Nieuwe hardware, we zijn er dol op. Dat geldt helemaal als game-uitgevers er nieuwe wegen mee inslaan. Gelukkig brengen de meeste grote bedrijven nog steeds af en toe iets geks op de markt. Microsoft had Kinect, en Sony had zijn Wonderbook. Nintendo is altijd al een bedrijf geweest dat opvallende hardware uitbrengt. De Switch, Wii U, Wii, DS, het bedrijf wijkt altijd af van het gangbare. Nu komt het met Labo, en dat is zelfs voor Nintendo-begrippen een opvallend en gewaagd product.
Toch is het best logisch dat Nintendo Labo uitbrengt. Het idee voor Labo ontstond uit de behoefte om het potentieel van de Switch ten volle te benutten. De nieuwste console van Nintendo heeft niet alleen de nodige knoppen, maar ook sensoren aan boord die tot nu toe in weinig games worden gebruikt. Tot ongenoegen van Nintendo, dat met Labo het goede voorbeeld wil geven. Labo moet duidelijk maken hoe veelzijdig de Switch is.
In die opzet slaagt Nintendo ruimschoots. Labo is een creatief meesterwerkje waarmee van alles mogelijk is, al hangt het een beetje af van de Kit die je koopt. Labo is er in twee smaken, de Variety Kit en de Robot Kit. In Nederland en België worden beide overigens als Mixpakket en Robotpakket op de markt gebracht, al staat de Engelse aanduiding op de doos. De Variety Kit bevat vijf apparaten die je in elkaar kunt zetten, de zogenaamde Toy-Cons. De Robot Kit bevat er slechts één, al is het wel beduidend groter dan de creaties uit de Variety Kit. Elk kartonnen voorwerp dat je hebt gebouwd, kan worden gebruikt in een game die bij de Kit is inbegrepen. Voor die games geldt hetzelfde; de game uit de Robot Kit is uitgebreider dan de games die bij de Variety Kit worden geleverd.
Duik de garage in
Nintendo heeft Labo een thema meegegeven: Make, Play, Discover. De eerste twee termen zijn duidelijk, je bouwt een kartonnen voorwerp en als dat af is kun je het gebruiken in de bijbehorende game. Discover slaat op het deel waarin je zelf iets aan Labo kunt toevoegen. In beide kits zit Toy-Con Garage, een onderdeel waarin je zelf toepassingen kunt programmeren. Nintendo heeft een blokkendoos gemaakt waarmee je heel eenvoudig IFTTT-achtige programma's in elkaar kunt zetten. Juist daarbij word je uitgedaagd om alle opties van de Switch te benutten, want alle knoppen en sensoren van de console zijn bruikbaar als invoer. Je kunt dus een actie koppelen aan het schuin houden van de Joy-Con of de console zelf, maar ook een actie koppelen aan wat de infraroodsensor waarneemt. Uiteraard kan het ook simpeler en kun je de knoppen van de Joy-Cons gebruiken als invoer. Je kunt aan de invoer allerlei uitvoer-opties koppelen. Denk aan het trillen van een Joy-Con, het oplichten van een deel van het scherm of het afspelen van een toon. Eigenlijk gaat het om dezelfde opties als die Nintendo zelf heeft gebruikt. Toch is het bij gebrek aan visuele opties lastig om de mini-games van Nintendo te evenaren. Overigens gaat de Toy-Con Garage pas open als je geruime tijd hebt besteed aan het bouwen van en spelen met de kartonnen apparaten die Nintendo levert. Niet onverstandig, want zo krijg je een goed beeld van wat er met Labo kan, vooral omdat Nintendo in de eigen creaties zwaar inzet op het gebruik van infrarood en tilt.