Laptop Best Buy Guide
Voor een mainstreamlaptop willen we maximaal negenhonderd euro uitgeven, wat genoeg moet zijn voor een vlotte laptop waarop we de meeste software kunnen draaien, behalve games. Voor lichte games hebben we de multimedialaptop, die niet in deze bbg voorkomt, terwijl voor de zwaardere games gewoon een volledige gamelaptop nodig is. We stellen wel eisen aan het scherm, want dat moet voor dit geld toch minstens een resolutie van 1920x1080 pixels hebben, en ook een ssd mag eigenlijk niet ontbreken.
De strijd om de beste mainstreamlaptop ging deze maand tussen de Asus N551JQ en de Toshiba L50-C. De Asus-laptop heeft een quadcore-i7-processor, 8GB geheugen en een harde schijf van een terabyte, maar weegt 2,7 kilogram en is daarmee niet echt draagbaar. De Toshiba is dat wel, met een gewicht van minder dan twee kilo en een dunnere behuizing. In tegenstelling tot de Asus is de Toshiba van een 256GB-ssd voorzien, maar de laptop moet het wel met een dualcore-i5-processor doen. Omdat we draagbaarheid en een ssd belangrijk vinden voor een mainstreamlaptop, is de keuze uiteindelijk op de Toshiba gevallen.
Toshiba L50-C-18U
Met de L50-C-serie bedient Toshiba min of meer de 'rijkere' mainstreamgebruiker. De goedkoopste L50-C kost zeshonderd euro en heeft voor dat geld al een ips-paneel met een full-hd-resolutie en een Core i5-processor. De duurdere uitvoeringen, zoals die waarop deze maand de keuze is gevallen, voegen een ssd, een losse videokaart en meer werkgeheugen toe.
Hoewel Toshiba negenhonderd euro voor de door ons geteste L50-C-18U vraagt, zie je dat aan de buitenkant niet af. Toshiba heeft nog wel zijn best gedaan om de laptop een wat luxe uitstraling te geven door gebruik te maken van goudkleurig plastic, maar als je wat beter kijkt, zie je dat de verschillende delen van de behuizing niet mooi op elkaar aansluiten. Het ergste is dat bij het scharnier rechtsachter, waarbij iedere keer dat we het scherm openklapten de plastic delen uit elkaar sprongen. De behuizing veert ook enigszins mee onder druk, iets wat we van een laptop van vierhonderd euro nog wel verwachten, maar toch niet in deze prijsklasse.
Hardware: de compensatie
Tegenover de tegenvallende bouwkwaliteit van de L50-C staat een indrukwekkende lijst aan hardware. Er is een Core i5-processor van de Broadwell-generatie aanwezig, die wordt bijgestaan door 8GB werkgeheugen en een GeForce GT930M-videokaart. Die videokaart beschikt over een GM108-gpu met 384 streamprocessors, wat niet genoeg is voor zware games, maar prima voor wat lichter gebruik. Wij draaiden Sleeping Dogs en Grid 2, en haalden een gemiddelde framerate van 36 en 53fps op een resolutie van 1920x1080 pixels en medium-instellingen. Tijdens het spelen van games laat de koeling wel behoorlijk van zich horen, maar van een vrij dunne laptop met een losse videokaart als de L50-C is dat te verwachten.
Wie niet genoeg heeft aan de hardware kan die nog uitbreiden. Toshiba heeft de interne hardware niet makkelijk toegankelijk gemaakt met luikjes in de bodem, maar gelukkig is de onderkant van de laptop vrij makkelijk te verwijderen. Op het moederbord zitten twee geheugenslots, waarvan er een gevuld is met 8GB geheugen. Het werkgeheugen is dus gemakkelijk te verdubbelen. Ook de schijfruimte is uit te breiden, al is dat wat meer werk. Een optische drive ontbreekt namelijk, maar de sata-aansluiting daarvoor zit nog wel op het moederbord. Een beetje handige tweaker kan met behup van een bracket dan ook wel een gewone 2,5"-sata-schijf aansluiten. Ook de ssd, met m2-aansluiting, is natuurlijk te vervangen. Met de vlotte hardware en de goede uitbreidbaarheid compenseert de Toshiba de matige behuizing dan ook enigszins. Het is in ieder geval duidelijk waarvoor je betaalt.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord van de L50-C valt dan weer tegen. De toetsen zijn vlak en steken nauwelijks boven de behuizing uit, waardoor het voor mensen die blind typen lastig oriënteren is. Dat de nokjes op de F- en J-toetsen nauwelijks aanwezig zijn, helpt daarbij niet en omdat de toetsen erg weinig travel hebben, is het gewoon niet prettig tikken op de L50-C.
De van Elan afkomstige touchpad is wat beter te gebruiken dan het toetsenbord. Alle multitouch-bewegingen in Windows 10 worden netjes ondersteund en het oppervlak is ruw genoeg voor een goede precisie. Helaas is de behuizing op het punt van de touchpad op z'n zwakst, waardoor je bij het indrukken van een van de muistoetsen de hele behuizing een stukje omlaag beweegt.
Scherm en accuduur
Tot slot kijken we natuurlijk naar het scherm en de accuduur. De kwaliteit van het scherm vinden we belangrijk bij de mainstreamlaptop, want hoewel er vaak genoeg panelen met full-hd-resolutie worden toegepast in deze prijsklasse, worden er maar al te vaak tn-panelen met slechte kijkhoeken of ips-panelen met een slecht contrast gemonteerd.
Daar heeft de L50-C in ieder geval geen last van. Het gebruikte paneel heeft helaas wel een spiegelende afwerking, maar weet dat enigszins te compenseren met een prima helderheid van 345cd/m². Het contrast is met 1100:1 voor een laptop uitstekend. Wie prijs stelt op een goede kleurweergave zal nog wel zelf aan de gang moeten met kalibratieapparatuur, want de gemiddelde kleurtemperatuur en de gammawaarde zijn, uit de doos, te laag.
Met een accu van 45Wh heeft de L50-C geen overdreven grote capaciteit aan boord, maar de zuinige Broadwell-hardware zorgt ervoor dat de laptop het toch nog lang uithoudt op een lading. Tijdens browsen komen we op een accuduur van zes uur en twintig minuten, terwijl tijdens het kijken van video zes uur haalbaar is.
Conclusie
Toshiba's L50-C is vooral dankzij de specificaties, die op papier prima zijn, verkozen tot best buy van oktober. De hardware stelt dan ook niet teleur; de laptop is vlot en bovendien vrij makkelijk te upgraden. Toshiba heeft het geld duidelijk in de hardware gestopt en niet in de behuizing en het toetsenbord, waarvan de kwaliteit tegenvalt. Het scherm spiegelt helaas, maar heeft wel een hoog contrast en over de accuduur van zes uur hebben we geen klachten.
Update, 11:01: De Satellite L50-C-18U blijkt slecht verkrijgbaar te zijn. Toshiba heeft ons laten weten dat het model eind oktober zal worden opgevolgd door de L50-C-20W. De 20W is van exact dezelfde hardware als de 18U voorzien, maar wordt standaard geleverd met Windows 10 in plaats van Windows 8.1. De adviesprijs zal, net als bij de 18U, 899 euro bedragen.
Pluspunten
Minpunten
Eindoordeel
Alternatieven
:fill(white)/i/2000579289.jpeg?f=thumbmedium)
Dit is 'm, de eerder genoemde Asus-laptop die het net niet tot mainstreamlaptop van oktober schopte. De Asus heeft een stevige metalen behuizing en een vlotte quadcore-i7-processor, 8GB geheugen en een GT 845M-videokaart. De laptop is wel aan de zware kant en heeft dankzij een gewone harde schijf 1TB aan opslagruimte, maar is niet zo snel als een ssd. De N551JQ is waarschijnlijk een uitlopend model, want de verkrijgbaarheid loopt terug.
:fill(white)/i/2000736733.jpeg?f=thumbmedium)
De ThinkPad E550 heeft net als de Toshiba L50-C een full-hd-scherm, maar helaas van de kwalitatief mindere tn-variant. Ook de ssd is met 192GB wat kleiner en het werkgeheugen bedraagt slechts 4GB. Daar staat tegenover dat de bouwkwaliteit en de kwaliteit van het toetsenbord bij de Lenovo wel dik in orde zijn. Een goedkopere uitvoering schopte het in de LBBG van april tot basislaptop.
(0 reviews)
/i/2000648924.png?f=thumbmedium)
Geïnteresseerd geraakt in de L50-C, maar geen voorkeur voor een ssd? De L50-C-18T heeft exact dezelfde specificaties als de door ons geteste 18U, maar dan met een 1TB- harde schijf in plaats van een 256GB-ssd. De aanzienlijk lagere prijs maakt deze uitvoering vooral interessant als je zelf achteraf een ssd wil inbouwen.