Laptop Best Buy Guide
De goedkoopste categorie in de Laptop Best Buy Guide is die van de budgetlaptop. We kijken wat de beste keus is als we niet meer dan vierhonderd euro aan een laptop mogen uitgeven. We zoeken voor dat geld een 'gewone' laptop, die snel genoeg moet zijn om mee te kunnen browsen, e-mailen en om kantoorsoftware te draaien.
Een laptop uitkiezen die aan die wensen voldoet, bleek makkelijker gezegd dan gedaan, omdat veel laptops van een euro of vierhonderd ondertussen uitlopende modellen zijn, die bij hun introductie een stuk duurder waren. Dat kunnen mooie buitenkansjes zijn, maar voor de Best Buy Guide zijn we toch op zoek naar laptops die nog wat langer verkrijgbaar zijn dan 'tot de voorraad strekt'. Toen we om die reden verschillende laptops hadden afgeschoten bleef er eigenlijk nog maar één over: de Lenovo Essential B50-70. De laptop voldoet als een van de weinige aan onze belangrijkste eisen. Er is namelijk een Core i3-processor aanwezig, net als gigabit-ethernet en een scherm met een matte afwerking. In juni werd de B50-70 ook al verkozen tot budgetlaptop, waardoor we noodgedwongen delen uit de vorige review herkauwen.
Lenovo Essential B50-70, nu met Windows 10
Er is tussen de LBBG van juni en deze oktobereditie gelukkig nog wel wat veranderd op softwaregebied. Microsoft introduceerde in juli namelijk Windows 10, dat tot een jaar na de introductie voor iedereen die Windows 7 of Windows 8.1 draait, gratis te downloaden is. We hebben daarom de B50-70 er weer bij gepakt en de installatie van Windows 10 gestart.
Koop je een B50-70 en wil je upgraden naar Windows 10, dan doe je er goed aan daar de tijd voor te nemen. Het downloaden neemt, afhankelijk van de internetverbinding natuurlijk, niet al te veel tijd in beslag, maar de daadwerkelijke installatie des te meer, als gevolg van de trage harde schijf. Je kunt dan ook rustig twee en een half uur uittrekken voor de installatie van het nieuwe besturingssysteem.
Het enige wat na de installatie van Windows 10 nog rest, is het installeren van de laatste touchpad-driver. De standaard geïnstalleerde driver van Windows 8.1 ondersteunt namelijk niet alle multitouch-bewegingen van Windows 10, maar de nieuwe Elan-driver doet dat wel.
Behalve nieuwe touchpadbewegingen biedt Windows 10 in sommige gevallen ook een langere accuduur. We hebben onze accutest, waarbij we door een vaste reeks websites scrollen totdat de accu leeg is, dan ook nog eens opnieuw uitgevoerd, maar dan onder Windows 10 en met Edge in plaats van Internet Explorer. Bij de B50-70 leidt Windows 10 niet tot een langere, maar tot een iets kortere accuduur. Omdat die nog binnen de foutmarge valt, gaan we ervan uit dat de accuduur ongewijzigd is.
Uiterlijk
Lenovo's B50-70 vertoont veel gelijkenissen met eerdere modellen die Lenovo in de Essential-serie uitbracht, zoals de B5400. Het ontwerp van die grijze, plastic behuizing is niet snel 'mooi' te noemen en ook op de afwerking is wel wat aan te merken. Rondom het scherm en de polssteunen lopen lelijke kieren, waarin zich na verloop van tijd vermoedelijk stof zal ophopen. De behuizing voelt echter, zeker voor een laptop van deze prijsklasse, stevig aan en laat zich niet makkelijk indrukken.
Bovendien is de behuizing functioneel. Er zitten alle aansluitingen op die een doorsneegebruiker nodig kan hebben, terwijl er ook ruimte is voor een dvd-brander en de hardware goed bereikbaar is om vervangen te worden.
Aansluitingen en upgrades
De meeste aansluitingen bevinden zich aan de linkerzijde van de laptop, daar tref je d-sub, hdmi en twee usb 3.0-aansluitingen aan. Ethernet is ook aanwezig en bij goedkope laptops zien we helaas dat fabrikanten daarop bezuinigen en een 100Mbit/s-chipje monteren. Lenovo heeft dat gelukkig niet gedaan en de B50-70 is gewoon voorzien van een gigabit-aansluiting. De rechterkant van de laptop herbergt een derde usb 2.0-aansluiting en de dvd-brander, terwijl er aan de voorzijde nog een sd-kaartlezer geplaatst is. Wat externe aansluitingen betreft missen we dus eigenlijk niets en dat geldt ook voor de draadloze connectiviteit. Bluetooth is aanwezig, net als een draadloze netwerkkaart van Intel: de Dual Band Wireless-AC 3160. Die laatste ondersteunt netwerken op de 2,4- en 5GHz-band, al is de maximale snelheid door de enkele antenne beperkt tot 433Mbit/s.
Schaf je een B50-70 aan en wil je de laptop van upgrades voorzien, dan is dat erg eenvoudig. Aan de onderkant van de laptop bevindt zich een klepje dat met twee boutjes vastzit en waarachter zich het werkgeheugen en de harde schijf bevinden. Het geïnstalleerde werkgeheugen wordt gevormd door één 4GB-reepje en kan met twee reepjes van 8GB vergroot worden tot maximaal 16GB. De harde schijf is een gewoon sata-exemplaar, waardoor iedere sata-ssd als eventuele vervanging kan dienen. Wie een tweede harde schijf op de plek van de dvd-brander wil monteren wordt door Lenovo op zijn wenken bediend, de optische drive zit namelijk met slechts één boutje vast en is daardoor makkelijk te vervangen.
Scherm
Koop je een laptop van vierhonderd euro, dan kun je eigenlijk geen hoge eisen aan het scherm stellen. Vrijwel alle Windows-laptops van dat geld zijn namelijk voorzien van een tn-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Tn-schermen hebben slechte verticale kijkhoeken, waarbij kleuren snel donkerder worden, of juist heel licht, wat de afleesbaarheid niet ten goede komt. De enige keuze die je wat het scherm betreft dan nog wel hebt, is die tussen een glanzende en een matte schermafwerking. We zijn blij dat Lenovo voor een mat scherm is gegaan, dat geeft misschien niet zulke mooi ogende kleuren als een glanzend scherm, maar het voorkomt hinderlijke reflecties.
Voor een mooi scherm zul je dus wat meer geld aan een laptop moeten uitgeven, bleek ook uit onze metingen. We kwamen uit op een maximale helderheid van 240cd/m² en een contrast van 334:1.
Toetsenbord en touchpad
Lenovo's ThinkPad-laptops hebben over het algemeen fijne toetsenborden en touchpads, maar het bedrijf monteert die niet op alle laptops. Voor de B50-70 moeten we het doen met een toetsenbord en touchpad die duidelijk goedkoper aanvoelen. Dat komt vooral doordat de toetsen niet gebogen, maar vlak zijn en doordat de feedback vrij slap is. Daarnaast veert het hele toetsenbord makkelijk mee, ook als je geen al te stevige aanslag hebt.
De touchpad is afkomstig van Elan, heeft een prima precisie en voldoet in principe voor dagelijks gebruik. Het liefst zien we touchpads met een groter oppervlak van glas in plaats van het plastic op de Lenovo, maar voor dit geld behoort dat bij geen enkele fabrikant tot de mogelijkheden. De muistoetsen bevinden zich apart onder aan de touchpad en geven een kort klikje, dat de indruk geeft dat het toetsje niet meer omhoog komt als je te hard drukt.
Accuduur
Van de accuduur van de B50-70 hebben we geen al te hoge verwachtingen. De processor is een zuinige Core i3-4005U, maar het 15,6"-scherm zal redelijk wat energie gebruiken. De accu is verwisselbaar en heeft een capaciteit van 32Wh. De accuduur tijdens browsen komt daarmee op drie uur en vijftig minuten, en bij het kijken naar een 1080p-video was de accu een halfuurtje eerder leeg.
Conclusie
Van een laptop van vierhonderd euro mag je niet al te veel verwachten. Op een lange accuduur, een erg goed scherm of supersnelle hardware rekenden we dus niet en die aspecten van de laptop voldoen dan ook aan de verwachtingen. We waren wel onder de indruk van de uitrusting van de laptop; alles wat je nodig hebt zit erop en wil je de hardware upgraden, dan zijn geheugen en harde schijf makkelijk bereikbaar. De behuizing had wat mooier afgewerkt kunnen worden, maar is op de meeste plekken wel lekker stevig. Alleen op de plek van het toetsenbord hadden we wat meer stevigheid verwacht, daar veert de behuizing namelijk erg makkelijk met de toetsaanslag mee. Wil je niet meer dan vierhonderd euro aan een laptop uitgeven, dan is de B50-70 een interessante keus, waarbij vooral de uitrusting en de upgrademogelijkheden ons aanspreken.
Pluspunten
Goede standaarduitrusting Veel uitbreidingsmogelijkheden Mat scherm
Minpunten
Toetsenbord veert mee Matige afwerking behuizing
Eindoordeel
Alternatieven
:fill(white)/i/2000736890.jpeg?f=thumbmedium)
De Lenovo G50-80 verschilt wat specificaties betreft nauwelijks van de B50-70. De G50 heeft net als de B50-70 een Core i3-4005U-processor, 4GB geheugen en een 500GB- harde schijf. Het scherm heeft helaas een spiegelende afwerking, maar de prijs ligt ook twee tientjes lager.
(0 reviews):fill(white)/i/2000579593.jpeg?f=thumbmedium)
Dells Vostro-serie is bedoeld voor eenvoudig zakelijk gebruik en heeft dan ook een strakke, zakelijke uitstraling. De specificaties zijn vrijwel gelijk aan die van de B50-70, met als grote verschil de processor. Waar de Lenovo een Core i3 heeft, moet de Vostro het doen met een Celeron 3205U.
(0 reviews):fill(white)/i/2000602858.jpeg?f=thumbmedium)
Hij komt weliswaar vijftig euro boven het budget uit, maar wie een budgetlaptop overweegt, doet er niet slecht aan om even door te sparen. De meerprijs van de Z50-70 levert je namelijk een full-hd-scherm en een harde schijf met flashcache op, terwijl de overige specificaties gelijk zijn aan die van de B50-70. Een wat duurdere uitvoering van de Z50-70 reviewden we in de LBBG van augustus.
