Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

April 2015

Basislaptop - Lenovo ThinkPad E550

Voor de basislaptop trekken we een budget van zeshonderd euro uit en voor dat geld kopen we graag een laptop met een full-hd-scherm, ssd, vlotte processor en lange accuduur. Nu zijn dat pittige eisen voor een laptop van maximaal zeshonderd euro en voor dat geld valt niet aan alle voorwaarden te voldoen, maar Lenovo's ThinkPad E550 komt behoorlijk in de buurt.

Via Lenovo's eigen website is de E550 te bestellen en naar eigen smaak te configureren. De standaarduitvoering kost 569 euro en voor twee tientjes wordt de laptop voorzien van een full-hd-scherm, waardoor de totaalprijs op 589 euro komt. Een ssd behoort dan niet meer tot de mogelijkheden, maar die is achteraf eventueel makkelijk in te bouwen.

Lenovo ThinkPad E550

Lenovo ThinkPad E550

Uiterlijk heeft de E550 veel weg van zijn voorganger, de ThinkPad E540. De touchpad ziet er wat anders uit en de aan-uitknop is van links naar rechts verhuisd. Het grootste verschil zit in het formaat van de laptop. Hij is namelijk een stuk dunner geworden, al heeft dat geen invloed op het gewicht; de laptop weegt nog steeds ongeveer 2,3 kilogram.

De behuizing ziet er nog steeds strak en zakelijk uit, wat kenmerkend is voor laptops uit de ThinkPad-serie. Hoewel de behuizing volledig van plastic gemaakt is, voelt het geheel solide aan. De laptop laat zich niet makkelijk indrukken en de scharnieren van het scherm zijn van metaal gemaakt.

Randapparatuur is aan te sluiten op een van de twee usb 3.0-aansluitingen links of de usb 2.0-poort aan de rechterkant van de laptop. Voor externe beeldschermen is zowel hdmi als d-sub aanwezig, terwijl er bedraad via gigabit-ethernet of draadloos via 802.11ac verbinding met een netwerk gemaakt kan worden. De verbinding verloopt via een Intel Dual Band Wireless-AC 3160-chip, die zowel 2,4 als 5GHz-netwerken ondersteunt, maar geen ondersteuning heeft voor hogere snelheden dan 433Mbit/s.

Lenovo ThinkPad E550Lenovo ThinkPad E550

Hardware, accuduur en upgrademogelijkheden

Zou je de hardware willen upgraden, dan is dat geen probleem. Lenovo kan de laptop in veel verschillende configuraties leveren en heeft er dan ook voor gezorgd dat de hardware goed bereikbaar is. Werkgeheugen, sata-schijf en draadloze netwerkkaart zijn makkelijk te vervangen en de dvd-brander is eveneens eenvoudig te verwijderen.

Lenovo ThinkPad E550Niet te verwijderen is uiteraard de Core i3-5005U-processor. Deze dualcore-processor komt uit Intels nieuwste Broadwell-generatie, is geklokt op 2GHz en heeft een tdp van 15 watt. Voor niet al te zware werkzaamheden voldoet de i3-processor, maar toch is het een stap terug ten opzichte van de E540, waarbij Lenovo nog 37-wattprocessors gebruikte. Dankzij een hogere tdp waren die Haswell-processors hoger geklokt en dus sneller dan de nieuwe Broadwell-processors die Lenovo in de E550 gebruikt.

De keuze voor ulv-Broadwell levert dus lagere prestaties op, maar er zijn ook voordelen. De koeling heeft het bijvoorbeeld niet al te zwaar met de processor, waardoor de geluidsproductie laag ligt. De accuduur profiteert behoorlijk van Broadwell, waardoor die tijdens browsen op maar liefst negen uur uitkomt. Tijdens het bekijken van video kwamen we op zeven uur uit.

Toetsenbord en touchpad

De toetsenborden en touchpads van Lenovo's ThinkPad-laptops hebben door de jaren een goede naam verworven vanwege hun goede kwaliteit en voor het toetsenbord geldt dat bij de E550 nog steeds. De toetsen zijn licht gebogen, waardoor je vingers naar het midden van de toets glijden. Ze hebben veel travel en geven een duidelijke feedback, waardoor de E550 goed te gebruiken is voor het tikken van lange stukken tekst.

De invoer voor de muis is zoals gebruikelijk bij ThinkPads dubbel uitgevoerd; er zijn een trackpoint en een gewone touchpad aanwezig. Lenovo ThinkPad E550We zijn geen grote fans van trackpoints, maar de bijbehorende muistoetsen, die boven de touchpad zijn geplaatst, kunnen ons wel bekoren. De toetsen laten zich diep indrukken, wat steeds een duidelijke klik oplevert. Het is jammer dat Lenovo niet dezelfde knoppen onder de touchpad heeft gemonteerd. Bij voorganger E540 was dat nog wel het geval, maar bij de E550 zijn de muistoetsen van het type dat korte klikjes geeft, zoals we dat op veel andere laptops tegenkomen. Dat is niet slecht, maar de touchpad van de E540 werkte prettiger.

Scherm

Het scherm van onze test-ThinkPad wijkt zoals gezegd af van de uitvoering die als Best Buy gekozen is. We moeten het dus stellen met een scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Het is misschien wel het zwakste punt van de laptop en dat komt niet alleen door de lage resolutie. Doordat Lenovo een tn-paneel gebruikt heeft, zijn de verticale kijkhoeken namelijk vrij slecht. Kleuren worden erg donker of inverteren als je onder een scherpe hoek naar het scherm kijkt. Bovendien valt de maximale helderheid flink tegen; hoger dan 223cd/m² kwamen we niet, en daardoor is het scherm bij niet al te overdadig omgevingslicht al niet prettig af te lezen.

De full-hd-variant van het scherm beschikt eveneens over een tn-paneel en presteert volgens het Duitse Notebookcheck niet veel beter; deze haalt maximaal 228cd/m² en een contrast van 331:1. Uiteraard levert de hogere resolutie wel meer scherpte of meer bruikbare werkruimte op, maar wat kijkhoeken, helderheid en contrast betreft valt het full-hd-scherm ook tegen.

Conclusie

Het grote voordeel van de ThinkPad E550 is de mogelijkheid om de configuratie naar eigen wens aan te passen. Wij klikten voor net geen zeshonderd euro het basismodel met full-hd-scherm bij elkaar, maar mocht je liever een snellere processor, ssd of meer geheugen willen, dan is dat tegen een meerprijs een optie. Uiteraard zijn de meeste onderdelen ook achteraf nog te upgraden, wat een groot voordeel is en de E550 bovendien enigszins toekomstvast maakt.

Nadelen zijn er eveneens, vooral bij het scherm, de touchpad en de processor. De extra investering in een full-hd-scherm levert namelijk wel meer pixels op, maar de kwaliteit blijft matig en vooral de helderheid valt tegen. De touchpad vonden we net even prettiger bij de E540 en de i3-processor is wat langzamer dan de goedkoopste i3-processor in de E540.

Daar staat wel weer tegenover dat de behuizing compacter is geworden, de stevigheid is gebleven en de accuduur vooruitgesprongen is naar negen uur tijdens browsen.

Pluspunten

  • Stevige behuizing
  • Lange accuduur
  • Prettig toetsenbord
  • Makkelijk te upgraden
  • Stille koeling

Minpunten

  • Slecht scherm
  • Langzamer dan voorganger

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Alternatieven

Acer Aspire E5 55KE
Acer Aspire E5 55KEvanaf Onbekend

Acers Aspire E5 valt ruim binnen het budget en is voor dat geld zelfs voorzien van een Broadwell-i5-processor en 6GB werkgeheugen. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en hoewel Acer geen paneeltype vermeldt, gaat het vermoedelijk om een tn-scherm.

4 van 5 sterren
(0 reviews)
Toshiba Satellite L50-B-1W1

Wil je voor zo weinig mogelijk geld een laptop met een ssd, dan blijft Toshiba met de Satellite L50-B ruim binnen ons budget. Naast de ssd van 128GB zijn er een Core i3-processor en 4GB werkgeheugen aanwezig. De schemresolutie blijft beperkt tot 1366x768 pixels. Een duurdere variant van de L50-B kwam al eens in een review voorbij.

3.5 van 5 sterren
(1 reviews)
linkToshiba L50-B Review: Laptop met een duidelijk accent
Lenovo IdeaPad Flex 2 14-00877

Zolang de voorraad strekt is Lenovo's 14"-Flex 2 een interessant alternatief voor de E550. De Core i3-processor, 4GB aan geheugen en de 500GB- harde schijf zijn niet opzienbarend voor deze prijs, maar het full-hd-ips-scherm is dat wel. De Flex 3 is al aangekondigd, dus het is onduidelijk hoe lang deze Flex 2 nog te koop blijft.

4.5 van 5 sterren
(2 reviews)

Lees meer