Samengevat
Deus Ex: Mankind Divided is een prima vervolg op Human Revolution, waarbij de makers het voornaamste pijnpunt van de voorganger aangepakt hebben. De boss fights zijn dit keer op verschillende manieren te benaderen. Verder volgt Mankind Divided het bekende stramien. Er zijn wat nieuwe, experimentele augmentations die je kunt overclocken, maar die voegen niet heel veel toe. Het doet er niet toe. Mankind Divided biedt je erg veel vrijheid. Er zijn veel quests, er is veel verhaal en je kunt kiezen of je sluipend of vechtend wilt spelen. Daarmee is de game een tweede of derde doorloop waard.
Pluspunten
Eindoordeel
Gespeeld op: Windows
Ook verschenen voor: PlayStation 4 en Xbox One
Het leven is niet altijd eerlijk. Maak je een game die voor een groot gedeelte uitstekend is, valt iedereen over dat kleine deel dat niet in orde is. Het overkwam ontwikkelaar Eidos Montreal, met Deus Ex: Human Revolution in 2011. De game kreeg veel lof, maar iedereen viel over de veelbesproken boss fights uit de game. Ondanks die boss fights was het echter een game waar we erg veel lol aan beleefden; hij was goed voor uren spelen en opnieuw spelen. Het is immers een game die je erg veel opties geeft en die een tweede of derde doorloop zeer de moeite waard maken. Lukt het om dit keer nog voorzichtiger te zijn, nog minder geweld te gebruiken? Of zoek je een andere uitdaging en ga je juist voor een gewelddadiger aanpak? Het kan allemaal, en is ook net zo leuk en uitdagend om te doen. Eidos Montreal repareerde de schade al in 2013, met de Director's Cut van de game, maar de reputatieschade was toen al geleden.
Dat betekent dat er voor de makers nog wel wat winst is te behalen. Die winst probeert de studio met Deus Ex: Mankind Divided te maken. Dat Eidos iets heeft goed te maken, is wellicht ook de reden waarom het zo dicht bij de voorganger is gebleven. Zo is Mankind Divided de eerste game uit de serie waarin een hoofdrolspeler terug mag keren. Ook wat het verhaal betreft blijft Eidos aardig trouw aan het voorafgaande. We starten twee jaar na de gebeurtenissen in Human Revolution. In de tussenliggende jaren heeft Adam Jensen, de terugkerende hoofdrolspeler, vooral moeten revalideren. Het eerste jaar daarvan is hij in zijn geheel kwijt. Van het tweede jaar weet hij vooral dat hij in een kliniek in Alaska heeft gelegen. In Mankind Divided is hij weer klaar voor de grote boze buitenwereld, en hoewel twee jaar nogal kort lijkt, is er in de tussentijd veel veranderd.
Wel een baard, niet hip
Mensen met een augmentation, een fysieke aanpassing met mechanische middelen, werden in de vorige game nog gezien als hip en hun tijd vooruit. Inmiddels is er een Aug Incident geweest dat het beeld radicaal keerde. Mensen met een augmentation, de zogenaamde Augs, worden sindsdien met de nek aangekeken. Zo ook Jensen. Het is het schisma waar de titel al naar verwijst. Hij vormt de rode draad door het verhaal. Mankind Divided heeft een verhaal vol achterdocht, complotten en complottheorieën, dus het is zaak om een beetje op te letten. Het verhaal meandert daarbij langs veel groepen en organisaties. Misschien zelfs iets te veel. Zodra je in Praag arriveert, de stad waar het grootste deel van de game zich afspeelt, krijg je in recordtempo namen op je afgevuurd. Voor we het wisten, hadden we kennisgemaakt met een groep hacktivists die als de Juggernaut Collective bekendstaan, met TF29 - ofwel de Task Force 29, met de Dvali, de Santeau Group, de Jinn, Belltower, Samizdat, Picus Media en ARC, ofwel de Augmented Rights Coalition. Zelfs de onvermijdelijke Illuminati komen erin voor.
Eidos toont het verhaal uit Mankind Divided.