Door Friso Weijers en Sjef Weller

Jaaroverzicht televisies en monitors

Meer oledmonitors en megagrote miniled-tv's

24-12-2024 • 06:01

111

Singlepage-opmaak

Monitorontwikkelingen: het jaar van oled

In 2024 zagen we vooral één grote ontwikkeling in monitors: de opkomst van oled. Zoals in de inleiding staat, hadden de nieuwe monitors niet alleen interessante specificaties, maar scoorden de eerste 4k-QD-oledschermen ook over het algemeen zeer goed in onze reviews. Ook de 4k-woledmonitors en kleinere woledschermen met 2024-panelen werden warm ontvangen. Het is dus niet gek dat oledschermen in korte tijd erg populair zijn geworden.

Van de twintig populairste monitors van 2024, op basis van de click-outs naar webshops geregistreerd in onze Pricewatch, hadden er maar liefst negen een woled- of QD-oledpaneel. Het populairste scherm van afgelopen jaar was nog wel een lcd: de Dell G2724D. Eind 2023 wezen we de 165Hz-wqhd-ips-monitor aan als een van onze favoriete gamingschermen, wat ook door de community wordt onderschreven. In 2024 bleef hij goed verkrijgbaar en betaalbaar.

Samsung Odyssey Neo G9 G95NC
Samsung Odyssey Neo G9 G95NC

Gelet op het bovenstaande lijstje is een scherpe prijs geen vereiste voor populariteit onder onze bezoekers. Per product weten we de gemiddelde prijs van alle click-outs van dit jaar, die je hierboven in de tabel ziet staan. Gemiddeld over alle producten komt daar een bedrag van 474 euro uit. Veertien van de schermen hierboven kosten meer. Zo zijn alle oledmonitors duurder en trekken ook extra grote en brede lcd-monitors bekijks, bijvoorbeeld de Samsung Odyssey Neo G9 57G95NC, met zijn 57"-diagonaal en spanwijdte van ruim 1,3 meter, de grootste monitor die we het afgelopen jaar hebben getest.

Binnen de productgroep monitors ging 22,7 procent van de click-outs in het afgelopen jaar naar oledschermen. Vorig jaar was dat nog minder dan 10 procent, in 2022 zelfs maar 2 procent. De toenemende interesse in oled gaat vooral ten koste van ips-lcd-schermen, waarmee voorheen de meeste high-end (gaming)monitors waren uitgerust. Ook op VA-schermen werd relatief minder geklikt. De interesse in TN-schermen is de afgelopen jaren vrijwel compleet weggezakt.

Oledmonitors blijven in aantallen relatief zeldzaam vergeleken met lcd-schermen. In 2024 werden er 39 woled- en 43 QD-oledmonitors toegevoegd aan de Pricewatch, voor een totaal van 82 oledschermen. Dat zijn er meer dan drie keer zoveel als in 2023, maar slechts 8,4 procent van het totaal aantal nieuw toegevoegde schermen in 2024. Ook als je kijkt naar het aantal nieuw toegevoegde schermen is ips in al zijn varianten veruit dominant, in 2024 zelfs nog net wat meer dan in alle voorgaande jaren. We mochten het afgelopen jaar 617 nieuwe ips-schermen verwelkomen. Van 2017 tot en met 2024 indexeerden we bijna 3300 ips-monitors.

VA blijkt ongeveer even populair onder fabrikanten als onder onze bezoekers, als we het aandeel nieuwe schermen afzetten tegen het aandeel click-outs. Hoewel het aandeel nieuwe VA-schermen de afgelopen jaren daalt, is het nog hoger dan in 2017, toen er precies evenveel TN-monitors bijkwamen als VA-monitors. Dit jaar kwamen er maar 19 TN-schermen bij. Naast een paar schermen voor e-sporters, zoals de AOC Agon Pro AG246FK en Acer Nitro XV240 F6 met een ultrahoge refreshrate boven de 500Hz, waren dat vooral monitors die bedoeld zijn voor in bijvoorbeeld kassasystemen.

LG is het populairste monitormerk

Op basis van de Pricewatch-data is LG het populairste monitormerk, op de voet gevolgd door Samsung. We hebben dat in de onderstaande tabel verder uitgesplitst naar prijsklassen. De meeste click-outs op monitors tot 600 euro gaan naar LG, Samsung gaat in het segment boven de 600 euro aan de leiding. Beide merken staan in alle prijsklassen in de top-3, aangevuld door Dell in de goedkopere categorieën, en ASUS in de duurdere prijsklassen. Iiyama, Philips en AOC blijken relatief populair onder tweakers die op zoek zijn naar een betaalbaar scherm of een monitor uit het middensegment, maar worden minder vaak gekozen in de duurdere prijscategorieën.

Pas in het allerduurste segment komen we merken als Apple en Eizo tegen in de top-10. Dit is logisch voor wie deze merken een beetje kent: ze staan beide bekend om hun dure monitors. Het goedkoopste Apple-scherm kostte anno 2024 zelfs meer dan 1600 euro, als we dit exemplaar buiten beschouwing laten.

(Thuis)werkschermen gaan naar gamingsnelheid

De volgende grafieken zoomen specifiek in op monitors voor op je (thuis)kantoor tussen de 21" en 35" met een refreshrate tot 120Hz. Binnen die dataset zet de ontwikkeling van de afgelopen jaren zich door: er komen steeds minder kleine schermen van 22" tot 25" uit, en de interesse in dit soort monitors onder onze bezoekers neemt nog harder af. De verhouding in click-outs tussen grotere maten blijft redelijk stabiel.

Als we kijken naar de verhouding tussen verschillende resoluties, zien we dat op full-hd-schermen (1920x1080) ook in 2024 weer minder geklikt. De interesse in wqhd- (2560x1440) en uwqhd-monitors (3440x1440) blijft constant. 4k (3840x2160) neemt in 2024 duidelijk toe. Schermen met andere resoluties zoals 1920x1200 en 2560x1080 worden steeds minder aangeboden en gevonden door onze bezoekers.

Jarenlang was een 60Hz-refreshrate standaard op kantoor; voor een hogere beeldsnelheid had je een gamingmonitor nodig. Recent zien we dat de wat meer 'zakelijke' schermen ook naar hogere refreshrates gaan. Vooral het afgelopen jaar verschenen er ineens veel 100Hz-monitors en enkele 120Hz-schermen voor op kantoor. Vaak waren dat de onmiddellijke opvolgers van 60Hz- of 75Hz-schermen. Neem bijvoorbeeld de Dell UltraSharp U2724DE, een 120Hz-monitor die de populaire U2722DE aflost: het 60Hz-scherm waar alle flexwerkplekken van ons nieuwe kantoor mee zijn uitgerust.

De 75Hz-categorie sterft de laatste jaren uit. 75Hz-monitors van verleden jaren waren vaak full-hd-monitors met een kleine beelddiagonaal, bijvoorbeeld de Samsung LS24R650 die jarenlang in de Monitor Best Buy Guide heeft gestaan. Zoals gezegd komen die schermen steeds minder voor, en full-hd-schermen die nog wel verkrijgbaar zijn, gaan naar 100Hz, zelfs erg goedkope exemplaren, zoals de 80 euro kostende aanrader in de huidige BBG.

Gamingmonitors worden steeds goedkoper

Op het gebied van gamingmonitors is het oled die de klok slaat, maar dat betekent niet dat de innovatie op het gebied van lcd-monitors helemaal is stilgevallen. Neem het dualmodeconcept van schermen die kunnen switchen tussen een hogere resolutie en hogere refreshrate: een halfjaar nadat dat voor het eerst werd geïntroduceerd op LG's UltraGear 32GS95UE-woledmonitor, zit dat nu ook al op een aantal nieuwe lcd-schermen. ASUS, MSI en Alienware introduceerden op gamescom elk een 4k-lcd-beeldscherm dat kan schakelen naar full-hd-resolutie bij 320Hz of 360Hz.

AOC Q27G3XMN vs Cooler Master GP2711
AOC Q27G3XMN (rechts) en Cooler Master GP2711

Sommige VA- en ips-monitors beschikken over een miniledbacklight met honderden of duizenden lampjes achter het paneel, waarmee ze net als oledmonitors geschikt zijn voor een goede hdr-weergave. 'Normale' lcd-schermen zijn dat op grond van hun lage contrast niet of nauwelijks. In 2024 zagen we geen grote ontwikkeling in het aantal nieuwe miniledschermen, maar het waren er iets meer dan vorig jaar. Bovendien daalde de prijs de afgelopen jaren sterk. Betaalde je voor de goedkoopste miniledmonitor in 2022 nog 880 euro, in 2023 was dat al gezakt tot 379 euro, en dit jaar tot 272 euro. Het populairste miniledscherm van 2024 is de AOC Q27G3XMN, die in de Black Friday-periode voor 300 euro over de toonbank ging. Dit is niet gek, want op basis van onze review waren de testresultaten, zeker gelet op de prijs, behoorlijk goed.

Als we kijken naar de prijsontwikkeling van het gemiddelde gamingscherm wordt bovendien duidelijk dat je in 2024 veel waar voor je geld krijgt, vergeleken met een paar jaar geleden. Voor de bovenstaande grafiek kijken we specifiek naar schermen met refreshrates tussen de 144Hz en 180Hz. In 2024 betaal je voor de gemiddelde wqhd-monitor nog minder dan je zeven jaar geleden deed voor een full-hd-monitor (1920x1080). Voor de prijs van een wqhd-scherm toen, heb je nu een monitor met 4k-resolutie (3840x2160).

Een scherm met een refreshrate tussen 144Hz en 180Hz was zeven jaar geleden nog top of the bill, maar is tegenwoordig niet meer bijzonder. Hoewel een vergelijkbaar scherm goedkoper is geworden, zijn er weer nieuwe opties bijgekomen met hogere refreshrates en nieuwe beeldtechnieken, die wel een stuk duurder kunnen zijn. De gemiddelde prijs voor een oledgamingmonitor in 2024 bedroeg op basis van onze gegevens bijvoorbeeld ruim 1100 euro. Het zou nog wel even kunnen duren voordat je voor een oledmonitor net zoveel betaalt als voor een vergelijkbare lcd. Wel zagen we de prijzen van oledschermen dit jaar al met honderden euro's dalen, zodat de betaalbaarste exemplaren tijdens Black Friday al voor 500 tot 600 euro werden verkocht. Ook voor de nieuwe 4k-oledschermen betaal je nu al veel minder dan begin dit jaar.