Apple zet 'accuconditie'-functie in iPhone X en iPhone 8

Apple heeft in iOS 12.1 de functie om de prestaties te verminderen om onverwacht uitvallen van de apparaten te voorkomen geactiveerd voor de iPhone X, iPhone 8 Plus en iPhone 8. Die hadden die functie tot nu toe niet.

Het verminderen van de prestaties om te voorkomen dat het toestel uitvalt zal volgens Apple minder merkbaar zijn dan op oudere iPhones vanwege het ontwerp van de hardware en software. Desondanks was de functie volgens de fabrikant tot aan iOS 12.1 niet nodig.

De functie, die sinds iOS 11.3 beschikbaar is voor oudere iPhones, geeft gebruikers de keuze om de prestaties te verminderen om uitvallen te voorkomen of om de prestaties optimaal te houden met het risico dat de telefoon het ineens niet meer doet. Voor iOS 11.3 verminderde Apple de prestaties als de accu minder werd zonder het te zeggen, iets dat de fabrikant op veel kritiek kwam te staan.

Het probleem treedt op als de accu ouder wordt en de piekbelasting van de soc niet langer aankan. De iPhone X en 8 zouden volgens een eerdere verklaring door hun nieuwere hardware geen last hebben van dit probleem, waardoor de functie niet in de iOS-uitgaves voor deze telefoon zat.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-10-2018 • 18:16

177 Linkedin

Reacties (177)

177
162
72
10
1
60
Wijzig sortering
Mijn accu is nog 98% en ik heb de iphone X sinds release
Dan wil ik van jou weten wat jij beter/anders doet dan ik. Die van mij is van januari en geeft aan dat de "max capacity" op 90% ligt. Dat vind ik nogal een verschil :?
Ik heb echt geen ik idee
Ik laad hem elke dag op, wel alleen maar met het 0.5A blokje
Oh en ik had toen een stukje gelezen over li-ion dat naar 0% gaan slecht is en naar 100% eig ook
Ik probeer hem opteladen rond de 20/30% en dan naar de 80/90 meestal
Maar vaak ook gewoon snachts naar de 100 toe

[Reactie gewijzigd door Avantrix op 31 oktober 2018 18:30]

Dat kan de oorzaak zijn. Snelladen is leuk en handig maar slijt batterijen ook harder hebben ze mij altijd verteld.
Dat klopt ook, snelladen zorgt voor hogere temperaturen, wat een snellere degradatie veroorzaakt. Bij snellaadaccu's in auto's hebben ze ook actieve koelingsystemen om die degradatie te voorkomen/verminderen.

Mijn moto kan ook snelladen, maar ik doe het zelden. Heb het toestel nu anderhalf jaar en ik merk nog geen enkele degradatie, gaat alsnog makkelijk 2 dagen mee.

Wat ook helpt, probeer de accu zo veel mogelijk tussen de 50% en 70% te laten hangen, heb je het minste last van degradatie.
Is dit dan ook het geval voor de DashCharge van OnePlus? Hier is alle hitte namelijk in het stekkertje ipv de telefoon. Of is de grote hoeveelheid stroom die hij krijgt dan nog steeds negatief voor de accu?
De grotere stroom is nog steeds negatief voor de accu, omdat de accu een interne weerstand heeft. Hier gaat de laadstroom doorheen, en de interne weerstand creëert de warmte maar daardoor ook de degradatie. De interne weerstand van een accu kan je niet versplaatsen naar de laadstekker helaas.

My advice, just don't quickcharge, unless you really need to!
Niet waar bij moderne lithium ion accu's. De bereikte temperatuur in de cel is veel belangrijker. Natuurlijk, als je echt op safe wilt spelen is langzaam laden beter, maar je doet je accu meer plezier door bv van 30-80% te laden ipv een hele nacht op 100% te zitten. Ik laad m'n OnePlus 3 nu al 2,5 jaar met dash en de capaciteit is nog 84%. Ik heb geen vergelijk maar ik vind dat helemaal prima.
We kunnen hoog of laag springen, iedere batterij, alles wat een capaciteit heeft heeft een interne weerstand. En Oppo/Oneplus kan echt niet zelf zijn batterijen produceren, dus zij zitten vast aan een van de technieken van panasonic, samsung, sanyo etc.

Absoluut de temperatuur is belangrijk. Maar een weerstand is een verwarming. Hoe meer stroom door een weerstand hoe meer vermogen hij omzet in warmte. P = U * I, P = (I^2)*R. Wat ze waarschijnlijk doen is een temp sensor op de batterij plaatsen en de stroom zo regelen zodat de batterij niet te warm word. Echter zal dat op een gegeven moment tegen een limiet aanlopen.
Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je kan gamen(Warrobots in mijn geval) op een oneplus6 en de lader koppelen met volledig snelheid dashcharging dat de telefoon maar een paar graden warmer wordt.
Ik ga niet doen alsof ik veel hier vanaf weet maar een limit moet ik nog tegen komen.
Huh?

Dat is behoorlijk onjuist. Lithium Ion staat bekend dat er van "batterij luiheid" geen sprake is. Naar 100% laden is geen probleem .. Maar je hebt denk ik wel gelijk betreft snelladen:

De eerste 60% laad je vrij efficient. Van 95% naar 100% laad je erg inefficient. Snelladende telefoons vragen voor het laatste stuk de hoogste stroom en zorgt voor de meeste warmte. En wellicht de meeste degradatie.

(Kans is groot dat wanneer je tot 80% laad je eigenlijk nauwelijks snellaad. Kans is ook groot dat je batterij indicator nauwelijks linear en 80% misschien wel 60% is. Of 90%)
Sulfatering komt tot dusver voor bij álle batterijchemieën die bekend zijn; ook li-on is geen uitzondering, er zijn enkel wat maatregelen in de techniek gekomen om dat effect te mitigeren, maar wanneer fabrikanten pogen buiten batterijspec te treden is die moeite teniet gedaan; door bijvoorbeeld te hoge laadspanningen te gebruiken om zo aan een bepaalde laadstroom te komen.

Het absoluut funeste is dat in de meeste gevallen sulfatering niet alleen zorgt voor een teruglopende capaciteit; ook de eigen weerstand van de batterij zal omhoog gaan waardoor opnieuw een hogere spanning nodig is om die laadstroom te bereiken. Het zou mij niet verbazen (kan het iig niet uitsluiten) als sommige ladercircuits zelfs puur stroom-/warmtegestuurd zijn; dan zit je al in een fucieuze cirkel. (vooral ook misbruikt om het als voorbeeld te gebruiken ;) )

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 1 november 2018 15:10]

Je hebt gelijk. En ook zeker zal lithium ion zal degraderen. De chemische samenstelling zal met de tijd veranderen. Warmte zal dit proces versnellen. Dat argument wilde ik niet maken.

Sulfatering is trouwens iets typisch voor lood accus. Bij lithiumion is daar echt geen sprake van. Maar wel iets heel vergelijkbaars; er zet een soort corrosie zich af op de cathode. Te hoog laden lijkt me onverstandig, lithium ion heeft nogal de neiging in brand te vliegen. Maar ik kan me voorstellen dat de maxima wel worden opgezocht.

[Reactie gewijzigd door Wobblier op 2 november 2018 18:50]

Let wel op dat er fabrikanten zijn zoals Oppo/OnePlus die andere technieken gebruiken voor fastcharge.

Zo gebruikt OnePlus in plaats van meer voltage(wat de rest doet) meer current(ampere). Dit zorgt ervoor dat ze dikkere kabels nodig hebben, maar ook dat de hitte ontwikkeling een heel stuk minder is in het toestel zelf. Dit omdat ze veel circuitry in de oplader zelf hebben gestopt in plaats van de telefoon.

Dus je verliest de compatibility(je kan alleen je eigen dikke kabel+charger gebruiken) maar je batterij maar ook je cpu/gpu/etc gaan langer mee gezien je niet zoveel hitte genereert in de telefoon zelf.
Ik ben zelf hardware engineer en ontwerp ook battery management systemen (BMS), en wat je in je post zegt is onzin.

Meer current of meer voltage maakt echt niks uit. Uiteindelijk gaat er een bepaalde hoeveelheid vermogen in Watt (volt * ampere) de telefoon in. Deze gaat NOOIT gelijk naar de accu, maar eerst door een oplaadcircuit, die de spanning zeer nauwkeurig afstelt op, afhankelijk van de chemistry, 4.30 volt (= constant voltage) en max 1 coulomb aan current (= constant current).

Of je nou 5 volt of 100 volt hebt, uiteindelijk is de spanning/stroom naar de accu ALTIJD hetzelfde.
Ik ben zelf geen hardware engineer en ontwerp ook geen battery management systemen. Dus alle info is van wat anderen zeggen/uitleggen. Ik heb dan een paar vragen voor je.

Dus wat je zegt is dat elke ACCU met 4.30volt wordt opgeladen? Maar de telefoon krijgt 5/10/15/20Volt wat uiteindelijk altijd wordt geconvert naar 4.30? Dit omdat de accu's nou eenmaal graag 4.30 volt lusten oid?

Als ik naar dit overzicht kijk zie ik dat de SuperVOOC 10V de telefoon instuurt en dat de rest op 5V of Qualcomm op 9V zit.
Nu heb ik SuperVOOC even opgezocht en hun maken gebruik van een accu die uit twee delen bestaat. Die allebei 5V opzich nemen. Dus eigenlijk gewoon 2 accu's in je telefoon ipv 1. Wat er beweerd wordt is dat dit dus optimaler is omdat je de 10V niet hoeft om te zetten wat hitte zou genereren omdat je 5V naar beide accu's stuurt.

Maar de Qualcomm Fast Charge stuurt 9V volt naar binnen wat dus uiteindelijk wel lijdt tot een kortere oplaadtijd als de stroom/current allebei 2A is ten opzichte van 5V.
Maar de telefoon wordt wel een stuk warmer omdat het BMS? de 9V moet omzetten naar 5V?
Of je nou 5 volt of 100 volt hebt, uiteindelijk is de spanning/stroom naar de accu ALTIJD hetzelfde.
Hoe zit het dan met de Oneplus?
Regulier: 10W = 5V * 2A
OnePlus: 20W = 5V * 4A

Waarom laadt een accu dan toch een stuk sneller op als je zegt dat de stroom naar de accu altijd hetzelfde is.
Terwijl de stroom naar het toestel veranderd van 2A naar 4A.
Of je nou 5 volt of 100 volt hebt, uiteindelijk is de spanning/stroom naar de accu ALTIJD hetzelfde.
Regulier: 10W = 5V * 2A
OnePlus: 20W = 5V * 4A

Waarom laadt een accu dan toch een stuk sneller op als je zegt dat de stroom naar de accu altijd hetzelfde is.
Tja, als je niet weet waar je het over heb, kan je bezig blijven met zinnen compleet uit hun context te trekken. Misschien is het handiger om eerst maar gewoon te lezen hoe het opladen van Li-Ion cellen werkt, in plaats van je dood te staren op nummertjes die telefoon fabrikanten publiceren en daar zelf een verhaal omheen te verzinnen? 8)7

Die quote van mohf slaat op dat je met zowel 5v 4A of 100v 0.2A, in beide gevallen zo'n 20W in een accu zit te knallen. Een Li-Ion cel laadt je met maximaal 4.2~4.35v op, dus wat die "lader" (een misnomer, gezien het enkel een AC-DC converter is, het daadwerkelijke laadcircuit zit in je telefoon) uitspuugt is weinig relevant op wat andere zaken na zoals kabel-dikte, verliezen, etc.
Wat er beweerd wordt is dat dit dus optimaler is omdat je de 10V niet hoeft om te zetten wat hitte zou genereren omdat je 5V naar beide accu's stuurt.
5v op een Li-Ion cel zetten raad ik alleen met oud-en-nieuw aan. }:O

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 1 november 2018 05:13]

Ik verzin zelf helemaal niks. Dit is wat er op het internet staat. Het is juist dat in alle reviews deze oplaad technieken als veel sneller uit de bus komen.
Ik heb er zelf geen verstand van wat ik in de eerste twee zinnen al aangaf. Daarom juist de vragen.
Die quote van mohf slaat op dat je met zowel 5v 4A of 20v 1A, circa 20W in een accu zit te knallen. Een Li-Ion cel laadt je met maximaal 4.2~4.35v op, dus wat die "lader" (een misnomer, gezien het enkel een AC-DC converter is, het daadwerkelijke laadcircuit zit in je telefoon) uitspuugt is weinig relevant op wat andere zaken na zoals kabel-dikte, verliezen, etc.
De vraag die ik dus heb, jullie zeggen allebei dat je een accu/li-on cel dus met max ~4.3volt oplaadt. En dat de "lader" daar dus geen invloed op heeft.
Maar hoe kan het dan dat de Qualcomm QC(18W=9Vx2A) sneller oplaadt dan de reguliere charge(10W=5V*2A)? Als het laadcircuit in de telefoon het toch omzet naar 4.3V?
Valt de 5V van de normale charge lager uit dan 4.3v door verliezen/omzetten?
Ik zal straks het artikel doorlezen. Misschien staat het daar al in.
Hoppa, nog iemand die zich in de discussie mengt. ;)

Zoals door meerderen aangegeven is de hoeveelheid energie die je transporteert primair afhankelijk van 2 factoren: (de hoogte van de) spanning en de stroom(sterkte).

Hele hoge spanningen zijn lastig voor de veiligheid van ons als mens, en voor het risico van vonkvorming.
Transporteren van hoge spanningen is echter heel makkelijk, dat kan door vanalles en nogwat, en dus ook door dunne draadjes. Alleen zijn hoge spanningen weer niet geschikt voor een hoop zaken, waaronder het laden van batterijen.

Hoge stromen zijn op zich niet gevaarlijk, maar wel weer lastig te transporteren. Het zorgt voor warmte en heeft last van dunne draadjes. (vooral omdat dunne draadjes een hogere weerstand hebben.) Daar krijg je ook weer verliezen van.

Wat je zoekt is dus een balans: moet je heel veel energie vervoeren gooi je de spanning omhoog tijdens het transport, zodat de stroom laag kan blijven. Denk aan hoogspanningskabels met 230.000 of 380.000 volt. Om die energie weer nuttig en veilig in te zetten breng je hem weer omlaag. Eerst naar 230 volt in je contactdozen, en naar nog lagere spanningen (en uiteindelijk van AC naar DC, wat ook nog een verhaal op zich is) om uiteindelijk een accu te laden die in dit voorbeeld kennelijk tussen de 4,2 en 4,35 volt nodig heeft. (Voor accu's met een andere chemische samenstelling is die spanning anders; we hebben jarenlang gewerkt met accu's van (per cel) 1,2 volt waarbij de laadspanning daar maar iets boven lag.

Door tussendoor met bijvoorbeeld 20 volt te werken kun je dus toch veel energie van 'het ding in het stopcontact' naar je telefoon brengen zonder last te hebben van hoge stromen; net voor de accu zelf wordt die hoge spanning en (relatief) lage stroom dus weer omgezet naar nuttige lading, waarbij ondertussen actieve metingen plaatsvinden om dat hele proces optimaal te houden.

Ik hoop dat dit e.e.a. een beetje duidelijker maakt.
Kijk naar je eigen voorbeeld:
Regulier: 10W = 5V * 2A
OnePlus: 20W = 5V * 4A

Daar blijft de spanning (V) gelijk, maar neemt de stroom (A) toe waardoor het totale vermogen (W) dat je accu in gaat toe neemt. Kennelijk kan de accu niet meer spanning aan, maar is het wel mogelijk om met meer stroom te laden. De warmteontwikkeling is meer gekoppeld aan het totale laadvermogen (W) en de regeling van het laadcircuit in de mobiel dan van enkel de spanning of stroom.
Ja dat begrijp ik.
Of je nou 5 volt of 100 volt hebt, uiteindelijk is de spanning/stroom naar de accu ALTIJD hetzelfde
Daar reageerde ik op met het voorbeeld. Gezien hij zei dat de stroom(ampere) altijd hetzelfde is.

Maar volgens mij moet de spanning inderdaad dus altijd hetzelfde zijn(~4.3 volt) maar dan vraag ik me nog steeds af hoe de Qualcomm quick charge werkt.

Regulier 10W=5V*2A
Qualc QC 18W=9V *2A

Aangezien hier alleen het voltage veranderd wat de accu blijkbaar sowieso niet aankan maar toch gaat het een stuk sneller.

In ieder geval genoeg Google voer voor mij.
QuickCharge zal die 9V*2A dan dus in het toestel omzetten naar iets van 4,3V * 4,17A.
Klinkt ontzettend logisch. En gezien Oppo/Oneplus de Volt dus in de oplader al omzet scheelt dat de hitte.
8)7
Van 0% tot (ongeveer) 80% wordt een accu opgeladen met constant current. De oplader is dan een stroombron, geen spanningsbron.

Daarna heb je "druppel laden", de accu wordt opgeladen met constant voltage, de oplader is een spanningsbron. Naarmate de accu dichterbij de 100% komt, neemt de stroom (in ampere) door de accu af.

Al die verschillende fast-charge marketingsnamen zijn eigenlijk hetzelfde. Ze laden sneller op door meer vermogen (in Watt) door de kabel te jagen, om met meer stroom (ampere) de accu op te laden. Meer vermogen = meer ampere of meer volt.

Elke accu heeft een ESR weerstand. Warmteontwikkeling = stroom * stroom * weerstand. Als je dus 2x sneller laad, is de warmteontwikkeling 4x hoger. Daarom maakt snelladen de accu warmer.
Een batterij met "1 coulomb aan current" opladen is onzin. De de "C" in C-rating staat, alhoewel het wel hetzelfde symbool is, niet voor de "C" van "coulomb".
Heb je ook meer info hierover? Want om ergens meer stroom door te jassen moet de spanning normaliter omhoog. Of ze moeten speciale accu’s hebben. Je kunt niet door een truukje toe te passen meer ampère in dezefde accu pompen zonder de spanning te verhogen.
Wat? Meer ampere in dezelfde accu door de spanning te verhogen?
Even heel bot; Stroom en Spanning zijn twee totáál verschillende dingen; jij bedoelt waarschijnlijk (m)Ah wat altijd de maximale totale stroomafgifte gedurende een uur op de spanning is... dat verandert echter niet bij een wijziging van de batterijspanning.
De enige manieren om een spanning op te hogen zijn dan ook;
- wisselen van celchemie
- andere celconfiguratie binnen de batterij
Maar die beiden hebben niet zondermeer één bepaald effect op de totale duur (sterker nog; een heleboel andere vormen van celchemie bieden direct al een lager wattuur per volume, vergeleken met li-on; hetgene waar je, denk ik, daadwerkelijk op doelt).

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 31 oktober 2018 21:47]

Je moet wel de berichtjes ervoor goed lezen. Dit ging over laden, niet over ontladen. En ik weet heel goed waar ik heb over heb.
Laden gaat altijd met een hogere voltage dan de cel afgeeft. En hoe hoger de voltage, des te sneller laad de accu op. Natuurlijk zit daar een grens aan, anders blaas je de accu op.
Je doelt op de laadspanning die inderdaad hoger moet zijn dan de rustspanning van een cel, maar het verder ophogen van die spanning dan de normale laadspanning is eigenlijk *nooit* de bedoeling omdat je dan het chemische proces voor een deel zal slopen, op een behoorlijk vergelijkbare wijze aan het effect van een diep-ontladen tractiebatterij (sulfateren). De accu zal niet meteen in de fik vliegen, dat zou pas gebeuren als dóór de effecten een interne sluiting optreedt.

De daadwerkelijke oplossing is het veranderen van de eigen weerstand van de batterij; een niet bepaald makkelijke opgave eigenlijk, maar dat is de daadwerkelijke factor die de laadstroom bepaalt aan de hand van je laadspanning; het gaat zelfs hand in hand met zelfontlading (het verlagen van de interne weerstand heeft vaak als direct gevolg dat die batterij sneller zal zelfontladen).

Er is nog een ander nadeel te benoemen; we willen allemaal wel erg graag op USB laden en gelukkig hebben de meeste li-on cellen rustspanningen op 3,7 tot 3,9 volt en worden vaak prima geladen tussen 4,2 tot 4,5 volt; dat zijn keiharde eigenschappen van de batterijen en als je daar wel van afwijkt zal je cel alleen sneller stuk gaan (is dus eigenlijk ook geen oplossing), als we richting batterijen zouden bewegen met een hogere laadspanning zou vervolgens het laadcircuit weer buckboost-conversie toe moeten passen om hoog genoeg te komen tot de laadspanning; absoluut onpraktisch en je verliest daar weer wat efficientie (verhoogt warmteopbrengst).
Waarom dit verhaal? Dit was niet het punt. Zoals ik zei: ik weet wel waar ik het over heb, en ik weet dit allemaal wel.

Als je goed gelezen had, (wel handig als je je in een discussie mengt), zag je dat het begon met iemand zei dat sneller geladen werd door de stroom te verhogen en niet de spanning. Ik probeerde uit te leggen dat dat niet kan.

Als je met meer stroom wilt laden kan dat alleen met meer spanning: of zoals je zelf al zegt: de interne weerstand van de accu aanpassen, iets wat niet zomaar kan.

Ik snap wel dat je er geen 10volt op kunt zetten, maar dat was helemaal niet het punt waar het om ging.
En zoals ik je daar dus probeer uit te leggen; dat kan dus ook niet zonder de accu vanaf dat moment al te gaan slopen en is zodoende niet als oplossing te omschrijven. De laadspanning is al de ideale laadspanning, daar van afwijken haalt de levensduur van de accu onderuit.

Dus ook wat dat betreft; je pompt meer joules in de batterij, maar die haal je d'r écht niet meer uit.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 1 november 2018 15:22]

Zucht, zoals ik voor de zoveelste keer zeg: dat snap ik wel!
Dat was het punt niet! Daar ging het helemaal niet over!

Het punt was dat je niet de laadstroom door een accu kunt verhogen zonder de spanning te verhogen. Iemand beweerde dat dat kon. En ik zei dat dat niet kan zonder de spanning de verhogen.

Dat een accu geen hoge spanning aan kan doet er even niet toe voor dit verhaal. Je maakt er meer van dan wat het is.
Spanning gaat bij de nieuwe Super VOOC volgens mij ook omhoog. Maar dan pompen ze een batterij van 3700mah vol in een half uur ofzo. Je moet inderdaad end-to-end compatible zijn. Dus batterij/phone/kabel/charger.

Er zijn een aantal artikelen op reddit gepost over deze techniek. Zit nu niet achter mijn laptop maar als je googled op "VOOC charging" of "DASH Charging" dan zijn er wel een paar artikelen die het uitleggen en comparen.
De vraag is alleen in welke mate.

5% per jaar zou ik bijv acceptabel vinden met snel laden, maar 20% is net ff te veel ;)
Jeetje, ik heb een aardige discussie ontketend met mijn vraag aan @brammeijer :).

Mijn situatie wijkt wel af van de zijne; 's nachts laad ik mijn iPhone X draadloos op met dit 5w ladertje van Belkin en overdag komt het wel eens voor dat 'ie aan een Lightning-kabel gaat die prik krijgt van een iPad-lader, afgewisseld met mijn CarPlay-autoradio en op werk hang ik hem ook wel eens aan mijn MacBook Pro. De enige lader die echt "uitschiet" qua capaciteit is die van de iPad, maar de productpagina zegt nota bene het volgende...
Als je iPhone, iPad of iPod met Lightning-connector niet is aangesloten op een computer, bijvoorbeeld thuis of onderweg, kun je die met deze compacte en handige USB-lichtnetadapter opladen.
I am confused :)

[Reactie gewijzigd door Jermaine op 31 oktober 2018 20:01]

Misschien snap ik 'grap' niet, maar wat is daaraan confusing?
Er zit geen grap in deze reply verwerkt, eerder verwarring. Zoals aangegeven schrik ik nogal van de resultaten van de batterychecks van mijn toestel bij normaal gebruik en normaal laden met nota bene hardware van Apple zelf (op die Pioneer autoradio na dan); het wijkt amper af van wat @brammeijer met zijn toestel doet, maar de batterychecks wijken wel enorm af terwijl mijn toestel enkele weken jonger is.
Een telefoon laadt ook niet op tot de 100%. in TWRP is dat ook te zien dat hij 90% zit. En als je telefoon op 20% zit moet je hem eigenlijk laden. En zelfs als je hem "leeg laat lopen"is hij nog steeds niet helemaal leeg.
Wat opvalt: Al die YouTube-recensenten die stomverbaasd zijn dat Apple geen snellader in de doos doet bij de iPhone kunnen dit blijkbaar niet bedenken terwijl het toch vaak genoeg gezegd wordt.

Het lijkt me logisch waarom Apple geen snellader erbij doet: Dat scheelt een berg ontevreden klanten die anders elke dag hun snellader gebruiken en hun batterij veel sneller op de knieën krijgen. Niet in een paar maanden of zo natuurlijk maar na een jaar of drie vier ga je dat verschil echt wel merken. (Ik deed zes jaar met mijn vorige iPhone)
Zelf stel ik eigenlijk meer vragen bij het bestaan van vormen van QuickCharge die het onderuithalen van batterijleefduur als acceptabel lijken te nemen. ;)
Tussen 50 en 70 is vrij lastig als de telefoon een dag mee moet... Ik hou mijn note tussen de 80 en 30 ongeveer. Dat is namelijk ook prima. Grootste boosdoener is inderdaad hitte. Een accu op 100% die wordt opgeslagen voor een jaar bij 25 graden celcius verliest 20% capaciteit. De zelfde omstandigheden maar dan op 0 graden Celsius maar 6% capaciteitsverlies.

Bij een half volle accu is het bij 25 graden 4% en bij 0 graden 2%

Veel games spelen waar je telefoon erg warm van wordt is nog slechter. Ik weet niet hoe warm een telefoon intern wordt. Maar bij 60 graden raakt een half volle accu na een jaar 25% kwijt.

[Reactie gewijzigd door sygys op 1 november 2018 15:35]

Is dit dan alleen op iphones een probleem?, dan zou elke telefoon dit probleem krijgen toch?
Alleen apple verteld en geeft ons nu info over de accu

Ik kan me niet voorstellen dat die quickcharge 3.0 goed is voor je accu
Die telefoons hebben dan toch veel eerder dat ze geen piek prestaties meer leveren?
Moderne accus zoals die in de OnePlus (en ik geloof ook Samsung en Pixel toestellen) gestopt worden hebben met de huidige technieken in zo'n weinige mate last van snelladen dat de accucapaciteit pas echt zorgelijk afneemd nadat je al lang een nieuwe telefoon hebt...

De accu's van veel high-end telefoons tegenwoordig kan je elke dag snelladen (met 3 tot 4 ampére op 5 volt) waarbij de accu bijna zijn volledige capaciteit blijft behouden tot op zijn minst een leeftijd van 3 jaar, waarna je pas echt verschil begint te merken in accuduur zodat het zorgelijk word (denk hierbij ana het niet meer doorkomen van een dag normaal gebruik) na 5 jaar.

Nou verschild het natuurlijk wel pér geval maar de accutechniek is verder gevorderd dan velen merken. Budgedtelefoons zoals sommige Xiaomi's hebben wel snelladen maar minder geavanceerde accu's en daar merk je zeker na 3 jaar dat je accu aanzienlijk achteruit is gegaan.

De techniek is er, accu's kunnen tegenwoordig heel wat hebben voor je krachtdegradatie ziet maar helaas zit het nog niet in elke telefoon.

Ik ben nog altijd verbaasd hoe Apple zo veel geld vraagt voor hun telefoons zonder zulke geavanceerde accu's te leveren, die naar eigen zeggen de piekbelasting niet meer aan zouden kunnen na een tijdje.
(of in de speculatiemodus waarvoor ik geen bronnen heb: is dit gewoon een truukje om oudere apparaten langzamer te maken om de verkoop te bevorderen? Deze speculatie versterkt bij mij o.a. door de zin De iPhone X en 8 zouden volgens een eerdere verklaring door hun nieuwere hardware geen last hebben van dit probleem, wat lijkt op eerst zeggen dat alles OK is met de nieuwste toestellen, maar zodra er weer een betere op de markt is ineens laten lijken alsof de 8 en X toch wel oud zijn en je dus de nieuwe maar moet kopen)

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 31 oktober 2018 18:49]

Al dat opladen wordt mede mogelijk gemaakt door Power Delivery controller. Een speciale chip die ervoor zorgt hoeveel Volt en Ampere er gebruikt mag worden om de accu op te laden. De Accu zelf is gewoon een ding met chemicalien en cellen enzo.

Uit mijn hoofd weet ik dat er één telefoon is, die twee accu's heeft waardoor binnen een 45 minuten vol zit.
Alleen ik ben de naam even kwijt. (XAOMI, MEIZU of HUAWEI?)

Op een gegeven moment moet je de recources wel een stukje terug brengen om de piek spanning daarmee te minderen. Een laptop, elektrische auto en jij zelf doet dat ook.

https://support.apple.com/en-us/HT208387

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 31 oktober 2018 21:31]

Het is en blijft toch allemaal de zelfde accu techniek?
Echt niet ... Er zit wel degelijk kwaliteits verschil tussen. En tot niet zo lang geleden had Apple bijxonder matige accu's voor het segment waarin ze verkeerden.
Heeft allemaal met kosten te maken.
Halve internet staat er vol mee.
Maar als jij als fabrikant een software truc moet toepassen en het toestel na 1 jaar na aanschaf al gaat vertragen teneinde accu issues te maskeren en dit te ontkennen om later dit schoorvoetend toe te geven dan zegt dat genoeg.
Accu's waren gewoon ruk en zijn nooit maar dan ook nooit de pluspunten van een iPhone geweest.
Het zoeken naar een lader gedurende de dag is meer een religie dan wat anders geweest de afgelopen 10 jaar.
Waar moet ik op zoeken om hier iets over te vinden? Ik kan niet echt iets vinden wat in gaat op de achterliggende accu/techniek qua vergelijking tussen merken.
Klopt, want snelladen resulteert in hogere temperaturen in de batterij (dus snellere slijtage) maar het hangt als het goed is ook af van de fabrikant, hoe hun het snelladen geregeld hebben. Mijn Moto G5s had een snellader erbij die 3A doet dacht ik. De accu werd enorm warm tijdens het laden. Ik heb dat een paar keer gedaan, daarna met een 1A lader (chromecast) en dan was hij vrijwel koud maar duurde het laden mij wat te lang. Nu een mooie compromis, een 2.1 A lader van Belkin, hij laad op prima snelheid op en de accu wordt belange na niet zo warm als met die 3A turbolader.
Anoniem: 474132
@Andros31 oktober 2018 19:34
Snelladen is overbodig en af te raden imho, langzaamladen op het nachtkastje is snel zat (volle batterij de volgende ochtend) en het voorkomt overbodige batterijschade.
Ik word er al moe van als ik het lees, doe mij maar snelladen tegen dat de accu crappy is heb ik toch vaak alweer een nieuwe telefoon.
Correct. Langzaam laden heeft een veel beter effect dan snelladen. Ik gebruik soms een 0.2A 5V lader ipv 0.5A 5V lader. Dat duurt tegend lang maar ik heb het idee dat de telefoon het veel langer uit zal houden.
Ik heb sinds juni een 8 plus, en zit nu aan 95%..
Ik laad op met de officiele Apple kabel & blokje (of soms via een powerbank of in de wagen) en wat jij schrijft over die li-ion, ik doe dat ook. Vaak gaat die aan de lader bij 25% en gaat die er weer af bij 90%.
Ik heb tot nu nog maar twee maal tot 100% laten opladen.
Elke maand heb ik precies een percentage minder.
Ik heb hen een keertje leeg laten lopen, deed nog erg lang op 1%. soms moet die indicatie gereset worden, dat kan door hem een keer leeg te laten lopen. De accu zorgt er zelf wel voor dat ie niet te ver ontlaad.

Mijn 3 jaar oude iphone 6s zit op 86%. 36 maand, 14% gedaald. Elke nacht aan de lader, 10-40% lading op dat moment. 's morgens dus op 100%
Daar heb ik ook al eens aan gedacht om dat te doen.. Eens een game installeren en savonds bij tv de batterij eens leegspelen. Weet vanavond wat te doen ;)
Mijn Iphone SE van de lente in 2016 zit nog op 91%, hing hem bijna 2 jaar aan de gewone iphone oplader en sinds een half jaar gaat die elke avond aan mijn krachtigere ipad (2018) lader, lekker door tot 100%. Dat jouwn accu al naar 90% gedropt is lijkt me dus wel heel extreem, misschien eens bij apple navragen?

Het lijkt mij niet dat het zoveel zou verschillen tussen modellen.
Achja, er zit gewoon erg veel verschil in de verschillende batterijen.
Mijn vorige 6s was binnen 2 jaar terug gezakt naar 83% en kon al een half jaar geen piek belasting meer aan.
Nu een XS, ben benieuwd hoe het daar mee zal vergaan.

Enerzijds goed dat Apple dit inzicht (eindelijk) geeft, anderzijds bizar dat een dergelijk duur product binnen een paar jaar dermate verslechtert...
Je heb het over een slijtend deel van het product. Nieuwe accu erin en er is niets aan het product verslechterd.

Koop je een dure auto, slijten de banden, moet toch niet gekker worden! en die ruitenwissers slijten ook, en steeds maar die filters vervangen.... dat veranderd niet met de prijs van een auto.
Maar als je banden met 10.000 km vervangen moeten worden, dan mag je daar best over klagen.
En Apple doet zijn best om het vervangen van slijtende onderdelen van hun producten onmogelijk te maken.
Newsflash:
Banden van snelle (dure) auto’s slijten sneller.
Formule 1 banden houden het nog niet eens een wedstrijd uit.

Banden van een Ferrari zouden best maar eens 10.000 km mee kunnen gaan, afhankelijk van je rijstijl.


En Apple doet niet zijn best om het onmogelijk te maken. Apple doet zijn best om het onmogelijk te maken om niet gekwalificeerde mensen het te laten doen. Wel handig als je wilt dat je telefoon nog waterdicht blijft.
En tegenwoordig is accu vervangen bij Apple flink goedkoper geworden. Niet eens reden om het ergens anders te laten doen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 1 november 2018 18:34]

De iPhone SE laad niet sneller met een iPad oplader dan met een iPhone oplader. Beide 5V en 1A. Wel kunnen de 5S & SE iets meer stroom trekken door de kabel dan de oudere iPhones. Hierdoor zal gelijktijdig gebruiken van de iPhone tijdens het opladen, niet tot langere laadtijd leiden.
Een iPad lader is 2,1 ampère en laadt dus 5v*2,1 net boven de 10watt. Een iPhone lader is maar 1 ampère en laadt dus met 5watt. Vraag me af waar je dat vandaan hebt?
De iPhone SE stopt niet meer in de batterij dan 5V 1A. Ook al zou je 'm op een MacBook Pro USB-C oplader (87W) met een usb-c naar lightning kabel aansluiten. De batterij wordt er niet sneller mee geladen.

Test: https://youtu.be/H87u6XYimR8
En toch zitten de iPhones die ik gehad heb met een iPad lader duidelijk sneller aan de 100%, daar verandert dat filmpje niks aan. Tig andere sites beweren ook het tegendeel
Over welke iphones heb je het?
Nieuwere iphones kunnen sneller laden, ik dacht 7,5 watt i.p.v. 5 watt. Oudere iphones (zoals de SE) echter niet.
Als je je acculading niet onder de 30% en boven de 85% laat komen, dan scheelt dat heel erg aan slijtage. Dat is helaas een eigenschap van het type batterij.
Correct, echter waar je geen rekening mee gehouden hebt is welke marge Apple nog hanteert. Wanneer je iPhone 1% aangeeft dan zit er nog veel meer in de batterij. Ook laat een iPhone niet op tot 100%.
Haha, nou het werkt dus inderdaad!
Mijne is ook vanaf release met 98%
Mijn iPhone X zit ook nog op 97% na intensief gebruik. Ik laad 'm dagelijks op met een 2.1A adapter via 'n kabel of een 7,5W draadloze oplader.
Same here, alleen laad ik bijna exclusief draadloos (auto en bureau). Het verhaal was dat dat ook slecht zou zijn want hitte. Ik denk dat het vooral geluk/pech is wat de kwaliteit van je batterij bepaald.
Mijne is ook 98%, X uit Februari.
Hier ook 93% sinds release... Gaat wel snel. In nog geen jaar tijd bijna 10% weg.
Ik heb de X ook vanaf de releasedag, en bij mij staat de batterij conditie op 93%. Laad hem elke avond op naar 100% ongeacht hoe vol de batterij nog is voor het slapen gaan. Ik gebruik alleen de meegeleverde accu dus geen snellader. Elke dag houd ik de volgende spellen bij, clash royal en Injustice league 2.

Moet wel zeggen mss is er iets met de update gebeurd, want nog geen maand geleden stond de batterij conditie nog op 98%.

[Reactie gewijzigd door chizzle01 op 31 oktober 2018 19:30]

Hier ook maar 91% meer, wordt hoofdzakelijk draadloos opgeladen, 1x per dag.
Ik heb een iPhone 6 nu zo’n 2 jaar in gebruik en die zit op 93% ....
Mijn 8 plus vanaf december en nog 95%
Mijn 8+ van nu een jaar oud staat op 98% Health.
Opladen doe ik altijd snachts met een draadloze lader.
Mijn 8 zit zelfs al op 86% :(
Mijn ervaring is dat de batterij eerst absurd snel slechter wordt en dat het daarna redelijk stabiel blijft.

Mijn iPhone 6S Plus van twee jaar oud zat binnen een half jaar onder de 90% (gemeten met coconut battery), maar heeft nog 87% nu.
Dat is echt heel goed! Mijne is van april en heeft nu 95% capaciteit.
Hier ook een iPhone X met 98% sinds release. Maar vanaf iOS 12 random reboots... net bijgewerkt naar 12.1 ben benieuwd of dit mijn probleem dan verhelpt
Zet terug naar fabrieksinstellingen. Als je dan nog steeds problemen hebt, retour Apple.
Stabiliteit is sinds IOS12 ook bij mij een probleem. Apps die crashen, functies die niet lekker werken, 10 keer moeten sliden voor hij op "opnemen" reageert.
96% en heb hem ook sinds release.
Mijn X is van januari. Batt staat nu op 94%. Altijd de originele trage oplader gebruikt maar sinds enkele maanden laad ik draadloos op. Scheelt dat ook in slijtage?
De accu van mijn 8 Plus zit op 90%, heb hem ook sinds release. Weet niet hoe accuraat deze meting precies is, want de 8 Plus van een kennis van mij (Die hem tegelijk met mij had gekocht) zit nog steeds op 100%...
Mijn 8+ heb ik sinds de release en zit op 88%.
Ik ga nog langs Apple dit jaar om de accu te laten vervangen. Kosten tot het eind van dit jaar 29 euro.
Ik heb een SE sinds release (29 maart 2016) en dit zit nog op 87%. :)
Hier ook sinds release en zelfs nog 100%.
Ik heb de X sinds release en heb nog maar 91%. Zal dat te maken hebben met het vaak snelladen via iPad lader en vaak draadloos laden waarbij meer warmte ontstaat?
Fatsoenlijke draadloze lader kopen, de mijne wordt de telefoon helemaal niet warmer, terwijl m'n autohouder inclusief draadloze lader wel warmer wordt
Ik heb er een van de Ikea, die zijn toch wel aardig? Maar ik meende dat door de verliezen van draadloos lader sowieso meer warmte ontstaat.
Geen idee, die van mij is een goedkope van Xiaomi. Telefoon is gewoon koud aan als ik die gebruik... Blij mee
Zit op 97% met me 7 plus ook sinds release
Mijne 99%, dag 2 heb ik meestal nog tussen de 20 en 40% over en dan gaat hij heel de nacht aan de oplader.
Ik heb een iPhone 8, 256, waar ik vorig jaar 979 euro voor heb betaald en hij zit nu al op 86%. Not amused!
Dan heb je em nog niet veel gebruikt zeker, als je accu nog op 98% staat. ;)
Batterijconditie is niet meer Beta, en je kunt niet klikken op Piekprestaties.
je batterij ondersteund momenteel normale piekprestaties
Dit op 6 t/m 8 hier in huis.
Bij mij zegt ie toch echt ‘ondersteunt’ :)
Leuke functie, maar het voelt aan als mosterd na de maaltijd.
Ze kunnen je beter de optie geven of je de batterij naar 100% (4.2 Volt) of naar bijvoorbeeld 80% (4.05) wil laden, als je max 80% laad gaat je accu al snel 2 tot 3 keer zo lang mee voordat er degradatie ontstaat.
Zo heb ik mijn Android telefoon (met root, anders kan het niet) ingesteld dat de batterij tot max 80% geladen word.
https://batteryuniversity...g_lithium_based_batteries
https://i.imgur.com/GDelYv3.png

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 31 oktober 2018 18:54]

iPhone X, iPhone 8 Plus en iPhone 8. Die hadden die functie tot nu toe niet.

Was er wel degelijk al op deze toestellen echter in BETA
Wat een geweldige 'functie' zeg... Hoe kan het dat er geen andere smartphones zijn die hier last van hebben?
Apple heeft kleine accu's in hun telefoons met een cpu die een bovengemiddeld piekvermogen vraagt. Hierdoor hebben iphones hier eerder last van dan androids.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 31 oktober 2018 19:14]

Anoniem: 343919
@unreal031 oktober 2018 19:48
Wie zegt dat andere telefoons er geen last van hebben? Volgens mij zakt daar de accu net zo hard als bij iPhones
Er zijn miljoenen mensen op deze planeet die een spontaan uitvallende Android telefoon hebben of gehad hebben, waarschijnlijk meer dan iPhone bezitters met het zelfde probleem aangezien 80% van de verkochten telefoons een Android telefoon is en een groot deel van die telefoons budget- tot middenprijstelefoons zijn. Ik heb in ieder geval zelf genoeg spontaan uitvallende telefoons gehad (zelfs een Nokia koelkast die uit viel bij 80% bij een binnenkomend gesprek terwijl hij wel dagen standby kon) dat niemand mij wijs kan maken dat dit speciaal Apple is.

Wat wel zo is is dat bij de prijzen die Apple vraagt gecombineerd met alle aandacht voor het merk je zoiets sneller leest op Tweakers dan bij een BLU BLA-3 telefoon uit de grabbelbak van het Kruidvat. Of zelfs bij vlaggenschepen van HTC (trust me).
Anoniem: 310408
@unreal031 oktober 2018 19:15
Elke smartphone zal problemen hebben als de accu de spanning niet hoog genoeg kunnen houden. Als jij denkt dat dit alleen een Apple probleem is, prima. Ik vind het juist goed dat Apple daar eerlijk en open over is en een optie heeft om de telefoon ook te kunnen gebruiken als de accu erg gedegradeerd is.
Goed? ene kant wel, andere kant heeft hetzelfde bedrijf ook in het verleden kritiek gekregen over het verlagen van de snelheid van iphones doordat de accu minder werd zonder dit hun klanten in te lichten: nieuws: Maker Geekbench: veel exemplaren iPhone 6s zijn lager gaan scoren
Eerlijk over is? Na maanden geruchten heeft het bedrijf het onder zeer hoge druk toegegeven. Vergeet dat alsjeblieft niet, Apple is absoluut geen heilig boontje. Hoop dat mensen dat bedenken voor ze een +2 geven. Ik heb al jaren telefoons van allerlei merken en nog nooit iets gemerkt van dit Apple 'probleem' met telefoons die uitvallen door de accu.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 31 oktober 2018 20:02]

Onzin andere hebben daar ook last van, genoeg merken die spontaan bij me uitvielen.. Hoge bomen vangen veel wind, dus Samsung en Apple krijgen gelijk bakken kritiek... Niemand die hier ff zegt dat je die functie gewoon uit kan schakelen, en daar krijg je gewoon een melding van tegenwoordig.. Maar het zijn altijd dezelfde namen hier die het helemaal opblazen, puur om te bashen. Jammer ipv een inhoudelijke discussie
Niet elke Android telefoon hapert en schokt vanaf dag 1. Mijn Note 9 heeft nergens last van.
Dat is niet waar, alle merken hebben er last van als de accu slijt en is geen Apple specifiek probleem. Dat is hier uitgebreid aan je uitgelegd inclusief tig voorbeelden, maar je wilde het niet lezen omdat het antwoord je niet goed uitkwam: WhatsappHack in 'nieuws: Apple en Samsung in Italië beboet voor slechter make...

Raar dat je nu weer overnieuw begint terwijl je een zeer gedetailleerde uitleg is verstrekt. Is dat om te flamen, of...? Ik ga de discussie sowieso niet opnieuw voeren overigens, dat is daar al afgehandeld. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 31 oktober 2018 18:41]

Feit is wel dat iphones kleinere accus hebben en waarschijnlijk ook een cpu die meer piekvermogen vraagt. Daardoor hebben iphones meer en eerder last van dit probleem dan androids.
Dat meen je toch niet echt? 8)7
Google zelf even anders...
https://thedroidguy.com/2...el-erratic-issues-1076196
https://www.technipages.c...-android-randomly-restart

Plus nog 6000 resultaten van battery / reboots problems Samsung / Android. En dan mag je hopen dat ze niet in de fik vliegen of dat je ooit nog een update krijgt...

[Reactie gewijzigd door Optelsommetje op 31 oktober 2018 19:36]

Optelsommetje, Eigenlijk niet op reageren. Alle telefoons hebben dezelfde problemen, de ene wat eerder dan de ander, waar gewoon gebruik of geluk ten grondslag aan ligt. 100% Apple probleem, wat een grap
Problem 2: Galaxy S6 edge randomly reboots, keeps bootlooping, battery level is erratic. Tja. Lees de talloze voorbeelden.
Die had wel ernstige problemen maar volgens mij waren dat geen vastlopers en spontane reboots.
Nee, die brandden gewoon af in je broekzak.
Androids flikkeren ook rond 10 a 15% uit als de accu te gaar is na een paar jaar. Dit is gewoon inherent aan de huidige Lithium Ion batterijen die gebruikt worden.
Apple ging toch bij veel hogere percentages al 'op zwart'? Klinkt alsof ze ontkoppelcondensatoren zijn vergeten. Of de voeding niet kan terugschakelen als het even tegen zit.
Semi off-topic: AMD heeft dynamische terugclock als de spanning op een CPU even inzakt. Heel kort, want in een microseconde kan de spanning alweer goed zijn. Edit: zie https://www.realworldtech.com/steamroller-clocking/

[Reactie gewijzigd door sympa op 31 oktober 2018 20:32]

Android telefoons hebben dit net zo goed, onlangs accu vervangen in mijn Mate 8, omdat deze uitviel zodra de telefoon wat meer vroeg dan de accu kon leveren, denk aan starten van de camera app bijvoorbeeld, viel deze gewoon simpelweg uit.

Of de accu nog 80% of 15% capaciteit heeft maakt niet uit, hij moet te veel leveren en de telefoon valt uit.

Nieuwe accu a €20,- lost dit direct op, kortom, Apple, Samsung, Huawei, het maakt helemaal niks uit, alle accu's slijten en kunnen problemen opleveren.

[Reactie gewijzigd door Eximius op 1 november 2018 07:49]

Ja jij bent de benchmark van alle Samsungs in de wereld.
Ligt het aan mij of begint de hoeveelheid Apple nieuws op tweakers echt een beetje uit de hand te lopen. Iedere Apple scheet krijgt een nieuwsitempje met veelal vooral de mededeling wat het kost. Graag tweakers nieuws op tweakers.
Omdat Apple nou eenmaal een invloedrijk bedrijf is, en er momenteel wat Apple Events zijn waar nieuws gepresenteerd wordt.
Kijk naar het aantal reacties bij een Apple item en je hebt je antwoord :)
Moet je kijken op nu.nl. Daar is het nog veel erger.
huh, dat is al lang zo.
Kijk eens naar de reacties op Apple nieuws. die is vaak vele malen hoger dan op ander nieuws.
We vragen er dus zelf om. En dat levert ook weer reclame inkomsten op.

We doen het helemaal zelf, jij werkt er ook aan mee met deze reactie :)
Bij mij zit de X vanaf releas nu op 93%
Gewoon batterij tussen 30 en 85% laten en klaar is kees.

Dan na 3 jaar eens een nieuw batterijtje erin schroeven...
3 jaar onderweg met iphone 6s. Elke nacht tot 100% opgeladen, van 0% to 40%. ik doe er niet zuinig mee.
conditie is nu 86%.
Ugh die accus van apple zijn gwn slecht en klein, wegens het dood gaan van mn p10 lite mn vaders 2 jaar oude 6s in gebruik moeten nemen, altijd opgelade met standard lader geen rare dingen mee gedaan en na 2 jaar nog maar 80% max accu dus van 1750 naar 1400 mah gegaan, mn p10 lite is in 2 jaar van 100% van 3200mah naar 98% gegaan..... overegens kan de accu nog prima de piek aan volgens ios

[Reactie gewijzigd door JustWesol op 1 november 2018 17:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee