Nintendo komt met bouwpakketten en software voor kartonnen Switch-accessoires

Nintendo heeft Nintendo Labo aangekondigd. Dat zijn pakketten waarmee spelers kartonnen Toy-Con-accessoires kunnen maken voor de Switch-console. Labo omvat ook software waarmee de zelfgebouwde hulpstukken gebruikt kunnen worden.

Nintendo Labo bestaat uit pakketten met kartonnen panelen en andere benodigdheden zoals elastiekjes, om accessoires in elkaar te zetten. Het gaat om voorwerpen die gecombineerd kunnen worden met de Switch-console en met de Joy-Cons.

Vooralsnog heeft Nintendo twee bouwpakketten aangekondigd. Het Mixpakket bevat onder andere 28 stukken karton en elastiekjes, waar spelers een modelauto, hengel, huis, motor en piano mee kunnen maken. In het pakket zit ook een Switch-gamecard met software om de kartonnen accessoires op de console te gebruiken.

Daarnaast is er het Robotpakket, waarmee een robot gemaakt kan worden in de vorm van een rugzakje dat de speler aan moet trekken en een kartonnen helm voor op het hoofd van de speler. Zowel in de rugzak als in de helm moet een Joy-Con gestopt worden, waardoor de kartonnen accessoires daadwerkelijk als bedieningselement werken voor een meegeleverde game.

Ook gaat Nintendo decoratiesets verkopen die stickers en plakbandrollen bevatten om op het karton te plakken. De Nintendo Labo-pakketten komen op 27 april uit. In de VS kosten de pakketten 70 en 80 dollar. Europrijzen heeft Nintendo nog niet bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-01-2018 • 23:40

175 Linkedin

Submitter: CyberMania

Lees meer

Reacties (175)

175
160
80
14
0
54
Wijzig sortering
https://www.bright.nl/eer...abo-interactief-knutselen

De eerste handson is er al. Vorige week mocht er al mee gespeeld worden op het hoofdkantoor. Erg enthousiast! Ik zelf ook trouwens.. vind het een geniale move. Vergeet niet dat Nintendo als speelkaarten- en speelgoedmaker begonnen is voordat ze digitaal gingen. Dit is écht vanilla Nintendo wat ze hier doen en echt iets waar de concurrentie niet op zou komen.

Het valt echt goed samen (zoals het artikel ook zegt) met de maak-generatie. Als ik zie dat m’n jongste dochter (7) al moeiteloos met Microbits bezig is met programmeren, weet hoe LEDjes werken en kartonnen poppenhuizen met verlichting bouwt, hoeveel Raspberry’s en 3D-printers er verkocht worden... Nintendo speelt hier m.i. perfect op in op deze manier door echte creativiteit te stimuleren.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 18 januari 2018 07:06]

"echt iets waar de concurrentie niet op zou komen"
Google cardboard ging ze voor. Google heeft meerdere karton projectjes, o.a. voor AI, VR etc. Nintendo heeft gewoon goed gejat.
Ben ik benieuwd welke Google allemaal gedaan heeft. Enige wat ik tegen kom als ik zoek naar Google en Cardboard, is letterlijk Google Cardboard VR en dit komt bij lange na niet in de buurt wat Nintendo nu doet.

Maar, Nintendo heeft dit natuurlijk heel goed afgekeken bij het speelgoed van vorige eeuw, waar je hout, karton, plastic of schuim uit een vlak drukte om daar puzzels, tolletjes, autootjes en nog bergen van ander speelgoed van te maken. Als kinders in de jaren 80 hadden we bijvoorbeeld deze: https://i.imgur.com/viTsTu2.png

Ze zijn inmiddels wel een stuk verder gevorderd dan vroegah. Ik vind het een bijzonder leuk concept.
Maar, Nintendo heeft dit natuurlijk heel goed afgekeken bij het speelgoed van vorige eeuw, waar je hout, karton, plastic of schuim uit een vlak drukte om daar puzzels, tolletjes, autootjes en nog bergen van ander speelgoed van te maken. Als kinders in de jaren 80 hadden we bijvoorbeeld deze: https://i.imgur.com/viTsTu2.png
Het is niet de eerste keer dat Nintendo speelgoed maakt om zelf in elkaar te zetten. Zie de jaren '70: https://twitter.com/chris...status/953839875987447808
Uiteraard niet, ik had het bijvoorbeeld ook niet specifiek over de jaren 80, dat was net een voorbeeld van iets wat ik van het weekend op de zolder nog tegen ben gekomen. Dit soort speelgoed (en daarmee het principe) is bijna zo oud als dat hout of karton een ding was :)
Ja, want een kartonnen voorzet-VR-bril is natuurlijk hetzelfde als complete interactieve controllers....

Zucht....

Laat me raden: volgende comment is iemand die gaat lopen mauwen dat iemand anders al eerder karton uitgevonden heeft?

Je zou een valide punt maken zodra je gaat claimen dat de NVidia Shield óók iets dergelijks heeft. En Google 'zwaar in de gameindustrie'? Sinds wanneer? Ze maken hun eigen hardware niet eens.. ja, ze maken software, maar geen games.
Helemaal mee eens; het is niet eens per se erg negatief al dat soort comments, maar wel blasé.
"O dat hebben we al eerder gezien".
Fine, maar bij mij komt dit ook binnen als creatief en leuk.
Ik wens Nintendo veel succes ermee!
Ik wist niet dat Google ook in de (console en handheld) gaming industry zat en daarmee concurrent van Nintendo was :o
Google is met Android/de Playstore zeker wel een concurrent van Nintendo. De verkoop van handhelds is zwaar achteruit gegaan sinds telefoons games kunnen draaien. De games op bijvoorbeeld een 3DS zijn natuurlijk veel beter en hebben meer inhoud dan je gemiddelde telefoon spelletje maar daar heeft een gemiddeld 6 jarig kind en zijn ouders weinig baat aan.
Google zit zelfs heel zwaar in de mobiele gaming industrie met android
Dat mochten ze graag willen inderdaad, ze maken een OS waar ook spelletjes (waarvan 99% pay-to-win) te vinden zijn. Met die redenatie kun je ook zeggen dat Intel zwaar in de gaming zit, omdat ze processoren maken. En Coolermaster is de eindbaas van de gameindustrie, want die maken koelers die je op processoren zet om je game-PC te koelen.

Het dichtste bij games wat Google maakt, zijn de doodles op hun homepage op speciale dagen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 18 januari 2018 09:13]

Da's hetzelfde als zeggen dat Microsoft in de gaming industrie zit omdat ze Windows maken, maar dat telt natuurlijk niet. Google maakt een OS (Android) en biedt een verkoopplatform (Play Store), meer niet. Net als Microsoft dat een OS (Windows) en een verkoopplatform (Microsoft Store) biedt. Met als verschil dat MS wél een concurrent is, maar dan vanwege de Xbox.
Je kan zelf toch wel beseffen dat google cardboard iets compleet anders is? Het is gewoon een VR viewer die ze uit karton hebben gemaakt om het zo goedkoop mogelijk te maken. Google Cardboard heeft niks met creativiteit of knutselen te maken.

Het combineren van een handheld / console met knutselen en kleuren etc... is iets compleet nieuw.
Op mijn werk zijn we ook me de Microbits en MakeyMakey's bezig, ICT in het onderwijs toegankelijker maken is wat wij doen :) Het valt mij ook op hoe snel kids dit soort dingen onder de knie krijgen. Ik ga dit goed in de gaten houden!
Jammer dat ze voor karton gekozen hebben. Dat is geen duurzaam materiaal. Ze hadden beter een deal kunnen maken met Lego om de switch te integreren met de bekende blokjes.
Ja want plastic hebben we nog niet genoeg en karton recyclen is te modern....?
Ze hadden beter een deal kunnen maken met Lego om de switch te integreren met de bekende blokjes.
Waarom Lego? Nintendo heeft (had) z'n eigen blokjes. :p

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 19 januari 2018 08:40]

Hoewel voorgekauwd als in kind krijgt geen oude kartonnen doos en daar moet het maar zelf de vorm uit knippen. Dit lijkt me een mooi opstapje om het kind out-of-the-box te laten denken. En spelen met speelgoed wat er al is, maar dan een andere draai eraan geven.

Karton is redelijk stevig, makkelijk te manipuleren door vouwen, schaar of lijm. Het is overschilderbaar en geeft weinig rommel tenzij je een fanatieke knipper hebt.

Ik vraag me af of er iets van elektronica in het karton zit (o.a. de toetsen van die piano) of dat je met een beetje overtekenen op ander karton, de onderdelen na kan maken.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 18 januari 2018 00:03]

ze hadden het ergens geloof ik dat de camera in 1 van de twee joycons een camera bevat die de beweging van de individuele toetsen opvangt. Zo krijgt de switch door welke toon er afgespeeld moet worden.

Het promotie filmpje hebben ze leuk gemaakt. Had geen idee wat ik ervan had moeten verwachten, maar als het niet te duur is, lijkt het me leuk vermaak te zijn voor kinderen.
$70 voor de 'standaard' kit (met piano, huisje, autootjes etc) en $80 voor de 'robot-rugzak'. Inclusief de software in beide gevallen, 20 kartonnen platen, elastiekjes+reserves en touwtjes+reserves.
Yup, dmv reflecterende stickers die je onder de toetsen plakt.
De Joycon ziet met Infrarood of een toets wordt ingedrukt!
Kan je dan ook akkoorden spelen? Lijkt me dat de toetsen die ingedrukt worden achter de toets die de infrarood als eerste oppakt niet geregistreerd meer worden.
Nu weet ik niet hoe de daadwerkelijke toetsen werken, maar je zou kunnen bedenken dat elke toets een marker op een andere plek heeft, waardoor als alle toetsen zijn ingedrukt je alsnog alles kunt registreren: grove schets zijaanzicht van drie toetsen.

Edit:
In deze GameXplain video rond de 8e minuut is te zien hoe het werkt. De camera bevindt zich achter alle toetsen, niet aan de zijkant. Hierdoor kan de Joy-Con ten alle tijden alle markeringen zien.

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 19 januari 2018 11:03]

thanks! inderdaad :)
Nintendo heeft in 2015 en 2016 een serie patenten gepubliceerd, waaronder een vorm van motion tracking voor de Switch. Dit werkt inderdaad met IR camera's (@NinTeNdO_FrEaK) die in de tablet zitten en momenteel samenwerken met de JoyCons om handbewegingen te tracken.

Er zit ook een patent tussen voor het projecteren van images op muur of hand, waar men ook een interactie mee aan zou kunnen gaan.
Ik kan mij nog een geprojecteerd toetsenbord herinneren wat ooit is uitgebracht maar niet helemaal van de grond kwam. Ik vraag mij af of het de zelfde techniek is en of Nintendo erin is geslaagd dit te verbeteren.

Bron: https://www.rollingstone....ch-reveal-tonight-w515506
Ik zie een soort bestuurbaar autotje achtig ding. En een soort kartonnen mannetje dat beweegt. Of zou dat met de trilfunctie gaan?
Maakt gebruik van de HD Rumble in de Joy-cons, die kunnen ze heel precies aansturen.
Nope, plakt verschillende kleuren reflecterende stickers onder iedere toets, en de infrarood sensor/camera detecteert dan welke toets er word ingedrukt en stuurt dat door naar de Switch en de game die dan het bijbehorende geluidje afspeelt.
De patrone komen gratis online gestaan heeft Nintendo volgens mij bekend gemaakt
De patronen wel, maar de benodigde software niet...
Sorry maar jij denkt dus dat Nintendo mensen out of de (cardboard) box kan laten denken met... kartonnen dozen? :P
Hier heb je een exclusieve Nederlandse hands-on van LABO:

https://www.bright.nl/eer...abo-interactief-knutselen
Ik zag de video en moest heerlijk glimlachen als 26-jarige zijnde. De cynische mensen die over de prijs of het materiaal beginnen moeten zich het volgende bedenken: de prijs dekt meer dan enkel het karton, namelijk ook de software en alle tijd die ze er in hebben gestopt om het (ogenschijnlijk) vrij solide te laten werken. En als ik de video zie denk ik dat ze een aantal manchildren er écht hun creativiteit op hebben laten botvieren. Ik vind het prachtig, en als ik dat spel met de robot zie moet ik mezelf heel erg tegenhouden om een impulsaankoop te maken voor mezelf!
..als ik dat spel met de robot zie moet ik mezelf heel erg tegenhouden om een impulsaankoop te maken voor mezelf!..
Hoeft niet hoor, je mag het gewoon kopen.
Ziet er inderdaad leuk uit. Ik denk dat mijn dochter het geweldig zou vinden. Ik hoop wel dat je het setje karton ook los kunt kopen, voor als het kapot gaat.
Geen zorgen, Nintendo gaat de patronen online zetten.
Zou wel moeten, want men is toch zo slim om de patronen na te tekenen.
Dit boost dan ook weer creativiteit, heb ook een idee dat anderen dit gaan combineren met 3D-printen.
In de VS kosten de pakketten 70 en 80 dollar
Prijzig spul wat kids waarschijnlijk na 2-3x gebruiken kapot trekken.
Je zou bijna denken dat je een stukje karton koopt, maar zoals anderen ook al aangeven: je krijgt er ook software bij, en gezien een spel voor de switch ~50 euro kost, valt het allemaal heel erg mee ;)
En er komen ook gewoon patronen beschikbaar zodat je het zelf uit een stuk karton kunt snijden: https://www.reddit.com/r/..._mandatory_nintendo_will/
Toch niet, miscommunicatie van ign.fr. Niets houd je tegen om die kartonnen zelf te snijden (de vormen zullen wel op internet komen). Nintendo zal er ook geen probleme van maken, aangezien de software imo alleen via zo'n pakket te koop zal zijn.
Ik denk eerlijk gezegd niet dat dit schoenendoos karton is. Je kan zeer stevige (en biologisch afbreekbare) objecten maken van karton tegenwoordig. Nintendo kennende houden ze zeker rekening met de breekbaarheid dus ik denk eigenlijk dat dat het probleem niet is.
[...]

Prijzig spul wat kids waarschijnlijk na 2-3x gebruiken kapot trekken.
Sorry maar een kind dat een stuk stevig karton na 3 keer gebruik kapot trekt laat ik sowieso niet met een dure console spelen :/
Had geen probleem geweest had het setje gewoon 2 tientjes gekocht,
Maar 70 dollar voor karton.. 8)7 8)7 Verbaast me ook niks van Nintendo.
Hangt van de software en hoe 'leuk' het is toch ;)
het is leuk gedaan maar serieus karton?! en dan zo duur :$ had dan een goedkoper metaal soort genomen...
En dan de kids laten lassen ofzo? 8)7
hoezo? je kan toch met dat pakket alleen dat bouwen en met dat pakket alleen dat bouwen?

dus waarom nog een knutselpakket? en als je dat zo graag wilt kun je altijd nog een klik systeem maken ipv lassen ^^
klopt dat maakt het waarschijnlijk duur, alleen karton ziet er zo goedkoop uit en daar ga je geen 70 euro voor neerleggen. (althans ik niet) :$
Anoniem: 63672
@Aikon18 januari 2018 05:54
Met Meccano hoefde we ook niet te lassen maar met boutjes, schroefjes en moertjes.
Een lasapparaat is te duur om mee te leveren. Misschien een popnageltang?
Het is natuurlijk wel wat meer dan alleen wat karton, er zit een reeks spelletjes bij, en hoewel je tot op zekere hoogte natuurlijk ook betaald voor de naam is er ook gewoon tijd in gestoken al deze dingen te bedenken (tegen het eind van het filmpje zie je de binnenkant van wat van die dingen en dan valt op dat het allemaal niet zo simpel is als het op het eerste gezicht lijkt) en ook dat moet betaald worden.

Mede door de meegeleverde spelletjes zou ik zelf voor een prijs van 1 normale game zijn gegaan, in Amerika is dat 60 dollar, al met al is die prijs van 70 dollar dus nog niet eens zo overdreven
En je denkt dat de ontwikkelingskosten niet terug betaald moeten worden? Innovatie kost geld.
70 dollar voor karton + een volwaardig spel van Miyamoto zelf.
https://kotaku.com/that-n...fully-familiar-1822176412
Vergeet je niet iets? Denk je echt dat je alleen voor het karton betaalt en de spellen/software er niet bij krijgt?

[Reactie gewijzigd door unilythe op 18 januari 2018 21:47]

Tjah, als de kids met een switch van een paar honderd euro kunnen rondlopen kunnen ze ook wel met wat karton omgaan toch?
Ziet er leuk uit. Ik zou het ook echt wel een keertje gekocht hebben voor mijn kinderen, als de pakketjes een euro of 10 waren. 70 euro dollar voor iets dat na een paar keer kapot gaat is gewoon te veel.
Sjonge, $10? Maak dan zelf maar wat van karton en vergeet dan ook niet het spel te programmeren.
Nja, ik begrijp het wel. Het Toy-Con 01 pakket kost $70 en bevat dan een die piano, de 'radiografische auto' en nog een stuk of vijf andere bouwpakketten, samen met een gamecard met de bijbehorende software. Ze hadden ook kunnen kiezen voor een aanpak waarbij je de bouwpakketten los voor een euro of 10 per stuk koopt, en vervolgens de bijbehorende minigame/software middels een downloadcode uit de eShop kunt plukken.

Daarmee zou je de consument tegemoet komen die zo alleen kan kopen wat hem echt leuk lijkt, maar op die manier is het ook makkelijker voor Nintendo om een continue stroom van nieuwe Toy-Cons en minigames aan te bieden. Ik denk dat een ouder eerder elke maand 10 à 15 euro uitgeeft voor zo'n ding, dan dat ze 70 dollar/euro lappen voor zo'n groot pakket.
Dat heb je mooi verwoord. Zo kijk ik er inderdaad tegenaan :*)
Ik ben benieuwd naar de software die hier bij komt, kan hier bijvoorbeeld ook iets mee gedaan worden als het stuk gaat? Ik vind het toch aan de prijzige kant, al helemaal gezien de doelgroep kinderen betreft. Het is niet ongewoon dat er bijvoorbeeld eens een beker met drinken valt, zal je net zien dat het daar overheen valt. Dan zou het niet meer te redden zijn lijkt mij. Op het materiaal na klinkt het verder als een interessant concept.
Nintendo plans to offer replacement cardboard kits and templates for players who break theirs.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 18 januari 2018 00:15]

of je neemt de patronen gewoon zelf over op een random kartonnen doos die je overal voor zo goed als niets kan vinden. :)
Of uit die grote coolblue doos van die andere electronica die je besteld had :9
Ik durf te wedden dat als je dat doet en naar Coolblue stuurt, je ook nog serieus kanshebber bent op die cadeaubon die ze elke maand aan de meest creatieve dozenknutselaar geven.
Hoop dat het een beetje te betalen is, dat spul lijkt me niet al te sterk .
Nintendo kennende is het karton alsnog sterker dan een playstation of xbox.

Die gasten maken al 130 consumenten goederen.
Ik vind het een erg leuk idee van Nintendo, maar had eigenlijk gehoopt dat het veel goedkoper zou zijn.

Bijvoorbeeld: De software van Nintendo Labo gratis aanbieden. De minigames die erin zitten kun je unlocken door het betreffende bouwpakket te kopen. Kleine bouwpakketten voor prijs tussen 8-18 euro. Middelgrote pakketten 18-35 euro. En grote pakketten 35+ euro.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 18 januari 2018 00:09]

Dan maken ze totaal geen winst..
.... Winst ... Het is karton, het is niet alsof de productie kosten daarvan erg hoog liggen. Ik vind een pakket van 70-80 euro ook erg veel. Haf het de helft geweest had het m.i. ook prima geweest en mij nog enigzins over kunnen halen om zo'n hoeveelheid geld te spenderen aan... karton.
Het is gewoon een bouwpakket en software.. kwa prijs past het volledig in het hele "makers" speelgoed gamma.
De winst moet van de software komen, niet van het karton.
De kosten van game design met deze peripherii liggen denk ik niet automatisch lager dan bij andere genre games.

Het moet terug verdient worden.
Ik had overigens liever een robot-kit gezien die je vanaf de Switch kan programmeren en besturen. Maar wie weet komt dat nog.
Er zit een RC auto in het Mixpakket, die kan je vanaf de Switch besturen. Maar ik vermoed dat als het aanslaat Nintendo nog wel meer sets gaat maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee