Google heeft naar eigen zeggen inmiddels meer dan 70.000 verzoeken voor het verwijderen van items uit de zoekresultaten van in totaal 250.000 webpagina's ontvangen. De verzoeken komen voort uit het Europese 'recht om vergeten te worden'.
Dat laat David Drummond, senior vice president bij Google, weten tegenover The Guardian. Alle takedownverzoeken worden individueel bekeken door Google maar volgens Drummond bevatten veel verzoeken weinig informatie of geen context. Dat zou het extra lastig maken om goed te kunnen bepalen of een webpagina wel echt verwijderd moet worden uit de zoekresultaten. Europeanen hebben sinds half mei een 'recht om vergeten te worden', na een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Een ander probleem waar het Amerikaanse bedrijf nu tegenaan loopt is volgens Drummond dat sommige takedownverzoeken afkomstig zijn van bijvoorbeeld politici, criminelen of professionals als architecten en leraren die negatieve artikelen over hun doen en laten willen laten verwijderen. Hoewel die personen deze artikelen liever zien verdwijnen, kunnen anderen volgens Drummond van mening zijn dat deze openbaar moeten blijven voor het publiekelijk belang.
Google zegt dat het onder andere op basis van de betrouwbaarheid van de bron, de ouderdom van het nieuws en de relevantie van de informatie voor de maatschappij beslist of zoekresultaten worden verwijderd. Drummond zegt echter dat het een moeilijke keuze blijft om te bepalen wat verwijderd moet worden en wat niet.
Eerder vandaag werd bekend dat Google nu ook een speciale commissie heeft opgericht naar aanleiding van het 'recht om te vergeten te worden'. Die commissie moet advies gaan geven over welke principes Google moet gaan hanteren bij het nemen van beslissingen over individuele vergeetverzoeken; de adviezen zijn echter niet bindend.
In de eerste en huidige fase vraagt Google gebruikers hun mening te geven over online rechten en het platform dat internet biedt voor discussie en debat. Het doel is om uiteindelijk een goede balans te vinden tussen het recht wat mensen hebben om bepaalde dingen te weten en het recht van mensen op privacy.