daar kan je vast pinnen, mocht ook dat nog nodig zijn.
Hier gaan nog boeken over geschreven worden. Hoe Microsoft haar vlaggenschip in recordtijd naar de haaien heeft weten te krijgen. Wat een onvoorstelbare puinhoop is het geworden zeg.

Eerst geen startmenu (hoewel de beta testers er wel om gevraagd hadden), nu met 8.1 wel een startmenu omdat de betatesters blijkbaar gelijk hadden. Waarom test je in vredesnaam nog als je het allemaal zelf zo goed denkt te weten? Maar ja, de implementatie van het start menu in 8.1 is weer niet zoals 'we' willen. Wordt ook overal gezegd en weer niet naar geluisterd.

En nu, als slagroom op de taart, gaan de verschillende fabrikanten met hun eigen schillen proberen er nog iets van te maken. Alle consistentie die Windows altijd kenmerkte, is volledig verdwenen. Volgens Microsoft is er nu een schijnbare consistentie tussen Phone, Tablets en Desktop. Maar ten eerste heeft niemand hier om gevraagd en is er schijnbaar ook weinig behoefte aan, en ten tweede wordt de nog steeds belangrijkste speler (Desktop) bijkans geruïneerd.

Waar moet dit eindigen? Wanneer eindigt dit?
Zonder alternatief? Nog lang niet :)
Zonder alternatief? Nog lang niet :)
Er zijn er zat, dat ontwikkelaars weigeren om voor iets anders dan Windows te schrijven daar ligt het probleem.
dat is iets te simpel natuurlijk.
Jij gaat ook niet midden in de woestijn zout water verkopen of in afrika porsches verkopen.
Er is daar immers niemand die het hebben wil dus waarom zou je investeren en je geld nooit terug zien.

om ites als linux te laten werken is er een mega groot samenwerkingsverband nodig tussen alle hardware fabrikanten en grote software makers als EA games voor de games , Adobe voor lightroom photoshop en ga zo maar door, en vele andere stukken software die we nu gewoon missen op linux.
Ok voor velen zijn er alternatieven maar die zijn het gewoon net niet.

Als al deze grote bedrijven de handen in 1 slaan en zeggen om voor 1 jaar de winst te halveren en dit te investeren en soft\hardware maken met een open os dan heeft het een kans van slagen.
Als maar een deel het doet zal het niet veel soeps worden omdat je dan een os heb zonder games of een os heb met games maar zonder andere software of alle software heb maar waardeloze hardware support waardoor je peperdure hardware niet goed werkt.

Ddit kan alleen werken als een gezamelijke actie en dat zie ik eerlijk gezecht niet gebeuren.
Tja, ik kan er een -1 voor krijgen, maar zo simpel is het.

Jij noemt het een probleem, ik noem het de markt. Zelfde vraag andersom, waarom schrijven developers amper apps voor WP of Win store? Waarom amper voor BB? Marktaandeel, niets meer, niets minder.

Voor mij, en heel veel anderen, zijn andere OS'en gewoon geen alternatief, er mist teveel wat er niet kan draaien of je moet dual-boot gaan werken, waar is dan je winst als je dan toch gewoon 1 OS kan blijven draaien die nu alles doet?
Goeie reactie. Zoals hier boven al in talloze reacties wordt gesteld. Is dit duidelijk een noodgreep van een wanhopige fabrikant. Want Win8 loopt blijkbaar niet zo goed.
Het grootste probleem is echter dat MicroSoft een bedrijf is dat "too big too fail is". Kortom ze kunnen alles maken de "arme" hardware fabrikanten moeten maar luisteren. Want alternatieven op het Desktop gebied zijn er niet veel. Linux wil de gebruiker (nog) niet aan, en Mac OSX is voor de meeste huis en tuin gebruikers gewoon te duur. Daarnaast is Chrome nog te onbekend. Kortom kleine PC boertjes die nog bakken met een Win7 kunnen verkopen beleven gouden tijden, en de grote bedrijven( HP/ ASUS Acer) die windows voorgeinstalleerd leveren zitten voorlopig op de blaren, want de verwachtte verkopen blijven uit. Zoals gezegd "Too Big Too Fail" er zijn gewoon geen echte alternatieven.
Ik weet niet of iedereen hier op zit te wachten.
Als kleine ITer met verschillende klanten met verschillende hardware krijg je nu ook nog eens allemaal eigen start menu's

Toch jammer dat MS niet zorgt voor uniformiteit door gewoon dat menu toe te voegen.
Het blijkt dus echt een gemis, en voor de mensen die het niet nodig hebben, die zullen het ook niet gebruiken.

Maar ik mis hem wel, en al helemaal op server 2012, BTW wat doet een GUI gemaakt voor een Tablet op een server ?

gr
Toe te voegen? Je bedoelt dat ze het beter niet hadden weggenomen toen ze merkten dat mensen het terug aangezet hadden in hun beta's.
"Toevoegen" gaat uit van een bepaalde onschuld in dit hele gedoe. "Niet wegnemen" wijst terecht op een uitgedachte daad, het gewoon disablen was nog niet genoeg voor hun, neen, zelfs de code die voor gewone gebruikers gewoon onbruikbaar was tot ze een how-to zouden volgen, moest er uit. Dit komt bij mij iig over als een kwade, bewuste daad.
Omdat de GUI ook gewoon perfect werkt op normale pc met muis en keyboard.
Als je altijd maar 1 ding tegelijk doet misschien. Het nieuwe startscherm zorgt bij mij iig voor meer geklik en gescroll dan het oude startmenu, en het fullscreen gedoe zorgt er ook voor dat ik mijn andere vensters niet meer kan volgen.
De GUI werkt, maar perfect zou ik het toch niet noemen. Hij ziet er dan wel perfect uit voor tablets (of andere touchscreens).
Waarom wil je naar je vensters kijken wanneer je in het startmenu bezig bent. In windows 7 kun je ook niet in vensters werken terwijl je startmenu open staat.
...omdat nogmaals, de startknop niet terug komt, althans niet zoals velen denken, a la windows 7.

Er komt 'uhn' startknop in windows 8.1 maar wie rekent op de windows 7 manier van gebruik en kunnen komt bedrogen uit.
...omdat nogmaals, de startknop wel terug komt, zoals velen denken, a la windows 7.

Er komt een startknop in windows 8.1 maar wie rekent op de windows 7 manier van gebruik en kunnen komt niet bedrogen uit, het opent namelijk gewoon het startmenu.
er zitten minder functies en snelkoppelingen in het nieuwe menu dus is die NIET hezefde en heeft notsonewbie dus gewoon gelijk.
Hadden ze Start8 kunnen meegeven, maar wel met de optie of je die echt wilt hebben.
Alleen al het bestaan van zulke tools geeft aan dat Microsoft is doorgeschoten met de ModernUI. Ik heb zelf gewerkt met Windows 8 en ik vind het zeer slecht gebouwd; je schiet regelmatig terug naar de desktop omgeving (zowel voor programma's als items uit het configuratiescherm), de schermindeling is inefficiënt enz. Volgens mij zijn veel mensen weer naar Windows 7 terug gegaan en in mijn ogen terecht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.