Door Jurian Ubachs

Redacteur

Assassin's Creed Shadows Review

Onorigineel recept zorgt voor lekker gerecht

18-03-2025 • 18:00

235

Multipage-opmaak

Oda Nobunaga, Naoe en Yasuke

Assassin's Creed Shadows

Na twee keer uitgesteld te zijn komt het misschien een beetje als een verrassing dat Assassin's Creed Shadows zo sterk voor de dag komt. De game ziet er prachtig uit, speelt lekker en heeft een tof verhaal dat op een leuke, vaak stijlvolle manier verteld wordt. De afwisseling tussen Naoe en Yasuke is leuk, al is die niet helemaal in balans omdat Yasukes gameplay wat te eendimensionaal is. Naoe is veelzijdiger en daarom net leuker om mee te spelen. De game bevat enkele ingrediënten die inmiddels erg bekend zijn, zoals het synchroniseren met viewpoints, maar dat hoort tegelijk juist bij Assassin's Creed. De missiestructuur wordt na een tijdje wat herhalend, wanneer er steeds weer nieuwe groepjes slechteriken bij komen. Buiten dat en enkele kleine bugs is Assassin's Creed Shadows een prachtige game, die niet uitblinkt in originaliteit, maar wel gewoon erg leuk is.

Getest

Assassin's Creed Shadows, PS5

Prijs bij publicatie: € 69,99

Vanaf € 49,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (9)

Assassin’s Creed en Ubisoft stonden ooit garant voor kaskrakers. De trilogie rond Ezio Auditore zal voor veel fans op eenzame hoogte staan, maar later verschenen nog allerlei sterke en soms wat minder sterke games. Toch bleef de serie altijd doorgaan en is deze tot op de dag van vandaag het vlaggenschip van de inmiddels niet meer zo heel uitgebreide armada die Ubisoft heeft aan games. Waar we al jaren of zelfs decennia wachten op games als Beyond Good & Evil 2 en een nieuwe Splinter Cell, daar is het gilde der sluipmoordenaars ons nooit ontvallen.

We hebben de insteek van de game door de jaren heen zien veranderen. Van origine kozen de makers een stad of een streek met enkele steden en daar draaide de game dan om. Met Assassin’s Creed IV: Black Flag werd dat al eens flink omgegooid met een focus op varen. Daar werd de fundering gelegd voor wat nu Skull & Bones is, maar dat is weer een ander verhaal. Assassin’s Creed zelf groeide. Letterlijk, want de lengte en de omvang van de games nam meer en meer toe, met de trilogie van Assassin’s Creed Origins, Odyssey en Valhalla als toppunt: nooit waren games in de serie uitgebreider en langer dan in die games. Het in 2023 uitgebrachte Assassin’s Creed Mirage keerde die trend om: Bagdad stond centraal en de game was een stuk gestroomlijnder en korter dan in de drie games ervoor. Assassin’s Creed Shadows gaat weer de compleet andere kant op.

Verwoest en verband

Assassin’s Creed Shadows is een openwereldgame die weer meer lijkt op Origins, Odyssey en Valhalla. Waar toen Egypte, Griekenland en Engeland plaats van handeling waren, trekt de serie nu richting het Japan van de zestiende eeuw. We hebben het dan over een Japan dat verdeeld is en waar allerlei clans de macht naar zich toe proberen te trekken. In die chaos wil daimyo Oda Nobunaga orde scheppen door de clans te verenigen onder één vlag. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot: wie zich niet wil aansluiten bij en onderwerpen aan de machtige veldheer, wacht een gewelddadig einde. De legers van Nobunaga laten de gebieden die zij aangevallen hebben vaak verwoest en verbrand achter.

Assassin's Creed Shadows

Tussen al dit politieke geweld begint het verhaal van de twee hoofdpersonages van Assassin’s Creed Shadows. Allereerst hebben we Diogo, die als dienaar, ofwel slaaf, van Portugese handelaren in Japan aankomt. Hij trekt direct bekijks, want een man met een donkere huidskleur heeft men in die tijd in Japan nog niet heel veel gezien. Nu ja: als we de geschiedenisboekjes erop naslaan, was het bepaald niet ongewoon dat Westerse handelaren Afrikaanse slaven bij zich hadden. Zo uniek was die verschijning waarschijnlijk dus niet écht, maar voor het verhaal van Assassin’s Creed Shadows gaan we er even in mee. Die aandacht is wel zo makkelijk, want Diogo's opvallende verschijning en imposante fysiek zorgen ervoor dat Oda Nobunaga Diogo ‘overneemt’ van de Portugezen. Zo wordt Diogo een krijger en zelfs een samoerai aan de zijde van Nobunaga. Als samoerai neemt hij de naam Yasuke aan.

De Shinbakufu

Een van de regio’s die door Nobunaga en zijn leger wordt aangevallen is Iga, de geboortegrond van Naoe. We leren haar kennen als de troepen van Nobunaga aanvallen en zij de taak krijgt een mysterieuze doos in veiligheid te brengen. Wat die doos bevat weten we niet, maar de aanwezigheid van het logo van het gilde der Assassins en het feit dat haar vader haar een hidden blade geeft, doen wel iets vermoeden. Naoe slaagt niet in haar taak. Voor ze kan ontsnappen met de doos, duikt een groep gemaskerde lieden op. Ze stelen de doos, vermoorden haar vader en laten Naoe voor dood achter. Ze overleeft het en zint uiteraard op wraak tegen deze geheimzinnige groep, die zichzelf ‘The Shinbakufu’ noemt.

De eerste uren daarna zijn voor Naoe, die op dat moment Yasuke nog helemaal niet kent. Later komen die verhaallijnen bij elkaar en gaan Naoe en Yasuke samenwerken. Hoe dat precies tot stand komt vertel ik natuurlijk niet, want dat is een tof stuk van het verhaal. Dat verhaal beviel me erg goed. Dat komt vooral door de manier waarop het verteld wordt. Je speelt veelal in het heden van de personages en wat daar gebeurt is natuurlijk chronologisch, maar je maakt geregeld een uitstapje naar het verleden. Die stukken bieden vaak wat meer context. Als je in het heden een bepaalde uitspraak niet snapt of niet helemaal ziet wie wiens vijand is en waarom, volgt er waarschijnlijk nog wel een flashback waar dat stuk met wat meer achtergrond wordt ingevuld. Zo vallen de puzzelstukjes steeds mooi op hun plek.

Veel jagen, mooi jachtgebied

Twee hoofdpersonages betekent twee speelstijlen. Yasuke is dus een grote, sterke samoerai, terwijl Naoe een kleine, vlugge shinobi is. Die tegenstelling kon haast niet groter. Het zou dan fijn zijn als ze allebei ongeveer even leuk waren en elkaar lekker in evenwicht hielden, maar dat is net niet helemaal het geval. Yasuke is een beest: hij beukt alles weg dat op zijn pad komt en veegt met speels gemak groepen vijanden aan de kant, maar hij is absoluut geen Assassin. Naoe is dat wel. Zij kan klimmen, heeft een grappling hook om hoger gelegen plekken te kunnen bereiken en beheerst ook het parkour dat we kennen van de spelserie. Zij is degene die torens moet beklimmen om viewpoints te synchroniseren, wat een vast onderdeel is van Assassin’s Creed-games

Yasuke kan dat allemaal niet; hij is puur een vechter. Waar je met Naoe vrijheid geniet in hoe je een missie aanpakt, daar is met Yasuke alleen de open aanval echt een optie. Dat is ook precies de functie van zijn personage. Met hem doorbreek je de uren die je verder veelal met Naoe besteedt, waarin je veel meer aan het sneaken bent en vijanden ongezien probeert uit te schakelen. Dat is echter wel de gameplay die het meest ‘Assassin’s Creed’ aanvoelt. Vijanden taggen met je Eagle Vision en de ene na de andere gave assassination doen, is waar de spelserie al jaren om draait. Dat vind je dus alleen bij Naoe. Met name Yasukes gebrek aan mobiliteit deed me vaak voor Naoe kiezen. Een personage dat amper over een muurtje heen kan klimmen en geen enkele toren op komt, speelt gewoon minder lekker als je aan het verkennen bent.

Leukste deel

Dat verkennen is misschien wel het leukste deel van Assassin's Creed Shadows. Ubisoft zet een prachtige versie van het zestiende-eeuwse Japan neer. De game speelt zich af in een groep provincies om Kyoto en Osaka heen, met Harima in het westen, Iga in het oosten, Wakasa en Omi in het noorden en Kii in het zuiden als buitenste stukken van het gebied. De kaart is niet echt op een specifieke schaal nagemaakt, maar de ligging van de steden komt aardig overeen met de realiteit. Ben je bekend met dit stuk van Japan, dan weet je de weg waarschijnlijk wel redelijk, maar ook zonder die kennis zul je namen als Osaka, Yamazaki en Himeji vast wel herkennen.

Assassin's Creed Shadows

De kaart laat zich wat afmetingen betreft vergelijken met wat je gewend bent van Assassin’s Creed Valhalla en de games daarvoor, en de manier waarop die map zich opent is ook herkenbaar. In de openingsfase maak je kennis met Naoe en Yasuke, maar daarna speel je dus eerst een uur of acht tot twaalf met alleen Naoe, die dan alleen nog toegang heeft tot de provincie Settsu. Later komt Yasuke terug in het verhaal en opent de rest van de spelwereld zich ook. De verschillende provincies hebben allemaal een bepaald level, zodat je kunt inschatten waar je veilig op avontuur kunt en waar niet, want uiteraard stijg je langzaam in level en word je op die manier op een logische manier door Assassin’s Creed Shadows geleid.

Steeds meer groepjes om op te sporen

Dat gaat gepaard met een groot aantal missies en extra activiteiten. Het hoofdverhaal draait om de strijd van de hoofdpersonages met leden van de Shinbakufu, maar voor je het einde van de game hebt bereikt, heb je een stuk meer vijanden uit de weg geruimd. De Shinbakufu is namelijk niet de enige groep die zich niet weet te gedragen in het zestiende-eeuwse Japan. Regelmatig spreek je met een personage, dat Naoe of Yasuke dan vertelt over een ander groepje dat het lokale burgers lastig maakt. Zo jaag je al snel op The Iron Hand Guild, de Betrayers, de Twisted Tree en ga zo maar door. Dit zijn afzonderlijke groepjes slechteriken, die Naoe en Yasuke kunnen zoeken en uitschakelen. Het hoeft niet, maar levert wel toffe nieuwe gear en een bak ervaringspunten op. Daarbij blijft het leuk om te doen, zelfs al wordt het wat voorspelbaar.

Dat plezier zit deels in de gave visuele effecten, waarbij het beeld elke keer even overschakelt naar een soort mangastijl, waarbij je de personages en de wereld in zwart-wit ziet. Heel stijlvol en het blijft leuk. Een ander element dat het jagen leuk maakt, is dat de game je niet vertelt waar je je vijanden kunt vinden. Je krijgt een of enkele aanwijzingen en kunt dan scouts gebruiken om hun exacte locatie te vinden. Leuk bedacht, al vond ik het systeem in de praktijk erg simpel. Zolang je een beetje in de richting zit, vinden je scouts je doelwit altijd wel en dan heb je dus gewoon een exacte locatie. Alsnog grappig, maar de scouts voegden daardoor ook weer niet zo heel veel toe.

Assassin's Creed Shadows

Van grotere toegevoegde waarde vond ik de Kakurega. Dit zijn safehouses die je door de hele spelwereld heen vindt. Je kunt er je rations en tools aanvullen, je scouts aansturen en ze dienen als locatie waarnaartoe je kunt fasttravellen. Normaal kon dat alleen naar viewpoints die je al bezocht had en naar enkele specifieke locaties. Nu heb je dus veel meer locaties waar je snel naartoe kunt.

Basis opbouwen

De Kakurega zijn een verlengstuk van je Hideout. Dit is de thuisbasis van Naoe, Yasuke en hun vrienden en een plek die je zelf kunt opbouwen. Dat draait primair om een aantal belangrijke gebouwen. Zo kun je een smederij bouwen, die ervoor zorgt dat je daarna wapens en andere gear kunt upgraden. Een dojo is nodig om handlangers te trainen. Naoe en Yasuke maken af en toe nieuwe vrienden en aantal van hen kan ingezet worden tijdens gevechten. Hoe effectief ze daarin zijn, hangt mede af van hoe goed ze getraind zijn en dat wordt weer bepaald door welk level je dojo heeft. Het is dus zaak om een beetje aandacht te besteden aan je Hideout. Je kunt die ook aankleden met allerlei decoratieve zaken die verder geen functie hebben voor de gameplay. Ik vind het zelf vooral fijn dat dit stukje optioneel is, want ik zag er de meerwaarde niet zo van in. Toch kan ik me voorstellen dat anderen het leuk vinden om in hun Hideout een perfect huizenstelsel met typische Japanse paadjes en tuintjes te bouwen.

Voor wie die moeite wél neemt, heeft Ubisoft ervoor gezorgd dat je optimaal kunt genieten van je creatie. De Hideout neemt namelijk een apart plek in binnen de spelwereld. Deze afgeschermde zone geniet een andere behandeling dan de rest van de spelwereld. Zo is hier bijvoorbeeld wél raytracing actief voor de lichteffecten, terwijl dat in de Performance Mode op de normale PlayStation 5 verder in het spel niet zo is. Verderop in de review komen we uitgebreider terug op de grafische kant van Assassin’s Creed Shadows, maar weet dus dat je in de Hideout altijd een lagere framerate hebt, omdat hier altijd raytracing gebruikt wordt, ongeacht de grafische keuze die je gemaakt hebt. Het voelt een beetje gek, maar werkt wel. In de Hideout hoef je niet te vechten, dus het is geen probleem dat het aantal frames per seconde daar wat lager is.

Sluipen of beuken

Terug naar de actie: Assassin’s Creed Shadows is een openwereldactie-rpg met in de gameplay eenzelfde balans als andere games in de serie, zeker als je met Naoe speelt. Zoals gezegd is zij wat meer de klassieke assassin van de twee en dat zie je ook terug in haar vechtstijl en haar kwaliteiten. Yasuke en Naoe hebben beide diverse eigen skilltrees die corresponderen met specifieke kwaliteiten. Zo kunnen ze beide meerdere soorten wapens hanteren en elk type wapen heeft een eigen skilltree. Daarnaast heeft Yasuke bijvoorbeeld ook nog een skilltree voor eigenschappen die bij samoerai horen en heeft Naoe skills die horen bij shinobi en bij assassins. Skills kosten Mastery Points, die je verdient door te stijgen in level en door allerlei optionele zaken in de spelwereld te doen. Zo kun je punten verdienen door optionele targets uit te schakelen of door te bidden bij een van de vele tempels in de game. Een leuk detail, want zo loont het ook om veel tempels te bezoeken en daar te bidden. Dat past bij de cultuur, maar heeft zo ook een functie voor de gameplay.

Steeds dodelijker

Het vrijspelen van nieuwe skills zorgt ervoor dat Naoe en Yasuke steeds dodelijker worden en dat ze nieuwe mogelijkheden krijgen in gevechten. Met name de speciale aanvallen die adrenalinepunten gebruiken zijn effectief. Adrenaline bouw je op door rake klappen uit te delen en je kunt de snelheid waarmee je dat verdient verhogen met bepaalde items of door bepaalde skills vrij te spelen. De speciale aanvallen brengen vaak extra schade toe aan vijanden en/of hebben een area of effect, waardoor je met één klap meerdere vijanden kunt raken of verzwakken. Ook bij het gebruiken van deze aanvallen komt een leuk grafisch effectje om de hoek kijken, dus ook om die reden is het leuk om die aanvallen vaak te gebruiken.

Assassin's Creed Shadows

De basis van het vechten is verder gesneden koek als je bekend bent met Assassin’s Creed-games. Je hebt een snelle, lichte en een langzame, sterke aanval en kunt aanvallen van anderen ontwijken, blokkeren of pareren. Dat is goed te doen, zeker je als je vecht als Yasuke. De samoerai kan aardig wat schade hebben en beukt er zelf flink op los. Naoe is wat dat betreft een stuk kwetsbaarder. Als je met haar ingesloten raakt, merk je dat het een stuk lastiger wordt om te overleven. Haar stijl is dan ook gebouwd op snelheid. Ze kan snel van de ene naar de andere vijand springen en haar leap, waarbij ze zich afzet tegen een vijand en een grote sprong naar achteren maakt, laat haar snel afstand nemen van vijanden. Mocht dat toch niet voldoende veiligheid zijn, dan is verdwijnen en al sluipend de aanval heropenen altijd nog een optie.

Dat is ook de manier waarop je eigenlijk met Naoe moet spelen. Je leert al in de openingsfase wat voor assassination ze in huis heeft en die ken je natuurlijk uit eerdere AC-games. Met name de kenmerkende assassination waarbij Naoe min of meer op de nek van haar doelwit springt, blijft leuk om te doen. Sterkere vijanden kan Naoe niet zomaar met een assassination vermoorden. Dat is altijd zo geweest, maar het is ergens best raar: waarom zou een wat grotere soldaat immuun zijn voor een aanval waarbij Naoe van grote hoogte op zijn nek springt, terwijl ze haar hidden blade in zijn nek plant? Vanuit gameplayoverwegingen snap ik het wel, maar het heeft best iets geks.

Eenmansleger

Yasuke kan niet sneaken. Nou ja, je kunt ongezien proberen te blijven, maar waar Naoe zich bijvoorbeeld in hoog gras kan verstoppen, daar kunnen vijanden Yasuke op dezelfde plek wél zien. Yasuke heeft dat sneaken dan ook helemaal niet nodig. De donkere samoerai wordt in de openingsfase door Oda Nobunaga ‘zijn eenmansleger’ genoemd en daarvan is geen woord gelogen. Yasuke beukt met speels gemak de ene na de andere vijand uit de weg, soms zelfs letterlijk: zijn trap laat vijanden meters ver weg vliegen. Yasuke kan daarnaast ook veel meer hebben dan Naoe, dus een open gevecht waarin hij ingesloten wordt, hoeft helemaal niet erg te zijn. Sterker nog: zijn aanvallen kunnen vaak meerdere vijanden tegelijk raken, dus hoe dichterbij ze zijn, hoe effectiever Yasuke is.

Assassin's Creed Shadows

Eigenlijk heeft Yasuke maar één groot nadeel: hij is soms een beetje té sterk. Gevechten die met Naoe nog uitdagend en daardoor vermakelijk zijn, zijn met Yasuke een stuk makkelijker. Dat is logisch, want het is zijn specialiteit, maar ook jammer, want die gevechten worden er te makkelijk van. Als je een lange missie speelt waarin je jacht maakt op een van de leden van de Shinbakufu, is het jammer als het eindgevecht met de persoon in kwestie geen enkele uitdaging vormt.

Hoe uitdagend Assassin’s Creed Shadows is, wordt ook bepaald door hoe goed je je gear hebt laten meegroeien met je level. De spelwereld groeit mee met je level, dus ook in de eerste gebieden worden soldaten sterker naarmate je eigen level stijgt. Je wapens doen dat echter niet automatisch. Je kunt je eigen gear upgraden om ze weer effectiever te maken of je kunt wachten tot je nieuwe spullen vindt en die dan gaan gebruiken. Behalve stats die iets zeggen over damage hebben wapens en kleding ook speciale bonussen. Heb je een wapen gevonden dat goed bij je past, dan kan het dus lonen om dat wapen steeds met je mee te laten groeien. Dit aspect van de game is ook een voorbeeld van iets waarin de game heel herkenbaar is: de menu’s lijken veel op die van de vorige Assassin’s Creed-games.

Grafische modi en raytraced lichteffecten

Ik noemde al eerder dat ik simpelweg Japan verkennen een van de leukste dingen vond om te doen in Assassin’s Creed Shadows. Dat heeft heel veel te maken met de grafische kwaliteit van de game. Japan is een prachtig land en Assassin’s Creed Shadows weet dat aardig recht aan te doen. Ik vond het heerlijk om gewoon de paden te volgen en zo steeds in andere omgevingen terecht te komen, waarbij er van tijd tot tijd interessante locaties als kastelen en tempels aan me voorbij trokken. Daarnaast was elke zonsondergang een lust voor het oog en wist de spelwereld meermaals te verrassen met wisselingen in de seizoenen. Omgevingen zien er elk seizoen anders uit en elk seizoen heeft wel iets dat zorgt voor mooie beelden. Zo heb je in de winter natuurlijk sneeuw, maar de rondvliegende blaadjes maken de herfst ook heel mooi.

Realistische wolken dankzij Atmos

Niet alleen de seizoenen veranderen, maar ook het weer verandert steeds. Hiervoor is een nieuwe tool in de AnvilNext-engine verwerkt, genaamd Atmos. Dat is een physics-based weersimulatie die procedureel wolken genereert in de game. Dat werd in vorige games nog door artiesten gedaan, waarbij hun werk op verschillende manieren ‘bij elkaar geraapt’ kon worden om een wolkendek te vormen. Dat zorgde voor een gebrek aan variatie en leverde soms ook onrealistische wolkensamenstellingen op. Atmos simuleert natuurlijke wolkendekken die doorlopend veranderen. Dat zorgt voor mooie overgangen tussen verschillende weertypes: als je erop let, zul je wolken op geloofwaardige wijze zien samenpakken. Ik heb hier niet zó specifiek op gelet dat ik echt kan zeggen dat ik onder de indruk was, maar de wolken zien er in Assassin’s Creed Shadows inderdaad prima uit.

Assassin's Creed Shadows

Prachtige lichteffecten

De show wordt in het spel gestolen door de lichteffecten en het water. In de eerste plaats ziet dat water zelf er erg geloofwaardig en mooi uit. Daarnaast is een stil watertje vaak goed voor mooie reflecties, hoewel dat afhangt van de hardware waarop je speelt. Ik speelde Assassin’s Creed Shadows op PlayStation 5, zowel op het normale model als op de PS5 Pro. Die consoles hebben dezelfde opties voor grafische instellingen met een Performance, Quality en Balanced Mode. Die mikken respectievelijk op 60, 30 en 40 frames per seconde, waarbij je wel een 120Hz-televisie nodig hebt om die ‘tussenmodus’ te kunnen gebruiken.

Het uitgangspunt op het gebied van framerate is dus gelijk, maar de PS5 Pro voegt meer raytracing toe. Zo heb je op de normale PS5 in de Performance Mode alleen in je Hideout raytraced lichteffecten. Zoals eerder uitgelegd: de game loopt dan met 60fps, maar schakelt als je in je Hideout bent eventjes over op 30fps. Op de Pro heb je de raytraced lichteffecten ook in de rest van de spelwereld. Op de normale PS5 heb je als je voor Quality of Balanced kiest diezelfde vorm van raytracing. Op de PS5 Pro ga je met de Quality Mode en Balanced Mode echter nog een stapje verder: je zult dan ook raytraced reflecties zien. Deze modus is voorbehouden aan de PlayStation 5 Pro; de Xbox Series S heeft in alle gevallen alleen de meest basic versie, die alleen raytracing biedt in de Hideout. De Xbox Series X heeft dezelfde opties als een normale PlayStation 5.

Voor pc-gamers is het goed om te weten dat je de grafisch beste versie van de game alleen zult zien als je een Nvidia GeForce 4080 of hoger hebt. Heb je een oudere videokaart, dan zul je dus geen raytraced reflecties zien in Assassin’s Creed Shadows op pc. De pc-versie, die we voor de review nog niet hebben kunnen testen, ondersteunt Nvidia DLSS 3.7, AMD FSR 3.1 en Intel XeSS 2 voor upscaling en framegeneration. Het spel bevat ook een ingebouwde benchmarktool, die kan helpen de juiste settings te vinden voor jouw set-up. Daarnaast ondersteunt Assassin’s Creed Shadows ook MSI Ambient Link, wat zorgt dat je rgb gesynchroniseerd wordt met de game. Als je dan bijvoorbeeld een vijand tegenkomt, merk je dat ook aan hoe de verlichting van je kast verandert. Dat is grappig, maar niet meer dan een leuke gimmick.

Performance of Quality?

Ubisoft beveelt consolegamers de Quality Mode aan: logisch, want in die modus ziet het spel er het best uit. Dat verschil is duidelijk merkbaar. Het verschil in lichteffecten tussen de Performance Mode en de andere twee modi is duidelijk te zien. In de Quality Mode oogt de wereld veel sprekender, terwijl de Performance Mode daarbij een beetje flets oogt. Dat zie je alleen als je ze specifiek met elkaar gaat vergelijken en letterlijk stilstaat om dat te doen. Tijdens de gameplay vond ik de verschillen echter een stuk minder goed merkbaar. Dat is dan ook de reden dat ik de Performance Mode fijner vond. Assassin’s Creed Shadows is een actievolle game en dan vind ik vloeiender beeld een groot pluspunt. Af en toe even schakelen is misschien wel leuk, omdat de spelwereld echt mooi is. Houd er daarbij rekening mee dat de game herladen wordt als je wisselt van grafische modus. Dat gaat best snel, dus echt veel tijd kost het niet, maar toch.

In de framerateclipjes, beide opgenomen op een normale PS5, zien we met de framerate weinig opvallends gebeuren. De Quality Mode scoort af en toe iets te hoog. Dat is waarschijnlijk een foute interpretatie van de software, mogelijk op basis van speciale effecten of elementen in de user interface. De game draait echter stabiel in beide grafische modi. Beide clips laten wel goed de visuele verschillen tussen de Performance Mode en de Quality Mode zien.

Assassin's Creed Shadows - Performance Mode PS5Assassin's Creed Shadows - Quaility Mode PS5

Links de Perfomance Mode in actie, rechts de Quality Mode - beide op een normale PS5

Tijdens het spelen liep ik nog tegen een andere grafische issue aan: de game is vrij donker. Oké, nachten waren eeuwen geleden donkerder dan ze nu zijn, maar in een game is het wel handig als ik kan zien wat ik aan het doen ben. Ik had echter meermaals een stukje waarin ik echt niet meer zag waar Naoe precies was en waar vijanden zich bevonden. De enige oplossing was om de helderheid van de game even iets op te schroeven. Dat maakt lichte stukken al snel overbelicht, maar maakt donkere stukken in elk geval een stuk beter speelbaar. Hier spelen de kwaliteit van de tv en lichtheid van de kamer ook mee, dus niet iedereen hoeft hiermee dezelfde ervaring te hebben, maar het zou dus kunnen.

Assassin's Creed Shadows

Naoe bevindt zich in dit screenshot, echt waar!

Cinematografie

Verder valt op in de audiovisuele presentatie dat Ubisoft bij vlagen heel mooie dingen laat zien met de cinematografie. De scène waarin Naoe de Shinbakufu voor het eerst ontmoet heeft iets Tarantino-achtigs en ook verderop in de game beviel de stijl van tussenfilmpjes me af en toe echt heel goed. Daarbij zitten ook een paar opvallende, originele keuzes in de soundtrack. Assassin’s Creed blinkt niet echt uit in originaliteit; daarom is het extra lekker om die op dit vlak wél tegen te komen.

Ook lekker: Assassin’s Creed Shadows, of in elk geval de PS5-versie, maakt een behoorlijk stabiele indruk. Dat wil zeggen: ik ben geen enkele gamebrekende bug tegengekomen en heb geen enkele crash meegemaakt. Ik zag wel een keer een npc doelloos tegen een randje oplopen waar hij niet overheen kwam en Naoe kwam een keer vast te zitten in een ‘eeuwige val’ toen ik van een muurtje viel en tussen een muur en een steen terechtkwam. De game corrigeerde dat zelf snel door me terug te zetten op dat muurtje. Dat soort dingen hebben we in voorgaande Assassin’s Creed-games weleens anders meegemaakt, dus het is goed om te zien dat deze game dit soort dingen beter oplost. Of dit ook geldt voor de Xbox- en pc-versie durf ik niet te beloven, maar op de PlayStation 5 ziet het er allemaal goed uit.

Historie versus Assassin's Creed

Een laatste punt om nog even aan te halen is iets dat mij tijdens het spelen niet in de weg heeft gezeten, maar waarover de afgelopen maanden veel gesproken is: de historische accuraatheid van de game. Ik noemde al de discussie die er is over Yasuke en zijn positie in het oude Japan, maar er is meer. Zo heeft Ubisoft dakluiken gemaakt, zodat Naoe daardoorheen kan kruipen tijdens haar sluiptochten. Die luiken zaten daar volgens kenners vroeger nooit. Is dat erg? Tja … ik vind van niet: het is een game, geen interactief naslagwerk. Een game mag vrijheden nemen, de historie als inspiratie gebruiken, maar daar best van afwijken. Het blijft een entertainmentproduct. Wel heeft Ubisoft in het verleden vaak trots gewezen op hoe historische settings tot leven werden gewekt in de Assassin’s Creed-games. Een setting accuraat neerzetten is, of was, wel degelijk ook onderdeel van het maken van een Assassin’s Creed-game. In die zin snap ik het dus best als mensen het jammer vinden dat niet alles helemaal overeenkomt met de geschiedenis, maar het maakt de game er zeker niet minder leuk op.

Conclusie

Hoewel ik na Origins, Odyssey en Valhalla de stap naar een wat kleinere setting en een kortere game in Assassin’s Creed Mirage heel prettig vond, is Assassin’s Creed Shadows er toch in geslaagd me voor zich te winnen. De game ziet er prachtig uit, speelt lekker en heeft een tof verhaal, dat op een leuke manier verteld wordt. Sommige elementen in de game ogen na al die jaren wel érg vertrouwd en de missiestructuur wordt na een tijdje een tikje repetitief. Telkens weer een nieuw groepje slechteriken moeten opsporen en uitschakelen blijft niet eeuwig leuk. Gelukkig blijft de gameplay dat wel, ook al is Naoe goed voor interessantere gameplay en hangt Yasuke er daardoor een beetje bij. Al met al is de langverwachte komst van Assassin’s Creed naar Japan me prima bevallen. Heel origineel is Assassin’s Creed als formule niet meer, maar dat hindert niet: een onorigineel product kan nog steeds goed zijn en Assassin’s Creed Shadows is dat zeker.

Lees meer

Reacties (235)

235
210
88
1
0
58
Wijzig sortering
Hoe zit het met het ‘hedendaagse animus’ gedeelte? Want in Valhalla (de enige AC die ik ooit heb gespeeld) had ik geen flauw idee wat er nou gaande was, snapte ik er geen kut van (ondanks dat ik alles lees en filmpjes nooit skip) en, om eerlijk te zijn, kon het me ook niet interesseren want in mijn ogen had het niks met de rest van de game te maken (met characters en evenementen waar echt 0,0 uitleg over werd gegeven of wat het had te maken met de rest van de maingame)

[Reactie gewijzigd door er0mess op 18 maart 2025 19:00]

Wordt tijd dat ze het hele Animus gedeelte weg gaan laten, voegt niets toe, ja je bent een nazaat van en bestuurt iemand in het verleden. En de hele Assassin Creed reeks draait er een beetje om, maar is dat echt nog nodig? Het zou prima kunnen functioneren zonder hedendaagse gedoe.

Edit typo

[Reactie gewijzigd door Bulls op 19 maart 2025 09:17]

Als (voormalig) fan van de franchise ben ik het hier toch helemaal mee eens. Ik heb mij eigenlijk altijd al gestoord aan de animus verhaallijnen. Het hoort erbij, ik weet het, maar het haalt me zo uit de wereld en uit het verhaal. Ik wil dat gewoon skippen en lekker in de geschiedenis blijven!
Mijn beste tijden zijn met Desmond.
De enige AC die ik daarna echt fantastisch vond was Syndicate, maar die game was gewoon sterk in gameplay en verhaal.

Het hele idee dat Desmond's familie in de Assassins group zat was erg vet.
Gedurende de Ezio trilogie naar de plekken lopen waar je als Ezio rond liep bracht echt diepte en maakt als maar meer duidelijk hoe lang de strijd met de templars al gaande was en wat de impact op de wereld kon zijn als de Assasins niets zouden doen.

Toen de animus bijna compleet als aanhangsel werd gehouden werden de games ook plots flink minder.
Ondanks dat de animus voelde als afleiding van het hoofdverhaal vind ik ook dat de animus meer diepte toevoegde aan het geheel. Ik hoop dat toekomstige AC's dat weer meer weten op te nemen in de verhaallijn.

In een gebied lopen in de huidige tijd nadat je daar uren in het verleden in hebt gelopen geeft mij ook een gevoel van 'connectie' met het verleden. Voor mij is het een toevoeging qua de meeslependheid van deze game (sommige zouden immersive gebruiken om dat meer kracht bij te zetten. ;) ).

PS: Voor deze game en DS2 upgrade ik mijn tv (ivm VRR en EARC) en PS5pro.
Inderdaad, een introductie via de Animus en wanneer je er eenmaal in zit gewoon zo laten, of misschien helemaal aan het eind dat je weer ontwaakt.
Eens. In het begin leuk, interessant en mooie smoes waarom je bepaalde skills had, dat normale mensen niet hebben. Maar dat kennen we nu wel en vond het bij paar laatste versies ook niks meer echt toevoegen.
Ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Ondanks dat het tegenwoordig niet zo veel meer is valt het voor mij nog steeds onder Assassin's Creed. Zit het er niet meer in hadden ze de game net zo goed anders kunnen noemen.
Hier ben ik het ermee eens. Het is juiste that sci-fi conspiracy element wat het spel zo interessant maakt.
Het Animus gedeelte zit nu in een aparte app - de Animus Hub - dus je word hier alleen nog maar aan blootgesteld als je dat zelf wil.

Ik vond het ook steeds moeilijker om te volgen. Niet alleen omdat het verhaal erg vreemd begon te worden, maar ook omdat er inmiddels zóveel Assassin's Creed games zijn dat ik (zoals waarschijnlijk velen) een flink aantal heb overgeslagen.
Ik weet niet hoe het tegenwoordig is. De eerste Assassin's Creed game begon met dat je iemand was in het heden en moesten reliek vinden die ze kunnen gebruiken tegen de slechteriken. Niemand weet waar die tegenwoordig is. Maar met de Animus kan je de levens van je voorouders zien want al die leven zitten in je DNA.

*kleine spoiler waarschuwing van Assassin's Creed 3*

In Assassin's Creed 3 gaat de hoofdpersoon in het heden dood. Daarna hebben ze het heden stuk een groot deel laten eruit gelaten of was minder interessant waar het iets meer gebeurde. Tenminste zo ver ik de games gespeeld heb. In Assassin's Creed Odyssey (vooral de DLCS) kwam het wel iets meer terug maar zoals vroeger was het niet. Valhalla heb ik nog niet gespeeld.
Kijk, dat is nou meer en een betere uitleg over dit gedeelte dan ik heb gezien in de 140+ uren die ik in AC Valhalla heb zitten (precies het probleem van de game)

[Reactie gewijzigd door er0mess op 18 maart 2025 20:28]

dan kijk je even wiki ac animus, 10 min en dan vergeten
Valhalla heeft het hedendaagse verhaal weer leven gegeven.
Dat stuk over die voorouders nodig voor de animus heb ik altijd een beetje idioot gevonden, je hebt 2 ouders, 4 grootouders, en zo verder en met machten gaat het erg snel. Dit stukje legt het beter uit dan ik het kan.

Dat gezegd zijnde weer ontopic, ik vind de rpg versies van AC geweldig, het enige wat ook maar een klein beetje in de buurt van Witcher 3 komt, dus laat maar komen!
Snap niet helemaal waarom het idioot is. het maakt niet uit hoeveel grootouders en verder je hebt. Een van de zoons van Altair vertrekt en zijn familie mond uit eindelijk uit bij de moeder van Desmond

Aan de andere kant had Ezio waarvan zijn dochter de voorouder is van Edward Kenway, die weer een kind had genaamd Haythem, die weer een kind kreeg genaamd Connor en dan 2 generaties verder is het de vader van Desmond.

Dat was juist wat het zo interessant maakte. Daarnaast het naar de locaties gaan waar je geweest was in het verleen en dan de ruine zien in hedendaagse tijd was zo interessant. Ook dat bleed effect dat Desmond de skills van zijn voorouders leerde was cool gedaan en had gehoopt op echt een hedendaags gevecht.
Het argument dat het een beetje idioot is komt ook vooral omdat er veel meer afstammelingen zouden moeten zijn. Met hun eigen logica zou elke nazaat van Altaïr de animus in kunnen stappen.
Als je zo veel generaties terug gaat (terug naar 1190 is ~40 generaties geleden) dan is bijna iedereen familie van elkaar.

Ik schaar het onder suspension of disbelief, niet te veel nadenken is voor sommige spelen beter.
Ik denk dat je er iets te makkelijk over denkt. Ik denk dat in hun gevallen uitzonderingen zijn. Als je rekening houdt met dat de meeste kinderen ook Assassins worden en de medische kennis van vroeger maar beperkt was verwacht ik dus dat er genoeg takken van de familie boom ineens ophouden omdat ze vermoord zijn dood gingen door de verwondingen of dood gingen door ziekte voordat ze kinderen hadden. Of dat ze maar 1 kind hebben gehad en dus eigenlijk alleen de familie doorzetten in plaats van groeien. Dit zijn natuurlijk geen algemene mensen die een veilige leven hebben. De meeste dagen zijn ze gewoon in gevaarlijke situaties of gevechten. Dat Desmond de enigste is dat is inderdaad overdreven. Maar ik verwacht geen duizenden mensen met hun DNA.

Daarnaast moet je maar kunnen achterhalen dat iemand een kind was van hun. Als een man van de assassins een avondje gewoon seks had en daarna verdween zal er waarschijnlijk geen papieren te vinden zijn wie de vader was van dat kind. Voor een moeder is dit natuurlijk anders. Of gewoon slechtere documentatie waardoor de papieren niet te vinden zijn. Of die zijn verdwenen door een brand of andere ramp. Ik zie dus wel redenen waarom dit niet zo makkelijk is als gewoon een paar mensen proberen en bingo.
Een zeis bij random mensen in een animus gooien zoals dat bij Black Flag werd vermeld. Allemaal onder de cover van mensen vinden waarvan ze het verhaal kunnen verkopen als soort vr berekening, dan nog is de kans klein dat je iemand vind.

Als je ook kijkt naar Ezio is het een wonder dat die kinderen heeft. Ook Altair was in een aparte positie. En Connor is een voorbeeld van zijn toevalstreffer
Het klopt dat je eigenlijk heel veel voorouders hebt. Ergens is het vreemd dat je al die gegevens in je dna hebt. Ook klopt het eigenlijk niet dat je eigenlijk hun de rest van hun levens in je dna hebt nadat hun kind geboren is. Al is het natuurlijk een spel en kan gewoon niet alles kloppen. Want na elke wond genees je gewoon snel in plaats van dagen of weken rusten.

Maar als we het een beetje realistisch gaan kijken. In dit geval moet je het eigenlijk een beetje omgekeerd zien. Waarom? Stel dat je een jij Altaïr (Assassin's Creed 1 hoofd persoon) zijn DNA hebt. Dit heb je maar van 1 kant van de familie, heb je dit van je vaders kant dan zullen alle voorouders aan de kant van je moeder hier dus niets mee te maken. En dat telt natuurlijk voor elke voorouder dat 1 van de 2 afvalt. Als je van Altaïr begint kan je afvragen hoeveel kinderen heeft hij gehad? 1,2, 3? Ook zullen vele kinderen, kleinkinderen, ect getraind worden om hetzelfde te doen en zullen er hierdoor ook veel dood gaan zonder kinderen gehad te hebben. Daarnaast was de medische kennis was vroeger natuurlijk niet goed dus niet iedereen zal het overleven, of het nou door ziekte is of verwondingen.

Ik verwacht dus dat de hoeveelheid kinderen die hem als voorouder hebben niet zo groot zullen zijn. Dat Desmond de enigste zal zijn is waarschijnlijk overdreven. Want als iemand een keer gewoon een avond vreemd gaat / gewoon seks heeft zal dit gewoon moeilijker te achterhalen zijn natuurlijk omdat er dan geen officiële papieren zijn. Maar uiteindelijk verwacht ik dus wel dat er maar een aantal mensen zijn die hem als voorouder hebben. De kans zou natuurlijk groter zijn bij een normaal persoon die geen levensgevaarlijke baan heeft. Dus als we aannemen dat de vorige levens in ons DNA zit dan zie ik wel in waarom er zo weinig mensen zijn met zijn specifieke DNA.
Ja, dat begin ik ook moeilijk te vinden. Er is in elke game wel een link met de Animus, maar die wordt voor mij steeds minder belangrijk. Ik speel gewoon het 'historische' verhaal. Ik heb niet het gevoel dat er een einde zit aan te komen bij het deel in het heden, sowieso zou ik eens een overzichtelijke recap moeten lezen om terug mee te zijn ;-)
Je Engels moet wel goed zijn bij Valhalla, maar het komt erop neer dat jij de wereld redt van het kwaad; hier Japan. Het is normaal dat je pas laat in het spel begint te begrijpen waarvoor je het doet; maar in mijn ogen is deze serie puur een bron van fijn vermaak.

Wat doet de Assassin's Creed serie? Het zijn thematische games die spelers trekken die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Enige achtergrond is wel een pré.
Hedendaagse stierf met Desmond. Eigenlijk de hele serie stierf na de dood van Desmond. Kwaliteit van games van Ubisoft begon ook te sterven na de dood van Desmond.
Dat hedendaagse is gewoon een slecht excuus om telkens weer in een nieuw verleden te duiken met een ander personage. En dat je dus desynced kan raken als je je niet aan het verhaal houdt, maar er random op los mept. Vond het altijd maar een marginaal onderdeel.
Een onderliggend verhaal wat voortbouwt op eerdere delen van een serie, gek hoor..
Persoonlijk snap ik niet waarom ze die Assassin games zo gigantisch groot en lang maken. Wie heeft er nu tijd om 60 of 80 uur in een game te stoppen, zo interessant is de Gameplay niet. Liever korter (15 / 20 uur) is prima.
In de meeste gevallen hoor je mij niet klagen over MEER content. Erg van KCD 2 genoten.
Maar bij AC kan ik niet echt ongelijk geven.
Vooral omdat wanneer je er een paar uur in zit het toch weer aanvoelt als een game die je al 3x eerder hebt gespeeld, de mooie nieuwe omgevingen ter spijt.
KCD is lang omdat dat bij de game past. Assassin's Creed is lang omdat mensen bij langere speelduur meer DLC kopen.

Dat zie je in de balans van de game - vijanden die een paar levels hoger zijn dan jou zijn bijna onverslaanbaar, en er zijn enorm veel levels, waardoor je gedwongen veel side activities moet doen om verder te komen in het verhaal. De game laat je nooit vrij.

Ubisoft weet dondersgoed dat dit haaks staat op het open world aspect, maar er word geld aan verdient.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 19 maart 2025 12:42]

Tieners die nog op school zitten? Toen had ik in menig game 500+ uur op de teller staan.

Nu vermaak ik me inderdaad ook meer met games als Trine 5. Paar uurtjes in het weekend, zo nu eens een dagje in de kerstvakantie, en dan ben je er weer doorheen. Ik ben eens aan The Witcher 3 begonnen maar toen ik mijn save-game na lange pauze weer oppakte had ik geen idee meer waar ik nou mee bezig was.
Tieners mogen dit spel helemaal niet spelen, is een 18+ spel :+
18 en 19 jarigen zijn óók tieners :+
Ik neem aan dat jij een volwassenen bent met een vaste baan van 40 uur in de week of iets dergelijks.
Iemand, die net als ik trouwens, vroeger graag deed gamen, uren lang verzoop in de geweldige verhalen maar daar nu gewoon geen tijd meer voor heeft.

Reminder: er zijn nu heel veel kinderen net als wij toen waren.
Dus waarom deze vraag?
"Ja maar ik heb een baan en ben volwassen" is geen argument.

Ik:

Werk 40 uur in de week
Doe er een training bij van 2 uur per dag
Ben druk in een nieuwe woning aan het klussen elke dag

en maak nog steeds tijd om even lekker te relaxen met een game soms. Of Coop met mijn zus / (nu ex) vrouw, of alleen.En natuurlijk is dat allemaal niet zo lang als vroegah. Ik kan geen uren meer besteden elke avond. Maar ik heb echt nog wel tijd om te relaxen met een game.
Vond die toen ook al te lang, liever games als een Max Payne. Kort maar krachtig
Je vergelijkt appels met peren.
Totaal verschillende franchises in totaal verschillende genres.

AC staat bekend om zijn grote open werelden. Als je daar in een paar uur doorheen wilt rennen is het gewoon niet de franchise voor jou.
Stalker 2 nog niet gespeeld dan...
60+ uur voor een *goeie* game is geen probleem; sterker nog, d'r zijn genoeg games waar honderden, zo niet duizenden uren de norm is. Probleem wat ik met de AC en andere Ubisoft games heb (toegegeven, ik heb ze eigenlijk sinds 2 niet meer aangeraakt) is dat het veel herhalende minigames / sidequests zijn die niet echt een goede beloning geven.

Vergelijk het met bijvoorbeeld Elden Ring, daar heb je geen sidequests als zodanig maar mag je gewoon gaan verkennen, en dat geeft bijna altijd een beloning. En daar zit je ook makkelijk 60+ uur in.

iig, als je alle side zooi uit de AC games haalt hou je waarschijnlijk een game of verhaallijn van 15-20 uur tops over.
Ik speelde voor het eerst AC1 en volgens mij even 2. En pas weer ooit gaan spelen bij Origins (was toen in de uitverkoop) en toen dacht ik: Wow, dit is echt gaaf. De historie (enigszins accuraat), de sfeer, setting etc. Echter, het spel is ontzettend herhalend. Elke kamp is uiteindelijk hetzelfde en bij Odyssey had je dit nóg meer (want nog groter). Mooi spel ook weer en lang mee vermaakt, maar Odyssey door die reden eigenlijk niet uitgespeeld. Was het wel beu om weer een fort helemaal uit te kammen. Nu begonnen aan Valhalla, dus ben benieuwd. Groter is niet altijd beter nee. En ik haak toch wel vaak af hoe dom NPC's zijn..

[Reactie gewijzigd door CCXT1984 op 19 maart 2025 12:30]

Kun je de spraak ook in het Japans instellen? Ik heb Ghost of Tsushima in het Japans gespeeld (met Engelse subs natuurlijk) en ik denk dat dat heel goed heeft geholpen met de diepgang. Een Shinobi die Engels spreekt in de 16e eeuw lijkt me niet heel geloofwaardig (voor zover we voor het geloofwaardige aspect gaan).
ja, je hebt een Immersive Mode die je kan aan zetten en dan wordt de voiceover naar Japans gezet.
Dat de voice-over in het Engels is is niet wat mij echt stoort. Wel dat het met een behoorlijk (geforceerd) Aziatisch accentje is wat het nogal ongemakkelijk maakt om naar te luisteren. Of de stemacteurs zijn opgedragen extra dat accentje op te voeren of ze zijn geselecteerd op dat accentje. In beide gevallen tamelijk ongemakkelijk.

Het alternatief gewoon Engels is natuurlijk ook niet toepasselijk voor deze game. Dus dan liever in de taal waar het zich afspeelt.
De immersie mode is niet enke' voiceover of Japans, het zijn ook gewoon de stemmen en zelfs ook Portugees.
Net als jou vond ik dat nogal belangrijk, maar is dus van toepassing en best geslaagd
Ja het is oude wijn in nieuwe zakken, maar dat is het ding met een franchise. In GTA6 kun je ook weer auto's jatten en voetgangers omver rijden.
Ik heb vet veel zin om deze game weer te spelen!
Ja gta is er ook om de 2 jaar
Dat ligt niet aan Rockstar, maar aan Sony, Microsoft en Nintendo, die zo lang wachten met het uitbrengen van nieuwe consoles voor GTA V
Ik hoop dat je een grapje maakt
Uiteraard. Als het aan rockstar lag, zouden ze immers wel om de twee jaar GTA5 uitbrengen voor een “nieuwe ervaring” (lees: ander resolutie)

Maar het is wel een interessant vergelijk. AC ken ik als de serie welke dezelfde blauwdruk heeft, maar waar vooral veel herhaling is. GTA volgt weliswaar ook z’n eigen blauwdruk, maar de missies voelen een stuk minder copy/paste. Dat ze wat minder snel hun games uitpoepen snap ik dan nog wel. Tot op zekere hoogte tenminste.
Vroega kreeg je 2 of 3 nieuwe games per generatie consoles.
Gezien per ontwikkelaar.
GTA5 draait nu al 3 generaties spelconsoles mee...sinds 2013.
Er is door rockstar geen nieuwe GTA uitgebracht voor de PS4, PS5, Xbox(one)(series) .

[Reactie gewijzigd door vman128 op 19 maart 2025 11:23]

Onzin, de console generatie cycles zijn nog steeds +-6 a 7 jaar. En dat al sinds de jaren 80
Goed is niet goed genoeg voor die prijs en dat uitstellen.
Ik zal het wrsch wel kopen in sale omdat de meeste AC games inderdaad wel best OK zijn als je niet de vergelijking blijft maken met Cyberpunk, RDR2, Witcher of GTA.
Maar we weten allemaal wel dat Ubisoft wel wil, maar niet kan.
Ik zit momenteel richting de laatste kwart van Cyberpunk.
Ik denk dat het heeeeeeeeeeel lastig is om een grote rpg te vinden die dat kan overtreffen XD
Die wereld is zo goed gevuld met leven, side quests die echt hele verhalen op zichzelf zijn, het is bijzar goed gemaakt en geschreven.
Ik kocht tot AC: Unity elke game op release date.
Nu met ouder te worden geleerd dat ik evengoed paar jaar kan wachten om elke game te spelen.
Net Assassins creed Mirage uitgespeeld, voor €20 is het een decent game voor volle prijs totaal niet.
Ben aan The Witcher 3 begonnen, maar je moet echt veel tijd hebben daarvoor, ik twijfel om een steam deck te kopen om toch wat hier en daar terug te kunnen gamen.
Ik koop sws alles alleen in de sale...
Zoals gewoonlijk hebben we weer een lekkere split tussen mensen die het niets vinden (en daar redelijk vocaal over zijn) en mensen die hier naar uitkijken (waaronder ik mezelf reken). Ik ga er vanuit dat de eerste groep genoeg andere zaken heeft om te spelen. Ik ga zeker vele uren plezier beleven aan Shadows.
Zeker waar.
Ik ga de game waarschijnlijk aanslingeren in de loop van het jaar.
Heb hem gratis gekregen bij een video kaart die ze op het werk gekocht hadden.
Vind de game devs enorm disrespectvol naar Japan, en gezien mijn bias (ik vind japan een fantastisch land, prachtige cultuur en natuur en ga dit jaar voor de 3e keer op vakantie), sta ik niet te springen om zoiets te supporten.

Maar dat is mijn mening natuurlijk :)

Hoop dat jij wel plezier uit de game haalt.
Zou zonde zijn anders van het geld
'Disrespectvol' is op zijn beurt dan weer een respectloze vertaling van 'disrespectful'. :)
🤣🤣🤣 yeah, I know haha. Ik vergeet constant wat het in het Nederlands is
Zodra de game te koop komt met minimaal 50% korting ga ik er eens naar kijken. Mogelijk is dat al met een summer sale. Ubisoft gooit games steeds sneller in grotere aanbiedingen.

Voor 25 euro vast een prima game om te spelen :-)
Ik weet nog dat ik op de launch van Origins de game kon kopen voor 4 hele euro. Dit kon door een actie waarin je 3 oude games inleverde bij Gamemania en ik had nog korting op de pas voor 15,-.

De verkoper probeerde nog de season pass te verkopen voor 30 euro. Die mocht ie houden.
Dan heb je de game dus niet voor €4 gekocht, maar voor €19,- en 3 games.
Ik zit eigenlijk te wachten op een bundel zodat ze allemaal op 1 platform te spelen zijn. D'r zijn ook een serie spinoffs op andere platforms uitgekomen, als die ook belangrijk zijn voor het algemene verhaal zou ik die ook terug willen zien.
Voor de Mac gebruikers, hij wordt ook offcieel uitgebracht voor MacOs en iPadOs. @Tweakjur miss wel het vermelden waard in de post :)

https://apps.apple.com/nl...hadows/id6497794841?mt=12
Yes, is nu toegevoegd aan de Pricewatch. In de scorekaart kun je onder 'overige versies' alle andere uitvoeringen zien. En dus nu ook de Mac-versie! iPad-OS eraan koppelen vind ik tricky, ik wil dan graag eerst zelf even meemaken of ie daarop echt zo goed is, voor ik zeg 'deze review geldt ook voor die versie'.
Onrespectvol team, released spel op een terreuraanslag dag in japan, stopt symbolen in de spel dat wijst op de nucleare bom aanslag, voegt chineze draken en andere depicties in het spel wat niks te maken heeft met japan, en hip hop muziek soundtrack met een zwart samurai kom op man..
Hier krijg ik waarschijnlijk -1 punten voor maar Ubisoft gaat echt niet de goede richting op.
Ze hebben helemaal nul research gedaan in het japanse cultuur.
> Ze hebben helemaal nul research gedaan in het japanse cultuur.

Of juist wel, want de overgrote meerderheid van de Japanners doet helemaal niet zo krampachtig over dat soort zaken.
volgens mij moet jij maar ff je huiswerk doen dan, want veel japanners maken hier juist een probleem van.
105,873 mensen hebben een petitie getekend en zelfs in de parliament van japan is hier het onderwerp van opgekomen.

source: https://chng.it/mZvy4S9TkK

[Reactie gewijzigd door FinalLight op 19 maart 2025 07:49]

Als ik ondertekenaars van die petitie zien, dan is meer dan 80% getekend door niet-japanners, en van de rest kan ik niet bepalen of het een echte Japanner is, maar wikipedia heeft problemen gehad met mensen die gingen beweren dat ze Japans waren om iets te zeggen over deze AC, en vervolgens google translate hadden gebruikt om Japans te lijken. Kans lijkt me groot dat die petitie grotendeels is ondertekend door niet Japanners.

En ik kan nergens vinden dat dit een groot probleem is in het parlement van Japan, alleen dat een enkel lid er iets over zei en de regering zei een half jaar geleden dat ze er niet naar gingen kijken.
de backlash op wikipedia was voornamelijk omdat thomas lockley, een blanke man geschiedenis wou veranderen en aanpassen door enorm veel wiki paginas te maken over een fictioneel verhaal over yasuke.
een japanse historian heeft ook gezegd dat er haast geen informatie is over yasuke, wilde fantasieën heeft thomas en ubisoft heeft een tijd terug gezegd dat het historisch accuraat was wat ze hebben teruggetrokken.

Maar nu maken ze reklame met boba tea enzo wat chinees is 😅
YouTube: Ubisoft Has To Be Trolling At This Point..

Ik snap dat je een spel wil maken in een japanse omgeving, maar doe dan even één dagje research aub.
mensen vinden japanse cultuur interessant (ik zelf ook), maar als je dan een one legged tori gate zet als spawnpoints wat een symbool is van de nagasaki nucleare bom spoor je echt niet.

De petitie kan inderdaad ingevuld worden door non-japanners maar dat kunnen we niet weten hoeveel % dat het geval is.
En nu wil ubisoft mensen aanklagen voor "harassment", ja daarmee los je veel op ..
ze hebben al laatste tijd zoveel slechte releases en al hun waarde verloren.
investeerders staken zelfs, ze graven zichzelf steeds dieper in een gat.
Ik snap echt niet hoe je het zover kan laten komen en nog koppig doorgaan.
Mwâh, luid is niet het zelfde als representatief.

Die clown van de anti-nhk groep neem ik al helemaal niet als maatstaf. En als je niet begrijpt waarom dan raad ik aan om je daar eens in te lezen.

Een paar jaar geleden spookte via whatsapp het gerucht dat magnetrons in Japan zouden worden verboden. Dit doet mij daar een beetje aan denken. Op de een of andere manier is, zelfs in de moderne wereld, het land toch ver en exotisch genoeg dat men met dergelijk "nieuws" weg kan komen.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 19 maart 2025 09:58]

Volgens mij is het meer een westers dingetje dat we lopen te klagen over alles over andermans culturen.
Ironischer kan het haast niet, gezien dezelfde personen Ubisoft betichten van het willen scoren van woke- / DEI / deug-* punten.

*kies je favoriet zelf maar

Storm in een glas water. AC is altijd al een gateway naar historie geweest, om interesse te wekken. Geen geschiedenisles an sich. Daar ga je voor naar een bibliotheek omdat je je sowieso niet op één bron hebt te vertrouwen.

Ik had liever een heads-up gehad over de DLC praktijk van deze game en of het weer typisch Ubisoft is waar je pas bij 120€ klaar bent, of dat de base game voldoet en volledig is. Een stuk relevanter.
Storm in een glas water. AC is altijd al een gateway naar historie geweest, om interesse te wekken. Geen geschiedenisles an sich. Daar ga je voor naar een bibliotheek omdat je je sowieso niet op één bron hebt te vertrouwen.
Assassin’s Creed is well known for its depiction of the history and accurate recreation of the world and it’s what players can expect with Assassin’s Creed Shadows.
En Gran Turismo is “the real driving simulator”, terwijl Yakuza “Experience the Japanese underworld” belooft.

Een beetje relativeringsvermogen ten opzichte van uitspraken van de marketingafdeling is al teveel gevraagd tegenwoordig?

Het is een spelletje, geen cursus.
Is het ook, wordt er echt gek van!

Doet me denken aan een filmpje waarin een blanke man Chinese en Mexicaanse kleding draagt en aan andere Westernse mensen vraagt wat ze er van vinden, allemaal van ja kan echt niet bla bla

En dan vraagt hij het aan Chinese en Mexicaanse mensen en die vinden het geweldig
Voxpops zijn onbetrouwbaar, want we hebben geen idee hoeveel ze er uit hebben geknipt. Hetgene wat jij ziet bij een voxpop is wat ze willen dat jij ziet.
Opmerkelijk is dat geen enkele review die ik lees maar iets vermeld over de ophef online over AC: Shadows en ook geen hint maakt naar de reden van de release vertraging.
En waarom zou dit invloed moeten hebben op de review?
Heb je de review reeds gelezen? Je wordt namelijk op je wenken bediend.

Die online ophef is gewoon een storm in een glas water. Het is een game, het is fictie. Bij KC:D2 krijg je ook geen historische analyse.
Joh, maar KCD2 wordt ook redelijk accuraat en historiegetrouw verteld en gemaakt.

AC;Shadows doet alsof het dit is, maar neemt niet alleen een extreme liberale of foutieve loop met geschiedenis, maar doet ook Japan tekort door veel Chinese zaken in het spel te stoppen. Van gebouwen en wapens tot kunstvoorwerpen. Dit alles om het te laten passen in de befaamde moderne kijk.
Mja, voor een review over de game zelf is de 'ophef' ook eigenlijk helemaal niet relevant. En die 'ophef' bestaat vooral uit een stel oud-gamergaters de boel boos proberen te krijgen over een zwart karakter, en dat dat "historisch niet correct" zou zijn. Alsof de rest van AC het zo nauw neemt met historische accuratie.

Ik zie eigenlijk niet in waarom dat relevant zou zijn wanneer je—als normaal persoon—een AC game wil spelen en daar een review over leest.
Een van de redenen dat niet alles historisch accuraat is (en er ook online al veel assets opgemerkt zijn die meer Chinees lijken) is omdat een deel hiervan onder dwangarbeid in een in Jakarta zittende sweatshop genaamd brandoville is gemaakt. YouTube: 100 Slaps: The Breaking News The Games Industry Ignored in 2024
Outsourcing is niet nieuw, maar dat het niet qua design zou kloppen kun je niet helemaal aan de outsource club wijten, aangezien de art direction en quality control enzo uiteindelijk bij Ubisoft ligt.
>"bestaat vooral uit een stel oud-gamergaters de boel boos proberen te krijgen over een zwart karakter."

Dat je dit durft te typen.

Een hoop valse aannames en een rode haring er bij. Beetje spijtig dit te lezen op Tweakers.
Als Ubisoft niet de fraudeur Thomas Lockley had aangenomen met z'n fanfictie boek over Yasuke als leidende draad en beide hoofdpersonages fictief waren (zoals altijd met elke Assassins Creed vanaf t begin t geval is geweest!) dan was er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand geweest, had Yasuke naar een NPC rol kunnen worden gezet en had iedereen enthousiast kunnen zijn over een AC in Feudal Japan waar men al 15+ jaar lang over roept dit te willen. Ze hadden goud in handen, maar alles wijst er op dat ze DEI punten wilden scoren over de rug van Japan, of ze maakten gewoon de domste beslissing van hun carrière, kan ook.

Ze schoffeerden de Japanse cultuur (meermaals), ze schofferen de Japanse geschiedenis en verkopen het als "een fictief verhaal in historisch accurate setting", zoals de eerdere AC er voor ook deden (op odyssey en valhalla na) maar ondertussen maken ze gebruik van het hoog controversiële boek van Lockley, die meermaals op het matje is geroepen en ontslagen is om zijn geschiedvervalsing (hoewel het verhaal rondom zijn ontslag nog in twijfel is gebracht, zijn naam en werk zijn in ieder geval verdwenen van Nihon University). En ondertussen is de controverse ook nog eens op de radar gekomen bij het hoogste rechterlijke orgaan in Japan. Lekker bezig Ubisoft.

Het verhaal over Yasuke is een ongelofelijk interessante en had een prachtige show a-la FX Shogun over gemaakt kunnen worden. Maar op deze manier ga je niet met mensen, geschiedenis en cultuur om.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 19 maart 2025 12:45]

Maar op deze manier ga je niet met mensen, geschiedenis en cultuur om.
Rustig Balkenende, het is gewoon maar een game..
Lockley is gewoon een gerespecteerde historicus, en al het Wiki-pagina vandalisme (tip voor geïnteresseerden: lees de talk-pagina's) verandert daar niks aan—hoe graag sommige dat ook zouden willen.
Ze hadden goud in handen
Volgens mij is men over het algemeen best tevreden met deze game. "Go woke, go broke," zei je eerder toch?
niet vanuit de mensen die de wikipagina correct wilden houden.
Mensen zoals deze gebruiker die google translate gebruikte om Japans te lijken en dan misinformatie ging verspreiden? Het vandalisme kwam voornamelijk van de personen die ubisoft aan het bashen waren voor "dei" en "woke".
Kip/Ei.
Wie begon met de wikipedia vervuilen met verwijzingen naar een fictief verhaal van een boek?
De schrijver van dat boek zelf.
Dan heb je een groot ego, of ben je met een zeer foutief narratief bezig om geschiedvervalsing te plegen. (of beiden)

Mocht er ooit weer een argument zijn waarom Wikipedia godsgruwelijk onbetrouwbaar is, dan verwijs ik naar deze pagina tegenwoordig. En ja, daar zijn partijen aan beide kanten schuldig aan. Dat ontken ik niet.
En zoals ik al zei, Ubisoft had nooit deze fout hoeven te maken als ze niet de charlatan van een 'historicus' in dienst hadden genomen als adviseur en hun huiswerk hadden gedaan.
'DEI-punten scoren'?

Mensen die schrijven alsof ze op Twitter zitten, dát vind ik nou spijtig om te lezen op Tweakers.
Ja, met alles wat er in de VS gebeurt vind ik het echt wel gek om dat soort taal te gebruiken.

(Werkelijk geen idee wat dit met 'laf' te maken zou hebben, dus dat negeer ik even.)
Onthoud dat de afkorting "DEI" en het woord "woke" tegenwoordig zogenaamde "dogwhistles" zijn, daar gaan mensen hard op reageren. Je comment was grotendeels informatief, maar doordat je die termen gebruikt kreeg het geheel een bijsmaak. Beter om ze te vermijden als je niet in dat "kamp" geschaard wilt worden.
DEI is inmiddels gewoon een term die je ook bij bedrijven in Nederland tegenkomt hoor. Bij interne surveys al vaak genoeg aangekaart dat ik het niet eens ben met prioriteit geven aan afkomst X of aan vrouwen, maar dat er "gewoon" geselecteerd moet worden op geschiktheid voor de functie
Het is wel raar dat de politieke kant die de praktijk en de abbrevatie DEI heeft gedefinieerd en geinstalleerd (links Amerika) en nog altijd gebruikt en promoot (https://www.microsoft.com/en-us/diversity/default), iedereen extern - niet in hun in-crowd - die nu dat woord in de mond neemt als rechts klassificeert en de discussies eromtrend monddood maakt.

* BTW Ik ben daar eigenlijk niet volledig tegen. Het mag alleen niet te extreem zijn. Ik heb zelf een (lichte) handicap en vind het ook prettiger werken als er een goede balans man/vrouw/whatever is. Plus ... zonder wat wikken en wikken van bovenaf zullen diegene die zichzelf het beste weten te verkopen aan HR en de manager's klasse de beste kansen hebben en naar boven borrelen. En ook dat is een onbalans.
Dit wordt gewoon een dikke flop.
Ik weet het niet, de AC games verkopen altijd wel goed, ze passen in hetzelfde rijtje als de jaarlijkse Fifa en CoD games.
Kijk Before you buy op YouTube. Zelfs hij is niet tevreden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.