Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo ThinkPad E540 Review

Zakelijke laptop voor iedereen

16-07-2014 • 08:00

161

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

Welke configuratie je ook kiest, op elke E540 zit een bijzonder prettig toetsenbord en een grote touchpad met een fijn, duidelijk klikgevoel. Samen met de stevige behuizing zijn dat de sterkste punten van de laptop, die kenmerkend zijn voor laptops uit de ThinkPad-serie. Ook kenmerkend is het gemak waarmee onderdelen te upgraden zijn. Het scherm is wel weer een tegenvaller, vooral wat contrast en kijkhoeken betreft.

Pluspunten

  • Prettig toetsenbord en prettige touchpad
  • Makkelijk te upgraden
  • Goede prijs

Minpunten

  • Matig full-hd-paneel
  • 4GB geheugen kan krap zijn

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Voor zakelijke gebruikers produceert Lenovo al jaren de ThinkPad-laptops. Over het algemeen zijn dat stevige laptops met zakelijke opties, zoals een tpm of een smartcard-lezer, die voor consumenten niet interessant zijn. Lenovo's Thinkpad Edge E540 zit wat dat betreft op het randje; het is een 15,6"-laptop die wel onder de zakelijke ThinkPad-tak van Lenovo valt en een tpm meekrijgt, maar toch in veel winkels te krijgen is en niet voorzien is van extra 'zakelijke' hardware, zoals een smartcard-lezer. Wie niet naar de winkel wil en zijn E540 liever zelf configureert, kan terecht bij Lenovo's onlinewinkel, waar de laptop volledig valt te customizen.

Lenovo Thinkpad Edge E540We testten een dergelijke aangepaste configuratie van de E540, die momenteel niet in de Pricewatch staat. Onze ThinkPad was uitgerust met een Core i3-4000M-processor, 4GB geheugen, een 128GB-ssd, Windows 8.1 Pro en een full-hd-paneel. In die configuratie komt de prijs in Lenovo's onlinewinkel op 770 euro uit. Op het moment van schrijven is dezelfde configuratie, maar dan met Core i5-processor, voor hetzelfde geld in verschillende webshops verkrijgbaar.

Lenovo Thinkpad Edge E540Lenovo Thinkpad Edge E540

Voor iets minder dan achthonderd euro krijg je een laptop die behoorlijk degelijk aanvoelt. De laptop is grotendeels gemaakt van mat, donkergrijs plastic, dat gelukkig geen licht reflecteert. De scharnieren van het scherm zijn als enige delen van de behuizing van metaal gemaakt. Jammer is dat de scharnieren niet helemaal strak op de rest van de behuizing aansluiten en de videokabel daardoor zichtbaar en onbeschermd is. De zakelijke ThinkPad-uitstraling blijkt ook wanneer je de laptop aanzet; het enige lampje dat gaat branden is het rode puntje op de i van het ThinkPad-logo, terwijl de rest van de laptop strak oogt, zonder extra lampjes of overbodige opsmuk.

Toetsenbord en touchpad

Lenovo's ThinkPad-laptops staan bekend om hun goede toetsenborden en touchpads, en de E540 vormt daarop geen uitzondering. De toetsen zijn licht gebogen, waardoor je vinger vanzelf naar het midden van de toets glijdt, en de toetsen bieden bijzonder veel travel. Daardoor is het geen straf om langere teksten weg te tikken op de laptop. De trackpoint, te midden van de letters g, h, en b, kan even wennen zijn; we tikten die tijdens het typen wel eens onbedoeld aan. De software biedt gelukkig de mogelijkheid om de trackpoint onafhankelijk van de touchpad uit te schakelen of andersom. Een tweede punt van gewenning is de plek van de Fn-toets, die in de linkerhoek van het toetsenbord zit, waar de meeste mensen de control-toets zullen verwachten.

Lenovo Thinkpad Edge E540

Lenovo heeft de touchpad van de E540 zo gebouwd dat de muistoetsen zowel voor de trackpoint als voor de touchpad zelf te bedienen zijn. Daardoor is de touchpad over de hele lengte in te drukken en bij het klikken beweegt die dus in zijn geheel mee. Ondanks dat meebewegen voelt het klikken erg duidelijk aan en vinden we de touchpad net als het toetsenbord van bovengemiddelde kwaliteit.

Aansluitingen

Optische drives worden steeds vaker weggelaten in laptops, maar in de E540 is het laatje nog gewoon te vinden. De laptop is niet leverbaar met een harde schijf of ssd op die plek, maar de meeste tweakers zullen de dvd-brander in een handomdraai vervangen door een bracket met een tweede schijf of ssd. Lenovo maakt het vervangen niet moeilijk; de brander is met één schroefje aan de onderkant van de laptop los te halen.

Lenovo Thinkpad Edge E540Lenovo Thinkpad Edge E540

Rechts naast de brander bevindt zich een gigabit-ethernetaansluiting en links is een usb 2.0-aansluiting gemonteerd. De snellere usb 3.0-aansluitingen bevinden zich aan de linkerkant, naast de hdmi-aansluiting. Ook d-sub is aanwezig voor oude monitoren of beamers. Tot slot mag een sd-kaartlezer natuurlijk niet ontbreken; die is rechtsonder de schuine rand aan de voorkant verstopt. Daarmee beschikt de E540 over alle gebruikelijke aansluitingen die je op een laptop kan verwachten.