Door Willem de Moor

Redacteur

Nog kleiner, maar een stuk krachtiger

Nieuwe Mac mini M4 Pro Review

07-11-2024 • 15:00

266

Singlepage-opmaak

Conclusie

Sinds Apple zijn eigen weg is ingeslagen met Apple Silicon en daarmee de x86-architectuur de rug toegedraaid heeft, zijn de prestaties van zijn eigen socs in rap tempo gestegen. Dat is ook het geval met de nieuwe Mac mini's met de M4 aan boord. De prestaties zijn wellicht wat lastig een-op-een te vergelijken, zoals we dat graag met ipc-tests bij processorgeneraties doen, omdat we geen controle over de kloksnelheden hebben. Kijken we echter naar de singlethreaded performance in een benchmark als Cinebench 23, waar we een enkele core van de M1, M2, M3 en M4 naast elkaar kunnen zetten, dan is het duidelijk dat Apple met de M4 een sprong gemaakt heeft. Waar voorgaande generaties nog prestatiewinst in de enkele cijfers lieten zien, is dat met de overgang naar M4 met overtuiging in de dubbele cijfers.

Ook de gpu mag er met deze generatie zijn en de npu is helemaal up-to-date, al is het nog afwachten hoe dat zich in combinatie met Apple Intelligence gaat ontwikkelen. De poorten volgen de modernste standaarden, met drie Thunderbolt 5-poorten, die gewoon als USB-C-poorten dienst kunnen doen, en twee 'gewone' USB-C-poorten aan de voorkant. Om displays aan te sluiten heeft de Mac mini met M4 Pro de beste papieren om twee van Apples 6k-XDR-schermen aan te sturen, maar voor alle andere Studio Displays voldoet ook de goedkopere Mac mini. Ook voor een enkel scherm kun je volstaan met de poorten van de M4-soc.

Over prijzen gesproken, dat is een klein beetje schrikken en een geval van 'buy once, cry once'. Je kunt niets upgraden, dus alles wat je niet direct configureert en betaalt, kun je in de toekomst niet benutten. In het geval van het geheugen is dat heel begrijpelijk: dat zit in de package en is dus bijna onderdeel van de soc. Dat rechtvaardigt die forse meerprijs bijna. Ik zou meer moeite hebben met de upgrades van de ssd: daar betaal je vrij exorbitante prijzen voor: pakweg 460 euro per terabyte. Hoewel het ongetwijfeld beter werkt dan externe opslag, zou je sterk kunnen overwegen om voor een snelle externe ssd te kiezen voor uitbreiding van je opslag, al ziet Apple natuurlijk alles het liefst in de cloud. De vanafprijs voor de Mac mini met instapspecs als M4, 16GB (geen 8GB!) en een vrij schamele 256GB-ssd is met ruim zevenhonderd euro wel schappelijk. Dat is evenveel als het vorige model, maar daarvoor krijg je dus twee extra cores, hogere prestaties en 16GB in plaats van 8GB geheugen. Een prima deal dus en op papier zou dat zomaar een Great Value-award kunnen opleveren, maar die delen we niet uit aan producten die we niet getest hebben.

Dat geldt in iets mindere mate voor de versie met M4 Pro-soc, al start je dan wel met 24GB geheugen en een ssd van 512GB. Je betaalt immers meer dan het dubbele en voor onze configuratie bijna vier keer zo veel. Great Value is niet op zijn plek, maar we hikken wel tegen een Excellent-award aan. Het gebrek aan upgrademogelijkheden en het ontbreken van praktische USB-A-poorten verhinderen die award nipt.

Toch is de Mac mini, al dan niet met dure upgrades, geen gekke investering als je deze een beetje uitsmeert over de levensduur van de Mac. Alle Mac mini's met Apple Silicon, dus vanaf 2020, worden nog geüpdatet naar deze nieuwste macOS Sequoia. Zelfs een Intel-generatie daarvóór, uit 2018 dus, blijft via updates nog actueel en oudere modellen zijn met patches nog te upgraden. Daarmee zou je je investering dus over ten minste zes jaar kunnen uitsmeren, waardoor die tweeduizend euro opeens minder dan een euro per dag wordt. Voor een betrouwbare, capabele, stille en compacte minidesktop is dat geen gekke investering. Of je met de Mac mini M4 2024 daadwerkelijk gebeiteld zit tot 2030 is koffiedik kijken, maar voorlopig heb je een uitstekende, moderne mini-pc vanaf zevenhonderd euro.

Reacties (266)

266
258
81
8
0
144
Wijzig sortering
USB-A als een minpunt, jongens kom op! Het is bijna 2025, en dit mág gewoon niet meer als minpunt worden benoemd. Een verloopje van een knaak lost dit "probleem" op, en anders is het misschien tijd om over te stappen op USB-C of op draadloze techniek.

[Reactie gewijzigd door skaars op 7 november 2024 15:17]

Ik zou ook absoluut geen C voor A willen inruilen, maar ik zou 1 of 2 A-poorten (naast USB-C dus) toch serieus op prijs stellen. De hoeveelheid dingen met een A-stekker aan een kant is nog steeds enorm, en het gemak van een vaste plug ervoor vind ik niet te onderkennen. En tuurlijk, een verloopje is niet duur en niet ingewikkeld, maar het is weer extra gedoe. Zo gebruik ik A-stekkers nog voor muizen (of hun receivers), toetsenborden, webcams, mini- en micro-USB-kabels om arduino's en Pi's te programmeren (daar wil ik al helemaal geen verloopjes gebruiken :P), microfoons, en dat is wat ik voor me op m'n bureau / werkplek zie liggen. Je kunt uiteraard ook een superclean workspace zoals de foto op p1 hebben, met alleen een draadloze macig mouse/keyboard, maar dat is ook niet voor iedereen :)
Ik denk juist dat het goed is dat ze USB-A er niet meer op hebben zitten, want het forceert vooruitgang in de markt. USB-C is nu de standaard, laat Logitech die dongles nu maar eens aanpassen. Is ook wel zo handig voor laptop gebruikers.

Op dezelfde manier vind ik het ook erg fijn dat Apple hard op eSIM duwt.
op allebei echt keihard NEE

Het markt aandeel van mac's, laat staan mac mini's is nihil. Dit gaat echt nul effect hebben op de markt en is enkel irritant voor de gebruiker.

eSIM's zijn vreselijk.
Niet zozeer het concept, maar providers weigeren die dingen makkelijk overdraagbaar te maken tussen je apparaten en dus kan je niet even snel van telefoon wisselen indien deze defect raken. eSIM's zijn maar 1 keer te activeren. Als jij je sim even in een andere telefoon wilt activeren omdat je overstapt, of dat deze defect, of als je gewoon voor de lol weer even je oude telefoon wilt gebruiken moet je dit keer op keer bij de provider goed laten keuren. Of via hun website, of zelfs fysiek in de winkel met een nieuwe eSim.
Leuk dat Apple dit intern via provider deals (met name in de VS) vergemakkelijkt, maar het is zo gigantisch veel makkelijker om even een sim kaartje in je telefoon te steken dat of te verwijderen dat de overstap op eSim eigenlijk niks toevoegt voor de consument.

Het verwijderen van de fysieke simtray levert ook echt nihil extra ruimte op in telefoons. Zelfde met de headphone jack / SD card slot. Het is met name de vernietiging van functionaliteit ter bate van vendor lock of cros-sell naar andere producten.

[Reactie gewijzigd door Styreta op 8 november 2024 07:55]

Maar ze hebben ook iphones, ipads en macbooks… dus dat marktaandeel onderschat je wellicht een beetje. Die apparaten hebben ook allemaal al sinds zeker twee jaar geen USB-A meer.

Macbooks bv al sinds 2017.
Iphones (pas) sinds 2022 op het aparaat zelf maar ook in de jaren daarvoor kreeg je al geen lightning naar USB-A kabel meer; dat was al lightning naar USB-C.
iPhones en iPads hadden sowieso al geen USB-A. MacBooks hadden dat tot voor kort nog wel, maar ook daarvoor geldt dat het marktaandeel niet gigantisch groot is en dat Apple dus de standaarden niet dicteert. Andere fabrikanten zetten daarom nog steeds een USB-A-poort in hun laptops. In de Pricewatch staan er 845 met op zijn minst één USB 3.2 Gen 2 A-poort vermeld en dat zijn zeker niet allemaal oudere modellen.

Het is domweg zo dat mensen niet zomaar hun oudere, nog goed werkende apparaten met USB-A wegdoen. Natuurlijk kun je dan hubs of verloopjes gebruiken, maar fabrikanten komen de consument ook een beetje tegemoet door wél in USB-A te voorzien. Het is voor hen immers ook een commerciële overweging.
Het gaat om beide kanten vh stekkertje. Zoals je voorstelt blijft het m.i. een kip/ei verhaal en raken we er nooit vanaf.
Maar dat zei je niet, je had het over 'apparaten met USB-A' waarna je een aantal Apple-apparaten noemt. Dat je het over de stekker aan het bijgeleverde kabeltje hebt die je in je computer of laptop prikt, is niet helemaal duidelijk.

Uiteindelijk zal USB-A inderdaad wel helemaal uitgefaseerd worden en moet je toch aan de verloopstekkertjes wanneer je apparaten met USB-A wilt blijven gebruiken.
ik bedoelde de PC markt toen ik over marktaandeel begon in mijn post, niet het apple tuintje en ook niet tablets / smartphones. Dat nieuwe apparaten over zijn op C maakt niet dat de poort niet meer van belang is op een desktop computer.

Mac's worden met name door creatives gebruikt, voor de rest zie je ze weinig in de zakelijke markt. Laat daar werkgeheugen en opslag nou net belangrijk zijn, en je snapt waar Apple zn knaken pakt met dit verdienmodel.

USB sticks, hubs, toestenborden, muizen, etc je weet wel, dingen die in een desktop PC gaan ala mac mini zijn veelal nog steeds USB A.

Hell, het ding heeft maar 256gb opslag in de goedkope optie (de enige van goeie value), dus je moet er eigenlijk meteen al een externe schijf aan hangen. Die hebben veelal nog USB A 3.0 stekkers. Dus de prijs van een thunderbolt dock voor meerdere monitoren, extra opslag en legacy ports moet je eigenlijk meteen bij de instap prijs van deze desktop pc optellen.

Laat dat nou net het punt zijn van de redacteur in de review, en hetgeen dat dit draadje comments begon :+
Ik herinner me stevige discussies toen Apple besloot geen 3,5”-diskettestation meer in z’n Macs te bouwen. Vergelijkbare discussie.
Apple was als een van de eersten over op USB-C voor desktops en laptops. Apple is ook een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van USB-C.

Met enkele productlijnen zijn ze inderdaad laat, maar desktops en laptops van Apple gebruiken toch al 6-7 jaar usb-c als ik mij niet vergis.
Je kunt anders prima externe TB/USBC nvme schijven krijgen die goed presteren en op zich niet heel gek duur zijn, of je koopt een docking station met ingebouwde USB A, NIC en m.2 slot als je liever alles combineert in 1 ding.
Ik denk dat je een te beperkt beeld hebt van de zakelijke markt, evenals de markt in het algemeen. Het aantal professionals (van developers, product owners/mamagers, artists, etc) maar ook thuisgebruik en studenten; er zijn aardig wat macs in omloop.

Je kunt ook stellen dat de aanwezigheid van USB-A op andere laptops komt doordat diverse fabrikanten weigeren de USB-A kant van hun kabeltjes én dongles te vervangen door USB-C.

Verder ben ik het eens met je rant over de beperkte opslagruimte al gebruiken steeds meer thuisgebruikers streaming services en cloud storage en gebruiken bedrijven vrijwel overal cloud storage. Dus tja, hoe groot is het probleem nog?
Als ik overstap op een nieuwe provider hoef ik nu niet meer te wachten op een nieuw simkaartje en deze te activeren, dat kost nu letterlijk 1-2 minuten door middel van een QR code. Als ik van toestel switch hoef ik niks over te zetten (vooruit ik switch alleen maar van iPhone naar iPhone). Maar ook als dat niet werkt kan ik gewoon binnen die 1-2 minuten een nieuwe e-sim aanvragen bij Odido online. Ik scan de QR en klaar.

Ik ben ondertussen al een paar keer geswitched en heb geen enkele prolemen ondervonden bij het switchen. Op de iPhone gaat het al praktisch vanzelf. Bij switch van OS heb je alleen een nieuwe QR code nodig. Ook veel makkelijker als je simkaart defect gaat, binnen enkele minuten heb je een nieuwe en daarvoor hoef je geen contact op te nemen of langs de winkel...
Maar je kunt dat toch gewoon lekker blijven toen, en de fysieke sim optie wel in je telefoon hebben?

Ik zeg niet dat eSim weg of eruit moet, maar dat fysiek wel gewoon in de telefoon hoort en het weghalen een dikke min is voor de consument. Hetzelfde als USB A poorten verwijderen van een desktop PC :Y)
Dat kan, maar uiteindelijk moet je toch vooruit. Oude standaarden aanhouden werkt niet.
Hzo? Het is gewoon een fysiek chipje met een encryptie sleutel voor netwerk toegang. Het zit verder niet zoveel in de weg.
Waar (vrijwel) iedereen het eens is over de noodzaak en wenselijkheid van nieuwe technologiën - of het nu HDD/SSD, PCI bussen of aansluitingen betreft, komen bij dit soort type vooruitgang altijd juist heel persoonlijke meningen om de hoek zetten.
Uiteraard kan het voor een individuele gebruiker vervelend zijn dat een [ver]oud[erd] stuk techniek niet meer wordt ondersteund, maar met de reden 'je kunt het oude toch gewoon lekker laten zitten?' zouden we nu enorme PC's hebben of dockingstations die vele malen groter waren.

Dezelfde 'wat doen ze nu, zijn ze gek geworden' reacties heb ik al jaren lang voobij zien komen:
De ISA bus werd verwijderd: maar wat moiet ik nu met mijn geluidskaart uit 1738?
De floppydisk werd verwijderd: en al mijn honderden diskettes met backup dan?
En zo zijn we - gelukkig - ook de RS232 of parallelle printerpoort ook al kwijt en worden BNC connectors ook niet meer standaard meegeleverd.

Als een nieuw product besluit om iets ouds niet meer te ondersteunen dat je zelf nog wel nodig hebt, dan is het niet het moment om over te stappen op dat nieuwe product, zo simpel is het.
Maar dat maak de keuze van de fabrikant niet direct ongelooflijk stom.
Zonder fysieke sim is er wel een mogelijkheid voor 1 extra e-sim. iPhones komen nu ook in modellen met 2 e-sims (VS) en met 1 fysieke + 1 e-sim (rest van de wereld).

Zelf had ik liever 2 e-sims tegelijk actief kunnen hebben. Er zijn inderdaad wat providers die het een heel gedoe maken om een e-sim te activeren, maar dat hoeft niet moeilijk te zijn en je kan dus ook voor een provider kiezen die wel klantvriendelijk is.

Je kan ook meer e-sims geinstalleerd hebben, alleen dan dus max 1 of 2 tegelijk actief hebben. Dan kan je tijdens een vakantie dus makkelijk je werk sim uitzetten en een data sim aan zetten zonder je telefoon weer open te halen, terwijl je tijdens een zakenreis je persoonlijke sim uit zet en een data sim daar aan zet. Dat kost nog geen halve minuut zoiets.
Rest van de wereld kan ook 2 e-sims actief hebben als er geen actieve fysieke sim is.

Ik heb m'n Belgische en Spaanse sim als e-sim actief in een Europees model mét simkaartslot.
ik heb nog liever de chinese variant met 2 fysieke sims en / of 2 e-sims :D
Er zijn meer dan voldoende Mac gebruikers en ik denk dat deze mini erg popular gaat zijn, want er komt geen PC van dit formaat met deze performance in de buurt van deze prijs.

Ik woon in de VS en heb nul problemen met eSIM. Het is juist super makkelijk dat als familie vanuit Nederland over is dat ze binnen een minuut hier op een lokaal eSIMmetje over kunnen. Niet eerst langs een winkel hoeven of een SIM online te bestellen.

De problemen die je beschrijft met eSIM hebben niets met de technologie te maken, maar alles met de providers. Alles kan 100% online, direct, providers moeten er alleen wat meer toe gedwongen worden (in NL, hier is het al prima).

En ja het SIM slot neemt ruimte in. Het kost extra in design en in het productie proces. Het maakt het ook moeilijker om het apparaat waterdicht te maken.
Is dat niet wat een conservatief standpunt? USB-A wordt toch uitgefaseerd? Nog meer merken zouden usb-c only moeten gaan, dan volgt de rest vanzelf.

E-sim is net superhandih. Het duurt exact 10min en uw nieuw abbo is actief. Ook switchen gaat instant. Nieuwe gsm? Gewoon inloggen bij je provider en QR code opnieuw scannen. Ben je buitenland dan kan je een lokale esim instellen in no time, alles online.

Dusja, met zo’n denkpatroon blijf je eeuwig vastzitten bij dat kaartje. In Europa heb je trouwens nog altijd beide varianten. Fysieke sim en e-sim. Dus waar klagen we toch over?

Usb-c naar USB-A kan perfect met een dongle of een usb-hub, met die laatste heb je net zoveel USB-A slots dan je nodig acht voor uw project want als je er 1 nodig hebt, heb je er meestal meer nodig. Maar ik begrijp dat als je toevallig 1 USB-A apparaat hebt dat je dan idd 1 USB-A poort wil.
Hoeveel laptops hebben nog USB-A, zelfs op een Dell heb je vaak een verloop nodig en bij die blokjes die in sommige USB-A apparaten meekomt blokkert je vaak de laadpoort.

Als je nog echt USB-A nodig hebt kost het tweemaal niets om van een USB-C naar 4xUSB-A te gaan, ikzelf heb een module die aan de rand van de bureau met een klemmetje een reeks poorten geeft, USB-A en C, netwerk, audio, HDMI met een draadje naar de PC.
want het forceert vooruitgang in de markt
Veel laptops, waaronder alles van Apple, hebben al een flink tijdje geen USB-A meer en toch is er weinig verandering gekomen. In plaats daarvan is het standaard geworden om een dongel of dock aan te moeten schaffen.
Misschien beetje mierenneuken, maar je hoeft niet noodzakelijk verloopjes te steken. Maar je kan ook volledig nieuwe kabels kopen. USB-C naar USB-C/micro-USB/die vierkante USB/... . Ik heb enkele jaren op amazon gewoon een hoop amazon basics kabels gekocht en indien ik toch nog een USB-C kabel nodig heb, bestelling op amazon of dergelijke en een dag later is het in orde.
Dit probleem los je op met zoiets...
https://satechi.net/produ...o-with-nvme-ssd-enclosure
(deze is nog niet voor de mini 4, daar zijn ze mee bezig en komt er aan)

Dan kun je er ook direct een 2TB SSD instoppen.
Oh gelukkig maakt die de instapper geen 14% duurder :+
(kidding aside, met 1 usb-a poortje maak je een hoop mensen blij en voorkom je extra e-waste en uitgaven)

[Reactie gewijzigd door willemdemoor op 7 november 2024 15:32]

In praktijk voorkom je juist e-waste door massaal naar een universelere standaard over te stappen. USB-A gaat er toch uit. Hoe langer je daaraan vasthoudt hoe langer mensen kabels en spullen kopen die onvermijdelijk binnen een paar jaar vervangen moeten worden.
Ik denk dat dit kan uitmonden in een vergelijkbare discussie als wel of geen minijack op telefoons. Ik ben van mening dat een A-poortje - net als bij het vorige model, met zelfs 2 van die poorten - niet gek was geweest. Die mening hoef je uiteraard niet te delen: voor jou / jullie zijn het duidelijk geen minpunten :)
Het gaat erom dat jij als redacteur het in het grotere perspectief bekijkt. We zitten in een transitie van USB-A naar USB-C. Wat is er dan nog voor nodig om helemaal over te gaan? Wat mis je nog als je geen USB-A meer hebt? En let wel, geen USB-A meer op de Mac-Mini zelf. Je monitor heeft vaak nog wel A poorten voor een eventuele dongle voor muis en/of toetsenbord. En wordt het niet gewoon tijd dat Logitech een USB-C receiver mee gaat leveren? (of nog betere Bluetooth ondersteuning) Zelfs de automarkt is al om naar USB-C.

Ik vindt het dan niet gek dat je een systeem wat je voor meerdere jaren koopt al een kleine stap voorsprong neemt op de toekomst. Het zou tweakers sieren dat mee te nemen en die transitie serieus te nemen, in plaats van vast te houden aan het oude. Jij mag persoonlijk een voorkeur hebben voor USB-A, maar tweakers is een tech platform.
Juist wegens een breder perspectief vind ik dat je ook in een transitieperiode nog wel tegemoet mag komen aan mensen die nog een 'legacy-poort' gebruiken. Ik ben gek op USB-C, maar ik leef tegelijk in een wereld waar dat nog allesbehalve gemeengoed is, en waar ook nog lang niet wat verkocht wordt van zo'n stekker voorzien is. Bovendien: Macs worden ook aan non-tweakers verkocht, en ik vermoed dat genoeg daarvan nog allerlei USB A-randapparatuur hebben. Ook gebruikers die van Windows naar MacOS overstappen zijn wellicht nog niet helemaal in de C-wereld, en voor hen zou je ook de drempel verlagen.
En nogmaals: ik zou tien keer liever een C- dan een A-poort hebben, maar een wijze dame zei ooit: porque no les dos.
Jezus wat een discussie, gaan we discuseren in een mening van iemand?

Ik ben niet eens over de minpunt maar om hele discussie aan te gaan. Kom op mensen, als je het beter weet dan de reviewer ga lekker zelf een review schrijven.

Je eigen mening opleggen aan een ander is een bedreiging voor journalistiek.

Je kan een mening hebben over iemand anders mening, vind het jammer dat je dat een minpunt vindt. Maar om een compleet discussie?
Dat is juist het concept van discussie. Over feiten kun je geen discussie voeren, wel over een mening of een theorie.
Mijn eerste telefoon met usb-c kocht ik in 2015. We zitten al 10 jaar in de transitie periode. In 2018 vond ik het idioot om geen USB-A op de macbook te zetten. Op een laptop vind ik het nog steeds waardevol, maar op een desktop is het onnodig. Een dongle is 15 euro en je hoeft niet te reizen.
Met deze stap ga je eerder richting het einde van de transitieperiode. We hebben, als consumenten, lang genoeg de tijd gehad om te zorgen dat we dingen op USB-C hebben of dat we een dock/hub hebben die het een en ander voor ons oplost.
Alles A naar C zou je nog kunnen verdedigen, maar zet er dat 4 extra C poorten op met genoeg ruimte tussen de poorten zodat ik een converter in iedere poort kan pluggen indien nodig
Waarom dan niet gewoon een USB-C naar meerdere A poorten hub inpluggen? Ben je in een keer van je probleem af, geen gedoe met afstand en geen rijen poorten op een Mac die in veel gevallen niet eens gebruikt zullen worden.
Dat ziet er over het algemeen gewoon niet uit. En je hebt nooit usb poorten te teveel, toch O-)
Ik verbaas me er over hoe ver ik kom met de oude mini, maar bedenk me dat ik een monitor met ingebouwde hub heb 😀
Er zijn ook hubs die heel netjes ogen bij de mini.
USB-A gaat er toch uit.
Is dat zo?
Dan zou eerst randapparatuur met USB-A eruit moeten gaan, dan kunnen tien / vijftien jaar later de USB-A poorten van computers eruit. Maar aangezien je af en toe zelfs nog VGA en PS/2 tegenkomt..
Je geeft zelf al aan dat je zo op 1e gezicht 5 apparaten ziet die USB-A gebruiken, wat gaat dan die ene poort uitmaken. Ik neem aan dat je niet omstebeurten je muis of toetsenbord gaat omwisselen. Kortom dan zal je alsnog met een oplossing zoals Hans voorstelt, of je koopt in een actie eens 5 van die omzetters. Toetsenbord en muis zitten er vast in, net zoals webcams dus je hoeft niet continu ermee in de weer te zijn en anders zijn er ook nog wel goedkopere alternatieven dan die Hans aangeeft.

Het is en blijft persoonlijk maar op een tech website als Tweakers vind ik nadeel geven voor technische ontwikkeling ook wel erg gek. Whats next, PS/2 aansluitingen, VGA aansluiting voor degene die nog een oude monitor heeft staan.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 7 november 2024 18:17]

Ik begreep ook dat ik mijn EISA grafische kaart niet ik kan bouwen in dit model. Schandalig!
Er worden nog steeds apparaten geleverd met USBA dus ja 🤷🏻‍♂️ Dit is echt het enige minpunt voor mij aan dit toestel, al de rest (zelfs de prijs) is gewoon perfect.
Je kan voor een paar euro of een adapterje of een kabeltje kopen, als je sowieso niet al zo'n kabeltje ergens hebt liggen.

Ik denk niet dat je voor Apple moet gaan als connectiviteit met oude standaarden je ding is. Ik koop nooit geen Apple juist vanwege dergelijke praktijken, dus ik sta er van te kijken dat men dit als nadeel ziet. Vooral omdat het zo (makkelijk) oplosbaar is.

1. Een apparaat met USB-A zoals een keyboard met een niet los te koppelen kabel? > adapterplugje
2. Een apparaat met USB-A connector? > USB-A>USB-C-kabel
3. Meerdere apparaten met USB-A > USB-C hub
Dongeltjes of adapters staat gewoon niet netjes , net zoals een externe voeding.

Die paar extra poorten had echt niets uitgemaakt, had er dan 2 extra usbc poorten opgezet met genoeg space voor een adapter.

Maar goed we zijn aan het mierenneuken.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 7 november 2024 16:54]

Tja, dat heb ik altijd al geroepen bij Apple-producten. Ze willen altijd of een eigen standaard of alternatieve standaard aanhouden OF ze mikken als eerste een ietwat verouderde standaard eraf. En ze hebben altijd zo weinig mogelijk aansluitingen. Gevolg, apparaat ziet er op zich heel strak uit, maar ik zie vaak mensen met een Mac die er dan ook altijd een hub op aan moeten sluiten.

Maar met een verloopkabeltje heb je overigens geen dongles.

"Die paar extra poorten had echt niets uitgemaakt,"
Die verwisselbare accu...
Die minijack...
Die USB-A poort op de Macbook....

Zie je een patroon?
Ik kies bewust niet voor Apple (hoewel veel van die praktijken uiteindelijk ook door anderen wordt nagedaan) vanwege het altijd weglaten van veel connectiviteit. Althans dat is nu zo. Vroeger liepen ze eerder voorop in connectiviteit.

Dus dan is het altijd een soort apart als je dan bij een Apple product het patroon weer waarneemt en een aantal mensen erover valt.
Ze waren 25 jaar geleden een van de allereersten die USBA op hun iMac introduceerden, dan mogen ze ook een van de eerste zijn om een relatief nieuwe (en vooral betere) standaard zoals de USBC te implementeren.

Mark my words: over 25 jaar spreek jij schande over het feit dat Apple USBC ten grave wilt dragen... ;-)
In 2016 kocht ik een MacBook Pro met alleen 4 usb c poorten. Toen werd het ook als minpunt genoemd dus het is wel consequent van Tweakers.
Dat is natuurlijk wel een kip/ei argument, als de fabrikanten van materiaal net zo denken hebben we over 10 jaar nog steeds legacy aansluitingen. Iemand moet starten met deze ontwikkeling starten anders blijft het elkaar in stand houden.
Precies. Er worden ook nog steeds moederborden verkocht met PS/2 aansluitingen, je zou denken dat na 28 jaar wel eens op USB overgestapt kan worden...
Het zijn een hoop non-argumenten. Jarenlang staan we hier te roepen dat usb-c de toekomst is, en terecht. Nu Apple alle usb-a poorten inruilt voor usb-c, is het plots een minpunt…

En om de excellent niet toe te kennen door gebrek aan upgradebaarheid, lijkt mij ook straf. Beoordeel wat je voor je hebt. En dat is volgens de review bijna de perfecte desktop. Dus zelfs de great value stempel zou mogen.

Waar vind je een top desktop als dit voor minder dan €2000?
En om de excellent niet toe te kennen door gebrek aan upgradebaarheid, lijkt mij ook straf.
Inderdaad grote flauwekul. Apple apparaten kan je vrijwel altijd voor een redelijk bedrag verkopen dus als je echt een upgrade nodig hebt kan je prima je basis configuratie verkopen aan iemand die geen snelheidsmonster nodig heeft en bijleggen voor een zwaardere.
Gewoon anders denken. We solderen onze homebrew computers ook niet zelf meer in elkaar zoals in de jaren 70...
"Uhm, sir, wat denkt u dat de naam van de website waarop u deze comment plaatst betekent?"
Ik denk dat de meerderheid hier ook nog nooit aan een computer gesoldeerd heeft.
Er worden al jaren steeds meer onderdelen geïntegreerd, maar hier lijkt niemand dat op te vallen tot Apple het doet, dan is het ineens slecht…
De grap is natuurlijk dat vroeger de geluids~, LAN~ en IDE/STAT/SCSI kaarten insteekbaar waren en dat die nu allemaal geintergreerd zijn op het mobo zonder dat er iemand over valt/viel, en voor de RAM insteek modules het geheugen ook direct op het moederbord zaten in de goeie ouwe 8088 tijd
De originele IBM PC had het geheugen in IC sockets zitten, dus was wel wisselbaar:
https://commons.wikimedia...otherboard_%281981%29.jpg
Maar destijds was de betrouwbaarheid van het spul ook minder, PCs hebben nog heel lang automatisch een snelle geheugentest gedaan bij het opstarten.
klopt. En als je wilde kon je zelfs een ander kristallen oscilator erin zetten / solderen en de snelheid omhoog schroeven van 4.77 MHz - wat ik wel es gedaan heb. Dat heet nog zeker tot de 486 gekund, waarna het mij teveel moeite was.
Klopt, de PC kloon die mijn ouders ooit via "PC privé" kochten kon geswitched wordt tussen 4,77 en 8MHz met de beroemde "turbo" knop. Latere 386 die ik had was van 33 naar 8Mhz terugklokbaar zodat MS-DOS spelletjes niet in 'fast forward' stand draaiden...
Maargoed, nieuws vandaag was dat een 7GHz overklok geregistreerd was dus het kan nog steeds ;)
Ik bedoel uiteraard niet dat we terug zelf computers moeten solderen. Maar je begrijpt wel dat het voor veel tweakers een brug te ver is indien zelfs geheugen en opslag niet meer aangepast kunnen worden na aankoop.
Snap ik, maar ik vind het nogal arbitrair: je kan ook niet wat transistors bij je cpu inprikken als die te traag is of een extra nand chip in je ssd schroeven. Er wordt al decennialang steeds meer geïntegreerd dus het is geen verrassing dat we nu mini computers met vaste onderdelen hebben. Tweakers zijn niet de meerderheid, de meeste mensen kunnen prima leven met zo’n systeempje.
Je kunt hierdoor wel het goedkoopste model Mac mini kopen. Dus uiteindelijk spaar je juist geld uit.
Die ene poort zit dan ook wel aan je monitor.
Om drie redenen niet:
1. dit is het model voor de oudere (en qua oppervlak grotere) MacMini
2. de nieuwe MacMini voert z'n warmte via de onderzijde af; die moet je dus niet afsluiten.
3. de Powerbutton zit aan de onderzijde

Ben wel benieuwd waar Satechi dan wel mee komt met deze nieuwe MacMini.
Eh, dat schreef ik toch dat dit het oude model is en dat ze met een nieuwe versie voor de Mac mini 4 bezig zijn?
Gouden tip _/-\o_ ideale oplossing om 2 tb en een hoop opties erbij te plaatsen
Dé Apple oplossing, ipv het functioneel maken van het apparaat gewoon meer verloopjes en dingen gebruiken :+
Ze willen juist van de cableclutter af-- draadloos dus: Wifi, Bluetooth, etc. en van de ouwe meuk: USB A poorten. Die kan je overigens nog welop de Studo tegenkomen.
De eerste teardowns lijken te duiden op een upgradeable SSD :o :o :o
Het feit dat je het moet oplossen toont aan dat het een minpunt is.
Hm. Nee eerder een extra last, niet een minpunt. Het is oplosbaar via goedkope en duurdere methoden. Er zou eigenlijk een derde kolom moeten zijn; pluspunten, minpunten, aandachtspunten. Het is niet echt vergelijkbaar met een Windows 11 waar Microsoft dan maar nonchalant het advies geeft om even je hele machine te vervangen want oud, dit los je op met een converter of een hub.

Maar ik vind het goed dat er wat meer tegengas gegeven wordt. Dit soort designkeuzes om mensen maar soort van te dwingen om spullen te vervangen is zeer ouderwets, e-waste moet tegenwoordig meegenomen worden. 1 A-poortje had toch wel moeten kunnen.
Ik heb echt al zeker 5 jaar geen USB-A accessoires meer en ik heb toch redelijk wat randapparatuur en gadgets.
  • Muis = Magic Trackpad (Bluetooth)
  • Toetsenbord = Magic Keyboard (Bluetooth)
  • Webcam = Ingebouwd in monitor (Studio Display)
  • Externe SSD = Samsung T7 (Komt met USB-A en USB-C Kabel)
  • Foto Camera = Sony A7IV (USB-C)
  • Drone = Mavic 3 Pro (USB-C)
  • Ethernet = USB - C > Ethernet Adapter
  • USB Stick = Samsung USB C Flash Drive
  • Playstation Controller = Bluetooth
  • Wacom Tablet = USB C
in de la ligt voor de zekerheid nog wel een USB-C > naar USB-A adapter maar als ik die 2x per jaar nodig heb is dat veel.
Ja goed maar dat is dan weer jouw situatie.

Monitor — usbA
printer 1 — usbA
Printer/scanner 2 — usbA
Logitech dongle — usbA
Wel10 verschillende usb sticks — USBA
Logitech camera — usbA
Externe diskenclosures —usbA

Vervolgens gebruik jij bluetooth voor veel dingen zoals gamecontrollers wat best kan maar ik speel altijd bedraad , zelfs op de playstation en de xbox, nooit een platte battery 🤷🏻‍♂️

Toch wel een hoop ewaste of erg veel converters
Kunt wellicht niet alles netjes verhelpen, maar zou i.i.g. die monitor over hdmi doen en printen/scannen (wie print er überhaupt nog, maar goed) over het netwerk.
(wie print er überhaupt nog, maar goed)
Maar dat is juist het punt, hè: niet ieders situatie is hetzelfde. En dat komt ook duidelijk uit de reacties naar voren. Ik print zelf bijvoorbeeld met enige regelmaat dingen uit voor mijn werk. Mijn printer/scanner kan niet over het netwerk gebruikt worden en zit dus met USB(-B-naar-A!) aan mijn PC. Hij werkt verder prima dus ik ga 'm niet weg doen, alleen om een netwerkapparaat met dezelfde functies aan te schaffen. Er worden al te veel nog prima bruikbare dingen weggegooid.
Even checken: zitten die kabels aan het rand apparaat vast? Ik heb een aantal USB-C naar USB-B kabels gekocht en een aantal USB-C naar micro en zelfs nog mini en heb geen enkele keer die vervelende kleine connectors nodig.

Kwam ook omdat op laptops die connector al eerder was uitgefaseerd.
En jij hebt nu een computer met 7-17 usb-ingangen?

Ik vermoed dat je nu ook al een hub gebruikt. Doe ik ook, een hub met 9 usb-a aansluitingen. Netjes aangesloten op mijn scherm dat ook als hub dienst doet en verbonden is via usb-c
Op de mac studio heb in nu toch

4 x usb / thunderbolt
2 x usbA
2x usbc

Op mijn windows pc op het moederbord alleen al 12 usb + 2 thunderbolt3

Zo speciaal is dit toch niet 🤷🏻‍♂️

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 8 november 2024 16:58]

Die receiver voor muis en toetsenbord gaat bij mij in het scherm. Voor de rest gaat alles prima met USB-C en eventueel een verloopje. Ik heb dan ook een jaar geleden geïnvesteerd en al mijn kabels vervangen door USB-C varianten. En dan kom je eigenlijk nooit meer in een situatie dat je USB-A nodig hebt.

We zitten al heel wat jaren midden in de transitie. Het wordt nu wel tijd dat we de laatste stap gaan zetten en daadwerkelijk overgaan op USB-C. De automarkt is zelfs al om, dan kan tweakers toch ook wel mee niet?
Doordat er constant A poorten beschikbaar blijven krijg je ook overal A naar C kabels bij, wat echt heel irritant begint te worden. De hele lol van usb-c is gwn 1 kabel to rule everything en dan krijg je nog steeds A naar C kabels bij alles wat je koopt. Ben heel erg blij dat er 5 usb-c ingangen op zitten, alles in huis heeft ondertussen usb-c (toetsenbord, muis, speakerset) dus dat is eindelijk gewoon inpluggen en gaan.
Ik zou ook absoluut geen C voor A willen inruilen, maar ik zou 1 of 2 A-poorten (naast USB-C dus) toch serieus op prijs stellen.[...]
Wat als de keuze wordt: 2 extra usb-c poorten of 2 extra usb-a poorten.

Meer usb is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar ik zie toch liever usb-c dan usb-a. Ook als je het erbij plaatst, naast wat er nu is, gaat het ten koste van iets anders dat er bijgeplaatst had kunnen zijn.

Ik gebruik thuis ook zeker nog wel usb-a apparaten/kabels, o.a. voor toetsenbord en muis. Maar heb ze allemaal in een hub die met 1 usb-c kabel verbind met mijn mac mini of met mijn werk laptop, ondanks de vrije usb-A poorten op mijn Mac mini (M2 variant). Als er meer poorten op mijn mac mini bij zouden komen, doe dan maar een wat meer veelzijdige poort als usb-c, alle nieuwe apparaten die erbij komen gebruiken dat tegenwoordig.

Ik zie ook liever meer usb-c poorten dan een hdmi poort. Hoe meer fabrikanten overgaan op usb-c, hoe minder je nog usb-a en hdmi gaat tegenkomen. En die oude connectoren kan je ook prima verbinden met goedkope verloopjes of een enkele hub voor je huidige apparatuur.
Sorry maar voor 5 euro heb je een USB C naar B of A of Micro of whatever. Ik vervang liever wat kabeltjes dan zo'n oude trage usb A poort op m'n mac
Ik vind het anders een behoorlijk nadeel. Zoveel ruimte scheelt het ook weer niet om een of twee poortjes toe te voegen en het is toch weer extra spul om rekening mee te houden. Heb je 2500 euro neergeteld voor een PC, moet je alsnog met verloopjes gaan klooien, ik verwacht zelf beter voor die prijs.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 7 november 2024 15:24]

In 1998 werd er gemekkerd over het ontbreken van een ADB poort op de iMac, evenals een floppydrive. Dat duurde 2 jaar, toen was iedereen ze vergeten.

USB-C is nu 10 jaar oud, zo langzamerhand mogen we wel een keer afscheid nemen.
USB-C is nu 10 jaar oud, zo langzamerhand mogen we wel een keer afscheid nemen.
Of inzien dat ze prima naast elkaar kunnen bestaan en dat het één niet per se de andere hoeft te vervangen.
Dan stel ik voor dat we ook andere elektronica (inclusief auto’s) gaan voorzien van oude technologie.

Denk aan gas voor koelkasten, servo-stuurbekrachtiging, onderbroken remsystemen, beelbuis tv’s, …

Er is een reden waarom oude technologie wordt uitgefaseerd. Omdat er nieuwe efficiëntere technologie bestaat.
Ik zeg toch ook helemaal niet dat we alle technologie dan maar nooit hoeven aan te passen?
Het zal weinig met ruimte te maken hebben. Ten eerste heeft het invloed op het uiterlijk van het apparaat waar Apple (en laten we even eerlijk zijn, ook de klanten) heel gevoelig voor is. Ten tweede moet het productieproces er op aangepast worden.
Ten derde zijn Thunderbolt poorten dure componenten en moet de chip wel zoveel poorten ondersteunen. En ook als je genoegen wil nemen met standaard USB: die wil je niet strak naast de Thunderbolt poorten hebben, dan krijg je verwarring.
Ik verwacht beter voor zo'n prijs :)) haha.
Je focust je op domme usb A poorten?
De rest van de specs niet gezien? Het is een monster computer voor het geld.
Met echt hightech componenten. Effe focus verleggen aub.
De plaatsing van de powerbutton vind ik wel een minpunt wat benoemd had mogen worden. Ook al zul je die niet veel gebruiken, gewoon op de achterkant was fijn geweest.

De plaatsing van 2 USB-c kabels en jack aan de voorkant vind ik wel een voordeel t.o.v. de vorige versie (die bij mij op een satechi hub staat zodat ik die poorten wel beschikbaar had aan de voorkant).
Gaat het feit dat de power button onderop zit voor iemand een doorslaggevende reden zijn om dit apparaat niet te kopen?

PC gebruikers zetten misschien nog vaak hun PC uit. Als Apple user doe ik dat nooit.
Vorige jaar een nieuwe Mac desktop gekocht, na 15 jaar. De nieuwe aangezet en nooit daarna de knop nooit meer aangeraakt. Ik moest even kijken waar hij ookalweer zat. Dus ja… lekker belangrijk allemaal.
Dat niet, maar heeft het enig nut dat die knop onderop zit?
Als het antwoord nee is, vind ik het toch een nadeel.
Het enige nut is dat mensen het er nu heel veel over hebben en dat is een prachtige manier voor gratis marketing. Zeker omdat het zo’n non-issue is.
Net als de USB-A poorten is de powerbutton ook weer zo'n zeurpunt. Ik heb echt letterlijk de powerbutton, op de laptop, nog nooit gebruikt...... Dus voor de mini gaat dat ook niet gebeuren...
Ik die op m'n Mac mini wel. Ik zet 'm niet vaak uit, maar het is toch af en toe wel fijn om 'm toch uit te zetten en dan weer aan met de power button.
Wat is het voordeel boven de ‘herstart’ optie?
Dat alles even een heel weekend uit staat en helemaal niks meer verbruikt?
In slaapstand verbruikt de mini ongeveer 0.1w. Dus het verschil met helemaal uit, scheelt je op jaarbasis misschien €0,3. Nog niet…
Niet om flauw te doen, maar het slaapverbruik gaat intussen echt nergens meer over: Een halve Watt (pagina 18).

Natuurlijk, het is toch weer een halve Watt, maar ik vind het nogal overdreven om hier een punt van te maken terwijl in de praktijk niemand zo obsessief met energieverbruik bezig is. Waarom trek je dan niet gelijk dat weekend de stekker er uit, want anders gebruikt hij alsnog 0,11 Watt. En die van je monitor, koffieapparaat, elektrisch bediende zonwering, etc etc. Sterker nog, waarom niet gewoon in de meterkast alle groepen uitzetten die je niet gebruikt? Scheelt vast een stuk meer dan die halve Watt. In de praktijk doet niemand dat.
Je vergeet nog een belangrijke reden: het opstarten van een Mac kost verhoudingsgewijs veel energie, dus tenzij je het ding voor langere tijd uit zet (en waarom heb je dan een dure Mac gekocht?) heeft het helemaal geen zin de slaapstand niet te gebruiken.
Ook werken veel dingen dan veel meer 'instant', je mail en updates zijn 's nachts al binnengehaald zodat je niet hoeft te wachten na inschakelen.
Eens hoor, je zou het eerder nog een pluspunt mogen noemen. Het gebruik van fysieke poorten wordt sowieso steeds minder en met een hub kan je zelf nog helemaal los gaan als je dat wil voor je externe HD of SD-kaartjes oid.
Ik heb voor alles een usb-c kabeltje gekocht, want inderdaad verder is alles usb-c. Apple is sowieso een snelle killer van dit soort dingen, dus minpunt… nee.

En dit dan niet als minpunt noemen:
hem een beetje optillen om bij de powerknop te kunnen. Met een gewicht van nog geen driekwart kilogram hoef je daarvoor overigens niet zo sterk te zijn.
Al je apparaten op de kop om aan te zetten of op te laden 8)7
En met een leuke hub kun je de bandbreedte en het vermogen van die ene poort lekker splitsen tussen veel meer devices dan er handig in een behuizing / op een PCB passen.
Volledig oneens. Ik moet een USB-A apparaat gewoon zo native in mijn mac kunnen steken. Die dingen worden gewoonweg nog te veel gebruikt om zonder te zitten en voor zoiets simpels hoor je geen verloopje nodig te hebben. Maakt me niet uit hoe lang USB-C nu al gebruikt wordt. USB-A gebruik ik nog steeds dagelijks.

Het is voor mij gewoon een minpunt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 7 november 2024 17:05]

Daar ben ik het helemaal mee eens, met dergelijk snelle machines met dito poorten heeft de oude usb niets meer te zoeken.
Er zijn genoeg mensen die nog hardware hebben dat usb-a is. Niet iedereen doet zomaar "upgrades". Ik heb hier anders nog dingen genoeg dat usb-a is. Dus dat is voor mij (en velen) wel een gemis.
Meeste toetsenborden en muizen = usb-a. En zo een verloopstukje is een "crappy" oplossing. Het liefst heb ik ook dat alles usb-c zou zijn, maar dat is verre van het geval. 2 A poorten extra zou geen kwaad kunnen denk ik. Het grote probleem is bij de makers, als ze een usb-c only uitbrengen, dan gaan ze veel klachten krijgen, want op vele computers zijn er amper usb-c poorten. Dan heb je de andere kant die alles usb-c wilt. Maar die is een pak kleiner ... en bedrijf is er om winst te maken. Dus wat gaan ze uitbrengen ... usb-a. Ik heb ooit iemand weten een vga scherm (in 2000) connecter omgekeerd op een poort weten zetten, moet je wel kunnen. En wie is er verantwoordelijk als er iets niet werkt, de maker, dus een slecht merkt. En of dit nu tweakers is of niet: er bestaat ook mensen die geen benul hebben wat ze kopen, en deze zijn met een pak meer dan de mensen die er wel verstand van hebben.
Mee eens, als we deze houding hadden voordat USB-A kwam, dan was USB nooit zo succesvol geweest.
@willemdemoor
Misschien snap ik het niet. Maar hoe kan je in de conclusie zeggen dat de gewone M4 een uitstekende mini pc is vanaf 700 euro als je deze niet test.
Deze heeft immers 2 CPU cores minder dan de geteste M4 pro (aldus de tabel).
Dat heeft wel een wezenlijke invloed op de prestaties lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 7 november 2024 15:18]

We hebben het vorige model Mac mini (2023, 8core M2) getest: die presteerde prima, zeker voor de prijs. Het grootste minpunt daarvan was de 8GB geheugen. In het nieuwe 2024-instapmodel zit een veel snellere soc (de cores zijn hetzelfde, dus van ook van het instapmodel kun je een flinke prestatiewinst tov de M2 verwachten), en het grootste pijnpunt van 8GB is opgelost met de default-config van 16GB. Daarbij is de prijs hetzelfde gebleven, dus - op papier - een uitstekende mini-pc. Zoals ik ook schrijf, delen we geen awards aan ongeteste producten uit, maar op basis van bovenstaand durf ik wel te stellen dat je geen miskoop aan de instapper doet :)
599 euro voor de M4 Mac Mini als je pre-ordert in de Apple Store voor Onderwijs. Dat mag van Apple zelfs als je plechtig belooft dat je 'ouder van een studerend kind' bent (verificatie door een vinkje te zetten bij het uitchecken). Doe er je voordeel mee ;)

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 7 november 2024 15:51]

Da's wel een hele nette prijs! Dank voor het delen (y)
Weet niet hoeveel waarde je hecht aan privacy maar als ik naar je link ga staat jouw locatie nog als standaard adres.
Geen idee welk adres je ziet maar ik maak me er niet druk om. Er zit niets in de URL dat een adres instelt. Toch bedankt voor de waarschuwing.
Ik zal hier om wille van jouw privacy ook niet het adres wat ik kan zien herhalen.
Stuur gerust een DM :)
Edit: verkeerde conclusie.

[Reactie gewijzigd door Ascension op 7 november 2024 16:41]

Bedankt, voor die prijs wil ik wel een Mac voor erbij.

Direct het basismodel besteld voor... uhm "onderzoek".
De reviews komen langzaam uit, op oa Youtube, en daar wordt het apparaatje, zelfs in de basis config, zeer aangeprijsd en zelf beoordeeld als de beste, 'most affordable' machientje van de laatste tijd....
Dus je doet zeker geen miskoop
Als niet Apple gebruiker vind ik het basismachientje nog best grappig, en redelijk geprijsd. De opslag upgrades daarintegen zijn qua prijs gewoon gestoord.
Ook met de upgrades prijst zich Apple zich onder de marktprijs van een reguliere PC.
Linus komt uit op 1350 dollar (!) voor een zelfbouw PC met gelijkwaardige specs zoals de instap Mac mini M4: YouTube: I Need A Mac To Go With My iPhone - WAN Show November 1, 2024
Daar klopt dan ook gewoon weer geen reet van, maar oké.
Dat is helaas al tijden zo bij Apple, wss al decennia. Gelukkig is tegenwoordig externe opslag niet zo'n snelheidsprobleem meer als vroeger.
Ja, je leest al veel op internet dat een Mac Mini met verdubbeling van geheugen (32GB) en verdubbeling van storage (512GB) letterlijk hetzelfde kost als 2 Mac Mini's met elk 16GB en 256GB.
Dat is de tactiek he, lever iets met 256 GB wat eigenlijk net te krap is en men koopt automatisch de 512 GB versie.
Wat voor een mobieltje er mee door kan maar voor een pc alsnog extreem karig is.
Maar wat tegelijk meer als genoeg is want met Thunderbolt 4 prik je er terabytes aan opslag bij met meer dan genoeg doorvoersnelheid om alles te kunnen doen wat je wilt.

Soms is het leven eigenlijk heel simpel.
Klopt, maar je kan er natuurlijk permanent een externe ssd aan hangen. Snel zat.
Precies waar ik ook aan dacht. Bij een laptop wil je uiteraard niet continu met externe ssd's zeulen en begrijp ik goed dat men voor meer opslag kiest. Bij een apparaat voor desktopgebruik? Zet apps op je interne ssd en overige bestanden op een snelle externe ssd. Ik heb zelf alweer 3 jaar een M1 Pro macbook, en bij mij nemen apps nog steeds (zonder dat ik hier ooit op let) minder dan 100GB in beslag - incl. videobewerkingssoftware en enkele games - en ik let er verder echt niet op aangezien ik 1TB heb aan opslag. Lijkt mij dus echt een zeer acceptabele oplossing en bespaart flink veel op de aanschafsprijs.
Jammer van de prijs. Ik las overal 599$ of 499$ indien student..
Maar voor europa komt er terug 100euro bij
Bij amerikaanse prijzen komt er ook nog sales tax bij . Koop je die mac in New York , komt er nog 8.5% bovenop. Er is ook een onderwijs versie van de applestore in Europa (Belgie , Nederland).
Daar staat de Mac Mini aan 599 euro !

https://www.apple.com/nl-edu/shop/buy-mac/mac-mini
De review staat nog maar net online en nú al reageren, I know, I know... 8)7 Ik vraag me af hoe de Tweakers community tegen het gebrak aan USB-A poorten aankijkt. Ik heb bijvoorbeeld de Apple Disc Drive met USB-A om CD's te rippen. En Apple levert niet eens een model met USB-C! Dan zijn van die dingen waar ik dan echt chagrijnig van kan worden. :P
Of je koopt een standaard (goedkope) sata DVD drive en een sata naar USB-c adapter. Gebruik ik al enkele jaren om CD's te rippen op een Macbook Air M1. Werkt echt perfect!
Hij zegt dat die al een drive heeft, dan is een USB-C naar USB-A connector/kabeltje toch een stuk goedkopere oplossing.
Helemaar waar. Vergat even dat hij al een drive heeft. En ja, dan is een USB-c naar USB-a connector een stuk goedkoper. Of je een USB-c dockje, dan heb je meteen wat extra poorten en meestal ook nog een poort om op te laden.
Ik wilde ook reageren: Als Tweaker moet je er dan toch eentje hebben om met LibreDrive te flashen en dat zijn allemaam 5.25" drives.

Thuiskopie, mag je dat aanmoedigen? :P
Anno 2024 snap ik nog steeds niet dat we thuiskopievergoeding betalen op producten zo als wearable Apple Watch:
https://www.rijksoverheid...s-de-thuiskopievergoeding
Diskdrives worden volledig uitgefaseerd, een simpel usb-c naar usb-a verloopje zal het probleem oplossen. Ik heb liever alleen maar usb-c poorten op nieuwe devices.
Ik vind het top dat Mac wel door ontwikkeld, wat soms vervelend kan zijn maar op lange termijn moet je wel als je niet tot in den treure legacy wil blijven ondersteunen. Daarnaast 1 google actie en je hebt een USB-C naar USB-A adapter voor 5 tot 10 euro, dat lijkt mij nou niet echt een probleem als je al bereid bent 6/7/800 euro uit te geven.
Die drive van Apple is al jaren niet meer leverbaar (in elk geval in het land waar iik woon) en je probleem is met een piepklein adaptertje van $1.15 opegelost. Als je daar als echt chagerijnig van kan worden....
We moeten toch een kéér af van USB-A nietwaar. Als je nog randapparaten hebt met zo'n aansluiting dan is een verloopstukje er zó opgezet.
Koop je toch gewoon een adapter of een kabeltje?!
https://www.gamma.nl/asso...YN&gStoreCode=ALRYN&gQT=0

Ik neem aan dat die kabel niet aan de discdrive vast zit?! Dus kan je gewoon elke USB-C naar USB-A kabel kopen.
https://www.apple.com/nl/...rt?cid=aos-nl-seo-pla-3pp
Bij Apple wel natuurlijk! Maar inderdaad; een verloopje is een kleine moeite. Misschien zelfs een goede oplossing, want dan kan ik dat verloopje op mijn bureau leggen. Altijd handig. De Mac Mini hangt onder mijn bureau.
"Bij Apple wel natuurlijk! "
Tja. En als ik tegen mensen zeg dat ik niks van Apple apparaten moet hebben staan ze me altijd vreemd aan te kijken. :D

"een verloopje is een kleine moeite."
Ja je bedoelt neem ik aan dus een kabeltje female A en male USB-C

Deze zeg maar (maar dan langer)
https://www.topsjop.nl/nl...ale-otg-kabeladapter.html
Apple heeft de transitie in 2008 al ingezet; ze verkopen al jaren niets meer op CD/DVD. Bovendien kost een USB-C naar USB-A kabeltje geen drol, dus waar maak je je druk om? We moeten vooruit! (zeg ik als eigenaar van dezelfde USB-A SuperDrive 😅)

[Reactie gewijzigd door pBook op 7 november 2024 15:08]

Anoniem: 454358 @pBook7 november 2024 15:49
we hoeven helemaal niet voorruit, dingen aanpassen om het aanpassen slaat gewoon nergens op. Een usb a poortje zou gewoon voor een hoop mensn heel handig zijn. Maar bij apple gaat de eigen portemonnee voor op het gemak van klanten.
Totaal niet mee eens, USB A is een irritante poort die er symmetrisch uitziet maar het niet is, een van de allergrootste designflops van de laat-vorige eeuw (itt de achterliggende gedachte van een universele poort).
Dat lijkt mij totale onzin. Lekker apple bashen.

Het is juist handiger alleen USB-C te leveren, simpeler ontwerp, minder variatie in chips.
Het is geen aanpassen om aan te passen, deze uniformiteit juich ik toe. Al mijn randapparatuur is USB-C nu. Mocht ik nog een oud device hebben dan is een verloop unit heel handig. Die kan ik dan op dit apparaat gebruiken en op andere apparaten.
Ik dacht: wat bedoelt 'ie nou met
niet voorruit
en toen las ik je gebruikersnaam :P
Apple levert ook het USB-A model niet meer sinds een tijdje. Dit is natuurlijk antieke technologie inmiddels--en eigenlijk ook al wat langer. Ik vind die SuperDrive ook een mooi ding hoor, maar ga toch niet mijn aankopen vandaag de dag laten af hangen van dat soort spul. Voor die incidentele keren dan maar een verloopje. Die haal ik overigens van Ali, en dan heb je nog best wat nette opties met dezelfde aluminium-look als al het Apple spul. Als ik echt veel spul eraan zou hebben hangen, dan zou ik zo'n dock ding voor eronder ook nog wel overwegen--wellicht een andere optie voor je.
CD's rippen in 2024? Heb je weleens van Apple Music of Spotify gehoord?

De laatste keer dat ik zoiets gedaan heb is meer dan 10 jaar geleden denk en die muziek staat ook gewoon in mijn Cloud Library.
Voor mij is er een groot verschil: ik koop CD’s om in kwaliteit te luisteren, de artiesten te steunen en een mooie verzameling aan te leggen. Alle gekochte CD’s rip ik naar FLAC om ook lokaal toe kunnen streamen.
De review staat nog maar net online en nú al reageren, I know, I know... 8)7 Ik vraag me af hoe de Tweakers community tegen het gebrak aan USB-A poorten aankijkt. Ik heb bijvoorbeeld de Apple Disc Drive met USB-A om CD's te rippen. En Apple levert niet eens een model met USB-C! Dan zijn van die dingen waar ik dan echt chagrijnig van kan worden. :P
Ik zie het niet hebben van USB-A als een groot voordeel! Ruim 10 jaar na introductie van USB-C mag je toch hopen dat die legacy verdwenen is.

Optische drives hebben hun beste tijd gehad. Dat Apple geen versie met USB-C uitbrengt is logisch. En je wil ook helemaal geen overpriced Apple SuperDrive hebben! Een simpele drive van een willekeurig ander merk van 3 tientjes is veel beter.

En tot slot is het niet hebben van een USB-A aansluiting geen enkele belemmering op apparaten met zo'n stekker aan te sluiten, want er bestaan verloopsnoertjes.
Van een ander merk is nog steeds een prima optical disk drive te koop, met usb-c als standaard.

Ik vind het juist niet meer dan logisch dat usb-a nou eindelijk eens uitgefaseerd wordt. Het is dat ik nog een heul oud Mac toetsenbord gebruik, en nog een intussen ook al wat ouder Wacom tablet heb liggen, maar verder is alles ‘c’ en ik koop bewust al jaren alles met usb-c als dat mogelijk is.
Mijn Dell XPS van 6 jaar geleden heeft ook geen USB-A. Ik ben inmiddels gewend aan het gebruik van verloopjes en de meeste nieuwe hardware komt tegenwoordig veelal met USB-C.
USB-C kan ik eenvoudig omzetten naar alles wat ik nodig heb, waaronder ook USB-A. Andersom is het lastiger om USB-A te gebruiken voor Displayport of een externe NVMe SSD.

Ik had het dan ook niet erg gevonden als er meer USB-C poorten op zaten.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 8 november 2024 09:31]

Vreemd dat de gewone mini veel meer NPU snelheid heeft (38Tops) dan de Pro (18 Tops)
die is voor de M4 Pro gewoon hetzelfde als de M4: fixed!
Die powerknop aan de onderkant, hè. Wat ik niet online lees, hoe groot is dat probleem?

Als ik een Magic Keyboard er bij koop (evt. Mouse en Trackpad), kan ik de Mac Mini daarmee dan uit sleep halen (met de aan/uitknop rechtsbovenin het toetsenbord? En kan dit ook door op de muis of trackpad te klikken?

Momenteel met mijn pc haal ik deze uit sleep door op een toets of de muis te klikken, en zet ik 'm in windows op sleep (WIN+X, U, S). Mijn laptop gaat ontwaakt en slaapt door de deksel. Ik zie dan niet echt een probleem met een vervelend geplaatste aan/uitknop, mits die net zo vaak gebruikt wordt.
Dat kan ook gewoon met een Mac hoor. Druk op het toetsenbord (of muis) om hem uit sleep te halen. Ik zet mijn Macs eigenlijk nooit uit, dus de power switch gebruik ik ook nooit. Maar als het dan wel moet, zo'n mini is echt niet de zwaarste om even op te tillen.
Nee, ik heb er ook totaal geen probleem mee. Ik mis alleen die discussie als er weer wordt opgegooid dat de knop op de onderkant hebben een probleem is. Ik voorzie dat ik dat knopje misschien eens per maand zal gebruiken.
De Macbook Pro die ik tijdens mijn studie gebruikte had meer dan 1000 dagen uptime. Mijn huidige Macbook updatet ik wel, maar dat is dan ook echt de enige reden dat ie niet in slaapstand staat.

Ik denk dat Apple het met de plaatsing expres ontmoedigt. Dat was met de vorige Mac Mini natuurlijk ook al, en daar hoor je ook niemand over.
Ik denk dat Apple het met de plaatsing expres ontmoedigt. Dat was met de vorige Mac Mini natuurlijk ook al, en daar hoor je ook niemand over.
De vorige zat nog achterop, kijk maar bij de productfotos uitvoering: Apple Mac Mini 2023 M2 8 Core, 10‑core GPU, 8GB ram, 256GB ssd

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 7 november 2024 15:54]

Op Mac is dit standaard command-shift-eject / power.
Hoe je het ook bekijkt, chapeau dat dit kleine monstertje geen AC/DC voedingsadapter nodig heeft, maar gewoon een efficiënte voeding ingebouwd heeft. Gewoon een C7 kabel er in en gaan.

Semi-offtopic: schattig dat Apple hun on-ergonomische muis en toetsenbord blijft slijten. Als je ziet dat dit apparaat prestaties neerzet waarmee de gemiddelde professionele gebruiker tevreden is, kan ik me niet voorstellen dat die ook een muis en keeb gaan gebruiken die mij al RSI geven als ik er naar kijk. En ik kijk al sinds oktober 2009 tegenaan. Kreun.
Ik werk er wekelijks meer dan 35 uur mee, en in m'n vrije tijd ook vaak ook nog een paar uur... heb grote handen (ben 195cm lang), maar nog nooit iets in de buurt van RSI gekregen in de tijd (bijna 10 jaar denk ik) dat ik met de Apple muizen en toetsenborden werk.

Dat is dus OF heel persoonlijk, OF het is minder erg dan je denkt!
Ik ben er zelf ook niet gevoelig voor, en voor mijn werk heb ik vaak alleen zo'n mini laptopmuisje. Ouch.
Diezelfde ongevoeligheid zal jij wrsch ook hebben, dus count your lucky stars ;)

Er zijn op fora meer mensen met klachten / RSI / kramp van de apple magic mouse dan van ieder ander invoerapparaat te vinden.

Puur ergonomisch is die muis een ramp. Plat, geen tactiele scroll, vierkant. Als je een MX Master ernaast houdt is het schrijnend. Apple mag dan strak design hebben, maar dat design hoeft niet de functionaliteit in de weg te staan.

Het low profile toetsenbord, och, da's nu eens echt voorkeur. Niet mijn ding, maar er is ook niks mis mee.
RSI is iets wat zich vaak uit als je gestrest bent. Misschien niet altijd, maar lopende band werk bestaat al wat langer.
Ik had van mijn hobby mijn werk gemaakt en zat naast de acht uur werk soms nog tot diep in de nacht achter de computer.
Maar heb ook wel eens last gehad van een klein probleem, je moet dan gewoon even een pas op de plaats maken, en dan is het zo weg.
Ga je door tot je de hand niet meer kan gebruiken en daarna over naar de andere dan ben je gewoon fout bezig.
Ik werk al minstens sinds 2008 hele dagen met het platte toetsenbord en dan ook nog voor buitenwerktijdse activiteiten. Dat bevalt stukken beter dan de lawaaierige klikketie-klak toetsenborden die alleen al trager werken omdat je die veel dieper in moet drukken. Ik begrijp juist niet hoe hele volksstammen met een gemiddeld plastic rommel-tb’je werken. Maar ja, de gemiddelde kantoorwerkert typt ook nog met twee wijsvingers en twee duimen natuurlijk.
Potentieel luider dan voorganger. Maar in de praktijk?
Vond ik ook gek, maar blijkbaar bedoelen ze onder load is ie luider.
Voor de benchmarks had ik in plaats van spellen toch echt liever wat professionele apps willen zien. Gegarandeerd dat de grootste groep gebruikers de Mac mini daarvoor inzet en zeker niet voor spellen. een gemiste kans.

Misschien een real life test met: FCPX, Premiere, Lightroom, DaVinci, AfterEffects, Blender?

Ik vermoed dat bij een aantal van deze apps de M4 Pro ineens hele andere scores laten zien omdat dan zaken als GPU en geheugenbafnbreedte een rol speelt.

Ik zou met deze apps wel eens een testje willen zien op de :
Mac mini M1, M2 Pro, M2 en M4 Pro
Mac Studio M1 Max en M1 Ultra
MacBook Pro M1 Max, M2 Max en M3 Max
PC Laptop full specs (alleen FCPX is niet te testen)
Idd. En zoek daarna eens een notebook waar je 18 uur lang op accu 4K video mee monteert. Met een gekalibreerd scherm, hdr, fatsoenlijk trackpad en topspeakers. Ik vind de reviews van de macs totaal niet aansluiten op de usecases
De prijzen voor een SSD of memory upgrade zijn belachelijk! Ik snap niet dat mensen dit spul blijven kopen, die beroepsgroep houdt het zelf in stand. niet kopen is prijzen aanpassen. 256gb is niet meer van deze tijd. dat is en zo vol en je kan amper wat opslaan, en 16gb is nu nog voldoende maar over 2 jr is dat weer te kort dus moet je wel 32gb en die prijs is echt belachelijk.

Mensen laat die hardware toch gewoon is staan....
Ik zou het doen. Het is veel geld, maar dat boeit me n aaankoop weinig.
Ik werk als helpdeskITer de hele dag met windows. Als ik thuis kom is de mac een hele andere, en veel ristgevende ervaring--niet bezig hoeven te zijn met het OS om iets voorelkaar te krijgen is priceless. Kost meer, maar om es niet bezig te zijn met of in windows (wat werk is) is het mij die extra prijs zeker waard.
En vroeger had ik een windows PC en gaf ik rustig zo'n 3k euro jaarlijks uit aan tweaken om dat ding beter en sneller te krijgen. Plus al di euren die je kwijt bwnt om het werkend te krijgen. Met de Mac is dat een fluitje van een cent. Hij kopieert alle software en zelfs je browser sessie naar je nieuw mac en je kan op je nieuwe apparaat verder gaan op de tabs die je op je oude geopend had. Kon windows zoiets maar--dat zou mijn werk veel simpler maken.
Nu geef ik het bedrag van 3k 1 keer uit en daarna jaren niet meer. Dus op de lange termijn is het voor mij zeker goedkoper-en bespaart me uren tijd die ik ergens anders aan kan verspillen.
Appels met Peren makker die je vergelijkt...als jij 3000 eu per jaar uitgeeft, kan je elk jaar een volledige nieuwe machine kopen die naar 3 jr en 9k verder ook 300% sneller is als de mac (whatevermodel) je ook koopt.

Ten tweede, als je 1x goed je centjes uitgeeft hoef jij ook niet meer te tweaken. En wil je browser sync zorg dan dat je Microsoft account goed is ingesteld, elke cookie die jij op computer 1 hebt heb je dan ook op computer 2, en dus ook je tabs.En wil je geen edge gebruiken dan doet google chrome dit voor je. installeer je een extensie op de ene pc in je browser, zal je bij de eerst volgende keer dat je op je andere pc inlogt ook die extensie krijgen.

Als je een 365 business standaard abonnementje hebt ben je in je hele office suit volledig transparant in je bestandsgebruik, of t nou outlook, teams of via verkenner is. (zelfs als je een android/iphone telefoon gebruikt en je zet daar je office spulletjes op met je account kan je al je data crossplatform.

Ik zit al 26 jr in de IT in de tijd dat tweakers al draaide met een specht die bits uit de 32gb hdd hakte zat ik in mn zolder kamertje te hobbien met netwerken, pctjes, servertjes, windows 3.11/95 en windows NT4.

En 4 jr lang mac gebruikt tussen 2016 en 2020 ivm klanten wens, heb ik ook alles geprobeerd op apple platform. Apple was vroeger status zoals dat je een porsche en bentley koopt, maar die status is niet meer en de pricing van de producten zijn absurd.

Er is hedendaags geen enkele reden om nog maar een mac te kopen mits je een handje vol software wat alleen specifiek mac beschikbaar is.

Maar we leven in een vrij land ;) als jij je knaakies aan apple wil geven be my guest,...maar als je een dikke windows knoepert laat samen stellen bij bijv. alternate (en hun in elkaar laat zetten) heb je geen omkijken meer en de mogelijkheden tussen windows en mac zijn voor de eind consument volledig gelijk (let wel, soms moet je het een beetje anders instellen maar alles werkt tegenwoordig crossplatform)
Dat ligt er natuurlijk maar aan, je data kun je beter ergens anders opslaan. Ik heb geen idee hoe groot de meeste Apple programma’s zijn, maar op Windows kan je er inderdaad weinig mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.