Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

LG's 2024-oled-tv's Preview

Transparant, draadloos en de publieksfavoriet

09-01-2024 • 15:35

64

LG 2024 Preview

LG toont op de CES zijn nieuwe oled-tv’s voor 2024. Het opvallendste model is de nieuwe Signature OLED T, een transparante oledtelevisie die later dit jaar op de markt moet komen. Daarnaast liet LG zijn nieuwe M4, G4 en C4 zien, die allemaal directe opvolgers zijn van modellen uit 2023. Veranderingen bij deze modellen zijn voornamelijk evolutionair, met verbeteringen op het vlak van processing, gamefuncties en het webOS-smart-tv-systeem.

De eyecatcher onder LG’s oledtelevisies is zonder twijfel de nieuwe Signature OLED T. Na eerder concepten van transparante oledtelevisies getoond te hebben, belooft LG deze transparante televisie later dit jaar daadwerkelijk op de markt te brengen. De OLED T zal alleen beschikbaar komen in 77”-formaat en krijgt een 120Hz-paneel zonder mla. Over de maximale helderheid doet LG geen uitspraken, maar duidelijk is dat deze tv niet de helderheid behaalt van de topmodellen. Het demomodel dat LG achter gesloten deuren aan Tweakers toonde, heeft een minimalistisch design, waarbij de tv bijna naadloos overloopt in een open vitrinekast onder en naast het scherm. LG liet ons weten dat het uiteindelijke design nog niet vast staat, mogelijk gaat de tv er dus nog anders uitzien. Wel belooft LG de tv uit te rusten met de Wireless Connection Box die vorig jaar bij de OLED M-serie werd geïntroduceerd. Deze box stuurt audio- en videosignalen draadloos naar het scherm, zodat de tv alleen op het lichtnet aangesloten hoeft te worden.

LG OLED T series
LG OLED T seriesLG OLED T seriesLG OLED T series

De OLED T kan behalve in transparante modus ook als een normale tv dienstdoen. De tv gebruikt hiervoor een rol zwarte film die achter het scherm omhooggerold kan worden, waardoor het scherm net als andere oleds gewoon ondoorzichtig zwart wordt.

LG toonde de T-serie met een bètaversie van een vereenvoudigde smart-tv-interface die speciaal bedoeld is voor transparante schermen. Onderliggend maakt de tv echter gebruik van webOS 24, de nieuwste versie van LG’s smart-tv-systeem, dat ook op de andere oledtelevisie van dit jaar gebruikt wordt. Wanneer de T-serie op de markt moet komen, is nog onduidelijk, al zal het sowieso pas in de tweede helft van dit jaar zijn. Over de prijs kon LG ook nog geen uitspraken doen.

LG OLED M4

Vorig jaar bracht LG voor het eerst een ‘draadloze’ televisie op de markt, de OLED M3. Deze tv krijgt nu een opvolger in de vorm van de M4. Net als zijn voorganger is het scherm hierbij losgekoppeld van alle aansluitingen, die ondergebracht zijn in een vierkante Wireless Connection Box. De nieuwe box heeft hetzelfde formaat als zijn voorganger en stuurt (ongecomprimeerde) beeldsignalen met een maximale resolutie van 4k144 naar het scherm.

LG OLED M4
LG OLED M4LG OLED M4LG OLED M4

Ten opzichte van de M3 van vorig jaar heeft het nieuwe model een aantal verbeteringen. Zo krijgt de M4 nu ook een extra helder MLA+ paneel, vorig jaar werden mla-panelen alleen in de G-serie van LG gebruikt. Daarnaast krijgt de tv LG’s nieuwste Alpha 11-processor en biedt de Wireless Connection Box nu de mogelijkheid om ongecomprimeerde audio draadloos naar een aantal LG-soundbars te sturen, waaronder het nieuwe SG10Y-topmodel. De LG M4 komt beschikbaar in 65”-, 77”- en 83”-beeldmaten.

LG OLED G4

Het reguliere topmodel voor 2024 wordt de OLED G4. Technisch is deze tv vrijwel gelijk aan de M4, maar dan dus zonder de draadloze beeldverbinding en met alle aansluitingen gewoon achter op het scherm. De G4 komt beschikbaar in 55”-, 65”-, 77”-, 83”- en 97”-formaat. Die laatste beeldmaat is nieuw voor dit jaar. De verbeteringen ten opzichte van de G3 uit 2023 lijken beperkt. Voor zover wij begrijpen, maken de tv’s gebruik van de tweede generatie MLA+ panelen van LG Display die een hogere helderheid tot 3000 nits bieden, maar LG Electronics repte tijdens de presentatie van zijn tv's met geen woord over eventuele verbeteringen op het gebied van (piek)helderheid. Onduidelijk is dus in hoeverre de G4 helderder is dan de G3. De tweede technische verbetering lijkt de ondersteuning van 144Hz-(vrr-)signalen, terwijl de modellen van vorig jaar tot 120Hz gingen. De G4 is zowel AMD FreeSync als Nvidia G-SYNC gecertificeerd. De 97”-versie van de G4 moet het zonder mla stellen en is ook beperkt tot 120Hz.

LG OLED G4
LG OLED G4LG OLED G4LG OLED G4

Een andere verbetering ten opzichte van de G3 van vorig jaar is de nieuwe Alpha 11-beeldprocessor. Deze krachtigere processor biedt volgens LG ‘viermaal zoveel neurale rekenkracht’, wat de tv in staat moet stellen om objecten in beeld beter te identificeren en aan de hand hiervan beeldoptimalisaties uit te voeren. Deze functionaliteit is beschikbaar bij gebruik van de AI-beeldpreset. Bij de televisies van vorig jaar waren wij geen fan van het beeld dat de apparaten in die modus leverden, maar volgens LG moet de beeldverwerking bij de G4 dus sterk verbeterd zijn. Tijdens de korte demos die ik gezien heb, valt daar weinig zinnigs over te zeggen: ik bewaar mijn oordeel hierover dus totdat we de nieuwe tv in ons testlab hebben kunnen testen.

De G4 is net als zijn voorganger vooral bedoeld om vlak tegen de wand opgehangen te worden, maar LG zegt de tv nu ook met een voet uit te leveren. Tot nu toe moest je die voet los kopen. De G4 staat loodrecht omhoog op de nieuwe voet en helt het scherm niet langer achterover, zoals bij de G3 het geval was. De nieuwe voet kan in twee hoogtes ingesteld worden, waarbij het in de hoge stand mogelijk is om een soundbar onder het scherm te plaatsen. Of we in Nederland ook de optie krijgen om de G4 inclusief voet te kopen, is nog niet zeker; LG zegt namelijk dat het per regio verschilt of je als consument de keuze krijgt uit een meegeleverde voet of muurbeugel.

LG OLED C4

De populairste oledtelevisie in onze Pricewatch is al jaren de LG C-serie en de nieuwe C4 zal het komende jaar naar verwachting ook weer de publiekslieveling worden. Maar wie op grote verbeteringen ten opzichte van de C3 van vorig jaar had gehoopt, komt bedrogen uit. Uiterlijk lijkt de tv precies op het model van vorig jaar. De C4 krijgt helaas geen extra helder mla-paneel, maar moet het net als zijn voorganger stellen met een normaal oledscherm.

LG OLED C4

Voor zover wij begrijpen, is dat hetzelfde paneel als dat van de C3 van vorig jaar, zij het met ondersteuning voor 144Hz-(vrr-)signalen, terwijl de C3 signalen tot 120Hz ondersteunde. De C4 krijgt een verbeterde Alpha 9 Gen 7-processor, die ten opzichte van de Alpha 9 Gen 6 van vorig jaar een vernieuwde database met gegevens voor video-upscaling meekrijgt, maar het moet stellen zonder de verhoogde rekenkracht van de Alpha 11 uit de M4 en G4. Daarmee worden de technische verschillen tussen de C-series en G-series dit jaar groter, want naast het paneel is nu dus ook de processor anders.

webOS24

Alle nieuwe oledtelevisies maken gebruik van webOS 24. LG belooft dat het smart-tv-systeem van alle tv's uit 2024 minimaal vier jaar van upgrades voorzien zal worden en de meeste high-end tv’s uit 2022 en 2023 zullen een upgrade krijgen naar webOS 24.

Ten opzichte van webOS 23 zijn de verschillen op het eerste gezicht klein. De belangrijkste verbetering is wellicht dat LG heeft aangekondigd dat webOS 24 door Google gecertificeerde ChromeCast functionaliteit heeft ingebouwd, zodat je vanuit elke cast-compatible app video naar de tv's kan sturen. Ook heeft LG het homescreen iets anders ingedeeld zodat er nu ook direct content recommendations in beeld passen. Volgens LG is dit gedaan ‘op verzoek van gebruikers’, maar wij hebben daar zo onze twijfels bij. Het lijkt vooral gedaan te zijn om 'Trending now' content van (betalende) partners direct in het zicht van de gebruiker te plaatsen.

LG webOS 24 homescreen

Voor minder technische gebruikers heeft LG een aardige nieuwe functie in de vorm van een ‘Accessibility Tab’. Achter deze knop op het homescreen vind je knoppen waarmee je op eenvoudige wijze aanpassingen aan de beeld- en geluidsinstellingen kunt doen, zonder dat je de uitgebreidere menu’s in hoeft te duiken. Als je er alsnog niet uitkomt, is er ook een assistent om je op basis van een probleem, bijvoorbeeld ‘mijn beeld is te donker, te helpen naar de juiste oplossing. Ik heb kort met deze functie kunnen spelen en het lijkt voor technisch minder onderlegde consumenten een goede toevoeging, maar tweakers zullen hem waarschijnlijk links laten liggen.

LG TV assitantLG TV assitantLG TV assitant

Tot slot

LG brengt een aantal aardige vernieuwingen met zijn 2024-oledtelevisies, vooral met de nieuwe transparante OLED T, waarvan LG belooft dat deze later op de markt komt. Als we kijken naar de vernieuwingen bij de reguliere G4- en C4-modellen, dan valt het een beetje tegen. Wellicht waren we de afgelopen jaren wat verwend met eerst de introductie van OLED.EX en vervolgens mla, maar het feit dat LG dit jaar alleen de maximale refreshrate verhoogt van 120Hz naar 144Hz en met nieuwe processors komt, voelt als een lichte tegenvaller. Aan de andere kant waren de C3 en G3 van vorig jaar uitstekende televisies en als de C4 en G4 daar net weer even een schepje bovenop doen, is dat niet verkeerd.

Het duurt waarschijnlijk nog enkele maanden voor de nieuwe modellen in de winkel liggen; prijzen zijn op dit moment nog niet bekend. Het goede nieuws is dat als de 2024-oleds eenmaal in de winkel liggen, de al fors gedaalde prijzen van de huidige C3 en G3 nog verder zullen zakken.

Update 17:20: Informatie over MLA+ toegevoegd bij het stuk over de G4

Reacties (64)

64
64
39
0
0
24
Wijzig sortering
Leuk om te zien dat ook LG tegen zijn eigen probleem aan loopt dat de TV te laag is voor de soundbar. Mooi opgelost met een LACK plank van de Ikea.
Bij een LG soundbar zit een speciale voet die, zoals je op de laatste foto van de C4 ook kunt zien, de TV hoger zet, zodat de soundbar er wel onder past.

Bij de G3 is die alleen geschikt voor ophangen, dus dat zal bij de G4 ook wel zo zijn, en daarom nu op een verhoging.

Soundbars van LG zijn overigens niet om over naar huis te schrijven.

[Reactie gewijzigd door Mirx_NL op 22 juli 2024 13:53]

Zijn er andere beter die net als de lg goed synchroniseren met de tv?
Bedoel je met "goed synchroniseren" lip-sync (gelijk lopen met beeld) of de WoW Orchestra, waar ook de luidsprekers van de TV gebruikt worden tegelijk met de soundbar?

Dat laatste werkt volgens mij alleen met specifieke LG soundsbars, lip-sync zou normaliter geen probleem moeten zijn.

WoW Orchestra is natuurlijk een beetje een gimmick. Je neemt een soundbar omdat de speakers van een TV niet al te best zijn. En dan ga je betere kwaliteit speakers aanvullen met slechtere kwaliteit speakers om een voller geluid te krijgen.

In heb het overigens wel aanstaan, omdat ik de kwaliteit van de soundbar nou niet denderend vind.
Ik ben zeker geen audiofiel, maar voor het bedrag want LG voor een soundbar vraagt mag je eigenlijk gewoon meer verwachten. Het is dat ik hem ipv 799 voor 349 heb kunnen kopen (aanbieding + 350 euro cashback icm TV), anders had ik hem terug gestuurd.
Het is een soundbar, wat verwacht je dan? Die dingen zijn alleen door de vorm en plaatsing al geen recept voor succes. En dan komen er tig technologieen overheen die heel ruimtelijk en dynamisch moeten zijn, maar gewoon pure bagger uitsturen.

Speakers zullen altijd simpelweg een size matters ding blijven. Locatie, grootte en akoestiek zijn het meest bepalend, en pas daarna zelfs de kwaliteit speaker (binnen redelijkheid) die in de kast zit.

Het feit dat de blikken speakertjes uit de TV een aanvulling op de soundbar zijn, zegt meer dan genoeg ;) En nee, bedragen zeggen niets. Het is een soundbar. Als je dat koopt weet de winkelier allang dat je niets van audio weet. Het klinkt vervelend, maar het is een feit. Het is allemaal troep, en juist troep wordt voor veel te veel geld in de markt gezet, dat voelt meer 'premium'.

Audio is uiteindelijk echt heel simpel, maar allang uitontwikkeld, dus ingewikkeld gemaakt. En zo komen we op dit punt, dat we denken dat een soundbar iets biedt dat we moeten hebben. Maar elke simpele 2.0 of 2.1 set kan het beter, al sinds 1980 of zo. En ja dan heb je twee flinke blokken links en rechts in je ruimte staan, maar ook fatsoenlijk geluid, en dat kan voor een euro of 5-600 al. Spendeer het dubbele en je hebt oerdegelijke kwaliteit die 10+ jaar mee gaat, de versterker 2x langer, of meer.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:53]

Haha, dat is ook precies wat ik dacht: "staat die G4 nou op een Ikeaplank omdat de voet te laag is en je anders de soundbar in beeld hebt?" Wat mij betreft een ontwerpmisser, tenzij je zelf kunt kiezen hoe hoog je de tv op de voet monteert.
De nieuwe voet kan in twee hoogtes ingesteld worden, waarbij het in de hoge stand mogelijk is om een soundbar onder het scherm te plaatsen.
Of we in Nederland ook de optie krijgen om de G4 inclusief voet te kopen, is nog niet zeker;

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 22 juli 2024 13:53]

Het is nog erger: de kabels van de soundbar lopen door de Lack plank heen als je goed kijkt!

Dus zowel de stroomkabel, als de kabel naar de TV zijn er doorheen geboord :P
Grappig inderdaad, ik ben overigens juist voor de C3 gegaan vorig jaar omdat deze met een voet komt die vrij ondiep was (kleine 'voetafdruk') en toch hoog genoeg, waarbij het geheel van diepte van voet + soundbar dus ook nog op mijn (vrij ondiepe) TV meubel past. Alle andere modellen die ik overwoog (Sony, Samsung, Philips, Panasonic) voldeden niet, ofwel vanwege geringe hoogte of te diepe voet, of allebei.

Ik kan me voorstellen dat ze overigens bij zo'n presentatie het zekere voor het onzekere hebben willen nemen en TV extra 'verhoogd' hebben zodat op geen enkele footage een soundbar voor een deel van het scherm te zien is.
De belangrijkste verbetering is wellicht dat LG heeft aangekondigd dat webOS 24 door Google gecertificeerde ChromeCast functionaliteit heeft ingebouwd, zodat je vanuit elke cast-compatible app video naar de tv's kan sturen.
Begrijp ik goed dat de Google Cast functionaliteit dus ook naar de oudere C2/G2 en C3/G3 TV's komt inplaats van alleen de nieuwe C4/G4?
Waarschijnlijk wel, hier hebben ze een completer lijstje:
https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1704330000
In ieder geval wel webOS24, maar de ChromeCast functionaliteit is nog afwachten.
https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1704330000

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 22 juli 2024 13:53]

Dit is toch wel erg fijn om eindelijk te hebben:
De belangrijkste verbetering is wellicht dat LG heeft aangekondigd dat webOS 24 door Google gecertificeerde ChromeCast functionaliteit heeft ingebouwd, zodat je vanuit elke cast-compatible app video naar de tv's kan sturen.
Ik kon uiteraard ook een Chromecast aanschaffen, maar met een old school HTPC die ik nog heb aangesloten vond ik dat niet de moeite waard. Dit maakt het toch wel gemakkelijker.
Dit was voor mij na de aanschaf van mijn C2 echt het allergrootste gemis, mede door het karige aanbod qua apps. Ben blij dat het dan toch z'n weg heeft gevonden naar Web OS, alleen nog even duimen dat ik die update ook mag verwachten.
Het lijkt er wel op!
https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1704330000

Ik vis vooralsnog met mijn C1 achter net net, maar misschien later nog wel :)

Edit: Ik heb mijn bron te snel gelezen, het is toch nog niet helemaal duidelijk. Dank @PatrickC

[Reactie gewijzigd door trueKAMi op 22 juli 2024 13:53]

Hier ook een C1, maar als echte Chromecast functionaliteit uitblijft kun je met SmartView op een Android toestel je telefoon/tablet scherm spiegelen naar de C1. Dit werkt op dezelfde manier de je op een Apple apparaat je scherm spiegelt met Airplay.

Het is niet helemaal hetzelfde als Chromecast, maar gezien de meeste streaming apps een native webOS versie hebben is SmartView alleen nodig voor die enkele app die niet op de TV geïnstalleerd staat.
In dat artikel staat:
As announced earlier, 2024 LG models will feature both Apple AirPlay 2 and for the first time Chromecast, but at the time of writing it is unclear if earlier LG OLED models will receive Chromecast as part of the webOS 24 upgrade.
Wel, daar heb ik helemaal overheen gelezen, dank voor de aanvulling.
De G4 & M4 maken gebruik van een tweede generatie MLA paneel toch? Zouden daardoor 3000 nits moeten kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door sheepdog op 22 juli 2024 13:53]

Klopt, ik heb een korte verduidelijking hierover aan het artikel toegevoegd. LG Electronics wilde niet in detail gaan over het gebruikte paneel (zij gebruiken zelf de term MLA bijvoorbeeld ook niet) en tegenover ons zijn geen claims gedaan over verbeterde helderheid ten opzichte van de G3. Ik ga proberen hier nog beter de vinger achter te krijgen de komende dagen.
Top, mooi verslag verder!
Benieuwd of de ingebouwde Chromecast ook echt alle functionaliteiten biedt, zoals een App Store waarin ik o.a. Stremio kan downloaden en alle andere apps die ik gebruik. Dan kan de Chromecast afgekoppeld worden en kan die voor vakanties dienen :)
Aangezien het niet om Google TV gaat, maar om webOS23 met apple airplay 2 en nu ook Chromecast functionaliteit, verwacht ik geen tweede appstore, maar simpelweg de mogelijkheid om rechtstreeks naar de TV te casten. Vergelijkbaar met de chromecasts van voor de nieuwste chromecast met Google TV.
Ah top, heb ik er alsnog 'niks' aan vergeleken met mijn Chromecast. Bedankt :)
Wat is dat toch dat men altijd maar een nog helderder beeld wil hebben? Ik heb de C3 en zelfs die heb ik zowel overdag als in de avond fors naar beneden geschroefd wbt helderheid. Standaard veel te helder. Anders krijg ik las ogen. :D

[Reactie gewijzigd door MotorBeast op 22 juli 2024 13:53]

Standaard veel te helder. Anders krijg ik las ogen.
Ik heb de helderheid van m'n monitor zelfs op nul staan. Zet ik de helderheid op 10% of hoger, dan is het te helder.
De hoge helderheid wordt als oplossing verkocht inzake het feit dat je geen matte TV kunt kopen. Zet de TV gewoon lekker fel; dan heb je veel minder last van spiegelingen. I.p.v. dat ze het probleem oplossen (matte TV's maken), wordt dit als oplossing gezien (die bovendien niet werkt).

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 13:53]

Ik ben van de zomer overgestapt van een B9 naar een G3, en behalve het formaat (55 -> 77) vind ik juist de verbeterde piekhelderheid zo indrukwekkend. In goede HDR content springen de highlights echt van het scherm af.
Ik kijk HDR materiaal wel absoluut op de max helderheid op een 55inch C2, zonder dynamic tone mapping in een verduisterde ruimte is dat net goed genoeg voor een echt bioscoop effect, maar het mag van mij nog wel iets meer punch hebben dus misschien de G serie later eens overwegen. Ik ben er na een jaar wel achter dat ik liever geen dynamic tonemapping gebruik (DTM), het dynamische bereik is gewoon veel groter maar neutrale scenes kunnen vrij donker ogen in een verlichte kamer. In SDR modus in een normaal verlichte ruimte moet ik hem echter op 20 tot 30 procent brightness zetten anders brand ik mijn ogen eruit en kan tevens heel vermoeiend zijn om naar te kijken. DTM kan overdag nog wel eens een uitkomst zijn voor HDR materiaal en bij sommige games met slechte HDR ondersteuning werkt het wel aardig. Wat ik echter wil aangeven is dat je voor een echte full range HDR weergave echt een enorme helderheid moet hebben van wel 2000+ nits gok ik, niet omdat 'het allemaal zo vel moet', maar omdat door het hoge dynamische bereik neutrale scenes gewoon te donker worden op een 1000nits TV, veel films zijn ook geschoten met veel hogere pieken dan mijn TV aankan. En om dat op te lossen moet je de boel dus eigenlijk weer compressen, zoals DTM ook voor je doet, waardoor je het HDR concept deels teniet doet. Het is juist spectaculair als het bereik heel groot is. Zo kan je een uur lang in donkere ondergrondse scenes zitten waar niets boven de 200nits komt, om uiteindeijk een spleetje daglicht te zien wat met 1000nits doorschemert en daarna een of andere supernova die nog eens 2x zo vel is. En die kortstondige velle acties zijn wel erg indrukwekkend en zelfs in een pikdonkere kamer echt heel tof om te ervaren.
Elke CES hetzelfde verhaal. Weer een transparante TV die zogenaamd de toekomst is. Sterker nog, hebben ze in 2022 niet dezelfde TV laten zien maar dan op de kop? :9
Als iets een nutteloze gimmick is dan is het wel een transparante TV.. Je wilt namelijk helemaal geen afleidende achtergrond beelden in of door je TV heen zien..
De OLED T kan behalve in transparante modus ook als een normale tv dienstdoen. De tv gebruikt hiervoor een rol zwarte film die achter het scherm omhooggerold kan worden, waardoor het scherm net als andere oleds gewoon ondoorzichtig zwart wordt
dat hoeft dus ook niet. Het kan, maar je kan hem dus ook ondoorzichtig maken.
Ik kan mij voorstellen dat dit vooral mooi is in de retail zelf of bij beursen en events.
Deze schermen kan je dan gebruiken om zaken in te tonen terwijl je ook kan kijken wat er aan de andere kant staat. Dan moeten ze wel groot genoeg zijn natuurlijk.
Het is iig nuttig voor marketing doeleinden. Ze (samsung doet het ook) vallen ermee op en het merk staat weer even in de spotlights.

Daarnaast maakt de concurrent het dus ook. Misschien willen ze niet de boot missen. En je weet natuurlijk nooit waar de ontwikkelingen precies stoppen, dus lekker uitproberen.
De techniek is erg mooi en zie wel toepassingen er voor. (Bijvoorbeeld in de auto)

Als TV in de woonkamer of als beeldscherm voor de computer zou ik het niet willen.

Bij de serie hunted hebben de hunters ook zo'n transparant scherm, ziet er leuk uit, maar lijkt me ook totaal niet practisch.
Fijne artikelen dit, informatief maar ook direct kritisch 👍🏻
Misschien goed om te weten dat de integratie met Google iets verder gaat dan alleen toevoeging van Chromecast. De LG tvs ondersteunden al Matter maar nu hebben ze aangekondigd dat ze specifiek Matter controllers worden voor Google Home.
Toch stiekem elk jaar weer blij om te zien dat ik mijn C1 77" (voorlopig) nog niet hoef te upgraden ;), desalniettemin, wel mooie ontwikkelingen bij LG.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.