Nieuwe Tesla-auto heet Model 3 en moet concurreren met BMW 3-serie

Tesla heeft aangekondigd dat zijn compacte elektrische auto Model 3 gaat heten. Model 3, eerder bekend als Model E, komt na de al op de markt gebrachte Roadster en Model S, en moet de concurrentie aangaan met de BMW 3-serie.

Tesla-ceo Elon Musk heeft de nieuwe naam voor het komende Tesla-model bekendgemaakt tegenover de Britse autosite Autoexpress. De Tesla 3 moet in 2016 of 2017 op de markt komen. Officiële foto's van het voertuig zijn nog niet vrijgegeven; de beelden die Autoexpress toont, zijn mock-ups, gebaseerd op speculatie, aldus Tesla. De Tesla Model 3 zal een geheel nieuw ontwerp zijn en geen gekrompen versie van de huidige Model S.

De Model 3 wordt het vierde model van de Amerikaanse autofabrikant. Eerder werden de Roadster en Model S uitgebracht, en de suv Model X zal eveneens eerder uitkomen dan de Model 3. De Model 3 zou circa 35.000 dollar, omgerekend 25.870 euro, gaan kosten. Dat is ongeveer de helft van de Model S, die een prijs van bijna 70.000 dollar heeft.

De kostenverlaging zou onder andere mogelijk zijn dankzij goedkopere li-on-accu's, die Tesla zelf wil gaan fabriceren in zijn nog te bouwen Gigafactory. De fabrikant hoopt dankzij de kostenverlaging dan ook flink meer elektrische auto's te kunnen afzetten en denkt de concurrentie met onder andere de BMW 3-serie aan te kunnen.

Musk noemt een verwachte actieradius van circa 320 km. Ook zouden de kopers van de Tesla 3 gratis gebruik kunnen maken van Tesla's netwerk van snelladers.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-07-2014 • 16:39

239 Linkedin

Submitter: RedPixel

Lees meer

Reacties (239)

Wijzig sortering
Ben eigenlijk heel benieuwd hoe betrouwbaar deze tesla's zijn .
De grote Amerikaanse merken blinken nou niet echt uit op dit gebied en op dit ogenblik is het moeilijk te zeggen

Als deze jongens +200 000 km halen zonder grote kosten zal ik hem overwegen bij mijn volgende autozoektocht afwachten dus ...
In een Tesla ontbreken heel veel onderhoudsgevoelige onderdelen. De electromotor is vrijwel onverslijtbaar en zaken zoals koeling, distributie, versnellingen, differentieel ontbreken.
Kortom veel electronica dat wel maar veel minder bewegende delen.
DE eerdere teslas sportauto's doen het nog steeds goed.
Geen koeling? Worden die elektromotoren niet heet? (Of is het passief?)
Er zijn drie koelsystemen (in de Model S)

1. Cabine, als soort van airco, instelbaar.
2. Accu's. Worden gekoeld met een vloeibaar antivriesmiddel en moeten altijd rond de 20 graden blijven om schade te voorkomen en voor een langere levensduur en snellere laadtijd. Zowel lage als hoge temperaturen zijn schadelijk.
3. Motor/PEM module (PEM = Power Electronics Module = stroom omvormer). Deze wordt alleen gekoeld als temperaturen te ver oplopen door intensief gebruik.
Dank, eindelijk iemand die het door heeft. _/-\o_
"Probleem is dan mogelijk ook niet de elektromotor, maar feit dat de batterij dus 90% van de productieprijs van de auto is."
"Ik gok dus zo'n 50k euro voor de 85 kWh versie."
"Daar prijs lithium-ion gaat zakken gokken ze dat dat tegen die tijd rond de 30k dollar kost voor de standaardversie."

Wat en onzin, man, man, je praat jezelf al tegen. Nee, de batterij is niet 90% van de productieprijs en ook niet 50k euro voor de 85kWh versie en ook niet 30k dollar voor de standaard versie maar slechts $12k voor de 85kWh versie.

"TeslaMotors zelf geeft aan dat je binnen jaar of 10 de batterijen moet vervangen. "
Eh,de batterij heeft 8 jaar garantie, hoe kom je erbij dat die dan stante pede vervangen moet worden?
Dank, en via die link de spec van de gebruikte Panasonic Lithium cel.

Initiele capaciteit circa 2800 mAh en na 500 100%DOD cycles is daar nog 2200 mAh van over (80%). Naarmate batterijen minder diep ontladen worden verouderen ze minder snel. Bij goede batterymanagement en er vanuitgaande dat de batterij niet elke keer volledig ontladen wordt is 10 jaar prima haalbaar.

En zelfs dan is de batterij niet stuk, alleen is de capaciteit zover afgenomen dat het interessant wordt een nieuwe te kopen. Ik kan me voorstellen dat bijv. bij een capaciteits verlies van 30 of 40% een Tesla eigenaar wel een nieuwe batterij wil. 60% van de capaciteit is dan nog prima bruikbaar, bijv. voor stationaire toepassingen. Als backup voor m'n PV wil ik best wel zo'n oude batterij kopen, met ~50kWh opslag capaciteit kan ik makkelijk een week somber weer overleven zonder dat het grid nodig is.

Die batterij kan dus na 10+ jaar in de auto nog 10+ jaar stationair gebruikt worden en daarna gerecycled: het Lithium en andere grondstoffen (aluminium, koper etc.) kan hergebruikt worden. Maar volgens weer een ander kletsverhaaltje van Hardwareaddict is dit slechts onzin, tja.
De nieuwe BMW 5 Gran Tourismo van de buren staat al een week bij de dealer want hij wil niet meer starten en ze hebben geen idee hoe het te fixen. Met de BMW 5 sedan van daarvoor moest de buurman regelmatig bij een parking of benzinestation stoppen om de electronica te resetten (lees: motor uit en weer aan) omdat de navigatie het anders niet deed. En in de BMW 5 sedan daarvoor was de kenmerkende draaidrukknop zo verschrikkelijk onlogisch geprogrammeerd dat hij er maar niks mee deed.

Duitse grundligkeit is ook niet meer je-van-het was onze gezamelijke conclusie. Ik heb hem op de Tesla gewezen... ;)
beginnend merk, die nog naam moet opbouwen.
er zullen vast een hoop schoonheidsfoutjes in zitten, maar als ze goede service bieden zal het met de jaren steeds beter worden.
Ik heb er wel vertrouwen in. Paar paneeltjes op het dak en gaan.
" aangekondigd dat zijn compacte elektrische auto Model 3 gaat heten"

"De Tesla 3 moet in 2016 of 2017 op de markt komen"

"eerder bekend als Model E"

wat is het nou model E, tesla 3 of model 3???


ondanks dat ben benieuwd naat de looks

[Reactie gewijzigd door copywizard op 16 juli 2014 16:49]

Als je de links volgt naar het originele artikel (in het Engels) kun je alles lezen over de naam (Model E vs Model 3)
“We had the model S for sedan and X for crossover SUV, then a friend asked what we were going to call the third car,” Musk told us. “So I said we had the model S and X, we might as well have the E.

“We were going to call it model E for a while and then Ford sued us saying it wanted to use the Model E – I thought this is crazy, Ford’s trying to kill sex! So we’ll have to think of another name.

“The new model is going to be called Model 3, we’ll have three bars to represent it and it’ll be S III X!”

[Reactie gewijzigd door sickyb op 16 juli 2014 16:57]

Tesla heeft de naam gister/vandaag bekend gemaakt. Het is de Tesla III (uitgesproken als Tesla 3). De Tesla E was de naam volgens een eerder gerucht, dit is voornamelijk ontstaan uit grapjes van Elon over de modellen S, E, X.

[Reactie gewijzigd door m8ZBm1Si op 16 juli 2014 16:59]

Dan gaat BMW (en andere merken met een kleine electrische auto) het moeilijk krijgen met hun i3. De prijzen van de i3 zijn (juli 2014):
 • BMW i3: € 35.500,-
 • BMW i3 met Range Extender: € 39.990,-
En jij denkt echt dat die Model 3 hier in NL maar 25K gaat kosten? De Model S kost hier 69K, dus als we uitgaan van dezelfde prijsstructuur als in de USA, gaat de Model 3 hier dus ook rond de 35K kosten.

Ik vind het overigens een beetje vreemd dat ze ineens met cijfers gaan werken in hun modelnamen. Model E had ik leuker gevonden.
Ik denk dat ze het doen om het beeld het hoofd van de mensen bij te stellen. Nu denken mensen bij een Tesla aan een erg dure auto. Door het nieuwe model aan een bekend model van een ander merk te koppelen proberen ze duidelijk te maken dat die model 3 veel goedkoper is. Als je een BWM-3 kan kopen dan kun je ook een Tesla-3 betalen.

Misschien is het ook wel geen toeval dat de tekens 'S' en '5' visueel veel op elkaar lijken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 16 juli 2014 17:20]

Misschien is het ook wel geen toeval dat de tekens 'S' en '5' visueel veel op elkaar lijken.
Dat is veel te ver gezocht. Tesla Motors is een Amerikaans bedrijf en de model S is ook in eerste instantie op de US markt uitgebracht (pas een jaar later in Europa). Uit de hele ruwe cijfers is op te maken dat van de markt van ongeveer 20 miljoen verkochte voertuigen rond 2006 er slechts een half miljoen van Duitse makelij waren. En dat is inclusief alle andere Duitse merken, zoals Audi, VW, Porsche, Mercedes, etc. Met een ruime schatting van 200.000 BMWs zou alsnog maar 1% van de verkochte autos een BMW zijn. Daar gaan ze echt geen Tesla Motors modelnaam op aanpassen.
BMW is wel een enorm bekend merk met een erg goed imago. Volgens mij weet de gemiddelde Amerikaan wel wat een "beamer" is.
model E kon niet meer die naam is al geclaimd.
Ford lag dwars vanwege hun E-serie.
35.000 dollar = 35.000 euro waarschijnlijk, als het niet meer is. Ik denk dat de prijs het verschil niet gaat maken.
Klopt, de Model S kost volgens Autoweek http://www.autoweek.nl/auto/72444/tesla-model-s-225kw) 69000 euro. Dollar = euro klopt dus heel aardig.

Ik ben benieuwd wat Tesla er van gaat maken. Wat ik tot nu toe gezien heb van de kleine, was niet zo mooi.
http://www.teslamotors.com/nl_NL/models/design
Model S compleet zonder opties begint bij €66k
Maar die wil niemand hebben. De Tesla S wil je toch minimaal 85 kWh batterij. Minder dan dat is een electrische auto echt niet interessant.

Ik rijd niet zo vaak, maar als ik wat rijd dan zit ik in no time aan 400 kilometer op een dag.
Tesla komt er pas mee in 2016 of 2017, tot die tijd is er nog niks aan de hand voor BMW.
Neuj en tot die tijd kunnen ze nog heel hard proberen die rare i3 te verkopen maar om te rijden, langere tijd in te zitten en uiterlijk* blijft het niks.
* ik vind het nog wel grappig maar de meeste mensen die ik er over spreek vinden hem net als een Prius: waarom zo lelijk?!
Ik vind de gewone 3 serie ook veel mooier, en daarin hebben ze ook nog de Hybrid versie die zelfs niet echt lelijk is. :)
Kost dan wel weer 59.500 euro.
http://www.bmw.nl/nl/mode...rid-3/showroom/intro.html
Wat ik hier boven al zei, een middenklasser voor veel te veel geld. :/ Ik ziet liever achterin een Skoda Octavia (zelfs vorige serie) dan in een 3-serie met m'n knieën in m'n nek of klem tussen de voorstoel.
Denk dat mensen die bmw rijden niet zo snel zullen overstappen. Tenzij de tesla's even lekker rijden , maar daar heb ik toch nog mijn twijfels over.
En de Audi A3 E-tron (benzinemotor + batterij voor max. 50 km in ideale omstandigheden) is een wagen met beduidend minder technologie aan boord dan de i3, maar éénzelfde prijskaartje...
Een Tesla heeft vandaag als voordeel dat het de enige wagen is die als bedrijfswagen én interessant is om bij de klant voorop te rijden én elektrisch rijdt. Als ze met een Model 3 durven komen die qua prijs nauwelijks onderdoet voor een goed uitgerust 3-reeks of C-klasse, voorzie ik wel een leuke boost. De directeur met een Model S, dus de laadpa(a)l(en) staan er al.
Daarnaast kan de actieradius van 320 de basisactieradius betekenen. De model S wordt vandaag ook met een 60 (390) of 85 kWh (500km) batterij geleverd.

Dat wordt een toppertje!
Vandaag? Ze adverteren sinds kort met de NEDC test waarde, zelf hebben ze nog altijd:
Tesla Model S
60 kWh - 370 km
85 kWh - 480 km
Lees hierboven, iemand die zelf dus 85+ kWh heeft naar ik aanneem, die claimt dat als hij volzit je met 75 kWh op slakkegang dus de 350 kilometer haalt.

Zelfs als ik vol gas naar Brussel of Frankfurt ga, dan haal ik wel meer uit 1 tank dan dat, maar belangrijkste is dat je snel je bestemming bereikt.

Bereik van electrische auto's is afhankelijk van snelheid. Als je gas geeft dan daalt 't bereik wat je halen kunt enorm.

Vergis je niet in gewicht van de Tesla S, die begint bij 2100 kilo en is al snel dus 2300 kilo.
Bij de prijs van 25.870 euro mag je sowieso btw en waarschijnlijk wat transportkosten optellen. Elektrische auto's zijn momenteel nog bpm-vrij. Inclusief btw en 1000 euro transportkosten is de prijs € 32.300. Vervolgens is het nog maar de vraag of Tesla voor 25K een elektrische 3-serie concurrent kan bouwen. De Model S doet wel mee op prestaties met een 5-serie of E-klasse maar de bouwkwaliteit en het design van het interieur blijft ver achter bij de Duitse Drie (maar dat moet je accepteren van een kleine fabrikant).
+1Anoniem: 154887
@Femme16 juli 2014 17:36
Prestaties hangen helemaal niet af van een model maar van de gebruikte motor, het is echt niet zo dat een BMW 3 serie per definitie trager is dan een 5 serie, integendeel zelfs ;)

Verder heb ik het persoonlijk een beetje gehad met Tesla, na 2 jaar op een wachtlijst voor de Tesla X toch maar een ander merk gekocht. Dat ze eerst maar leveren wat ze beloven.
Off topic: Ik heb er toevallig eentje aan de oplader zien staan vandaag. Ik moest wel 3 keer kijken want het leek toch vooral op een gepimpte Citroën C3. Voor zo'n bedrag heb ik toch liever wat meer ruimte.

De prijs die jij noemt zijn incl. Nederlandse belastingen. De prijs van Model 3 is volgens mij nog zonder. Dat zou betekenen dat beiden in dezelfde prijsklasse zullen vallen.
Ben erg benieuwd naar hoe populair deze auto gaat worden, de laatste tijd kan ik bijna niet meer naar mijn werk rijden (35km enkele reis) zonder een tesla S tegen te komen. Volgens mij zijn ze in de bijtelling nu al erg interessant maar blijven ze een hoog kostenplaatje qua aanschaf / lease hebben. Als dit ook nog eens omlaag gaat kan het zeer interessant worden
Ben erg benieuwd naar hoe populair deze auto gaat worden, de laatste tijd kan ik bijna niet meer naar mijn werk rijden (35km enkele reis) zonder een tesla S tegen te komen. Volgens mij zijn ze in de bijtelling nu al erg interessant maar blijven ze een hoog kostenplaatje qua aanschaf / lease hebben. Als dit ook nog eens omlaag gaat kan het zeer interessant worden
Ik vind 25.000 euro voor een Tesla (waarbij je dus feitelijk nul benzinekosten aan hebt) niet bijzonder duur.

Dat zit inderdaad in het segment van de middenklassers zoals de BMW 3-serie, Audi A4, Volvo V60. Toch een markt waar redelijk veel van op de Nederlandse weg te zien is.

Vooral als Tesla de Model 3 in een aantal uitvoeringen maakt (sedan, sportcoupé, station, compact), dan kan dit wel eens een succesmodel worden.
Volgens mij is de goedkoopste Tesla S in NL gekocht iets van 66K? Vergeleken met het model dat ze aankondigen is dat in mijn ogen een stuk duurder.

qua bijtelling lach je je krom echter voor wat je ervoor terug krijgt.
Een ondernemer die hem gekocht heeft in 2013 (2014 geen MIA meer op elektrische auto's) heeft flink bespaard.

Investeringsaftrek (KIA) 28% op aankoop bedrag
Milieu investeringsaftrek (MIA) 36% op aankoop bedrag
Geen bijtelling
Afschrijvingen
Geen benzinekosten

Alleen al aan investeringsaftrek kreeg je in 2013 € 42.000 terug van de Belastingdienst. De auto heeft zich binnen 2 jaar terug verdiend.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 16 juli 2014 17:11]

...en los van het kostenplaatje. Het is wel een fucking Tesla Model S waar je dan in rijdt _/-\o_
Heb er één keer een ritje in mogen maken, vetste auto waar ik ooit ingezeten heb laat staan bestuurd heb.
Vraag me toch af hoe de wegligging is in vergelijking met bvb een bmw 3.
Ik weet dat de bmw's echt lekker rijden en vraag me af of tesla dit kan benaderen.
Ik ben niet bekend met de BMW3 maar ik vermoed dat de Tesla daar dik overheen gaat.

Het enorm lage zwaartepunt geeft haast een formule-1 gevoel. En het ding is letterlijk niet omver te krijgen (het is ze iig niet gelukt bij de eland-proef).
Ik ben bang dat het juist omgekeerd is. Al die accu's zorgen toch voor een hoop extra gewicht wat al niet bevorderend is voor je wegligging. Het is americaans, heb nog nooit een americaanse auto gezien met een wegligging die maar een beetje in de buurt komt van europese wagens.
Maar dat wil niet zeggen dat het hier ook zo is maar als de tesla zo goed is denk ik niet dat die er dik overheen gaat qua wegligging. Het zal die misschien evenaren( wat al heel heel knap zou zijn) maar dan houdt het ook op.
Dat slaat nergens op. De typische oude amerikaanse auto's hebben een slechte wegligging door beroerde vering, niet door hun hoge gewicht. Hier is bij de Tesla overigens niets van te merken, hij ligt echt als een blok op de weg, heeft geenszins de neiging om te "deinen".

Het extra gewicht van de accu's, zit bij de Tesla S volledig in de bodemplaat. Dus ónder de wielassen, en dat is gigantisch bevorderlijk voor de wegligging. Idealiter (bij Formule-1 auto's) ligt het totale zwaartepunt van een auto precies ter hoogte van de wielas, dan heb je zowel bij optrekken als remmen perfecte wieldruk op al je wielen. Met een normale auto is dat natuurlijk verre van haalbaar, maar de Tesla S komt verrot dicht in de buurt!

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 17 juli 2014 12:47]

Klopt zwaartepunt is belangrijk , maar ook het totaal gewicht ongeacht waar het zwaartepunt ligt.
Oude amerikaanse auto's waren beroerd, maar ook de nieuwe kunnen nog steeds niet tippen aan de europese wagens hoor.
Maar goed ik ken bmw maar geen tesla , dus ik kan niet zeggen welke beter rijdt. Misschien dat we het binnenkort zien op 5th gear ofzo.
Geen enkele serieuze auto gaat om van de elandproef. Ook een Volkswagen Polo niet. Dat is niet indrukwekkend meer.
klinkt leuk, maar in principe worden die auto's dus gesubsidieerd door de gewone belastingbetaler...

Voor mensen die in principe toch al genoeg verdienen...
Nee, voor 'het milieu'. Want dat wordt er veel beter van als mensen meer auto's hebben, vooral omdat zowel auto- als ook stroomproductie geen CO2-uitstoot veroorzaken.
al is de stroom productie nog CO2, de lucht kwaliteit in steden zal ook zoveel beter worden :P
Al rijd heel nederland elektrisch, een kolencentrale doet het straks allemaal teniet.
Het lijkt wel of iedereen alleen nog maar auto's koopt voor de bijtelling. Voor de gewone particulier die zijn auto moet kopen maar al die bij tellings shit niks uit. Houderschapsbelasting, ja intressant, maar de rest ???

De BMW i3 ook, het enige waar ze prat op lijken te gaan is de bijtelling, verder is het maar een lelijk ding. Daarom hoop ik dat ze bij Tesla weer een fraaie auto weten te maken zoals de S bij voorbeeld is. Dan heb je in ieder geval nog een goed reden om er een te kopen naast het electrische feit ;)
Waarschijnlijk omdat er genoeg mensen zijn die leasen?
Maar het lijkt of alles alleen maar om lease draait terwijl er toch ook een hele grote kopers markt is. En al die lease bakken komen na 3 jaar weer als koop auto op de markt, dan is vaak de belasting alweer aangepast zodat je alsnog moet betalen. En dan ???
Alleen is die hele grote kopers markt niet eens voor de helft geïntereseerd in nieuw prijzen, die kopen tweede/derdehands auto's. En als ze een leuke willen moeten ze wel over de grens kijken.
Dit soort auto's en de BMW's worden ook vaak alleen via lease gekocht, dus waarom zou je dan targetten op non-lease rijders...
@mistereagle da's een tesla S met kleinere batterij.

de 85 kilowattuurversie kost op marktplaats 2e hands al 96000 euro :)
Je vergeet de BPM, BTW, import kosten etc. erbij te berekenen.

~26.000 euro is alleen een valuta conversie vanaf de dollar.

@Geen BPM.

[Reactie gewijzigd door yobikap op 16 juli 2014 16:50]

Inderdaad en je auto opladen is ook flink duurder geworden.
Ik rijd zelf een Model S en gebruik de publieke infrastructuur niet al te vaak.

Met 350km realistisch rijbereik kan ik bijna al mijn ritten doen zonder tussendoor op te laden. Laden doe ik vervolgens thuis a 21c/kWh.

Het goedkoopste laad ik op kantoor a 7c/kWh, maar die ene keer dat ik dan publiek moet laden tegen 35c/kWh zal me weinig uit maken.

Je hoeft niet altijd publiek te laten mits je een eigen parkeerplek/oprit hebt.
Puur uit nieuwsgierigheid Snow_King, waar moet ik nou aan denken qua kosten per lading?
Helemaal lege accu is 92kWh inc laad verliezen. Vervolgens 92 x de kWh prijs.

Op 75kWh kom je ongeveer 350km
Dus snel gerekend betaal je ongeveer 6 cent de kilometer.
Das best netjes :)
Ik kom op ongeveer 5c uit (ex btw). Echter is laden op zo veel plekken gratis dat ik na 30.000km op 1.3c/km zit.

Veel hotels, restaurants en parkeergarages bieden het gratis aan.
thanks voor je reactie. Het rijden zelf kost dus haast niets meer haha. Bizar! Hoe denken Shell en Exxon hier eigelijk over? :)
Klopt, werk hele dagen met Linux. Overigens draait de Model S een aangepaste versie van Ubuntu Linux.
Jammer dat wist ik niet Ubuntu is echt nogo, dan maar een andere wagen :)
Tesla bouwt zelf zogenaamde 'Superchargers': oplaadpunten voor Teslas die de wagen in een hoog tempo opladen.
Superchargers zijn gratis voor Model S eigenaren, en dat zal altijd zo blijven.
Voor meer info:
http://www.teslamotors.com/nl_BE/charging#/onthego
maar neemt door het veelvuldig superchargen de kwaliteit van je batterij niet af? Ik meen dat men hierover op topgear met de roadster het er al over had.
Tesla levert er goede garantie bij:
De 60kWh batterij heeft een 8 jaar of 200.000 km garantie, bepaald door wat als eerste wordt bereikt.
De 85kWh batterij heeft een 8-jarige garantie zonder kilometerlimiet
Beide batterijgaranties dekken schade door foutieve laadprocedures danwel brand in de batterij, zelfs als deze tijdens het rijden wordt veroorzaakt
ze dekken foutieve laadprocedures, en brand ja.

Maar ik bedoelde toch echt wel wat het superchargen doet met de kwaliteit/levensduur van de batterij.
en dit geldt dus ook voor de model 3<
verder is electrisch rijden vele malen goedkoper da op benzine,
en met wederom een actieradius van 300+ km maak ik me geen zorgen of ik ergends kan komen (en terug)

voor 30.000 verkies ik dit zeker boven een BMW 3 serie of elk ander qua luxe equivalente auto op benzine.
zal weer de vanaf-prijs zijn voor een model dat krap aan 150km actieradius heeft met flinke meerprijzen voor betere accu's.

Ik vind het schitterende auto's en zou er graag één rijden, maar we moeten niet blind zijn voor de nadelen zoals de erg hoge prijs.

Voor het geld dat een model S kost heb je keus uit een hoop mooie, luxe auto's waarbij je nog een flinke berg geld overhoudt voor brandstof.
Kijk even naar hier (scroll een beetje naar beneden voor de grafiek) en je ziet dat de goedkoopste Model S 244 mijl doet aan gemiddeld 55mph, wat omgerekend net geen 400km is aan 90km/h.

Op 75mph (120km/h) zit het aan 200 mijl, ofwel 320km. Dat is meer dan dubbel je "krap 150km". Sure met wat tegenslag kan het wat lager uitvallen, maar je kan echt wel rekenen op minstens 250km aan 120km/h op het goedkoopste model.
Je vergeet wel het feit dat de accu na verloop van tijd capaciteit gaat verliezen. Het verschil is significant, maar ik zou niet met zo'n auto A'dam - Antwerpen willen rijden, zelfs al had ik een laadpaal.

Maar tegen de tijd dat ik een dergelijke auto kan veroorloven (waarschijnlijk in een jaar of 5-6) Staat een dergelijke auto zeker op de wenslijst!
http://ecomento.com/2014/...-model-s-battery-degrade/

valt wel mee dus, voor elke 10.000 km 1km eraf aan range,
dit kan exponentieel gaan groeien maar dan nog duurt het erg lang voor je echt een substantieel deel van de accu kwijtraakt.

en dan koop je een nieuwe accu na zeg 8-10 jaar (8 jaar garantie van Tesla) en dan denk je jeeeetje 5000 euro, maar je vergeet wat het je scheelt aan benzine, onderhoud etc. kortom je maakt er echt nog wel winst mee.

tesla koopt dan ook nog eens de accu's terug van je (en wil ze gaan gebruiken voor ofwel zonne-energie opslag ofwel recycling) ook komt er mogelijk een methode de hele accupack in 30 seconden los te schroeven voor een volle:

https://www.youtube.com/watch?v=H5V0vL3nnHY

verder hier een interview met Jay leno en de chief architect Franz von Holzhausen
https://www.youtube.com/watch?v=LoFVO31CbE0

[Reactie gewijzigd door freaq op 17 juli 2014 07:18]

Het verschil is significant
Wat is voor jou significant? Uit alle testen die er te lezen zijn is het verschil net niet significant.
Eh, dat zijn de cijfers van Tesla.

Onafhankelijke tests wijzen in de regel uit dat de actieradius van electrische auto's, wanneer ze niet onder ideale omstandigheden perfect gebruikt worden (wind, temperatuur, drukte op de weg, rijstijl etc.) niet "wat lager" uitvalt, maar "veel" lager uitvalt.

Tesla is wat dat betreft een vrij positieve uitzondering, maar ik denk dat de actieradius die opgegeven wordt zeker met een korrel zout of twee moet worden genomen.
een bijtelling of wegenbelasting en diesel.
318d business = 42k laten we dat de model 3 prijs doen
bijtelling is dik 10K e per jaar als je de opties eraf praat =30k per 3 jaar

zonder de bijtelling 30k rijden: 6k aan diesel en 4.5k aan wegenbelasting. minimaal 5k erbij rekenen dus voor de bmw, die andere 5k is voor stroom tesla.
we moeten niet blind voor de problemen die voortvloeien uit onze huidige levenswijze. Het hoeft niet langer nomaal te zijn dat er mensen zijn die met een verbrander van fossiele brandstoffen gaan rondtoeren door gans europa enkel om "er eens tussen uit te zijn" een actieradius van 300km dekt echt 99% van het normale woon-werk verkeer. We hebben hier niet alleen te maken met een verschuiving van motortype maar ook een verandering in mindset.
Vind dat nu wel knap, maar als straks de helft van de auto's elektrisch is wil ik wel eens zien hoeveel palen er gaan staan op de parking langs een snelweg.

Iedereen wil op weg of terugweg even gaan bijvullen wat eigenlijk minder duurt dan 5min als je een benzine of diesel hebt. Neem daarbij dat ik zo'n 900km rij op 1 tank. Dan heb ik nog meestal voor 120km reserve.
Is het te druk neem ik een volgende station 50km verder. Weet niet of je dat met een elektrische auto kan riskeren.

De 3 reeks wordt hier voornamelijk in Belgie geleased om in de file te staan heb ik de indruk als ik richting Brussel rij.
Als je met die 3 versie hoopt, en dat is dan de max, om 300km te halen, zit je al 3 keer (300km tov 900km) en (30min en 5min tanken) in mijn geval ... 18x zo lang op de parking stil als je van die palen gebruik wil maken.

We spreken dan nog niet over welke elektrische infrastuctuur nodig is om een stuk of 50 palen te plaatsen die volle bak stroom moeten kunnen leveren.

Even thuis opladen zie ik zo meteen ook niet zitten. Hoeveel mensen hebben % gezien een garage?
Nog veel te doen voor een niet fosiele brandstof auto voor iedereen nuttig is denk ik dan.
kijk even hier naar :
https://www.youtube.com/watch?v=H5V0vL3nnHY

battery swap is sneller dan vullen zelfs, ja wij van WC eend maar je gaf zelfs al aan dat het 5 min kost. ;)
dat levert je dus ook weer een nieuwe accu op, (je betaalt het verschi i capaciteit) verder die 18x valt wel mee, ik pak elke 3 uur zowieso even een 20-30 minuutjes pauze, het zal best iets langer duren maar ik vindt dat dit verschil vaak opgeblazen wordt.
kan zijn dat ik over een 1000 km rit (in principe de minst ideale afstand met 300 km) mogelijk net 30 min langer doe omdat ik ipv 20 min 30 min wacht. (ook is dat tot 50% dus er komen iets meer stops bij, ongeveer elke 2 uur met een max capaciteit van 320km.

maargoed ik vindt dat acceptabel voor mij
320 km -30 min
160 km - 30 min
160 km -30 min
160 km - 30 min
160km -30 min
----------------------
960 km 150 min pauze
en met 120kmh ongeveer 8-9 uur rijden.

met een "normale auto zou ik mogelijk elke 300 km stoppen voor 20-30 min dat is dus 4 stops van zeg 25 min min zeg 100 minuten in totaal 1 extra uurtje per hele dag rijden dus. en dat doe ik zelden, en verder hoef ik nooit meer naar de pomp de auto is vol vanaf huis :)

verder Firefly waterstof is onpractisch, enorm lage energie dichtheid en kost stroom om te produceren is dus alleen maar een extra stap en meer verlies genereren. ga dan voor hybride.

[Reactie gewijzigd door freaq op 17 juli 2014 07:02]

Ik denk dat je de electrische wagen toch nog niet in België mag inbeelden daar we nog altijd geen goed electriciteitsplan hebben. Met nog 2 (oude) kern reactoren die uitliggen, zullen we -volgens speculatie van bepaalde partijen- zelfs de winter niet doorkomen zonder veel inkoop of gefaseerde stroomuitval.

Tot dit probleem van de baan is, blijf ik bij mijn standpunt dat een waterstof auto handiger is. Ook daar heb je natuurlijk energie voor nodig maar die energie hoeft dan niet persé van het Belgisch net te komen.
De andere voordelen zijn dan nog dat het "tanken" min of meer hetzelfde zal zijn dan een LPG (en dus even snel, vlot als benzine). De actie radius zal ongetwijfeld hoger zijn.

Neemt niet weg dat dit knap is, des te meer technologie gebruikt wordt, des te verfijnder zullen de ontwikkelingen zijn.
Las laatste een onderzoek waarin staat dat gemiddeld inclusief afrekenen e.d. bijvullen voor een benzineauto 12 minuten kost en met een snellader voor een lektrische auto gemiddeld 20 minuten.

Kortom, als je even moet wachten bij de koffieautomaat is je auto al klaar voor jij je koffie op hebt.
Das echt wel onzin. Ik tank mijn 40 liter diesel auto vol in ongeveer 4 minuten denk ik als ik snel ben. Echt geen 12 minuten.
Poh geerttt,

en als je keer VERGAT te tanken en je tank is leeg en je staat dan daar dan op de vluchtstrook met een lege tank. Dan loop je met je jerrican eventjes naar 't pompstation of niet?

Goh, hoe sjouw je die 500 - 750 kilo aan batterijen mee naar pompstation?
Tesla's kun je gratis opladen bij super charger stations. In 30 minutjes kun je dan weer 170 mile rijden (http://www.teslamotors.com/charging#/onthego). Dus als zo'n station in de buurt zit heb je helemaal geen oplaad kosten.
Ga jij dan iedere dag 30 minuten bij het "tankstation" staan wachten tot je weer ongeveer 300km kunt rijden? Tot ze dat probleem opgelost hebben vind ik electrisch rijden niet de moeite waard.
Dit kan je inplannen. Sowieso wil je om de 300km toch ff lekker de benen strekken? Bovendien, je hoeft niet 30 minuten te wachten. Kan 10 minuten, 20, wat dan ook :)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 16 juli 2014 17:21]

Ook daar hebben ze wat voor ;-)

http://www.teslamotors.com/batteryswap

Moet je wel iets meer betalen, maar duurt nog geen 2 minuten.
Ik heb dagelijks ongeveer 100km woon-werkverkeer, dat betekent dat ik 2 opties heb: dagelijks 10 minuten wachten (als de oplaadtijd lineair is) of eens in de 3 dagen 30 minuten wachten. Dat werkt gewoon niet, ik vind het al vervelend dat ik eens in de week moet tanken... en dat duurt nog geen 5 minuten.

Als je 600km in één keer rijdt is het natuurlijk prettig dat je bij 300km even kan rusten, maar dat moet allemaal maar net lekker uitkomen. Ik vind 30 minuten per 300km dan nog steeds teveel, maar je zou er dan wel rekening mee kunnen houden.
Uhm, je vergeet het feit dat je hem thuis ook kan opladen. Wel langzamer maar het kan. Genoeg mensen hier met een Mitsubishi en een lader onder de carport.

Je moet van een probleem die er niet is een probleem maken omdat je er tegen bent. Thuis langzaam laden en op de snelweg snel laden. Met de actieradius van de Tesla is dit systeem totaal geen probleem.
Ik maak daar juist wel een probleem van. Er zijn ontzettend veel mensen die niets hebben aan een thuislaadstation, want ze hebben niet de mogelijkheid om de auto op een oprit, in een garage of onder de carport te zetten. Zelfs een parkeerplaats voor je eigen deur is vaak al niet meer mogelijk. En wat te denken van een grote parkeerplaats bij een apartementencomplex? Verlengsnoertje over het balkon gooien dan maar?

Nou maakt mij dat momenteel geen bal uit - ik kan zo'n Tesla toch niet betalen, dus het opladen ervan is een non-issue, maar wie weet hoe dat er over tien jaar uit ziet?
Ik snap wel dat bij een appartement het een probleem is. Maar als je een auto van 20/30/40K kan betalen zoals de Model 3 woon je niet in een appartement. Tevens als je de huidige tesla model S kan kopen woon je zeker niet in een appartement.

In de toekomst zou een parkeerplaats bij een appartement natuurlijk van stroom kunnen worden voorzien als het meer gemeengoed is. Wanneer elektrische auto's betaalbaarder zullen worden zal dit probleem ook wel opgelost worden.

Bij ons op het bedrijf was het ook zo simpel als een kabel vanuit het bedrijf trekken naar de parkeerplaats en wat stenen weg halen en laadpaal plaatsen. Dit was gedaan in 1 dag.

Wanneer er grote afname is van oplaadpalen zullen de prijzen daarvan ook wel lager worden. Natuurlijk moet je wel ergens stroom vandaan halen vanuit het appartement complex / flat. Tevens een kaartje waarmee de kWh's op jou rekening komen te staan vanuit de flat beheerder.
Rijke mensen wonen niet in appartementen?

A: niet iedereen wil een huisje met tuin in een buitenwijk (los van het feit dat in veel stedelijke gebieden er niet eens plek daarvoor is.)
B: in grote steden zijn bergen aan dure appartementen met bewoners die een autootje van 20.000 niet eens willen, te goedkoop ;).

Opladen is wel degelijk een redelijk struikelblok. Het wordt makkelijker als de acceptatie groter is, dan komen er meer plekken om op te laden, maar het gaat weer problemen opleveren als de acceptatie te groot is, dan krijgt het elektriciteitsnet weer te kampen met capaciteitsproblemen op piek momenten.
Het probleem van pieken en dalen is ook in de toekomst af te vangen door variabele stroomprijzen. Je hebt nu piek en dal tarief, ik denk dat dit wel kan veranderen in de toekomst. Wanneer je electrische apparaten kunt instellen om alleen onder een bepaalde prijsgrens te gaan werken kun je goedkoper stroom gebruiken en tegelijkertijd de pieken uit het netwerk halen. Neem daarbij een actieradius van 1000km en je hebt een werkbaar en goedkoop systeem voor 90% van de gebruikers.
Ware het niet dat de meeste mensen pas na werktijd weer thuis zijn, en dat het meeste opladen dus tussen dan en de ochtend zal moeten plaatsvinden (tenzij iedereen op zijn werk kan opladen ofzo). Zolang men niet gaat snelladen zal het misschien wel meevallen...
My point exactly. Nou zit ik bij lange na niet in de groep van rijke mensen (al is dat natuurlijk nogal subjectief) maar ik zou sowieso geen rijtjeshuis willen. Je bent dan afhankelijk van bijvoorbeeld een laadpaalsysteem op je parkeerplaats, en met de huidige overheid in gedachten zal dat ook nog een discussiepunt gaan worden, vrees ik.
Het is niet omdat je in een appartement woont dat je geen leuke auto kan betalen. Sommige mensen kiezen er bewust voor om in een appartement te wonen omdat dat nu eenmaal praktisch is.
0Anoniem: 328788
@Texamicz16 juli 2014 22:35
Je vergeet de rijke mensen die in een stad in een loft wonen denkik. Daar is wel meestal een ondergrondse garage aan, maar of daar stopcontacten hangen en hoe het zit met de energiefactuur, ....
Hier een appartementbewoner die binnenkort een plug-in heeft. Met een eigen parkeerterrein is het plaatsen van een laadpaal zeker mogelijk en is een elektrische auto dus geen probleem. Ook als er geen eigen terrein is om op te laden is er met de gemeente wel wat te regelen om een oplaadpunt voor de deur te krijgen.
Tevens als je de huidige tesla model S kan kopen woon je zeker niet in een appartement.

Daar kan je je sterk in vergissen . Luxe appartementen genoeg in de grote steden , die vaak evenveel kosten als een dikke villa. En niet altijd voorzien met parking.
Mensen die een tesla kunnen betalen wonen over het algemeen niet in een apartementencomplex ;)
Of nog beter op het werkt laden (want stroom van de baas)
Ligt eraan hoe het opladen gebeurt. Als je een laadpas hebt komt het gewoon op je eigen electriciteitsrekening.
Ik noem het accu fobie: de angst om met een electrische auto onderweg stil te komen staan. Ik kan stellen: die angst hebben we allemaal. Kijk maar eens naar de discussies die ontstonden toen de eerste Mobieltjes uit kwamen, waarvan je de accu niet meer zelf kon verwisselen. Ik was daar erg huiverig voor, terwijl ik zelden toe kom aan een defecte of zeer slecht presterende accu in mijn mobiel.

Hybrides lust iedereen: gaat het mis dan heb je een hulpgeneratortje aan boord. Maar over naar 100% electrisch...daar moet je eerst wat electrische praktijk kilometers voor maken. Zeker met een actieradius van meer dan 300 kilometer hoeven weinig van ons zich zorgen te maken.

.....en toch knaagt het....hoeveel accu heb ik nog?
eh als je 100km per dag hebt zou je je auto natuurlijk ook op het werk of thuis op kunnen laden met een "gewone" lader en letterlijk nul minuten wachten elke week, alleen eens in de twee, drie dagen eraan denken je auto in te pluggen...
Je kan thuis, 's nachts ook laden, blijft goedkoper dan benzine
Ik hoop dat je bedoeld dat het nu goedkoper is als benzine.
Geloof me dat blijft echt niet zo als veel mensen elektrisch gaan rijden. Dan ken jij de (r)overheid nog niet.
Ik ben daar wel vrij zeker van. Olie, en daarmee benzine, is schaars en zal dat altijd blijven. Elektriciteit uit zon (en wind) niet, pv panelen worden goedkoper en daarmee ook de prijs per kWh. Zelf een paar panelen op het dak en je kan je auto binnen de kortste keren gratis laden. Vooral als de prijzen omhoog gaan, wat aannemelijk is, is je terugverdientijd van je panelen korter dan vandaag de dag. En last but not least, bij Tesla zijn ze de domste niet, zij gaan echt geen gratis snelladen geven bij een auto als ze weten dat de prijs van energie binnen de levensduur van de auto hoger wordt dan de prijs van benzine en andere fossiele brandstoffen.
Ik hoop het echt dat het goedkoper blijft. Maar ben er nog niet zo zeker van.

Ik snap ook wel dat ze bij Tesla niet dom zijn, maar staat er ergens dat het laden gratis blijft zolang je die Tesla bezit / rijd? Of zouden ze als genoeg mensen een tesla hebben kunnen zeggen nu gaat het 25 euro kosten om hem op te laden bij een snel lader ? Ik weet het niet maar als iets gratis is zit er zo af en toe wel een adder onder het gras.

Maar goed ik rij momenteel diesel, en daar haal ik iets meer dat 1000km op een tank. Daar kan elektrisch rijden niet aan tippen en zolang het niet in de buurt komt van mijn diesel heeft het voor mij totaal geen zin om iets anders te gaan rijden dan diesel. Plus ik kan geen lader thuis kwijt en ook niet op mijn werkt. Dus dat gaat gewoon niet werken.
In het geval van woon-werk verkeer: auto opladen als jij ligt te knorren! geen last van tanken overdag, of bijladen onderweg. Zalig toch, dat je thuis gewoon ja wagen zou kunnen tanken?
En als de hele wijk nu net op datzelfde moment de auto gaat (snel)laden? Ik hoorde al eens een verhaal van drie elektrische lease auto's, die bij 1 paal stonden te laden. Eentje zette snelladen aan, waardoor de paal uitviel. Alle drie moesten ze na werktijd even naar huis bellen dat het 'iets' later werd ;). Ik ga er wel van uit dat zulke geintjes niet meer kunnen met modernere palen / auto's, maar toch.

Daarbij werkt niet iedereen bij een bedrijf met privé garage inclusief stroom. Er zal echt wel het een en ander moeten gebeuren aan infrastructuur wil electrisch rijden op grote schaal praktisch mogelijk worden. Bij parkeergarage's hier in de binnenstad van Dordrecht is plaats voor 2 elektrische auto's. (Al kunnen er meer opladen als ze een verlengsnoertje naar de halletjes leggen. Dat deed men (met toestemming) voordat die vaste plekken er waren iig.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 17 juli 2014 07:38]

OF je hangt em thuis aan een stekker en dan hoef je nergens meer te wachten.
Maar als je dan een ritje maakt van 600KM, plan je deze in zodat je net na 300KM even iets kan eten terwijl je auto staat op te laden.

Daarna op je gemakje verderrijden en 3 uurtjes later even rustig een kopje koffie drinken, tweakers.net lezen terwijl je auto staat op te laden.
Ik heb dagelijks ongeveer 100km woon-werkverkeer, dat betekent dat ik 2 opties heb: dagelijks 10 minuten wachten (als de oplaadtijd lineair is) of eens in de 3 dagen 30 minuten wachten.
Dat is echt zoeken naar nadelen 8)7 Als je dagelijks 100km woon-werkverkeer hebt, laad je gewoon 's nachts op. Ik slaap dagelijks 7-8 uur, tijd genoeg om de benodigde laadcyclus van 10 minuten te doorlopen ;)
Dat werkt gewoon niet, ik vind het al vervelend dat ik eens in de week moet tanken... en dat duurt nog geen 5 minuten.
Dat is ook meteen het grootste nadeel van fossiele brandstoffen: je kunt niet tijdens het slapen bijladen. Een auto op fossiele brandstoffen kost je dus 5 minuten per week extra tijd.
Als je 600km in één keer rijdt is het natuurlijk prettig dat je bij 300km even kan rusten, maar dat moet allemaal maar net lekker uitkomen. Ik vind 30 minuten per 300km dan nog steeds teveel, maar je zou er dan wel rekening mee kunnen houden.
Als je 300km gereden hebt (laten we zeggen bij 100km/u gemiddelde snelheid, wat je in Nederland nauwelijks kunt aanhouden) is 30 minuten pauze geen probleem. Ook is het geen probleem om, als dat beter uitkomt, na 250km al te stoppen en de rit in 3 kortere stukjes op te delen met 20 en 10 minuten pauze. Je moet wel een klein beetje willen veranderen natuurlijk :)
Ga jij dan iedere dag 30 minuten bij het "tankstation" staan wachten tot je weer ongeveer 300km kunt rijden?
Bij veel bedrijven mag je (ook als externe) gratis aan de laadpaal :)

Tegen het einde van de dag heb je (zeker met een Tesla model-S) weer voldoende power voor ruim 350km.
Klopt, klanten en vertegenwoordigers mogen bij ons aan de laadpaal. Gratis.
Aangezien iemand die de hele dag in de auto zit uitgaat van 2 uur rijden is 15 min pauze is dit opzicht nog niet zo heel erg. In 2 uur tijd leg je ongeveer 200-220 KM af (vol gas kan niet altijd namelijk). dus dan is het voldoende om af en toe 20-30 min pauze te houden.
Bovendien ben je als vertegenwoordiger in Nederland na 300km ook wel eens bij je klant, waar je waarschijnlijk ook wel langer dan een half uur zit. Daarna kun je weer honderden kilometers rijden naar je volgende klant. Als je baas een beetje kan plannen rijd je echter niet zo kriskras door Nederland en zijn de afstanden tussen opvolgende klanten korter.
je laadt dus lekker thuis of op het werk op.
alsnog veel goedkoper als benzine helemaal als je ook nog een goed zonnepaneel dakje hebt.
In België zou belastingontduiking wel eens de grote doorbraak voor elektrische wagens kunnen betekenen. Onlangs in het Journaal vertelde men dat waarschijnlijk een groot deel van de nieuwe zonnepaneelinstallaties niet wordt aangegeven hoewel dit zou moeten. Reden: angst dat men later zal moeten betalen als er een heffing zou komen om elektriciteit op het net te mogen zetten... Volgens de geïnterviewde man zou deze fraude aan het licht komen bij de jaarlijkse meteropname...tenzij de fraudeur tegelijkertijd een elektrische wagen aanschaft.
Als er in nederland Battery Swap stations komen ben je van dat probleem af:

http://www.teslamotors.com/batteryswap
En jij denkt dat die overal op precies de goede plek komen te liggen, waardoor je nooit veel hoeft om te rijden om er te komen? Er moeten wel aardig wat tesla's / andere elec. auto's rondrijden voordat ze wijdverspreid die Swap Stations aan gaan leggen.
Dat is toch altijd zo? Ik zeg niet dat het meteen over een jaar in elk dorp zal zijn. Waarschijnlijk zal dat eerst weer in oosterhout en zevenaar zijn en dan op strategische plekken. Als je haast hebt kun je op die plekken een swap doen. Anders een half uur bij een restaurant zitten of gewoon thuis opladen. Ik reageer op het bericht dat 30 minuten opladen niet handig is als je lekker wil doorsjezen. Er word beweerd dat dat de snelste methode is. Dat is het niet.
Nee natuurlijk niet daarom
Heb je ook gewoon oplaad punt thuis. Die snel
Laders staan langs de snelweg voor als je perongeluk zonder strom zit omdat je grote afstamde aflegt. Maar in prenciepen heb je gewoon iederemorgen een volle accu net zo als je telefoon ;-)
De superchargers worden gebouwd om snel te kunnen opladen bij het maken van lange ritten. Veelvuldig gebruik is schadelijk voor de accu's. De dekking zal ook niet zo goed zijn dat iedereen een supercharger in de buurt krijgt. Ik kan me ook niet voorstellen dat Tesla-rijders (meestal niet werklozen zonder dagbesteding) elke dag gaan rondhangen bij een supercharger om hun auto op te laden, daarvoor zal tijd te kostbaar zijn.
Veelvuldig gebruik is schadelijk voor de accu's
Dat was misschien vroeger zo, maar dat is allang niet meer het geval. Het is heel simpel te beredeneren: als een auto remenergie opslaat worden de accu's nog veel sneller opgeladen.

Elektrische auto's laden niet zo langzaam omdat de accu's het niet aankunnen, zoals velen denken, maar simpelweg omdat de elektriciteitskabels en de vermogenselektronica zo groot en duur worden. Er zijn Li-ion accu's die je binnen een minuut volledig op kunt laden, mits redelijk gekoeld.

[Reactie gewijzigd door ktf op 16 juli 2014 17:37]

Heb een gesprek gehad met een verkoper van Tesla, 2 dagen geleden (we hebben een verkooppunt 2 minuten van ons werk).

Ik had de vraag gesteld van het snelle laden, maar de verkoper zei dat de tesla batterijen altijd op temperatuur gecontroleerd zijn. De on-board elektronica zorgt ervoor dat de batterijen constant tussen de 18 en 19 graden Celsius zijn.

Als de opwarming wordt opgevangen door het koelsysteem van de batterijen, dan zullen de batterijen er niet onder lijden. (en de batterijen krijgen een 8 jaar levensduur in de auto, en de CEO van Tesla zou de batterijen na die 8 jaar willen hergebruiken om de lektriciteit van zonnepanelen op te vangen.

Rond 2017-2020 gaat Tesla alsook een hybride batterij gebruiken voor hun wagens (Li-Ion + gasbatterijen). Het Li-Ion gedeelte zou voor de piekstromen zorgen (versnellingen, e.d.) en het gasbatterij gedeelte zou voor de continu, weinig variërend gebruik zijn. Hiermee mikt tesla op een reikwijdte van rond de 1.000 km op één lading.

Dit hangt natuurlijk van het rijgedrag natuurlijk. Gemiddeld doet een model S eigenaar, met de 85 kWh batterij, 380 km (maximum volgens Tesla claim is 502 km). Maar dit is te verwachten, wie rijdt er braafjes met een kar die 400+ pk kan doorsturen? ^^
380km per dag? Dat is dan toch waarschijnlijk gebasseerd op de US stats, waar alles verder uit elkaar ligt?
Jawel, het probleem van te snel opladen bestaat nog steeds. Daarom dat hybrides een limiet hebben aan hoeveel remkracht ze kunnen opslaan. Daarom dat Mazda er voor gekozen heeft een condensator te gebruiken om remkracht in op te slaan, i.p.v. accu's, omdat die wél ongelooflijk snel opgeladen kunnen worden.
Die afweging is alleen gunstig voor een hybride, namelijk hoe groter je accu is, hoe meer stroom je hem kan voeren.
De eenheid om dit uit te drukken is "C", 1C is de stroom die nodig is om de accu in 1 uur van helemaal leeg naar helemaal vol te laden. (ideaal gezien)
Een hybride heeft een kleinere accu dan een volledig elektrische auto, daarmee krijgt de accu dus met dezelfde remactie even veel stroom maar een veel hoge C te verduren dan bij een volledig elektrische auto.
30 minuten tanken is gewoon onacceptabel.
Want dat ben je aan het doen, tanken.

Dat het thuis langzaam gaat boeit me niet zo, dan staat hij daar toch.
Of op het werk.

Maar tijdens een reis ergens een half uur bij een 'pomp' te staan.
En hoeveel 'pompen' staan er dan, je kan het plannen zegt iemand maar als er net een andere Tesla knakker voor je of zelfs meerdere dan sta je dus zomaar een UUR.

Nee, dit is echt killer voor lange reizen maar voor woon werk is het top.

In de toekomst zullen de tijden wel aanzienlijk terug lopen, daar heb ik heilig het vertrouwen in en ook de capaciteit per volume zal enorm toenemen. Maar tot dan neem ik de diesel naar Spanje.
Bij Breda staan Tesla snelladers op een parkeerplaats, dat zijn er rustig een stuk of 10 naast elkaar. Altijd wel een plekje vrij hoor.
In Breda of nabij Breda? (Tilburg)
zie hierboven de diverse links naar battery swap van minder dan 2 minuten weer vol.
Dus wederom 500 km actieradius!
En waar in Nederland kunnen we dit nu doen?
In Tilburg?
Er is komt netwerk met deze stations en in nederland zaullen we allemaal binnen een straal van 320 km can zo'n station wonen.

Wat dus betekent dat je op je reis waarschijnlijk niet de kortste route kunt nemen en dat je naast een half uur wachten ook nog meer reistijd hebt omdat je moet omrijden om langs een supercharger te komen.
Maar tijdens een reis ergens een half uur bij een 'pomp' te staan.
Alleen moet je er niet bij blijven staan. Je staat toch ook niet naast je telefoon als je hem aan het opladen bent? Als je dan toch dat half uur moet wachten, ga even naar binnen en bestel een koffie.
Dat is waar, als het toch een lange reis is zou je daar je rust kunnen in plannen maar er is nu nog geen mogelijkheid gewoon door te knallen als je dat zou willen.
Lekker dan, elke dag weer geld kwijt aan koffie :+ *Op zoek naar dingen om over te zeuren*
Goed en wat als je 's nachts een lange rit met kleine kinderen maakt ('s nachts zodat ze slapen). Je wilt echt niet mee maken wat er gebeurt als je om middernacht stopt en ergens een half uur (of als er al iemand anders staat te 'tanken' een heel uur) gezellig een lekker bakje koffie gaat slurpen.

Voor mij is het een erg leuk idee zoiets als 2e auto te hebben. Maar wat het milieu eraan heeft als iedereen twee auto's heeft schiet mij niet zo snel te binnen.
Je kan voor elk product op de planeet een scenario verzinnen waarvoor het niet optimaal is. Hoe vaak ben je 's nachts met kinderen op een road trip? 1-2x per jaar? Ook zijn er meerdere laadstations waardoor het heel zeldzaam is dat je moet wachten op je beurt.

Ik zeg niet dat het geen goed punt is, maar laten we dit even in context houden. Om elke dag te gaan werken is deze auto meer dan goed genoeg voor de meeste mensen. Er zullen er zijn waarbij dit niet het geval is, maar voor velen is dit gewoon geen probleem.

Voor wat langere ritten is het ook geen probleem als je bij je bestemming kan opladen. Met 300-400km bereik geraak je toch echt wel al ver hoor. Je moet er niet mee naar Zuid-Italië rijden en als je dat wilt doen is dit simpelweg niet de juiste auto en moet je een andere kiezen of nog een aantal jaar wachten wanneer er sneller kan geladen worden en/of de batterij langer meegaat.

Dit is nog voor early adopters. Er zitten een paar nadelen aan maar je krijgt er ook voordelen voor terug. Het is aan iedereen om voor zichzelf te beslissen hoe die tegen elkaar opwegen. Ik zou persoonlijk mijn trip wat aanpassen om problemen te vermijden, of gewoon de trein pakken en ter plekke een auto huren moest dat echt nodig zijn. Als je doel is op vakantie gaan zijn er echt wel genoeg opties (elk met hun voor- en nadelen).
Nou dan laat je 'even' de batterij wisselen. Want dat is sneller dan tanken. En dat het sneller is dan tanken is een asset.

Maar tot die tijd dat je overal je batterij kan wisselen geeft het niet dat het een half uur langer duurt want daar kun je je reis op aanpassen.

Tot dat je wel overal kunt wisselen natuurlijk, dan is 3 minuten tanken stom. Dat moet niemand willen je moet dan gewoon in 90 seconden verder kunnen.
Moet je alleen wel zo'n station in de buurt hebben :) Anders heb je er niet zoveel aan. Ik begreep dat Tesla deze stations in rap tempo wil uitbreiden… als die stations echt goed bereikbaar en geplaatst zijn wordt het een ander verhaal.

Ik vind trouwens dat zelfs 30 minuten laden voor 170km rijden niet écht rendabel is. Vaak als je met de auto bent wil/moet je toch op een bepaalde tijd ergens zijn. Je bent doordeweeks over het algemeen onderweg naar huis of je werk, en in beide gevallen wil je dan niet minimaal 30 minuten bij zo'n station staan te wachten tot je weer verder kan rijden.

Daarnaast is Nederland rijkelijk voorzien van appartementen (goedkoper én duurdere), en bij die parkeerplaatsen gebeurt het nagenoeg nooit dat je daar een privé laadstation kan/mag neerzetten. Dat helpt helaas ook niet bij het meer gemeengoed maken van electrische auto's.

Al met al een héél leuke ontwikkeling en ik ben op zich zeker fan van electrische auto's (en helemaal van Tesla), maar echt functioneel vind ik 't nog niet echt. En dan heb ik 't nog niet eens over op vakantie gaan met zo'n auto! :)
Gebeurt inderdaad in kleine stapjes, maar als je net op de goede plek woont zijn de mogenlijkheden er in iedergeval wel :P
Kleine correctie 30 minuten laden voor 170 MIJL! Geen kilometer. Dus 170x 1,6 km.
Als je op vakantie gaat, heb ik begrepen dat je de auto tijdelijk in kan ruilen voor een benzine model? Of is dat iets wat alleen met leasen geldt?
Je kunt ook prachtig in eigen land op vakantie met zo'n auto!
Bijna goed. Je draagt geen extra kosten af voor het gebruik van het oplaadpunt, maar je draagt wel gewoon je kosten af voor de gebruikte elektriciteit.
Denk dat de mport kosten ook wel mee zullen vallen aangezien het meerendeel hier in Tilburg(nederland) geassembleerd word
Wat wel belangerijk is om te weten, is dat het best eens zou kunnen zijn dat je een soort abbonement moet op je accu's. Je huurt de accu's als het ware, waar je een maandelijks bedrag voor betaald. Dit weegt nogal mee in het "gratis" of goedkoper rijden:

Stel de huur van de batterij is 80€ p/maand, en jij rijdt normaal 50€ per maand benzine, ben je duidelijk niet goedkoper uit. Rond 90€ p/maand zal er wel een kantelpunt liggen.
-- -
Mensen zijn in de veronderstelling dat ik dit mogelijk verzin (neem aan dat de downvotes daarom zijn), daarom:
Renault rekent per maand een tarief vanaf 79 euro voor de huur van de accu.
Voorbeeld Renault (eerste die ik vond), onder "Om te beginnen: wat het allemaal kost"

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 16 juli 2014 17:12]

Hoezo een abbonnement op je accu's? Deze horen gewoon bij de gekochte auto? Dit is voor het eerst dat ik hier iets over lees.

Verzin je dit nu, of heb je hier een bron voor?

Edit: Ik zie nu je voorbeeld van Renault. Tesla zal dit nooit opvolgen. Een compleet rijtje met allemaal extra kosten, ook over kosten bij oplaadpalen. Tesla heeft met hun superchargers in ieder geval al aangetoond dat ze daar niet aan gaan beginnen.

[Reactie gewijzigd door m8ZBm1Si op 16 juli 2014 17:06]

Sommige fabrikanten hebben inderdaad een lease-constructie voor de batterij maar bij Tesla tot dusver niet.

Bijv. Renault Zoe

[Reactie gewijzigd door styno op 16 juli 2014 16:59]

Gelukkig is al gebleken dat Tesla niet zoals andere fabrikanten is. Lijkt me een beetje raar om hier overige kosten aan toe te voegen terwijl het doel juist is om auto's te verkopen.
Nou ja, in sommige gevallen kan lease goed uitvallen. De auto zelf wordt er goedkoper door en je betaalt een vast bedrag per maand voor de batterij onafhankelijk van het aantal gereden km. Dus als je veel rijdt kun je daar voordeel bij hebben. Wel even goed doorrekenen natuurlijk.
Last I heard raakt Renault die Zoe aan de straatstenen nog niet kwijt - juist vanwege dat rare lease-systeem. Zal dus waarschijnlijk ook wel gelijk de laatste zijn die dat probeert.
idd is ook niet goedkoop het bedrag dat je nog mag bijdokken voor die accu's
Hoezo een abbonnement op je accu's? Deze horen gewoon bij de gekochte auto? Dit is voor het eerst dat ik hier iets over lees.
Er zitten twee nadelen aan accu's: ze slijten en opladen duurt langer dan benzine tanken.
In plaats van opladen zou je de accu's in z'n geheel kunnen vervangen bij een oplaadpunt. Als je auto slim is ontworpen kan dat in een paar minuten gebeurd zijn. Het probleem daarbij is dat je dan accu's terug krijgt die misschien wel veel meer slijtage hebben dan de accu's die in je auto zaten.

Dat probleem kun je weer opvangen door de accu's te huren. Alle accu's blijven eigendom van de verhuurder en die moet er dan voor zorgen dat versleten accu's worden vervangen.

Doordat je de accu's niet bij de auto koopt kan de aanschafprijs van de auto naar beneden.

CampingGaz doet iets vergelijkbaars. Je koopt het gas met de gasfles er bij. Als je nieuwe gas wil lever je de oude fles in en de leverancier zorgt dat jij altijd een veilige fles terug krijgt.
Dat idee ken ik, maar Tesla heeft gezegd dat ze hem min. een range van 200 mijl willen geven, dat is 300 kilometer. Na 300 kilometer even 20 minuten wachten bij een SuperCharger station is geen straf. Verder laat je hem 's nachts gewoon thuis op, waardoor het opladen bij een SuperCharger station alleen voor lange trips nodig is.

Verder zou het wisselen van accu's lastig zijn, omdat dan elke accu hetzelfde moet zijn per auto.
300km is gewoon te weinig voor iemand die dagelijks op de baan is.
15jaar geleden reed ik soms makkelijk 800 km op een dag van plek a naar plek b etc etc

En als je op vakantie gaat, ga je toch echt niet stoppen om de 300km, misschien om de 600/700km maar toch niet alle 300km. Dit is een auto voor de baas die van huis naar kantoor rijdt en met het vliegtuig op vakanhie gaat.

Er zijn nogal wat voorwaarden vooralleer je in aanmerking komt.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 16 juli 2014 21:18]

Alsof meer dan 300km op 1 dag rijden normaal is, laat staan 800km. De meerderheid van de Nederlanders gebruikt zijn auto dagelijks voor maximaal 200km, en velen zelfs veel minder.

Als je echt honderden kilometers per dag doet, tja, dan neem je inderdaad best gewoon een dieselwagen.
De meerderheid van de Nederlanders gebruikt zijn auto dagelijks voor maximaal 200km, en velen zelfs veel minder.
Ja, dat is waar. Maar ik moet soms ook 500 km aan een stuk rijden. Een ook dat moet mijn auto kunnen. Hoeveel ik op de gemiddelde dag rij doet er niet zoveel toe.
Maakt het dan zoveel uit dat je dan onderweg even 20 minuten stopt in plaats van 5 minuten die ene keer? En die 20 minuten zijn vervolgens gratis.

Verder hoef je in je normale dagelijkse ritten nooit meer te tanken. Je laadt je auto gewoon thuis op. Ik denk dat dit in totaal veel tijd gaat besparen met tanken, aangezien je alleen onderweg hoeft op te laden bij langere ritten.
jij snapt hem!!

Daarnaast moet je je route ook nog eens aanpassen naar de locatie van deze snel oplaad stations.
Je kan dus helaaml niet echt vrij 300km rijden en dan bv binnen X km laden zoals je wel kunt bij een verbrandings motor zou tanken.

Dit doet me denken aan vroeger toen ik LPG had en op vakantie ging naar Oostenrijk, ik reed goedkoop maar in duitsland kon je bij een paar tankstations in heel duitsland LPG tanken.... Je moest dus zelfs je vakantie route zo maken dat je speciaal langs deze stations kwam om maar LPG te kunnen tanken (dit is nu niet meer).

Allemaal leuk dat snel laden, maar dit werkt alleen als je dit overal kunt in bv een straal van X km waar je op dat moment bent, dus niet dat je de route zodanig anders moet afstemmen om maar te kunnen (snel) tanken/laden, dat werkt gewoon niet.

Zolang de electro auto niet hetzelfde gemak (bij tanken) geeft als bij de huidige auto's zal het nooit een echt alternatief zijn.

Je moet dus ALTIJD en overal snel kunnen laden(paar min max), een vergelijkbare rijkwijdte als de gemiddelde brandstof auto hebben en belangrijk NIET ervoor moeten omrijden of je route er speciaal op moeten afstemmen om 'uberhaubt' al te kunnen laden (dus bij elk tank station kunnen laden), alleen dan is electrisch rijden pas interesant voor het grote publiek....

Tot die tijd is het behelpen en alleen interesant voor de echte liefhebbers, maar niet voor 'jan modaal' of te wel het grote publiek.
Rustig joh, dat wordt vanzelf werkelijkheid. De 'echte liefhebbers', ofwel early adopters zorgen daar juist voor. ;)
Bij de Renault Zoe is dat in ieder geval zo:
http://web.renault.nl/dow...ijst/zoe/pdf/compleet.pdf
Afhankelijk van de gereden kilometers moet je een bedrag (huur) afdragen.
Stel de huur van de batterij is 80€ p/maand, en jij rijdt normaal 50€ per maand benzine, ben je duidelijk niet goedkoper uit. Rond 90€ p/maand zal er wel een kantelpunt liggen.
Als ik normaal voor 50€ benzine per maand naar mijn werk kon rijden denk ik dat ik wel de fiets zou pakken. Of de benenwagen. Ik denk dat voor mij en wellicht vele anderen die zakelijk rijden het eerder 50€ per dag is.

Daarnaast is bij de accuhuur wellicht ook de battery-swap inbegrepen. Zo was het ook bij Better Place. Volle batterij in anderhalve minuut. Beter voor de accu's en reistijd.

Daar zie ik toch ook wel veel toekomst in. Moet het wel een standaard worden voor andere merken..
BMW 3, Audi A4 en de Volvo V60 zijn wel ietsje duurder dan 25.000 euro en niet echt middenklassers. Dat is toch wel echt het begin van de hogere klasse.
Wel eens achterin een 3-serie, A4, V60 of C-klasse gezeten?
Mijn inziens zeker middenklassers die voor veel geld verkocht worden.
Jullie zijn niet over hetzelfde bezig. Qua ruimte zijn het middenklassers met uitzondering van de 3 serie GT die echt wel erg ruim is vanbinnen. Qua prijsklasse, tja dan kunnen we toch wel eerder spreken over "premium" wagens gezien hun prijs :)
Inderdaad. Anders zou je alle supercars ook instappers / boodschappenwagentjes kunnen noemen. Mijns inziens is het vooral de prijs wat de klasse bepaald.
in elk geval geen 25k e maar minimaal 35k euries.
en om een beetje mee te kunnen zal te minimaal een 320i nodig zijn.
das dan 40k en dan nog nieteens verwarmde stoelen..
en een verbruik van 1op14 bij normale rijstijl.
qua diesel nog een paar k duurder, maar wel zuiniger ofc.

[Reactie gewijzigd door Powrskin op 16 juli 2014 20:51]

Middenklassers worden te duur betaald. Je betaald puur voor je ego, want het prijsverschil aan het einde van de lopende band tussen middenklassers en instap modellen in minimaal.

Voorbeeld:
Golf einde lopende band ongeveer 6000 euro.
Passat eiden lopende band ongeveer 7000 euro.

En we weten het prijsverschil in de winkel....
Ik kan me niet voorstellen dat een Golf 6 k€ in de productie kost. De winstmarge van de succesvolste autobouwers is ~ 10%.
Het lijkt me een volstrekt realistische prijs. Kijk niet al te scherp naar de Nederlandse prijzen, Den Haag zijn autohaters en de BPM is extreem hoog. Daarnaast zit er over de dealerprijs en de BPM nog BTW. De dealer krijgt maar een fractie van de verkoopprijs. Dealermarges zijn niet geweldig, ca. 5%. Je hebt nog wat transportkosten, dus de inkoopprijs van de dealer en de opbrengt voor VW zijn niet gelijk. En dan heb je nog alle overhead van VW - R&D, marketing, design, administratie etc. Dat er dan nog 6K voor de productie en 10% (EUR600) marge overblijft is best aannemlijk.
MisterEagle heeft het over de Model S.
Voor 25 mille heb je een kale Volvo V40 D2, 14% bijtelling. Absoluut geen V60
27.5k e zonder cruise control en licht metaal/leer etc. en een krap voldoende snelle diesel.
op 1300kg wil je toch eigenlijk wel 150pk oid.
er komt er eentje (V40) voor 26k met 190pk onder de motorkap en 14% bijtelling...
Is er al. Van alle uitvoeringen is de D4 (190 pk) 2000 euro duurder dan de D2.
Ik denk wel best populair onder de mensen met een zaak waarin deze kan ingestoken worden.
Meer dan 100% belastingaftrekbaar in België terwijl alle andere auto's dankzij Di Rupo absurd duur geworden zijn qua belastingen.

De aankoopprijs was een groot voordeel want je moet dit kunnen op tafel leggen natuurlijk. Ondanks het feit dat het belastingaftrekbaar is. Maar onder de 30k is een bedrag dat goed te doen is.
Inderdaad gaat dit heel populair worden.

En als de belgische politiek zo verdergaat kunnen we binnen een paar jaar extra belasting betalen als je een elektrische auto hebt omdat ze anders te weinig inkomsten hebben... Net zoals ze nu bezig zijn met de zonnepanelen :/
tja, aangezien de meeste tesla's alleen maar lease zijn zullen deze personen er niet zoveel van merken want 4% over 30.000 euro valt ernorm mee..
De meeste zijn volgens mij geen lease?
Maar juist zzp'ers die met de hierboven genoemde belastingvoordelen relatief goedkoop een Tesla S konden kopen.
Enige probleem is dat je die 70k+ eerst moet ophoesten.
Bedoelen ze de i3? Want dan is het makkelijk gedaan naar mijn idee als je naar het uiterlijk kijkt. Maar qua formaat lijkt het me een prima auto. Ben dan ook erg benieuwd naar de eerste foto's van de wagen.
Nee, ze bedoelen de 3-serie. De i3 is een compacte mpv, de Model 3 wordt een crossover tussen een sedan en een suv.
Als het kwalitatief met de Model S kan concurreren, luxe achterwegen gelaten, dan voorspel ik dat dit een topper gaat worden.

Wat een knap staaltje techniek is de Model S!
Tuurlijk kan dit niet concurreren.

Kleinere batterij!
Qua prijs een verschrikkelijk interessante auto. Ben erg benieuwd hoe populair deze gaat worden. Verwacht er zo al veel van.
Dit wordt niks natuuriljk.

Bereik te klein.

Als jij goedkopere BMW koopt kun je nog steeds simpeltjes 600 kilometer op een tank rijden.
Als je af en toe wat gas hiermee geeft ga je misschien 150 kilometer halen.
Dan nog bied het een oplossing en met als grootste dat de Tesla natuurlijk beter voor het milieu is, mits er groene stroom wordt gebruikt. en zeker voor de niet BMW fans onder ons
Een elektrische auto die concurreert met een bmw 3 serie? Volgens mij kan je die motorisch niet met elkaar vergelijken.
Waarom niet? Electric heeft een hoop voordelen t.o een benzine of diesel, kijk alleen eens naar het constante vermogen
Dat bedoel ik niet te zeggen, ik vraag me alleen af waarom specefiek met de 3 serie. Ik zou het begrijpen als een nieuwe audi a4 moet concurreren tegen de 3 serie.

Het lijkt mij dat de mensen die geïnteresseerd zijn in elektrische auto's zoals deze tesla niet kijken voor een 3 serie aangezien die allemaal verbrandingsmotoren hebben. En een autoliefhebber die opzoek is naar een pittige, sportieve auto zal eerder kijken naar een BMW 3 serie en niet naar de tesla.
Lijkt mij wat kort door de bocht. Pun intended. Ik ben dol op auto's, maar in een 3 serie wil ik niet dood gevonden worden. Sportief en pittig of niet. Bovendien zijn die model S-en zo gek nog niet qua prestaties (als je naar vergelijkbare auto's kijkt). Ik denk dat ze die model 3 ook wel goed weten neer te zetten, dus zelfs voor mensen die lekker door willen rijden geen slechte keuze. Bovendien heb ik toch het idee dat je bij Tesla best veel auto voor je geld krijgt. Maar ik ben erg vatbaar voor marketing :)
Als iemand die in het verleden jaarlijks 90k in een 3serie heeft gereden kan ik je vertellen dat de grootste ergernis voor veel bestuurders tanken is. Mijn diesel (335d) kwam tussen de 800 a 900 km ver. Dit betekende dus al meerdere keren per week tanken. Als je in deze marketing trap en je een model-S aanschaft betekend dat dus dat je netto elke werkdag minimaal 20 minuten aan een snellader sta te wachten + de tijd die je om moet rijden, etc. Denk niet echt dat dit rendabel is :+ En dat je er na 3 weken al klaar mee bent omdat je afspraak op je zit te wachten en een excuus van ja sorry ik ben 30 minuten later want ik moet mijn auto even opladen, hij haalt het net niet zal je waarschijnlijk niet in dank worden afgenomen.

Ik heb steeds gewacht op een 'betaalbare' Tesla. En deze eigenlijk volgend jaar willen aanschaffen. Ze riepen eerst steeds q3 in 2015. Maar ja als de het super sterke punt van de grote broer, zijn actieradius niet in stand gehouden word is het een zelfde electrische auto als veel andere. Waarom mensen van Tesla, ik wou graag elecktrisch proberen maar geef me dan wel minimaal die 600km.
Je kunt hem gewoon thuis opladen. Je hoeft niet meer altijd naar een pomp toe. Dit is alleen bij langere ritten het geval.
Ja en hoever denk je dan te komen? Mensen die auto's als een 3 rijden maken in veel gevallen ook veel kilometers en lange ritten. 300km is door Tesla aangegeven.. dat zal max 225 in de praktijk zijn. Dus een hele dag rondrijden ga je dan zelfs in NL niet halen, zul je tussendoor echt even moeten stoppen. Hij zal voornamelijkl geschikt zijn voor mensen die op kantoor zitten huis/werk/huis en dan heb je in veel gevallen de helft van je accu over. Kun je nog even omrijden via de AH :+
Prima als je zin hebt om alles negatief te bekijken, maar je kunt ook gewoon de feiten beoordelen.

Model S heeft 2 varianten, met 390 en 502 kilometer bereik. Dit bereik wordt berekenend op basis van het NEDC bereik. Dit is een standaard in het berekenen van het bereik van een (elektrische) auto met als doel een typisch gebruik van een auto te simuleren.

Je zult dus echt min. 300 kilometer bereik hebben. Je zult dus alleen bij lange ritten bij een supercharger langs moeten gaan. In ruil daarvoor hoef je tijdens je korte ritten nooit meer bij een benzinepomp te staan.

Tesla heeft als doel om elektrische auto's de toekomst te laten zijn. Met een slecht bereik zou dit natuurlijk het omgekeerde als resultaat hebben, en het imago van elektrische auto's verslechteren.
Grapjas, ik bekijk feiten, wel goed lezen (ik dacht overigens dat de S 600km ver kwam, maar 502 is ook goed :+). Je kunt alles wel ophemelen omdat een marketingbureau van Tesla iets roept. Maar je hebt ook de praktijk en die is vaak toch wat anders als de merken zelf roepen, wij van wc eend..... Of opgegeven verbruik vs praktijk.

Ze hadden een mooi model met de eerste electro wagen die een goed bereik heeft. Nu roepen ze te concurreren met een 3-serie, waar mensen in rijden die meestal bovengemiddeld KM-draaien. En dan zetten ze de actieradius met de helft terug. Dus ze kunnen niet concurreren met een 3xxd omdat dit voor veel berijders een probleem gaat vormen en niet elk bedrijf waar je komt heeft een Tesla snellader op zijn parkeerplaats. Zodra dat het geval is heb je gelijk en wordt het een concurrent voor de 3/C klasse. Tot die tijd is het geen concurrent behalve voor de mensen die alleen op kantoor zitten.
Hoezo maken 3-rijders veel kilometers?
Er staan meer dan 2.500 3-ers te koop die minder dan 25k per jaar rijden...
http://www.gaspedaal.nl/B...x=100000&bmax=2010&srt=pr
Eindelijk een betaalbaar model, kan niet wachten. Vind de huidige Tesla prachtig maar die is me net iets te duur voor een auto.
die 30k is een prijs voor kale auto, zonder opties.
Dit is dus niet de prijs waarvoor deze auto verkocht gaat worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee