IOS krijgt optie om iPhones met verouderde accu's weer sneller te maken

Apple gaat binnen een paar maanden een update uitbrengen, waarbij gebruikers de keuze hebben of ze hun iPhone met verouderde accu weer sneller willen maken. Daarbij is ook zichtbaar hoe het zit met de veroudering van de accu in hun telefoon.

De update komt als eerste in een ontwikkelaarsbèta van de volgende iOS-update, zegt Tim Cook in een video-interview met het Amerikaanse ABC News. Vervolgens komt het vermoedelijk een maand later in de uiteindelijke versie van iOS.

Apple raadt het uitzetten van de functie om de telefoon te vertragen af, omdat het kan leiden tot onverwachte herstarts van de telefoon en dat is volgens het bedrijf onhandig als je aan het bellen bent, een berichtje verwacht of een foto wil maken. Cook ontkent met klem dat Apple met de vertraging klanten ertoe wilde aanzetten nieuwe iPhones te kopen. "Het gaat ons om de gebruikservaring en wij dachten dat we beter de snelheid konden verlagen dan het risico lopen dat de telefoon herstart."

Cook zegt excuses aan te bieden aan gebruikers, omdat Apple deze wijziging heeft doorgevoerd zonder duidelijke communicatie. "Wij hebben het wel gezegd, maar kennelijk schonk niemand daar aandacht aan. Misschien hadden wij duidelijker moeten zijn." Dat statement is discutabel: Apple heeft het naar verluidt gehad over de wijziging in een besloten bijeenkomst met een handvol journalisten, maar heeft het nooit publiekelijk besproken. Bovendien hield Apple anderhalve week de kaken op elkaar toen gebruikers aan de bel trokken over het vertragen van iPhones met verouderde accu's, ondanks dat veel media om commentaar vroegen. Pas nadat Geekbench cijfers naar buiten bracht die de vertraging ondubbelzinnig aantoonden, bevestigde Apple de informatie.

Apple heeft de update uitgevoerd met iOS 10.2.1, omdat sommige iPhones door een te hoge piekbelasting zichzelf uitschakelden. Dat gebeurt als de accu een deel van zijn capaciteit heeft verloren door ouderdom. Het probleem treft vooral kleinere iPhones, omdat de accu daarin een lagere capaciteit heeft dan de Plus-modellen.

Behalve de update kunnen gebruikers goedkoper dan gebruikelijk de accu vervangen van hun oudere model. Apple heeft niet bevestigd of ontkend dat het probleem optreedt vanwege een ontwerpfout in zijn processors. Hoewel elke smartphone te maken krijgt met accu's die verouderen, treedt het probleem van uitvallende telefoons van andere merken veel minder tot niet op.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-01-2018 • 07:35

269 Linkedin

Reacties (269)

269
221
127
16
1
33
Wijzig sortering
Dat statement is discutabel: Apple heeft het naar verluidt gehad over de wijziging in een besloten bijeenkomst met een handvol bloggers van Apple-fansites, maar heeft het nooit publiekelijk besproken.
Inderdaad discutabel. Ik kan mij voorstellen dat je voor zo'n besloten bijeenkomst niet wordt uitgenodigd, tenzij je Apple alleen maar de hemel in prijst. Daar valt niet het schrijven over de tekortkomingen van Apple hardware en beslissingen onder. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 januari 2018 07:49]

Ik vind het statement in het artikel discutabel. De kwalificatie "een handvol bloggers" is nogal opinierend. Het waren gewoon sommige van de meest prominente journalisten die voornamelijk over Apple schrijven. En die het ook publiekelijk hebben beschreven.

Let op de datum van dit artikel:
https://techcrunch.com/20...6s-shutdown-issues-by-80/
Whatever tweaks Apple made to its power management system have enabled them to reduce the shutdowns heavily — but not eliminate them entirely.
Apple heeft het onduidelijk gecommuniceerd, maar ook hebben journalisten (inclusief Arnoud Wokke) ook niet echt doorgevraagd/dooronderzicht hoe Apple het batterij-issue destijds dan heeft opgelost.

De vraag is: hoe had Apple het dan moeten doen? Het als belangrijkste nieuws van WWDC brengen?

Overigens ben ik iemand met een gare 6s. Ik had shutdowns vorige winter, ik had een shutdown deze winter (onder zware belasting weliswaar: het was erg koud, ik had hem in de houder van mijn fiets voor navigatie en was naar muziek aan het luisteren en tussendoor kwamen wat berichtjes binnen... maar toch, met 75% batterij had hij niet mogen uitvallen!).

Ik blijf bij mijn mening dat Apple een ontwerpfout heeft gemaakt. Er zitten gewoon te magere batterijen in de 6 en 6s. Dat is de echte fout, imho.

[ed]
@arnoudwokke Thx voor de goed onderbouwde reactie. Met name je statement over het changelog is een rake. Apple is daar notoir onvolkomen in en zou een mooie trendbreuk zijn als ze daar wat aan deden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 18 januari 2018 10:16]

Ik vind het statement in het artikel discutabel. De kwalificatie "een handvol bloggers" is nogal opinierend. Het waren gewoon sommige van de meest prominente journalisten die voornamelijk over Apple schrijven. En die het ook publiekelijk hebben beschreven.
Je hebt gelijk, je kunt daar een waardeoordeel in zien en ik heb het neutraler geformuleerd. Mensen die bij die bijeenkomst waren legden trouwens ook niet de link met de trager wordende iPhones later in het jaar. Bovendien was het een besloten bijeenkomst; geen openbaar statement.
De vraag is: hoe had Apple het dan moeten doen? Het als belangrijkste nieuws van WWDC brengen?
Apple had dit duidelijk moeten communiceren in een changelog voor iOS 10.2.1, die publiekelijk op de site had moeten staan.

Dat is sowieso iets waarvan ik vind dat het meer aandacht moet hebben: changelogs van updates op de mobiele markt zijn om te huilen. Vaak zijn ze afwezig, en als ze er zijn, zijn ze te summier.
Apple heeft het onduidelijk gecommuniceerd, maar ook hebben journalisten (inclusief Arnoud Wokke) ook niet echt doorgevraagd/dooronderzicht hoe Apple het batterij-issue destijds dan heeft opgelost.
Je hebt gelijk, ik heb nooit doorgegevraagd. Weet je waarom niet? Apple heeft een streng pr-beleid: mensen van Apple praten zelden tot nooit on the record - en zelfs niet off the record - met mensen van Tweakers, of vrijwel alle andere media. Apple nodigt een paar gunstig gezinde journalisten uit voor interviews en dergelijke, zoals John Grueber van Daring Fireball of de door jou aangehaalde Matthew Panzarino van TechCrunch; zij krijgen antwoorden van Apple, statements en interviews zowel off- als on the record.

Omdat het zo'n elite-lijstje is, zijn die mensen bang om daaraf te vallen - en mensen die kritisch schrijven, zijn in het verleden ook beland op een soort 'zwarte lijst', zo lijkt het. Ik zou niet durven claimen dat ze daarom Apple altijd gunstig gezind zijn, altijd van het goede uitgaan of altijd Apple verdedigen, maar Apple schept welbewust een omgeving waarin zelfcensuur op de loer ligt.

Voor de volledigheid plaats ik hier nog het statement van Apple uit februari vorig jaar, om te laten zien dat daarin echt geen aanwijzing zat dat Apple iPhones trager maakte met die update.
With iOS 10.2.1, Apple made improvements to reduce occurrences of unexpected shutdowns that a small number of users were experiencing with their iPhone. iOS 10.2.1 already has over 50% of active iOS devices upgraded and the diagnostic data we’ve received from upgraders shows that for this small percentage of users experiencing the issue, we’re seeing a more than 80% reduction in iPhone 6s and over 70% reduction on iPhone 6 of devices unexpectedly shutting down.

We also added the ability for the phone to restart without needing to connect to power, if a user still encounters an unexpected shutdown. It is important to note that these unexpected shutdowns are not a safety issue, but we understand it can be an inconvenience and wanted to fix the issue as quickly as possible. If a customer has any issues with their device they can contact AppleCare.
Juist Apple heeft een uitgesproken strategie tegen (belangrijke) mensen die kritiek op hun producten uiten, zelfs als de kritiek niet kwaad bedoeld is. Aan de ene kant is dat uitsluiting, je krijgt geen invites meer voor belangrijke events (zie de Gizmodo zaak). Aan de andere kant dropt Apple wat "exclusieve" negatieve berichten richting welgezinde en belangrijke bloggers die vervolgens het exclusieve Apple nieuws overnemen en zo de de critici niet alleen kapot maken maar belangrijker er voor zorgen dat de kritiek wordt omgekeerd en de kritische partij negatief wordt afgeschilderd, kortom de mond wordt gesnoerd. Een bijkomend effect is dat in search engines die oorspronkelijke kritiek ook een stuk moeilijker te vinden is.
De strategie berust eigenlijk op wie zoet is (mooi schrijft over Apple) krijgt lekkers (invites en exclusives) en wie stout (kritisch) is kan het vergeten. Apple zet het liefst upcoming bloggers in om hun zaak te maken. Deze blijken over het algemeen minder kritisch en kunnen de exclusives die Apple hen geeft ook goed gebruiken. Door exclusives krijgen ze meer traffic dus meer inkomsten. Een goed recentelijk vb is dat een groep upcoming bloggers die een exclusieve maar korte preview van de iPhone X kregen een week voor de echte launch.

Ik wilde hier verwijzen naar een lang en uitgebreid artikel over Apple strategien waarin bovenstaande zaken met veel vb-en worden beschreven, ik kan het echter niet meer vinden. Ik geloof dat het op Mac 9 to 5 stond. Mocht iemand weten waar ik op doel dan zie ik de link gaarne gepost.
Ik zou niet durven claimen dat ze daarom Apple altijd gunstig gezind zijn, altijd van het goede uitgaan of altijd Apple verdedigen, maar Apple schept welbewust een omgeving waarin zelfcensuur op de loer ligt.
Dat mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Het kleine clubje 'inner-circle' journalisten die toegang krijgen schrijven misschien eerder positief over Apple, maar de 95% journalisten die ze buitensluiten voelen zich (terecht) onjuist behandelt en zullen juist eerder geneigd negatief of extra kritisch te berichten. Of Apple daar onder de streep toch een voordeel uit haalt betwijfel ik.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 18 januari 2018 11:34]

Overigens zijn de changelogs voor macOS de laatste jaren niet beter dan die van iOS.

Steevast voorspelbare, compleet nietszeggende teksten als 'verbeteringen omtrent de veiligheid en stabiliteit in het algemeen'.

Duh, het systeem zal niet bewust onstabieler of onveiliger gemaakt worden.
Ah, dus daarom hebben jullie iphone reviews altijd hoge cijfers. Tweakers is bang op de zwarte lijst te komen.
Wij zijn nergens bang voor en hebben nooit onder druk van fabrikanten cijfers voor of na publicatie aangepast. En we hebben, zo vermoed ik, een tijdje op de zwarte lijst gestaan nadat onze publicatie met warmtefoto's van de iPad 3 de wereld over gingen.

Wij hebben die luxe ook: wij zijn voor onze site compleet niet afhankelijk van toegang tot Apple. Als Apple nooit meer iets met ons te maken wil hebben, vinden we dat prima - dan kopen we iPhones op release en reviewen ze dan. Hetzelfde geldt voor elke andere fabrikant: wij zijn niet afhankelijk van hun toegang.

De meest recente iPhone, de iPhone X, kreeg een 8. Prima cijfer, maar zeker ook niet het hoogste cijfer wat wij een smartphone afgelopen jaren hebben gegeven.
Dus Apple dwingt media om positief te schrijven ander kom je in het zwarte boekje. Dit is toch al bekend en nog erger worden mensen zelfs door Apple benaderd met een rechtzaak. Ik ben zoiezo geen Apple fan en vooral nu ze banen wegtrekken uit europa naar Amerika. Ik gun het die Amerikanen, maar Europees gezien een dikke vinger voor Apple. Ik snap Wokke wel en mooi dat je zo transparant antwoord geeft. Dikke duim voor je _/-\o_
Apple had gewoon een persbericht moeten uitgeven over het oplossen van het probleem. In plaats van het tussen neus en lippen door ergens zeggen op een gesloten bijeenkomst. Als ze dat hadden gedaan en direct aangaven dat er een update kwam om zelf te bepalen of je dit wel of niet wilt aan/uitzetten, was de situatie nu een stuk minder erg.
Wat ik me afvraag hebben andere merken met android ook last van shutdowns bij hoge belasting en oudere accu of is dit specifiek een apple probleem.

zoals je denk lijkt het er eerder op dat apple gewoon een ontwerpfout gemaakt heeft met als oorzaak herstarten. Dit kan idd vanwege een te kleine accu in combinatie met te snelle cpu die dan niet genoeg stroom krijgt.
Apple heeft veel kleinere batterijen in de smartphones dan concurrenten. Soms de helft qua capaciteit (1700mah vs 3000 mah).
Waarschijnlijk kan een accu met een lagere capaciteit ook slechter tegen piekbelasting. M.a.w,, bij een bepaalde stroomvraag zal de spanning van een kleine accu inzakken, en van een grote accu niet.
Onzin. Het heeft puur en alleen met de opbouw van een accu te maken. Interne weerstand is daarin een belangrijke factor.

Daarnaast moet een lithium accu ALTIJD met 1C ontladen kunnen worden. Veel fabrikanten specificeren zelfs 3C met piek belastingen tot zo'n 10C. In het geval van een 1800mAh is dat dus 18A als piek belasting.

Naarmate de leeftijd van een accu toeneemt, neemt ook de interne weerstand toe. Wanneer er dan een piekbelasting wordt gevraagd valt er een spanning over de interne weerstand heen. Dit leidt ertoe dat de klemspanning omlaag gaat. Veel chips hebben een undervolt cut-out. Dit, en dit alleen, is de reden dat dit gebeurt.

Door het limiteren van de piekbelasting, wordt de spanning die over de interne weerstand van de accu valt gewoon gelimiteerd. Waardoor die chips nooit bij die undervolt cut-out kunnen komen.

Er wordt hierboven ook gemeld dat het toevoegen van een condensator zal helpen met dit fenomeen. maar die condensator kan nooit een hogere spanning hebben dan de accu spanning.

Apple heeft hier heel verstandig aan gedaan om deze update uit te brengen. De manier waarop is gewoon net niet handig. Ik had dit zelf als bedrijf ook gedaan. Het is immers minder schadelijk voor je bedrijf als een oude telefoon minder snel wordt dan dat hij random uit gaat vallen.

Ps. Als iemand me op de bovenstaande beweringen uit wil dagen, go ahead :9

Edit: 18A ipv 180A

Edit: Mocht iemand hier meer over willen weten. In volgende link wordt precies uitgelegd hoe dat nou zit. waar ik het over heb is eigenlijk de aller eerste afbeelding. Je ziet daar precies hoe de spanning indipt tijdens piekbelastingen. http://batteryuniversity....stance_affect_performance

[Reactie gewijzigd door LittleKiller op 18 januari 2018 10:56]

Alsnog zal het voltage van een grotere batterij langer hoog genoeg blijven dan een kleine. In het geval van 1700 vs 3000mah batterijen en een voltage drop treed op rond 50% dan zal de 1700 maar 850mah bruikbaar mah hebben en de 3000 een veel grotere 1500mah. Daarnaast kan een grotere batterij voltage langer stabiel houden.

Heeft Apple er verstandig aan gedaan om telefoons langzamer te maken ipv uit te laten vallen? Naar mijn mening niet, ik heb iphone's in mn handen gehad die te langzaam waren om nog te kunnen gebruiken, zelfs bij de dagelijkse niet zo zwaar belastende handelingen/applicaties.
Ja maar hier maar je een essentiele fout. Bij een grotere accu, had dit zich alsnog voor gedaan. Omdat het gaat om het gebied waarin de accu op een lagere spanning zit. Dat is bij iedere accu hetzelfde. Ongeacht de capaciteit.

Als het bij een 1800mAh had voor gedaan vanaf 60%, zou dat ook het geval zijn bij een accu van 3600mAh die op 60% zou zijn. Belangrijk gegeven is wel in deze bewering dat de interne weerstand dan gelijk zou moeten zijn. Dus nogmaals. Het is puur een factor van de interne weerstand.

Waar ik je wel in gelijk moet geven is dat de interne weerstand bij een iets grotere accu waarschijnlijk iets lager ligt. Maar dat is niet per se het geval. Bij mijn werk maken we gebruik van twee type accu cellen van beide 180Ah ( ja echt ), waarbij de duurdere variant een twee keer zo hoge interne weerstand heeft als de goedkopere. Het ligt puur aan de opbouw van de accu.
Dus het ligt aan de opbouw van de accu en niet de capaciteit. Hoe verklaar je dan dat de iphone plus er geen last van heeft? Of al die Android telefoons met 2500mah+.
Waar is dat onderzoek waar in staat dat android telefoons hier geen last van hebben? ;)

En je zegt het toch zelf al. een plus heeft een grotere accu. Dus een andere accu. Dat betekent een andere opbouw.

Ik wil niet heel veel verder gaan want dan moet ik de basis van een lithium cell gaan uitleggen. Als je dit interessant vindt raad ik je aan om http://batteryuniversity.com eens goed door te spitten. Hier wordt echt alles uitgelegd. Ik lees op tweakers echt vaak statements die op zich best kloppen maar echt maar de helft van het verhaal zijn.
Waar ik je wel in gelijk moet geven is dat de interne weerstand bij een iets grotere accu waarschijnlijk iets lager ligt.
Laat dat nou precies zijn wat ik op doel.
Dus om dat nou af te doen als "onzin" vind ik een beetje raar.
[...]
Maar dat is niet per se het geval. Bij mijn werk maken we gebruik van twee type accu cellen van beide 180Ah ( ja echt ), waarbij de duurdere variant een twee keer zo hoge interne weerstand heeft als de goedkopere. Het ligt puur aan de opbouw van de accu.
Moet je niet de helft waar het om gaat vergeten hè 8)7
Ik doelde op de regel.

De regel is dat bij gelijke kwaliteit een accu met een lagere capaciteit minder stroom kan leveren.

Jij kwalificeert de regel als "onzin" vanwege de uitzondering. Vreemd.
Wat ik niet begrijp, is dat Apple – in ieder geval bij de extremere gevallen van snelheidsverlaging – niet op zijn minst een duidelijke hint gaf, dat een nieuwe accu meer snelheid zou geven.

Transparantie en openheid zijn op lange termijn altijd beter.
Ja, mijn LG G3 had dit ook.
Spontaan uitvallen of opnieuw opstarten.
Nieuwe accu erin en opgelost.
HTC sensation heeft destijds een speciale accu uitgebracht van 3.8v ipv 3.7v.

Dit probleem was zo sterk dat ik een andere telefoon heb gekocht destijds. (Galaxy note 2)
Ik had het regelmatig met mijn Galaxy S4 mini op het einde dat ie spontaan herstartte, niet gewoon shutdown maar effectief reboot uit het niets en ook terwijl hij niet belast werd maar gewoon naast mij op bureel lag en ik plots het herstartgeluid hoorde. Maar het ding was dan wel al meer dan 3 jaar oud en had ook andere problemen zoals het scherm dat soms niet meer reageerde op aanraking (heel irritant als je telefoon krijgt op dat moment, kan niet opnemen) en het 'stotteren' of haperen van muziek vanaf de SD-kaart dus ik vermoed dat hiet niet -alleen- aan de batterij lag maar de algemene ouderdom en slijtage van het toestel.


edit: bij mij ging er ook een nieuwe accu in en het was even beter maar dat duurde toch niet lang, Geen jaar later herbegonnen dezelfde problemen opnieuw. Heb me toen toch maar nieuw toestel gekocht.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 18 januari 2018 11:04]

Ja, zo hadden m’n HTC Sensation, HTC One M8 en een Samsung Galaxy (even vergeten welke, maar ik dénk m’n S5) last van uitvallers. Dan moest je maar raden dat het om de accu ging, maar meestal ging een lampje branden als de accu 60% was, het toestel viel uit en vervolgens zei ie nog maar 1% te hebben. Dat soort grappen.

Ik had heel graag gewild dat die fabrikanten net zoiets hadden ingebouwd als Apple heeft gedaan om het toestel werkbaar en voorspelbaar te houden. :)
Dan moest je maar raden dat het om de accu ging, maar meestal ging een lampje branden als de accu 60% was, het toestel viel uit en vervolgens zei ie nog maar 1% te hebben. Dat soort grappen.
Je doet me eraan denken, zulke grappen had ik ook met m'n S4: batterij nog ongeveer 50 à 60% 's avonds, elke avond voor het slapen gaan schakelde ik hem uit; 's ochtends opstarten en 1% accuspanning!!! WTF?!
De percentage die we op ons scherm zien is niet het percentage Mah maar een afgeleide van de voltage. En die kan bij een kapotte accu in eens heel hard zakken. Dus als je 50% ziet wilt dat niet perse zeggen dat je nog de helft aan Mahs hebt. Mah is trouwens een afkorting van Milli Amp Hour.
Ja, ik heb het ook met de Nexus!-lijn gehad toen de toestellen eenmaal een bepaalde leeftijd bereikt hadden.
De accu wisselen loste het probleem op.
Inderdaad, mijn Moto G4 had het zelfde probleem.
Ligt nu in de kast te wachten op een andere toepassing als veiligheidscamera.
"De vraag is: hoe had Apple het dan moeten doen? Het als belangrijkste nieuws van WWDC brengen?"

Het probleem écht oplossen, door een terugroepactie of extended warranty. Nu hebben ze met een trucje de meeste getroffen gebruikers pas na de garantietermijn laten klagen. Batterij is te mager, maar waarschijnlijk zit er ook een probleem in het ontwerp van het powercircuit: met een condensatortje kan je de meeste piekbelastingen wel afdoende dempen dat je telefoon níet uitvalt.
Dat doen ze ook door de prijs van accu’s te verlagen. Alle accu’s slijten en moet je zelf laten vervangen, dat Apple dit nu heel goedkoop aanbied is een heel net gebaar. Een accu is een slijtageonderdeel, die hebben heel andere garantieregels dan overige hardware. ;)
Die prijsverlaging is een wassen neus. Zeker als je een premium product pretendeert te verkopen.

Ze hadden direct hun premium product met een premium accu moeten leveren, en toen ze er achter kwamen dat hun accu alles behalve aan de terechte verwachtingen voldeed, gewoon kosteloos moeten vervangen EN er open en eerlijk over moeten communiceren.

Want een kleinere accu kan wel, maar dan moet je er geen high end toestel op willen draaien. Mijn Galaxy A3 heeft een 1900mAh accu, en valt na meer dan twee jaar nooit uit en is ook niet merkbaar trager dan in het begin, maakt niet uit wat hij moet doen. Hij raakt wel sneller leeg, maar da's gewoon slijtage.
De prijsverlaging is heel erg netjes. Waarom zouden de je 2 jaar oude accu gratis moeten vervangen, zeker als je nergens last van hebt? Dit is juist super netjes. Geen enkele andere fabrikant die me zo goedkoop een originele accu aanbiedt incl. montage hoor... En ga nou niet zeggen "andere merken hebben er geen last van" want het is intussen wel duidelijk dat die er wel degelijk ook last van hebben. ;)

Ja toppie, mijn Galaxy S5 had ook een oversized accu (zeggen ze, maar volgens mij slurpen die SoC's gewoon veel meer dan die van Apple.) en die viel na 1.5 jaar gebruik om de haverklap uit, moest ook een nieuwe accu in... Tja. Zo zie je maar weer.
Ten eerste: bij een premium product hoor je ook een premium service te verlenen. Daarbij deed het toestel niet wat je er van mag verwachten, of vind jij het goed dat de economische en technische levensduur verkort wordt door slecht ontworpen of gebouwde accu's? Dan vind jij "planned obsolescence" prima, iets waar de rest van de wereld heel erg tegen is (en waar dit hele verhaal uiteindelijk over gaat, naast de manier van noncommunicatie van apple).

Ten tweede; ik zeg nergens dat andere merken er geen last van hebben, ik zeg dat de accu wel aangepast moet zijn aan de workload dat deze te verwerken krijgt; een S-type telefoon krijgt meer te werken (normaal gesproken) dan een A-type telefoon.

Ten derde; de accu van een S5 is iets makkelijker te vervangen, dat kun je zelf ook, en originele vervangende accu's zijn ook goedkoper te krijgen.

En of de samsung/android SoC's meer vragen weet ik niet, en jij ook niet, zoveel is duidelijk uit je opmerking.
Waar in die 8 mm dikke telefoon ga je die condensator plaatsen? Om pieken op te vangen heb je echt wel een substantiëlere condensator nodig dan je weg kan werken in een iPhone.
De vraag is: hoe had Apple het dan moeten doen?
Simpel: voor de verandering direct eerlijk, open en transparent zijn ipv dit geheimzinnige, cult-achtige gedoe.

Apple is hier niet de enige in, maar wel 1 van de ergste als het gaat om communicatie.

Als het gaat om nieuwe producten is dat fair enough; dat is hun keuze.

Als het gaat om bestaande producten, dan mogen ze zich communicatiever opstellen.

In dit geval hadden ze

1) Ipv doofpot de bug sneller intern kunnen onderzoeken zodat ze het eerder toe konden geven dat deze bestond.

2) De bugfix beter moeten testen, en duidelijker moeten communiceren wat deze precies deed.

3) Meteen optioneel moeten maken dat je de bugfix uit kunt zetten ivm neveneffecten.

4) Producten die niet conform wat een klant redelijkerwijs mag verwachten gratis moeten omwisselen. Jullie fout, jullie oplossing. Niet die van de klant.

5) Hun diverse fouten eerder toe kunnen geven. Dat gaat bij Apple vaak erg traag. Nu doen ze het bijvoorbeeld tussen neus en lippen door (in het midden van ander "goed" nieuws). Dat doen ze op die manier voor hun aandeelhouders. Klant is koning my ass.
Als de iphones gewoon normale accucapaciteiten hadden gehad, dus minimaal 2500 mah, dan was dit probleem er niet geweest. Kijk sony, die stopt stereo front facing speakers, micro sd, een 3.5 mm jack, en een 2700mah accu in een ip68 telefoon kleiner als de iphone met de compact serie.
Ja iphones kunnen wat meer met een mah, maar uiteindelijk is de geringe accucapaciteit een nadeel gebleken, zeker nu de accu's slechter van kwaliteit worden.

Voor je gaat minnen omdat ik beargumenteer waarom ik iets van apple slecht vind, probeer te beargumenteren waarom je denkt dat ik er naast zit. Zo gaat een discussie.
Ook op samsungs met dikke accu’s zie ik ze hier op werk links en rechts uitvallen en herstarten. Dus zo ongenuanceerd kun je het niet brengen. En je zegt dat een dikkere accu zou helpen, dat is slecht ten dele waar. Een dikkere accu hoef je minder vaak op te laden, maar stel er zit nog 40% in, hang jij hem dan ‘s nachts niet aan de lader? De meeste mensen zullen dat mijn inziens wel doen.

En zodra je laad, slijt de accu. Dus je stelt het probleem misschien eventjes uit, maar het probleem verdwijnt niet. Het probleem is dat de accu door slijtage minder piek vermogen kan leveren.

Wat Apple hier fout heeft gedaan: ze hebben er niet over gecommuniceerd. Ze probeerden het probleem van uitvallen op te lossen totdat je een nieuwe accu er in laat zetten (er is een melding dat de accu niet meer optimaal is)

Omdat dat niet gecommuniceerd is hebben ze meer negatief nieuws dan alle andere merken, die gewoon blijven resetten. En mensen zijn dat onderhand gewend (collega’s om mij heen).

Ze wilden met goede bedoelingen de mensen niet met een uitvallende telefoon rond laten lopen, in geval van verouderde/slechte accu, maar sneden zich daarmee zelf in de vinger omdat ze het helemaal verkeerd aan hebben gepakt.
Je zit er op 2 punten naast:
- een li-ion accu slijt veel minder wanneer je hem van 40% naar 100% oplaadt dan van 20% naar 100%
- een li-ion accu van 2500mAh die 20% versleten is, zal minder stroom (amperes) kunnen leveren dan een li-ion accu van 2000mAh.

Als apple grotere accu's had geleverd was het dus veel minder snel een probleem geworden.

Natuurlijk zijn veel mensen minder blij met dikkere en zwaardere telefoons, dat is de afweging.
Je hebt gelijk met het bijladen op 40% maar dan moet je niet naar 100% bijladen wat dan meestal gebeurd, maar tot 80%. Dan zit je goed. Maar weinig mensen zullen dat doen.

Ja een groter accu zal iets langer de benodigde stroom kunnen leveren dan een kleine. Dat ontken ik niet. En ik zeg ook: je stelt het probleem eventjes uit met een grotere accu.
Maar ook een grotere accu slijt, en stel je zit 2 maand later met hetzelfde probleem. Dat maakt het niet echt veel beter.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 18 januari 2018 15:39]

Zo simpel is dat sommetje niet.
Androids telefoons verbruiken ook meer stroom (daarom de grotere accu, want bedrijfs duur van een iPhone is groter dan een Android met gelijke of iets meer capaciteit. )
In het artikel staat:

Het probleem treft vooral kleinere iPhones, omdat de accu daarin een lagere capaciteit heeft dan de Plus-modellen.

Dat er ook bij andere merken hier en daar wat telefoons met versleten accu uitvallen, dat geloof ik direct, echter, is het bij de iphones met kleine accu een veel voorkomend probleem. Dit probleem was minder veel voorkomend geweest als ze degelijke accucapaciteiten hadden gebruikt, het bewijs is dat de plus versies er stukken minder last van hebben.
Het is zoveel ik om me heen zie bij Apple net zo’n probleem al bij andere phones. Alleen word een probleem bij Apple veel meer opgeblazen op sites als deze, en daardoor lijkt het misschien dat het meer voorkomt dan bij andere merken.

Ik zie om me heen niet echt dat die van Apple het slechter doen dan die van bv Samsung. En ik heb hier een grote pool van collega’s met privé iPhone en werk Samsung.
Meer dan de helft van alle iPhones 6s en 1 op de 7 iPhones 7 wordt gethrottled om dit te voorkomen. Dat zijn meer dan aanzienlijke percentages die ik zeker niet aan de gemiddelde andere telefoon van respectievelijk 2 of 1 jaar (of minder!) zou durven toeschrijven.

Sterker nog, Apple zelf ook niet, gezien de beperking in snelheid blijkbaar niet nodig was voor oudere toestellen van Apple zelf...
Uitval komt voor, maar doorgaans niet met deze relatieve frequentie. De meeste telefoons functioneren nog naar behoren onder piekbelasting bij tot 30% teruggevallen capaciteit. In dit geval is 20% al kritiek.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 18 januari 2018 16:52]

Het is jammer dat er geen betrouwbare resultaten zijn van andere merken op dit punt. Ik bijvoorbeeld ken niemand met het probleem, behalve bij iphones, en heb het zelf ook nog niet meegemaakt. Al koop ik iedere 12-18 maanden wel een andere telefoon, dus dat is totaal niet representatief.
Op het werk van mijn vriendin bijvoorbeeld heeft vrijwel iedereen een iphone. Ze zei laatst dat mensen er verstelt van stonden dat haar z5 compact op 3% accu nog gewoon kon appen e.d. volgens haar collega's vielen hun iphones allen rond de 13% gewoon uit. Dit was wel voor de slow down update.
Gisteren kreeg ik nog een bericht van mijn vriendin dat ze was vergeten op te laden, nog 5% accu had, dus dat ze mij waarschijnlijk niet kon laten weten hoe laat ze thuis zou zijn. Haar ruim 2 jaar oude z5 compact heeft iig geen last van onverwacht uitvallen dus, al is dat maar 1 telefoon.
Het is jammer dat er geen betrouwbare resultaten zijn van andere merken op dit punt. Ik bijvoorbeeld ken niemand met het probleem, behalve bij iphones, en heb het zelf ook nog niet meegemaakt. Al koop ik iedere 12-18 maanden wel een andere telefoon, dus dat is totaal niet representatief.
Op het werk van mijn vriendin bijvoorbeeld heeft vrijwel iedereen een iphone. Ze zei laatst dat mensen er verstelt van stonden dat haar z5 compact op 3% accu nog gewoon kon appen e.d. volgens haar collega's vielen hun iphones allen rond de 13% gewoon uit. Dit was wel voor de slow down update.
Gisteren kreeg ik nog een bericht van mijn vriendin dat ze was vergeten op te laden, nog 5% accu had, dus dat ze mij waarschijnlijk niet kon laten weten hoe laat ze thuis zou zijn. Haar ruim 2 jaar oude z5 compact heeft iig geen last van onverwacht uitvallen dus, al is dat maar 1 telefoon.
Hangt af welke onderdelen je gebruikt voor je telefoon. Mijn Moto G3 had hetzelfde euvel bij 20%. Mijn G5 plus (zelfde formaat als de G3) heeft dit euvel niet (kan op 1% nog van alles doen). Met name met intensieve taken als Google Maps, Pokemon e.d. viel mijn G3 uit. De oplossing van Apple had echter graag gezien op mijn Moto G3. Een uitvallende telefoon is zeer irritant.
Mijn iPhone6s en iPhone 5 vallen pas bij 1% uit en zijn niet vertraagd. Maar dat zegt ook niets.

Enkele waarnemingen zeggen heel weinig over hoe het echt zit.
Ze probeerden het probleem van uitvallen op te lossen totdat je een nieuwe accu er in laat zetten (er is een melding dat de accu niet meer optimaal is)
Dit is naar mijn mening niet waar. Ze proberen je eerst over te halen voor een nieuwe Iphone. De accu melding is voor mensen die echt niet een nieuwe Iphone gaan kopen. De melding krijg je daarom pas veel later.
Mijn Iphone 6 is nu underclocked, terwijl mijn batterij op +/- 85% zit. De Iphone 5 die ik heb gaat van 40% naar 2% in 1 minuut en valt uit. In beide gevallen nog nooit een melding gehad dat de batterij vervangen moet worden.
Lijkt mij logischer als je de melding gelijk krijgt als ze je gaan underclocken. Nee, ze willen je nog even een tijdje met een langzame telefoon laten lopen. En bij een nieuwe Iphone release koop je misschien wel een nieuwe.
Als je batterij in 1 minuut van 40% naar 2% gaat, dan moet je toch weten dat je misschien een nieuwe accu nodig hebt.

Nagevraagd bij een collega: bij instellingen onder batterij had hij een melding. Dat mag inderdaad wel duidelijker.
Eh, zeg ik dat ik het niet weet?
Als ze het doen om je te verleiden een nieuwe telefoon te kopen, zoals jij zo zeker lijkt te weten, dan hadden ze dat toch bij alle telefoons gedaan?
Dan verkopen ze vele malen meer
Ze hebben het toch gedaan bij alle Iphones die de update kunnen draaien. 8)7
Dan verkopen ze vele malen meer
Ja man, iedereen met Iphone 4(S),5(S) van 100-150 euro gaat gelijk upgraden naar een 7, 8 of X van 600+ euro. 8)7
Heb je mijn post wel goed gelezen.
De accu melding is voor mensen die echt niet een nieuwe Iphone gaan kopen.
De groep met oudere toestellen gaan pas overstappen als de telefoon dood is. Snap je dat deze groep het niet belangrijk vinden of ze de nieuwste features hebben? Zij gaan toch geen nieuwe model nemen. Deze kunnen dus de accu laten vervangen als laatste optie. Lekker verstopt bij instellingen als de batterij onder de 50% zit. Kan me zelfs voorstellen dat veel mensen die deze oude toestellen gebruiken geen eens weten waar "instellingen" staat.
Nee, de hebben niet alle telefoons gethrottled. Mijn 6s is bijvoorbeeld niet gethrottled. Een 6 van een collega wel, maar die accu was ook echt slecht.
Heb je het artikel wel gelezen? Ze throttlen alleen de telefoons waarvan de accu's zijn versleten.

Ik zei:
Ze hebben het toch gedaan bij alle Iphones die de update kunnen draaien.
Daarmee bedoel ik dus dat alle telefoons die update 10.2.1 kunnen draaien, dit probleem kunnen krijgen.

Letterlijk uit het artikel:
Apple heeft de update uitgevoerd met iOS 10.2.1, omdat sommige iPhones door een te hoge piekbelasting zichzelf uitschakelden. Dat gebeurt als de accu een deel van zijn capaciteit heeft verloren door ouderdom. Het probleem treft vooral kleinere iPhones, omdat de accu daarin een lagere capaciteit heeft dan de Plus-modellen.
8)7
Ben je daadwerkelijk geïnformeerd, of praat je gewoon gezellig mee, zonder het artikel te lezen.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 18 januari 2018 19:30]

Je hebt niet gereageerd op:
Ze proberen je eerst over te halen voor een nieuwe Iphone. De accu melding is voor mensen die echt niet een nieuwe Iphone gaan kopen. De melding krijg je daarom pas veel later.
Ja man, iedereen met Iphone 4(S),5(S) van 100-150 euro gaat gelijk upgraden naar een 7, 8 of X van 600+ euro.
De groep met oudere toestellen gaan pas overstappen als de telefoon dood is. Snap je dat deze groep het niet belangrijk vinden of ze de nieuwste features hebben? Zij gaan toch geen nieuwe model nemen. Deze kunnen dus de accu laten vervangen als laatste optie.
Ze hebben het toch gedaan bij alle Iphones die de update kunnen draaien.

Daarmee bedoel ik dus dat alle telefoons die update 10.2.1 kunnen draaien, dit probleem kunnen krijgen.

Daarmee bedoelde ik dus ook, bij deze, dus alle Iphones die de update hebben en waarvan de accu's versleten zijn.(ik hoop nu dat het duidelijk genoeg is en jij met een goed tegenargument kan komen)
Je hebt geen 1 tegenargument getoond voor de bovenstaande stellingen. Wow, over in een discussie vernederd worden. FYI, ik lach niet met je mee, ik lach je uit. Je hebt namelijk geen serieuze argumenten gebruikt na je eerste post. Gesnoerd :X
Nee, want dar was niet de discussie. Die ging ergens anders over, maar jij ging er van alles anders bij halen, en ik probeerde steeds weer terug te komen waar het over ging, maar dan haal jij allemaal andere dingen erbij om je punt te maken, maar je vergeet zelf fatsoenlijk te reageren op het begin van de discussie.

Je zei iets wat niet klopte, je reageerde dat je dus iets anders bedoelde. En ik vroeg me af hoezo dat dus logisch is.

En je beschuldigd mij van niet goed inlezen en zielig zijn. Maar ik reageerde op jou opmerking, die je later verdraaide zodat het klopte met de werkelijkheid. En daarna kwam je met ellenlange verhalen die er helemaal niet toe deden.

Maar gezien je reacties aan het eind van je posts zul je wel 12 zijn, want anders maak je de ander niet uit voor zielig, of verklaar je jezelf winnaar van een discussie.

Je hebt graag het laatste woord, vermoed ik: dus leef je uit. Ik ben klaar. (Dat betekend nog niet dat je gewonnen hebt, want dat hebben we hier geen van beide met deze vertoning).

[Reactie gewijzigd door gjmi op 19 januari 2018 14:13]

Daarom ga je mij lastigvallen bij andere posts, hahahahaha 8)7 Je wordt inhoudelijk aan de kant gezet met je stelling:
Ze probeerden het probleem van uitvallen op te lossen totdat je een nieuwe accu er in laat zetten (er is een melding dat de accu niet meer optimaal is)
Er was idd geen discussie, want het was 1 richtingsverkeer. Je had niets meer te zeggen, gesnoerd, zoals ik het zei. :X
Goede bedoelingen amahoela. Zelfs toen het bekend werd hielden ze hun kaken op elkaar. Pas toen het wereldnieuws werd en het bewijs onomstotelijk was zijn ze gaan praten om imago schade te beperken.
Een doordacht antwoord bereikt soms meer dan een snel antwoord.
Ik snap nog steeds het probleem niet zo... HTC heeft toch ook zoiets al eens gedaan? En als je kan kiezen, wie zou er dan kiezen voor een telefoon met verouderde accu die af en toe herstart als je een foto maakt, of die simpelweg iets langzamer is om zo je plezier en levensduur van de (vaak wat oudere) telefoon te verlengen?

Ik vind 't netjes opgelost van Apple, en ze hadden inderdaad veel eerder en duidelijker moeten communiceren over waarom ze zoiets hebben gedaan. Maar een vreemde keuze vind ik 't eigenlijk helemaal niet. En ze zijn ook niet de enige lijkt me, want élke accu in apparatuur verouderd met gebruik.
Net was geweest, dat dit artikel een jaar geleden gepost/geschreven zou zijn. Nu is het eerder beschamend.
Dat statement is discutabel
Persoonlijk vind ik het artikel nog steeds erg verschonend voor Apple. Cooke's statement is gewoonweg een leugen. Zie ook de comments vanaf The Zep Man in 'nieuws: IOS krijgt optie om iPhones met verouderde accu's wee....
Deze reactie is ook een duidelijk beeld van zwakte.
Het Apple van een paar jaar geleden had aan het begin van de commotie gezegd: om de gebruikservaring op de oudere toestellen te kunnen blijven garanderen wordt bij een verminderde accuspanning de processorsnelheid iets teruggeschroefd PUNT. En dat zou het laatste woord zijn geweest wat er aan vuil gemaakt zou zijn en er zou geen keuze gekomen zijn. Slikken of stikken.
Blijkbaar ontbreekt het bij de huidige top aan ballen, of ze kunnen zich een dergelijke arrogante houding niet meer veroorloven.
Of je zet er voor een tientje een nieuwe accu in.
of voor 3 tientjes een originele erin laten zetten (totdat deze aanbieding voorbij is)
Prima oplossing. Zo kun je zelf kiezen of je voor de behouden vaart oplossing van minder prestatie om de accu te sparen kiest, of om de snelheid gelijk te houden en meer last te hebben van een kortere accuduur, danwel uitvallers. Had direct zo geïmplenteerd moeten worden, maar beter laat dan niet.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 18 januari 2018 07:40]

Als ze grotere accu's in hun telefoons hadden gestopt. Waren deze nood maatregelen dan ook nodig? In mijn optiek mag je namelijk voor het geld wat je neerlegt voor een nieuwe iPhone met verwachten dan wat Apple biedt.

Voor nu en geven ze hun klanten en keuze, wat goed is. Maar we moeten Apple wel verantwoordelijk blijven houden voor wat ze hebben geflikt ipv dat de kous nu een soort van af is...
Als ze grotere accu's in hun telefoons hadden gestopt. Waren deze nood maatregelen dan ook nodig?
Grote kans van niet.

Ik vermoed dat Apple de processor in de iPhone zo heeft ontworpen dat deze gemiddeld relatief weinig stroom gebruikt, zodat een kleinere batterij toch een acceptabele gebruiksduur oplevert. Maar dat deze voor een vlotte ervaring ook af en toe flink kan presteren en daarbij korte tijd behoorlijk wat extra stroom nodig heeft.

Zo'n kleinere batterij heeft echter niet alleen minder capaciteit, maar ook een hogere inwendige weerstand, die na verloop van tijd ook toeneemt. Kennelijk kan de batterij in de iPhone dan de piekstromen van de processor niet meer goed aan. De workaround in iOS kwam erop neer de prestaties van de processor, en daarmee die piekstromen, te beperken.

Ik denk dat de ontwerpers van de iPhone vooral hebben gekeken of alles goed werkte met een nieuwe batterij, maar er onvoldoende rekening mee hebben gehouden of dat ook nog zo zou zijn als de batterij niet meer nieuw is.
Of dat de ontwerpers graag willen dat je na 2 jaar een nieuwe telefoon koopt. 1800-2000-1800mah zit er in een iphone 6-7-8. Als een Android telefoon 2500mah heeft vinden we dat al klein.
Gisteren heb ik Apple gebeld, omdat ik een aantal issues heb mijn iPhone 7 waaronder een sterk afgenomen batterijduur. Hij (naam is mij bekend) gaf aan dat 'sinds iOS 11 de batterijen in bestaande toestellen hier niet mee (dus iOS11) overweg kunnen. Daarom is het batterijprogramma opgesteld waar €29 voor een nieuwe batterij betaald moet worden in plaats van €89. De nieuwe batterijen kunnen er wel mee overweg.'.

Na een dubbele bevestiging zijner zijds over de correctheid van bovengenoemd 'statement', lijkt het dus dat Apple (intern) erkent dat de huidige batch batterijen ontoereikend is voor een probleemloze werking, maar waar de consument tóch moet opdraaien voor de vervanging van een ondeugdelijk component. Laten we het er op houden dat ik met dat beeld weinig content kan zijn :)
Vind je het normaal dat je alsnog €29 moet betalen? Ik vind het ronduit idioot. Zij maken een fout. En alsnog weten ze er een slaatje uit te slaan door consumenten €29 te laten betalen voor de ontwerpfout die zij hebben gemaakt.
Als je mijn laatste zin leest, kan je er wel uit opmaken hoe ik er over denk :)
Beetje vreemd, mijn 6s (2015) op iOS 11 heeft geen probleem. Orginele accu.

En hoe kunnen accu’s niet met iOS 11 overweg? Dan pas je iOS 11 toch aan zodat het wel kan (op een andere manier dan throttelen)

Nou ja, het geldt dus niet voor alle toestellen/accu’s
Alle accu's slijten. Een grotere accu heeft weer als nadeel een zwaarder en lomper toestel.
Prima oplossing van Apple om de keuze bij de consument zelf te leggen.
Niet zozeer. Met die joekels van een bezels die de iPhone al generaties met zich meesleept, mag je weldegelijk meer verwachten. Ja, het is een feit dat de accuduur van een iPhone ruim voldoende is, maar waarom er dan toch niet méér instoppen? Voordeel voor de klant én dit probleem.

Smallere en kleinere smartphone kunnen blijkbaar wel grotere accu's erin krijgen. En het is niet dat je op die paar gram gaat moeten kijken als het je extra uur plezier oplevert? ;)
We hebben het onder anderen over accu's van Iphone 6S en 7. De 7 is nog geen 2 jaar oud en een grote groep van 6S zullen ook nog niet 2 jaar oud zijn.

Vind jij het een prima oplossing van Apple om 29 euro te vragen voor een accuwissel, terwijl het toestel nog onder de garantie valt?
Garantie betekend niet altijd dat iets gratis word gerepareerd. (ook wettelijk gezien).
Eh, dat weet ik. Heb ik gezegd dat het gratis moet? 8)7
Ik vraag @Corrigan of hij het een goede oplossing vind. Het is een duurdere telefoon, dus verwacht je ook betere service dan de midrange fabrikanten.
Ingemaakt...
Dat je ingemaakt zegt, betekend nog niet dat het zo is.
Waar zeg ik dat jij zegt dat het gratis moet?
Waar zeg ik dat jij zegt zegt dat het niet gratis moet? 8)7
Ik vind het heel schappelijk van Apple dat zij wereldwijd € 50 zelf betalen en jij maar € 29 hoeft te betalen om een spiksplinternieuwe accu buiten de garantie te krijgen. Heb je AppleCare dan betaal je helemaal niets. Dat zie ik de concurrentie nog niet snel doen.

De levensduur van de batterij hangt tenslotte ook af van hoe zorgvuldig met opladen de gebruiker is.

[Reactie gewijzigd door Corrigan op 19 januari 2018 17:16]

Ik vind het heel schappelijk dat je denkt dat Apple 50 euro zelf erbij lapt.
1. Omdat het geen 79 euro kost voor Apple om de accu te vervangen en
2. Omdat niet iedereen de accu zou hebben vervangen voor 79 euro, maar wel voor 29.

De levensduur van je alles hangt af van hoe zorgvuldig je omgaat met je spullen. Dus jij vind dat je na een maand ook 29 moet betalen, als je problemen ondervindt met de accu?
En een half jaar? Zie je dat de grens vervaagd? Waar trek je de grens?
De EU heeft die grens niet voor niets getrokken bij 2 jaar, voor de consument.
Het gaat hier over schappelijke kosten nadat de 2 jaar garantie is verstreken.

Ergens moet je een grens trekken. Een tentamen haal je ook niet voldoende met een 5,4.
Niemand is het hier oneens met je. En daar hebben wij het ook niet over. Jij reageert op mijn post waar ik aangeef dat het over telefoons gaat jonger dan 2 jaar, velen moeten ook gewoon 29eu betalen. Wat vind je daarvan dan ipv de vraag te ontwijken.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 20 januari 2018 14:39]

Telefoons jonger dan 2 jaar hebben garantie en krijgen gratis een batterijwissel. Niemand hoeft dan € 29 te betalen.

Alle andere toestellen van iPhone 6 of later een nieuwe accu met een flinke korting als coulance tot eind van het jaar. Heel schappelijk van Apple. Maar voor sommige mensen is het natuurlijk nooit goed, die willen alles gratis hebben.

[Reactie gewijzigd door Corrigan op 21 januari 2018 09:39]

Ik vind het inderdaad ook heel schappelijk. Maar wacht, doen ze dit vrijwillig? Of doen ze dit nadat heel veel mensen begonnen te klagen? Of nadat diverse tech-sites dit gingen onderzoeken? 8)7 Dit "goede gebaar" die jij noemt is noodgedwongen, omdat anders de pleuris uitbreekt.

Daarnaast vertel je gewoon een leugen. Apple biedt 1 jaar garantie.
De batterij van je device heeft na 400 volledige laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit. De eenjarige garantie dekt de service in geval van een defecte batterij. Als de garantie is verlopen, biedt Apple een batterijservice. De prijzen en voorwaarden van deze service kunnen variëren.
https://www.apple.com/nl/batteries/service-and-recycling/
Na 1 jaar kon je gewoon 79eu betalen(nu29eu). Lekker schappelijk.
Een leugen? Je kletst uit je nek; alle producten hebben in Nederland 2 jaar garantie. Dat is de wet.
Ja een leugen. Want de garantie geldt niet voor slijtageonderdelen.
De garantie is niet van toepassing op de volgende zaken:
Verbruiksonderdelen: de accu of beschermlagen op het toestel slijten na verloop van tijd. Wil je toch garantie op de accu, overweeg dan om AppleCare+ af te sluiten.
https://www.iphoned.nl/tips/iphone-garantie/
Is de batterij binnen een jaar na aankoop al slecht geworden, dan kun je aanspraak maken op de 1-jarige garantie die op alle Apple-producten geldt. Daarna zal de consumentenwetgeving in werking treden, waardoor je tot twee jaar na aankoop nog aanspraak kunt maken op reparatie. Dit geldt alleen als je het product als consument hebt gekocht (dus niet zakelijk).
Om de conditie van de batterij vast te stellen gebruikt Apple een eigen testprocedure. Als de batterij in de test een rode melding oplevert zal de batterij vervangen worden, anders niet. Het gaat hierbij om het resultaat in deze specifieke test, niet om normale slijtage van de batterij.
https://www.iculture.nl/t...ij-vervangen-controleren/

Er zitten dus allemaal haken en ogen aan. Dus dat jij zegt dat je het gewoon krijgt is dus niet juist.

En het is zeker niet 2 jaar. De consumentenrecht zegt: Verwachte levensduur:
Wettelijk gezien heb je al recht op gratis reparatie of vervanging door de verkoper, als het product eerder stuk gaat dan je mag verwachten.
https://www.consumentenbo...ie-binnen-garantietermijn

Om het in jouw woorden te zeggen: Jij kletst uit je nek. Genoerd :X

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 4 februari 2018 00:31]

Apple legt het allemaal heel netjes uit. Allemaal heel schappelijk wat wel en niet onder garantie valt.
Lees eerst eens goed de voorwaarden voordat je hier allerlei onzin uitkraamt.

Hoe veel duidelijker kan Apple het nog maken en dan snappen mensen het nog niet. Verbruikszaken valt niet onder garantie, een batterij kun je zelf vernielen. Apple komt nu iedereen tegemoet met een extra lage prijs voor een batterij vervanging.

Erg netjes van ze. Want je vergeet blijkbaar dat ze dit alles helemaal niet hoeven te doen en zo'n actie kost wereldwijd klauwen met geld.

Maar voor bepaalde mensen zoals jij is het nooit goed genoeg en willen ze alles gratis of gaan anders lopen janken. En Apple onzinnig lopen beschuldigen.

Alles is nu wel gezegd, dit topic is al lang geschiedenis.

https://www.apple.com/leg...s-universal-warranty.html
Ja man, bedankt voor de informatie. Leuke dat je na 3 dagen ff offtopic gaat. Want we hadden het over accuwissel tussen 1 en 2 jaar. Dan is er helemaal geen sprake van, wat jij zegt, "coulance". Het moet dan gewoon vervangen worden door Apple en zij vragen daar doodleuk 29eu voor.
Hoe veel duidelijker kan Apple het nog maken en dan snappen mensen het nog niet. Verbruikszaken valt niet onder garantie, een batterij kun je zelf vernielen.
HAHAHA, dus de andere onderdelen van de telefoon kan je niet slopen? Is dat serieus een argument voor jou?

Jij zegt de hele tijd dat ik iets gratis wil. Ik weet niet waar je dat vandaan tovert. Ik zegt al 5 posts dat Apple een inferieure accu heeft geleverd en dat zij die moeten vervangen. Blijkbaar had je niks meer te zeggen, maar jeukte het nog te erg. Je hebt een oude topic erbij gehaald met als enige argument:
Verbruikszaken valt niet onder garantie, een batterij kun je zelf vernielen.
Je qoute nota bene mijn post en dan zeg je dat ik de voorwaarden moet lezen. LOL. Aub zet jezelf voor schut door nog meer te reageren.
De kous is pas af als er een zwaardere accu in gezet wordt die ook als hij ouder is de piebelasting van de processor aan kan. 1800 mAh is gewoon een designfout die je ieder half jaar kunt vervangen.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ze hadden moeten kiezen voor een grotere accu en minder marge.
Wat gek dat mijne nog perfect werkt na 2 jaar en 2 maanden dan.
Ja gek heh als er zo veel mensen klagen maar nergens in geen enkele review geschreven wordt over prestatievermindering. Je zou bijna denken dat het probleem marginaal is maar helaas is de praktijk anders.
In getallen blijft het altijd veel, in percentages stelt het weinig voor.

Je komt ook snel aan de getallen als je letterlijk miljoenen verkoopt.


Zelf heb ik er ook geen last van,
maar ik gebruik mijn telefoons niet voor spellen of apps.
Wanneer je regelmatig je toestel belast gaat je batterij hard achteruit,
de iPhone heeft daarbij de rate tic dat die uitvalt.
Weet je wat het percentage is? Heb je ook een bron? Ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 18 januari 2018 17:15]

Een directe bron zal er waarschijnlijk nooit komen,
exacte cijfers ook niet.


Wat je weet is dat versie 10.2.1 de throttle functie heeft, toen was dat niet echt bekend btw,
die is uitgebracht in de 2de maand van 2017, en heeft geleid tot een reductie van foutmeldingen.
https://www.theverge.com/...off-bug-fix-ios-10-update

Daarvoor was het een beetje kommer en kwel,
https://www.cultofmac.com...e-makes-android-reliable/
While Android’s failure rate has improved over time — from 85 percent in Q4 2015 and 44 percent in Q1 2016 to 35 percent in Q2 2016 — iPhone’s has been rising. In Q4 2015, the failure rate of iOS was just 15 percent. But as of Q4 2016, it stands at a staggering 62 percent.
Alleen zijn de bronnen niet helemaal zuiver.
Zelf heb ik ook een iPhone en heb nergens last maar ik speel geen games en gebruik praktisch geen apps.
Blancco’s “failure rate” stats took into account problems with hardware as well as software, including the reliability of third-party apps developed for the two platforms.
In Q4 2015, the failure rate of iOS was just 15 percent. But as of Q4 2016, it stands at a staggering 62 percent.
Jij zegt:
In getallen blijft het altijd veel, in percentages stelt het weinig voor.
???
Was benieuwd of jouw uitspraak ergens op baseerde, blijkbaar niet.
Professionele reviews worden alleen geschreven over telefoons die nog geen half jaar op de markt zijn. Reviews van Apple producten worden eigenlijk altijd binnen 3 maanden na de release geplaatst. Het is dus ook niet gek dat je bijna nooit een review zal vinden waarbij de accu veel minder presteert na een verloop van tijd. Daarnaast is het ook wel logisch dat je accu na 2 jaar een stuk minder goed is dan bij een nieuwe telefoon van hetzelfde type (als je die dan nog kan vinden).
Professionele = journalistieke (geschreven) reviews staan daar niet tussen.
Er staan wel reviews van gebruikers/infleuncers tussen die een nieuwe smartphone tonen die 6 maanden eerder op de markt kwam. Die zijn niet vanaf de release gebruikt, maar aangeschaft of gesponsord gekregen om er een vlog/review van te maken.

Daarmee kan je je punt niet maken waarin je aangeeft dat accuproblemen niet naar voren kwam in geschreven reviews.

Je eigen quote:
Ja gek heh als er zo veel mensen klagen maar nergens in geen enkele review geschreven wordt over prestatievermindering.
Professioneel = betaald, dit zijn betaalde reviewers net als hier op tweakers. Ik ga zo niet uitpluizen of hun gereviewde telefoon dagelijks gebruikt is, jij beweerde dat er geen long term reviews waren en die zijn er dus wel. Punt waar het om ging: er zijn geen reviews die ingaan op de verslechterde prestaties.

[Reactie gewijzigd door poststamp op 18 januari 2018 13:06]

Gesponsord wil niet zeggen betaald. Bij een professional denk ik niet aan een influencer, maar eerder aan een redactie zoals Tweakers waarbij een eerlijke mening boven commercie staat.

Maar ik zie nog steeds geen long-term reviews. Ik zie alleen reviews van smartphones die 6 maanden na de release zijn gereviewd of eens in de 6 maanden uit de doos wordt gehaald om de laatste patches te testen. Dat staat dus totaal niet gelijk aan een review waarbij een smartphone 6 maanden of langer is gebruikt.
Je moet ook niet overdrijven. In principe gaan de meeste accus echt wel probleemloos 2-3 jaar mee. We hebben thuis een aantal iPhones van 3-5 jaar oud en die hebben nog allemaal de originele accu.
Ja, elke accu verouderd, hoe groot hij ook is. Op ten duur heb je dus dat je accu gevoeliger wordt en dat heeft voor zover ik begreep niet alleen te maken met de capaciteit. HTC had naar mijn weten ook een telefoon met dit probleem en heeft dit laten zitten (met crashes van dien).
Het probleem bij accu’s is dat veroudering zorgt dat de spanning in de cellen langzaam minder word. Dit is onafhankelijk van de lading die de accu kan houden. Telefoons die uitvallen (door accu problemen) komen altijd door een te lage spanning tussen de cellen. Wanneer de belasting (stroom) omhoog gaat daalt de spanning, als deze onder een bepaalde ondergrens komt schakelt de accu beveiliging de belasting uit.

De spanning daalt overigens tot een lager niveau als de temperatuur laag is. Daarom zijn deze problemen nadrukkelijker aanwezig op koude dagen.

Overigens is het het wel waard om te zeggen dat het er op lijkt dat de Axx chips van Apple blijkbaar een grotere belasting op de accu leggen dan vergelijkbare exynos of qualcom chips.

Dus de beslissing van Apple om de prestaties van de Axx chip te verlagen naarmate de accu ouder word is niet raar maar wel onbeschoft door er nooit iets over gezegd te hebben
Iedere accu slijdt tijdens het gebruik ervan..
Het is algemeen bekend dat accu's slijten en dat de capaciteit hierdoor minder wordt. Maar bij telefoons met grotere accu's bereik je minder snel dat kritische punt dan met de kleine accu's van Apple. Plus de krachtige CPU/GPU van Apple is dit gewoon een slecht design.

Alles wat ze nu doen is lapwerk en damage control. Zeker gezien na de gebrekkige communicatie. Ze hadden beter vooraf wat in kunnen teren op hun marge en er grotere accu's in moeten zetten.
zeker...maar dat mag toch geen reboots tot gevolg hebben??? prima dat de accu minder lang meegaat...,maar reboot door een oude accu....lijkt me toch meer ad hand!
Zie verschillende reacties naar boven.
Plots uitvallen hebben alle merken last van. Dit is simpelweg een beveiliging wanneer de accu het vereiste voltage niet kan leveren.
ik heb het iig nog noooit meergemaakt in alle jaren Android gebruik! ik zie het dus ook niet bij Androids daarom kan ik simpelweg niet mee in je argumentatie! Apple heeft gewoon fouten gemaakt...en probeerde de fouten te verdoezelen met een sw truukje! Apple heen hun eigen klanten gewoon genaaid! snap niet dat mensen nog trouw zijn aan Apple...de toestellen zijn overpriced, en je wordt dus softwarematig genaaid!
Jij wellicht niet, maar meerdere mensen waaronder ik wel.
En nee ik heb geen iPhone, maar een Nexus-toestel. Een versleten accu kan nu eenmaal voor brownouts zorgen.

Als je elke 2 jaar je toestel vervangt zal je er inderdaad niet gauw tegenaan lopen, maar gebruik je toestellen tot ze kapot zijn wel.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 18 januari 2018 14:00]

dus de accu moet maar kunnen ontploffen dan maar?
nee de spanningsregeling is dus gewoon niet goed geregeld.....anders kan een accu niet eens ontploffen...Android accus gaan ook achteruit..maar heb nog niet van ontploffende accus gehoord! je mag toch gewoon meer verwachten van Apple met de prijzen die zij voor de toestellen vragen?!
dat betrof in 99 vd 100 gevallen een iPhone die aan een imitatie oplader hing (lees chinese) ook dat kan voorkomen bij Android telefoons! ;-)

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 18 januari 2018 09:52]

daar zat gewoon een productiefout in de accu's..kan je absoluut niet hiermee vergelijken! die toestellen zijn dus ook allemaal teruggeroepen naar de fabriek!
Dat is onzin. Samsung heeft dat goed aangepakt. Ze hebben inderdaad niet na de eerste drie berichten direct toegegeven dat er een probleem is, dan ben je ook nog in de onderzoeksfase.
Grotere accu = zwaarder appraat. Voor je significant iets merkt van een grotere accu heb je een lompe telefoon.
Waarom kan er in mijn oneplus 5t dan een 3300 mAh batterij en heb ik geen baksteen in mijn broekzak?
Van welk materiaal is de rest van de telefoon gemaakt? En hoeveel langer gaat deze mee op een acculading dan een iPhone?

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 19 januari 2018 07:56]

Ik begrijp de vraag achter je vraag niet.
Ik vraag me gewoon af van welk materiaal die telefoon is ivm met gewicht en hoeveel langer die meegaat op 1 acculading.

Edit: ik zie het al. De 5T is groter dan de 4 en 4,7 inch iphones. Dan kan er dus een grotere accu in. De iPhones Plus hebben ook een grotere batterij.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 20 januari 2018 08:28]

En dan... overstappen op Android nou dat nooit.
Het ios is naar mijn mening het beste besturing systeem ooit.
Jammer misschien dat het niet op een Samsung geinstaleerd kan worden.
Oke 1 dingentje kansloos dat het keyboard anno 1980 is daar mogen ze wat mijn betreft wat afkijken van Android.
Niemand verwacht van je dat je moet overstappen naar Android. Maar een hogere standaard van Apple (zeker voor het geld wat je voor een iphone neerlegt) mag je toch verwachten.

[Reactie gewijzigd door BestevaerNL op 19 januari 2018 08:51]

Ik denk dat een dergelijke optie waarbij de gebruiker kan kiezen tussen of teruglopende prestaties of kans op spontane reboots onverkoopbaar zou zijn bij een nieuw produkt. Ik vraag mij af hoe Apple dit aan gaat pakken met nog uit te brengen iPhones. Is het teruglopen in prestaties erg merkbaar (ik heb zelf geen iPhones gehad)? En dan ook binnen de 2 jaar waarin de meeste mensen hun telefoon gebruiken alvorens deze in te ruilen voor een nieuwe, of is het hoofdzakelijk zichtbaar in benchmark resultaten? Als dat het geval is zal het na de huidige aanpak van Apple wel snel overwaaien en de massa weer in de rij staan bij het volgende model dat gelanceerd gaat worden.
Ja de terugloop in prestaties zijn merkbaar, maar dat de telefoon niet zo snel meer aanvoelt qua apps is ook een beetje te verwachten wanneer je een telefoon van 3+ jaar oud hebt.

Echter, als je de accu vervangt voelt je telefoon weer aan alsof hij nieuw is (qua OS dan)
Ja, de prestaties van mijn vrouw haar IPhone 5 zijn merkbaar terug gelopen.
Nee, de prestaties van mijn Lumia 950 lopen niet terug, alleen moet ik ten opzichte van een paar jaar terug iets eerder weer aan de stekker om de accu te laden. Maar dat geldt voor de IPhone van mijn vrouw zeker ook.
Het is gewoon duidelijk dat Apple hier misbruik maakt van het gegeven dat accu's langzaam slijten. Dat ze nu betrapt zijn en daarom een 'optie' gaan leveren om deze softwarematige vertraging uit te schakelen is gewoon een schurkenstreek. Vooral omdat dit volgens het artikel 'binnen een paar maanden' moet komen. Kom op Apple, als jullie dit serieus meenden kon je dit morgen al doen, het is tenslotte je eigen software-truc die je moet uitschakelen.
De prestaties van je vrouw’s iPhone 5 zijn teruggelopen ten opzichte van wat...? Het is gewoon een oud toestel, en de apps worden steeds zwaarder en zwaarder zonder dat daar meer CPU kracht tegenover staat. De iPhone 5 heeft namelijk helemaal geen last van dit accu probleem, dus dat dat de oorzaak zou zijn zit tussen je oren. En zo zijn er dus nog wel meer misconcepties. :P De iPhone 5 is 5 jaar oud, vind je het te traag worden dan is het tijd voor een nieuw toestel. ;)

Je moet de zaken niet overhaasten. Het is een marginaal probleem dat een klein deel van de gebruikers treft, en velen merken het niet eens of nauwelijks; gezien het toestel vaak ook enkel ver terugclockt als het opeens koud wordt. Dan moet je niet opeens gaan rennen vanwege onnodige ophef, grotendeels door mensen die er geen last van hebben of geeneens een iPhone hebben, maar de zaken goed in elkaar blijven steken en testen, testen, testen. Apple is de enige fabrikant die deze feature inbouwt, bij andere merken valt je telefoon gewoon uit bij een te ver versleten accu en heb je pech; kan je er niets softwarematigs tegen doen. Dan is deze oplossing veel fijner. Liever dat ze dus doorgaan goed te kijken naar de opties en mogelijkheden dan dat ze de zaken overhaasten, niemand is gebaat bij uitvallende toestellen bij een versleten accu.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 18 januari 2018 10:26]

De prestaties van je vrouw’s iPhone 5 zijn teruggelopen ten opzichte van wat...? Het is gewoon een oud toestel, en de apps worden steeds zwaarder en zwaarder zonder dat daar meer CPU kracht tegenover staat.
Prestaties lopen terug ten opzichte van uitgangssituatie, dus ten opzichte van nieuw. En ik heb het niet over applicaties, want het is evident dat zwaardere apps meer van je toestel vragen. Nee, ik heb het simpelweg over het OS, browsen, mailbox openen e.d.
De iPhone 5 heeft namelijk helemaal geen last van dit accu probleem, dus dat dat de oorzaak zou zijn zit tussen je oren. En zo zijn er dus nog wel meer misconcepties. :P De iPhone 5 is 5 jaar oud, vind je het te traag worden dan is het tijd voor een nieuw toestel. ;)
De iPhone 5 heeft weldegelijk last van dit euvel. En ze wil nu juist geen nieuw toestel, maar de gebruikservaring is gewoon achteruit gegaan, omdat de boel vertraagt. Iets wat dus opzettelijk blijkt te zijn.
Je moet de zaken niet overhaasten. Het is een marginaal probleem dat een klein deel van de gebruikers treft, en velen merken het niet eens of nauwelijks; gezien het toestel vaak ook enkel ver terugclockt als het opeens koud wordt. Dan moet je niet opeens gaan rennen vanwege onnodige ophef, grotendeels door mensen die er geen last van hebben of geeneens een iPhone hebben, maar de zaken goed in elkaar blijven steken en testen, testen, testen. Apple is de enige fabrikant die deze feature inbouwt, bij andere merken valt je telefoon gewoon uit bij een te ver versleten accu en heb je pech; kan je er niets softwarematigs tegen doen. Dan is deze oplossing veel fijner. Liever dat ze dus doorgaan goed te kijken naar de opties en mogelijkheden dan dat ze de zaken overhaasten, niemand is gebaat bij uitvallende toestellen bij een versleten accu.
Ik overhaast niets, ik geef gewoon aan dat het zeker merkbaar is dat het toestel trager wordt. Dat accu's slijten is een gegeven wat ik ook gewoon accepteer. Dat Apple de enige fabrikant is die je dit softwarematig nog eens inwrijft is in mijn ogen (en gezien de reactie hier op Tweakers en elders volgens velen) vreemd.
Het is veelzeggend dat jij het een feature noemt...
Het terugclocken van de snelheid is wel merkbaar op mijn 6s. Het is niet echt storend, maar het is niet dezelfde ervaring die ik had als toen hij nieuw was.

Ik heb sinds een jaar en een maand een nieuwe accu en de vertraging is alweer merkbaar.
Dan doe jij iets niet goed, of je hebt er een accu in laten zetten door “de telefoonwinkel op de hoek”/AliExpress
Als je er een originele Apple accu in stopt dan zou je de eerste 1 a 2 jaar geen verschil moeten merken in snelheid door slijtage van de accu.
Er zijn genoeg apps waarmee je de capaciteit van de accu mee kan meten, en ik durf te wedden dat jouw accu (als het een originele Apple is) nog gewoon 100% aan geeft.
Haha, nope, hersteld door de premium reseller switch (België) met een originele accu.
Fijn dat jij durft wedden. Je mag me dan gelijk uitbetalen. Aida64 geeft een degradatie van 27% aan na volledig opladen.
Je reactie draagt nergens toe bij, ik stel vast, jij kan enkel gissen als het op mijn telefoon aankomt.
Lijkt me gevalletje garantie op die accu?
Garantie op de accu is zes maanden dacht ik. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog geen contact heb gezocht met switch... toch maar eens doen.

Edit: geen idee waar ik die zes maanden vandaal haal. Ik heb het nagekeken en ik heb inderdaad meer dan waarschijnlijk recht op een nieuwe accu. Dom dat ik het niet eerder heb opgezocht.

Bedankt voor je tip ;)

[Reactie gewijzigd door Deralte op 18 januari 2018 23:47]

Ik heb twee nieuwe iphone 6s gehad, beide ongeveer 1 jaar gehad. Bij de eerste heb ik nergens last van gehad (toen bestond deze update ook nog niet). Nu bij de tweede merk ik het na een jaar wel al..
Prima oplossing. Zo kun je zelf kiezen of je voor de behouden vaart oplossing van minder prestatie om de accu te sparen kiest, of om de snelheid gelijk te houden en meer last te hebben van een kortere accuduur, danwel uitvallers. Had direct zo geïmplenteerd moeten worden, maar beter laat dan niet.
Alleen had dit direct de oplossing moeten zijn, nu is het damage control na de backlash toen ze stiekem de telefoons trager hadden gemaakt zonder mensen hier verder over te informeren :/
En dan zul je zien dat mensen die van die optie gebruik maken plotseling zitten opgescheept met een toestel dat om de haverklap vastloopt, omdat Apple de soc continu op piekcapaciteit laat lopen.
Want wanneer Apple besluit wat het beste is voor de gebruikers, is het er alles aan gelegen om te bewijzen dat dat de beste keuze is. En een bestraffende 'tik' voor mensen die het beter denken te weten past daar ook bij.
Wat mij stoort aan dit verhaal is dat het terugclocken gebeurt bij 100% lading. Men kijkt naar de “wear” van de accu. Imo zou men beter bij een capaciteit van 50% een popup/optie mogen geven met de optie “accu sparen”.

Men had het sowieso opt-in moeten maken, dat had je veel minder heisa.
Het geval is juist dat een verouderde accu ook bij 100% lading minder spanning kan leveren, waardoor het in sommige gevallen niet aan de vraag van de processor kan voldoen. Wanneer dat gebeurt, kan de telefoon vastlopen. Zelfs bij een volle accu dus!
Hebben andere merken dit dan ook niet?
Die zullen hetzelfde effect hebben.
Maar misschien zijn bij Apple de marges kleiner, of vraagt de SOC van Apple vaker om piekvermogen. (Dat laatste zou zelfs het geval kunnen zijn door een ontwerpfout, maar dat is pure speculatie. Het zou wel verklaren waarom Apple hier eerst zo krampachtig over deed en nu weer zo onkarakteristiek 'ruim' handelt.)
Ik blijf het vreemd vinden. Als Apple problemen ondervindt bij piekbelasting met accu’s met een hogere wear level moeten ze dit al jaren hebben. De accu’s in iPhones zijn nooit “waauw” geweest qua capaciteit. Dat je bij één van je ontwerpen tegen dat probleem aanloopt, kan ik best wel plaatsen. Je zou dan denken dat je bij je volgende ontwerp rekening houdt met het probleem en het niet gewoon oplost met het naar beneden clocken.
Hoe zit dat met het overige apparatuur op accu van Apple? De meeste oude tabblets die ik in mijn omgeving zie zijn ook niet vooruit te branden
Daar geldt niet voor dat de processor wordt teruggeschroefd. Kwestie van een zwaarder OS. iOS 11 is zwaarder dan iOS 8. Zo bedoel ik zwaarder OS dan er op draaide toen het device uitkwam.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 18 januari 2018 08:24]

Zwaarder os? Mijn iPad draait ook iOS hoor, dat is wat waterkoker ook bedoeld.
zwaarder in vergelijking met vorige versies denk ik, mijn ipad mini 4 was ook echt een stuk trager met ios11 (ook een clean installatie)
Het grote probleem is apparaten met iOS 11 trager wordt als je 1GB werkgeheugen hebt. Maak niet uit welke Apple product je hebt, als je 1GB werkgeheugen hebt dan ben je aan de beurt 8)7

[Reactie gewijzigd door cem. op 18 januari 2018 08:27]

Het wordt ook wel een keer tijd om je apparaat dan te vervangen denk je ook niet. De meeste mensne die klagen ja elke update maakt mijn apparaat trager, die hebben oude meuk. IPad 2, ipad mini, iPhone 4(s) of 5.... ja weetje, het gaat niet je hele leven mee, daar kan je hoog of laag om springen maar dat is bij geen enkel apparaat.
ipad mini 4 is de meest recente mini, er is nog steeds geen nieuwe. dat is het probleem in mijn geval. bovendien, als ze weten dat de ipads voor de pro versie traag worden door ios11, waarom die update dan geven? enige optie is dan nog om naar een android tablet te gaan, of naar een veel duurdere ipad pro.
Je hoeft de update ook niet te doen... Alleen het vervelende is dat je inderdaad niet meer terug kan.
dat klopt, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen weet dat ie trager wordt met die update
He hoeft em niet te doen, maar naar security toe wil je toch up to date blijven. Ik gebruik bijvoorbeeld ook apps van mijn bank op mijn ipad, die functioneren al snel niet meer onder de oudere ios versies.
Wat een onzin. Waarom zou een apparaat dat tijden lang prima werkt met een X hoeveelheid geheugen, ineens niet meer voldoen na een software update? Let wel, het gaat hier om een (vrijwel verplichte) OS update he. Je gaat 'm niet ineens op een andere manier gebruiken.
Alleen bij kleine mobile devices tot dusver, dus alleen de iPhone verwacht ik. De iPad heeft een veel grotere batterij en is het terug klokken niet nodig. Wel zie je nu dat iedereen twijfels gaat krijgen bij al z’n Apple apparaten en dus kan je zeggen dat Apple dit slecht heeft gemanaged. Zeker als je bedenkt dat het al jaren wordt gesuggereerd dat Apple bewust apparaten trager laat worden. Ik vind het dus echt slecht gemanaged zeker met alle voorkennis die er is.
Ze hadden het ook gewoon netjes moeten melden... het terugschroeven van prestaties bij slechte accu’s is niet heel onlogisch maar het verzwijgen van de informatie hierover vind ik kwalijk.

Ps. Het is overigens niet iets raars om een accu te vervangen na 4 jaar. Geen een accu zal nog goed presteren na die tijd en de bijbehorende laad cycli. En je kan (bij iPhones dan) voor zulke oude telefoons al voor €40 - €60 een accu vervangen
33 euro bij Apple zelf! (wel even je telefoon kwijt als je geen Apple store in de buurt hebt)
dat ligt meer aan ios11 denk ik. de meest recente normale ipads (mini, air en de gewone) zijn al vrij oud, en worden behoorlijk trager met ios11. de pro versie zal dat minder hebben lijkt me. ook hebben die een grotere accu, en zal dus ook minder snel slijten tot het niveau waarop ios gethrottled wordt.
En deze update moet ook weer maanden duren qua release ??? Waarom zo lang weer ?
omdat het kan leiden tot onverwachte herstarts van de telefoon en dat is volgens het bedrijf onhandig als je aan het bellen bent, een berichtje verwacht of een foto wil maken.
Een berichtje is niet te voorspellen, maar ik denk niet dat iemand er problemen mee heeft dat de telefoon niet op maximale capaciteit is *tijdens* het bellen of het maken van een foto, wanneer je die rekenkracht helemaal niet nodig hebt. Meer zelfs, dat is toch heel normaal? Cpu's schakelen constant tussen verschillende kloksnelheden. Het lijkt me een vreemde reden, dit is toch echt enkel relevant tijdens gamen ofzo, wanneer je toestel je batterij effectief onder druk zet?

Dat gezegd zijnde: goed dat ze nu met een keuze komen. Ik vraag mij af of dit herstarten in Android ook een probleem kan zijn, en of zo'n optie daar ook niet nuttig is.
Bellen en foto's maken gebruikt juist wel relatief veel stroom. Niet vanwege de processor, maar vanwege de modem of de camera die dan actief moet zijn.
De grootste verbruikers op een smartphone blijven het scherm en de SoC.
De camera zelf niet, maar alle beeldverwerking wel.
Je telefoon kan veel dingen op de achtergrond doen terwijl je belt.
Tuurlijk, maar dat is niet interactief, dus zoals ik zei: ik denk niet dat iemand er een probleem mee zou hebben als je iPhone op dat moment zijn klok terug zou draaien. De klachten gaan om het zichtbaar vertragen van de iPhone in interactief gebruik.
Wat ik sinds de laatste update(s?) meer en meer heb zijn apps die blokkeren en dan uitschakelen/crashen (iPhone 6).

Geen goede gebruikerservaring quoi.
Maar ligt dat aan Apple of aan App-ontwikkelaars?
Ik heb zelf geen apps die die problemen hebben, maar ik heb ook geen Apps die niet meer geüpdatet worden. Zorg altijd wel dat ik de nieuwste updates van Apps binnenkrijg.

(Note: ik ben zelf ook App ontwikkelaar, dus ik weet hoeveel het soms van belang is om een update uit te brengen voor nieuwe iOS' versies.
Zoals bijvoorbeeld bij een zoekbalk zit een groot verschil tussen iOS 11 & iOS 10 en lager)
Ik heb precies hetzelfde, apps blijven gewoon hangen en willen daarna ook niet meer succesvol opstarten. Nog nooit zo'n slechte ervaring gehad met Apple. Ik wou er eigenlijk een forumpost aan toewijden (doe ik misschien nog).. Want inderdaad is de vraag waar het aan ligt. Volgens mij is het allemaal gekomen met iOS 11, slechtse release ooit.

Dat het aan 3rd party app ontwikkelaars kan liggen lijkt me nogal sterk, bij mij is bijv Podcasts, Music, soms Safari en zelfs de Settings app die gewoon regelmatig crasht (naast wat 3rd party apps). Podcasts bijv, stopt gewoon ineens met geluid produceren (terwijl de teller wel doorloopt).. Bij podcasts/music is de koppeling met het control center(?) kapot. Settings crasht als je gewoon een menu in wil..
Een reboot wil nog soms werken, al is het vaak ook zo dat het direct na de reboot hetzelfde optreed.

Ik heb mijn Iphone 6 trouwens maar een paar maanden geleden volledig gereset (dus niet een restore van een backup, nee, gewoon volledige clean install) in een poging het te verhelpen.. Wat betreft mijn accu, volgens mij (coconutBattery) is mijn accucapaciteit 80% met ±600 cycles.
Ik heb het met Whatsapp en Belgische nieuwsapps
En toch vond ik de overgang van iOS 10 naar 11 echt een van de vloeiendste ooit. Ik ben zelf ook app ontwikkelaar en ik hoefde gewoon niks aan te passen. Zelfs voor de iPhone X was mijn app al compatibel zonder wat te veranderen.
die is dan ook al ongeveer 4 jaar oud. als apps geupdate worden met nieuwe functionaliteit uit nieuwe ios versies zullen zwaarder worden.
Hopeloze poging om weer vertouwen te winnen.
Je moet het ook van de andere kant bekijken: tegenwoordig wordt elk wissewasje tot in den treuren uitvergroot. Kijk maar naar het Note accu verhaal: een paar van die dingen hebben een slechte accu en er moeten miljoenen toestellen de prullenbak in. Een paar iPhones kunnen met veel moeite verbogen worden: bendgate. Er is altijd wel iets te vinden, en als je als Apple pech hebt dan komt het grootschalig in het nieuws.
Dit is naar mijn mening helemaal geen groot issue, het zorgt voor meer stabiliteit. Kwa communicatie had het beter gekund maar om nu te zeggen dat ik geen vertrouwen meer heb, nee zeker niet.
Jij misschien niet maar velen hebben minder/of geen vertrouwen meer.
Nou dat met de Note was geen klein probleempje. Dat was gewoon levensbedreigend. Dus ja logisch dat dat hoog wordt opgespeeld.

De extra media aandacht zorgt er ook voor dat de bedrijven het probleem niet weg kunnen moffelen zoals bijvoorbeeld destijds met de Ford Pinto.
Een paar jaar geleden had Apple dit nog met een simpele statement af kunnen doen: Dit is de manier waarop wij de beste gebruikservaring kunnen garanderen.
En daarmee zou de kous af zijn geweest.
Toevallig gister mijn accu laten vervangen bij de Apple Store.
Toen ik herheen ging viel mijn toetsel op 55% uit (wss vanwege de kou) en haalde geekbench scores van 1000 tot 1400.
Maar volgens de Apple diagnostics (die ze alleen in de Apple store kunnen draaien en die je zelf niet thuis kan inzien) was hij net op het randje buiten de garantie en moest ik betalen (na alle ophef nu 29 euro wat zeer redelijk is).

Heb het toch maar niet kunnen laten om op te merken dat dit een design fout is die Apple willenswetens niet oplost (zie nieuwe toestellen).
Wat Apple je probeert wijs te maken is dat de accu aan de grens van zijn vermogen werkt.
Wat ze daarbij vergeten te melden is dat het om, met aanzienlijke afstand, de kleinste accu op het smartphone gebied gaat.
Ik overweeg nu toch echt om een Oneplus 6 of dergelijke te halen wanneee die uit komt.
Je betaald bij Apple nu meer dan 800 euro voor een instapmodel (iPhone 8) waarvan je weet dat ie binnen anderhalf jaar slechter presteert dan een iPhone 7.
En dan de houding van Apple hierover: het probleem (veel te kleine accu) niet oplossen, hoge reparatie kosten (normale gesproken 79 euro), geen duidelijkheid over wat binnen de garantie valt (kan niet thuis je batterij testen) en het geheim houden van het probleem (planned obsoletence).
Ik ben niet bereid om een premium te betalen om dan zo behandelt te worden wanneer ik voor minder geld een betere telefoon kan krijgen (Pixel 2 vs iPhone X bijvoorbeeld).
Welke geekbench scores haal je nu na de vervanging?
Oude accu: 1036 / 1727 en 1409/2423
Nieuwe accu: 2517 / 4412 (single/multi)
Kan toch gewoon een app downloaden hiervoor? ik heb dit twee weken geleden ook gedaan, de diagnose van Apple was iets hoger dan die van de app.

Ik merk een beetje uit jou ervaring een beklag richting Apple, dit zou dan al veel eerder aan het licht zijn gekomen, ik kan mij dan ook niet voorstellen dat jij netjes alles uit hun best practice hebt gevolgd iets waar ze heel duidelijk in zijn, en de batterijen zijn niet anders dan bij een van de andere handhelds in de wereld Lithium-ion.

Los hiervan zijn er ook nog tal van opties om langer mee te gaan met je accu op een dag.

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 18 januari 2018 11:43]

Ik heb me best aardig aan die guidelines gehouden.
Daarnaast klaag ik niet over het verslijten van lithium-ion accu's (dat hoort erbij), maar over hoe underpowered de accu's van recente (niet Plus) iPhones zijn.
Die dingen werken out-of-the-box op de grens van hun vermogen en als ze wat verslijten (en dat gebeurt ook bij "perfect gebruik") dan moet de kloksnelheid terug geschroefd worden.
Kijk, als dit een enkel model was geweest dat kon je het door de vingers zien.
Maar dit probleem speelt al een tijdje en Apple heeft het geprobeerd geheim te houden.
Daarnaast hebben ze niet geprobeerd het probleem op te lossen in recentere iPhones (de iPhone 8 heeft nog steeds een mini accu in vergelijking met elke andere smartphone op de markt).
Dit is puur planned obsoletence.

Daarnaast is het niet netjes van Apple dat de gebruiker niet kan testen in welke staat zijn/haar accu is.
Je moet een afspraak maken bij de genious bar en maar hopen dat je versleten accu genoeg verrot is voor Apple om het binnen de garantie te laten vallen.
Maar volgens de Apple diagnostics (die ze alleen in de Apple store kunnen draaien en die je zelf niet thuis kan inzien)
Deze test kunnen ze ook bij de Apple klantenservice doen, via chat of gewoon ouderwets bellen helaas kun je dit eveneens niet inzien.

[Reactie gewijzigd door Enterprise1701 op 18 januari 2018 17:40]

Anoniem: 474132
18 januari 2018 08:07
Uit het artikel:
Hoewel elke smartphone te maken krijgt met accu's die verouderen, treedt het probleem van uitvallende telefoons van andere merken veel minder tot niet op.
Heb je hier een bron voor?
ervaring denk ik? andere telefoons hebben vaak een grotere capaciteit, waardoor slijtage langer duurt, en die socs kunnen blijkbaar wel gewoon overweg met een accu die minder wordt. de accuduur wordt alleen minder
Met een grotere accu duurt het alleen langer voor het op treed.
Een gegeven moment komt die grote accu ook in de problemen.
dat zeg ik. maar het enige wat ik tot nu toe heb gemerkt bij een versleten accu is dat ie dan meerdere keren per dag opgeladen moet worden. maar uitvallen gebeurt dan pas bij iets van 20-30%, en niet als je een wat zwaardere app gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee