Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Maart 2017

Thuisserver

In steeds meer huishoudens is een thuisserver te vinden, een machine die een of meer taken voor zijn rekening neemt en vaak 24x7 aanstaat. Het apparaat is dus bij voorkeur klein en stil, en heeft een laag energiegebruik. Voor elk denkbaar scenario en budget is er een oplossing beschikbaar, van de goedkope Raspberry Pi tot en met bijvoorbeeld een HP Proliant MicroServer, uitgerust met een Xeon-processor en ecc-geheugen. Kant-en-klare systemen van bijvoorbeeld Synology of QNAP hebben uitgebreide mogelijkheden, zijn voorzien van goede en eenvoudige software en worden door de fabrikant regelmatig voorzien van updates.

Is het dan nog wel de moeite waard om zelf een server te bouwen? Dat hangt ervan af. Voor de meesten zal dat niet het geval zijn. Voor wie dan wel? Voor tweakers die het leuk vinden om zelf iets uit te zoeken, te bouwen en daar constant mee te spelen. Verder is het natuurlijk een enorm leerzaam project. Ook worden thuisservers gebouwd door mensen die een heel specifiek doel voor ogen hebben of door wie zelf exact wil bepalen welke hard- en software er in zijn apparaat komt.

De eerste server die we gaan bouwen, is klein en stil, en heeft een laag verbruik, maar heeft toch een krachtige processor aan boord en je kunt er dus alle kanten mee op. In beide servers laten we de harde schijven voor opslag even buiten beschouwing, deze worden apart besproken.

Basisonderdelen

Moederborden
ASRock J3160DC-ITXvanaf Onbekend

De ASRock J3160DC-ITX heeft een Intel Celeron J3160-processor aan boord, een op 1,6GHz geklokte quadcore, die in turbomodus naar 2,24GHz opschaalt. Deze is krachtig genoeg om bijvoorbeeld 4k-beelden met h265-codering af te spelen. Er zijn twee ddr3-sodimm-slots aanwezig, waarin maximaal 16GB geheugen kan worden geprikt en stroom wordt geleverd door een in de doos aanwezige 19V-dc-adapter. Voor de aansluiting van een monitor is er de keuze uit displayport, dvi-d en hdmi, en er zijn voldoende usb 2.0- en usb 3.0-poorten aanwezig. Ben je van plan om meer dan twee harde schijven in de server te plaatsen, dan is het beter om te kiezen voor de uitvoering van het moederbord die van stroom wordt voorzien via een standaard-atx-voeding: de ASRock J3160-ITX. Dit bord is iets goedkoper, maar dat geld ben je weer kwijt aan de extra voeding. Dus het maakt per saldo weinig uit.

Score: 1(0 reviews)
linkProduct specificaties @ ASRock
Geheugen intern

De benodigde hoeveelheid geheugen hangt natuurlijk sterk af van de hoeveelheid taken die de server uitvoert. In de meeste gevallen zal 4GB volstaan en we kiezen voor een enkele module, waardoor het eenvoudig is om dit op een later tijdstip uit te breiden. De Crucial CT51264BF160BJ is een low-voltage-ddr3-sodimm-module met een snelheid van 1600MT/s.

Score: 5(3 reviews)
Behuizingen

De Cooler Master Elite 110 is een zeer compacte kast in het mini-itx-formaat. Er is ruimte voor maximaal drie harde schijven van 3,5" en op het zijpaneel treffen we twee usb 3.0-poorten aan.

Score: 4(10 reviews)
linkProduct specificaties @ Cooler MasterlinkReview @ The Tech Report
Usb-sticks

Als bootschijf gebruiken we een 32GB-usb-stick. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welk merk je kiest, zolang hij maar over een snelle usb 3.0-aansluiting beschikt.

Score: 3.5(0 reviews)
€ 73,99Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Moederborden ASRock J3160DC-ITX € 128,75 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT51264BF160BJ € 29,99 € 21,90
Behuizingen Cooler Master Elite 110 € 41,89 € 52,09
Usb-sticks Toshiba TransMemory 32GB Wit € 8,83 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 209,46 € 73,99

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken


De tweede server die we bouwen, heeft meer kracht in huis. Bovendien kan hij ook ecc-geheugen aan, wat datacorruptie kan voorkomen. Hierdoor is hij bijvoorbeeld uitermate geschikt om er FreeNAS met een zfs-bestandssysteem op te zetten. In de server kunnen dan via virtualisatie en Docker-containers andere functies worden toegevoegd.

Basisonderdelen

Moederborden

De Gigabyte GA-X150M-PRO ECC is een micro-atx-moederbord, waarin processors van de zesde en zevende generatie Intel Core-familie passen, inclusief de Xeon E3-1200 v5-serie. Verder zien we onder meer vier ddr4-geheugenslots, die ook ecc-geheugen aankunnen, zes sata-aansluitingen, een x4 pci-express m2-slot en een gigabit-lan-aansluiting van Intel. Let op dat het moederbord geen geïntegreerde videokaart heeft. Als de server eenmaal draait, is dit verder ook niet nodig, maar bij de initiële installatie is het wel handig om te zien wat je doet. Als je dus geen videokaart hebt die je even tijdelijk in het systeem kunt steken, dan kun je voor drie tientjes bijvoorbeeld een Radeon HD5450 of een GeForce GT710 kopen.

Score: 0(0 reviews)
linkProduct specificaties @ GigabytelinkReview @ TweakTown
Processors

De Intel Pentium G4560 is een processor van de zevende generatie, oftewel de Kaby Lake-familie. Deze dualcore-processor draait op een frequentie van 3,50GHz en heeft 3MB cachegeheugen aan boord. Bovendien is hyperthreading aanwezig en dat is redelijk bijzonder voor een processor uit de Pentium-klasse. Let wel op dat je een recent bios voor het moederbord moet hebben voor deze processor.

Score: 5(2 reviews)
linkProduct specificaties @ IntellinkReview @ PC Gamer
Geheugen intern

Ook nu weer hangt de benodigde hoeveelheid geheugen af van hoeveel taken de server gaat uitvoeren. Bij gebruik van FreeNAS wordt aangeraden om 1GB geheugen per TB opslag te hebben. Het gebruik van ecc-geheugen geeft meer zekerheid, maar heeft wel een prijs en de huidige sterke stijging van geheugenprijzen helpt daarbij niet. Vandaar dat we met een 4GB-module beginnen.

Score: 0(0 reviews)
Solid state drives

Als bootschijf hebben we voldoende aan een kleine ssd. We kiezen voor een 32GB-model van Transcend, de MTS600. Deze m2-schijf heeft wel een sata-interface, dus dit gaat ten koste van een van de zes satapoorten op het moederbord. Ben je van plan een uitgebreide raid-opstelling met zes harde schijven te bouwen, dan moet daarvoor een m2-sdd met een x4 pci-express-interface geplaatst worden. De goedkoopste keuze is dan de Intel 600p 128GB.

Score: 0(0 reviews)
linkProduct specificaties @ Transcend
Voedingen

Om al dat moois van prik te voorzien, plaatsen we een 400W-be quiet Pure Power 10 CM, het kleinste model uit de serie. Hij is stil en met een 80 Plus Silver-certificaat ook erg efficiënt. Kabelmanagement is modulair, dus onnodige kabels kunnen gewoon weggelaten worden.

Score: 5(0 reviews)
linkProduct specificaties @ be quiet!linkReview @ Tom's Hardware (600W model)
Behuizingen

De Fractal Design Define Mini is een strakke micro-atx-behuizing met ruimte voor maximaal zes 3,5"- harde schijven. De voeding wordt onderin geplaatst en aan de bovenkant treffen we zowel usb 2.0- als usb 3.0-aansluitingen aan.

Score: 4.5(22 reviews)
linkProduct specificaties @ Fractal DesignlinkReview @ AnandTech
€ 104,80Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Moederborden Gigabyte GA-X150M-PRO ECC € 118,95 Onbekend
Processors Intel Pentium G4560 Boxed € 59,- Onbekend
Geheugen intern Kingston ValueRAM KVR24E17S8/4 € 41,71 € 64,30
Solid state drives Transcend MTS600 32GB € 28,46 € 40,50
Voedingen be quiet! Pure Power 10 CM 400W € 62,50 Onbekend
Behuizingen Fractal Design Define Mini € 86,95 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 397,57 € 104,80

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken


Als laatste bespreken we nog even kort harde schijven voor opslag en een kant-en-klare oplossing als thuisserver.

Basisonderdelen

Interne harde schijven

Voor harde schijven die 24x7 aanstaan, heeft Western Digital de Red-serie ontwikkeld. Ze zijn verkrijgbaar in capaciteiten van 1 tot en met 8TB. Onze aanbeveling is de uitvoering van 3TB, aangezien deze de beste capaciteit-prijsverhouding heeft.

Score: 4(119 reviews)
linkProduct specificaties @ Western DigitallinkReview @ StorageReview
Netwerkopslag

Als laatste willen we toch nog even een kant-en-klare oplossing noemen. Synology heeft een groot assortiment stabiele, uitgebreide en eenvoudig te beheren nas-apparaten. De DS216+II heeft een dualcore-Celeron N3060 aan boord en 1GB geheugen tot zijn beschikking. Dit model komt wat prestaties betreft aardig overeen met de eerste thuisserver.

Score: 5(2 reviews)
linkProduct specificaties @ SynologylinkReview @ KLGadgetGuy
€ 209,-Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Interne harde schijven WD Red WD30EFRX, 3TB € 113,95 € 209,-
Netwerkopslag Synology DiskStation DS216+II € 312,65 Onbekend

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken

Reacties (116)

Wijzig sortering
Imo is de keuze voor een USB stick voor de 'budget' thuisserver toch wel een vreemde, dat maakt de boel er niet betrouwbaarder op want een USB stick zit in een dergelijke systeem toch snel aan de max write cycles en gaat dan snel problemen vertonen (vraag het bijvoorbeeld de Raspberry gebruikers maar eens, bij een beetje intensief gebruik moet je al snel vervangen). Het is uiteraard lekker goedkoop voor 32GB, maar bijvoorbeeld een 32GB SSD van Transcend voor iets meer dan 3 tientjes zou absoluut mijn voorkeur genieten.
Freenas is net gemaakt om vanaf een USB drive te booten: minimale writes naar de bootdisk (na boot draait alles vanuit het geheugen, writes gebeuren enkel wanneer je instellingen wijzigt), en de mogelijkheid om gewoon 2 USB drives in mirror te gebruiken. En de optie is er om een complete backup van je configuratie te maken, dus als je alles even instelt zoals je wilt, en dan een backup maakt en opslaat, dan kan er niets verloren gaan.

Waarom zou je dat doen ipv een 32GB SSD?

Wel, (naast een klein voordeel in prijs) omdat ik in mijn fileserver zo veel mogelijk van de beschikbare ruimte nodig heb voor storage, en niet de bootdrive. En wat is de limiterende factor daarin? Ruimte in de behuizing, en aantal SATA aansluitingen op het moederbord. Voor RAID 6 wil je idealiter 6 drives. Als je dus een bootdrive over sata gebruikt, dan moet je dus een moederbord en kast vinden met ruimte voor 7 drives, en die zijn toch al een stukje zeldzamer.
Ikzelf heb naast 1 storage pool in RAID6 met 6 3TB drives ook nog een pool met 2 SSDs van 128GB in mirror waarop applicaties staan. Dus ik zit al aan 6 3.5 inch drives en 2 2.5 inch drives. Als daar 1 bootdrive (of 2 als je een mirror wilt) via sata toevoegt, heb je dus een kast met ruimte voor 9 (of 10) drives nodig. Het aantal moederborden en behuizingen dat daaraan kan voldoen is echt niet heel groot als je de behuizing ook nog eens compact wilt houden ;)

Wat vind je echter heel makkelijk en goedkoop? USB sticks, en op elk moederbord is daar ook een aansluiting voor, dus je verspilt er geen ruimte en aansluitingen mee de je liever aan storage zou spenderen.

De nadelen (betrouwbaarheid en lees/schrijfsnelheid) zijn irrelevant door de werking van freenas, die enkel bij het booten (gebeurt niet vaak, maandelijks of zo) leest vanaf de USB drive, en enkel bij aanpassingen en updates (gebeuren ook niet dagelijks of wekelijks) schrijft.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur dus naar twee USB drives in mirror ;)

edit: zoals @qlum al zei: als je een USB stick neemt, is iets zoals de Sandisk Cruzer Fit de beste optie, omdat deze niet uitsteekt. Zo stoot je nooit per ongeluk tegen de stick :) Ikzelf heb er hiervan 2.

edit2: het tweakers.net artikel heeft het erover dat je liefst een snelle USB3 aansluiting hebt. Daar ben ik het niet mee eens: je machine draait 24/7, dus booten doe je niet vaak, dus de lees/schrijf snelheid maakt eigenlijk niet uit. Die ene keer dat je reboot is USB3 misschien wel sneller, maar dat gebeurt eens in de zoveel maanden, dus relevant vind ik die leessnelheid dan niet.

[Reactie gewijzigd door kiang op 1 maart 2017 11:33]

Ik draai zelf ook FreeNAS vanaf een USB stick en ik heb al twee keer meegemaakt dat een USB stick niet meer goed werkte. Na een tijd kreeg ik in FreeNAS een aantal errors met betrekking tot het boot volume en na een tijd wilde FreeNAS zelfs niet meer booten. Een USB stick kan zeker falen.
Voor FreeNAS is dat overigens geen enkel probleem, je kan het OS zeer snel opnieuw installeren. Dan hoef je na installatie enkel je configuratie opnieuw in te laden en het systeem is weer klaar voor gebruik.
Daarmee kom ik dan ook direct bij het punt dat ik wil maken. Maak na elke wijziging een backup van je configuratie! De ruimte die het inneemt is verwaarloosbaar (ik sla een aantal revisies op in Dropbox) maar het kan enorm veel werk schelen als je USB stick een keer uitvalt. Vertrouw nooit je opslagmedium, vertrouw je backup strategie.
Ik gebruik ook zelf een usb stick als boot device op mijn server werkt al jaren prima. Maak ook lekker periodiek snapshots van de content op de usb stick.

Overigens had ik als usb stick eerder voor de Sandisk Ultra Fit gegaan gezien deze niet uitsteekt en daarmee weinig risico heeft op buigen of breken en hij is niet echt veel duurder.
Idem,ik heb ook de sandisk fit (2x), ideaal voor dit soort setup!
Is jouw fileserver enkel fileserver of gebruik jij ook plugins/jails of whatever om andere infrastructuur te draaien erop ?
Ik gebruik hem ook voor applicaties in jails, vandaar de SSDs :)
Met linux erop zou ik een boot to ram configuratie doen. Dan gebruik je de stick alleen bij herstarts en is het ook allemaal sneller :*)
Freenas doet dit ;) boot to ram is ideaal voor een fileserver, want die herstart je normaal slechts heel zelden (ikzelf doe het denk ik 1 keer per 1-2 maanden)

[Reactie gewijzigd door kiang op 1 maart 2017 10:01]

Ah, ik had even moeten refreshen voor mijn reactie. Jij zegt het beter.

1x in 2 maanden lijkt me nog veel?
ik check 1 keer per maand voor een OS-update, soms is die er, soms niet, en installeer die dan, waarna ik reboot.

Hoeft helemaal niet eigenlijk, maar goed.
Dat was ook mijn gedachte.
Ik had eerst OpenMediaVault draaien op een USB stick en die was binnen 2 maanden kapot.
Nu via Marktplaats een kleine SSD gekocht voor een tientje en draait als een zonnetje :)
OMV - ja dat heb ik ook een tijdje gebruikt maar ik vond het waardeloos, een keer een dist-upgrade en hun halve systeem was doet en kapot, packages worden maar zeer beperkt ge-udated en support is ook niet heel gebruikelijk. dan heb ik liever freenas. soms moet je dan in een jail zelf je dingen gaan doen, maar daar is dan ook wel nagenoeg altijd wel een howto van te vinden. en hulp bij te vragen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 maart 2017 11:18]

Dat lijkt mij dus ook. Voor de budget kun je best gewoon een kleine SSD/HDD inbouwen of voor iets groters gaan zodat je daar je bestanden uit opzetten. Bezit zelf een Rpi3 en ja, daarin moet je om de zoveel tijd de sd kaart vervangen. En van allen uitzetten om het zo lang mogelijk mee te laten gaan.

De high-end klinkt best oké, was zelf al iets aan het spelen met de nieuwe AMD's en kwam toch wel een beetje op dezelfde prijs uit.
Zoveel last heb ik daar tot nu toe niet van, eigenlijk. Ik moet wel toegeven m'n voorzorgen genomen te hebben door log files en andere bestanden die ik niet erg vind te verliezen naar een RAM-disk te schrijven :)

Voor degene die hierin geinteresseerd zijn, check even deze pagina.
Haha game PC in een Node 202? Zoek voor de gein even naar wat thermal reviews! Doe jezelf een lol en probeer een Silverstone kastje.. ik had de 202 eerst ook op het oog, maar ben toch gegaan voor de Raven RVZ02. Het is misschien iets minder stylish, maar ik heb er een 6700/gtx1070 combi in zitten die het prima doet.. stock koeler had wat minder luid gemogen, maar zelfs met stock koeler heb ik nooit last gehad van throttle in bijv. GTA V.

Ook het benaderen van je kast vanuit 2 kanten is voor het inbouwen overigens een verademing. Ik had overigens nog wel moeite om hem te vinden.. maargoed de RVZ01 en de FTZ01 (lijkt wat op de Node202) zijn volgens mij beter te vinden, al had ik het gevoel dat de RVZ02 toch beter was.

EDIT: Aangezien ik zelf geen ervaring heb met de Node 202 en ben afgegaan op de reviews die ik destijds tegenkwam (voor lancering van de GTX 1000 serie) ben ik uiteraard wat bevooroordeeld nu. Bij deze zal ik het misschien toch meer als "alternatief" bestempelen dan :-)

Voor de volledigheid nog even wat reviews opgesnord die ik destijds heb gelezen:
https://www.bit-tech.net/...l-design-node-202-review/
https://www.bit-tech.net/...stone-raven-rvz02-review/

http://www.silentpcreview.com/article1464-page1.html
http://www.silentpcreview.com/article1496-page1.html

https://www.techpowerup.com/reviews/Fractal_Design/NODE_202

http://www.techspot.com/review/1062-silverstone-raven-rvz02/

[Reactie gewijzigd door AncientProphecy op 1 maart 2017 13:34]

Ik was in eerste instantie ook wat sceptisch over de node 202 build, maar er bleek op het forum iemand met een redelijk vergelijkbaar systeem op basis van een node202 en die was daar prima over te spreken. Nu geeft een GTX1080 nog wat meer warmte af dan een GTX1070, maar heel groot is het verschil niet.

https://gathering.tweaker...message/50399405#50399405

[Reactie gewijzigd door Tribits op 1 maart 2017 13:16]

Ah ok, tjah, helaas geen ervaring met de Node 202, dus ik kan alleen maar afgaan op wat ik destijds aan onderzoek heb gedaan.. Achja, het is in ieder geval nooit verkeerd om wat alternatieven te hebben :+

Overigens, een paar linkjes die ik nog wel had bewaard:
https://www.bit-tech.net/...l-design-node-202-review/
https://www.bit-tech.net/...stone-raven-rvz02-review/

http://www.silentpcreview.com/article1464-page1.html
http://www.silentpcreview.com/article1496-page1.html

https://www.techpowerup.com/reviews/Fractal_Design/NODE_202

http://www.techspot.com/review/1062-silverstone-raven-rvz02/
Ik heb prima ervaringen met een Node 202 in combinatie met een GTX1080. Mijn systeem staat ook nog eens in een semi-dicht tv-meubel.
In het tijdschrift CT staat in de Maart uitgave ook weer hun bouwadvies.
Hoewel ik het altijd leuk vind om te zien waar men hier op tweakers uitkomt, wordt het in de CT erg goed beschreven met veel onderbouwende uitleg.
Hun prioriteit is altijd voorkomen van herrie, ook door coilwine en fan's.
Thanks! Zit het nu te lezen.
CT= Computer Totaal?
NEE ! ;-) Computer Totaal is zover ik me kan herinneren de opvolger van het clubblad van de HCC.
C'T = Computer Techniek, Denk zuster van de Duitse uitgave.
Meer voor de "professionele" computeraar.
Met als basis toch nog de Duitse Gründlichkeit . Of te wel diepgang en details i.p.v. geblaat.

Kan van harte aanraden!
Heerlijke om 4,5 of 6 bladzijden te lezen (met kleine lettertjes) over één onderwerp i.p.v. de huidige trend dat artikelen niet langer mogen zijn dan een paar 100 woorden. En zeker niet ingewikkeld, want dan haken de lezertjes af....
Dank voor je toelichting. Had nog nooit gehoord van dit tijdschrift.
Kun je hiervoor terecht bij een flinke boekhandel/kiosk of kun je alleen online dit tijdschrift kopen/(na)bestellen?
http://www.ct.nl/uitgave/ct-magazine-maart-2017/
Zit er na jaren laptop weer aan te denken om een desktop te kopen, maar een videokaart kost blijkbaar al de helft van gehele systeem... 8)7
Bij een laptop heb je ofwel een IGP en dan zeer ondermaatse prestaties, ofwel een mobiele GPU, die beter is, maar net zo duur is als een kaart in een desktop die 3 keer krachtiger is.

Als je niet teveel budget wilt besteden aan een GPU, neem dan de kaarten met 128-bit gehuegenbus (RX460, GTX1050). Die zijn nog altijd meerdere malen krachtiger dan een IGP en geven voor redelijke resoluties en instellingen prima speelbare resultaten in spellen, zonder dat ze enorme happen uit je budget nemen.
Over het algemeen is ongeveer 1/3 de GPU, ja. Maar je denkt dat het bij een laptop niet anders is? ;). Niet dat de onderdelen, omdat ze in een laptop zitten, opeens goedkoper worden.
Het zal wel gewenning zijn dan heh :P heb al ruim 10 jaar niks met desktops gedaan en laatste laptop is ook alweer uit begin 2013.
Een 1080 wel ja! Maar voor veel gebruikers zal een 1060 echt wel voldoende zijn. Ik heb een 1440 monitor en hoef niet alles op max te zetten. daarnaast vind ik fullHD prima en dan is een 1060 voorlopig echt wel voldoende!
thanks, ik ben idd een casual gamer dus alles op max hoeft van mij echt niet.
Tip, wacht nog heel even tot de release van Vega. Dat zal de prijzen nog wat drukken.
Ik verwachte dat de prijzen van Intel door AMD Ryzen ook wel wat zal dalen.
Ryzen ziet er veel belovend uit en dus waarom niet een amd systeem?

Daarnaast als je 1600 uitgeeft voor een gaming systeem dan wil je toch ook wel een beetje een kast met goede inbouwmogelijkheden en koelmogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Nexusonline_NL op 1 maart 2017 08:31]

Intel is nog altijd heer en meester als je een systeem specifiek voor games bouwt. Vandaar.
Ik snap je punt niet zo goed. Mijn desktop heb ik voor de gebruikservaring (snelheid, geheugen, fatsoenlijk toetsenbord, trackball, UHD monitor). Ook bv. even iets compileren gaat lekker snel met een degelijke CPU + SSD. Een videokaart is iets wat je eventueel kunt toevoegen om spelletjes te spelen als alternatief voor een console, maar verder wat mij betreft weinig interessant. En daar heb je echt geen GPU van €600 voor nodig. De Radeon R9 270X die ik ondertussen alweer bijna 2,5 jaar geleden heb overgenomen voor €90 kan wat mij betreft nog prima mee, toch zeker in vergelijking met de rommel die je in laptops vindt. :P
Je hebt gelijk, m'n huidige laptop was ook duur toen die uitkwam en die heeft maar een "GTX765M" (1 van de slechtere :P ). Ben ook wel benieuwd naar de Vega's, kwa cpu/mb vind ik het allemaal niet zo heel spannend.
Klopt. Verandert niet dat wanneer je gelijkaardige specs in een laptopbehuizing wil, je direct een hoop meer geld kwijt bent, terwijl upgrademogelijkheden in de toekomst bijna onbestaand zijn.
Dat komt omdat de BBG op een heel select publiek gericht is. Doorgaans telt alleen gaming performance.

Voor al het andere ben je op de forums aangewezen.
Behoeft de Coolermaster Elite 110 geen voeding
Zowel volgens de pricewatch alswel de site van Coolermaster zit deze er niet in.
En dan maakt dat de prijs van 200 euro wel iets meer wordt.

Zonder voeding kom je niet ver in mijn optiek. Voordeel is natuurlijk dat hij dan oneindig zuinig is.
Het moederbord in deze samenstelling heeft geen ATX voeding nodig omdat er een DC Jack ingebouwd zit en daarvoor ook een voeding is meegeleverd.
Over het hoofd gezien. Een 19v DC is meegeleverd. Bedankt...(bij gebrek aan +3 moderatie.
Goed idee dit. Allleen, zoals eerder gevraagd, waarom een USB-stick als boot-medium? Er zal toch wel een harde schrijf/SSD inkomen (zoals in configuratie 2) en dat kan je dan als boot-medium gebruiken.

En heeft de eerste configuratie geen processsor?

De processor van de tweede configuratie heeft geen geintegreerde videokaart (die is voor mij wel handig). Kan het niet goedkoper door een processor te kopen die dat wel heeft ipv een aparte videokaart?

En wat is het geluid van zo'n apparaat, idle en onder belasting?

[Reactie gewijzigd door evert67 op 1 maart 2017 08:14]

Let op bij die tweede geadviseerde configuratie. Want het Gigabyte moederbord ondersteunt officieel geen Kaby Lake processors. Plus als je van ECC geheugen gebruik wilt maken, dan moet dit unregistered zijn en maximaal 8GB ECC geheugen per bank. Zonder ECC kun je 16GB reepjes in de geheugenbanken plaatsen.
;)
Misschien omdat bijna iedereen wel een USB-stickje heeft zwerven.
Het staat in de tekst : De ASRock J3160DC-ITX heeft een Intel Celeron J3160-processor aan boord, een op 1,6GHz geklokte quadcore, die in turbomodus naar 2,24GHz opschaalt.
Sorry mannen maar dit is veruit de slechtste high end PC guide dat ik hier gezien heb...Voor 1600 euro liever bijbetalen tot een 7700k, een goedkoop z170 bordje en een normale Midi/Big tower.

Jezelf beperken tot een 450W cheapo Corsair voeding alleen om alles in een 'hotbox' htpc te kunnen proppen is zinloos.

[Reactie gewijzigd door 454232 op 1 maart 2017 14:22]

Sorry mannen maar dit is veruit de slechtste high end PC guide dat ik hier gezien heb...Voor 1600 euro liever bijbetalen tot een 7700k, een goedkoop z170 bordje en een normale Midi/Big tower.
Lees het artikel, er staat 'compact'. Een midi of big tower valt daar niet onder. Met een compacte build - zoals in het artikel wordt vermeld - ga je niet overklokken want dan komt er nog meer warmte bij.
Jezelf beperken tot een 450W cheapo Corsair voeding alleen om alles in een 'hotbox' htpc te kunnen proppen is zinloos.
Het is één van de beste SFX voedingen. Duidelijk dat je geen verstand van zaken hebt |:(

[Reactie gewijzigd door Junketsu op 1 maart 2017 15:18]

Thuisserver:
pricewatch: Acer Aspire ES1-533-C94P
actuele prijs € 319 euro,
neem daar een externe HDD bij :
pricewatch: WD Elements Desktop Storage 4TB Zwart
Actuele prijs € 129.49 euro
€ 448.49 euro totaalprijs

Dan heb je nog als voordeel dat als je een keer ergens naar toe gaat je een volwaardige laptop hebt.
Je kan er vanaf streamen naar TV (evt via chromecast).
Windows 10 dus evt via rdp te benaderen.
Je kan er nog een uitbreiding doen met:
pricewatch: Lenovo 500 Multimedia Controller
Kan je em ook nog vanaf de bank bedienen.

Doe mij maar een laptop als thuisserver.
Laptops vreten energie in verhouding met tegenwoordig zeer zuinige zelfbouwservers. Bovendien zijn laptops nu ook niet bepaald hoogvliegers wat levensduur betreft.

Uitbreidbaarheid is zeer beperkt.. herstellingen duren vaak lange tijd ( je kan het niet altijd zelf doen).

Nee,persoonlijk denk ik dat een laptop de slechtste keuze is.
Je hebt laptops en laptops, sommige zijn zuinig, andere juist niet.

De uitbreidbaarheid is inderdaad beperkt, maar het is er wel: USB.
Anoniem: 426269
@Cheetah_7771 maart 2017 12:52
Dat noem ik geen volwaardige laptop. Celeron N3350 daar is niet normaal mee te browsen. Dan moet je voor alles wat je opstart, elke nieuwe tab en elke nieuwe pagina 1-3 seconden wachten voordat het opent. Daarnaast heb je nog het lawaai van de fan, en je kan er niet 4k @ 60Hz op werken/afspelen want verouderde HDMI port (en/of geen displayport) en geen H256 ondersteuning. Die afstandbediening is leuk en staat ook al maanden in mijn wenslijstje maar ik heb hem helaas nog niet leverbaar gezien.

Als het al een laptop zou moeten zijn, dan liever een wat betere.

Ik zou zelf liever 1 van deze boardjes gebruiken, helemaal stil en wel HDMI 2.0 en H256: https://tweakers.net/pricewatch/compare/619341;619343/

Of ook passief maar nog wat krachtiger: pricewatch: Intel Pentium G4560 Boxed + pricewatch: Asus H110T + pricewatch: Akasa Euler incl. 120W Power Adapter + die externe 4TB harddisk die je aanhaalde. :) Of een grotere kast + eventueel ander mobo + alles erin. :)
Met de intro van de GTX 1080 Ti, gaat de 1080 omlaag in prijs naar 499 dollar, en de intro prijs van de Ti is 699 dollar, wordt die laatste dan een optie voor het High end compact systeem?
jup wilde dat ook net posten, zou in elk geval wachten tot de pricedrop of je de een of de ander haalt, zou persoonlijk ook wachten op ryzen al heeft die nog geen mini ITX borden, (maar micro atx kan wel)
neem aan van wel, dus gewoon vervangen door de Ti
Hoe zit het met stroomverbruik van de zelfbouw servers? Naar mijn weten is zo'n kant en klare nas vaak veel efficiënter dan zelfbouw. En als ze NAS, zoals bij mij thuis, 24/7 aan het draaien is, kan dat aardig in de kosten lopen.
Ik heb alleen ervaring met mijn eigen server, een 'oudje' de N40L microserver
Deze trekt gemiddeld zo'n 15 tot 20W over de 24u, op een paar gemeten dagen, op jaarbasis zal dat rond de 75€ zijn.
Alleen staat hij regelmatig in slaapstand, waardoor er minder verbruikt wordt natuurlijk.
de spituren zijn hier tussen 03:00-07:00 ( downloads ) en 17:00-22:00 ( media afspelen )
Verder sporadisch tussendoor, als er een backup of fotobehandeling gedaan wordt.

Ik raad je aan om in het topic te kijken voor diepere informatie
Valt wel mee .mijn server h97n+i5 4570+16gb ram ongeveer 150€ aan stroom per jaar met freenas , nextcloud enz enz ..maar dan heb je ook wat ...ga van de week over op h170n + 15 6500 + 32gb ram

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee