Apple maakt vervangen accu van iPhones goedkoper

Apple maakt het vervangen van accu's van iPhones vanaf de iPhone 6 goedkoper. Het bedrijf biedt zijn excuses aan klanten aan voor het vertragen van iPhones met oudere accu's en het niet communiceren van deze praktijk.

Apple verlaagt de prijs van het vervangen van een accu met 50 dollar: wie zijn accu moest vervangen buiten de garantie om, moest tot nu toe 79 dollar betalen, maar vanaf eind januari 2018 tot december 2018 rekent Apple daar 29 dollar voor. Het gaat uitsluitend om iPhone 6-modellen of latere versies van de smartphone. Apple belooft snel met meer details over het aanbod te komen.

Daarnaast brengt het bedrijf begin 2018 een iOS-update uit die inzicht geeft in de conditie van de accu, zodat gebruikers zelf kunnen zien in hoeverre de staat van de accu van invloed is op de prestaties van hun toestel.

Verder biedt Apple zijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop het met de accudegradatie is omgegaan. Volgens het bedrijf is het nooit zijn bedoeling geweest om met opzet de levensduur van een Apple-product te verkorten of de gebruikerservaring te verslechteren om upgrades af te dwingen.

Apple legt nog eens uit dat laden en gebruik van invloed is op de effectiviteit van de accu en dat pieken in de energievraag door het toestel tot onverwacht afsluiten van de smartphone kunnen leiden als de accu chemisch verouderd is. Het bedrijf heeft een supportpagina over de combinatie van accu's en prestaties online gezet.

Om onverwacht afsluiten van de iPhone te voorkomen, voegde Apple een jaar geleden een functie aan iOS 10.2.1 toe, waarbij het OS de prestaties verlaagde van de iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus en SE. Recent werd die update ook naar de iPhone 7 en 7 Plus gebracht. Apple communiceerde deze functie niet. Toen eerder deze maand met cijfers aangetoond werd dat oudere iPhones trager werkten, ontstond ophef, vooral omdat met nieuwe accu's de prestaties weer op peil kwamen.

Twee weken geleden bevestigde Apple de prestaties aangepast te hebben, toen nog zonder excuses aan te bieden of maatregelen aan te kondigen. Consumentenorganisaties riepen Apple daarna op om alle oude accu's te vervangen en klanten klaagden het bedrijf aan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-12-2017 • 08:58

898 Linkedin

Submitter: T-Junkie

Lees meer

Reacties (898)

898
699
299
31
1
200
Wijzig sortering
Voor al die mensen die de standaard copy/paste reactie 'wat netjes van Apple!' hanteren:
Dit is gewoon een simpel geval van damage control. Weer wat goodwill kweken en de schade herstellen die ze hebben opgelopen door te zwijgen over de teruglopende performance.
Het geringe verlies wat ze maken met het goedkoop vervangen van de accu's is natuurlijk niets voor een bedrijf als Apple.

Edit: Als wij als consument de boel zo blijven 'goedpraten', dan zullen bedrijven in de toekomst steeds maar weg blijven komen met dit soort acties.
De enige manier om te voorkomen dat je als consument wordt bedonderd (en dit specifieke Apple geval is dan slechts een voorbeeld) is om dit niet langer te pikken. Laat een bedrijf de pijn maar voelen. Er zullen genoeg mogelijkheden zijn om een bedrijf voor dit soort acties te straffen.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 29 december 2017 09:30]

Allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar die damage wordt gecreeerd om 2 redenen:

1) Apple had netjes moeten communiceren dat ze de snelheid terugschroeven om zo te zorgen dat de iPhone niet uitvalt, indien dat dus gebeurde. Niet netjes van ze, maar oke. Niemand in de praktijk heeft waarschijnlijk ondervonden dat zijn telefoon opeens zoveel trager is geweest omdat dat dus gewoon niet merkbaar is. Ik heb zelf nog een iPhone 6s liggen die mijn vader nu gebruikt, niets aan de hand, en die is echt wel intensief gebruikt de afgelopen 2 jaar.

2) De hele media, fora en kranten gaan los dat het zo schandelig is en blablabla. De een hoort wat roepen, de ander roept het net iets harder, en ga zo maar door. Dat, terwijl er eigenlijk weinig aan de hand was. Er zijn enkele partijen geweest die het hebben getest en hier netjes een rapport van hebben uitgebracht, en de media laat het lekker ontploffen. Ja, dan krijg je damage, maar wel in de zin van een opgeblazen verhaal waarvan de meeste partijen niet eens weten hoe het nou eigenlijk zit, maar wel de graantjes mee willen pikken m.b.t. pageviews...

Ongeacht of het damage control is of dat ze goodwill willen kweken, het is gewoon een prima oplossing zo. Mensen moeten niet zo hysterisch doen over een oplossing die voor hun als gebruiker ten goede komt, maar niet is gemeld.
Wat Apple natuurlijk een beetje tegen heeft is dat al jaren het gerucht rondgaat dat Apple bewust hun oudere toestellen trager maakt om nieuwe modellen te kunnen verkopen. Dat is, voor zover ik weet, nog nooit bewezen en nu lijken ze tegen de lamp te zijn gelopen.
Het belangrijkste is denk ik zoals je zelf ook al aangeeft dat Apple het niet heeft gecommuniceerd en het feit dat ze dat niet gedaan hebben kan een aantal dingen betekenen:
1. Het is puur uit onhandigheid van de kant van Apple. Dit lijkt me vrijwel uitgesloten gezien de reputatie die Apple heeft.
2. Ze hebben het bewust stil willen houden. Als Apple daadwerkelijk, zoals ze zelf zeggen, deze keuze hebben gemaakt dan hadden ze dat gewoon kunnen communiceren, maar het bewust stil houden doet vermoeden dat ze zelf ook wisten dat het niet helemaal door de beugel kon.

Wellicht heb je gelijk en is het verhaal ietwat opgeblazen, maar misschien is dat niet geheel onterecht.
Van een merk als Apple wat pretendeert premium producten af te leveren wordt verwacht dat ze hun klanten niet op deze manier behandelen. Die klant betaalt er immers ook voor. Dat geldt uiteraard niet alleen voor Apple. Kortom hoge bomen vangen veel wind en dat lijkt me niet meer dan terecht. Ik vind dus niets hysterisch aan deze reacties.
Maar Apple maakt hun toestellen niet bewust trager via software updates, het maakt een toestel tragen wanneer de batterij gedegradeerd is.

Er zijn zat benchmarkts gedaan waarbij eenzelfde toetstel meerdere verschillende iOS versies kreeg en de performance gewoon gelijk bleef (omdat de batterij in het toestel ook praktisch gelijk blijft wanneer ze het in een paar dagen testen).

Dus dat gerucht is nog steeds een gerucht en nergens op gebaseerd.
Dat is dus ook direct hetgeen waar ik problemen mee heb. Waarom zou een jaar oude iphone dusdanig traag gemaakt moeten worden. Terwijl er een legio apparaten zijn die op de zelfde types accus functioneren en praktisch tot geen last hebben van batterij degradatie op dezelfde schaal die apple stelt na een jaar.

Ik probeer dingen altijd vanuit twee kanten te bekijken. Maar gezien de informatie die naar buiten komt vanuit tests (jaar oude iphone, slechte prestaties) en de daaropvolgende reactie van Apple (plots wel tegen een normale prijs een accu kunnen vervangen, "dit is nooit de bedoeling geweest", "we proberen de leeftijd van het apparaat te vergroten") klopt er gewoon iets niet. Dit zijn opmerkingen die van nature haaks staan op hetgeen wat ze naar het publiek toe willen bereiken.

Of de accu's die in de iphone 6 zijn gebruikt zijn brak, of het is het willen opdringen van verkoopcijfers.
Dit nieuws is damage control maar vergeet niet dat het opzettelijk trager maken van een device van 1 jaar oud omdat de batterij minder heftig kan presteren ook damage control is. Het kan en mag namelijk niet gebeuren dat een apparaat na laten we zeggen 400x opladen dusdanig teruggeklokt moet worden om de batterij te sparen. Batterijen degraderen, ja, maar daar hoort ook de ingebouwde marge in te zitten om garantie kwesties voor bedrijven te voorkomen. Dat heeft apple dus op een slimme manier opgelost.

Ten koste van de consument.
Het trager worden komt niet door de batterij zelf maar wordt door de software gestuurd. De software checkt de status van de batterij en past aan de hand daarvan de prestaties van de telefoon aan.
Ik heb liever een telefoon die dan aangeeft dat de accu niet zo goed is en dan adviseert om een nieuwe accu te plaatsen.
Ik ook, of beter nog, dat je opties krijgt: specs terugdraaien, batterij wisselen of gewoon laten zoals het is.
Degraderen batterijen niet altijd? Dat is namelijk wel wat Apple zegt in hun reactie
Het onderscheid hier is dat Apple de telefoon niet trager maakt omdat deze oud is, maar omdat (de batterij van) de telefoon tekenen van ouderdom vertoont. Iemand een baan als chauffeur weigeren omdat hij oud is, is discriminatie. Dezelfde baan aan iemand weigeren omdat deze persoon rijdt als een bejaarde, voortdurend de weg kwijt is en na drie uur werken doodop is door de ouderdom lijkt me heel acceptabel. Een telefoon vertragen omdat deze oud is lijkt me onacceptabel, een telefoon vertragen omdat ‘ie anders uitvalt lijkt me bijna een compliment waard.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 29 december 2017 15:06]

Ik vind het anders geen goed teken als een telefoon uitvalt omdat deze ineens meer power uit de batterij haalt, om dergelijke software/hardware problemen vervolgens tegen te gaan door de performance van het apparaat flink te beperken zonder die keuze bij de eindgebruiker te leggen lijkt me al helemaal onwenselijk: men zou juist een echte oplossing moeten bieden om het spontaan uitvallen tegen te gaan (lees: betere kwaliteit batterij).

Zelf mijn android telefoon uit het jaar 0 met een slechte batterij valt niet spontaan uit in een dergelijke situatie, en deze bied me bovendien de keuze om in het geval van een minder goede batterij powersaving toe te passen (ipv dit te forceren).
Ik heb een Galaxy S7 Edge, nog geen jaar in gebruik, die sinds vorige week ook reboots heeft bij piekverbruik. Batterijduur was al slecht de laatste tijd. Nu ik dit artikel lees vermoed ik sterk dat ook hier de batterij het probleem is.

Bij de HTC toestellen die ik hiervoor had overigens nooit problemen gehad met de batterij.
Als je in bv cpu-z bij de batterij kijk, staat er dan goed of slecht bij?
Dank, goede tip. Er staat 'Good' bij batterij. Maar ook 3.645V spanning wat volgens mij 3,7V moet zijn voor een Li-Ion batterij. Kan best zijn dat bij plotseling veel beroep op de CPU en modem de spanning van de batterij omlaag gaat en het systeem reboot. Ik merkte het ook steeds als er bijvoorbeeld veel gesynchroniseerd werd (Outlook contacten die niet goed lopen).

Nu ook al in no time de batterij van 15 naar 12%, terwijl de telefoon niets ligt te doen. Er zit niet eens een SIM in...

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 30 december 2017 19:57]

3791mv geeft die bij mij in cpu-z aan met 47% accu. Misschien even rondkijken wat het hoort te wezen..en als je een zinnige batterij analyse app tegenkomt, let me know ;)
Dat weet ik ibijna wel zeker. Ik had hiervoor een Note 4, en die kwamen blijkbaar met slechte accu's. Die viel ook regelmatig uit. Nieuwe accu erin (dat gaat zo heerlijk makkelijk met een Note 4) en probleem was opgelost.
Juist geen snellere cpu, dan raakt de batterij nog eerder "over de kook". Je bedoelt te zeggen: een zuinige cpu of idd een betere, zwaardere batterij. Zoals ik het nml. lees, kan de batterij al na 1 jr niet meer de piekbelasting leveren aan de cpu. Conclusie; de batterij die gebruikt is is ondermaats.
Compliment voor diegene die het bedacht heeft zeker ja, de telefoons die binnen garantie dit probleem vertoonden hadden ze anders allemaal kunnen repareren.
Ja, maar het komt Apple natuurlijk wel erg goed uit dat mensen dan maar een nieuwe telefoon kopen.

Want wie denkt er nu dat zijn telefoon traag is doordat de batterij verouderd is?
Misschien heb je gelijk, inmiddels heb ik mijn batterij vervangen en het is nog steeds shit qua prestaties. ff afwachten wanneer er online hier een test van komt.
Precies dit, mensen denken dat dit _de_ reden is achter trage ios toestellen. Ik denk zelf dat het ermee te maken heeft maar zeker niet de hoofdoorzaak betreft.
Ik begrijp dat toestellen bij 30% uitvallen. Das een constructiefout. Het terugschroeven van de foon lijkt me een sjoemeloplossing.
Benchmarks. Maar wat zegt dat over real life usage? Als je op ios 6 de app store opende was die echt een stuk sneller geladen als op ios 10. Dat komt omdat de app store een zwaarder programma js geworden, dus mensen zeggen dat hun telefoon trager is, en ze hebben een punt.

https://youtu.be/zH7FslRYsNg

Het verschil is overduidelijk.
Hoe zit dit dan met de iPad? Ik heb hier een iPad 2 liggen. Dit ding is enorm traag. Als ik hier een nieuwe accu in plaatst moet ie weer volledig snel zijn?
Ze doen het ja maar de intentie is echter anders dan wat veel mensen ervan maken. Ze maken hun telefoons niet langzamer zodat mensen een nieuwe kopen maar om hun telefoon werkbaar te houden. Maar begrijpend lezen is blijkbaar voor heel veel mensen moeilijk.
Alle merken hebben hier last van en de meeste gaan in reboots of vallen gewoon uit en dan weet je ook niet waarom dat is. Apple had dit in hun Keynote moeten opnemen dan had niemand er iets van gemaakt.
Als alle merken hiervan last hebben is dat schokkend. Een accu die al na pakweg 1jr niet meer toereikend is, dat zou gewoon niet mogen.
Het is ook niet naar één jaar over het algemeen. Dat kan voorkomen maar is echt een uitzondering.
Maar alle accu’s hebben er last van en bij de meeste krijg je gewoon last van spontane reboot’s en erger. Daarbij heb je ook geen indicatie. Dat zouden ze eigenlijk in het os kunnne zetten en een daarbij horende melding voor batterij status.
Wel, daar heb ik met mijn G8 van Samsung nooit geen last van gehad (oke, niet echt een smartphone) en
dat heb ik met mijn Xiami Redmi Note3 Pro ook nog geen last van.

Een accu van een smartphone, vooral die vastgelijmt zitten zou minstens, zonder noemenswaardige problemen, 3 a vier jaar mee moeten kunnen. Dat vind ik. Misschien ben ik wel te oubollig, vinden we
het tegenwoordig normaal, want ja, het zijn wegwerpgoederen. Snel verouderd. Who carez?

ps: uiteraard weet ik dat accu's slijten. Dat is precies dé! reden waarom ik absoluut geen voorstander
ben van vastgelijmde, niet vervangbare accu's. Noot geweest en zie hier het beste voorbeeld waarom wij dit niet zouden moeten willen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 31 december 2017 16:04]

Dat we het nooit zullen weten is onzin want we weten het al, het is al getest door verschillende sites en bevestigd.

En een OS kan een systeen langzamer maken doordat het meer RAM nodig heeft, daar is toch niks geks aan?
Ik denk dat ze liever snel de update hebben willen uitbrengen om te zorgen dat de telefoon niet bij gebruikers uitviel (ik heb dat namelijk ook wel gehad in het verleden, en toen de accu (kosteloos) bij apple laten vervangen!) Maar deze update zorgt gewoon voor minder problemen bij de gebruikers. Dat was hoogstwaarschijnlijk hun eerste noodzaak. Dat is geen feit, dat verwacht ik.

Maar er is geen goed moment geweest om dit naaar buiten te brengen voor Apple. Indien zij ongelovelijk specifiek hadden beschreven waarom dit is en hoe ze het hebben opgelost, was alsnog de media losgebarsten omdat ze oogkleppen ophebben als het Apple betreft (om bijv. de geruchten die jij benoemd) en alleen lezen: Telefoon wordt expres trager gemaakt. Het hele internet, kranten, nieuws op tv ontploft, puur omdat media graag views en aandacht wilt, logisch, maar niet terecht. Het journalisme van tegenwoordig is gewoon pure stront, en heel veel mensen die lopen er blind achteraan.

Dus mij lijkt dat ze bij Apple er gewoon niet uit waren hoe ze dit moesten brengen om juist DAAR de damage control te plaatsen. Dat is geen reden om een update uit te stellen. Maar hun manier van aanpak is gewoon verkeerd geweest, en dat beseffen zij ook. Daarom is deze oplossing gewoon goed en is er niets aan de hand.
Wat betreft het moment om dit te vertellen: Het is voor veel mensen geen slechte oplossing, maar het was slimmer geweest, als dit gewoon bij de details van de update had gestaan.

Daarnaast zou het beter zijn geweest als mensen meer controle hadden over hoe hun apparaat zich gedraagt op dit vlak. Met een aan/uit-optie of nog beter; een schuifje van 'Langzaam, maar wél 12 uur batterijtijd ondanks een wat mindere accu' tot 'Supersnel, maar met slechts 6 uur batterijtijd.'

Nu neemt het systeem zo'n beslissing voor je en heb je er geen enkele controle over.

Dat zou nog acceptabel zijn als je tenminste kon zien dat het gebeurt, zodat je zelf kan besluiten een nieuwe accu te nemen, maar die keuze kon je niet maken, want dit was (officieel) niet bekend.

Apple begrijpt dit zelf drommels goed, anders zouden ze niet op deze manier door het stof gaan.
Maar de accuduur wordt neit alleen verlengt. Het ging in eerste instantie om het uitvallen van de telefoon. De accu kan de piekstroom niet aan, niet dattie maar 6 uur mee gaat maar wel super snel is. Nee, hij was gewoon snel maar bij een piek valtie uit.
Feitelijk valt de accu zelf niet uit, maar kan die niet genoeg vermogen leveren voor zo'n peik. En hoewel dat niet besproken wordt, is dat wel degelijk op het moment dat je wat langer met een acculading doet en het niveau al niet meer zo hoog is.

Als je zo'n piek in het verbruik kan uitsmeren over twee, drie, desnoods tien keer zoveel tijd, zakt die piek in tot een niveau wat de accu op zo'n moment nog wél aan kan. En dan kan de telefoon gewoon blijven werken. Dan wordt de accuduur toch verlengd, in de beleving van de gebruiker?
Je herhaalt nu precies wat ik hierboven in de helft aantal zinnen verwoord :+
Laten we voorop stellen dat ik zelf ook het vermoeden heb dat de echte reden niet verteld word. Al denk ik dat 90% van de iPhone gebruikers helemaal niet van die “moeilijke” keuzes wil maken. Ik zelf ben ook een Apple gebruiker maar zou wél meer controlle willen hebben... ik leg me erbij neer bij gebrek aan beter:)

[Reactie gewijzigd door psycho-realm op 3 januari 2018 00:34]

Maar er is geen goed moment geweest om dit naaar buiten te brengen voor Apple. Indien zij ongelovelijk specifiek hadden beschreven waarom dit is en hoe ze het hebben opgelost, was alsnog de media losgebarsten omdat ze oogkleppen ophebben als het Apple betref
Hier ben ik het echt niet mee eens en klopt volgens mij ook echt, ook gezien de reactie van Apple zelf:
Apple legt nog eens uit dat laden en gebruik van invloed is op de effectiviteit van de accu en dat pieken in de energievraag door het toestel tot onverwacht afsluiten van de smartphone kunnen leiden als de accu chemisch verouderd is.
Het degraderen van de accu is volgens Apple dus iets wat bij elke telefoon gebeurt, wat zou betekenen dat voor elk toestel op een gegeven moment een update zou moeten uitkomen die de prestaties van het toestel ietwat naar beneden bijstelt om uitval te voorkomen.
Oftewel ze hebben alle gelegenheid gehad om dit te communiceren, maar dat hebben ze niet gedaan.
Daarbij bestaat er nog zoiets als patch notes waar echt elke kleine wijziging in de software beschreven staat, maar dit niet. Toeval of bewust?
Waar ben je het niet mee eens? Dat de media erbovenop duikt? Want dat klopt gewoon, kijk alleen al naar het aantal reacties bij berichten over Apple. Omdat veel mensen nieuws over Apple lezen schrijft de media erover en lijkt er vaker iets aan de hand te zijn terwijl er niks aan de hand is of hetzelfde probleem ook bij Android gebeurt.

En dat elke telefoon zou degraderen is een conclusie die jij trekt door het te letterlijk te nemem.

Een accu is juist het meest onvoorspelbare onderdeel van een apparaat, al het andere kan je precies afstellen maar een accu werkt anders op basis van gebruik, temparatuur, belasting, laadgewoontes enz enz.

Je kan helemaal niet 1 lijn aanhouden bij conclusies die je trekt over accu's.
Waar ben je het niet mee eens?
Ik ben het niet eens met de stelling van Qlusivenl dat er voor Apple geen geschikt moment zou zijn geweest om dit te communiceren naar de consument. Ze hebben meer dan genoeg gelegenheid gehad.
En dat elke telefoon zou degraderen is een conclusie die jij trekt door het te letterlijk te nemem.
Waarom krijgt dan wel elk toestel vanaf de iPhone 6 deze update als niet elk toestel dat probleem heeft?
Had die update dan toch een ander doel?
Een accu is juist het meest onvoorspelbare onderdeel van een apparaat, al het andere kan je precies afstellen maar een accu werkt anders op basis van gebruik, temparatuur, belasting, laadgewoontes enz enz.
Als die accu zo verschrikkelijk onvoorspelbaar is, blijkbaar al/pas vanaf de iPhone 6, waarom zat deze vertraging van de toestellen er niet al meteen in om het toestel te beveiligen?
Deze “oplossing” is dus pas geïntroduceerd in 10.2.1, van januari 2017. Ofwel dit gedoe bevestigd niet dat al jaren
Apple bewust hun oudere toestellen trager maakt om nieuwe modellen te kunnen verkopen.
Daarnaast stond het zelfs in de patch notes:
The shutdowns solved by iOS 10.2.1 are reportedly caused by uneven power delivery from older batteries, which can trigger an emergency shutdown on an iPhone. Apple has tweaked its power management system to reduce shutdowns, but some users may occasionally still have problems, so Apple has also created a way to auto-restart without needing to connect to power. The auto-restart feature is available on the iPhone 6 and 6s in iOS 10.2.1 and will be added to the iPhone 6 Plus and 6s Plus in iOS 10.3.
Bron: MacRumors (februari 2017)

Ofwel het gaat om de combinatie van oude “slechte” batterijen die de processor niet kunnen voorzien van de energie die de nieuwe software versies nodig hebben.

Verdedig ze niet, maar noem gewoon de feiten...
Alleen als de code in AOSP zit. Dit zou eerder in de manufacturer-specific code zitten.
Als de betreffende aanpassing effect heeft op de gebruikerservaring lijkt me dat niet meer dan logisch?
e hoeft niet alles te vermelden, want dan kan je soms 100 pagina tellende patch nodes lezen...
Ach ze vermoeien de gebruikers ook altijd met ellenlange EULA's, dus waarom zouden de patch notes daar een uitzondering op moeten zijn?
In iedergeval niet via windhoos 10 zelf...
Toch wel: Windows update -> View installed update history -> klik op een update.
Maar goed dat was het punt niet en je bent spijkers op laag water aan het zoeken.
De informatie is te vinden als je dat wilt in tegenstelling tot deze aanpassing in iOS, die stond er ineens niet in.
windhoos 10
wow...
Waarom wordt een iOS 10.2.1 van amper een jaar oud, geëxtrapoleerd naar jaren lange manipulatie?
Ze "lijken" inderdaad tegen de lamp gelopen. Ze "zijn" het niet.

Apple heeft hierover namelijk wel degelijk gecommuniceerd, alleen niet op individueel niveau.
De iPhone 6s van mijn vrouw is dus wel echt merkbaar langzamer geworden.
Accu zit nog op 87% gezondheid volgens diverse apps.
CPU draait op dit moment op 600Mhz i.p.v. 1400!

Je ziet het met wisselen tussen programma's, dat hakkelt.
Ook het snel scrollen door chats met foto's zie je hakkelen. Op mijn 6s+ geen enkel probleem, deze draait dan ook nog op de volledige snelheid.
Ook het openen van de facebook app gaat gewoon merkbaar traag, je moet echt even wachten totdat alles zichtbaar is. Op mijn telefoon met haar account geen enkel probleem.

Het is geen PRIMA oplossing.

Ze kunnen ook de interne weerstand meten en dan de cpu dynamisch laten throttlen, maar niet permanent op 600Mhz. Dat is belachelijk. Zelfs aan het stopcontact werkt haar telefoon op 600Mhz.
Waar ik dan nu benieuwd naar ben is dat wanneer je de accu vervangt van je vrouw haar iPhone of deze dan wel ineens niet meer permanent naar de 600Mhz duikt.
Had hetzelfde met mijn 6 op 88% gezondheid, batterij vervangen bracht de kloksnelheid terug naar 1400mhz.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 30 december 2017 01:17]

Gelukkig heeft de iPhone een onvoorstelbaar hoge restwaarde (dit is tenminste een veelgehoord argument om een iPhone te kopen) en kun je de phone van je vrouw voor een kapitaal kwijt op Marktplaats en er bijvoorbeeld een Wileyfox voor terugkopen. Hopelijk is Wileyfox niet te min voor je vrouw. Anders zijn er legio andere merken, er is nog een wereld buiten Apple.
Of je kunt voor 29 euro de accu laten vervangen door Apple en dan niet opgescheept zitten met een no-name telefoon die niet sneller is, en een OS draait waar je niet aan gewend en misschien zelfs niet van gediend bent.

Keuzes, keuzes.
1) dat hadden ze inderdaad moeten communiceren. Mensen merkten echt wel dat hun telefoon trager werd. Het ging soms van downclocks van 1400 naar 600mhz...

2) het is nie normaal dat een 2j oud toestel uitvalt door de slijtage van een accu.
Daarna überhaupt nog geld durven vragen voor een battery replacement is ronduit schandalig!

3) veel mensen hebben een dure upgrade gedaan terwijl hun toestel nog een tijd langer meekon door het vervangen van de accu (dat in eerste instantie niet zou mogen na slechts 2jaar)
1) dat is niet waar omdat mensen niet snappen wat er gebeurt : ALLEEN TIJDENS PIEKSPANNING ( is enkele seconden ) .... de benchmark resultaten waar je naar verwijst geven een verkeerd beeld ... een benchmark is EEN MINUTEN DUURENDE PIEKSPANNING... een benchmark vraagt de max ( dat is hoe een benchmark werkt )

2) is wel normaal en andere merken hebben hier ook last van ... daarbij heeft geekbench zelf toegegeven dat het slechts een zeer BEPERKT aantal toestellen betrefd met extreem slechte accu. Een accu verlijt nu eenmaal en is compleet normaal.

3) mee eens
Nee, de Geekbench statistieken laten zien dat bij 6S tests meer dan de helft werd teruggeschroefd (tot 60% lager...) en zelfs bij de iPhone 7 betrof het 1 op de 7 na de iOS 11.2 update. Dat zijn aanzienlijke percentages, zeker voor relatief jonge hardware.

Daarbij is de maximale snelheid permanent lager en niet slechts bij een geschetste unieke piekbelasting. Zelfs aan de oplader heb je dus te maken met de beperkingen (Apple noemt zelf o.a. ook een lager maximaal volume). Alleen een nieuwe accu verhelpt dat met als risico (1 op 7?) dat je binnen een jaar weer hetzelfde riedeltje doorloopt, tenzij de nieuwe accu's ineens anders zijn...

Het hele scenario hierboven is vooralsnog uniek. Zelfs voor Apple blijkbaar, aangezien ze zelf aangeven dat toestellen voor de 6S hier geen last van hadden en derhalve geen software "fix" kregen.

@ hieronder:
Dat is nog steeds marketing speak voor het terugschroeven van het maximum tot 40% van de originele maximum snelheid. Bij de 6S kom je dan simpelweg niet (lees: nooit op die accu) meer boven de 600Mhz en dat merk je bij vrijwel alles (zie bijv. Low Power mode). Dat is gewoon reproduceerbaar en meerdere malen aangetoond. M. a.w., je hebt geen benchmark nodig om dat waar te nemen. Maximale kloksnelheden worden voortdurend (kortstondig) gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 30 december 2017 11:15]

This includes a feature for iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, and iPhone SE to dynamically manage the instantaneous performance peaks, only when needed, to prevent the device from unexpectedly shutting down.
[…]
This power management works by looking at a combination of the device temperature, battery state of charge, and the battery’s impedance. Only if these variables require it, iOS will dynamically manage the maximum performance of some system components, such as the CPU and GPU in order
Dus je beargumenteert dat de woorden van het marketingteam meer waarheidsgetrouw zijn dan feitelijke en reproduceerbare tests?
Jup ... want ook deze marketing claim gaat weer onder het vergrootglas ... en dat kunnen ze zich niet meer permiteren.

Daarbij ... dit is precies wat de tests aangeven .... een benchmark is 1 grote piekspanning dus logisch dat er een mega downclock te zien is
Dit zijn niet de woorden van het marketing team, maar van Engineering via Legal.

Overigens: de reden dat iphone 5S en eerder de update niet krijgen kan ook zijn dat de power management modules deze granulariteit niet aankunnen.

Persoonlijk denk ik dat het eerder was dat er Iets aan de accu veranderd is, want ik heb pas sinds de iphone 6 het probleem met unexpected-shutdown-on-usage gezien (en Apple heeft daarvoor ook een recall van die batterijen gedaan).
Dat is de marketing theorie van Apple.
Die onzin is dusdanig gedebunkt dat Apple accu's gaat vervangen.
Nope de theorie klopt .... de communicatie niet. En door het gebrek aan communicatie moeten ze nu op de blaren zitten ( terecht ).

Wanneer dit was gemeld ... geen probleem ... ( zoals bij de mac die al sinds 2010 downclocked bij slechte batterij ... zonder gezeik )
Terugschroeven tijdens een PIEKSPANNING ( seconden ) en niet blijvend wanneer de piekspanning weg is.

Zwart wit voorbeeld :
Start pokemon = piekspanning ( duurt nu dus langer )

Zodra pokemon grafisch en softwarematig in geheugen zit zal deze soepel lopen want er is geen piekspanning meer dus geen downthrottle.

Nogmaals .. zwart wit
For the record, het gaat niet om piekspanning, maar juist het tegenovergestelde: Piekbelasting die zorgt voor een dal in de spanning. Een spanning die dusdanig laag wordt dat de battery management chip het hele apparaat uitschakelt ter bescherming van de accu.
“Piekbelasting die zorgt voor een dal in de spanning.”

Maar dan is de piekspanning toch de oorzaak ... zonder piekspanning ook geen dal :)
Nee, piek*belasting*. Niet piek*spanning*. "Spanning" heeft in de electronica en vooral in de batterijen gewoon een gedefinieerde betekenis (je meet het in Volt, en dat is de spanning. Niet het voltage.). Die kun je niet zomaar hergebruiken voor een heel andere grootheid.
Aha ... jup snap je punt nu :)
Ik heb al 2 jaar een iPhone 6S en hij is 0% trager en ja hij draait op de laatste iOS updates.
Als je dan toch gaat roepen, roep dan ineens wat juiste informatie... Het gaat helemaal niet over piekspanning, maar er wordt veel vermogen gevraagd, dus een piekstroom, die de batterij met slijtage niet meer kan leveren, waardoor de spanning te ver inzakt en de telefoon crasht of uitvalt.

Dat Apple in vergelijking met zijn concurrenten relatief kleine batterijen gebruikt, is in dit geval een nadeel, aangezien de maximale stroom die een batterij normaal gezien kan leveren evenredig is met de capaciteit ervan... kleinere capaciteit, lagere piekstroom mogelijk.
Blijkbaar hebben de recentere generaties processoren een redelijk hoge vermogensvraag af en toe, waar sommige batterijen niet aan kunnen voldoen. Het enige dat daaraan kan gedaan worden zonder de batterij te vervangen is voorkomen dat er teveel vermogen van de batterij gevraagd wordt.

De problemen zijn eigenlijk begonnen bij de 64 bit processoren die Apple ontworpen heeft. De A7 werd uitsluitend gebruikt in tablets, die meer batterijcapaciteit hebben, dus daar speelt dat probleem zo niet. Bij de A8, die in de iPhone 6 steekt, deed het probleem zich voor het eerst voor. Da's ook iets wat je bij testen moeilijk kan merken, aangezien dat pas na een redelijk aantal laadcycli een probleem begint te worden, en ook andere factoren zoals temperatuur en schermhelderheid kunnen meespelen.
Mijn iPhone 6 was traag zelfs aan de lader met een batterij die 88% gezond was, wat eigenlijk nog redelijk goed is. Via CPU DasherX kon ik bijhouden hoe Apple de cpu vertraagde. De Max clockspeed was permanent. Op 100% opgeladen batterij behaalde ik 1124 mhz max. Vanaf 90% daalde dit naar 898mhz max. En rond 82% behaalde het max 600mhz. Heeft niks met piekspanning te maken. Dit is full damage control. De max kloksnelheid werd geregeld aan de hand van de batterijpercentage, niet aan de hand van piekspanning. Zelfs de telefoon app openen duurde een aantal seconden.
Ik heb een iPhone 6s ingebruik (door mijn vader) en heb dit ook eens gekeken of het merkbaar was. Voor mij in iedergeval niet. Voor mijn vader ook niet. Zoals ik al eerder heb gezegd is een enkele gebruikerservaring niet representatief, maar ik ken meer mensen met nog een 6s en zij geven ook aan totaal geen last te hebben.

De communicatie kan inderdaad stukken beter en is gewoon niet slim aangepakt, maarja, dat gebeurd wel eens. DAar leren ze van - hopen we dan maar - en volgende keer gaat het beter.
Ik heb een iPhone 6s ingebruik (door mijn vader) en heb dit ook eens gekeken of het merkbaar was. Voor mij in iedergeval niet. Voor mijn vader ook niet. Zoals ik al eerder heb gezegd is een enkele gebruikerservaring niet representatief, maar ik ken meer mensen met nog een 6s en zij geven ook aan totaal geen last te hebben.
Daarmee kun je het niet goedpraten. In de folder van mijn auto staat 314pk.
Ik zou toch echt wel verhaal gaan halen bij dealer als ik maar 200pk zou hebben. Zelfs als ik dat nooit merk om wat voor reden dan ook.
Na enige tijd levert de motor van die auto minder PK. Dat vermeldt de verkoper vast ook niet. Dus degradatie is bij auto’s al ‘normaal’.

Wat vind ik van dit fenomeen bij Apple? Niet heel spannend voor de meeste gebruikers. Praktisch gezien: Het komt weinig voor dat mensen zware apps draaien en dat die mensen een mindere accu hebben. Ook als ik een auto koop vind ik het niet belangrijk of hij due beloofde 100PK levert, maar wél belangrijk vind ik de beleving, dus dat hij optrekt van 0-100 in 8 seconden. Dat is meer dan alleen PK. mij gaat het om de ervaring in totaal.

Echter vind ik dat Apple als organisatie met (belachelijk) hoge winsten wel iets socialer mag zijn. Prijs-kwaliteitsverhoudingsgewijs vind ik dat Apple veel transparanter had moeten zijn. Tevens vind ik dat de verwachte levensduur van zo’n duur toestel als de iPhone hoger mag liggen dan bij minder dure telefoons en dat batterijen die te snel degraderen en een mogelijk mindere gebruikerservaring als resultaat gebben, op een schapperige manier vervangen mogen worden. Overigens die extra garantie van Apple die ze je graag ‘aansmeren’ vind ik persoonlijk ‘bull shit’.

Oh en btw, ik heb een iPhone 6s met gratis vervangen (3 maanden oude) batterij en mijn Geekbench resulteerde van zowel single als multi core zijn hoger dan wat geekbench als standaard voor de 6s aangeeft:
CPU single: 2550 vs 2376
CPU multi: 4442 vs 3994

Best vreemd zo’n forse afwijking, al weet ik niet in hoeverre ik met Geekbench bananen net bananen vergelijk.
Nou een motor degradeert ook qua vermogen. Na jaren gebruik gaat het vermogen echt wel omlaag. Maar vele automerken hebben zo'n behoorlijke marge in het vermogen dat na jarenlang verbruik je nog steeds meer PK hebt dan het opgegeven vermogen.
Maar goed tot daar het Auto analogie :)
Samsung note 2 gehad, na bijna 4jaar (!) intensief gebruik (werk telefoon) begon mijn telefoon vanzelf te rebooten als mijn batterij rond 20% was. And guess what, na 4 jaar gewoon gratis batterij gekregen van samsung.
Wat heeft jou apple watch met dit post te maken? Was de accu kapot gegaan tijdens de update?
Vergelijkbaar inderdaad, maar dan wel heel proper opgelost zonder dat daarvoor media-aandacht nodig was. Was een prima telefoon trouwens die Note 2, alleen bleven de updates wat achter, wat typisch was voor Samsung (blijkbaar zijn ze hier beter mee aan het omgaan).
Genoeg aandacht van de custom ROM community in ieder geval :)
Neen, het is niet hetzelfde. Ik had namelijk geen probleem met mijn note2, tot de accu rond 18-20% ging. Dus tussen 100 en 20% absoluut geen probleem, niet vergeten dat het toestel al meer dan 4 jaar oud was. Dat kan je niet zeggen over iphone 7 die nog geen 2jaar oud is.

BTW: die note 2 werd minstens 2 keer per dag opgeladen (draaide zware apps plus 4-6u aan delijn met cisco vise techniekers). en de lader in mijn auto was ook een cheapass chinees 12to5v oplader.

[Reactie gewijzigd door Adlan op 30 december 2017 01:28]

Dus hetzelfde probleem met de accu ... ik heb het niet over downthrottlen maar over de degradeerende batterij.

Ook bij iphones geen probleem tot ie rond de 30 - 20 % komt ... en dan valt ie uut.

Hoe groter de batterij ... hoe later het probleem ... daarom hebben de plus versies veel minder issues.
Jup en zoals bekend hebben de plus iphones veeel minder last van het probleem.

De iphone 6 heeft 1800 geloof ik en de note 3100
Mensen moeten niet zo hysterisch doen over een oplossing die voor hun als gebruiker ten goede komt, maar niet is gemeld.

Mensen doen niet hysterisch, ze voelen zich gewoon genaaid. Er is niets mis met de methode die Apple toepaste, mits van begin af aan goed gecommuniceerd. Daarnaast heeft Apple de schijn al tegen omdat er al jaren verhalen circuleren over het bewust trager maken van iPhones en iPads.dus de reacties snap ik wel.
Daarnaast heeft Apple de schijn al tegen omdat er al jaren verhalen circuleren over het bewust trager maken van iPhones en iPads.dus de reacties snap ik wel.
Dat voelt misschien zo, maar is niet waar. Check dit artikel van Futuremark, een benchmark partij die hun tool losliet op oude iphones met verschillende iOS versies. https://www.futuremark.co...ones-get-slower-over-time

Nieuwe iOS versies hadden geen tot verwaarloosbare effecten op de benchmark resultaten.
Goed punt. Echter vraag ik mij af hoeveel zo’n benchmark te maken heeft met de gebruikerservaring waar het bij Apple om draait. Die is wat lastiger te meten, maar is uiteindelijk wel hoe de gebruiker de snelheid ‘ervaart’.
Hoe vertaalt het dan naar het batterij probleem?
Zie in de grafieken totaal geen down performance wat betreft over de batterij? TErwijl geeckbench echt bewijs heeft dat batterij over lange periode veel lager scoort dan in het begin.
Dit zijn waarschijnlijk review exemplaren die zij op de kast hebben liggen, dus geen versleten batterij hebben.

Dat er bij een versleten batterij bij iphone 6 en nieuwere modellen in de latere versies van iOS gethrottled word staat nu ook gewoon buiten kijf, maar de aantijging dat Apple doelbewust oude iPhones al jaren trager zou maken met iOS updates word door de futuremark benchmarks gewoon ontkracht.
Het gaat niet om de batterij.

Het gaat om de verhalen dat Apple alle iPhone's trager zou maken met een software update.

Dit batterijprobleem heeft helemaal niks te maken met die benchmark.
Dan zie ik verschillende mogelijkheden:
#1 Benchmark klopt niet en vertegenwoordigd geen realworld ervaringen.
#2 Mijn iPhone 6 wordt getrottled omdat de batterij gedegradeerd is, zo fijn zijn als Apple dat melde, kunnen we hem vervangen...
#3 Andere onbekende oorzaak
Herinner je nog dat Samsungs overklokten tijdens een benchmark?
Apple lijkt ook zoiets te doen.
Tijdens een benchmark de volle 100%.
Maar tijdens Whatsappen kan het instorten tot wel 40%.
Ik voel me alles behalve genaaid. Ben blij dat Apple m'n 6S van 2 jaar oud ietsjes terug schroeft, als hij daardoor niet meer plots uitvalt bij een lage batterij.
Dat vind ik veel minder erg dan een webpagina die ietsjes langer doet over het laden, of een app die minder snel opstart. Heb geen haast.

Waar ik bij de 5S na twee jaar echt naar een nieuw toestel moest (te langzaam voor de iOS, slechte batterij, uitvallen etc), kan ik met m'n 6S nu nog minimaal anderhalf jaar doen. Zeker als ik in januari de batterij kan laten vervangen voor 3 tientjes.

Dat ze niet alles communiceren is jammer, maar zijn we gewend van Apple. Als je dat niet aanstaat moet je een andere telefoon kopen.
Je vergeet alleen de andere optie: Apple had ook gewoon een wat betere batterij in kunnen bouwen waardoor deze niet zo snel slecht wordt. Ik heb genoeg toestellen gehad waarbij na 2 jaar nauwelijks verslechtering van de batterij merkbaar was, dus het kan echt wel, maar voor Apple is elke cent die ze kunnen besparen er weer een en hun fans accepteren het toch wel.
Wat is precies een betere batterij?
Volgens mij ging het er om, dat er op korte termijn teveel vermogen wordt gevraagd.

Opzich logisch, want ja, het apparaat moet wel fatsoenlijk kunnen reageren op input van de gebruiker nadat hij uit de Standby komt.
https://www.anandtech.com...itation-in-ageing-devices

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 29 december 2017 11:27]

Eentje die wel voldoende vermogen kan leveren?
Het lijkt me vrij simpel... je kunt batterijen zo maken als je wil, je hebt ze ook die genoeg vermogen kunnen leveren om een auto startmotor te laten draaien. Maar als Apple er voor kiest om maar een zeer kleine marge boven wat hun SoC maximaal kan trekken te houden, zodat als de batterij een beetje slijt deze het níet meer aan kan... tja, dan is dat toch echt de keuze van Apple geweest. Als ze een wat grotere marge zouden aanhouden dan kan de batterij prima wat slijten zonder dat de maximaal te leveren stroom onder de maximaal door de SoC vereiste stroom valt.

Verder is een betere batterij er ook die niet na 2 jaar gebruik al een significant deel van zijn capaciteit kwijt is waardoor je ineens veel minder lang met je toestel doet voordat deze weer moet laden. Daarbij ga ik echter wel uit van wat mensen hier zeggen, zoals hierboven dus dat de 5S na 2 jaar echt een te slechte batterij had. Ik mag vanuit mijn werkgever elke 2 jaar een toestel uitzoeken, maar ik heb aan het einde van die twee jaar nog nooit klachten gehad over de batterijduur die significant afgenomen zou zijn terwijl ik toch geregeld de batterij in een dag leegtrek door zwaar gebruik, dus het is niet dat hij minder laadcycli gehad heeft of zo. Verder is bijvoorbeeld mijn HTC One X doorgegaan naar mijn moeder. Dat toestel is nu bijna 6 jaar oud en nu pas geeft zij aan dat de batterij eigenlijk toch echt slecht begint te worden. Ik vind het dus aburd dat sommige mensen denken dat batterijen niet langer dan 2 jaar mee zouden kunnen gaan.
Er zijn idd nog een hoop vragen rond deze designkeuze:
- Verlengt het echt het leven van de batterij? Anders ben je er ook niets mee.
- Heb je er iets aan dat je 2 uur extra mee door kunt als je eigenlijk 2 uur extra moet wachten? Trager foto's kunnen nemen en de browser traag zien laden levert op het einde geen winst op. Je krijgt in de batterij stats van "screen on time" wel de indruk dat hij het nog doet.
- Zijn er geen betere batterijen op de markt? Het aantal cycles lijkt redelijk laag te zijn.
- Was het niet beter geweest om een batterij te hebben met 700 cycles en dan na 2 jaar garantie die €30 te vragen? Lijkt uiteindelijk waar ze naartoe gaan.

Grappig is dat een paar maand geleden enkele iPhone 6 gebruikers geen iOS 11 erop wilden zetten omdat de performantie te wensen over liet. Het was niet ingebeelde vrees...
Je hebt ook mensen die hun telefoon rustig in de zon leggen, dan kan het toestel zo heet worden dat de accu permanent beschadigd raakt.
Wat jij nu zegt is precies zoiets als "ach dan had Samsung de Note 7 maar niet zo moeten maken dat die zou ontvlammen"

Blijkbaar is er een verschil met de theorie en praktijk en is het in de praktijk gebleken dat er problemen ontstaan na een tijd, iets wat uit de tests niet is ontdekt.

Apple gebruikt juist een van de beste kwaliteit batterijen en de reden dat de iPhone uitviel is juist omdat de iPhone het zuinigste smartphone is in de sector, hierdoor gebruikt Apple logischerwijs een accu met kleinere capaciteit omdat het simpelweg niet nodig is meer capaciteit te leveren.

Maar blijkbaar is dit onder de treshhold en is dit uit de praktijk gebleken, is gewoon normaal.

Dit soort dingen zal bij elektronica altijd gebeuren, sterker nog andere smartphone merken hebben hier ook last van maar omdat het dan gebeurt op een kleinere schaal en verdeeld word over veel merken en types hoor je er niets over.
Bij een kwaliteitsproduct hoor je gewoon een accu te leveren die gedurende de normale levensduur en bij normaal gebruik de gewenste stroom kan leveren. Slijtage moet je daarbij incalculeren. Daar moet je ook de uit te rollen software op afstemmen.
Het heeft niets te maken met het zijn van een kwaliteitsproduct.

En wat dat betreft levert Apple juist ook kwalitatief betere accu's, hebben ze altijd al gedaan juist omdat iPhone de 1e smartphone was met niet verwisselbare
accu.

Dit probleem is ontstaan omdat de iPhone een zeer zuinig smartphone is en Apple daarom een kleinere capaciteit accu erin heeft gestopt, en dat blijkt dus in dit geval onverwachte problemen te creeeren.
Natuurlijk heeft dat te maken met een kwaliteitsproduct. In het consumentenrecht speelt dat wel degelijk een rol. Van een Apple-product mag je gewoon meer verwachten dan van een Chinese imitatie van 80 Euro.

Ze mogen dan misschien wel beter accu's gebruiken, ze zoeken er wel de grens van op met negatieve eigenschappen als gevolg. Bij een kwaliteitsproduct hoort de fabrikant dit dan dus ook degelijk op te lossen en niet te verbloemen door het terugschroeven van specs.
Dan kan je dus zeggen dat de Note 7 geen kwaliteitsproduct is omdat het vlam vatte.

Het is wel heel erg kort door de bocht, of sterker nog het slaat eigenlijk helemaal nergens op om te beweren dat bepaalde factoren leiden tot uitval van een telefoon en er dus geen kwaliteit zou zijn.

Je kan het meest kwalitatieve product ter wereld hebben en die kan nog steeds problemen hebben en al helemaal bij software en hardwarematige producten die last kunnen hebben van bugs, software problemen, afstellen van bepaalde protocollen enz enz

Dat kan je toch niet vergelijken met een simpele beschrijving als "gebrek aan kwaliteit"

Dan is volgens jouw definitie dus alles wat een probleem heeft een kwalitatief slecht product?

Wat betekent dus dat vrijwel alle producten in de wereld dus een lage kwaliteit hebben.
De term "kwaliteitsproduct" heeft meer te maken met hoe de leverancier het in de markt zet. Als de werkelijke kwaliteit dan te wensen overlaat, heb je recht om te klagen en compensatie te krijgen. Als je voor 20 Euro een tablet koopt bij Deal Extreme heb je dat recht niet. Is gewoon consumentenrecht. Dat verzin ik niet.
De Note 7 was inderdaad duidelijk geen kwaliteitsproduct want er zaten minstens 2 "showstoppers" van fouten in die bij normale kwaliteitscontroles gevonden hadden moeten worden. De fouten in de iPhone zijn geen showstoppers en ook geen dingen waar een kwaliteitscontrole wat aan gaat verhelpen. Je zou wat dat betreft dus kunnen zeggen dat de kwaliteit beter is dan van de Note.
Lulkoek, het is simpelweg hoe lithium accu's werken. Elke batterij heeft een beperkt aantal loadcycles voordat ze performance verliezen. Hierin zijn de batterijen van Apple niet slechter of beter dan elke andere batterij die elke andere fabrikant gebruikt.
Ze verliezen geen performance, ze verliezen capaciteit. Het verschil is alleen dat mijn Nokia Lumia van 4 jaar oud nog wel op 100% snelheid werkt, alleen een beetje capaciteit mist en dat mijn Samsung van 3 jaar oud hetzelfde doet. Terwijl die van Apple na minder dan twee jaar ineens terug moet klokken om werkbaar te blijven en niet te crashen? Waarom kan mijn low budget Lumia wel zonder crashen werken en de Samsung ook en die van Apple ineens niet?

Nee hoor, ze hebben gewoon bezuinigd op de batterij. Net al dat de capaciteit überhaupt al om te huilen is (rond de 1800mah, de goedkoopste toestellen hebben nog meer) wat je niet ziet bij Apple, dat weet de klant toch niet, dus de binnenkant kan lekker cheap zijn. Zo gebruiken ze ook al jaren relatief lage kwaliteit antennes, microfoons en speakers. Allemaal dingen die gek genoeg beter zijn op mijn goedkope oude Lumia van 4 jaar oud.
Lekker zure reactie!

Tip: onderbouw statements als;
terwijl het feit dat ze niet verwisselbaar waren betekent dat Apple altijd kwalitatief de beste accu's erin stopte.
Dat slaat namelijk als een tang op een varken. Die twee zaken hebben absoluut niets met elkaar te maken. Een losse accu kan net zo goed van hoge kwaliteit zijn. Feit blijft dat de Apple accu's opvallend snel slechter worden en dus ook met een software update, waarbij de CPU performance soms minder dan de helft blijft, nog werkbaar gehouden moeten worden. Dat is ongehoord slecht.

De accu's van mijn Nokia's zijn nooit opgezwollen. Dit heb ik wel een keer meegemaakt met een HTC, maar dat was er één van de 30 die ik toen in handen heb gehad. Niet echt heel bijzonder. Er zijn wel vaker defecte producten geweest. Ook bij Apple. In dit geval is het een ontwerpfout bij dit specifieke toestel. Het stroomcircuit vanuit de batterij naar de CPU is gewoon te goedkoop/simpel/slecht opgezet, waardoor deze te gevoelig is voor een slechter wordende batterij. Dat had niet gehoeven.

Het is pas recent dat andere merken verwisselbare batterijen hebben en dus ook net als Apple wel betere batterijen moeten gebruiken.
Volslagen onzin. Wederom heeft de batterijkwaliteit niets met de vervangbaarheid te maken en andere merken gebruiken al jaren wel en niet verwisselbare accu's. Afhankelijk van het model.

En jouw Lumia is niet zo zuinig als een iPhone en heeft een accu met grotere capaciteit, dus nogal logisch dat die niet uitvalt.
Onzinstatement nr. 3, je bent op dreef! Ik ben juist toen van een iphone 5 overgestapt op een Lumia, daarna nog even een iphone 6 gebruikt. De Lumia ging bij vergelijkbaar gebruik voor mij beduidend langer mee, vanwege de grotere accu en zeer zuinige chip. De iphone moest iedere dag aan de oplader, vaak voordat mijn dag om was. De Lumia ging om de twee dagen aan de oplader. Ik gebruikte beide telefoons vooral zakelijk, dus voor mij was er geen verschil in beschikbaarheid van apps, hierdoor is mijn gebruikspatroon voor de toestellen hetzelfde. Een deel van de oorzaak lag ook in dat de iphone een zeer slechte antenne heeft en daardoor veel minder bereik had, dat trok de accu ook veel sneller leeg dan nodig, zeker omdat ik regelmatig op pad ben en in gebieden kom met iets minder bereik. Dat was ook de reden om naar de Lumia te gaan, die had wel overal bereik en goede gesprekskwaliteit, terwijl de iphone soms gewoon wegviel tijdens een gesprek.

Dat gezegd hebbende hoe weet jij zo zeke dat alle andere Lumia's hier geen last van hebben?
Niets is zeker. Net als dat jij niet zeker weet dat alle andere Lumia's hier wel last van hebben.

Maar omdat Android bestaat uit veel merken en types en zelfs nog modellen hebben met verwisselbare batterijen hoor je er niks over, en dan bestaat het niet...toch?
Onzinstatement nr. 4. Goed werk. Er zijn in de Android markt maar twee merken die echt grote aantallen verkopen; Samsung en Huawei. Als er met die toestellen massaal iets mis is met de batterij, hoor je dat echt wel. Net zoals dat je de issues van de Note 7 toen hoorde. Als Samsung dit zou doen, zou het ook groot nieuws zijn (zelfs nog groter). En ja, andere bedrijven kunnen ook foutjes maken en niet alle producten zijn perfect, maar de manier waarop Apple beslissingen neemt is weer ronduit lomp te noemen. Overigens ook echt niet de eerste keer.
Misschien heb jij wel een heel net oplaad-patroon, waarbij de batterij weinig slijt. Het is namelijk niet zo dat elke iPhone hier last van heeft, net als dat jou toestellen dat niet hebben.
Dus, als ik je goed begrijp zijn de iPhone zo zuinig dat ze soms teveel vermogen vragen aan de batterij als die een beetje begint te verslijten? Wel, gemiddeld genomen zijn ze dan misschien wel zuinig, maar dat boeit niet echt als dat kleine percentage van de tijd dat ze niet zuinig zijn een probleem is.

Dat van die beste batterijen bij Apple en (alle?) andere fabrikanten die daarop besparen, daar kan ik weinig over zeggen, maar je bronnen wil je misschien wel delen zodat we ook nog wat kunnen leren?
De accu's van de iPhone zijn altijd al kleiner in capaciteit geweest.

Net als dat Samsung niet heeft kunnen voorzien dat de Note 7 massaal ging ontploffen en met een terugroepactie opnieuw ging ontploffen zie je dat op deze schaal een product ontwikkelen en testen blijkbaar gewoon moeilijk is.

Dit probleem is zelfs nog moeilijker te achterhalen dan de ontploffende Note 7 telefoons van Samsung omdat er het pas na een tijdje en in bepaalde gevallen optreedt.

Daarnaast is het algemeen bekend dat Apple weinig specs vrijgeeft, Apple stopt als enige smartphone fabrikant ter wereld een NVME PCI Express opslag in de iPhone en zet dat niet eens in de specs terwijl dat juist extra reclame zou zijn.

Denk je dan dat ik bronnen voor jou heb klaarliggen die minutieus vertellen hoe en wat voor kwaliteit de accu's van de iPhone zijn?

Ik weet dat je nu meteen wilt vertellen dat je nu dus geen bewijs hebt en je dus niks ervan wilt geloven.

Maar denk je dat Apple de beste schermen, de beste SSD's, de beste SOC's, saffier lenzen enz stopt in de iPhone en vervolgens een slechte kwaliteit accu erin stopt?

In dit soort Apple discussies worden bronnen en 100% vaststaande feiten zelfs niet geloofd omdat het om een Android vs iPhone discussie gaat waar mensen een kamp kiezen.

Ik heb zelf nu al 5 Android smartphones gehad, ben voor heen enkele kamp.

Ik kijk alleen naar de feiten, ik zou willen dat Android ook kwalitatieve onderdelen gebruikt zoals Apple maar helaas is dat niet zo.
Wat een achterlijke cirkel redenatie... sorry hoor, maar ik kan er niks anders van maken.
Apple heeft geen dikke batterij nodig omdat ze zo slim zijn waardoor het super goed werkt! -> Oh nu werkt het niet meer zo goed, maar dat komt omdat ze die dikke batterij niet nodig hadden!
Ja blijkbaar hadden ze hem dus wél nodig?
Verder baseer ik me wat betreft de versleten accu verhalen alleen maar op wat Apple gebruikers (veelal fans die op andere vlakken Apple staan te verdedigen) hier vertellen.
Raar dat je -1 staat want je hebt hier m.i. een heel goed punt.
Een telefoon hoort überhaupt niet uit te vallen als de accu wat ouder maar nog lang niet leeg is. Dit is een specifiek iPhone probleem.

Daarnaast kun jij wel "blij" zijn met de geboden oplossing, ik zou er flink van balen als de o zo geroemde snelheid van mijn telefoon zou halveren.

En verder had Apple eerlijk moeten zijn over de uitgevoerde symptoombestrijding.
Dit is een specifiek "andreetje" probleem die niet weet dat dit probleem al heel lang bestaat bij alle merken.

Accu's zijn geen CPU's waar je precies een bepaalde berekening maakt en de uitkomst vaststaat.

Een accu is een chemisch onderdeel en zal altijd onvoorspelbaar gedrag hebben.

En als dit een typisch iPhone probleem is waarom hebben de iPhone Plus modellen er dan geen last van?
De iPhone Plus modellen hebben een grotere batterij dan de non-plus versies, dus die kunnen meer vermogen leveren zonder teveel spanningsval.
Dat is dus ook mijn punt.

Het is geen typisch iPhone probleem exact om die reden.
Accu's zijn juist zeer voorspelbaar. Je weet 100% dat ze slijten en je weet ook 100% dat ze sneller slijten bij zwaar gebruik, want > vaker opladen. Sterker nog, hoe hoger de kwaliteit van de accu, hoe voorspelbaarder hun performance over tijd.

Volgens jou gebruikt Apple alleen de allerbeste accu's dus Apple zou dit volgens jouw eigen redenatie allang hebben moeten zien aankomen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 31 december 2017 08:59]

Wat een onzin.

Een accu is chemisch, waarom denk je dat bij de Note 7 zoveel onvoorspelbare ontvlammingen waren?

Waarom denk je dat accu's zich anders gedragen in andere temparaturen.

In de elektronica is de accu het minst voorspelbare onderdeel, dat is gewoon een feit.

Ik begrijp niet dat je dat soort vaststaande feiten in twijfel trekt, het zijn feiten he?
Bij de Note 7 waren simpelweg produktiefouten gemaakt:
http://www.techradar.com/...s-heres-why-they-exploded
Ook lees je daar dat het bij bijv. de Iphone ook gebeurde, in mindere mate. Wat niet direct
aan de batterij lag, maar aan inferieure batterij opladers van derde partijen.

Vaststaan feit is dat als een batterij fatoenlijk is geproduceerd en juist behandeld word, echt niet zomaar
in de fik vliegt.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 januari 2018 20:20]

In een ander geval had je misschien gelijk.

Maar het geval met de Note 7 was puur door het haastige release van de phone.

Productiefout of niet is toch niet relevant?

Daarnaast heeft Samsung ook nog eens daarna nog een keer de telefoon op de markt gezet met WEER dezelfde probleem en dan weer door het te haasten zonder te onderzoeken.

Apple heeft nooit iets dergelijks gehad, ja er was 1 keer een verhaal over een iPhone die in de fik vloog uit de honderden miljoenen die verkocht worden en het is nog maar de vraag wat daarmee precies aan de hand was.

Omdat de media altijd bovenop Apple duikt lijkt het ook alsof er iets aan de hand is terwijl het bij andere merken even vaak of misschien zelfs vaker gebeurt.
Ja, hasstige release. Het probleem zit hem dus niet in de batterij ansich, maar aan overhaaste producenten.
Je bevestigt precies wat ik zeg. Waar wil je het nog over hebben?
Dit is niet een specifiek iPhone probleem. Dit is een accu probleem en meerdere telefoons hebben in het vverleden een zelfde of soortgelijk probleem gehad. Je hebt zelfs accu's die exploderen ik noem geen namen. Shit happens. Accu's zijn ook nogal afhankelijk van de omgang ermee van de gebruiker. Ik wil niet zeggen dat ik goed om ga met mijn accu, maar als je hem op de juiste momenten oplaadt en er goed mee om sprint, gaat dt ding een stuk langer mee. Maar dat doen er maar weinig.
Gelukkig noem je geen namen. Ik heb thuis een Ipad 2 gehad, die na meerdere opgedrongen IOS updates ook merkbaar trager werd! Heeft niets met het specifieke issue uit dit artikel te maken, maar zie je dat ik ook geen merknamen genoemd heb, en toch een bedrijf "zwart heb gemaakt" zonder de bedrijfsnaam te noemen?
Deze reactie slaat werkelijk kant noch wal. Iedereen weet wie ik bedoel, en ik geef er achter ook aan: shit happens. Ik maak geen bedrijf zwart, dat doen ze zelf wel, net zoals Apple nu hier zichzelf zwart maakt door slechte communicatie.
Ok ok, point taken. :) Ik ging er van je schrijfwijze een beetje vanuit dat het een fanboy achtige reactie was, maar aangezien je in je reply ook Apple durft af te vallen zal dat denk ik wel meevallen dan. Beetje te vaak fanboyism reacties gelezen hier op de FP denk ik. Mea culpa. :)
Lees het artikel en zie dat het vaak juist niet aan de batterij ligt, maar aan de gebruikte oplader.
http://www.techradar.com/...s-heres-why-they-exploded
Dan ga je er toch niet goed mee om en laad je de accu niet goed op? En dan gaat de accu stuk.
Ja, de accu gaat stuk. Punt is dat de oorzaak niet de batterij is, maar iets anders waardoor de batterij stuk gaat.
Het plots uitvallen is wel iets waar ik nog nooit van gehoord heb bij Android telefoons. Ik heb een Nexus 5 van bijna 4 jaar oud en die doet het nog steeds op dezelfde batterij, zonder uitvallen. Hij gaat wel wat sneller leeg. Het ligt echt aan de controller-chip(BMS) en de voltage regulator die in de telefoon zit,
Ik heb nog een Samsung Galaxy S5 liggen. Reken maar dat die soms uitviel. Na een jaar al.
En om even alle tegenargumentaties voor te zijn, ik ben iemand die voor zijn elektronica zorgt alsof het m'n kinderen zijn. Nou... ik denk dat ik ik mijn telefoon zelfs nog beter verzorgt. (een kind dat valt leert er namelijk van, mijn telefoon gaat gewoon kapot :'( )
Ik het met al mn telefoons tot nu toe wel een keer (of vaker) gehad. Htc hd2, desire, palm pre, note 2, note edge, s8 plus. Zeker als je meerdere zware applicaties tegelijk wil draaien. Bijv navigatie, flitsmeister, syreaming muziek en ondertussen een stemcommando geven. Daar hebben alle telefoons het zwaar mee, soms te zwaar
Hoe heb je het nu al met je s8 plus? Ik gebruik AccuBattery sinds het begin, en kocht de telefoon op release, zit nu pas op 96% :/ En je kan nooit echt weten of het de batterij was dat de uitval veroorzaakte, zeker niet op een Samsung.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 december 2017 13:53]

Dat is juist het punt. Vanwege de enorme gebruikersgroep en het aantal hackers dat zo'n firmware volledig uitpluist komt dit naar boven. God knows wat andere fabrikanten allemaal voor grappen in hun model stoppen.
Precies. Dus die enkeling die wel een langzamere iphone 6s heeft, grote kans dat die gewoon onzorgvuldig met de accu is omgegaan m.b.t. laden e.d.

Maarja, hoe laad je dan wel goed een telefoon op en hoevaak en wanneer? Hoeveel mensen weten dat. Die laten hem het liefste de hele dag in de oplader hangen als t ff kan.
Ja maar dat is toch het probleem? Je kan het niet weten omdat er nooit onderzoek naar gedaan is. Ik heb nooit willekeurig uitvallen gehad tijdens zwaar games, hoog gebruik. Ik heb vroeger wel eens uitvallen gehad maar dat had niks met te snel hoog verbruik te maken gehad.

Ik zal wel eens kijken op m'n Nexus 5 of dit ook mogelijk is met Android telefoons door een benchmark snel aan en uit te zetten, maar het lijkt me sterk :P.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 december 2017 14:34]

Dit probleem bestaat al tientallen jaren hoor.

Dat jij het niet hebt meegemaakt is toch niet relevant?

Het is juist andersom, het probleem bestaat want het bestaat.

Je hoeft er geen onderzoek naar te doen of het bestaat want het bestaat.

Je zou juist onderzoek naar moeten doen of het niet bestaat.
Mag ik vragen wat er precies met de Nexus 6P aan de hand was?
Deze telefoon viel ook zomaar uit.
Jij vindt het niet erg om er achteraf achter te komen dat je bij je 5s gewoon de batterij had kunnen omwisselen om er een jaartje langer mee te doen? En dat mensen die naar een support center gingen werden geadviseerd om een nieuw toestel te kopen ipv de batterij te vervangen voor een fractie van de prijs?
Nee, want het is pas vanaf de 6
De 5s is niet geïmpacteerd door dit gedrag van het OS. Wellicht is het niet nodig omdat de A7 minder stroom trekt bij piekbelasting.

Overigens is een 5s in mijn ervaring nog best vlot, ook met iOS11. We hebben hier in huis nog een 5s uit 2013 in gebruik, trouwens mèt de oorspronkelijke batterij.
Mijn laptop viek ook na een tijdje uit.
Ik heb de batterij vervangen van mijn laptop en nu werkt deze weer naar behoren.

Je kan een keuze maken om de baterij te laten vervangen of niet.
Er is een optie en als het goed is, zijn er genoeg mensen die verstand hebben om de juiste keuze te maken. Ongeacht welk apparaat.
Hij schrijft duidelijk dat hij last had van een slechte batterij en uitvallen. Dan ben je er dus van op de hoogte dat je inplaats van een nieuwe telefoon ook een nieuwe batterij zou kunnen kopen. Hij kwam er kennelijk niet achteraf pas achter.
Apple stond tot op heden gewoon bekend om hun planned obsolescence, ik vond het vrij schandalig dat mijn 3-4 jaar oude iPhone 4 enorme problemen had met een gesprek te kunnen opnemen als ik een muziekje op had staan. Ik had gehoopt dat het met mijn iPhone 6 beter langer goed zou gaan, maar na de recente IOS11 updates wordt deze alleen maar trager ipv. sneller. Terwijl dit nergens nodig voor is als men niet performance gaat zitten trottelen omdat de batterij gaar begint te worden, geef ons gewoon de optie om vaker op te laden of de batterij te vervangen!

Je begint je als consument af te vragen of deze methodiek niet al langer wordt toegepast op iPhones/iPads...

En "We zijn gewend van Apple..." is zo een enorme drogreden! Je mag toch verwachten dat heden ten dagen je mobile devices langer mee gaan dan twee jaar! Persoonlijk plan ik om zeker 4 jaar gebruik te maken van mijn iPhone 6 en iPad Air #1, misschien wel 5+ jaar. €80 voor een batterij vervanging zou ik zelfs over hebben gehad, zeker nu je een headset jack mist op de nieuwere modellen en Face ID me niet echt aanstaat (mensen die deze wel hebben in mijn omgeving voelen zich echt beta testers).

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 29 december 2017 11:26]

Vergeet niet dat andere fabrikanten minstens zoveel problemen hebben, maar het aantal gebruikers per product te klein is voor een mediahype of überhaupt relevante aandacht
Of je vervangt gewoon je accu natuurlijk.
Geen enkel bedrijf 'communiceert alles' aka hangt de vuile was buiten.

Het argument dat je dan maar een ander merk moet kopen, slaat nergens op, omdat je dat bij elk opkomend probleem van elk merk apparaat kan zeggen.
Niets mis? De telefoon valt uit met een oude accu. Dat is gewoon een ontwerpfout. Enige oplossing is 5 jaar lang gratis accu vervanging.
5 jaar een accu ondersteunen is voor geen enkel bedrijf houdbaar aangezien Pietje zijn iPhone enkel gebruikt voor bellen en Katrien er filmpjes op kijkt, spelletjes op speelt etc.
Bij je ontwerp moet je uitgaan van gemiddeld, normaal gebruik. Vervolgens moet je dan de mensen informeren dat de telefoon bij versleten accu's kan uitvallen en dan moet de klant de keuze hebben: leven met uitval, accu vervangen op eigen kosten of specs softwarematig terugschroeven. Apple moet die keuze niet maken.
Ik denk dat je het probleem zelf niet helemaal begrijpt.
De algehele specs zijn teruggeregeld om te voorkomen dat de hardware een piekstroom van de batterij vraagt die de batterij niet meer kan leveren.
Nuance; het is mogelijk dat toestellen uit kunnen vallen, dus hebben ze in de software ingebakken dat dat niet gebeurd door het terugschroeven van de performance, want wat heb je liever, dat je telefoon niet werkt, of langzamer ?

Ze gaan diep door het stof, zetten het groot op de frontpage van hun website, ze onderbouwen het probleem, onderbouwen hun oplossing in software en ze maken excuses voor de niet-communicatie. Het punt is, is dat Apple het nooit goed kan doen, er zijn altijd mensen die het er niet mee eens zijn of een andere interpretatie hebben.

Headlines als "Apple maakt toestellen langzamer" helpen daar niet in - en dan denken dat Apple dit voor de lol doet.
Gaat men door het stof is is het een schijn excuus.

Leuk dat men zegt beter communiceren etc. Etc. Dat had waar geweest als men gethrotteld had EN daarna de batterij vervangen (Bijvoorbeeld door een waarschuwing te laten zien).

Als de telefoon uitviel hadden velen het eerder gemerkt en binnen de garantie kunnen vervangen. Nu merken mensen het pas later en mogen ze geld neerleggen voor een batterij.

Zorg dat je product werkt binnen de garantieperiode IPV. sneaky workarounds in te bakken.

Lijkt overigens op de Motorola/Nexus issues. En ja het uitvallen is irritanter maar nu heb ik tenminste netjes binnen de garantie een nieuwe batterij in m'n X Play.
Dus als de fabrikant een ontwerpfout maakt, is het voor de klant OK om te kiezen tussen twee slechte oplossingen? Een langzamere telefoon of een uitvallende telefoon?
Het is geen ontwerpfout maar inherent aan de techniek.
Natuurlijk is het een ontwerpfout. Niet van de accu maar van de iPhone als geheel. Apple brengt software uit voor apparaten die deze software na normale slijtage niet meer trekken. Als jij software uitbrengt voor drie jaar oude apparaten, moet je in het ontwerp van die software rekening houden met de staat van die apparaten na normaal gebruik. Dat heeft men te weinig gedaan en dat lost men nu op door de specs terug te schroeven.
Het gaat om het onder zeer specifieke omstandigheden terugschroeven van de performance gedurende een zeer beperkte tijd.

Ik ben het volledig eens met de klachten over het gebrek aan communicatie, maar verder is er volgens mij niet zoveel aan de hand.
Dat is dus ook niet zo, de prijs die Apple vraagt scheelt misschien tientjes met de concurrentie.

En daarnaast is een iPhone 2e hands meer waard dan een gelijkwaardig Android toestel en is er netto gezien niet eens een prijsverschil.

Daarnaast betalen mensen voor iOS, of jij dat nu wel of geen goed OS vind.
Toestel is net een maand of 3/4 verkrijgbaar. Dus als jij het kan zeggen: roept u maar. By the way.. Wat doet de koers van de bitcoin de komende paar maanden/jaren? Als we toch zo bezig zijn.. :+
betekend dus al een rond de 4 maanden kortere update beleid als je hem nu aanschaft.. dus pak hem beet nog maximaal 20 maanden...
Voor de Note 8 (en andere Samsung telefoons) krijg je toch zeker een jaar of 4 updates. De grote updates alleen de eerste 2 jaar. Daarna nog de broodnodige beveiliging updates. Recent heeft Samsung nog beveiliging patches gestuurd naar de Galaxy S3 en 4.

Wat was je punt ook weer? :)
Voor jou dan nog wat extra informatie.
Dit maal in de vorm van een officiële statement van Samsung:

"Wij garanderen consumenten dat wij onze smartphones tenminste twee jaar vanaf de productintroductie in Nederland met softwareupdates ondersteunen. Wij zijn een van de weinigen in de markt die deze garantie geven. Deze garantie van twee jaar betekent niet dat we bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S7 die in maart 2016 geïntroduceerd is, in maart 2018 stoppen met de ondersteuning van dit toestel. Zo hebben wij dit jaar de Samsung Galaxy S6 uit 2015, S5 uit 2014 en S4 uit 2013 van updates voorzien. De Samsung Galaxy S6 heeft begin december nog een update gehad."

Bron:
https://androidworld.nl/n...huwing-samsung-galaxy-s7/

Ik geef toe dat ik fout zat met de Galaxy S3. Maar langer dan 2 jaar is een feit. Om het woord "feit" te ondersteunen; ik heb dit zelf gemerkt.

[Reactie gewijzigd door EasyBoarder op 29 december 2017 19:00]

Onzin van hier tot jupiter.. Samsung brengt maar tot 2 jaar na release updates uit.. dat is algemeen bekend.
Wat jij hier nu stelt is onzin. Mijn (crappy) Galaxy S5 mini van het werk, die 3.5 jaar geleden op de markt zijn gezet, kreeg afgelopen maand nog altijd een beveiligingsupdate. Dat is 42 maanden na release, voor een 'budget' telefoon.
Nou, of er niks mis mee is valt te bezien. Voor zover we weten hebben Android toestellen hier geen last van. Als dit inderdaad niet zo is, kun je stellen dat Apple een hardware ontwerpfout heeft in zijn toestellen.
Als je batterij degradeert op android en je hebt al je cores nodig (oid. meer stroom in ieder geval) valt je telefoon uit (op bijv. 30%) hier heb ik zelf al vaak genoeg last van gehad.
30% lijkt me sterk, maar ik heb wel vaker soortgelijke acties gezien van mijn laptop en telefoon op "5%". Mogelijk waren ze leeg, maar dan was de indicatie van batterijniveau wel om te treuren.
30% kom je makkelijk aan met een tel van +/- 4 jaar oud die iedere dag meerdere malen met fast charging geladen wordt (degradeert de batterij nog sneller). Heb het momenteel met ong 20% bij mijn Nexus 6, binnenkort ff een nieuw batterijtje in.
Android is een loze term. Er zijn tientallen merken die Android toestellen produceren en die enorm verschillen in o.a. kwaliteit. Noem eens een merk waarbij je er last van hebt gehad.
Merk maakt hierbij niet uit, ieder apparaat waarvan de batterij niet meer genoeg volt levert zal zijn processor moeten underclocken of de tel valt eerder uit.
Merk maakt wel degelijk uit, want de kwaliteit van batterijen, de chips die batterijen aanstuurt en onderhoudt, etc. kan enorm verschillen. Het verschilt dus enorm wanneer een batterij zodanig versleten is dat het een probleem gaat vormen. Bij de een kan dat sneller zijn, bij de ander komt dat misschien niet eens voor gedurende de normale levensduur van het apparaat. "Android" is niets meer dan een OS, heeft niks te maken met batterijproblemen. De fabrikanten van deze telefoons wel, ook zaken als terugklokken bepalen zij en niet Google. Dus... met welk merk had je problemen?

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 29 december 2017 22:57]

Geen enkel merk wat ik heb gehad doet aan terugklokken, en het merk waarbij de telefoon bij mij eerder uitvalt is een Nexus 6 (ofwel onderdelen van Motorola maar een telefoon van Google). Maar dat gaat om het basis concept van batterijen, ofwel merk maakt niet uit want dat gebeurt uiteindelijk bij ieder merk. Bij de een duurt het wat langer daar ben ik het zeker mee eens maar zo werkt Li-Ion gewoon.
Ik heb er bij Android nog nooit over gelezen, en het is mij ieg nog nooit overkomen.
Zo werkt een batterij gewoon. Als hij niet genoeg stroom kan geven voor de processoren valt hij uit.
Ja hehe.... Lees dan even wat ik heb gezegd.
Als je batterij degradeert op android en je hebt al je cores nodig (oid. meer stroom in ieder geval) valt je telefoon uit (op bijv. 30%) hier heb ik zelf al vaak genoeg last van gehad.
Ja, dat las ik, maar volgens mij is dat geen algemeen Android probleem. Ik heb er iig nooit last van gehad en ook nog nooit van gehoord.
Het is een Li-Ion batterij probleem. Bij de ene telefoon doet het zich eerder voor dan bij de ander.
Vergelijk het met een 3 liter Mercedesdieselaccu van een paar jaar oud in een 3 liter Mercedes Diesel op een koude winterdag. Er zijn zelfs auto's met 2 startaccu's parallel om meer stroom te kunnen leveren, maar als die allebei gaar zijn dan komt die winterdag er ook. Misschien niet de eerste dag, maar wel voordat de winter voorbij is. Kan ik uit ervaring zeggen. Een benzinemotor start nog redelijk op zo'n accu, maar je kunt hem ook gewoon voor 50 cent per kilo bij de schroothandel brengen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 december 2017 00:54]

Accepteer jij dat een dure Mercedes na een paar jaar niet meer wil starten in de winter als je hem niet onderhoudt? Net als in een auto, is een accu in een telefoon een slijtageonderdeel. Jouw kruistocht is onterecht, hooguit kun je mopperen dat je bij een ander merk je accu pas na 3 of 4 jaar moet vervangen in plaats van na 2, maar dat hangt ook nog eens samen met het gebruik. Ben je een emotionele, teleurgestelde Applefan of net als ik een stuurman aan de wal?
Ik ben Apple-fan noch stuurman aan wal! ;)

Privé gebruik ik Android (laatst overgestapt van OnePlus 2 met LineageOS naar Nokia 8).

Op het werk gebruik ik iPhone 6S 64GB.

De Android telefoons hebben ook zo hun eigenaardigheden. Ik ben de laatste om dat te ontkennen.
Maar de prijs/kwaliteitsverhouding is imho onverslaanbaar.
Zo van de samsung site hoor .... fandroids moeten google eens leren gebruiken |:(

04-21-2017 03:33 AM
Re: S7 Edge battery drain
Hi,

My battery has been getting progressively worse over the past few months and now just drains and switches off when the battery gets to 35% or so - it is then completely drained. 0%. (I had just checked battery prior to this happening and it said 4.5hrs left)

Can you help. Is my battery faulty? Phone is only 8 months old.
Voor zover we weten heeft nog geen enkel Android-toestel leverancier dit kenbaar gemaakt.
Dit of ze zijn altijd al teruggeschroefd, waardoor je het verschil minder merkt... Ik ken meer mensen die een nieuw Android toestel kopen na 2 jaar omdat hij te langzaam is dan iPhone eigenaren die dit doen.

Het gaat om een chemisch proces van de batterij, daar heeft elk toestel last van.
Precies. Niemand heeft het kenbaar gemaakt. Dus we weten het niet zeker. Mijn stelling is dus ook dat Apple alleen een probleem heeft wanneer Android toestellen hier geen last van hebben.

Het gaat niet om een chemisch process van de batterij. Het gaat om de interactie van de CPU met de batterij. En daar hoeft niet elk toestel last van te hebben.
Als Androidfabrikanten dit ook doen, dan moeten ze net zo goed bloeden. Dit soort gedrag is niet acceptabel.
Het gaat wel degelijk (ook, en ook is niet niet) om een chemisch proces in de accu.
Dat Android langzamer wordt heeft niets met de accu of terugschroeven van de processor te maken. Het valt eenvoudig op te lossen met een factory reset.
En zet je LineageOS op je oude Android toestel, dan gaat deze langer mee dan een iPhone.
Android of niet ieder smartphone kan hier last van hebben en het is sowieso 100% zeker dat dit ook bij Android gebeurt alleen hoor je er minder over omdat het hele Android markt verdeeld is over vele merken en modellen dus gebruikers die hetzelfde ervaren zullen nooit met dezelfde aantallen er last van hebben bij 1 merk of 1 type.

De iPhone Plus heeft er namelijk ook geen last van.

En factory reset helpt helemaal niks bij een nieuwe Android versie op een oudere telefoon, nieuwe Android versies maken je toestel ool trager.

En Lineage OS klinkt als Chinees voor de meeste mensen, meeste gebruikers zijn al blij als ze een app op hun telefoon kunnen installeren.
Lees even de nuance voordat je los gaat. Ik zeg nergens dat het allemaal zo is. Ik zeg "als". Ik besef heel goed dat het best zo kan zijn dat ze daar wat onder de pet houden. Maar als dat niet zo is en Android toestellen hebben er geen last van, dan heeft Apple dus een (nieuw) probleem.
Als schijnt volgens een oud gezegde verbrande turf te zijn ;) In jouw geval wordt aan de 'als' voorwaarde niet voldaan dus kan je het gedeelte achter de 'dan' verder negeren.
Voorlopig negeren. Dit gaat allemaal nog opgeheldert worden.
Nou, ik vind dat er zeer hysterisch over gedaan wordt. De media roept en roept overal maar. Wat ik mij meer zou afvragen hoe groot dit probleem nu echt is. Want als je over een paar 1000 toestellen spreekt op de miljoenen die ze verkopen is dit helemaal niks. Daarnaast is het de vraag: Zijn het iPhones waarvoor Apple eerst de oproep had gedaan om de batterijen te vervangen. Als het om deze iPhones gaat en mensen zijn niet langs geweest of hebben de oproep gemist is het natuurlijk een totaal ander verhaal.

Daarom kan dit verhaal natuurlijk meerdere kanten op gaan.
Als het om een zeer klein aantal gevallen zou gaan, is de kans ook heel klein dat Apple hierop in gaat, of zelfs nul. Apple – of welk bedrijf dan ook maakt simpelweg heel bewust de afweging: Wat kost het minste?

Videokaarten die te snel kapot gaan in een bepaald model iMac? Behandelen ze als losse incidenten – totdat er een media shit storm opsteekt en er een class action dreigt eb het echt niet meer kan. Ze weten dat het dan toch onvermijdelijk wordt om kosten te maken en kiezen dan voor een variant waarbij ze zo min mogelijk gebruikers tegen de haren in strijken, want ja: dat zijn toch weer de klanten van morgen..
En waar is je verhaal over de miljoenen mensen die de Apple store in lopen en 5 minuten later naar buiten lopen met een spliksplinternieuw iPhone in de hand?

Als je gaat zeiken over garantie kan ik je hier de hele lijst van fabrikanten geven, of nee wacht die hele lijst geef ik niet want ALLE fabrikanten proberen zo goed mogelijk uit hun garantieverplichtingen zo goed mogelijk onderuit te komen.

Heb zelf meegemaakt dat ik belde naar klantenservice van Nokia en mij werd aangeraden om de firmware te updaten wat het probleem wat ik had erger maakte.

Vervolgens accepteerden ze het niet onder garantie en zat ik met een onbruikbaar telefoon terwijl het een fabrieksfout betreft waar alle Nokia's last van hadden.

En zo kan je nog vele vele verhalen vinden.
En waar is je verhaal over de miljoenen mensen die de Apple store in lopen en 5 minuten later naar buiten lopen met een spliksplinternieuw iPhone in de hand?
Tot nu toe zijn iPhone-klanten vaak trouwe klanten, inderdaad. En dat wil Apple graag zo houden, vandaar deze 'mea culpa' achtige actie. Apple kan blijkbaar aardig goed inschatten hoe ver ze kunnen gaan, want anders zouden er niet zoveel trouwe klanten zijn.
Als je gaat zeiken over garantie kan ik je hier de hele lijst van fabrikanten geven, of nee wacht die hele lijst geef ik niet want ALLE fabrikanten proberen zo goed mogelijk uit hun garantieverplichtingen zo goed mogelijk onderuit te komen. Heb zelf meegemaakt dat ik belde naar klantenservice van Nokia en mij werd aangeraden om de firmware te updaten wat het probleem wat ik had erger maakte. Vervolgens accepteerden ze het niet onder garantie en zat ik met een onbruikbaar telefoon terwijl het een fabrieksfout betreft waar alle Nokia's last van hadden.

En zo kan je nog vele vele verhalen vinden.
Zeker weten. Ik heb de afgelopen 20 jaar vergelijkbare ervaringen met Apple producten gehad. Dat is ook precies wat ik bedoel: Als er iets met je apparaat is, zeggen ze eerst altijd: "Goh, dat doet ie anders nooit." ook als je de tiende bent die week. Hun redenatie is: Gratis repareren onder garantie kan altijd nog. Eerst proberen of we hem niet een nieuwe kunnen verkopen, onder de garantie uit kunnen lullen, hem zelf de reparatie kunnen laten (mee)betalen, etc.

Pas als er klanten online min of meer massaal gaan klagen en/of er een groepsrechtszaak (class action) aangespannen wordt of dreigt te worden en ze uiteindelijk toch door de rechter gedwongen dreigen te worden, kiezen ze eieren voor hun geld. Alleen omdat dat feitelijk goedkoper is als je de imago-schade erbij rekent.
Mijn (beperkte) ervaringen met Apple zijn in elk geval anders:
- ik had destijds een Macbook Air waarvan het moederbord het begaf, 25 maand na aankoop, dus buiten garantie. De herstelling/vervanging is gratis gedaan "omdat de garantietermijn nog maar net verstreken was en het om een grote kost ging". Dat vond ik erg netjes.
- enkele weken geleden kreeg ik ongevraagd een mail van Apple om me te melden dat mijn Macbook Pro 13" uit 2013 in aanmerking kwam voor een vervanging van het scherm - mocht dat last hebben van een loslatende coating. Dat vind ik, voor een toestel van meer dan 5 jaar oud, ook best een mooi proactief gebaar.
Verder geen ervaringen met herstellingen en garanties, in mijn ervaring hebben Apple apparaten (ook smartphones) best een lang leven.
Ik ben al wat langer klant – een jaar of 26, 27 – en heb de indruk dat Apple wat garantie en dergeljke betreft de laatste jaren een stuk redelijker is dan 10, 15 jaar geleden.

Dat hield namelijk niet over. Peperdure (± € 4.440) eerste versie van de Titanium Powerbook waarbij bij iedereen problemen waren met de CDROM-speler en het scherm, scheurende scharnieren en heftig afbladderende coating. Deze was feitelijk total loss Een iBook met een handjevol dode pixels, wat toch wel jammer is bij een gloednieuw apparaat van € 2.200. Een iMac waarvan de harde schijf nét buiten de garantie van toen nog 1 jaar kapot ging.

Maar de iBook heb ik nog terug kunnen sturen, binnen de regels van de wet kopen op afstand. Een iPhone 5 kreeg gratis een nieuwe accu in het kader van een terugroep-actie nadat ik me daarvoor zelf aangemeld had. Een MacBook Pro 15' kreeg wél onder garantie een nieuw scherm nadat de ontspiegelende coating losliet.

Dus door de jaren heen zie ik wel degelijk een verbetering in hoe Apple omgaat met problemen.

Anderzijds is het wel zo, dat 1) ik niet meer een eerste versie van een bepaald model meer koop. Daarmee is de kans op kinderziektes en ontwerpfouten ook een stuk kleiner en àls het gebeurt komt er vaker een class action / groepsrechtszaak, dus een terugroepactie.

2) Ik koop niet meer een echt 'topmodel' zoals een Mac Pro met x cores, waarvan er natuurlijk lang niet zo veel verkocht worden. De oplages daarvan zijn veel lager waardoor Apple makkelijker kan blijven volhouden dat het 'incidenten' zijn.

3) Apple verkoop nu van elk model sowieso veel meer stuks dan 15 jaar geleden. Daarnaast zit nu echt heel de wereld elke dag op internet. Dus als er wat mis is met een bepaald model, gaat dat als een lopend vuurtje. Het wordt daardoor veel sneller bekend, als er een ontwerpfout is.
Nogmaals.

En waar is je verhaal over de miljoenen mensen die de Apple store in lopen en 5 minuten later naar buiten lopen met een spliksplinternieuw iPhone in de hand?

En dit is wereldwijd he? Welke andere merk geeft jou wereldwijd garantie?

En trouwens Apple is niet verantwoordelijk voor de spullen die je bij de Media Markt of andere winkel koopt.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 29 december 2017 14:49]

Nogmaals.

En waar is je verhaal over de miljoenen mensen die de Apple store in lopen en 5 minuten later naar buiten lopen met een spliksplinternieuw iPhone in de hand?
Misschien kun je iets duidelijker zijn dan nogmaals op een vage manier vragen naar iets wat niet gezegd wordt? Wat bedoel je nou?
En dit is wereldwijd he? Welke andere merk geeft jou wereldwijd garantie?
Dat is niet bijzonder als je misschien denkt. Ongeveer merk van enig niveau geeft garantie in elk land waar ze zitten en doet daarbij niet moeilijk over het land van aankoop. Als ik in de VS een harde schijf van Seagate koop en hij gaat na een week kapot en ik ben dan alweer in Nederland, kan ik hem gewoon opsturen ter vervanging naar Seagate Nederland. Dat heb ik al eens aan de hand gehad.
En trouwens Apple is niet verantwoordelijk voor de spullen die je bij de Media Markt of andere winkel koopt.
Nee, wie zegt dat dan? Ik koop Apple spul altijd online, rechtstreeks bij Apple zelf, dus ik heb niks met de MediaMarkt of een andere winkel te maken. Opvallend genoeg deed Apple in het verleden vaak moeilijker over garantie dan Apple dealers.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 29 december 2017 19:37]

Sjoemelsoftware? Daarmee suggereer je dat Apple iets aangepast heeft om er beter uit te komen, zoals menig fabrikant wel had gedaan met de performance testen ( beter voordoen dan werkelijkheid) in werkelijkheid is de aanpassing niet perse in voordeel van Apple. Het is bedoeld om stabiliteit te waarborgen.
Helaas verdomd slecht gecommuniceerd en hadden ze een Battery control in de instelleingen zichtbaar moeten maken.
Sjoemelsoftware is niet aan een bepaalde definitie gebonden zoals dat met de diesels is gebeurd. In dit geval kun je ook gewoon van sjoemelsoftware spreken. Het verdoezelt een ontwerpprobleem of inschattingsfout bij Apple.
Sjoemelen = manipuleren.
Of je dat nu doet om aan milieuregels te voldoen of om een ontwerpfout te verdoezelen. Sjoemelsoftware is in dit geval een prima uitdrukking.
Welke geschiedenis?

Jij trekt blijkbaar bepaalde conclusies uit het feit dat de media graag aandacht schenkt aan Apple omdat het veel lezers trekt.

Kijk als bewijs maar naar hoeveel reacties iedere bericht over Apple heeft.

Zelfs Samsung kreeg niet zoveel aandacht toen ze de hele wereld in gevaar brachten met hun Note 7 die ze 2x op de markt hebben gebracht.
Fout.. met sjoemelsoftware wordt bedoeld dat je TIJDENS een test het systeem beter met de hardware omgaat dan tijdens het gebruik.
Bijvoorbeeld ineens minder uitstoot... zo kan ik ook lopen beweren dat koeienvlaai een stuk taart is...
[...] Niemand in de praktijk heeft waarschijnlijk ondervonden dat zijn telefoon opeens zoveel trager is geweest omdat dat dus gewoon niet merkbaar is. [...]
Dat is het met mijn SE wel. Deze heeft dezelfde processor als de 6s en weet nog goed hoe vloeiend alles opende en snel apps en menu's reageerden. Nu 1,5 jaar later is het een draak van een ding, traag, haperingen, uitvallen bij 10% etc.

Gek dat ze dit programma alleen starten voor 6s en hoger. Bij de SE hebben ze tenslotte hetzelfde truukje toegepast.
Nee, iPhone 6 en hoger.
Los daarvan, de SE is later uitgekomen dan de 6s, dus die van jou zou in principe er ook gewoon onder vallen :) Specs zijn het zelfde als de 6s, alleen kleiner formaat. Zou gewoon even langs de apple store gaan.
Helemaal niet 'oké'. Dit probleem is juist naar voren gekomen door Reddit gebruikers welke ondervonden dat hun iPhone vele malen trager was dan die van anderen (met een nieuwe batterij).
Zelf ondervind ik dit probleem ook op mijn iPhone 6. Opstarten van een app als Waze of Instagram kost ongeveer 15 seconden en het openen van de camera is helemaal een feest.
Dus dat er 'weinig aan de hand' was ben ik het totaal niet mee eens.
Aan de ene kant vind ik het best prima dat Apple zijn best doet om mijn accu het wat langer te laten uithouden. Maar dat hierdoor de prestaties enorm worden teruggedrongen vind ik wel een kwalijke zaak. De gemiddelde consument zal hierdoor denken 'oh mijn iPhone wordt traag; ik moet een nieuwe'. Hier zal Apple de vruchten wel van geplukt hebben vermoed ik.
Het was een prima oplossing geweest als ze dit meteen gedaan hadden, met een fatsoenlijke manier van communiceren, en niet eerst proberen er mee weg te komen.

Laten we eerlijk zijn; de meeste Apple kopers zijn niet zo technisch onderlegd, dus die denken niet dat het langzamer worden van hun telefoon aan de batterij ligt (die blijkbaar te licht of fout ontworpen is, aangezien deze al na een jaar of 2 te zeer gedegradeerd is om z'n werk te kunnen doen), maar dat de cpu (als ze al weten wat dat is) de nieuwste software niet meer aankan. Dus wat doet zo'n klant? Die koopt een nieuwe telefoon.

Dat is, na de gloeilamp, het beste voorbeeld van 'planned obsolescence' dat je maar kan vinden, en Apple zou daar heel erg hard voor aangepakt moeten worden, ook om andere fabrikanten te laten merken dat ze niet met dit soort gezeik weg kunnen komen. Want als er een schaap over de dam is, dan volgen er meer.

En wat ik een goeie straf zou vinden? De omzet (niet de winst) van het afgelopen fiscale jaar van hun telefoondivisie. Dat zijn straffen die indruk maken, niet die 25.000 dollar per dag die ze krijgen voor het achterhouden van informatie, want dat zet voor zo'n reusachtig bedrijf geen zoden aan de dijk.
Ik betwijfel ten zeerste of er überhaupt een oplossing was gekomen als de media het niet hadden laten ontploffen.
Sorry maar punt 1 is echt onzin. Voor diegenen zoals ik die deze iPhones dagelijks moesten ondersteunen in bedrijven was het lange tijd onduidelijk en niet uit te leggen waarom sommige even oude telefoons belachelijk traag waren en anderen relatief snel, zelfs na een compleet schone installatie.

Heel simpel probeerde Apple hier gewoon te voorkomen dat ze batterijen binnen garantie moesten vervangen. Alle andere argumenten zijn volledige onzin. Samsung en anderen balen dat zij er niet opgekomen zijn denk ik.
Ja helemaal mee eens, Apple doet het tenminste bekennen en oplossen. Mijn 6s schakelde niet terug trouwens maar hij was wel sneller leeg.

Kunnen we dit ook verwachten bij de NUTS bedrijven en de Zorg. Nee want dat zijn toch wel de grootste hufters, dat zijn dingen die we nodig hebben. Ging de media daar maar een jaar lang op hameren met de koppen in de krant.
Apple doet het tenminste bekennen en oplossen.
Ontkennen was ook echt niet meer mogelijk, het valt dus wel mee hoe netjes ze gehandeld hebben.
Kunnen we dit ook verwachten bij de NUTS bedrijven en de Zorg. Nee want dat zijn toch wel de grootste hufters, dat zijn dingen die we nodig hebben.
Dat betekent toch niet dat we deze handelswijze moeten goedkeuren? Het gaat hier over Apple niet over nuts bedrijven. voor de iPhone 6 is een behoorlijk bedrag neergelegd dan verwacht toch wel wat service en niet dat het apparaat door de fabrikant bewust trager wordt gemaakt, ook al is dat minimaal.
Ging de media daar maar een jaar lang op hameren met de koppen in de krant.
In programma's als Kassa krijgen die er regelmatig van langs, misschien valt het jou niet op, maar het gebeurt wel degelijk.
Ik vraag me af wat jij verstaat onder intensief gebruik? Ik heb een iPhone 6 van het werk en die is elke dag tweemaal van 0 tot 100% opgeladen, gewoon omdat die niet mee kan.
Maar door deze, volgens jou "prima oplossing", gaat deze nog steeds minstens twee maal per dag aan de lader, maar werkt hij wel een gigantisch pak trager. Het opstarten van de, in mijn ogen, simpele messages app duurt al snel 5 seconden. Facebook oid duurt al snel 10-15 seconden voor ze opgestart is en eer ik dan al iets kan zien zijn we bijna een minuut ver. Waze gebruiken is ook geen al te prettige ervaring, want deze loopt de laatste maanden ongelooflijk snel vast.
Ik denk als jij je telefoon 2maal moet laden er een aantal scenarios kunnen spelen:

1) je gebruikt de telefoon bizar veel. Elke telefoon had elke dag dan 2 x geladen moeten worden, tenzij je een chinees monster koopt met 8000 mAh accu.

2) door foutief gebruik in laden in de afgelopen 3 jaar (want ja, jouw telefoon is al 3 jaar oud.. het blijft geen feest natuurlijk) is de accu snel gesleten

3) als jij zoveel vraagt van je telefoon, dan is misschien een telefoon van 3 jaar oud niet hetgene wat jij moet hebben. Vervelend dat het van je werk is, dat maakt het vaak wat lastiger dan als je hem zelf had gekocht. Maar stel nou dat jij nou een iphone 6s had, en deze dus elke keer uitvalt tijdens je werkzaamheden. Had je dat liever gewild? Dat lijkt me meer tijdsverlies dan apps die langzaam openen.
Misschien hebben ze de SoC ook te extreem terug geklokt en wordt het beter in een latere update.
Ik merk het wel degelijk aan mijn iPhone 6. Hij blijft vaak haperen bij basale functies zoals gewoon Safari openen.
Ik zeg ook niet dat het netjes is van Apple. Mijn ervaring en in mijn omgeving is het probleem wat jij hebt dus niet. Wellicht is jouw accu dus in een slechtere staat. Misschien zijn alle accu's in mijn omgeving nog wel goed, dat zou goed kunnen natuurlijk. Wel erg toevallig, maar niet onmogelijk.

Maarja, probeer jij eens met elke willekeurige andere telefoon van een ander merk eens na 3 jaar gebruik normaal te werken. De ervaring die ik daarmee heb is dat het na 3 jaar sowieso achterhaald is en dat is gewoon omdat de vooruitgang zo hard gaat dat iets snel verouderd is. Mijn Galaxy S5 was ik super blij mee destijds, maar na een jaar liep ik eigenlijk alweer 5 jaar achter en dat ding was idioot traag.
Wat een kul, je betaald honderden euro's voor een premium merk. Althans zo positioneert Apple zich. Van elke willekeurige android telefoon kan je dit soort 'gerekenmeester' verwachten. Niet van een bedrijf waar je 'top dollar' betaald en waar werkelijk hele goede winsten worden gecreëerd. Dit is het risico van het vak. Ja als je miljoenen iphones verkoopt dan kan het ook een keer fout gaan en dan is de schade ook groot. Maar ja als mensen je telefoons dan niet meer gaan kopen omdat droogstoppel aan de knoppen zit. Tja ik weet niet wat de schade dan wordt...
Ik weet niet of je hebt gekeken in de pricewatch, maar Android is allang niet meer "het goedkope merk". Zelfs de budget telefoons van Google zijn gewoon Apple prijzen. Die prijzen hebben niets meer met Apple te maken.

Ik betaal dan 800 euro voor een Google Pixel 2 of 900 euro voor een Samsung galaxy S8, en over 2 jaar kan ik hem wegflikkeren want die dingen zijn dan gewoon zo bagger traag geworden. Dusja, ook bij Apple kan het een keer fout gaan. De communicatie is heel slecht verlopen en dat is ook niet netjes van Apple geweest. Ze hadden dit gewoon van te voren moeten melden. Maar het probleem is dat het hele verhaal enorm wordt opgeblazen en 9 van de 10 sites en kranten gewoon maar kopieren en de tekst een pietsie aanpassen, zonder zelf even te kijken of het wel klopt hoe en wat.
Ik praat over de verwachting die mensen hebben. Ook van een android in deze prijsklasse verwacht ik dat hij over twee jaar niet bagger traag is zoals je met je woorden platsch aangeeft ;-)
Waarom zou je op de plek van de directeur van Apple gaan zitten? Jij bent de klant die op allerlei manieren deze ontwikkelkosten en designfouten van een fabrikant betaald. LIjkt me toch niet nodig.
Ik ga gewoon goed met mijn tech om. Daarnaast koop ik elk jaar een nieuwe telefoon, gewoon omdat ik van de nieuwste snufjes houdt. Je moet begrijpen dat de meeste mensen hun telefoon 2jaar, 3 jaar of soms nog langer gebruiken en dan gaan klagen dat het trager wordt. Dat gebeurd bij een Windows laptop ook, daar zie je ook niet mensen elke maand opnieuw over klagen.
https://imgur.com/gallery/KIFCx

Blijkbaar zit er dus een verband tussen langzaam worden en release date.
De hele media, fora en kranten gaan los dat het zo schandelig is en blablabla. De een hoort wat roepen, de ander roept het net iets harder, en ga zo maar door. Dat, terwijl er eigenlijk weinig aan de hand was
Dit is inderdaad een groot probleem. Dit gedrag heeft aan de ene kant altijd al bestaan, denk aan de "angry lynch mobs" van het verleden, aan de andere kant is dit probleem met name door het Internet en sociale media wel enorm toegenomen.

We zijn, kort door de bocht, massaal geobsedeerd met massaal verontwaardig te zijn. Waarover we precies dan verontwaardigd moeten zijn is vaak maar bijzaak.
Om te reageren op 1: jawel, ik ondervond die vertraging weldegelijk en dacht dat ik gek werd.
Tja, transparantie is dus vrij onbelangrijk zeg je. Dit terwijl iedereen snapt dat dit een bepaalde schijn heeft.
Dat zeg ik dus helemaal niet. Het is juist heel dom van ze om hier niet transparant over te zijn.
Gevolg van 2) is ook weer dat mensen die een beetje weten hoe het werkt de journalistiek -weer- minder serieus gaan nemen. Ze gaan bijvoorbeeld denken dat het enige wat in de techjournalistiek geldt de pagehits zijn om meer reclameinkomsten te krijgen.

Ik zit er zelf genuanceerd in maar ik begrijp de boze reacties richting de media wel. En een van de drivers daarin is toch de sensatiejournalistiek die gestimuleerd wordt door het ad based revenue model van de hedendaagse internet journalistiek.
Als apple weer een nieuw product aan de man moet brengen "teasen" ze de media weer. Het is een wisselwerking natuurlijk. De een zou niet zonder de ander kunnen.
Bij andere fabrikanten werkt dat zo niet? Gelukkig zijn er ook voorbeelden waar helemaal geen media woede voor nodig is...Maarja die lees je niet.
Ja? Hoe weet jij dat, cijfers of is dat een aanname omdat Apple een hoge boom is welke het meest in het nieuws genoemd wordt?

Daarbij is het misschien wijs om rekening te houden met het Amerikaans rechtssysteem waarin ieder om een scheet een ander aan kan klagen...... money money lospeuteren.
De reden dat ik het vraag is omdat je laatst nog hoog en laag beweerde dat je niets kan met “ ze zeggen...”
Maar hier doe je niets anders.

Consumenten betalen voor een goed werkend product en dat krijgen ze ook, simpel.
Dit hele batterij verhaal zegt daar niets over. Is het handig wat ze gedaan hebben, bepaald niet, ze hadden het in de release notes van de update in januari moeten zetten, met daarbij de uitleg, dan was het klaar geweest.

Enja Apple is een hoge boom, dus zal ook snel consumenten organisaties achter zich aan krijgen, vergeet niet dat ze tegelijk wel continue het hoogst scoren in klant tevredenheid.
Goed zal men het nooit helemaal kunnen doen, en fouten kunnen voorkomen. Geen enkele fabrikant maakt foutloze producten, maar bij de 1 komt het nou eenmaal snel in het nieuws dan bij een ander.
Als HP een hele lading laptops met een ontwerp fout uitbrengt hoor je er niemand over, als Apple dat gebeurt wel. Niks mis mee, want je betaald er ook voor. Maar je moet het wel in perspectief zetten.
Niet hysterisch doen als je Tesla na 2 jaar maximaal 60km/h haalt. Het is goed bedoelt hé!
Je moet als klant en keuze krijgen. Daar hoort transparantie bij. Maar als ze hadden gezegd dat de batterij van je iPhone het niet goed meer doet... Wauw dat had toch echt een andere impact gehad op het merk. Zelfs jij probeert die gecreëerde atmosfeer in leven te houden met je reactie. Het is altijd goed. Geef er gewoon een andere draai aan.
Dit bedrijf heeft het zo goed voor elkaar dat mensen het gewoon een positieve draai geven en slikken.
Over transparantie gesproken: Was er niet laastst in het nieuws dat de actieradius van elektrische auto’s in de praktijk zo’n 40% lager ligt dan wordt aangegeven bij de eigenschappen van die auto?
Is dat niet hetzelfde met een benzinemotor?
Dat geldt voor alle verbruikscijfers.

Zolang de testen totaal geen relatie hebben met realistisch gebruik blijf je dit soort roze-bril cijfers houden.
Dus als jouw HP laptop met een i7 na een jaar opeens de helft trager is en net zo snel is als een i3, vind je dat een nette oplossing die goed is voor de klant? Terwijl alle andere laptopfabrikant de issue niet hebben?

|:(
Bij een laptop is er duidelijk maar een garantie van een jaar op de accu.

Wil je langer op een accu werken dan meot je teteren en dat is wat Apple ook doet. Dus nee vind ik niet gek. Echter kun je dit bij een besturingssysteem meestal kiezen of je dat wil en Apple duwt het door iedereen zijn strot.

Ok de rede voor de "toevoeging" van deze functionaliteit is wel te verklaren (spontane uitvaal door hoge demand bij slechte accu) maar geef mensen dan de optie om het aan/uit te zetten.

Ik vind het een overbodige toerijking van Apple. Mensen moeten begrijpen dat de accu een zwakke schakel is in het product en dat hier over het algemeen minder lang garantie op zit.

Nu is het zo dat de accu niet gemakkelijk te vervangen is dus wellicht is het redelijk om te verwachten dat het product dan ook minimaal 2 jaar optimaal en op volledige snelheid moet kunnen draaien met een redelijk gebruikerstijd. Is dit neit het geval binnen die 2 jaar dan moet je IMHO toch gewoon dokken voor batterij vervanging --> daarbij moet dan wel 100% gebruiksgarantie van een jaar op zitten ivm mogelijke schade bij het varvangen.
Nu is Apple volgens mij één van de weinige fabrikanten die ook garantie geven op de batterijen van hun producten. Bijvoorbeeld voor een iPhone wordt gegarandeerd dat hij na 500 cycles nog minstens 80% capaciteit heeft https://www.apple.com/benl/batteries/service-and-recycling/.
Samsung, bijvoorbeeld, geeft daarentegen expliciet geen enkele garantie op de batterij.
Sorry hoor, maar Apple spreekt toch echt van een jaar garantie in je link en al helemaal niet dat hij gegarandeerd 80% is na 500 cicli.

Dat hij na 500 cicli nog 80% zou moeten zijn is met zowat alle Lithium batterijen, afgezien van fabricage fouten, het minimale hoeveelheid cicli waar men van spreekt. Gemiddeld ligt rond de 700 (zo geen bron)
De batterij van je device heeft na 500 volledige laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit. De eenjarige garantie dekt de service in geval van een defecte batterij. Als de garantie is verlopen, biedt Apple een batterijservice. De prijzen en voorwaarden van deze service kunnen variëren.
Batterij service is 89 euro.
De tekst in de link vermeldt: “Informatie voor iPhone-bezitters
De batterij van je device heeft na 500 volledige laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit.” Als je dat niet haalt kan je de garantie claimen en die is volgens de consumentenwetgeving in Europa 2 jaar. Apple houdt zich ook aan die wetgeving.
Maar is dat niet een beetje een wassen neus?

Een goed functionerend product hoort bij normaal gebruik ook niet stuk te gaan binnen 1 jaar. Wettelijk is al vastgesteld dat de bewijslast over de oorzaak van een defect binnen 6 maanden na aankoop bij de fabrikant ligt, dus ook zonder garantie krijg jij de eerste 6 maanden het voordeel van de twijfel. Dat lijkt mij doorgaans voldoende om fabricagefouten aan het licht te brengen.

Verder denk ik ook dat geen enkele andere fabrikant weg zou komen met hetgeen nu bij Apple aan het licht is gekomen. Die denken wel 2x na voor ze zoiets willen flikken. Ik ken aanzienlijk meer mensen die van Android naar Apple zijn gegaan dan andersom. Apple heeft dus een trouwe klantenkring.
De Apple batterijen gaan inderdaad bijna altijd langer mee dan 1 of 2 jaar. Maar dat andere fabrikanten dat soort garantie niet durven bieden zou toch een belletje moeten doen rinkelen?

Los daarvan, het probleem dat Apple hier heeft is een probleem van communicatie: ze hadden gewoon moeten voorzien dat de smartphone een boodschap geeft wanneer de cpu-clock wordt teruggedraaid vanwege de staat van de batterij. Dan was er niets aan de hand geweest. Nu gaan ze dat vooralsnog doen, maar dat is nu natuurlijk damage control.
Dat is een feature die je aan en uit kunt zetten.
Grappig dat je het zegt. Ik zal je eens wat sterkers vertellen. Voordat de iPhone 6s uitkwam, was ik altijd een Apple hater en een Samsung Fanboy (veel beter, goedkoper, je kan dingen tweaken naar je wensen blablabla). Tot mijn vrienden eens zeiken, kap met dat azijnspuiten en probeer het nou eens. Dus toen heb ik de iPhone 6s gekocht. Dat beviel bizar goed, dus daarna de 7 gekocht. En nu de iPhone X gekocht, niet omdat mijn iphone 6s slecht was of dat mn iPhone 7 slecht was, in tegendeel, ze werken nog zo goed als toen ik ze kocht (dat kan ik van mijn Android apparaten - niet perse Samsung natuurlijk - niet zeggen.... Als je al een update kreeg was het vaak trager dan die daarvoor. Om te janken.

Dus nee, ik ben geen fanboy meer ;) ik koop nu gewoon wat ik denk wat goed is en wat ik fijn vind werken. Als dat nu een Android was had ik gezegd: ik wil nooit meer een iPhone, maar nu zeg ik dus: ik wil NOOIT meer een Android. Mijn voorkeur gaat uit naar altijd up-to-date zijn en een goede UX. Telefoon blijft jaren lang van updates voorzien en altijd soepel. Die iPhone 6s is nog steeds snel, ondanks deze flamewar over de laatste update.

Dus om mij nou een stereotype fanboy te noemen, niet bepaald.
“2) De hele media, fora en kranten gaan los dat het zo schandelig is en blablabla. De een hoort wat roepen, de ander roept het net iets harder, en ga zo maar door. Dat, terwijl er eigenlijk weinig aan de hand was. Er zijn enkele partijen geweest die het hebben getest en hier netjes een rapport van hebben uitgebracht, en de media laat het lekker ontploffen. Ja, dan krijg je damage, maar wel in de zin van een opgeblazen verhaal waarvan de meeste partijen niet eens weten hoe het nou eigenlijk zit, maar wel de graantjes mee willen pikken m.b.t. pageviews...”

Tja zo is de media helaas.
Ik vindt dat Apple dit zeer goed oplost, van iets wat überhaupt geen probleem is.
Het is juist wél een probleem. Apple veroorzaakt issues met batterijen waarvan de kwaliteit zwaar achteruitgaat en die vervolgens uitvallen. Apple lost dat op door de prestaties bijzonder terug te schroeven. Daar is dus een groot probleem, met een acceptabele oplossing. Al hebben sommige gebruikers liever de keus om in plaats van na 400 cycles 3 jaar teruggezet te worden qua hardwareprestaties iets minder of geen prestaties in te leveren.

Het tweede probleem is dat Apple hier in het geheel niet over communiceert. Dit is waar de hele mediaheisa door is ontstaan: Apple heeft telefoons heimelijk enorm vertraagd, waardoor klanten nieuwe telefoons zijn gaan kopen. In plaats van dat ze weten dat er alleen iets mis is met de batterij, denken gebruikers dat de telefoon de prullenbak in kan. En je maakt echt niemand wijs dat ze bij Apple niet beseft hebben dat sommige gebruikers dan maar een nieuwe iPhone van € 800 tot € 1350 halen om hun overduidelijk trage, falende toestel te vervangen.
Je doet precies wat de media doet. ;)
Zo overdreven reageren.

Zo als degene onder jou, ik zelf merk er ook weinig tot niets van.
Volgens mij is het niet overdreven. Mijn 6s werd plots traag. Overal irritante frame drops. Op het forum heb ik benchmarks (geekbench) gepost die duidelijk laten zien dat de prestaties soms tot de helft gereduceerd worden. Ik snap dat een batterij kan verouderen maar ik begrijp niet dat het zo stiekem moet gebeuren. Ze wisten al jaren dat dit moment er zou aankomen. Ze hadden gebruikers perfect kunnen informeren dat hun batterij vervangen moet worden in hun service punt om van maximale prestaties te kunnen genieten.

Opzich ben ik wel blij om voor 30euro een originele batterij te krijgen. En als je erbij stilstaat zou het de normale gang van zaken kunnen zijn. 1000cycles = nieuwe batterij voor 30euro. Als ze dat altijd zouden doen (en niet enkel in 2018) dan heb je niet enkel software updates maar ook hardware updates. (Batterij). Ook bij auto’s zal dat noodzakelijk zijn.

Meet en meer devices hebben een onvervangbare batterij ingebouwd. Hoofdtelefoon, bluetooth speakers, laptops enz. 1000cycles kom je zo aan maar zelden tot nooit is er een after sales oplossing om die batterij te laten vervangen of zelf te vervangen. Hopelijk zal je ook na 2018 versleten batterijen kunnen blijven vervangen aan 30euro.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 29 december 2017 10:51]

Zo als degene onder jou, ik zelf merk er ook weinig tot niets van.
Fijn dat jij er niets van merkt! Helaas gaat dit probleem niet alleen over jou en jouw telefoon maar om alle miljoenen iPhones die verkocht zijn en deze accu dragen.
Ik ben het eens dat Apple beter had moeten communiceren.
Maar je geeft aan dat de kwaliteit van een batterij zwaar achteruitgaat en dat Apple de telefoon enorm vertraagd.

ik heb een iphone 6. ik gebruik hem super onwijs veel. En ja de batterij is wel minder dan in het begin. Maar om nu te zeggen dat de kwaliteit zwaaaaar achteruitgaat... nee hoor.
En dat de telefoon enorm vertraagd wordt: ik merk er helemaal niks van. En ik erger me al vrij snel aan vertraagde telefoons.
Mijn mening over jouw stukje is toch echt dat je het behoorlijk overdrijft.

Vind alleen wel dat ze dit beter hadden kunnen en moeten communiceren.
Als ik de reacties op het internet zo lees is het “probleem” zelfs zo wijdverspreid dat niet iPhone gebruikers er voornamelijk last van ondervinden om één of andere reden.
De reacties zijn zo heftig omdat apple heel erg polariserend werkt, mede door hun fanboys die iedere druppel kritiek op hun merk als een persoonlijke aanval behandelen, maar vooral omdat mensen de terechte angst hebben dat als apple ermee weg komt, we straks allemaal met brak gemaakte telefoons zitten omdat iedereen en zijn moeder het gaat in programmeren.

En geloof me, als samsung zo'n stunt uit zou halen dan zou ik ze net zo hard verketteren, en dit is mijn 4e samsung/android telefoon.
Dat verhaal van die Apple fanboys is inmiddels wel heel erg oud. Hoe veel mensen zie je hier nog die blind alles van Apple verdedigen? Een enkele gek loopt overal wel rond, maar het bashen op de niet bestaande 'fanboys' heeft de overhand. Alleen al het wegzetten van een hele groep mensen door termen zoals fanboy te gebruiken diskwalificeert je direct. Discussier op een normale manier zonder op voorhand anderen voor debielen uit te maken.
Het is tegenwoordig gebruikelijker dat je een hele preek aan moet horen over hoe verschrikkelijk Apple z'n gebruikers wel niet zijn op het moment dat je een iPhone uit je broekzak haalt. Dus die polariserende werking geef ik je, maar het lijkt gek genoeg vooral als een rode doek te werken op mensen die geen Apple producten gebruiken.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 30 december 2017 12:32]

Kijk eens waar de meeste plusjes gegeven zijn, allemaal kritische posts met honderden +1's. Je focussen op een verdwaalt -1'tje is dan niet echt in verhouding. Net als de houding alwetend te zijn en iedereen die jouw opvattingen niet deelt een onwetende fanboy te noemen. (Over scientology methoden gesproken ;)) De 'fanboys' zoals je ze blijft noemen (disqualified) zie ik hier anders zo goed als niet, de bashers die massaal elk Apple artikel aanhalen om hun gal te spuwen is een veel groter voorkomend probleem.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 30 december 2017 17:04]

Omdat ik de figuren die apple blijven verdedigen ondanks dat er duidelijk malversaties zijn aangetoond fanboys noem, ben ik gediskwalificeerd van de discussie? Dan ben jij ook gediskwalificeerd omdat jij deze figuren de hand boven het hoofd blijft houden.

En waarom ik voor de term fanboys kies? Omdat iedere keer 'mensen die apple ten koste van alles blijven verdedigen' me te lang is. En dat jij ze niet ziet, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Er lopen hier genoeg figuren rond die het moedwillig afknijpen van de cpu/soc blijven goed praten. Ze willen niet horen dat de achterliggende gedachte was om a) de onwetende massa te verleiden om nieuwe telefoon te kopen en b) om een brak ontwerp te verbloemen.

Ik had het al eerder over het voorlichten van de onwetenden.
Niet dus, getuige de enorme hoeveelheid aan ervaringen en speculaties op het gebied van prestatieverlies.

Mensen hebben het wel door, anders was dit nooit aan het licht gekomen.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 29 december 2017 13:08]

Is dit een aanbieding voor een baan? :D

Nee dankje, ik heb al een baan die waarschijnlijk ook wat leuker is :)
De enige manier om te voorkomen dat je als consument wordt bedonderd (en dit specifieke Apple geval is dan slechts een voorbeeld) is om dit niet langer te pikken. Laat een bedrijf de pijn maar voelen. Er zullen genoeg mogelijkheden zijn om een bedrijf voor dit soort acties te straffen.
Dat is toch ook gebeurd? Ze kregen consumentenorganisaties achter zich aan en zijn aangeklaagd. En hebben vervolgens het vervangen van de accu goedkoper gemaakt. Als dat geen pijn is (minder inkomsten), dan weet ik het ook niet meer. Dan kun je natuurlijk nog stellen dat ze het altijd te duur hebben aangeboden, aangezien het nu wel ineens een stuk goedkoper kan, maar €50 minder op iedereen die nu z'n accu komt vervangen na deze berichten over vertraging is toch een flinke financiële misser.

Nee hoor, ik vind dat ze het netjes afgehandeld hebben. Voor die 3 tientjes kom ik wel even m'n accu vervangen als ik merk dat m'n SE trager gaat worden, en hoor je mij niet meer klagen.

En voor het geval je bedoelde met "pijn voelen" om niks meer van Apple te kopen: wat wil je dan wel kopen? Er is naast Apple en Android niet echt iets significants meer over, en met Android wordt je net zo hard genaaid op ondersteuning. Er zijn maar weinig fabrikanten die meer dan 2 jaar ondersteuning of updates leveren, zelfs op de dure modellen.
Ik hoorde op het journaal vanochtend (RTL Nieuws) dat het in Frankrijk illegaal is om een telefoon kunstmatig trager te maken zodat consumenten iets nieuws gaan kopen. Apple heeft daar nog steeds een probleem blijkbaar. Eigenlijk ook bizar dat het zou mogen: bewust de prestaties verlagen. Wat dat betreft verbaast het me dat het alleen in Frankrijk illegaal zou zijn, waarom staan we dit in de rest van de EU en de VS wel toe?
Denk dat de advocaten van Apple eerder zullen stellen dat ze door deze actie de levensduur van de telefoon juist vergroten. Niets doen leidt immers tot uitvallende telefoons omdat de accu de stroom niet meer kan leveren voor 100% performance. Of ze daarin gelijk hebben kan (en zal) over gediscussieerd worden, maar het is zeker geen uitgemaakte zaak dat Apple dit argument zou verliezen.

Sterker nog, ware het niet dat ze er zo geheimzinnig over gedaan hebben, vind ik het zelf ook een goede zet van ze. Ik denk namelijk dat een groot percentage iPhone gebruikers weinig zal merken van (of op z'n minst niet echt zal stilstaan bij) een iets langzamere telefoon, een telefoon die af en toe uitvalt daarentegen staat snel op het lijstje om vervangen te worden.
Denk dat de advocaten van Apple eerder zullen stellen dat ze door deze actie de levensduur van de telefoon juist vergroten. Niets doen leidt immers tot uitvallende telefoons omdat de accu de stroom niet meer kan leveren voor 100% performance.
En in de VS, waar het concept "garantie" simpelweg niet bestaat, komen ze daar mee weg. In Europa stellen we dan dat Apple zijn telefoons slecht ontworpen heeft, ze een inherente fout in het toestel hebben zitten en ze allemaal kosteloos moeten vervangen.

Ik denk dan ook dat het "goedkoper" vervangen van de accu hier in Europa door een rechter van tafel geveegd gaat worden. Het toestel heeft een ingebouwd defect. Dat zal Apple gratis moeten herstellen. Vervangen van de accu is geen herstel maar uitstel. De enige wettelijke optie hier is het vervangen van de accu van deze toestellen tot het einde der tijden gratis maken óf al deze toestellen vervangen door toestellen die dit ingebouwde defect niet hebben. En dat laatste is niet mogelijk; ook de 7 en 8 (en waarschijnlijk ook de X) hebben dit ingebouwde defect.
Eens. Apple heeft eigenlijk jarenlang zijn CPU's dusdanig opgevoerd dat dit op termijn problemen met de accu op gaat leveren. Enige oplossing is CPU terugschroeven, maar dit kunnen ze pas vanaf volgend jaar gaan doen, omdat de huidige toestellen zijn verkocht met de aangekondigde prestaties.

Overigens is het argument 'planned obsolescence' dat nu in Amerika/Frankrijk gemaakt wordt natuurlijk onzin, want het is precies het tegenovergestelde.. De reden waarom er zoveel 'oude' iPhone toestellen nog in gebruik zijn is omdat deze nog prima presteren (ook gedownclockt) en een prima accuduur hebben, juist door de actie die Apple heeft ondernomen.
Hadden ze dit met een iOS update als feauture gebracht en de optie om zelf te bepalen in hoeverre dit toegepast werd dan was het non discussie geweest...

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 29 december 2017 10:40]

Hadden ze dit met een iOS update als feauture gebracht en de optie om zelf te bepalen in hoeverre dit toegepast werd dan was het non discussie geweest...
Gedeeltelijk mee eens.

Het grote verschil met andere merken/apparaten is het feit dat als de iPhone normaal gebruikt blijft worden, dit er voor zorgt dat hij onvoorspelbaar gedrag zal gaan vertonen (uitvallen bij te hoge load). Dat is een defect. Een defect waar Apple van wist toen ze de telefoon verkochten.

Als ze bij de verkoop al gemeld hadden dat de telefoon langzamer zou gaan worden over de jaren dan heb je gelijk. Maar het als iOS update feature brengen is niet goed genoeg. Het is dan nogsteeds het verdoezelen van een ingebouwd defect.
Het probleem is dat de consument niet op de hoogte wordt gesteld is dat een dergelijke telefoon dit overkomt. De vraag is of het management dit heeft geweten... In dat geval is het pure misleiding.
En hoe zouden ze dat niet kunnen weten: Apple doet ook duurtesten met hun telefoons...
Er zal geen rechter in Europa zijn die een accu die na verloop van tijd slijt zal zien als een defect. Je moet eens bij een rechter aankomen met de melding dat je auto onzuiniger is geworden of minder hard kan rijden omdat de banden versleten zijn en dus niet meer aan de oorspronkelijke specificaties voldoet.
Er is ook niemand die zegt dat een versleten accu een probleem is.
Wat wél een probleem is, is het feit dat de telefoon óf uitvalt als de accu maar een klein beetje verslijt óf langzamer gemaakt moet worden om te blijven functioneren. Beiden zijn alleen bij deze telefoons een probleem en dus te zien als non-conformiteit.
Er zal geen rechter in Europa zijn die Apple niet veroordeelt voor het defect wat ze hier in het ontwerp ingebouwd hebben noch zal er een rechter zijn in Europa die het lapmiddel wat Apple hier toepast als serieuze oplossing ziet.

Je moet eens bij een rechter aankomen met de melding dat je de onzuinigheid van de auto opgelost hebt door hem voor verbruikstests gewoon wat minder PKs te geven...... Oh, wacht, daar hebben we ondertussen al een praktijkcase van gehad......
Het is een pleistertje, en een sigaar uit eigen doos. Stelt verder weinig voor. Een recall zou de juiste actie zijn. Heeft Apple in het verleden ook gedaan, kwestie van druk uitoefenen. Ze voelen nu de hete adem van de rechtzaken.
Kleine correctie: er WAS een defect en dat defect is opgelost door de cpu terug te schroeven. Dan is vervolgens de vraag wat de rechter daar dan van vindt. De rechter zal waarschijnlijk gaan kijken naar wat
aan de consument is beloofd, en ik betwijfel zeer of de rechter dan meegaat in het kosteloos vervangen van de accur. Maar het lijkt me een interessante rechtzaak, ik hoop van harte dat iemand het probeert.
De accu IS nog steeds defect, dus cpu terug schroeven is als een pleister op een afgehakte arm plakken; het lijkt misschien wel goed, maar je bent niet meer volledig functioneel.
De accu is niet defect, de telefoon wordt nog altijd van stroom voorzien.
Weliswaar ten koste van de snelheid van de telefoon, maar de telefoon als zodanig werkt.
Ja, prachtig dat ze ervoor zorgen dat de telefoon niet uitvalt. Maar dat is een oplossing voor een probleem wat ze zelf dus creëren. Ze adverteren verkopen een telefoon met bepaalde beloftes qua prestaties, deze blijken ze (op termijn) dus simpelweg niet na te kunnen komen.
Precies dat is wat mij ook constant opvalt.. Paar jaar terug was je een flameboy als je melde dat toestellen bewust trager werden gemaakt. Met als opmerking dat je dan Anti Apple bent. Het is niet anders dan in de auto wereld waar VW de grootste is/was.. Die krijgen inderdaad ook de grootste klappers als blijkt dat ze de boel oplichten met prestaties. Dat maakt je niet anti VW, maar gewoon bewust in de auto wereld.
Waarom mensen toch constant hun best doen om het merk te verheerlijken en als je er op tegen bent dan sta je ook opeens 'tegen het front'.. Raar maar waar bij dit merk...
Advocaten zijn goed in rechtlullen van wat krom is.

Er is al jaren geklaagd over teruglopende performance na updates. Niets nieuws dus.

Ik ben geschokt dat consumenten blind zo veel van een merk kunnen gaan houden dat ze terechte kritiek wegwuiven of goedpraten.
Dat fenomeen is overal: canon vs nikon, apple vs android, android merk vs andere android merk; Gravis vs creative, politieke partij 1 vs politieke partij 2, voetbal club a tegen voetbalclub B, Automerk A vs Automerk B; door op de fouten van de ander te wijzen trek je de aandacht weg van de fouten van het eigen gekozen merk/club/partij/etc. We hebben allemaal een beetje fanboy in ons.
Anderen zijn weer goed in krommerlullen wat een beetje krom is, of in dingen compleet doorelkaar halen of in de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt, of noem zo nog maar wat willekeurige dingen. Ik ben geen fanboy, zou zelf nooit een Apple kopen en hem meestal ook niet aanraden, maar...

Teruglopende performance na updates als algemene klacht is vrij gebruikelijk bij allerhande apparaten die uitontwikkeld zijn en relatief oude hardware hebben. In het algemeen is het probleem dan dat nieuwere firmware meer processorkracht en/of geheugen trekt.

Specifiek hier ging het echter om een batterijbesparende modus die je, zoals zoveel dingen bij Apple en dat is een bewuste en te verdedigen ontwerpkeuze, niet zelf aan of uit kunt zetten zoals bij veel andere merken waar hij ook op zit (!) in deze of gene vorm.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 december 2017 00:40]

Begrijp me niet verkeerd, Apple naait zijn klanten ook m.i. regelmatig, maar dit is er dan nou net eens een keer geen voorbeeld van en dan is het weer hier te kort en daar te lang. Ik heb ook best een hekel aan goedpraten wat krom is, maar deze oplossing past verdedigbaar goed in de filosofie van Apple. Ze hadden het natuurlijk wel moeten laten weten, want uitleg achteraf wordt door mensen die weinig technisch inzicht hebben (toch ook een van de doelgroepen van Apple) niet altijd gepikt. Ben je soms een teleurgestelde fan ofzo? Wat is jouw definitie van korte tijd? En van ontwerpfout? En denk je dat die performance altijd terugloopt? Ben je ervan op de hoogte dat op andere types en merken een batterijbesparende modus zit die ook dat soort dingen doet, maar die je zelf moet activeren (wat dus zoals gezegd niet binnen de filosofie van Apple past)?
Ik snap wat je bedoelt. Het grootste pijnpunt zit idd in de communicatie. Daar hadden ze veel kritiek mee kunnen voorkomen.

Android hebben idd ook batterijbesparende opties. Die kun je automatisch laten ingaan, bijvoorbeeld bij 20% accucapaciteit. Maar de bedoeling hiervan is om de telefoon lang mee te laten gaan op die laatste 20%. Niet om te voorkomen dat de telefoon uitvalt.
Als het hier om planned obsolescence zou gaan dan is Apple niet heel slim geweest. Ik zou namelijk eerder mijn telefoon vervangen als die random crasht dan bij mindere performance.
Nee, want crashes zijn een duidelijke fout van de fabrikant, geleidelijk trager maken zorgt ervoor dat de nieuwe telefoon snel aanvoelt. Als een telefoon continu crasht, koop je van die fabrikant geen telefoon meer. Dat een 2 jaar oude telefoon traag aanvoelt vergeleken met het nieuwste topmodel, dat verwacht iedereen.
Dat is een beetje hoe je het bekijkt. Persoonlijk sta ik er anders in :)

Ik denk niet dat het planned obsolescence is maar wel dat Apple het enorm aan het prutsen is.
Vroeger toen je de vergelijking maakte tussen een iPhone 4S icm iOS 6 vs een galaxy s2 met Android 2.3 was de iPhone imho stukken beter (minder crashes, soepeler os).

Maak ik de vergelijking anno 2017 dan is Apple het enorm aan het verprutsen. Mijn 2 jaar oude iphone6 heeft dus hardware problemen en een OS wat stroperig is (dat komt denk ik MEDE door de accu maar niet alleen). Vergelijk ik dat met de Motog5 met Android 7 van mijn vriendin, dat toestel doet het goed en loopt ultra soepel.

Als Apple op deze manier doorgaat dan ben ik bang dat ik uiteindelijk toch van ze af ga stappen voor de mobile devices.
waarom vergelijk je een telefoon van 700 euro met een van 230 :-).
Dat is juist het punt :+ ! Zelfs het Android toestel van 230 doet het beter dan mijn iPhone van dik 700
Android is tegenwoordig soepeler dan iOS, ook op goedkope toestellen. iOS loopt veel te weinig op 60 fps en heeft heel veel haperingen in de animaties.

Mijn iPhone 6S Plus heeft extreme haperingen wanneer ik tussen de twee laatste apps switch (force Touch op linkerrand scherm en dan niet loslaten). Dat gaat echt met 2-4 fps. Werkelijk om je dood te schamen.

iOS is een prima OS, maar zou denk ik vanaf de grond moeten worden vernieuwd, met performance als belangrijkste eigenschap. Dat is nu klaarblijkelijk niet meer het geval 😃
ik ben het niet eens met je mening. ik heb een galaxy S7 en een iphone 6s en op de camera na (en de VR waarvoor ik hem gekregen heb) pak ik voor alles toch liever de iphone omdat die vloeiender is dan de S7.
Dan kunnen we tenminste stellen dat de ervaring niet consistent is.

Hoe gaat bij jou apps switchen dan? Force Touch linkerrand, niet loslaten en dan doorvegen. Dus naar je voorlaatste app.
mijn 6s is van september 2016, ik denk dat het daar aan zal liggen - nieuwere accu (de i7 vond ik na de onthulling "meh" dus ik kocht een 6s; de galaxy kreeg ik in november als kado).
Alleen claimt Apple natuurlijk dat het niet de bedoeling was om mensen aan te zetten om een ander toestel te kopen maar dat het de bedoeling was om te voorkomen dat de telefoon zou crashen bij een piek in de belasting. En daar hebben ze natuurlijk ook wel weer ergens een punt.
Dat mag jij natuurlijk geloven, maar iedereen die zijn ogen open doet ziet duidelijk dat de keizer hier planned obsolescence toepast. De gemiddelde LiPo accu kan prima de stroom leveren, zelfs als die wat ouder is. Vraag maar aan de modelbouw vliegers. Terugschroeven kon ook minder aggressief gebeuren. Nope, ik geloof deze stellingen niet.
“This includes a feature for iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, and iPhone SE to dynamically manage the instantaneous performance peaks, only when needed, to prevent the device from unexpectedly shutting down.
[…]
This power management works by looking at a combination of the device temperature, battery state of charge, and the battery’s impedance. Only if these variables require it, iOS will dynamically manage the maximum performance of some system components, such as the CPU and GPU in order to prevent unexpected shutdowns.”

https://support.apple.com/en-us/HT208387

Zoals ik dit lees (en van het begin af aan begrepen heb) wordt de telefoon in bepaalde omstandigheden voor beperkte tijd vertraagd, omdat deze omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat de telefoon uit gaat. Normaliseren de omstandigheden, dan gaat alles terug naar normaal.

Voor mij is dit een prima oplossing, want waar ik woon kan het flink koud zijn en inderdaad is mijn iPhone wel eens uitgevallen. Liever een telefoon die eventjes wat trager is op sommige vlakken (zie bovenstaande link) dan eentje die uitvalt.

Ik kan met de beste wil van de wereld niet inzien hoe een tijdelijke vertraging van het toestel in specifieke omstandigheden voor specifieke functies planned obsolescence kan zijn. Tenzij jij andere bronnen hebt die bewijzen dat iPhones voorgoed vertraagd worden, natuurlijk, dan kom ik graag op mijn mening terug.
Dit zijn bij lange na niet onafhankelijke woorden. Wellicht kan iemand testen doen op de accu's die uit de telefoons komen om te kijken hoe stabiel zij nog stroom leveren.
Eindelijk iemand die het snapt.

En daarbij hebben de testers ( geekbench / anadtech ) zelf in hun test gemeld dat het ook nog een BEPERKT aantal toestellen betreft ( mijn iphone 6 van 3 jaar oud heeft nergens last van ).

De vertaging gaat over seconden tijdens een piek en loopt daarna normaal. In een benchmark is het echter een grote piekspanning ... en zijn de resultaten ogenschijnlijk slecht.

Neemt niet weg dat alle communicatie slecht was natuurlijk en dat gaat ze (terecht) een hoop geld kosten. Maar dat ieder 6/6s/7 hier ineens last van heeft is complete nonsens.

[Reactie gewijzigd door dgh op 29 december 2017 10:33]

Pokemon opstarten is piekspanning ... waneer het geladen is ... grafisch in geheugen .... en die piek ervan af is .... geen probleem.

Je kan natuurlijk ook gewoon pokemon opstarten en vervolgens valt je telefoon uit ...
Als het hebben gedaan om de consument te dwingen om een ander toestel te kopen dan hadden ze dat bij alle toestellen gedaan. Ook bij de toestellen waar de accu goed van is. En dat is niet het geval, als je accu goed is heb je gewoon dezelfde snelheid als altijd
Man zelfs mijn oplaadbare penlites zijn na 1 a 2 jaar amper te gebruiken en gaan een x aantal laadbeurten mee. Algemeen bekend ... al jaaaren

En nu doet men ineens of het nieuw is en lihium ion prima werkt 8)7
Een lithium ion /LiPo kan prima 2C leveren, zelfs als die aardig versleten is. De maximale ontlaadstroom van jouw nimh accutjes zijn lager, zelfs als zij nieuw zijn. Ik ben wel benieuwd naar testen om het instorten van de spanning te onderbouwen. In beide Apple als Android land.
Op onderstaand site is de verschil duidelijk te zien tussen nimh en lithium . http://batteryuniversity....e_of_nicd_nimh_and_li_ion
LiPo? Je wilt écht geen LiPo in je broekzak hoor...
De oneplus one heeft een LiPo. Er zullen ongetwijfeld wel meer toestellen zijn.
In telefoons worden voornamelijk Li-Ion accu's gebruikt en die slijten na verloop van tijd.
Precies, de media maakt er wat anders van, terwijl ze zelf totaal geen achtergrond informatie erbij halen of zelf het testen. Het is getest door een paar partijen, en de media blaast het verhaal lekker op zodat ze pageviews krijgen.
Ik denk dat we elkaar recht in de ogen kunnen aankijken dat we allebei niet weten hoe het precies zit. Als Apple wat meer marge had ingebouwd (batterij die 10-15% meer ampère en volt kan leveren dan de telefoon nodig heeft), had dit hele probleem niet bestaan. Feit blijft dat de hardware op enig moment meer vraagt dan de accu kan leveren en ik vind het wel vrij snel om een accu na 2 jaar al af te schrijven omdat hij niet genoeg peut meer levert. En als hij dan makkelijk te vervangen was, was er nog over nagedacht vanuit een ontwerpstandpunt, maar ook dat is niet het geval.

Ik vind (mening, geen feit) dat een fabrikant rekening moet houden met de gehele levensduur van een telefoon, dus inclusief slijtage van de accu, het scherm, etc. Dingen uitschakelen of terugklokken omdat ze verouderd zijn is gewoon een ontwerpfout of ontwerpkeuze. Maar wees er dan in ieder geval eerlijk en open over.
Als Apple wat meer marge had ingebouwd (batterij die 10-15% meer ampère en volt kan leveren dan de telefoon nodig heeft), had dit hele probleem niet bestaan.
Hier ben ik het natuurlijk met je eens. Maar dat betekend niet dat ze daar dus nu achter komen, en daarvoor een oplossing hebben bedacht.

2 jaar voor een accu klinkt snel, MAAR!
De garantie op de meeste accu's is 24 maanden ofwel 2 jaar.
Deze garantie geldt voor fabrieksfouten, zoals een defecte accucel of een gebrekkige weerstand.
Om teleurstellingen te voorkomen hanteren wij een garantietermijn van 6 maanden, omdat fabrieksfouten vrijwel altijd binnen 6 maanden naar boven komen.

Wanneer een accu na deze 6 maanden defect raakt, dan komt dit vrijwel altijd door een gebruikersfout of gevolgschade.
In de meeste gevallen gaat het om het te diep ontladen van de accu.
bron

Mijn eigen ervaring is precies zoals het bovenstaande. Het is de wet dat je 2 jaar garantie hebt, maar voor (losse) accu's wordt er een garantietermijn gehanteerd van 6 maanden. Echter zal het voor een iphone, waarbij je de accu niet kan vervangen, gewoon 2 jaar moeten zijn, maar elke fabrikant die je tegenkomt zal dit onder 6 maanden schuilen, precies om de bovenstaande reden. Indien het een fabricagefout is, komt dat bijna altijd wel in de eerste 6 maanden naar boven. Is het na 6 maanden, onderzoeken ze toch vaak eerst het apparaat voor ze een conclusie trekken.

Maar omdat er dus overal 6 maanden garantie wordt gegeven op accu's - of dat wettelijk nou wel of niet mag - kan je er ook niet van uit gaan dat een accu 2 jaar lang op zijn volle capaciteit mee gaat. Zo'n ding slijt nou eenmaal. Dan kan je hoog of laag springen, aansluitingen bij complotdenkers dat ze die dingen zo maken dat ze na 2 jaar op zijn zodat je een nieuwe MOET kopen, maar dat is bijvoorbeeld niet wat Apple hier gedaan heeft. Zij zorgen nu juist dat je langer met je iPhone 6s kan doen...

Daarnaast kan je als fabrikant nooit zeggen dat hij 2 jaar mee gaat, want een accu slijt door gebruik. Jij weet net zo goed, net als - hopelijk - iedereen hier, dat het gros van de mensen ongelovelijk slecht met hun accu omgaan. We hebben gewoon nog geen accu's die 2 weken lang op 1 lading doen en 10 jaar mee gaan. So be it.
[...]

Hier ben ik het natuurlijk met je eens. Maar dat betekend niet dat ze daar dus nu achter komen, en daarvoor een oplossing hebben bedacht.
Dat beweer ik ook niet, ik beweer dat ze dit vooraf (dus voor de lancering van de teelfoon) wisten of op z'n minst konden weten. Dat een accu slijt is volkomen normaal en kent iedere consument. Iedereen kent de kapotte laptop-accu wel of de kapotte accu in je auto waardoor je in de winter ineens niet kunt starten. Reden: versleten en kan de stroom die de startmotor vraagt niet meer leveren bij een fatsoenlijke spanning. Dat gebeurt bij de iPhones in kwestie dus ook.
[...]

Maar omdat er dus overal 6 maanden garantie wordt gegeven op accu's - of dat wettelijk nou wel of niet mag - kan je er ook niet van uit gaan dat een accu 2 jaar lang op zijn volle capaciteit mee gaat. Zo'n ding slijt nou eenmaal. Dan kan je hoog of laag springen, aansluitingen bij complotdenkers dat ze die dingen zo maken dat ze na 2 jaar op zijn zodat je een nieuwe MOET kopen, maar dat is bijvoorbeeld niet wat Apple hier gedaan heeft. Zij zorgen nu juist dat je langer met je iPhone 6s kan doen...
Er is ook niemand (voor zover ik gelezen heb) die beweert dat Apple kunstmatig zijn accu's kapot laat gaan of dat een accu niet mag slijten. Waar men over valt is de reden van het terugklokken: de accu kan na 2 jaar het door de SoC benodigde vermogen al niet meer leveren en daardoor wordt het systeem teruggeklokt. Zoals ik hierboven al zei: daar kun je marges voor inbouwen en die marges zijn bij Apple te klein gebleken. Mijn ervaring: ik heb in 2013 (dus 4 jaar geleden) een LG Nexus 5 gekocht met een Snapdragon 800 SoC en full HD scherm op stock Android. Inmiddels heb ik een Motorola Moto Z Play als vervanger in gebruik, maar mijn ouders hebben mijn (en die van m'n vriendin) Nexus 5 in gebruik met Android 7.1.2 erop en alles draait nog steeds net zo soepel als toen hij uit de doos kwam. Waarom lukt dat LG wel en Apple niet? Het is geen probleem dat niet op te lossen is, want ook die accu is aan slijtage onderhevig geweest. Vroeger redde ik 1.5-2 dagen op een lading, nu redden mijn ouders (nou niet bepaald power users) redelijk makkelijk een dag, maar niet meer.
Daarnaast kan je als fabrikant nooit zeggen dat hij 2 jaar mee gaat, want een accu slijt door gebruik. Jij weet net zo goed, net als - hopelijk - iedereen hier, dat het gros van de mensen ongelovelijk slecht met hun accu omgaan. We hebben gewoon nog geen accu's die 2 weken lang op 1 lading doen en 10 jaar mee gaan. So be it.
Nogmaals: niemand (ook ik) valt over het feit dat de accu's van Apple slijten. Het gaat om de gevolgen van die slijtage. Als die beperkt bleef tot een kortere standby-tijd, zou iedereen zeggen: dat kon ik je vooraf ook wel vertellen dat een 2 jaar oude iPhone minder lang mee gaat op de accu dan exact hetzelfde exemplaar met een gloednieuwe accu. Maar daarbij komt dat je telefoon fors trager wordt omdat de accu de benodigde vermogens niet meer kan leveren. Dat laatste vind ik gewoon een ontwerpfout. Als ingenieur bij Apple dien je te werken met marges en die waren hier te klein.
Maar daarbij komt dat je telefoon fors trager wordt omdat de accu de benodigde vermogens niet meer kan leveren.
Nouja, dat fors valt dus reuze mee. Wat ik uit jouw verhaal begrijp is dat jij geen iPhone hebt, en ook geen 6s. Correct me if i'm wrong ofc. Maar heb jij het hele voorval al eens getest? Ik zelf namelijk wel en ook rondvraag gedaan bij mensen met een 6s, niets aan de hand dus. Dat kan aan allerlei factoren hangen, maar bij 5 man mag je er toch al wel 1 hebben die een zwaar vertraagde telefoon heeft, maar dit ook heeft gemerkt.
Dat laatste vind ik gewoon een ontwerpfout. Als ingenieur bij Apple dien je te werken met marges en die waren hier te klein.
Precies. Maar de oplossing is dan niet verkeerd. Als mensen dus ondanks een ontwerpfout dus wel nog gewoon hun toestel kunnen gebruiken, dan is daar niets mis mee. De communicatie is gewoon slecht verlopen, dat is gewoon hun eigen stomme fout. Maar ik blijf er bij. Als ze het wel hadden gecommuniceerd was er ook de spreekwoordelijke pleuris uitgebroken.
[...]

Nouja, dat fors valt dus reuze mee. Wat ik uit jouw verhaal begrijp is dat jij geen iPhone hebt, en ook geen 6s. Correct me if i'm wrong ofc. Maar heb jij het hele voorval al eens getest? Ik zelf namelijk wel en ook rondvraag gedaan bij mensen met een 6s, niets aan de hand dus. Dat kan aan allerlei factoren hangen, maar bij 5 man mag je er toch al wel 1 hebben die een zwaar vertraagde telefoon heeft, maar dit ook heeft gemerkt.
Ik ga doorgaans niet af op waarnemingen in mijn directe omgeving, maar soms heb je niet meer dan dat. In dit geval zijn er legio klachten op internet te lezen en vooral het moment dat Apple toegaf wat ze deden, werd gevolgd door heel veel "Aaaaahh, dat verklaart een hoop". In mijn omgeving zijn diverse iPhones 6 en 6s in gebruik en niet iedereen klaagt dat hij trager werd, maar zoals je in de verklaring van Apple kunt lezen gebeurt het vooral in bepaalde omstandigheden: oude batterij, koude batterij, lege batterij... En wellicht dat niet iedereen zijn iPhone hetzelfde gebruikt, in de zin dat je alleen Whatsappt en belt (wat veel oudere gebruikers doen), dan zul je het verschil tussen Whatsapp laden in 0.2 en 0.3s niet merken :)
[...]

Precies. Maar de oplossing is dan niet verkeerd. Als mensen dus ondanks een ontwerpfout dus wel nog gewoon hun toestel kunnen gebruiken, dan is daar niets mis mee. De communicatie is gewoon slecht verlopen, dat is gewoon hun eigen stomme fout. Maar ik blijf er bij. Als ze het wel hadden gecommuniceerd was er ook de spreekwoordelijke pleuris uitgebroken.
Waarschijnlijk. En de oplossing is ook de enige juist die je op afstand kunt uitvoeren, maar het blijft een ontwerpfout. En mensen baseren de keuze voor een nieuw toestel op het toestel zoals hij de fabriek verlaat, dus inclusief nieuwe batterij. Dat die batterij capaciteit verliest mag geen nieuws zijn en niemand verwacht daarom dat een 2 jaar oude iPhone nog net zolang mee gaat op een accu als een gloednieuwe, maar dat hij ook (kunstmatig en bewust) trager wordt is wel iets wat we niet gewend zijn (van welke fabrikant dan ook). Hadden mensen dat vooraf geweten, dan hadden ze wellicht een andere keuze gemaakt (hoewel ik dat bij Apple betwijfel, want wat zou het alternatief zijn voor de doorgewinterde Apple-gebruiker?).
Je zal altijd meer klachten op het internet lezen dan mensen die tevreden zijn. Dat is algemeen bekend. Als mensen tevreden zijn doen ze er weinig mee, maar zodra het niet werkt zoals ze willen flikkeren ze het liefst het hele 8 uur journaal er mee vol ;)

Dat het een ontwerpfout is ontken ik ook zeker niet. Dat de communicatie slecht is verlopen, ontken ik ook zeker niet. Ben ik beide met je eens.

Maar het issue wordt nogal uit zn verband getrokken door media, waardoor de ontwetende gebruiker ook maar vaak wat gaat roepen en zo blaast het hele verhaal zich flink op.
Het is niet zo simpel om "meer ampere en volt leveren dan de telefoon nodig heeft" (bedoeld werd: spanning en stroom). Spanning is niet simpel omdat dat gewoon een vast gegeven is van je batterijchemie en verder ook niet nodig. Een hogere stroom (bijvoorbeeld maximaal 2,2C kunnen leveren inplaats van 2C) kan in theorie, maar dan lever je door verschil in constructie misschien wel in op capaciteit (C, het aantal Ah dat in je accu past) en bovendien is er geen garantie dat een accu die sleets is dan wel opeens voldoende stroom kan blijven leveren tot hij nog sleetser is. Het kan best een klein uitstel van executie zijn, maar aangezien er nu vaak minstens 2 jaar wordt gehaald, lijkt het me geen overduidelijk onredelijke ontwerpkeuze.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 december 2017 00:27]

Exact: ampère is de eenheid van stroomsterkte, volt die van spanning en coulomb van elektrische lading/capaciteit. En juist die capaciteit is al enige tijd een achilleshiel van Apple. Hun telefoons moeten zo plat mogelijk, dus er komt een relatief (vergeleken met de concurrentie) kleine accu in (heel veel fabrikanten doen dat, vandaar dat ik voor een Moto Z Play gegaan ben: ik was het dagelijks laden zat). Dus ja, als ze een hogere stroom moeten kunnen leveren zullen er grotere accu's toegepast worden. Maar is het de schuld van de consument dat de accu blijkbaar onderbemeten is? Dit kun je vooraf (op het moment van aankoop) onmogelijk weten. Je kent niet alle ontwerpkeuzes van Apple.

Ik verwijs nogmaals naar mijn LG Nexus 5 die mijn ouders gebruiken of zelfs de Samsung Galaxy Nexus die nog als internetradio dienst doet op mijn badkamer: allebei presteren ze nog gewoon snel, ondanks de versleten accu. De Samsung heeft een accu met productiedatum eind 2011 (!). Het kan dus wel degelijk anders :)
Ze hebben een punt totdat duidelijk wordt of Android telefoons dit probleem niet hebben. Dan kun je weer argumenteren dat er sprake is van een ontwerpfout bij Apple. En dan heeft Apple daar weer een probleem.
Dit probleem is toch ook op te lossen door marges toe te passen? Apple weet echt wel dat hun accu's na een x-aantal laad/ontlaad cycli minder vermogen kunnen leveren, niet voor niets hebben ze de throttle-functie ingebouwd. Dan is het dus ook een bewuste keuze om voor throttling te kiezen ipv voor een accu met wat meer capaciteit. Sterker nog: je weet dat 99% van deze iPhones dagelijks aan de lader gaan, dus je kunt uitrekenen na hoeveel cycles de boel teruggeklokt moet worden.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 29 december 2017 10:04]

Mee eens. Marges, of een andere manier van stroomopname van de CPU. De techneuten zullen er ongetwijfeld wat op hebben gevonden, want ik zie niet continu apparaten uitvallen wanneer de batterij wat ouder is.
Zo van de samsung suport site.

04-21-2017 03:33 AM
Re: S7 Edge battery drain
Hi,

My battery has been getting progressively worse over the past few months and now just drains and switches off when the battery gets to 35% or so - it is then completely drained. 0%. (I had just checked battery prior to this happening and it said 4.5hrs left)

Can you help. Is my battery faulty? Phone is only 8 months old.


Ik snap niet dat mensen nu net doen alsof dit nieuw is en apple de enige .... dit is al JAREN bekend
Overigens ben ik benieuwd wat het in NL gaat kosten, aangezien de normale prijs €89 is ipv $79.

Tevens ben ik benieuwd of alle iPhone 6, 6S, etc eigenaren hun batterij tot eind 2018 mogen vervangen. Of dat het alleen geldt voor iPhones waarvan Apple zegt dat het vervangen mag worden na een test.

Anders zie ik het wel positief. Dan ga ik mn ruim 2 jaar oude 6S van een nieuwe batterij voorzien december 2018. Mits het snel loopt! }> :)

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 29 december 2017 09:32]

incl BTW, excl BTW. gemiddeld 20% BTW in de US moet je nog bij die 79 dollar rekenen
$79 is omgerekend nu €66. Tel daar 21% btw bij op, dan kom je op €79 ipv €89. (Compleet beeld ipv roepen lagere btw daar blabla)

De euro prijzen zijn ooit (2x) door Apple verhoogd, omdat de dollar zwakker werd tov de euro. En dat wilden ze compenseren. Echter heb ik afgelopen jaren niet gezien dat Apple de euro prijzen verlaagde, omdat de euro daarna weer zwakker werd tov de dollar.

Anywayz, de vraag was wat wordt de prijs in NL als de huidige batterij vervangprijs in NL €89 is. O-)
In USA kost dus $29 met de huidige koers kom je op €24 ongeveer en hier kost dus €39 betaal je dus bijna dubbele bijna. 8)7 hier bij de telefoonboer doen ze voor €19 |:(

[Reactie gewijzigd door cem. op 29 december 2017 13:38]

En in de US zit waarschijnlijk de BTW er nog niet bij dus ik denk dat het wel meevalt en we weten allemaal dat de grote jongens nu eenmaal niets met koersen doen, ja naar boven dan wel, maar naar beneden nooit.
In de US zijn alle prijzen ex BTW omdat elke staat een ander percentage kan hebben. Dan blijft de koerswinst nog over voor Apple ;-)
Ik vraag me dan ook af of dit met terugwerkende kracht werkt. Mijn vriendin heeft haar iPhone6 batterij laten vervangen dit jaar voor €89. Waarschijnlijk gaat het erg lastig worden vrees ik.
Hoe zit het met een auto die ouder wordt en dan minder PKs heeft? Is dat ook de auto bewust vertragen? Daar zit ook gewoon een computer in tegenwoordig die de timing e.d. bepaalt, en ik kan me voorstellen dat die timings preventief "slechter" worden naarmate de auto ouder wordt.

Niet om Apple goed te praten... meer een gevalletje: Waar leg je de grens?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 29 december 2017 10:20]

Nee, auto's verliezen pk's, omdat (o.a.) de cilinders en zuigerveren slijten en hij daardoor verliezen heeft die er bij een nieuwe auto niet zijn. Dat is een probleem dat niet te voorkomen is en is gewoon mechanische slijtage. Door marges te nemen op je accu is dit probleem van Apple wel te voorkomen :)
"Nee, accu's verliezen mAh's, omdat (o.a.) de chemische verbindingen in de accu's veranderen en hij daardoor verliezen heeft die bij een nieuwe telefoon niet zijn. Dat is een probleem dat niet te voorkomen is en gewoon chemische slijtages. Door marges op je motor is dit probleem van autofabrikanten wel te voorkomen :) "

Nogmaals, ik wil hiet Apple niet goedpraten, maar telefoons met half-dode accu's vallen dus random uit tenzij je ze softwarematig begrenst. Dit is geen probleem dat alleen bij Apple voorkomt. Het komt ook voor bij andere telefoons en andere apparaten met accu's. Een zaklamp met een oude accu schijnt ook niet zo fel als 1tje met een nieuwe accu.

Ik snap niet waarom het nu anders is. Omdat het een product van Apple is, is het opeens vreemd? Het is wel edgy natuurlijk omdat het gaat om softwarematige begrenzing - als Apple niets deed en de apparaten vielen random uit (lijkt me vervelender dan een traag toestel) is het dus wel OK? En nogmaals: Ook niet-Apple toestellen hebben dit probleem met slechte accu's. Random shutdowns komen voor in alle apparaten met accu's, ook laptops: Alle apparaten met slechte accu's functioneren niet meer hetzelfde als met een nieuwe accu. Het enige wat Apple doet is softwarematig het ongemak beperken

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 29 december 2017 12:13]

"Nee, accu's verliezen mAh's, omdat (o.a.) de chemische verbindingen in de accu's veranderen en hij daardoor verliezen heeft die bij een nieuwe telefoon niet zijn. Dat is een probleem dat niet te voorkomen is en gewoon chemische slijtages. Door marges op je motor is dit probleem van autofabrikanten wel te voorkomen :) "
Ik weet niet waarom je mijn quote hebt veranderd, maar mAh's geven de capaciteit van een accu aan en zeggen niks over de hoeveelheid vermogen die hij kan leveren gedurende een korte piek. Dat accu's mAh's verliezen is de oorzaak dat je smartphone het op den duur minder lang volhoudt op een acculading. Je moet de capaciteit van de accu (mAh) dus vergelijken met de inhoud van de brandstoftank: die wordt over de jaren ook niet kleiner :P

Wat hier aan de hand is, is dat de versleten accu een spanningsdip vertoont zodra het systeem zwaar belast wordt (vergelijk met een versleten auto accu die niet genoeg spanning meer levert zodra de startmotor aangesproken wordt). Dat is een andere bijkomstigheid van versleten accu's. Het is gewoon een ontwerpfout dat je daardoor je SoC zo erg moet terugschakelen. Ik heb nog nooit een telefoon gehad die random uitviel omdat de accu de energiebehoefte van de SoC niet meer aan kon. En tot deze issue bij Apple had ik ook nog nooit van het fenomeen gehoord. Waarschijnlijk omdat andere fabrikanten (en Apple normaalgesproken ook, want anders hadden alle toestellen er wel last van) rekening houden met dit fenomeen en een overbemeten accu installeren.
Nogmaals, ik wil hiet Apple niet goedpraten, maar telefoons met half-dode accu's vallen dus random uit tenzij je ze softwarematig begrenst.
Nee hoor, niet als je marges inbouwt, zoals geheel gebruikelijk is in smartphone/laptop/tablet-land.
Dit is geen probleem dat alleen bij Apple voorkomt. Het komt ook voor bij andere telefoons en andere apparaten met accu's. Een zaklamp met een oude accu schijnt ook niet zo fel als 1tje met een nieuwe accu.
Zaklampfabrikanten schakelen hun lamp niet in een lagere stand omdat hij anders vastloopt 8)7
Ik snap niet waarom het nu anders is. Omdat het een product van Apple is, is het opeens vreemd? Het is wel edgy natuurlijk omdat het gaat om softwarematige begrenzing - als Apple niets deed en de apparaten vielen random uit (lijkt me vervelender dan een traag toestel) is het dus wel OK?
Ik snap niet wat er zo onduidelijk is aan mijn mening: Apple heeft een ontwerpfout gemaakt. Binnen 2 jaar kan hun accu de vermogensvraag van de SoC niet meer aan. Ik vind het echt bizar hoe dat soort fouten hier goedgepraat worden. Wat het gevolg daarvan is: uitvallen of veel trager maken, maakt toch niet uit? In beide gevallen krijgt de consument niet waar hij recht op heeft: een goed functionerende telefoon.
En nogmaals: Ook niet-Apple toestellen hebben dit probleem met slechte accu's. Random shutdowns komen voor in alle apparaten met accu's, ook laptops: Alle apparaten met slechte accu's functioneren niet meer hetzelfde als met een nieuwe accu. Het enige wat Apple doet is softwarematig het ongemak beperken
Ik heb hierboven al een paar keer gevraagd of andere fabrikanten daar ook last van hebben. Jij zegt als eerste van wel, maar doet dat zonder enige onderbouwing. Ik heb oprecht nog nooit van het fenomeen gehoord, ook niet in laptops en die apparaten zijn al decennia op de markt. Doe eens een paar bronnen naar andere smartphones of laptops die teruggeklokt worden omdat ze anders vastlopen?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 29 december 2017 16:36]

Behalve dat mijn Nokia 3310 al random uitviel en nu je het zegt ik het ook wel vaker bij laptops gezien heb, zijn er ook klachten over bijvoorbeeld Samsungtelefoons. Opzich logisch dat het gaat om types die relatief zware hardware hebben want die trekt nu eenmaal hogere piekstromen (bij de 3310 ging het om gesprek voeren met weinig bereik).

Bij laptops is het in eerste instantie nog geen uitvallen, maar dat hij na kort gebruik opeens op 10% staat en waarschuwt. Of dat hij gewoon gelijk uitvalt als hij bijvoorbeeld op 20% staat (te laden) en je hem van de netstroom haalt. Dat soort dingen is daar eerder gebruikelijk dan zeldzaam.

Verder is het niet helemaal evident dat de te leveren piekstroom bij een versleten accu nog beter wordt gehaald als je de niet versleten accu uitkiest op een hogere piekstroom (en wellicht een lagere capaciteit bij dezelfde afmetingen - onhandig!). De accu die vers een hogere piekstroom kan leveren, kan in sleetse toestand best even slecht presteren of niet significant beter.
Behalve dat mijn Nokia 3310 al random uitviel en nu je het zegt ik het ook wel vaker bij laptops gezien heb, zijn er ook klachten over bijvoorbeeld Samsungtelefoons. Opzich logisch dat het gaat om types die relatief zware hardware hebben want die trekt nu eenmaal hogere piekstromen (bij de 3310 ging het om gesprek voeren met weinig bereik).
Nooit van gehoord, ook niet over "Samsungtelefoons", maar dat zal dan exemplarisch zijn geweest en niet uitgebreid in de media zijn geweest?
Bij laptops is het in eerste instantie nog geen uitvallen, maar dat hij na kort gebruik opeens op 10% staat en waarschuwt. Of dat hij gewoon gelijk uitvalt als hij bijvoorbeeld op 20% staat (te laden) en je hem van de netstroom haalt. Dat soort dingen is daar eerder gebruikelijk dan zeldzaam.
Maar dat is wat anders dan wat hier gebeurt. Wat jij omschrijft is een laptopaccu waarvan bepaalde cellen (of allemaal) gewoon kapot zijn, niet "wat versleten", maar echt op. Dat gebeurt vooral met die laptops die permanent aan de lader liggen. Die haal je van de lader met een accu van 100% en met een beetje geluk kun je hem met 20% nog aansluiten op een stopcontact 5m verderop :P Dat komt omdat de laptop denkt dat alle cellen nog werken, maar in werkelijkheid zijn die gewoon kapot en vliegt daardoor het percentage capaciteit omlaag zodra je die aanspreekt. Nogmaals: dat is wat anders dan het probleem van Apple: die oudere accu's kunnen de ampères (stroomsterkte) niet meer leveren, wat een andere meeteenheid is dan mAh (capaciteit).
Verder is het niet helemaal evident dat de te leveren piekstroom bij een versleten accu nog beter wordt gehaald als je de niet versleten accu uitkiest op een hogere piekstroom (en wellicht een lagere capaciteit bij dezelfde afmetingen - onhandig!). De accu die vers een hogere piekstroom kan leveren, kan in sleetse toestand best even slecht presteren of niet significant beter.
Dit hele probleem van Apple toont toch aan dat een oudere accu slechts een lagere piekstroom kan leveren? Dan kunnen we gaan speculeren dat het wellicht in een hypothetisch geval mogelijk is dat de accu niet verslechtert, maar ik denk niet dat veel wetenschappers dat zullen geloven. Dit soort verslechtering is gewoon inherent aan de Li-ion/LiPo-technologie.
Er bestaat uiteraard ook in Frankrijk geen wet die zegt dat het "illegaal is om een smartphone kunstmatig trager te maken". Wèl zullen er andere, algemenere, gronden zijn die hier kunnen aangeroepen worden. Dat zal niet alleen zo zijn in Frankrijk, maar ook in veel andere landen.
Het hele concept van planned obsolescence is illegaal in Frankrijk, op straffe van een boete van maximaal 5% van de jaaromzet. Dat geldt niet alleen voor het vertragen van telefoons waarvan de accu slechter is, je mag ook geen producten op de markt zetten waarvan je weet dat ze na twee jaar kapot zijn zodat consumenten een nieuwe moeten kopen. In Frankrijk wordt Apple nu vervolgd door HOP, oftewel Halte à l’Obsolescence Programmée.
ik ben benieuwd hoe ze dat glashard gaan bewijzen. Want omdat alles slijt, inclusief de piramides, kan je alles wel planned obsolescence noemen.
De vraag is of dat hier aan de orde is. "Planned obsolescence" is iets anders dan een onacceptabele fix om een ontwerpfout of inschattingsfout glad te strijken. Dat eerste is in Frankrijk expliciet verboden en over het tweede zal juridisch gesteggeld worden. Eerlijk gezegd denk ik dat we nu met het tweede te maken hebben.
ik denk ook dat een manager een beslissing heeft gemaakt ergens dat wat ze nu gedaan hebben de beste optie was, en nu terugkijkend dat het ws niet zo'n goede keus was. Niet elke beslissing zal Tim Cooke bereiken, want dan ben je een micromanager, en geen goede manager, en dan loopt het bedrijf voor geen meter.
dat het in Frankrijk illegaal is om een telefoon kunstmatig trager te maken zodat consumenten iets nieuws gaan kopen.

Maar dat doet Apple dan ook niet.

Het probleem is dat enerzijds Apple gewoon keihard blijft zwijgen over het werkelijke probleem en met kletspraat over degradatie van accu's door ouderdom en kou komt. En dat anderszijds er van die halve zolen zijn die roepen dat Apple dit doet om je zo te stimuleren een nieuwe telefoon te kopen. Makkelijk weerlegbare onzin, die Apple in staat stelt "sorry" te zeggen dat ze onduidelijk zijn geweest en een verkeerde indruk hebben gewekt, maar tegelijkertijd het werkelijke probleem gewoon te verhullen.

En dan als troost minder hoeven betalen voor het vervangen van een accu. En de schapen vinden het nog goede service ook ... |:( :9

Dit is het probleem: als ik een twee jaar oude Android telefoon neem is de batterij niet hetzelfde qua eigenschappen dan toen die nieuw was. Vaak zie je dat bijvoorbeeld in sneller moeten opladen.
Toch is er geen noodzaak tot throtling indien de telefoon op kamertemperatuur met een goed afgetopte batterij wat rekenintensieve taken moet doen. Als ik een twee jaar oude iPhone 6 koop ook niet.
Als ik een iPhone 6S koop, wel ...

En dat is het probleem dat Apple verhult met deze software fix. Door nu voortdurend te zwijgen over deze zaak wordt de verdenking steeds groter dat er een structureel probleem is.

Verhalen over verminderde capaciteit door kou en natuurlijke degradatie, zijn waar, maar bliksemafleiders. De beste leugens zijn immers gebaseerd op een kern van waarheid zodat je telkens daar naar kunt vewijzen als iemand kritische vragen stelt.

Het vermoeden bestaat de de iPhone 6S een minder goed stroom voorziening systeem is, dat niet zo goed om kan gaan met verouderende batterijen, of dat de batterijen sneller degraderen of defect raken, of een combinatie van beide. Het feit dat de iPhone 6S al een batterij-recall had doet dit vermoeden enkel sterker maken. Zeker omdat diverse iPhone 6S gebruikers hebben moeten zeuren om hun batterij onder garantie te laten vervangen, of gewoon te horen kregen dat die van hen niet 'het' defect had. Wellicht echter dat er toch mee aan de hand was.

Wellicht ook niet, maar zolang Apple de kaken keihard op elkaar houdt en heel hard blijft wijzen naar bijzaken, blijkt dat knagende vermoeden ...
inderdaad. Vind dit eigenlijk nog schandalig. Het zou net zo veel moeten kosten als de waarde van de batterij. En je op zijn minst een eigen keuzen moeten hebben minder cpu en betere batterij. Of meer cpu en slechtere batterij.
Mensen met een Apple gaan dan ineens naar Android? Alle apps die ze gekocht hebben en hun hele ritme opzij? Ze zitten gevangen over het algemeen. Ze gaan morren maar kopen het alsnog want uiteindelijk is dat het makkelijkst voor ze.
Ik vind het eigenlijk wel netjes hoor. Dit lijkt mij een prima manier om met damage control om te gaan. Het is in hun voordeel, maar tevens die van de klant dit toch graag een betaalbare oplossing wilt. Het is jammer dat het tot december 2018 is. Is dat de EOL van 6, 6s, 6 plus, 6s plus, en SE?
Hopelijk blijven die rechtzaken toch staan en is het vanaf iPhone X's 2018 update anders aangepakt en krijgen we dit soort onzin niet meer.
Ik ben het wel met jouw mening verder eens, maar Apple kennende, ze hadden in principe ook helemaal niets hoeven te doen.
Kom, kom, niet zo negatief. Waarom zou het niet kunnen kloppen wat Apple beweert omtrent de accu?
Natuurlijk zal iedere Apple basher dankbaar gebruik maken om het bedrijf extra in een kwaad daglicht te stellen.
Ik vind het een plausibele verklaring wat ze hebben gegeven en gedupeerden krijgen bijna een gratis accu. Toch een mooie geste zou ik zeggen.
30-40 euro is niet bijna gratis. En zonder de media aandacht hadden ze niks aan de prijzen gedaan. Het is niks meer of minder dan damagecontrol. Kosteloos de accu vervangen zou pas netjes zijn. Gezien de marge op de toestellen is daarvoor voldoende ruimte.
Even wachten, dus jij verwacht dat je na een paar jaar gratis een nieuwe accu krijgt?
Kijk je zou een punt hebben als dit in bijvoorbeeld het eerste jaar gebeurd, maar dat is dus niet het geval. Het gaat om specifieke situaties en wanneer een batterij dus slecht wordt.
Sinds een januari hebben ze deze optie in het software powermanagement gebouwd en worden in bepaalde omstandigheden sommige pieken in de belasting afgevlakt.

Een batterij slijt...zoals hij het stelt zou iedere fabrikant een batterij na een paar jaar gratis moeten vervangen. Succes!
Als de prestaties van het toestel serieus minder worden inderdaad: Dan zou kosteloos vervangen op zijn plaats zijn.

Dat een accu slijt is inderdaad normaal en dat een toestel dan minder lang gebruikt kan worden is ook algemeen bekend. Daarvoor zou een accu vervangen niet kosteloos hoeven worden. Wat voor de meeste fabrikanten zou gelden.
Wat hadden ze anders moeten doen?

Apple heeft toegegeven dat het een fuck up was. Ze hebben sorry gezegd én ze hebben batterij vervangen goedkoper gemaakt. Tevens toont iOS na een update vanaf nu je battery health.

Technisch gezien was het best een aardige oplossing voor velen. De communicatie hier over was wel erg slecht. Wat mij betreft is de fout achteraf best netjes rechtgezet.
Wat hadden ze anders moeten doen.
Het van te voren melden misschien? Het is natuurlijk redelijk bizar dat ze dit doen. Alle mooie praatjes ten spijt maar ze doen dit gewoon om mensen eerder te bewegen om een nieuwe iPhone te kopen. PUNT.

De rest is all smoke and mirrors....
Alle apparaten naar mate ze ouder worden hebben serieuze problemen bij een slechte accu. De meeste laptops & telefoons hebben "random shutdowns" wanneer er performance gevraagd wordt bij slechte accu's. Dit is geen iPhone-exclusief probleem. Een apparaat dat random uitvalt is aanzienlijk minder nuttig dan een traag apparaat. Je kan zelfs beweren dat deze update de levensduur van iPhones verlengt ipv verkort.
Dat is wel heel cynisch.
Wat hadden ze anders moeten doen? Das toch eenvoudig: vanaf dat men de telefoon begon te vertragen hierover transparant communiceren. Nu is het pure damage control omdat mensen buiten Apple onomstotelijk konden bewijzen dat Apple bewust de telefoons trager maakt als de batterij in minder goede gezondheid verkeerd.

Dit is dan ook niet zozeer een fout rechtzetten, maar puur de schade proberen binnen de perken te houden.
maar wat is daar mis aan dan? ik bedoel ieder bedrijf gaat na een fuck up damage control doen. Ieder op zn eigen manier.
Ik vind de oplossing best ok. Ja ze hadden het net zoals met de iphone 5 geloof ik, gratis kunnen maken. (misschien wel moeten).
Maar ik vind het al netjes dat ze de prijs met 66% naar beneden gooien. Er zijn zat andere bedrijven die het wellicht 10 of 15% goedkoper hadden gemaakt.
Nu kan Appel dat ook wel lijen natuurlijk :)
Hé @andreetje doe eens lief, het is nog ochtend.

Ik tik dit inderdaad op een Mac met twijfelachtige touch bar en het vorige bericht op mijn trage iPhone 6s met batterij issues (ja die ene serie waarvan de batterij controler stuk is en die gratis vervangen wordt en dat wat netjes vermeld is). Maar gelukkig ontploft de iPhone niet. Mijn macbook uit 2012 had ik meer liefde voor dan deze. Ik ben dus geen kritiekloze apple fan hoor. Ik stap zo over wanneer er iets beters is. Graag zelfs. Dure hobby Apple. Alleen is er momenteel even niets.

Alle reacties met: ze hadden het van te voren moeten melden. Daar gaat het, zoals ik al zei in mijn eerdere reactie, niet meer om. Het gaat nu om de afhandeling na de gemaakte communicatiefout.
Daar gaat het, zoals ik al zei in mijn eerdere reactie, niet meer om. Het gaat nu om de afhandeling na de gemaakte communicatiefout.
Het punt is dat Apple (of jij) niet bepaalt 'waar het om gaat'. Dat zou wel makkelijk zijn ;) 'De markt' bepaalt waar het om gaat. Als die markt zegt 'dit is okee', dan is het okee. Als die markt zegt 'dit is niet okee', dan is het niet okee. En waarom die markt dat zegt is niet zo relevant, Apple heeft daar gewoon mee te dealen. In discussie gaan met je klanten omdat je vindt dat ze de 'verkeerde emotie' hebben is niet handig ;) Gewoon kop houden en verlies nemen.

En dat doet Apple niet. Apple zegt 'nou, vooruit, omdat jullie zo schreeuwen krijg je een paar tientjes korting, maar onthou goed dat je daar eigenlijk helemaal geen recht op hebt!' Dus, het probleem is ontstaan door een communicatiefout, en vervolgens meet Apple zich de arrogantie aan om de schuld voor de verontwaardiging die daardoor ontstaan is impliciet bij hun klanten neer te leggen. Ik noem dat niet zo netjes, eigenlijk :)

[Reactie gewijzigd door Iknik op 29 december 2017 16:16]

Dit is ook geen bedrijf maar een thread onder een onderwerp. Ik bedoelde meer: we waren het er al over eens dat ze dit eerder hadden moeten vermelden. Het bericht boven mijn reactie praat al over "damage control" en de afhandeling na de fout en dat ze het eerder hadden moeten vermelden. Mijn vervolg reactie ging dus, zoals ik al in die reactie vermeld heb, over de afhandeling van de fout. En dat die best netjes is.
En dan blijft het nog steeds een nette actie van Apple. Ze hadden ook niets kunnen veranderen.
Noem het damage control... Ze zullen er nog steeds op verdienen want zo'n LiPo plakje kost een paar dollar inkoop en het personeel hebben ze toch al in huis dat reeds betaald wordt, het zal alleen wat drukker worden.
Het simpele alternatief werd gebruikt door Samsung. Gewoon niks doen, een paar telefoons uit laten branden, en je complete productlijn van de markt halen. Iets met de Note 7 of zo.
Dat gezegd hebbende, hadden ze niks gedaan dan had de volgende phone ook gewoon weer top verkocht.
Ik denk dat het wat anders was geweest als Samsung iets met de accu's had. Oh wacht. :+
Haha, ze proberen A S A P de boel te sussen.

Ze willen voorkomen dat er nog andere dingen aan het licht komen. Zoals moedwillig oude iDevices traag maken zonder dat dit de batterij als oorzaak heeft, maar gewoon als doel: Meer winst!

Een idee wat het gros van de Tweakers een tijdje geleden nog masaal afkeurde.

Ben benieuwd in hoeverre jullie argwaan gaan krijgen nu ;-)

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 29 december 2017 15:22]

De verkopen van Apple's $1000 iPhone X vielen ook fors tegen.
Het geringe verlies wat ze maken met het goedkoop vervangen van de accu's is natuurlijk niets voor een bedrijf als Apple
Verlies? Retail doet b.v. 6s batterij 17 euro en vervangen kost 10 minuten.

http://www.fixjeiphone.nl...ne-6s-batterij-vervangen/

En bij Apple hebben ze bewust keuze gemaakt om niet iedereen te informeren:

https://www.apple.com/nl/...one6s-unexpectedshutdown/

Het is belachelijk dat Apple haar klanten laat betalen en daarop een marge maakt.

Aan de andere kant Apple mensen zijn niet kritische schaapjes die al jaren teveel betalen, dat business model werkt goed voor Apple. Kennelijk hebben die niet eens door dat toestel zich anders is gaan gedragen.
Iedereen blijft Apple kopen en er zal niks veranderen. "Aldus de mens" Oh wat jammer allemaal.
Zuurpruim. Koop je toch een Android
Zojuist terug van de Apple store in Den Haag. Ik ben zeer teleurgesteld over de service van Apple. Ik had een afspraak gemaakt om de batterij van mijn IPhone 6s te vervangen tegen de gereduceerde prijs van €29. Ze wilden mijn batterij echter niet vervangen met als motivering dat ik het scherm niet bij hen had vervangen en dat de IPhone dus ergens anders open is geweest. Een vriend van mij die ook met mij mee was kreeg exact hetzelfde verhaal te horen. Ik vind dit echt goedkoop scoren. Enerzijds proberen via de media wel over te komen alsof ze wel klantvriendelijk zijn en een handreiking doen naar de klant door het batterij tegen een mooie, coulante prijs te vervangen. Anderzijds proberen zij zoveel mogelijk deze reparatieverzoeken te weigeren met de meest belachelijke redenen. Echt zeer jammer, altijd een IPhone (4s, 5s, 6, 6s) gehad maar ik overweeg echt om naar de concurrent (Samsung) over te stappen. Die zijn tenminste wel eerlijk in dit soort zaken.

Verder vind ik dat Apple gezien de sjoemelsoftware er heel gemakkelijk mee wegkomt. Ik voel me echt serieus opgelicht.
Dit is inderdaad damage control ja en een fuckup van ze.

Ik ben altijd wel benieuwd naar welke groep mensen zich "genaaid" voelen. Zijn dat iPhone bezitters of Android bezitters. Ik heb altijd een beetje het idee dat Android bezitters zich hier drukker over maken dan andersom. Snap ik persoonlijk niet, hoe kun je je genaaid voelen als je geen klant bent en nooit klant zal worden?
Neemt niet weg dat hier ook vast iPhone bezitters reageren die zich genaaid voelen maar iets zegt me dat deze groep kleiner is.
Ze hadden ook niks kunnen doen zoals ook vaak genoeg gebeurd bij bedrijven dus ik vind het gewoon een goede stap. Damage control doet
edit:
bijna
ieder bedrijf.

Wel ben alleen benieuwd aan welke voorwaarden je batterij precies moet voldoen aangezien ze zeggen: “for anyone with an iPhone 6 or later whose battery needs to be replaced.

Daar zal nog wel meer info beschikbaar over komen maar het zal wel iets worden dat je batterij op minimaal 70% kwaliteit moet zitten ofzo.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 29 december 2017 11:15]

Het is helaas wel zo dat je batterij inderdaad verouderd moet zijn en de performance van de telefoon ook echt slecht moeten zijn. Als dit niet is kan zal het niet mogelijk zijn om de batterij te vervangen voor de lagere prijs denk ik.
Beetje tegenstrijdige eerste alinea... "vaak doen bedrijven niets, iedereen doet damage control."
Het uitvallen van een toestel bij een versleten batterij, is natuurlijk iets dat ook bij andere smartphone merken speelt - en bij andere oplaadbare apparaten. Dat terwijl de meeste fabrikanten geen enkele garantie geven op de batterij.
Terwijl Apple toch één van de weinige smartphone fabrikanten is die één jaar garantie geeft op de batterij.
Gezien Apple definieert hoe een batterij hoort te functioneren, kan je gezien de consumentenwetgeving 2 jaar garantie claimen. Dat is nogmaals - veel meer dan dan concurrenten geven, want die sluiten de batterij meestal uit van garantie.

In mijn ervaring gaan de batterijen van Appel overigens best lang mee. Ik heb nog nooit batterijen vervangen in een apparaat van Apple (nog steeds in gebruik: een 5c, 5s en qua laptops een Macbook Air uit 2012 en een Macbook Pro uit 2013).
Of je 1 of 4 jaar met een accu doet, hangt naast van het toestel, ook heel erg van je gebruik af. Vaak helemaal leeggebruiken en je zit dichter bij 1 jaar. Steeds netjes van 40% naar 90% opladen en je haalt misschien wel 8 jaar.
Waarom gratis een nieuw accu? Jij beweert dat een accu gedurende zijn gehele levensduur de maximale performance moet kunnen geven?
Kom op zeg....we weten toch allemaal dat een accu een piek in belasting na een aantal jaren minder goed aan kan....kijk eens naar bijvoorbeeld een auto , maar ook naar computers of zelfs andere smartphones.

Stel ze halen deze powermanagement optie er weer uit, is het dan goed?
Ze hebben K geïnformeerd en batterij conditie beter zichtbaar kunnen maken, maar deze preventieve optie heeft nou eenmaal ook zijn voordelen.
Het is nou eenmaal een gegeven dat een batterij in de jaren slechter wordt.... punt uit.
Is deze powermanagement optie de beste keuze? Ik weet het niet...beide kanten hebben zijn voor en nadelen.
Ik weet niet of jij een auto hebt waarbij je meer in de technische gegevens kan inzien, maar sommige auto’s kunnen je de crank voltage laten zien, welke naar beneden gaat in het verloop van de tijd, door het slechter worden van de accu’s. Op het moment dat deze onder een bepaald voltage komt kan je problemen verwachten, vooral bij pieken, dus zoals starten.
Het is heel normaal dus dat een accu achteruit gaat.

De performance verlies waar jij het over hebt, is niet continue. Lees eerst even de artikelen goed en wat deze powermanagement feature in houd en wanneer die in werking treed. Het vlakt de pieken af naar gelang de kwaliteit van de batterij. Dit hoef je dus in alle gevallen te merken, maar wel wanneer je apps met hoge load.
Het zorgt er in iedergeval voor dat je smartphone niet onvoorspelbaar gaat gedragen.
Wat niet handig is, om geen build in Battery Health monitor in te bebouwen welke de gebruiker waarschuwt wanneer de batterij onder een bepaald kwaliteits niveau komt.
Er is zeker wat van te zeggen dat ze een dergelijke optie inbouwen, want het is niet alleen maar slecht. Ze hebben het echter zeer knullig gedaan. Dus geen communicatie en geen build-in battery monitor voor de gebruiker.

Hoe kom jij erbij dat een apparaat binnen 2 jaar kreupel is?
Dat deden ze toch ook vorig jaar al, of niet soms? deze optie zit er pas sinds Januari in.

Let wel, ik vindt dat Apple deze optie veel duidelijker had moeten communiceren en dat ze dit zichtbaar hadden moeten maken voor de gebruiker.
Maar hoe jij hier loopt te foeteren is nou niet echt onderbouwt en mist een beetje feiten checken.

Het is intussen al zo erg dat mensen die nog nooit een iPhone hebben gehad zeer hard door deze dommigheid van Apple getroffen worden....ze klagen en foeteren immers het hardst.
Waarom is dat bijzonder? Gezien de eigenschappen van de accu is zoiets redelijk te verwachten. In elk geval is het niet vanzelfsprekend te vermijden; andere fabrikanten hebben er ook last van. Verschilt ongetwijfeld wel wat per accutype en telefoontype maar om nou te stellen dat het iets bijzonders is?
Het terugschroeven gebeurt alleen als de accu (te) gaar is geworden. De accu is dus de root cause, en hoewel andere fabrikanten daar andere oplossingen voor hebben is en blijft het probleem de versleten accu die je ook bij andere merken telefoons zult moeten vervangen om je telefoon weer als nieuw te kunnen gebruiken.
Ik snap niet hoe je bij die 2 jaar komt. Verdiep je nou eens in deze optie voordat je aannames doet
En je weet dat daar ook gewoon een vervanging programma voor loopt?

Je zegt 2 jaar. Apple geeft aan dat een batterij minimaal 80% load heeft na 500 cycles.... die 500 cycles haal je in 2 jaar nooit en te nimmer. Dus kom je daaronder dan wordt deze gewoon door Apple vervangen.

Je doet of het standaard is dat na 2 jaar de performance terug geschroefd. Je vergeet daarbij even voor de gauwigheid werkelijk de feiten te checken en dat het in bepaalde condities gebeurt.
https://support.apple.com/en-us/HT208387

Die batterijen zijn over het algemeen na 2 jaar nog heel fatsoenlijk en zal geen effect op de gebruiker hebben.
Jij hebt nog nooit een goed woord over Apple gezegd, dus dat verwonderd me niks.

Het artikel legt dus exact uit dat een iPhone niet per definitie trager wordt, maar dat het wel kan en door verschillende factoren. Overigens heeft lang niet iedereen daar last van en het is niet per definitie bij elk toestel na elke update.
Maar doe niet of het elders niet het geval is, in andere kampen krijg je niet eens een update
Het is maar wat je liever hebt.
Dat de performance iets achteruit kan gaan in bepaalde gevallen verbaasd me niks, we willen ook allemaal dat extra’s
Jij hebt nog nooit een goed woord over Apple gezegd, dus dat verwonderd me niks.
Ik krijg dit hier wel vaker naar mijn hoofd geslingerd, maar het is feitelijk onjuist.

Ik ben wel een kritische consument, en ik heb een allergie voor het heilig verklaren van een smartphonefabrikant. Of die nou Apple, Samsung of Nokia heet.

Ik heb zelf een OnePlus 2 gehad, en uit pure frustratie over Oxygen ben ik naar LineageOS overgestapt. Daar was ik heel tevreden over.

Nu heb ik een Nokia 8. Na wat aanloopproblemen (een exemplaar met een gebrekkige vingerafdrukscanner en eentje met een gebrekkige powerknop) ben ik er heel tevreden over (zeker voor die prijs, €399). Maar helemaal foutloos is de Nokia nog niet.

En dat is de nieuwe iPhone 8 van een gezinslid ook niet. Er wordt geklaagd over kleine bugjes en eigenaardigheden. Zoals verschillende werking van oortjes die direct op de lightning poort zijn aangesloten, en oortjes via een verloopje aangesloten. Het kantelen werkt niet altijd lekker. De muziek gaat soms onverwacht op pauze etc. De oude iPhone 5S werd beter gewaardeerd.

Apple's updatebeleid wordt terecht hoog gewaardeerd, maar er wordt ook gezegd dat je met major updates beter nog een of twee fixes kunt afwachten.

Wat ik wil zeggen is dat geen enkele telefoon perfect is.

Alleen wordt kritiek op iPhone hier wel bijzonder slecht verdragen. Van mij mag iedereen de Nokia 8 tot aan de grond afkraken. Ik slaap er niet minder om.
De enige manier om Apple te dwingen is minder iPhones kopen.
Van een boete liggen ze niet wakker van.
Voor al die mensen die de standaard copy/paste reactie 'wat netjes van Apple!' hanteren:
Dit is gewoon een simpel geval van damage control. Weer wat goodwill kweken en de schade herstellen die ze hebben opgelopen door te zwijgen over de teruglopende performance.
Het geringe verlies wat ze maken met het goedkoop vervangen van de accu's is natuurlijk niets voor een bedrijf als Apple.
De enige juiste reactie.
Complimentjes aan Apple geven terwijl je gewoon keihard genaaid wordt. Hoe stom kun je zijn.

Stel iemand jat je Ferrari en zet een Fiat Punto terug. Ga je dan geld betalen aan die persoon om je Ferrari terug te krijgen???
Apple kan me gestolen worden, om eerst maar even op je laatste alinea in te gaan... Maar zoveel doen ze hier nou ook weer niet fout. Accu's zijn nou eenmaal slijtagedelen. Als die Ferrari de bocht uitdrift omdat de banden glad zijn, ga je dan verhaal halen in Italië? Die Fiat drift misschien wel minder snel de bocht uit omdat hij minder vermogen heeft. Is dat dan ook al de fout van Ferrari?

Twee dingen die Apple beter had kunnen doen: 1) accu beter vervangbaar maken (maar dat doen de meeste andere fabrikanten ook niet) en 2) oplossing beter communiceren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 december 2017 00:25]

Denk je dat ze liegen en wel degelijk je apparaat bewust trager maken zodat je een nieuwe gaat kopen?
Slechte vergelijking.

Een betere vergelijking is, na een jaar is je Ferrari niet meer zo snel. De fabrikant geeft als reden op dat de accu verouderd is en ze daarom de snelheid terug geschroefd hebben. Ferrari biedt nu aan om met korting je accu te vervangen.
Misschien is Tesla een betere vergelijking...

Ik vind zelf, indien het binnen de garantie termijn is, moet het gewoon vervangen worden. Is het buiten de garantie termijn dan vind ik dit wel een nette regeling van Apple.

[Reactie gewijzigd door Angilo op 29 december 2017 09:32]

Dat is precies wat dit is.

Apple is reducing the price of an out-of-warranty iPhone battery replacement by $50 — from $79 to $29 — for anyone with an iPhone 6 or later whose battery needs to be replaced, starting in late January and available worldwide through December 2018. Details will be provided soon on apple.com.”
Probleem is alleen dat ferarri in deze vergelijking niet zou vermelden dat je auto niet langzamer is door de kapotte accu, alleen dat de kans dat je met een lege accu staat groter is. Wil je weer een snellere auto zal je een nieuwe moeten kopen.
Apple is één van de weinige fabrikanten die wel degelijk ook garantie geven op de batterijen van hun producten. https://www.apple.com/benl/batteries/service-and-recycling/.
Een wassen neus, want batterijen gaan zelden of nooit binnen het eerste jaar kapot.

Het tweede jaar en later is wat anders. Maar dan geeft Apple geen garantie meer.
Gezien Apple 500 cycli en 80% als norm stelt, moet je een batterij die dit niet haalt en nog geen twee jaar is, volgens de consumentenwetgeving kunnen claimen onder garantie.

Los daarvan: veel fabrikanten geven geen garantie opende batterij, zero, nul, nada. Koop je een Samsung Note8 van 1000€ en is je batterij na 6 maand kapot: pech!

Het is ook niet dat Apple batterijen snel stuk gaan. Hier thuis hebben we nog een 5c en 5s in gebruik (van begin 2014), met originele batterij. Ik had tot juli een iPhone6 van november 2014 en de batterij was nog in goede vorm.

Een beetje off-topic, maar ik heb ook een Macbook Pro uit 2013, en de batterij daarvan is nog uitstekend (88% capaciteit), dat is Over het algemeen beter dan wat ik ervaar van andere laptops die ik van mijn werkgevers krijg/kreeg.
Het gaat niet om "een te zwakke accu". De accus zijn an sich prima. Het gaat er om dat de CPU lager geclocked wordt als de batterij versleten is. Dat is op zich geen probleem, wèl is het een probleem dat dit voor de gebruiker niet duidelijk was.
Het heeft niets met updates te maken, die meer van de accu vragen. Het zijn updates die de snelheid aanpasten in functie van de staat van de accu.
Beiden. De nieuwe iOS-versies en updates vragen (veel) meer van de hardware (en dus van de batterij) dan de iOS-versie die met het toestel geleverd werd. Daardoor gingen toestellen uitvallen en heeft men dit in versie 10.2.1 aangepakt middels het verlagen van specs.
Nee, dat klopt helemaal niet. Er is nauwelijks verschil tussen de iOS versies qua belasting. Dat kan je goed vaststellen met bvb een 5s, die destijds geleverd werd met iOS7 (!). Die telefoon draait nog netjes/vlotjes iOS11, dat is inmiddels de 5de OS versie op die telefoon, met een processor die maar een fractie van de performance van de huidige processoren heeft.
We gebruiken hier thuis ook nog een 5c, die nog een A6 processor heeft en die is nog prettig bruikbaar op iOS10.
De impact van de OS updates is puur het feit dat Apple een verband tussen processorsnelheid en batterijduur is gaan inbouwen voor specifieke toestellen (met name de iPhone 6 en hoger) vanaf iOS 10.2.1.
Ik heb nog een ipad 2 die geleverd werd met ios5 en nu staat daar ios9 op en is eigenlijk niet meer te gebruiken. Dat is toch ook gewoon logisch? De nieuwste iphones hebben veel snelere processoren en betere specs. Dan ga je je als software-architect toch niet richten op de oudere devices?
Wat inderdaad gold voor de iPad2 en de 4s geldt inmiddels niet meer voor de nieuwere apparaten. Ik denk dat RAM ook een rol speelde bij de iPad2 en 4s. De 5c en 5s zijn naar smartphone-normen inmiddels behoorlijk oud, maar kunnen veel beter met de laatste iOS versies overweg dan eerdere apparaten.
Dat het even snel aanvoelt bij oudere devices, wil niet zeggen dat de processor niet zwaarder belast wordt dan bij bijv. een iPhone 8 of X. Het kan dus zijn dat een 5s op 98% moet draaien terwijl een 8 voor dezelfde ervaring op 60% draait.
"Het kan dus zijn dat een 5s op 98% moet draaien terwijl een 8 voor dezelfde ervaring op 60% draait."
Haha, dat is totaal ongeloofwaardig. De CPU/GPU 8 is gigantisch veel sneller. Het zal eerder 98% tegen 10% of minder zijn.
Zal best maar ik probeer iets duidelijk te maken...
op zich is het een goede feature hoor. Indien je Tesla met een slechte batterij spontaan uitvalt wanneer er te veel vermogen genomen wordt kan het handig zijn dat deze het maximale vermogen beperkt tot er terug een nieuwe batterij insteekt. De grote fout hier is dat de gebruiker er niet van wordt ingelicht wat er gebeurd.
In de jaren 90 kreeg je ook geen updates en alle defecten aan je gsm werden afgedaan door te stellen dat die nat is geweest en kon je de klere krijgen.
Apple veroorzaakt geen slechte accu's.. dat doen accu's zelf. Accu's gaan achteruit en de meeste apparaten met oude accu functioneren zeer slecht met random shutdowns. Dit komt voor in de meeste toestellen, ook laptops. Apple voorkomt dit met een software update om ervoor te zorgen dat je oude iPhone gewoon nog werkt, al dan wel wat trager

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 29 december 2017 12:19]

Even voor de duidelijkheid: Dit aanbod is wereldwijd dus ook in Nederland:
"Apple is reducing the price of an out-of-warranty iPhone battery replacement by $50 — from $79 to $29 — for anyone with an iPhone 6 or later whose battery needs to be replaced, starting in late January and available worldwide through December 2018"

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 29 december 2017 09:12]

"whose battery needs to be replaced"

Welke eisen stelt Apple hieraan?
"whose battery needs to be replaced"

Welke eisen stelt Apple hieraan?
Dat is een hele goede vraag en precies dezelfde die ik ook wilde stellen.
Kan iedereen met zijn Iphone 6 naar binnen lopen en eisen dat de accu wordt vervangen?
Of komen die bekende uitzonderingen weer in beeld waar Apple zo goed in is?
Of gaat Apple weer sjoemelsoftware installeren waardoor het lijkt alsof het allemaal wel meevalt waardoor veel Apple users de boot missen?
Apple komt met software? Waarom? Sjoemelsoftware is sjoemelsoftware en niets anders.
Waarom mag je als consument niet bij die Apple toko een accu LOS kopen?
Als ik enkele reacties lees heb ik steeds meer het idee dat er sommige lieden hier rondlopen in dienst van Apple om alles maar dan ook alles te bagatelliseren. Het zal mij niets verbazen als Apple hier achter zit maar bewijs het maar is.
Mijn conclusie is dat je snoeihard wordt genaaid en dan nog lees ik reacties dat je dankbaar moet zijn EN Apple heeft dit goed opgepakt.
Hoe imbeciel kan je zijn of.....je wordt ervoor betaald om dit goed te praten.

Waarom worden die foute accu's niet kosteloos vervangen? Of is dat vloeken in Apple tempel?
Het is maar goed dat Apple niet in de medische sector zit zoals pacemakers. Tsja meneer uw accu is zo goed als op en helaas dit valt niet onder de garantie.

[Reactie gewijzigd door windoos op 29 december 2017 11:01]

Dat is inderdaad een goede vraag.
Aangezien ze nog gewoon kosten rekenen& de update voor inzicht waarschijnlijk later dan eind januari komt ga ik er vanuit dat er geen verdere eisen zijn. Dit is echter speculeren dus kunnen beter afwachten
Welke eisen stelt Apple hieraan?
Waarschijnlijk aangegeven door hetzelfde algoritme dat de telefoon zou vertragen?
Dit zijn nou eens nette prijzen. Nog iets te hoog misschien. Maar zo hoort het wel bij telefoons met een vaste accu.

Hopelijk volgt Samsung (en de andere) snel.
Nette prijzen!?!?
Het toestel heeft een ingebouwd defect. Een ontwerp keuze die er voor zorgt dat het toestel vertraagd moet worden. Daar is maar één oplossing voor: Het toestel gratis vervangen door één die niet dat ingebouwde defect heeft. Maar aangezien dat onmogelijk is (ook de 7, 8 en X hebben dit ingebouwde defect), is gratis vervanging van de accu zolang het toestel bestaat de enige serieuze optie.

überhaupt geld blijven vragen voor het vervangen van de accu is nogsteeds geld verdienen aan iets wat nooit had mogen bestaan.

En hoezo "hopelijk volgt Samsung snel"? Er is geen enkele andere telefoon bouwer die dit ingebouwde defect heeft. Er is geen enkel bewijs dat willekeurig welke andere telefoon bouwer zijn telefoons opzettelijk vertraagd omdat ze een defect ingebouwd hebben.
Het is geen 'ontwerpfout'. Een batterij slijt nou eenmaal. Als jij een laptop koopt waar je 2 jaar garantie op hebt, zit er op je accu ook maar één jaar. En dan mag je blij zijn als die accu het nog voor 70% uithoudt wat 'ie oorspronkelijk deed.

Sterker nog, volgens mij is dat juist een core feature van Windows: je CPU terugschakelen op het moment dat je een accu gebruikt. Weliswaar kun je dat bij Windows nog wel uitzetten (nóg wel, totdat een of andere linkse malloot verzint dat het uitzetten daarvan slecht is voor het milieu ivm energiekosten en dat soort gereutel, dan wordt dat er ook uitgesloopt) maar bij een iPhone toevallig niet. Tsja.
Het is geen 'ontwerpfout'. Een batterij slijt nou eenmaal. Als jij een laptop koopt waar je 2 jaar garantie op hebt, zit er op je accu ook maar één jaar. En dan mag je blij zijn als die accu het nog voor 70% uithoudt wat 'ie oorspronkelijk deed.
Het defect is dan ook niet het slijten van de batterij maar het feit dat je telefoon uitvalt daardoor.
Sterker nog, volgens mij is dat juist een core feature van Windows: je CPU terugschakelen op het moment dat je een accu gebruikt. Weliswaar kun je dat bij Windows nog wel uitzetten (nóg wel, totdat een of andere linkse malloot verzint dat het uitzetten daarvan slecht is voor het milieu ivm energiekosten en dat soort gereutel, dan wordt dat er ook uitgesloopt) maar bij een iPhone toevallig niet. Tsja.
Windows kan, als je dat wilt, je CPU terug schakelen zodat je langer met je batterij kunt doen. Je kunt dat ook uit zetten met als resultaat dat je korter op je batterij kunt werken.

Bij de iPhone valt je telefoon gewoon uit. Dat is een defect. Dat wordt nu opgelost door de telefoon de eigenschappen te ontnemen die je aan het toestel zou moeten kunnen toebedelen. Dat heet een non-conformiteit. Beiden niet van toepassing op een Windows laptop aangezien dit soort zaken daar altijd uitgebreid uitgelegd worden.
Ah zo bedoel je. Ja; dat zou niet moeten gebeuren, het uitvallen.
Je oude laptop valt ook gewoon uit bij een slechte accu wanneer-ie niet aan een draadje hangt...
Ten eerste moet je dan wel een héél erg slechte accu hebben.
Ten tweede ben je nu al kwalificaties aan aan het brengen.
Ik zie niet hoe dit vergelijkbaar is....
En dan heb je de keuze om daarmee te leren leven of dat je een nieuwe accu koopt. De leverancier van de laptop schroeft dan niet heimelijk de prestaties terug.
Anoniem: 669783
@Croga31 december 2017 10:03
De gemiddelde Apple gebruiker wilt zijn eigen iPhone niet open schroeven. Easy money toch?
Bijzonder dat je het meteen een “ingebouwd defect” noemt.
En volgens mij heb jij nog nooit de service van Apple meegemaakt?

Met deze problemen ga je naar de genius bar en krijg je een oplossing.

Ik heb het nu al zo vaak meegemaakt dat mijn product van Apple niet werkte naar mijn wens.

Ik kreeg of een nieuw apparaat of een goede oplossing.

Daarbij zijn veel mensen helemaal niet bewust volgens mij van de Apple Policy die echt gehanteerd wordt.

3 x een reparatie aan hetzelfde onderdeel. Aankoopwaarde terug of een compleet nieuw item.

Daarom vind ik het zo gemakkelijk dat jij graag een gram wilt halen. Maar vergeet dat de oplossingen die Apple geeft gewoon uitstekend zijn.

Deze service krijg ik niet bij mijn bank, autodealer, sportwinkel, supermarkt, bouwmarkt, bakker.

Ik merk vooral dat men die geen ervaring heeft met Apple het hardst roepen. Over hoe verschrikkelijk hard ze wel niet genaaid zijn of hoe oneerlijk het wel allemaal niet is.

Think different
En volgens mij heb jij nog nooit de service van Apple meegemaakt?
Dat doet niets af aan het feit dat het hier om een ingebouwd defect gaat.
Als ze het defect niet ingebouwd hadden, had ik überhaupt geen tijd hoeven steken in het laten oplossen. Hoe "goed" de oplossing ook is, het is altijd slechter dan gewoon een goed product afleveren.

Zoals al gezegd, Apple heeft bewust zelf een defect ingebouwd. Hoe je er ook naar kijkt, dat is laakbaar gedrag wat niet goed gepraat wordt door "Maar ze lossen het ook snel voor je op".
Daarnaast staat Apple er ook om bekend dat ze hun eigen regels strak toepassen. Apple heeft nu gezegd dat je voor een nieuwe accu kunt betalen. Dat betekend per definitie dat ze dat niet gratis voor je gaan doen.
Het is geen defect. Het gaat er om dat een gedegradeerde accu niet meer het vermogen kan leveren wat een CPU/GPU kan vragen tijdens piekbelasting. Ze verlagen daarom de snelheid waardoor het opgenomen vermogen lager wordt en de batterij geen problemen heeft met het leveren van dit vermogen.
Of loop jij liever de kans dat je telefoon reboot als je een intensieve game of applicatie draait wat de batterij niet kan voeden?

Tevens als je met reboot problemen o.i.d. naar een Apple store gaat en het blijkt de batterij te zijn binnen garantie vervangen ze deze gewoon.. Als je dit op eigen initiatief wilt doen dan kost het je inderdaad geld, wat me ook logisch lijkt als je er geen last verder van ondervindt..
Of loop jij liever de kans dat je telefoon reboot als je een intensieve game of applicatie draait wat de batterij niet kan voeden?
Of mischien had Apple, net als andere merken, kunnen zorgen dat het ding niet reboot.....
En daarmee is het dus wel een defect.
Lijkt me inherent aan de accuslijtage. En niet perse een defect met opzet.
Lijkt me inherent aan de accuslijtage. En niet perse een defect met opzet.
Gezien het feit dat alleen Apple er last van heeft is het duideljik geen inherent probleem.
Gezien het feit dat Apple er van wist toen ze de 7, 8 en X maakten is het duidelijk met opzet.

Ergo: Ingebouwd defect. Apple heeft er bewust voor gekozen apparaten te maken waarvan ze van te voren wisten dat ze non-conform waren. Bij de iPhone 6 kun je nog ontwetendheid claimen, bij de 7, 8 en X zeker niet.
Ik heb het nu al zo vaak meegemaakt dat mijn product van Apple niet werkte naar mijn wens.

Volhouder! Dat je er nog blij mee bent, goed hoor. Wat is er bij jou voor nodig om een ander merk te kopen?
Een telefoon die uit valt is een non-conformiteit
Nee dat is een slechte accu, slijtage door ouderdom
Slijtage van de accu mag je merken in de teruggang van de capaciteit, niet in het niet meer kunnen leveren van prestaties die de levera