Dat de Nintendo Switch niet echt een volwaardige console is maar eerder een tablet met hdmi-uit blijkt ook uit het aanbod. Neem Voez, een Japanse game die halverwege 2016 al voor iOS verscheen en niet veel later voor Android. Tegelijk met de Switch is er ook een versie beschikbaar voor de nieuwe Nintendo-console. Om met de deur in huis te vallen: Voez voelt zich prima thuis op het nieuwe platform.
![]() |
||
---|---|---|
Titel | Voez | |
Ontwikkelaar | Flyhigh Works | |
Prijs | € 25,- |
Voez is een ritmegame met typisch Japanse inslag. Dat wil zeggen dat er een verhaaltje door de game verweven zit, met van die typisch Japanse personages: modieuze manga-typetjes met grote ogen, die je in pastelkleurige stilstaande beelden voorbij ziet komen. Een idyllische sprookjeswereld waar iedereen vrolijk is. Er is een plot rond zes personages dat tussen de hoofdstukken van de game door verteld wordt. Leuk, maar je kunt het direct weer vergeten, want het verhaal en de personages doen er totaal niet toe in de game, zelfs nog minder dan in de Guitar Hero-games van vroeger. Gelukkig zit het ook niet in de weg, doordat de Japanse ontwikkelaar Rayark Games de personages alleen in stilstaande beelden tussen de hoofdstukken door opvoert.
Zoals het hoort bij een ritmegame draait het in Voez enkel en alleen om muziek, om het zo goed mogelijk raken van de noten die je voorgeschoteld krijgt. Rayark Games gebruikt de Switch daarbij op een manier die Nintendo misschien niet eens voorzien had. Je bedient de game enkel met het touchscreen van de Switch; met je twee duimen om beurten of tegelijk op het scherm. Mocht je willen, dan kun je de Joy-Cons zelfs afkoppelen. Sterker nog, dat is zelfs aan te raden, want als je de twee helften afkoppelt, kun je makkelijker bij het scherm. Je hoeft je duimen minder ver te strekken, en dat is prettig, zeker als je op de hogere moeilijkheidsgradaties speelt. Heel comfortabel is de Switch niet, als je zonder de Joy-Cons speelt, maar het is in dit geval wel degelijk te prefereren.
Vallende noten
Net als bij Guitar Hero en aanverwante games zie je in Voez noten die over het scherm naar beneden komen glijden. Zodra ze de zwarte balk onderin het scherm bereiken, dien je op de noot te tikken. Zo simpel is het uiteraard niet. Ten eerste zijn er verschillende banen waarlangs de noten naar beneden kunnen glijden, en het leuke van Voez is dat die banen niet vaststaan. Het kunnen er drie zijn, maar ook acht, en dat aantal varieert gedurende de song voortdurend. Zo benut Rayark Games de volle breedte van het scherm.
Die noten zijn er in soorten en maten. Noten die je aan moet tikken, langgerekte noten die je ingedrukt moet houden en noten die je moet swipen. Zeker de langgerekte noten kunnen lastig zijn, doordat ze naar links of rechts kunnen bewegen terwijl je ze vast moet houden. Het geeft genoeg variatie om de game interessant te houden, vooral doordat je elke song op Easy, Hard en Special kunt spelen. De game houdt bovendien bij wat je hoogste score was bij elke song, waarmee je gestimuleerd wordt om je score te verbeteren. Daar is een belangrijk instrument voor: de game meet de nauwkeurigheid waarmee je noten raakt. Als je de noot precies op de zwarte lijn raakt, scoor je Max Perfect. Ben je minder nauwkeurig, wordt het Perfect, OK of Miss. Dat leidt tot een A, B of C-score voor de song. Genoeg stimulans dus om je prestaties te verbeteren.
Voez bevat bovendien een flinke voorraad songs. Je kunt uit ruim 140 songs kiezen. Helaas zijn die een beetje eenvormig. Gezongen wordt er niet of nauwelijks. Het is redelijk eenvormige Japanse pop. Veel trance en naar house neigende songs, met vaak een flink tempo. Hier en daar is er ,zelfs iets dat op klassiek lijkt, maar dan met beat en overduidelijk uit een synthesizer afkomstig. Hier helaas geen in het westen bekende hits, zoals in de Guitar Heroes en Rock Bands van deze wereld. Dat is zeker jammer, al is het voordeel daarvan dat de game redelijk goedkoop kan blijven. Omdat er ongetwijfeld minder aan rechten betaald hoeft te worden, is Voez voor 25 euro te downloaden. De versies voor Android en iOS zijn gratis, waarna je extra muziek kunt kopen. Hier koop je alle beschikbare muziek in één keer.
Voez heeft ook zijn tekortkomingen. Niet alleen de wat eenvormige muziek, maar ook het ontbreken van aanwijzingen dat je noten goed geraakt hebt. Dat zie je nu wel, maar hoor je niet. Er is geen geluid dat duidelijk maakt of je goed of slecht speelt, zoals als je wellicht van Rock Band en Guitar Hero gewend bent. Dat houdt de songs uiteraard lekker clean, maar het maakt ook dat je minder in de gaten hebt of je het goed doet of niet.
Conclusie
Desondanks is Voez een verrassend onderhoudende game die lang leuk blijft. Vooral als je naar Hard of Special gaat, zullen je vingers over het scherm dansen als nooit tevoren. Dan stoort ook opeens de wat eenzijdige muziek niet meer, maar blijft over dat Voez erg mooi en vooral overzichtelijk is vormgegeven. Een game die met behoorlijk simpele bediening toch ruim voldoende uitdaging kan bieden. Vergeet het verhaal; het is de muziek die je uitdaagt en die je vingervlugheid op de proef stelt. Een lekkere game voor even tussendoor.