Door Jelle Stuip

Redacteur

Een kleurenscherm is niet altijd beter

Kobo Clara Colour Review

22-05-2024 • 06:00

112

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Clara Colour is Kobo's eerste e-reader met kleurenscherm en dat zie je. De interface en alle boekomslagen waarvan je gewend bent dat ze in grijstinten zijn, zie je ineens in kleur. Ook kun je boeken met plaatjes en stripboeken in kleur lezen, maar niet alle content blijkt even goed te werken. In kleurenmodus verliest het scherm de helft van zijn scherpte en veel stripboeken worden onleesbaar priegelig, terwijl de meeste kinderboeken met grote afbeeldingen nog wel goed leesbaar zijn. Niet alle content werkt dus even goed en dat maakt de 6"-Clara geen aantrekkelijke keuze. Wil je kleur, dan kan je beter voor een grotere maat gaan. Vind je dit een mooi formaat, dan verkoopt Kobo ook een zwart-wituitvoering: de Clara BW.

Getest

Kobo Clara Colour Zwart

Prijs bij publicatie: € 160,-

Vanaf € 169,-

Vergelijk prijzen

Wie in 1967 in Nederland of in 1971 in België woonde, heeft het misschien meegemaakt: na jarenlang zwart-witbeeld kreeg je toen voor het eerst kleurenbeeld op televisie. Dat moet een bijzondere ervaring zijn geweest. Onlangs ervoer ik iets soortgelijks, toen ik voor het eerst de Kobo Clara Colour ter hand nam. Die e-reader lijkt als twee druppels water op de Kobo Clara 2E, maar heeft een kleurenscherm en die kleuren missen hun uitwerking niet. Op het moment dat je de Clara Colour voor het eerst inschakelt, zie je de bekende Kobo-interface, alles zit op dezelfde plek, met als verschil dat alles in kleur is. Covers van boeken waarvan je altijd dacht dat ze zwart-wit waren, zijn ineens in kleur en navigatieknoppen onder in het scherm blijken rood in plaats van zwart te zijn. Kobo is niet de eerste e-readerfabrikant die een kleurenscherm toepast, maar het is wel het populairste e-readermerk in Nederland en België, genoeg reden voor een review dus.

Kobo heeft de Clara Colour in april 2024 uitgebracht, tegelijk met de Libra Colour. De Clara, waar het in dit artikel over gaat, is de goedkoopste kleuren-e-reader van Kobo, met een schermdiagonaal van 6" en een resolutie van 1448x1072 pixels. Over die resolutie later meer, want die getallen gelden eigenlijk alleen als je het over zwart-wit hebt. De Clara Colour heeft een adviesprijs van 160 euro, maar is ondertussen ook wel voor ongeveer 150 euro te krijgen.

De Libra Colour is de grote broer van de Clara en heeft een 7"-schermdiagonaal. Hij maakt van dezelfde Kaleido 3-techniek van E Ink gebruik en heeft een zwart-witresolutie van 1680x1264 pixels. Op de volgende pagina van dit artikel komt de achterliggende techniek van het kleurenscherm aan bod en die is ook van toepassing op de Libra Colour. De pixeldichtheid van beide schermen is dan ook exact hetzelfde, met als verschil dat het Libra-scherm groter is. De Libra onderscheidt zich ook doordat hij twee fysieke knoppen heeft om de bladzijden van een boek om te slaan en doordat hij werkt in combinatie met een stylus waarmee je notities of markeringen kunt maken.

Kobo Clara ColourKobo Clara ColourKobo Clara Colour

Kobo Clara Colour met zwarte achterkant (links) en Kobo Clara 2E

Voor deze review stuurde Kobo ons de Clara Colour op en die vergelijken we met de Clara 2E, die van een E Ink Carta 1200-scherm is voorzien en alleen zwart en wit kan weergeven. Kobo heeft ondertussen al een opvolger van de Clara 2E uitgebracht, in de vorm van de Clara BW, waarin een Carta 1300-scherm zit. Dat zou een kleine upgrade zijn ten opzichte van de Carta 1200. De Clara BW heeft een adviesprijs van 140 euro. In dit artikel ligt de focus echter op de Clara Colour en dan specifiek op het kleurenscherm, want tijdens het testen van de e-reader kwam ik er al gauw achter dat het kleurenscherm niet in alle opzichten een upgrade is. Om te begrijpen waarom, is het goed om stil te staan bij de manier waarop deze e-readers zwart-wit en kleur weergeven.

Hoe geeft een e-reader kleuren weer?

De Clara Colour maakt gebruik van een kleurenscherm met elektronische inkt dat afkomstig is van E Ink. Schermen met elektronische inkt werken met behulp van bolletjes, of capsules, waarin witte en zwarte pigmenten zitten. De witgekleurde deeltjes zijn positief geladen, terwijl de zwartgekleurde deeltjes een negatieve lading hebben. De capsules zijn ingeklemd tussen twee rasters, met daaronder elektroden. Door een elektrode positief te laden worden, net als bij een magneet, de zwarte deeltjes aangetrokken en de witte deeltjes afgestoten. Die witte deeltjes komen boven in de capsule terecht en ervaar je als een 'witte pixel'.

De witte en zwarte deeltjes blijven vervolgens op hun plek zitten doordat de vloeistof in de capsule stroperig is. De enige manier om ze van hun plek te laten veranderen, is door de elektrode weer een positieve of negatieve lading te geven. Dat is een groot verschil ten opzichte van lcd's en oledschermen, die wel continu blijven verversen. Een scherm met elektronische inkt oogt daardoor rustiger en dat maakt het fijn om er boeken op te lezen.

E ink kleur

Om kleuren te kunnen mengen, ligt er een kleurenfilter boven op de e-inkcapsules. Daarvoor zijn de kleuren rood, groen en blauw nodig. In de bovenstaande afbeelding is dat schematisch weergegeven. Op het moment dat er licht valt op een capsule die 'wit' is, zal die licht reflecteren, dat vervolgens gekleurd wordt door het kleurfilter dat erbovenop ligt. In de bovenstaande afbeelding worden dus rood en blauw licht gereflecteerd. Er wordt geen groen licht gereflecteerd, omdat de capsule in het e-inkpaneel op zwart staat en dus het invallende licht absorbeert. In dit voorbeeld is het aantal kleuren dat je kunt mengen, beperkt tot acht. Iedere kleur heeft immers twee staten: wit (aan) of zwart (uit) en 2x2x2 maakt 8.

De meeste schermen met elektronische inkt kunnen echter meer dan alleen zwart en wit weergeven. Door een fijner raster aan elektrodes onder de capsules te plaatsen kun je de witte en grijze pigmenten mengen, zoals in onderstaande afbeelding wordt getoond.

e ink wikipedia

Afbeelding afkomstig van Wikipedia

In dit voorbeeld is de linker capsule wit en de rechter zwart, maar de middelste geeft een grijstint weer die halverwege zit. Dat komt doordat een van de twee elektroden onder de capsule een positieve lading heeft en de andere een negatieve. In het bovenstaande voorbeeld kun je drie tinten grijs maken: wit, zwart en 50 procent grijs. De meeste e-readers die op dit moment verkrijgbaar zijn, hebben schermen die zestien tinten grijs kunnen weergeven. Leg je daar een rgb-kleurenfilter overheen, zoals bij het Kaleido 3-scherm, dan kun je zestien tinten rood, groen en blauw maken. In totaal kom je dan op 16x16x16=4096 kleuren uit, die het scherm kan weergeven.

Pixeldichtheid

Het 6"-scherm in de Clara E-readers heeft een resolutie van 1072x1448 pixels, al spreekt ontwikkelaar E Ink liever van een dichtheid van 300ppi. Dat is een mooie resolutie, die op het 6"-scherm van de Clara een scherp beeld geeft. Het probleem met het mengen van kleuren is dat het ten koste gaat van je scherpte. Als je een rgb-kleurenfilter over de capsules heen legt, heb je voor rood, groen en blauw, drie capsules nodig. Die drie subpixels vormen dan een langwerpige pixel. Wil je een vierkante pixel maken, die lijkt op de gebruikelijke rgb-indeling van een lcd, dan heb je negen capsules nodig. Je resolutie gaat dan effectief naar ongeveer 357x483 pixels, oftewel 100ppi, met andere woorden: onleesbaar korrelig.

kaleido e ink

E Ink Kaleido Plus (links) en E Ink Kaleido 3

Bij de Kaleido-schermen heeft E Ink daarom de kleurenfilters in een indeling gezet waarbij een 'pixel' uit verschillende capsules met kleurenfilters bestaat. De vorige generatie Kaleido Plus-schermen had de linksbovenstaande subpixelindeling. Bij het Kaleido 3-scherm is die indeling aangepast en is hij zoals rechtsboven geworden. Dat heeft als voordeel dat de pixeldichtheid ten opzichte van de zwart-witvariant slechts wordt gehalveerd, want in principe zitten rood, groen en blauw in een blokje van 2x2 capsules, waarmee het scherm alle kleuren kan mengen.

E Ink Carta 1200E Ink Kaleido 3E Ink Kaleido Plus

V.l.n.r: E Ink Carta 1200, E Ink Kaleido 3 en E Ink Kaleido Plus

Dat de e-reader kleuren kan weergeven, heeft verschillende nadelen. Om te beginnen is de laag met kleurfiltertjes zichtbaar. Hier heeft niet iedereen evenveel last van, maar je kunt bij de Clara Colour een diagonaal patroon zien, met name op plekken waar de e-reader wit moet weergeven. In de bovenstaande afbeelding is dat patroon duidelijk te zien doordat het effect met behulp van nabewerking versterkt is. Een kleine steekproef binnen de Tweakers-redactie leerde dat niet iedereen de diagonale lijnen evenzeer opmerkt of als storend ervaart.

Kobo Clara Colour

Kobo Clara 2E (links) en Kobo Clara Colour

Een tweede nadeel van de laag kleurfilters is dat het scherm donkerder oogt. Schermen met elektronische inkt worden normaal gesproken door omgevingslicht verlicht. Er is geen backlight, zoals bij lcd's, maar licht weerkaatst erop, net als bij ieder ander voorwerp dat zelf geen lichtbron is. Ten opzichte van een zwart-witscherm heeft de Clara Colour de extra laag met kleurfilters en die absorbeert ook een beetje licht. Daardoor is het scherm minder goed afleesbaar dan een zwart-wit-e-reader in dezelfde omstandigheden. Dat 'probleem' is makkelijk op te lossen door de frontlight in te schakelen, waardoor het scherm wel weer duidelijk afleesbaar wordt. Dat zul je bij de Clara Colour dus eerder moeten doen dan bij de gewone Clara.

Clara in de praktijk

De techniek om kleuren weer te geven heeft dus nadelen, maar de vraag is natuurlijk in hoeverre je daar in de praktijk last van hebt. Om te beginnen is het scherm van de Clara Colour wat donkerder dan dat van de Clara 2E en moet je dus eerder de frontlight inschakelen. In de praktijk maakte me dat niet zoveel uit, want ik lees vaak 's avonds en dan staat de frontlight toch al vaak aan. Dat je de verlichting eerder inschakelt, is ook vooral iets wat je merkt als je zoals ik de Clara Colour en de Clara 2E naast elkaar gebruikt. Als je echter slechts een van de twee gebruikt, zal het niet opvallen.

Vervolgens is het natuurlijk de vraag wat je gaat lezen nu je kunt kiezen voor kleur. Ik heb wat verschillende soorten boeken geprobeerd, met wisselend succes. Om te beginnen heb ik een stripboek van Kuifje gedownload, buiten Kobo's eigen winkel om. E-readers van Kobo ondersteunen het .cbz-formaat van stripboeken en als je de e-reader op je computer aansluit, kun je er gewoon bestanden heen kopiëren.

Kuifje was meteen al geen succes, omdat de plaatjes veel te priegelig waren voor de Clara Colour om weer te geven. De originele stripboeken hebben grofweg het A4-formaat, terwijl de Clara met zijn 6"-scherm kleiner is dan een A6'je, oftewel minder dan een kwart van de oppervlakte. Ter referentie heb ik er een, ondertussen verouderde, PocketBook InkPad Color 2 naast gehouden en zelfs op dat 7,8"-scherm werd Kuifje niet echt leesbaar.

Kobo Clara ColourKobo Clara ColourKobo Clara 2E

V.l.n.r: Kuifje op de Clara Colour, Power Rangers op de Clara Colour en Power Rangers op de Clara 2E

Nu was Kuifje niet speciaal voor de Kobo gemaakt, maar zelfs als je een boek in Kobo's eigen winkel aanschaft, is dat geen garantie dat het leesbaar is op de Clara Colour. Een stripboek van de Power Rangers bleek bijvoorbeeld niet goed leesbaar te zijn op de Clara Colour. De grootte van de tekstballonnetjes verschilt per pagina, maar op sommige bladzijden zat ik met m'n ogen te knijpen om de tekst te kunnen ontcijferen. Niet echt een ontspannen leeservaring dus. Bij de Clara 2E zie je in een oogopslag dat de tekst scherper is, maar mis je uiteraard kleur.

Andere comics werken wel goed op de Clara Colour, zoals Garfield. De frames in die strip zijn vrij groot en Garfield-strips werden vaak in pocketformaat uitgegeven, met als resultaat dat de scherpte van het Clara Colour-scherm goed genoeg is om de strip te kunnen lezen.

Kobo Clara Colour vs Kobo Clara 2EKobo Clara Colour vs Kobo Clara 2E

Wat ook goed werkt, zijn kinderboeken met grote tekeningen. Ik laat even in het midden of het handig is om je kind 's avonds vanaf een e-reader met ingeschakelde frontlight voor te lezen, maar tekeningen in kleur voegen echt wat toe ten opzichte van zwart-witboeken. Zolang je geen 'Waar is Wally?'-achtige boeken gaat lezen, komt het wel goed met de scherpte.

Kobo Clara Colour vs Kobo Clara 2ELaatste voorbeeldje is een kookboek dat ik ook uit de Kobo-winkel gedownload heb. Ook daarbij voegt kleur echt wat toe. Je kookt immers gekleurd eten en dan is het leuk om te zien of jouw eindresultaat een beetje overeenkomt met het plaatje. Ook hier merkte ik het verschil in scherpte vrij snel. De gekleurde plaatjes zien er leuk uit, maar de zwart-wit-e-reader kan meer details weergeven.

En hoe zit het dan met gewone boeken? Dan zijn de Clara Colour en de Clara 2E even scherp: 300ppi, maar zie je op de witte achtergrond nog wel de diagonale lijnen van de kleurfilters zitten, mits je daar gevoelig voor bent. Zoals eerder genoemd, verschilt het van persoon tot persoon of je de lijnen ziet.

Conclusie

Een weekje boeken lezen op de Kobo Clara Colour was, helaas, geen onverdeeld positieve ervaring. Een van de belangrijkste oorzaken is dat ik de kleurfilters zag zitten, met een patroon van diagonale lijnen in beeld tot gevolg. Daar heeft niet iedereen evenveel last van, maar om de onscherpte van afbeeldingen kun je echt niet heen.

Het komt erop neer dat stripboeken met weinig frames en grote tekstballonnetjes - denk aan Garfield - er prima uitzien, maar zodra de tekstballonnetjes meer inhoud krijgen en de plaatjes gedetailleerder worden - denk aan Kuifje - schiet het 6"-scherm tekort. Het verschilt dus per boek in hoeverre je last hebt van het gebrek aan scherpte. Bij kookboeken viel het me sneller op dan bij kinderboeken met grote illustraties, maar op het moment dat je je boeken moet gaan afstemmen op je e-reader, heb je misschien niet de juiste e-reader te pakken. Het kleurenscherm met 6"-diagonaal werkt gewoon niet goed genoeg voor alle soorten content. De nieuwe 7"-Libra Colour, die ik helaas niet getest heb, zou een betere keuze moeten zijn als je voor een Kobo met kleur wilt gaan. De pixeldichtheid is even groot als op de Clara Colour, maar doordat je stripboeken over een grotere oppervlakte worden uitgesmeerd, is het beeld scherper.

Deze review gaat echter over de Clara, de compactste e-reader van Kobo. Ondanks het initiële wowmoment dat je krijgt doordat ineens al je boekcovers in kleur zijn, is de scherpte, of het gebrek daaraan, iets waar je vaak tegenaan zult lopen. Op het 6"-formaat zou ik daarom de kleurtjes laten voor wat ze zijn en gewoon voor ouderwets zwart-wit kiezen.

Reacties (112)

112
112
54
1
0
52
Wijzig sortering
Naast Kaleido is er ook de eInk Gallery 3 techniek, deze gebruikt geen kleurenfilter maar heeft de kleuren direct in de inktbolletjes zitten. Daarmee omzeilt hij de meeste nadelen van Kaleido, namelijk de mindere verzadigheid, de resolutievermindering, het mindere contrast door het extra filter en de lijnen die je kan zien.

Maar helaas heeft het wel een achilleshiel: veel langere refresh.. Daarom wordt dit in de praktijk niet in eReaders gebruikt, omdat een review als deze als headline "Mooi maar TRAAG" zou hebben.

Oerigens is deze techniek (ook wel ACeP, Advanced Colour ePaper genoemd) ook niet perfect qua kleurverzadiging. Maar het is wel een stuk beter. Het schijnt dat eInk er een hoop geld in heeft gestopt om het sneller te maken, maar het is er nog steeds niet. iK hoop dat deze toch nog komt.

Maar dit is wel iets om in het achterhoofd te houden, vind ik. Er zijn ook enkele niche merken die wel met eInk Gallery experimenteren: https://goodereader.com/b...galy-with-e-ink-gallery-3 . Overigens ziet het er in de praktijk niet zo goed uit als in de plaatjes: YouTube: Bigme Galy Review: Color E-Ink Revolution or 700$ wasted? Maar wel een stuk beter dan Kaleido.

Ik vind zelf de kleurdiepte wel belangrijk dus ik wacht hier wel op. Tot die tijd gebruik ik maar gewoon een tablet.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:58]

Naast Kaleido is er ook de eInk Gallery 3 techniek, deze gebruikt geen kleurenfilter maar heeft de kleuren direct in de inktbolletjes zitten. Daarmee omzeilt hij de meeste nadelen van Kaleido, namelijk de mindere verzadigheid, de resolutievermindering, het mindere contrast door het extra filter en de lijnen die je kan zien.

Maar helaas heeft het wel een achilleshiel: veel langere refresh..
Op de langere refresh na, heeft zo’n kleuren eInk scherm ook de voordelen die reguliere eInk heeft? Namelijk dat de ogen niet vermoeid worden, omdat het hetzelfde effect heeft op je ogen, zoals papier.

En heeft deze color eInk ook het andere voordeel van reguliere eInk, namelijk dat als die aanstaat dat die in principe geen energie gebruikt totdat er weer een refresh komt?

[Reactie gewijzigd door Djerique op 22 juli 2024 13:58]

Op de lage refresh na, heeft zo’n kleuren eInk scherm ook de voordelen die reguliere eInk heeft? Namelijk dat de ogen niet vermoeid worden, omdat het hetzelfde effect heeft op je ogen, zoals papier.
Dat hebben alle eInks. Het extra voordeel is dat je minder front light nodig hebt omdat er geen polarizer in zit voor de LCD laag die 30% licht absorbeert.
En heeft deze color eInk ook het andere voordeel van reguliere eInk, namelijk dat als die aanstaat dat die in principe geen energie gebruikt totdat er weer een refresh komt?
Klopt. Ook in kleuren mode.

Het is een beetje dezelfde techniek als die meerkleurige displays zoals bijvoorbeeld de mediamarkt gebruikt voor hun prijzenlabels. Met zwart, wit en rood. Alleen dit is dan fullcolour.

Het grote probleem is gewoon dat er meerdere refreshes nodig zijn om alle kleuren er op te krijgen.
Ik wacht nog even op een groter scherm voor manga’s, maar prachtig dat dit mogelijk is!
Voor manga hoef je alleen geen kleuren scherm te hebben toch? Het is vrijwel altijd zwart wit, met af en toe een uitzondering.
Ik gebruik zelf een Onyx Boox Leaf om manga te lezen. Werkt heel goed. 7" is daar een hele fijne grootte voor vind ik, maar ze hebben ook grotere.
Ik gebruik mijn oude vertrouwde Kobo Aura One voor Manga. En inderdaad, het gros is sowieso al zwart/wit. Ik zou een kleurenscherm dan ook eerder gebruiken voor bijvoorbeeld Marvel Comics.
Ik heb zelf een Pocketbook Inkpad Color (8") en manga lezen met dit model is echt super fijn. Ook met kleuren. Je merkt totaal niet dat de kleuren een iets lagere resolutie hebben.

Persoonlijk ben ik zelf heel tevreden met de e-reader. Ik gebruik zelf wel KoReader als software ipv. de default software.
Hoe leest een Donald Duck op deze Inkpad?

[Reactie gewijzigd door C6DL op 22 juli 2024 13:58]

Ik heb zelf geen Donald Duck abonnement. Maar uitgaande van de maat van het blad zou dit op een 8" geen probleem moeten zijn. Je kan hem namelijk ook draaien om het blad in de breedte te lezen. Wel zou een 10" meer geschikt zijn aangezien het blad volgens mij ook deze maat heeft.

Voor manga leest het iedergeval probleemloos aangezien bij dit tablet de zwart waarden wel scherp zijn al is het een kleuren pagina die getoond wordt. Dus tekst verliest zijn resolutie niet.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 22 juli 2024 13:58]

Ik zweer bij ereaders om te lezen, maar plaatjes is altijd pijnlijk, (ook in Z/W) omdat de cpu een spaarbrandertje is . Dat is prima voor een e-reader, maar neem voor comics gewoon een MS Surface, een ipad of Android tablet. Ook qua verzadiging en daardoor leesbaarheid zoveel prettiger.
De meeste manga zijn qua pagina oppervlakte minder groot dan strips dus het zou beter moeten gaan. Het probleem hier zou ook wel eens kunnen zijn dat de files waarmee gewerkt wordt bitmaps bevatten. Benieuwd hoe een bezier curve pdf het doet. Heb een paar keer comics digitaal gekocht. Op een tablet is het toch wel klein. Op mijn ouder Lenovo all in one/ tablet ging het beter maar die is te zwaar om comfortabel te lezen, je zit gewoon met een 20'inch pc op je schoot met als grootste voordeel dat je hem als tablet in portret mode kan gebruiken. Minimale zoom maar onpraktisch langer dan een kwartier
Tegelijk met deze Clara Colour kwam Kobo ook met de Libra Colour, stukje groter weer met 7 inch: uitvoering: Kobo Libra Colour Zwart

Wat ik even snel kon vinden is het scherm van de Clara 90 bij 122 milimeter.
De Libra ~142 bij 107 milimeter (Reddit bron).
Heb alleen geen idee wat de normale standaard grootte van een mangapagina (excl marges?) is :)

[Reactie gewijzigd door Melkunie op 22 juli 2024 13:58]

Een dergelijk apparaat bestaat al een tijdje, maar wel zonder e-ink: een tablet! :P

Boeken lees op op mijn kleine Kobo e-reader, e-ink is daar heel fijn voor.

Maar bij strips waar het ook grotendeels om de afbeeldingen gaat vind ik een goede tablet (in mijn geval een Samsung S8) heerlijk lezen. Met 11" ook precies genoeg om bladzijdes fullscreen te bekijken (het is dan alsnog ietsje kleiner dan het origineel, maar goed te doen). Een apparaat met een scherm van 11" kun je voor nog veel meer nuttige dingen gebruiken, dus daarvoor lijkt een tablet mij ook handiger dan een grote dedicated e-reader met kleurenscherm die je eigenlijk alleen voor het lezen van (strip)boeken kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 juli 2024 13:58]

Helemaal mee eens en niet alleen vanwege het scherm, maar ook omdat de CPU gewoon erg zwak is om te zoomen etc.
Ik heb speciaal voor comics en manga (er is weldegelijk manga in kleur beschikbaar, als reactie op een andere comment) de recent uitgebrachte Lenovo Tab p12 Matte display gekocht.

Het is geen e-ink, dat zeg ik er gelijk bij, maar het scherm is echt prachtig om comics en manga op te lezen. Ik denk niet dat e-ink hier dicht bij in de buurt zal komen, en al helemaal niet voor een vergelijkbare prijs.

Met uitzondering van de strips met heel veel kleine woorden (zoals Blake en Mortimer) kan ik op deze tablet elke strip in paginaformaat lezen zonder te zoomen. Manga kan ik zelfs horizontaal met twee bladzijdes tegelijk goed lezen.
Klonk prachtig tot ik het prijskaartje van 640 euro zag.
Enige andere tips voor manga/comics?
640?

Ik heb 400 betaald (kon via iemand gebruik maken van 10% studentenkorting), en 28 euro voor de cover. Via de lenovo website. Is daar nu met korting ook 429 zonder cover.

Als je nog minder wil betalen, kun je de tcl nxtpaper 11 inch nemen. Dan heb je een soortgelijke scherm, maar wel wat kleiner.
Verdomde eiland belasting hier. In Ierland is ie dus 633 (nu 623 met 1% korting!)

Save €10.50 1% off
Web Price €633.99
€623.49

goed idee voor die TCL :D
Kun je em niet gewoon in Nederland laten kopen en opsturen naar Ierland?
Ga ik misschien wel doen ja :)
manga's lees in een introvert noodle bar in japan ;)
daar heb je wat mij betreft de beste manga reading experience
Voor mij is het gebrekkige kleurenpalet het grootste probleem. Ik wil dat de kleuren, net zoals in strips, goed verzadigd zijn en van het "papier knallen". De fletse kleuren van de huidige kleuren e-readers doen me denken aan een verpakking die te lang in de etalage heeft gestaan; er is nog wel kleur maar zeer vervaagd en flets.

En dan krijg je nog eens alles technische nadelen zoals lagere scherpte, waardoor het voor mij duidelijk is: het is nog te vroeg voor kleuren op een e-reader.

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 22 juli 2024 13:58]

Hier kan ik me helemaal in vinden. Het is nog niet ‘goed genoeg’.

Vergelijk het met Netflix t.o.v. FHD-Blu-ray.

Netflix komt (zowel beeld als geluid) niet in de buurt van Blu-Ray, maar het is wel goed genoeg voor de meeste mensen voor verreweg de meeste titels.

De kleuren-ebooks lijken dit punt nog niet bereikt te hebben. Het lijkt nu vooral het gimmick-punt ingehaald te hebben. Meer een ‘nice-to-have’.

Het is in elk geval een leuke ontwikkeling in de goede richting!
Beetje overdreven vergelijking. Het verschil tussen Netflix (4K/HDR) en een UHD BluRay ziet enkel een getraind oog. Wat ik hier zie, kan zelfs mijn grootmoeder uit elkaar halen.
Het lijkt me eerder het verschil tussen analoge PAL en 4K/HDR.

EDIT: zoals @FeareX hieronder aanduidt, inderdaad post verkeerd begrepen. Het is nu dus inderdaad PAL vs BluRay, maar hopelijk ooit Netflix vs BluRay zodat het voor de meesten goed genoeg is.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 22 juli 2024 13:58]

Dat is z’n punt ook. Netflix is over een punt heen waar niemand er last van heeft. Hij wacht nog tot e-ink schermen dat ook hebben.

2008 YouTube kwaliteit vergelijken met 2024 Netflix laat zien hoe ver streaming is gekomen. Kleuren e-ink schermen zullen ook wel gaan verbeteren :)
E-readers zijn meer geschikt voor regulier tekst en niet voor mooie plaatjes/tijdschriften. Je kunt ze wel krijgen maar mijn Kindle verknoeit de layout volledig, de page structure is ondanks jaren ontwikkeling nog steeds erg zwak en kleuren zit er niet in dus vaak vallen grafieken raar uit.

Dit blijft bij mij een terugkomende negatieve ervaring met de Kindle. Ik lees er zelf graag een krant maar meer niet, en zelfs een krant is de ervaring niet geweldig. Qua lezen is een kindle prettiger dan een tablet, maar qua gebruik, hoe menu's werken, hoe de layout eruit ziet... het is gewoon niet goed genoeg.

Ik ben dan ook steeds vaker geneigd om terug te grijpen naar m'n iPad.
Toch mooi dat ze wel blijven innoveren, een boek lezen op de aller eerste zwart wit reader zal ook niet bijster scherp en relaxed geweest zijn. Komt vast goed.
Toch mooi dat ze wel blijven innoveren, een boek lezen op de aller eerste zwart wit reader zal ook niet bijster scherp en relaxed geweest zijn.
Ik heb ooit een eerste of tweede generatie Kindle gehad. Die was zeker korrelig t.o.v. latere "HD" e-book readers. Wat ze met die eerste versies deden waren slimme trucs zoals juiste lettertypes kiezen waarbij dit minder een probleem is. Met e-books heb je die keuze. Met strips/afbeeldingen heb je dat niet, en ben je volledig afhankelijk van het kunnen van je scherm.
Anoniem: 718943 @JDx22 mei 2024 10:09
Ik ben begonnen met een Sony PRS-T1 met een PPI van 167. Dat was inderdaad een mindere ervaring dan de displays van nu, tel daarbij op dat dat ding ook nog eens heel traag was met refresh (e-ink is sowieso al traag, maar dat was nog trager).
Het enige voordeel wat die sony had was dat er Anrdroid op draait en dat je daar ook bij kon komen.
Toch mooi dat ze wel blijven innoveren, een boek lezen op de aller eerste zwart wit reader zal ook niet bijster scherp en relaxed geweest zijn. Komt vast goed.
Budget pocketniveau papier en inkt is ook niet scherp (om de kranten van vroeger maar niet te noemen). Ik stoor me ook niet meteen aan een wat beige achtergrond, ook dat is best gelijk aan wat ik in mijn kast heb staan aan boeken.

Ik heb persoonlijk nooit issues gehad met e-readers en dan heb ik een iRiver uit 2010 gehad. 6" en 600*800 resolutie.... Zelfs nu gebruikt mijn broer hem nog weleens... leest echt prima (en rustig). Resolutie is (wat mij betreft) gewoon niet zo heel spannend, je merkt het vooral als je hem naast mijn huidige ereader zet. Voor mij was het scherm vanaf Pearl e-ink (Kobo Aura HD) al grotendeels uitontwikelt voor de "lees" usecase. Ik (het gezin) heb drie ereaders(Aura HD, Aura H2O en Libra H2O)en ze lezen alle drie prima. Grootste verschil is de form factor.

Overigens had dat ding uit 2010 1.5gb storage wat zelfs vandaag de dag nog honderden boeken is, mijn Kobo heeft 8gb, ik heb geen idee hoe je dat ooit kan vullen en dan lezen (als je het bij epubs houdt) :+
Heb deze toevallig vorige week gekocht. Hiervoor had ik een Sony PRS-T2 en ja het is beter maar moet eerlijk zeggen, enige reden waarom ik na 12 jaar heb geupgrade is het 'backlight' en de optie voor kleur.

De 'beterheid' is niet gigantisch

[Reactie gewijzigd door Gunneh op 22 juli 2024 13:58]

De eigen webshop is absoluut geen pluspunt. We gaan nooit leren dat eigen services voortrekken een extreem negatief iets is…
Het is geen kindle die nagenoeg alleen voor Amazon e-boeken bruikbaar is. In geval van Kobo is het een extra winkel. Vanuit bol.com kun je ook je e-boeken rechtstreeks op een Kobo downloaden.
Een eigen webshop vind ik toch wel een pluspunt, vooral voor de mensen die voor het eerst een e-reader aanschaffen. Dan heb je meteen een mogelijkheid om een ebook te kopen en kan je direct beginnen met lezen. Verder zijn er genoeg boekwinkels waar je die epubs kan kopen, het Kobo systeem is een stuk opener dan bijvoorbeeld dat van Kindle.
Verder is er het Kobo Plus abonnement, in samenwerking met Bol.com voor de veel-lezers waarmee je onbeperkt boeken kan lezen uit een subset van de Kobo-winkel.
Voor mij is de eigen webshop juist wel een pluspunt. Soms kun je delen van een boek lezen voordat je deze koopt (kan helaas niet altijd) en dat is echt heel prettig. Een boek moet mij kunnen boeien de eerste 50-100 pagina's anders is het zonde van de aankoop.
Valt bij de Kobo flink mee, dat ding lust alles. En met wat hak en breekwerk kan je ook AZW converteren naar e-pub, dus de hele Amazon store is ook gewoon een optie.
Tenzij het exclusief een eigen webshop is, wat is het probleem?
Ik plug hem in op mn PC and zet mn eigen boeken erop zonder probleem
Ik lees op mijn telefoon boeken. De paar keer dat ik een e-reader van iemand anders vast heb gehad deed (het gebrek aan) responsiveness en gebruiksgemak me denken aan die smartphone van €38 die ik een paar weken heb gehad toen mijn telefoon in reparatie was: In theorie bruikbaar, maar eigenlijk ben je met veel te oude hardware iets moderns aan het proberen aan te sturen.

Vraag me af hoe dat nu is. Of is dit probleem gewoon inherent aan E-ink schermen?
Het scherm van een ereader is trager dan dat van een tablet (of telefoon). Dat is inderdaad inherent aan de techniek. Dat is zowel een voordeel (minder stroom nodig) als een nadeel (langere snelheid). (Ruim) voldoende voor het lezen van een boek (bij een papieren boek kost het omslaan van een pagina ook enige tijd) maar absoluut ongeschikt voor een film o.i.d.

Afhankelijk van de website is internetten op een eReader ook geen pretje.
Er zijn twee onderdelen in een apparaat die je accu leegvreten: het scherm en je processor. Bij een ereader zijn beide zeer zuinig waardoor je, afhankelijk van het gebruik, prima 2 weken of langer gebruik kan maken van je ereader zonder op te laden.

Daarnaast moet je wellicht op het strand met een stralende zon op je telefoon maar eens proberen rustig een boek te lezen. Dan pas merk je de voordelen van een ereader. Hoe meer licht hoe beter leesbaar bij een ereader. Bij een telefoon juist het omgekeerde.

Als laatste natuurlijk het effect op je ogen. Ik kan urenlang lezen op een ereader. Op mijn telefoon/tablet gaat dat echt niet, dat is zeer vermoeiend voor je ogen.

De responsiveness is voor stilstaande beelden (je leest een pagina) geen nadeel. Het duurt iets van 500ms om een blad om te slaan, dat is wat mij betreft prima en hoeft echt niet sneller. Gebruiksgemak van een ereader is juist beter dan je telefoon door leesbaarheid (met veel licht) en de accuduur, dus ik snap je argument niet helemaal.
Een boek openen of een bladzijde omslaan is op de telefoon net zo snel, dat was het probleem niet. Het was niet mijn e-reader dus ik moest wat browsen voor een boek, en op dat moment merk je echt wel het verschil qua responsiveness. Zal denk ik bol.com geweest zijn waar ik rondkeek, en dat is bovendien geen geweldige lightweight website.

Ik snap de voordelen van e-readers wel hoor, was geen argument.Was gewoon benieuwd of dit al beter gaat of dat andere mensen hier ook last van hebben, het was voor mij destijds een reden om geen e-reader aan te schaffen.
oh, browsen met je ereader. Ik kan daar maar één ding over zeggen: moet je niet doen :D. Je kan dan beter je telefoon erbij pakken om dat te regelen. Zoeken in de kobo shop gaat juist wel prima omdat dat geintegreerd is in de ereader. Zelfde zal wel met een kindle zijn en de koppeling met amazon boek winkel denk ik (geen ervaring mee). Als je online via je telefoon iets koopt via bol of kobo dan kan je dat vanuit je ereader met een sync actie afronden. Het boek is dan direct beschikbaar op je ereader.

Gezien de schermtechniek, accuduur en de zuinigheid van de processor, wat juist de speerpunten zijn van een ereader, is browsen met een ereader een nogo. Ik denk ook niet dat daar veel tijd in gestoken zal worden door ereader fabrikanten.

Als responsiveness bij browsen bepalend is voor het aanschaffen van een ereader vrees ik dat je nooit een ereader zal kopen. Maar als je veel boeken leest kan ik het echt wel aanraden ondanks dit probleem. Browsen doe ik echt noiit op een ereader, geen noodzaak. Ook als je wat ouder wordt, zo lekker om de letters wat groter te maken als ik moe ben en een leesbril maar deels helpt.
Ook als je wat ouder wordt, zo lekker om de letters wat groter te maken als ik moe ben en een leesbril maar deels helpt.
Heerlijk! Ik heb geen extreem slechte ogen, maar zit nu op 15 regels per pagina (met 30 karakters per regel). Leest superfijn en je boek wordt er geen milimeter dikker door ;)
In mijn ervaring kan je een ereader alleen maar gebruiken om een boek te lezen. Voor al het andere is hij gewoon niet snel genoeg (voor goede redenen).

Ik koop ook gewoon mijn boeken via mijn laptop, dat gaat veel prettiger. Sterker nog, ik heb wifi uit staan op mijn ereader, zonde van de stroom. Boekje zet ik er wel op via Calibre met behulp van een usb kabeltje.
Niet elke ereader is dezelfde; Boox maakt ook ereader-tablets waar 'gewoon' Android op draait. Ik heb nu een Boox Tab Mini C(olour) waar prima mee valt te browsen. Scrollen gaat - in Ultra Fast modes - vrij soepel en zelfs video 'werkt'. Ook een aantal games werken verrassend goed en je kunt elke reader app (Kindle, Kobo, etc.) er op installeren. Hij is alleen een heel stuk duurder dan de Kobo readers.
Ik zou graag zo’n e-reader voor mijn comics gebruiken maar dan is 6” te klein, mijn comics zijn bijna a4 formaat dus logisch dat je wat detail gaat missen op zo’n klein schermpje. Maar goed dat deze ontwikkeling gaande is, over een x aantal jaar weten we niet beter, terugkijkend naar de overgang van zwart/wit tv naar kleur.
Is een grote tablet dan niks?
Tablet leest minder lekker dan een e-reader, maar ik heb de comics op de iPad en soms bekijk ik ze als ik ze fysiek niet bij mij heb.
Ik heb precies hetzelfde, voor een normaal boek is een e-reader prima maar voor kleuren comics gebruik ik een 10" tablet.
Een grote tablet vind ik persoonlijk niet fijn om te gebruiken voor lezen van comics. Ligt minder fijn in de hand dan een paperback comic
Er zijn ook grotere e-readers te krijgen, bijvoorbeeld de 10,3" Note Air 3 C van Onyx Boox die dezelfde schermtechniek gebruikt als deze Kobo Clara Colour. Wel een stuk duurder, momenteel €550.
Kobo houdt zich goed. Ik heb een oudere zwart-wit Klara. Maar afgezien van dat ik er wel graag een USB-C poort er op had willen zitten (ipv. de A mini poort). Maar verder doet het na jaren nog gewoon wat het moet doen.
Het kleurenscherm laat ik aan me voorbij gaan, de scherpte van de tekst is belangrijker voor me. Ik gebruik hem niet voor comics of plaatjes.

Ik heb nooit afscheid genomen van papieren boeken. Ik vind ze mooier, leuker en als ik thuis ben ook prettiger lezen. Maar een ereader is handig als je onderweg bent of voor boeken die je niet perse in je boekenkast hoeft te hebben ook handiger. Maar ik merk dat ik toch iets meer weer naar het papieren boek toegeschoven ben, ook onderweg. Ik heb al maanden mijn e-reader niet meer gebruikt. Maar hij gaat straks wel mee op vakantie natuurlijk.
Mijn vrouw gebruikt mijn oude Kobo Glo van inmiddels denk ik 10 jaar oud. Het ding werkt nog prima, batterijduur is nog steeds enorm lang, alleen lijkt hij inmiddels wat trager te worden en is de techniek natuurlijk een paar stappen vooruit (connectiviteit en minder blauw licht op je front light bijvoorbeeld).

Ze zat te denken aan een Clara Colour maar na het lezen van deze (en andere reviews) en sinds ik zelf een Libra Colour heb gekocht denk ik dat het voor haar beter is om gewoon deze Glo te houden of anders een Clara BW te kopen. Ze vond het grappig om voor een tientje meer ook de kaften van de boeken in kleur te kunnen zien maar als dat het enige voordeel is dan denk ik dat het fijner leest op een BW dan op een Colour.
Ik kom van een Glo en heb totaal geen spijt van de Clara colour.

Ook mijn Glo doet het opsich nog prima maar na, 10 alweer?, jaar wilde ik eens wat anders.
Ik ben iig om vwb het kleurenscherm! Ja, het zijn alleen de covers maar ik zou niet meer terug willen.
(moest een paar keer de Glo weer aangooien en dan is B/W in ene een soort van "ergenis" :p

De grauwe achtergrond stoort mij totaal niet en met 40% helderheid en comfortlight op auto is het prima vertoeven met de Clara colour.
Qua scherpte mis ik eerlijk gezegd ook niks: heb een ander lettertype gekozen (bitter uit mijn hoofd) en zet de dikte daarvan een paar tikjes zwaarder. Dat leest voor mij meer dan prima.

Blijft het kleurenfilterpatroon over... of ik heb het niet of ik zie het simpelweg niet?!
Als ik het al heb valt het mij dus niet op, dus geen negatief punt voor mij.

De vlotheid van deze tov een Glo is echt een verademing!

[Reactie gewijzigd door Magic666 op 22 juli 2024 13:58]

Goed om te lezen dat deze Clara colour goed bevalt bij een Kobo Glo gebruiker. Ik heb zelf nog steeds een Kobo touch, een voorloper van de Kobo Glo, en ik zit dus in dezelfde situatie. Waarschijnlijk is het oplossend vermogen van deze oude e-readers net zo groot als het kleurenscherm van de Clara colour. Vandaar dat de kwaliteit niet tegenvalt
Heb de Clara colour naast de B/W versie en Libra colour bekeken in de MM.

De knoppen van de Libra mis ik totaal niet, heb de Clara tussen duim en wijsvinger vast en een tik met de duim is voldoende. Bleef de B/W vs colour over... en ik zal eerlijk zijn: eenmaal kleur is niet meer terug.(voor mij)

Ja, het contrast bij de B/W is uiteraard scherper maar de colour heeft 300ppi en hogere resolutie (dan de Glo met zijn 213ppi) dus qua scherpte zeker een vooruit gang :)
En wat spelen met de instellingen (ander lettertype en dikte van de letters) doet wonderen.

Zal kijken of ik wat foto's kan maken voor in het Kobo topic.
Dank je voor deze informatie, was van plan om dat zelf nog een keer op te zoeken. Lijkt me inderdaad een nuttige bijdrage aan het Kobo topic :)
De waarheid is dat voor de meeste mensen resolutie etc. bij lezen gewoon niet zo spannend is. Daarom doen mensen zo lang met hun ereader, de upgrade noodzaak is superklein ;)

Of kleur het waard is? Ach, het is leuk.
Heb zelf niet zo lang geleden nog een Libra gekocht en heb dus absoluut geen spijt van mijn keuze.

Een boek leest heerlijk, de haptiek, de geur, het heeft gewoon wat. Maar een e-Reader kan ik dus gewoon standaard in m'n tas laten zitten, zonder me zorgen te hoeven maken over schade. Want de boeken die ik heb dienen wel een hardcover te zijn in een mooie uitgave, geen pockets.

En een goedgevulde boekenkast geeft een stuk meer voldoening dan een harde schijf met ePubs. De aanblik van een boek brengt herinneringen hoog die zeker net zoveel waard zijn als het leesproces zelf.
En een goedgevulde boekenkast geeft een stuk meer voldoening dan een harde schijf met ePubs
Je zou natuurlijk ook calibre kunnen gebruiken, dat is iets meer dan "een harde schijf met epubs". Persoonlijk maak ik gebruik van Goodreads waar ik lijsten bij kan houden van de boeken die ik gelezen heb, aan het lezen ben of wil lezen. Door de lijst gaan van gelezen boeken geeft mij ook best wel een goed gevoel en brengt herinneringen. Daarnaast kan je met goodreads ook meer een community vormen, maar ook reviews van je favoriete schrijvers lezen en ook welke boeken de schrijvers dan weer aanprijzen of zelf aan het lezen zijn. Dat levert mij echt een extra dimensie aan het lezen van boeken.
Dat kan ik me goed voorstellen, het vereist van mijn kant wel een andere mindset.

En het grote verschil blijft bestaan dat je de content in Calibre niet ziet wanneer je niet eerst zelf actief achter een PC in de werkkamer bent gaan zitten en de applicatie hebt gestart. Dat zijn al drie stappen meer dan het spontaan voorbijlopen aan de boekenkast in de woonkamer.
En een goedgevulde boekenkast geeft een stuk meer voldoening dan een harde schijf met ePubs. De aanblik van een boek brengt herinneringen hoog die zeker net zoveel waard zijn als het leesproces zelf.
Ik heb meters boekenkasten, maar bijna alle novels staan in de opslag. Alles wat geen plaatjes heeft kan op de ereader, ik heb voor de kinderen ook delen van mijn papieren collectie opnieuw gekocht op de ereader ). Een ereader is ook veel prettiger in de hand dan een boek

Ik weet het, ik ben een barbaar :+

Maar vooral, ik heb de ruimte niet ;(
Leuke review Jelle, maar de titel is nogal een inkopper natuurlijk :) Tevens mis ik persoonlijk wel wat onderdelen, zoals de 2GHz-processor en snelheid daarvan ten opzichte van de 2E, of zelfs nog Clara HD. Er wordt uiteraard veelal ingegaan op het kleurenscherm, maar hoe bevalt het lezen van simpele zwart-wit tekst? Dat had nog wel iets uitgebreider gemogen wat mij betreft, in vergelijking met oudere modellen. Er wordt wat genoemd over de backlight, maar meer ook niet.

Ook wat info voor de mensen die voor het eerst een ereader willen aanschaffen had fijn geweest. Hoe werkt het synchroniseren van boeken, heb je een abonnement nodig en wat zijn de prijzen daarvan, wat zijn de concurrenten van Kobo enzovoort. In de pluspunten staat bijvoorbeeld de shop genoemd, maar dat kost wel het nodige geld. Het apparaatje is waterdicht, je kunt de kleurtemperatuur instellen enzovoort, dat is altijd wel noemenswaardig dunkt me?

En voor andere geïnteresseerden: topic op GoT is ook een fijne, staan redelijk wat gebruikerservaringen in van de nieuwe Colours, ook veel vergelijkingsmateriaal met oudere readers, verschillen qua backlight enzovoort: forumtopic: [Kobo e-readers] Ervaringen & Discussie
maar hoe bevalt het lezen van simpele zwart-wit tekst?
Heel veel meer te benoemen dan dat het een donkerder scherm is dus je eigenlijk altijd de backlight nodig hebt, ook bij zwart wit en dat je het RGB scherm kunt zien, lijkt me niet echt nodig. Ten opzichte van een zwart-wit e-reader zonder dit kleurenscherm zal het altijd ondermaats zijn voor zwart-wit.
Wat is er mis met het altijd nodig hebben van de backlight?
Ik kom van de Glo en daar had ik ook altijd de backlight aan, dat dat nu nog steeds moet is toch niet erg?

Tuurlijk, de batterij zal sneller leeg gaan maar is dat ook een probleem? Met de Kobo kon ik maanden doen en nu met de Clara colour waarschijnlijk ook een behoorlijke tijd. Ben nu 3 dagen aan testen en lezen en de batterij staat nog steeds op 91%...

Met het RGB scherm bedoel je het kleurenfilterpatroon? Ik zie het niet iig, en als het er al is valt het mij dus niet op.

Ik lees alleen maar zwart-wit en zoals al eerder genoemd erger ik mij totaal niet aan de grauwe/donkerder achtergrond. Zet het lettertype een tikje of 2 dikker en het contrast om Z/W te lezen is dikke prima.
Wat is er mis met het altijd nodig hebben van de backlight?
Als je in licht zit, is het volkomen overbodig voor Z/W e-readers. Extern licht vind ik nog altijd fijner.
Mijn ervaring met de Boox Tab C Mini (zelfde scherm) is dat het altijd nodig is, ook in de volle zon. Dat is voor me zelf een flink nadeel. Ik vond het irritant in ieder geval. Jij gelukkig niet dus.
Ik zie het niet iig, en als het er al is valt het mij dus niet op.
Dat scheelt. Voor mij viel het enorm op.
Ik heb voor mijn zoon de boox note air 3 c gekocht en daar honderden strips op gezet.
Best wel een ideale combinatie.
Heb deze zelf ook en inderdaad een uitstekende keuze om bv kuifje op te lezen. Een goede vervanger van mijn inmiddels 8 jaar oude H2O. Helaas wel zo prijzig dat ik de Boox niet meeneem naar het strand, daar bewaar ik de oude kobo voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.