€ 148,- bij bol

Kobo Clara BW Zwart Review

21 september 2024, laatste update op 23 april 2025, 4.857 views Rapporteer

Ik heb deze Kobo vergeleken met een Amazon Kindle & Kindle Paperwhite. Ik heb ze allemaal een paar weken geprobeerd om te bepalen welke ik het fijnste vind. Lees verder.

Pluspunten

• Scherp beeld
  • Mooie backlight
  • Warm / koud licht
  • Lettertype opties
  • Mooi formaat

Minpunten

• Browser verstopt
  • Ietwat log
  • Ietwat zwaar

Ik had een oudere Kobo, ik meen de Aura oid, die sneuvelde tijdens vakantie.
Balen, maarja, kan gebeuren. Ik heb nog een tijdje op een iPad Pro gelezen en met dark mode was dat eigenlijk best goed te doen. Maar het is vooral een vrij zwaar en groot ding om makkelijk vast te houden met 1 hand. Dus toch maar weer een e-Reader.

Na wat vergelijk kwam ik al snel uit op deze Kobo of 1 van de Kindles. Ik ben geen enorm geavanceerde lezer, ik lees gewoon af en toe een boek. De criteria: het scherm moet goed zijn, met backlight voor 's-avonds lezen en het moet makkelijk in de hand liggen.
Ik hecht verder geen waarde aan de winkels die eraan vast zitten zoals Amazon of Bol. Het lijkt me logisch dat als je een voorkeur hebt om boeken bij de 1 of de ander te kopen dat dit een doorslaggevend gegeven is. Ik koop ze waar ik wil of download ze en manage dan alles via Calibre.
Ook ga ik niet in op het gebruik van audio-boeken, gebruik ik m'n telefoon evt. wel voor, ik zie niet in waarom ik daarvoor een E-reader zou kopen. Ook ga ik geen specs vergelijken die je makkelijk in de Tweakers pricewatch 1:1 kunt vergelijken.

Kindle Paperwhite
De duurste is de Paperwhite. In wezen hetzelfde als de gewone Kindle op 2 belangrijke punten na:
- Groter formaat (6,8" scherm)
- Warm licht

Dus ik belicht alleen deze criteria en de rest noem ik wel bij z'n kleinere broertje. Het warme licht vind ik een prettige toevoeging, het leest wat natuurlijker en rustiger voor de ogen. Wel merkte ik lichte verloopjes in het licht in de achtergrond, niet helemaal strak. Ik merkte toch dat Kobo het op dat vlak beter voor elkaar had.

Het formaat was de hoofdreden om deze ook te proberen, puur om te kijken wat ik prettiger zou vinden in de praktijk. Dat bleek toch al vrij snel de kleinere modellen te zijn van 6". Vooral voor met 1 hand lezen in bed is zo'n kleintje veel praktischer. Dus de beslissing was snel gemaakt.

Nu ging het nog tussen de keuze de Kindle of Kobo Clara BW.

Kobo Clara BW vs Kindle
Laten we de zaken die me opvielen maar 's onder de loep nemen.

Prijs
De Kobo €139 en de Kindle €109,99.

Afwerking, formaat & gewicht
Iets waar ik geen moment rekening mee had gehouden, maar de Kobo BW heeft een licht getextuurde afwerking met meer rechte, scherpere randen. Initieel leek me dat geen probleem, maar bij wat langer gebruik ging dat me toch wel enigszins irriteren. Het voelde gewoon net wat minder comfortable dan de Kindle die een gladde afwerking heeft en de randen rond zijn. Dat was veel fijner om die langere tijd in 1 hand te houden waarbij je toch lichtjes knijpt om 'm vast te houden.

Daarbij hielp het gewicht ook nog 's extra mee, want hoewel op papier 16 gram verschil niet veel lijkt, merk je dat weldegelijk. En qua formaat hetzelfde verhaal, de Kindle is net wat dunner en smaller wat 'm prettiger in de hand maakt. Echt heel fijn. Op dit vlak wint de Kindle het overduidelijk. Dan vind ik die Kobo toch best wel als een lomp en log ding aanvoelen.

De Kobo is dan schijnbaar wel waterdicht en de Kindle niet. Maar dat heb ik verder niet getest ;-)

Opties & interface
Op zich doen ze hoofdzakelijk wel dezelfde dingen, alleen hier en daar wat anders ingericht. Een paar verschillen die me wel duidelijk opvielen. De browser is bij de Kindle duidelijk te vinden, maar bij de Kobo verstopt achter instellingingen > Beta opties > Browser > Start. Dus dat is wat omslachtig. Niet dat ik de browser veel gebruik, maar ik gebruik het wel om m'n Calibre library te benaderen en zo m'n boeken te kunnen downloaden. Heel wat handiger dan steeds met een kabeltje te gaan hannesen. Dat doe je niet zo vaak, maar toch, wel een onderdeel van mijn workflow.

De licht instellingen zitten bij de Kindle dan weer met een extra klik verder verstopt, iets wat je vaker gebruikt. Dat doet de Kobo dan weer iets handiger.

Het meest hinderlijke vond ik nog dat de Kindle niet om kan gaan met de standaard lettertypes van boeken, het wordt altijd vertaald naar een default die de Kindle aankan. En laat ik die fonts nou net niet zo heel geweldig vinden. De keuze hier is ook behoorlijk beperkt waarbij de Kobo veel meer opties biedt.

De Kindle kan tegenwoordig ook met ePub omgaan, al maakt dat niet zo heel veel uit, want Calibre kan dit toch allemaal wel omzetten. Een e-book mailen, wat via Amazon zou moeten kunnen, werkte echter totaal niet. De "Send to Kindle" app werkte wel, wat een extra optie biedt die Kobo niet biedt. Kobo biedt deze mogelijkheid via send.djazz.se. Een optie die ik zelf niet nodig heb weliswaar, maar voor jou wellicht wel handig.

De paginering op de Kindle doet het gek genoeg op basis van karakters/keys ipv pagina's en dat maakt navigeren echt een hell. Ook niet iets wat je vaak zult doen, maar makkelijk gaat dit zeker niet op de Kindle. Op de Kobo gaat dit gewoon duidelijker met pagina's. Voor beide geld wel dat je ook direct naar hoofdstukken kunt navigeren.

Overigens, las ik in een andere review veel problemen over het inloggen / aanmaken van een account, maar ik had geen van deze problemen. Gewoon een kwestie van of inloggen via bol.com, of gewoon een Kobo account aanmaken (evt. dmv QR code om 't op de mobiel te doen bijv) en gaan met die banaan. Natuurlijk, een E-reader valt tov een telefoon/tablet wat tegen qua response, maar via de mobiel dmv QR code was het dus zo gepiept. En daarna hoef je 't normaal gesproken nooit meer te doen!

Scherm & Licht
Hier kan ik vrij kort in zijn. Op elk vlak wint de Kobo het. De Kobo is duidelijk scherper. Dat wordt nog verder versterkt door het backlight die bij de Kobo echt subliem is. Het zorgt er zelfs bij daglicht voor dat het scherm heel mooi en natuurlijk overkomt, waar de Kindle dan wat faded en onnatuurlijk overkomt. In de eerste plaats omdat het geen warm licht heeft, maar ook omdat ik het licht niet echt mooi egaal vond, de Kobo wel - super strak! En 's-avonds is dat warme licht ook een stuk aangenamer, waar de kindle alleen maar blauwig licht heeft, zonder de warmte aan te passen.

De combo van scherpte, samen met meer opties qua lettertype en dat mooie backlight met warm licht is wat uiteindelijk de doorslag geeft voor mij om toch voor de Kobo te kiezen. Al heb ik daar best nog wel even aan getwijfeld. Vooral omdat de Kindle voor mij echt aanzienlijk prettiger in de hand ligt. Dus dan is het echt een kwestie van waar hecht je dan de meeste waarde aan? Voor mij is dat dan toch 't scherm omdat je 't daar uiteindelijk voor koopt en ook omdat je de Reader ook op andere manieren vast kunt houden om dat een beetje te omzeilen. Jammer dat het niet allemaal samen komt in 1 apparaat. Maar, je zou zeggen, dat is enkel een kwestie van tijd.

De prijs is met €30 meer voor de Kobo toch zo'n 26% duurder tov de Kindle, maar dan kies ik toch voor de betere schermopties omdat je nogal wat uren naar zo'n schermpje zit te staren.

Dat gezegd hebbende, ik denk wel dat de Kindle voor dat bedrag ook een mooie e-reader in huis heeft. De Paperwhite daarentegen, wel met warm licht, viel me dan wat tegen. Vooral omdat je er €30 meer voor neerlegd als de Kobo, €60 meer als de kleine kindle, maar afgezien van een iets groter scherm viel me daar ook de scherpte van het scherm en de egaalheid van het backlight tegen.

Heb jij ook een Kobo Clara BW Zwart?

Hiervoor kan je send.djazz.se gebruiken, dat werkt ook met Kobo. Handig in dat geval om deze site te bookmarken in de browser op de Kobo.
Thanks. Dat wist ik niet (zelf ook niet nodig), maar heb 't toegevoegd aan de review. 👍