ASRock heeft vier X670E-moederborden aangeleverd voor deze test, die we op volgorde van prijs kort bespreken. De X670E PG Lightning is met een vanafprijs net iets boven de 300 euro het goedkoopste bord uit de test. De ASRock X670E Taichi is met ongeveer 600 euro juist een van de duurdere modellen.
ASRock X670E PG Lightning
De PG Lightning mag dan wel het goedkoopste bord uit de test zijn, het ziet er al behoorlijk compleet uit. De voltage regulator module, of vrm, nadert al de 1000A, meer daarover op de pagina Vrm-componentanalyse, en is voorzien van redelijk forse koelblokken. Die bedekken echter niet de hele i/o-sectie, waardoor je de poorten aan de binnenkant nog ziet zitten. Wellicht kun je daaruit toch afleiden dat we met een wat goedkoper bord te maken hebben.
Het bord heeft in totaal al vier M.2-slots, maar die werken niet allemaal op maximale snelheid. De twee slots met bijgeleverde koeler hebben respectievelijk PCIe 5.0 x4 en PCIe 4.0 x4 als bandbreedte. Daarnaast zijn er nog twee slots met PCIe 3.0 x4 en PCIe 4.0 x2, plus een klein slot voor een wifikaartje. Dat wordt bij deze uitvoering niet meegeleverd.
Een van de mindere punten van dit model is de audio. De gebruikte Realtek ALC897-codec is een van de basalere opties. Wel krijg je al behoorlijk wat aansluitingen, zoals in totaal maar liefst twaalf USB-poorten achterop. Ook is de interne USB-C-header lekker snel met de maximale 20Gbit/s.
ASRock X670E Pro RS
Bij de X670E Pro RS legt ASRock iets minder nadruk op de vrm - met 840A is het op papier het 'zwakste' bord uit de test - maar krijg je wel veel andere functies. Zo zit er op dit bord standaard Wi-Fi 6E en krijg je naast het M.2-slot met PCIe 5.0 x4 ook drie volwaardige PCIe 4.0 x4-slots. Een vijfde slot biedt alleen PCIe 3.0 x2 of SATA.
Verder heeft dit model wat minder USB-poorten dan de PG Lightning, maar de snelle frontheader blijft behouden. Dezelfde ALC897-audiocodec wordt toegepast.
ASRock X670E Steel Legend
De X670E Steel Legend is niet gek veel duurder dan de voorgaande twee modellen, we spreken over een meerprijs van een paar tientjes. Daarvoor krijg je wat krachtigere vrm dan bij de Pro RS en voor het eerst een luxere audiovoorziening, op basis van een Realtek ALC1220. Net als de Pro RS is ook de Steel Legend standaard uitgerust met wifi en zijn alle M.2-slots netjes PCIe 5.0 x4 (1x) of PCIe 4.0 x4 (3x).
ASRock X670E Taichi
De X670E Taichi is er in twee varianten, de door ons geteste zwarte versie en de Carrara-variant met een wit marmerpatroon, vernoemd naar de Toscaanse 'marmerhoofdstad'. Wij hebben geen enkel technisch verschil kunnen ontdekken, maar voor de witte versie betaal je op het moment van schrijven wel een paar tientjes meer. Die zit net boven de 600 euro, de normale Taichi er net onder.
ASRock maakt vooral indruk met de vrm op de X670E Taichi. Die bestaat uit 24 105A-powerstages voor alleen al de Vcore-rail, goed voor een totale rating van 2520A. Dat is met afstand het hoogste uit de test, zelfs hoger dan de veel duurdere (E)Xtreme-borden van ASUS en Gigabyte. De grotendeels metalen beplating dient voor een deel als koeling, met een heatpipe die door de vrm-heatsinks richting de chipset loopt en zelfs een fannetje verstopt achter het i/o-shield.
De X670E Taichi kan de PCIe 5.0-lanes voor de volledige slots door twee delen, waardoor je tweemaal PCIe 5.0 x8 kunt draaien als je beide slots vult. Verder heeft ASRock veel aandacht geschonken aan de audio, op basis van een Realtek ALC4080 en een losse ESS Sabre 9218-hoofdtelefoonversterker, en het aansluitingengamma. Bijzonder is dat vijf van de tien USB-poorten achterop 10Gbit/s ondersteunen en twee zelfs geschikt zijn voor USB4 met 40Gbit/s, video-output van de igpu tot 8k met 60Hz en 27W-snelladen via USB-PD 3.0. Ze worden aangestuurd door een Intel JHL8540-controller, waarmee het in feite gewoon Thunderbolt 4-poorten zijn.