Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Wat te denken van de 3DS?

Korter is beter

Omdat spelen in 3d zo vermoeiend kan zijn, is het voor ontwikkelaars wellicht raadzaam om daar rekening mee te houden en games zo te maken dat ze in korte sessies kunnen worden gespeeld. Het maakt wederom duidelijk dat ontwikkelaars moeten leren om games te maken voor een apparaat dat 3d weer kan geven. Het simpelweg omzetten van bestaande games of concepten, zoals bij de getoonde racegames maar ook bij Ocarina of Time, doet geen recht aan de 3DS. Overigens geldt dat in grote lijnen net zo goed voor games die voor de PlayStation 3 verschijnen, al is het effect daarbij minder heftig, doordat de speler stil kan zitten voor het scherm. De 3DS heeft echter als voordeel dat de sterkte van het 3d-effect gemakkelijk is in te stellen.

* Voorlopige conclusie

Zo roept de presentatie van de 3DS vooral veel vragen op. De prestaties van het apparaat zijn indrukwekkend. De 3d-weergave is prima, al blijkt dat veel spelers snel vermoeide ogen kunnen krijgen. Wat ook duidelijk is, is dat de echte 'killer-app' nog moet komen. Het aanbod bij de lancering is indrukwekkend, met 25 games in vele stijlen. Het lijkt er echter op dat veel ontwikkelaars nog moeten leren hoe een game op het kijken naar 3d moet worden aangepast. De augmented realitygames die Nintendo met de handheld meelevert, doen het wat dat betreft goed, net als de remakes van Kid Icarus en Lego Star Wars III: The Clone Wars. Het is echter nog wachten op die ene game van Nintendo die echt alle mogelijkheden van de 3DS uitbuit. Een nieuwe Zelda bijvoorbeeld, of een echt nieuwe Mario-game.

De 3DS zal vast goed verkopen. Daarvoor is 3d kijken zonder bril indrukwekkend genoeg. De vraag is echter of spelers het lang volhouden. Niet alleen per speelsessie, maar ook op de langere termijn. Als spelers snel last krijgen van vermoeide ogen, eindigt de 3DS wellicht als de Wii: die console die iedereen in huis heeft maar die niemand gebruikt. Dat zou zonde zijn, daarvoor is het apparaat te bijzonder. Het antwoord op die vraag lijkt af te hangen van de lessen die ontwikkelaars uit de eerste games trekken die voor de 3DS zijn verschenen.

Lees meer

Kid Icarus Uprising Video van 9 maart 2012
Nintendo doet vaag over regio-lock 3DS Nieuws van 19 januari 2011
Nintendo 3DS is niet regiovrij Nieuws van 11 januari 2011
'3DS verschijnt op 20 november in Japan' Nieuws van 13 september 2010
Nintendo kondigt 3DS aan Nieuws van 23 maart 2010

Reacties (90)

Wijzig sortering
Het is gewoon een dedicated gaming device. Ik zou hier als bedrijf/ontwikkelaar wel brood in zien :) Als er geen R4 o.i.d. op te korte termijn komt, en de beveiliging net zo lang stand houdt als de PS3, lijkt me dit een prima platform. Opties genoeg, beter mee te gamen als een telfoon, en je hebt geen crappy wannabe tablet android dingetje waar je je mee moet behelpen. Die 3DS hoeft voor mijn part niet te browsen of te bellen of tien scheet apps en zes deurbellen te hebben, hij moet gamen en moet dat goed doen.

Om dat het dedicated is, kan je er van uit gaan dat het ook echt werkt, in tegenstelling tot games voor Android, WM, WP, iOS, Bada, Java, Symbian e.d. enz enz. Leuke GP-OSsen, maar geen dedicated OS voor gaming. Plus touch controls zijn leuk, maar knopjes zijn toch echt een gemis. Je zit anders steeds met je vingers in beeld. Daar heb je niks aan.

Als er een dedicated gaming handheld doorbreekt is het de 3DS wel. De PSP is leuk, mooi en fijn, maar de content is mager, de kwaliteit kan veel beter, en de prijs kan lager voor zijn leeftijd.


Nu nog zien wat voor content er komt, en of de PSP of nieuwe PSP niet opeens iets brengt dat meer is dan de 3DS. Het kan allemaal (maar ik zie het niet snel gebeuren).

Hopelijk blijft er altijd een echte markt voor handheld consoles, want telefoons zijn leuk, maar de form factor is gewoon niet goed genoeg voor games. Plus het is en blijft een telefoon.
Omdat ik NU al soms last heb van misselijkheid bij het spelen van sommige games, zal ik daarom de 3DS niet kopen, ik denk dat ik dan na 1 minuut al kostmisselijk ben.

Anders had ik het denk ik wel gedaan, de prijs is niet extreem hoog, de vergelijking met een tablet vind ik zelf niet helemaal opgaan, een tablet is toch een stuk groter en niet handig om mee te nemen plus dat er geen echte "controllers" opzitten.
Je kan 3D effect ook gewoon uitzetten. Dan heb je een handheld met betere graphics dan de Wii ;)
En naast 3D ook nog veel andere nieuwigheden. Zo ben ik wel benieuwd hoe de acceleratie meter en gyroscoop het gaan doen want je kan dus nu sturen door het hele apparaat te bewegen. Je zou zelfs van die knikker behendigheidsspelletjes kunnen maken (hoewel dat waarschijnlijk geen killer app is).

Daarnaast is SpotPass en StreetPass interessant. Heb geen idee wat het met de accu tijd doet. Nintendo spreekt voor SpotPass met KPN hotspots, dus al dekking op een groot aantal vakantie locaties als dat lukt. StreetPass gaat denk ik ook leuk werken in een trein of zo waarbij grote kans is dat er een andere in de buurt is. Op straat zoals je in hun aankondiging toonden zie ik niet zo zitten, dan moeten eerst wel een hele boel mensen zo'n ding kopen en er dan ook nog mee rondsjouwen. Misschien wel een potentiële hit op scholen of andere plaatsen waar veel mensen regelmatig bij elkaar zijn.

Verder nog de 3 camera's. De DSi had ook al camera's maar misschien dat daar nu toch wat meer mee gedaan gaat worden.

Vraag me af als WiFi altijd aan is, mag je de Nintendo 3DS straks wel in het vliegtuig gebruiken?

Hoe dan ook, ook als je geen 3D kan kijken (omdat je er misselijk van wordt of omdat je door problemen aan je ogen gewoon geen 3D effecten kan zien) is het denk ik toch een interessant apparaat.

Een hit als de DS zal het niet worden denk ik, die deed het vooral ook erg goed door de flash kaartjes; dat zal bij de 3DS wel niet meer terug komen.
Mwah, ik denk wel dat de 3DS net zo'n succes kan worden... Uitendelijk ook afhankelijk van de games. Maar die baggerspelletjes die gemaakt werden door de casual 'gamer', die ze zouden downloaden worden ook nog gemaakt, dus blijkbaar word er winst aan gemaakt. Dus die non-gamers kopen toch nog wat. De hardcore koopt de 3DS sowieso wel, zoals ik (A)
De DSi had ook al camera's maar misschien dat daar nu toch wat meer mee gedaan gaat worden.
Argumented Reality, het 3DS schermpje word een soort van 'raampje' waardoor je ook nog in 3D ziet. Door een klein kaartje op de tafel te leggen, wat de 3DS ziet en dit vervolgens motion tracked, verschijnen er allemaal dingen op de tafel die er eigenlijk niet zijn. Ik denk ook dat dat de 'killer app' voor dag één gaat worden.
De games die het dit jaar gaan maken worden natuurlijk de remake van Zelda, Pit Icarus en Mario Kart.
Succes verzekerd :)
psst, het is augmented reality.
Vind het wel een zeer stevige prijs voor een nintendo 3ds, daar kan ik ook een android tablet voor kopen met honderd keer meer mogelijkheden.
Maar met een android tablet kan je niet gamen zoals je dat kan met een PSP (2) of (3)DS. Ik snap ook niet waarom dat met elkaar vergeleken word, een Android tablet heeft gewoon andere games en kan je hooguit zien als een concurrent. Die (net als Sony en Microsoft) nooit Nintendo weg kunnen krijgen uit de markt.

Als ze dat willen moet er nog veel gebeuren, de prijs van tablets moet omlaag, de prijs van games moet omhoog zodat de kwaliteit stijgt, er moeten knopjes op... Er is voor mij nog geen game die ik graag of liever op een tablet speel als op mijn handheld.
Dat is ook de reden waarom ik de 3DS op dag één ga kopen.
Alsnog vind ik de verhoudingen gewoon ver uit elkaar zitten. Dat 3D is een leuke gimmick, maar uiteindelijk vind je het toch vervelend worden, dat weet ik bijna zeker.

Dan zijn de prijzen toch niet in verhouding?
250 euro voor een kleine portable, met een slecht lage resolutie scherm, tegen 300 euro voor een archos 10.1 waarmee je op 10 inch zit te gamen. Dan zijn het maar kutspelletjes maar dat is toch wel veel indrukwekkender en meer voor je geld dan die 3ds.

Plus dat je natuurlijk nog veel en veel meer kunt met je tablet. Als je in de auto zit is het net zo leuk even een film te kijken, endaar is zo'n scherm prachtig voor. En vergeet het internetten natuurlijk niet.

Misschien is het natuurlijk wel een kromme vergelijking, maar ik wil vooral duidelijk maken dat de 3ds wel gewoon gigantisch hoog in de prijzen gaat zitten.

ALS ik al zo'n 3ds zou kopen, zou ik er zeker niet meer dan 160 euro voor uit willen geven, en de andere mensen zoals ze al zeggen.. 40 euro voor spellen en die spellen zijn nou ook niet technologische hoogstandjes voor de ds. Graphics vallen erg tegen...
Anoniem: 51617
@Sloeber23 januari 2011 14:54
Hier komt kwaliteit > kwantiteit bij kijken. Dit is voor ieder persoon verschillend. Mensen die echt willen gamen gaan voor 3DS en wellicht ga jij liever voor een tablet die meer multifuntioneel is maar slechter in gamen is. Ik heb al een laptop dus ik heb geen tablet nodig en een 3DS voor in de bus/trein is goed te doen... een tablet trekt toch de onnodige ogen naar je toe.
Kortom iedeer zijn eigen ding en ook ik zal hoogstwaarschijnlijk een 3DS halen. Alhoewel ik het ook aan de dure kant vind heb ik het er wel voor over om de nieuwste handheld te spelen
Dan zijn het maar kutspelletjes
Daar gaat het mis. Het draait allemaal om de games. Of tenminste, voor mij: daarom koop ik een 3DS en geen Archos tablet, of een dure smartphone.

Het zijn twee totaal verschillende apparaten... Verder zit er in een spel van 40 euro gewoon veel meer ontwikkeltijd als in zo'n Android game, en natuurlijk komt daar nog de verscheping, het hoesje en allemaal andere onzin er om heen...
Mwa, er zit misschien meer ontwikkeltijd in dan in de gemiddelde android of iphone game, maar niet dan in de gemiddelde PC game hoor... Toch zijn die goedkoper (als je rondshopt in ieder geval dan toch), rara hoe kan dat? Je bent gewoon flink wat kwijt aan royalties naar nintendo, dat telt minstens zo hard mee als de ontwikkeltijd.
Bij datzelfde rondshoppen kan je ook goedkoper aan Nintendo games komen... Koop maar eens wat DS games in de USA. Dan zie je dat het niet bij Nintendo aan de strijkstok blijft hangen, maar bij de Europese importeurs en retailers.
Wat dat betreft kan de Playstation Phone (dus met echte knoppen) icm emulators (android) een enorm interessante aankoop zijn. Een enorm scala aan Atarti, NES en SNES etc. games met relaxte besturing!
Het houdt niet op bij 8/16 bit hoor, de PSX emu werkt uitstekend :)
PSP heeft al jaren emulators voor de meest verschillende consoles, onder andere zelfs N64 wat redelijk indrukwekkend is voor handheld hardware uit die tijd. NDS ook wel geloof ik.
Een android tablet is dan ook (nog) geen portable gaming device ;)

Er kunnen games op gespeeld worden jazeker, maar het dient vooral voor andere zaken.
Ik denk dat we dus kunnen stellen dat tablets en handheld gaming devices verschillende markten zijn ;)
Tablets en handhelds zijn inderdaad verschillende markten maar als je al een tablet hebt zul je denk ik niet zo snel meer een handheld kopen gezien de games die op dit moment al simpel te downloaden zijn.
En vergeet daarbij ook de prijs van de games niet. Meestal ben je hoogstens €4,-- kwijt voor een tabletgame en daarbij heb je ook nog een groter scherm. Zet dat af tegen het kleinere scherm van de handheld en de prijs van 40 euro of meer voor een game. Mario Kart was voor mij de hoofdreden om een NDS en Wii te kopen maar nu ik een tablet heb zal de nieuwe DS niet meer gekocht worden, ik heb voor hetzelfde bedrag van Mario veel meer games (minstens 10).
Het is wachten op een Android based dedicated gaming device. Dat kan prima en die heeft dan als voordeel dat je er alles mee kan wat een Android phone of tablet ook kan.
Misschien, maar mensen zullen het toch gaan kopen, omdát het een 3D scherm heeft. 3D is hot dus de 3DS is hot.

Hier en daar lees je: "hij is nu nog te duur, ik wacht wel even". Ik denk echter dat de prijs wel een tijdje constant blijft. Zie ook de 'normale' DS die bleef ook erg lang op €150,- steken. Als de 3DS goed verkoopt, dan zal de prijs niet gaan dalen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door amas op 22 januari 2011 14:58]

Vind het wel een zeer stevige prijs voor een nintendo 3ds, daar kan ik ook een android tablet voor kopen met honderd keer meer mogelijkheden.
Nieuwe producten hebben meestal een hogere prijs. Naarmate de hype minder wordt, zullen in meeste gevallen de prijzen zakken of worden voorzien van 'extra's' om de prijs alsnog te doen rechtvaardigen.

Maar om een Nintendo 3DS te gaan vergelijken met een Android tablet is in mijn optiek een beetje krom. Want immers, is een tablet geen spelcomputer en heeft deze ook totaal een andere doelgroep.
Anoniem: 51617
@Sloeber22 januari 2011 14:51
Ik wist niet dat een android tablet 3D kon weergeven? En niet te spreken over de android games die je binnen 1 uur kan uitspelen. Kom op zeg, dit is toch niet te vergelijken..
Je hebt op zich gelijk dat het niet zo goed te vergelijken is, maar je punt dat android games maar een uur gameplay bieden is ook zwaar overdreven... Zelf speel ik momenteel donkey kong country en final fantasy 7 op mijn android :P (al moet ik toegeven dat ik dat op een desire z met fysiek toetsenbord doe, FF7 lijkt me echter prima speelbaar met touchscreen). Wat betreft native android games heb ik me erg lang vermaakt met Radiant en Robo Defense. Spectral souls schijnt ook erg goed te zijn. Sure, het duurt even, maar langzaam maar zeker wordt android ook wel een beter game platform.
Je kan ook een mediaspelertje of een NAS kunnen kopen :). Dit is toch niet met elkaar te vergelijken?
Behalve fatsoenlijk games op spelen...
Ik heb me altijd afgevraagd waarom het bovenste scherm zo klein moet zijn. Waarom niet de volledige lengte en breedte van de klep gebruiken? Uiterlijk lijkt het mede dankzij het kleine scherm wat op een kinderspeeltje en daar valt niets te showen aan (@TS).
Omdat je dan geen plek hebt voor de speakers, en het scherm is groter dan je nu denkt hoor ;)
Dan mogen ze voor mijn part de speakers eruit laten, ik gebruik sowieso liever oortjes of een hoofdtelefoon, dat ik andere mensen niet stoor (en als er iemand anders op speelt irriteert dat getjingel mij).

En jij zegt dat het scherm groter is dan je denkt, maar op die foto's is toch wel heel duidelijk dat van die klep nog geen 50% scherm is (echt waar, reken maar na, ik schrok er zelf van)
Hoe groter het scherm, hoe duurder het scherm (zeker bij 3D), hoe meer pixels, hoe duurder de hardware.

Verder is het scherm even groot als die van een iPhone (3,5")
Precies die indruk heb ik ook vaak!
Wat is nu de grafische power van de 3DS? Kan iemand een vergelijking geven? Moet ik denken aan de Nintendo 64, op te maken vanuit de remake van Ocarina of Time? Moet ik denken aan GameCube graphics? PSP graphics?
Ik denk dat het op het niveau van de WII is, het immers een klein scherm.
Maar de resolutie is hoger als je 3D meerekent, de power van de gpu zal die van de gamecube zeker matchen maar alleen de beste games komen bij de degelijke cube games in de buurt denk ik.
even ter vergelijking, de Nintendo 3DS is ietsje krachtiger dan de PSP en bij sommige spelletjes mooier. racespellen wordt waarschijnlijk helemaal niks omdat de nintendo 3ds daar niet echt speciaal voor gemaakt is zoals de PS-reeks, maar zoals het spel PES (pro evolution soccer) wordt mooier dan op de PSP. en de welbekende spellen van nintendo, namelijk de mariospellen, zullen onwaarschijnlijk er grafisch heel goed uitzien en dat ook nog eens in 3D;)
voor meer informatie moet je hier is naartoe gaan.
en voor een duidelijk beeld van gameplay, hierop klikken;)
@ Karina5000, misschien, als iemand van je vrienden de 3DS haalt, dat je bij hen kunt kijken of je er echt misselijk van wordt (:

Ikzelf wil hem wel graag hebben. De zwarte versie dan. Ik hoop dat ik wel 3D kan zien, al twijfel ik nog wel --> bij Avatar 3D zag ik ook nauwelijks 3D.
Misschien dat ik tot de zomervakantie wacht, met aanschaf van deze handheld.

Btw, kan je StreetPass enzo uitzetten? Want sommige Pokemonspelers willen liever niet dat andere mensen weten dat hij/zij Pokemon speelt, omdat het 'kinderachtig' wordt gevonden.
Btw, kan je StreetPass enzo uitzetten? Want sommige Pokemonspelers willen liever niet dat andere mensen weten dat hij/zij Pokemon speelt, omdat het 'kinderachtig' wordt gevonden.
Zoiezo wanneer het over de DS gaat :(, zeer jammer, aangezien het toch best fijn is pokemon op een wat professioneler niveau te spelen met EV training e.d.

Ik had voor platinum al helemaal uitgedokterd welke pokemon ik wilde met welke stats, en dan was ik er van plan een DS voor te gaan kopen :P Maarja, nu komt Black en White weer.
Hier nog een Pokémon speler :)

4 maart mensen, Black and White. Die hoop ik 3DS functies heeft.
Anoniem: 383291
22 januari 2011 16:00
Op GunkTV deze week gehoord dat de batterij maar 3.5u mee zou gaan ... beetje weinig voor een portable zou ik zo zeggen
ja, maar dat is in de 3D mode MET intensief gebruik, in de 2D mode gaat die 5.5 - 6u mee met intensief gebruik.
En dat is nog weinig.
Bij gamemania hebben ze nu een actie. Je kan je oude DS/DSi/DSi XL inleveren voor een korting op de 3DS. Zie http://www.gamemania.nl/Default.aspx?tabid=119&iid=332

Ziet er voor de rest erg interessant uit. Ik kijk er naar uit en weet zeker dat hij het huis in komt.
Dank voor de link. Aangezien ik toch nog een eerste DS en een DS lite heb, is het wel een leuk idee om de oude om te ruilen.
De oude DS kan je niet inruilen hoor, Alleen DSlite, DSI en DSXL

Vind het zelf wel een prima actie, vraag me alleen af of ze moeilijk gaan doen als 1 van je knopjes het minder goed doet (in mijn geval de linker trigger)

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 januari 2011 10:23]

Ik wil persoonlijk wel zien hoe de 3ds uitpakt, zelf heb ik nog ergens een ds lite liggen, maar daar was ik ook wel snel klaar mee. De 3DS lijkt mij meer een leuke gadget om te hebben en aan je vrienden af te showen, dan echt een product die je constant/vaak zal gebruiken.
Ik vind het nogal overdreven om zoveel geld te betalen voor iets waarmee je de blits maakt bij je vrienden, daarbij hoef ik de 'Ik heb een 3DS' aandacht niet..

OT: Zelf hoef ik er geen, mijn laatste portable gaming device was een Gameboy Color met Pokémon Geel. Je kan dus stellen dat ik ben gestopt op mijn hoogtepunt ;-)
Dat was wel een hoogtepuntje ja, heb ook nog een gameboy color met pokemon geel. Epic was dat. Gameboy advance ook gekocht met pokemon gold and silver was ook geweldig.

Mijn zusje heeft ook een nintendo DS lite, maar daar wordt eigenlijk nooit echt iets mee gedaan. De nieuwe pokemon games boeien niet, en de braintrainers zijn ook maar leuk voor een week. Het ding ligt dus ook maar stof te vangen op de plank.

ben wel benieuwd wat de 3DS brengt, hoewel ik betwijfel of het mijn geld waard is. Het is flink duur, dus ik wacht sowieso af.
die eerste games waren idd zeer orgineel heb al die games zoveel gespeeld enkelen zijn er gewoon mee opgehouden... die doen het al niet meer die spellen zelf :p
Anoniem: 315307
@taeke1826 januari 2011 21:52
Heeft niemand de nieuwe Golden Sun soms?? Er zijn wel degelijk goede spellen op de Ds en ik gebruik hem nog wekelijks. :D
Je maakt uberhaupt met een 3ds niet de blits bij je vrienden denk ik, dus dat is niet echt een overweging om hem te kopen.
als ik hem koop dan wacht ik toch nog even op een echt goede game als metroid of inderdaad een nieuwe zelda
voor de rest: mooi stukje techniek, en die prijs valt mij alles mee (ik had 300+ verwacht)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee