Helft jongeren is bezorgd over doorverkoop gegevens Facebook

De helft van de Nederlandse jongeren maakt zich zorgen over het doorverkopen of beheren van hun gegevens door sociale media als Facebook. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Newcom onder meer dan duizend jongeren.

Van de onderzochte groep bleken jongeren van 17, 18 en 19 jaar zich de meeste zorgen te maken. Van de jongeren van 15 jaar die zijn ondervraagd, zei een derde zich zorgen te maken over het doorverkopen van gegevens door sociale media, zo blijkt uit een onderzoek van Newcom. Het onderzoek ging niet over de vraag wat jongeren met die zorgen doen. Het sociale netwerk dat in de afgelopen jaren het meest onder vuur lag vanwege het gebruik van gebruikersgegevens, Facebook, is en blijft het populairste sociale netwerk onder jongeren.

Van de onderzochte sociale media was het Twitter waarbij de meeste jongeren afhaken; 22 procent van de respondenten had Twitter wel geprobeerd, maar was ermee gestopt. Bij Google+ bleek dat 12 procent, bij Instagram 8 procent. Facebook kent met 2 procent de minste afhakers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij jongeren van 17, 18 en 19 jaar Facebook veruit het meest gebruikte sociale medium is; 82 procent van de onderzochte negentienjarigen gebruikt het dagelijks. De nummer twee, YouTube, staat op 24 procent, Twitter op 17 procent. Bij vijftienjarigen is dat verschil veel kleiner; 47 procent van hen gebruikt Facebook dagelijks en 39 procent Twitter. Newcom concludeert dat Facebook meer gebruikt wordt naarmate jongeren ouder worden. Ook veel jongeren gebruiken Facebooks fotodienst Instagram en chatdienst Snapchat; respectievelijk 34 en 31 procent gebruikt het dagelijks.

Het onderzoek vond in januari plaats onder 1116 jongeren, terwijl er bijna een miljoen jongeren in de onderzochte leeftijdsgroep zijn in Nederland. Daarmee is de foutmarge van het onderzoek enkele procenten.

Newcom: gebruik sociale media onder jongeren (januari 2014)

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-02-2014 • 09:40

127

Lees meer

Facebook bestaat tien jaar
Facebook bestaat tien jaar Nieuws van 4 februari 2014
Hyves gaat definitief offline
Hyves gaat definitief offline Nieuws van 2 december 2013

Reacties (127)

127
124
95
5
0
16
Wijzig sortering
Het verbaast mij wel (in positieve zin) dat blijkbaar zo veel jongeren in elk geval bezorgd zijn over wat er met hun gegevens gebeurt.
Dat verbaasde me inderdaad enorm, wat mij nog meer verbaasde is dat men er ook actief onderzoek naar doet!
Ja maar bezorgd zijn en actie ondernemen zijn wel 2 heel verschillende zaken. Ik denk dat maar slechts een klein percentage van deze bezorgde jongeren echt goed oplet wat ze op Facebook doen/zetten.
Anoniem: 572916 3 februari 2014 12:24
Supergrappig, toen mijn broertje op faceboek aangaf dat hij gestopt was met school,
kreeg hij allemaal reclame voor drop outs.
Ben je gestopt met school of mbo'er... meld je dan aan.
Pijnlijk & geen wonder dat de jeugd wegloopt.
* Voor de gene die Engels kunnen lezen en willen zien wat de een van de oorzaken is o.a. de Facebook leegloop kun het onderstaande linkje klikken en het artikel doorlezen.

Het opent je ogen meer en meer en je ziet vanuit een ander perspectief hoe ze over je denken en persoonlijke data van je willen hebben.

Facebook wants to read your SMS, confidential info: Kaspersky

Leading social media company Facebook wants to read SMSes and other confidential information of people on the Android mobile phone platform, cyber security firm Kaspersky said.

.....>> http://www.rediff.com/business/report/tech-facebook-wants-to-read-your-sms-confidential-info-kaspersky/20140203.htm
Ik heb nog steeds geen Facebook. Reden waarom Facebook voor mijn gevoel ook populair is geworden is, omdat vele spelletjes of applicaties single sign on met Facebook integreren waardoor het noodzakelijk wordt om Facebook te hebben. Tevens wordt ik ook raar aangekeken als ik aangeef dat ik geen Facebook heb. Voor mij een extra reden om het niet aan te maken. Dit moet echt geen must zijn om in contact te kunnen blijven. :D

[Reactie gewijzigd door ibson op 23 juli 2024 16:01]

Facebook is niet de enige; Twitter begint nu ook met het doorverkopen van gegevens : http://www.nu.nl/tech/369...ang-twitter-gegevens.html

Heb mijn Twitter-account zojuist gedeactiveerd; deed er toch niks meer mee. Facebook is nog wel te doen zolang je adblockers en Social Fixer installeert en software gebruikt die dataminers buiten spel zetten. Die filmpjes die automatisch afspelen heb ik ook nog niet gezien, maar daar helpt Flashblock prima tegen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 16:01]

Gegevens is niet mijn issue. Google weet alles al van me. Ik heb dat al opgegeven. :D Vind meer de druk om te 'liken' of nieuwsgierigheid wat piet doet of onnodige te persoonlijke dingen in te zien niet echt nodig.
Bedankt voor de tip. Heb mijn account ook gelijk maar gedeactiveerd.
Anoniem: 304426 @ibson3 februari 2014 09:49
Raar aangekeken worden omdat je geen facebook hebt is voor mij juist een reden het wel te doen. En voor je met het 'van de brug springen' argument komt, je mist echt bijzonder veel als je geen FB hebt tegenwoordig! Ik zit zelf in de leeftijd 20-25, en hier gaan alle feestjes via facebook. Foto's worden er ook over gedeeld, en als een van onze oude klasgenoten iets gedaan heeft waarom gelachen kan worden is het altijd 'heb je gezien wat pietje puk op facebook zette?'

Daarbij zie ik nu ook steeds meer studiegerelateerde dingen voorbijkomen; mijn jaarlaag heeft een eigen facebookgroep evenals de laag onder en boven mij, en bij andere studies zie ik hetzelfde. Klacht over tentamen? FB. Vak was niet chill? FB. Weet iemand hoe je vraag 6b oplost? FB. Groepsoverleg voor projecten gaat over facebook en ik heb zelfs 2 vakken waar de docent een facebookgroep voor heeft aangemaakt.

Dus hoewel ik het met je eens ben dat het niet echt chill is dat je bijna verplicht wordt om FB te nemen (deels onder sociale druk), je hebt toch ook echt ten dele jezelf ermee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304426 op 23 juli 2024 16:01]

@herr Roedy & ibson
Dergelijk verzet bij sociale druk had men vroeger ook bij families die tegen een (vaste) telefoonlijn waren. Communicatie verandert nu eenmaal constant en uiteindelijk bepaalt de massa wat de nieuwe standaard gaat worden.

Ooit een fel tegenstander van sociale netwerken maar ik ben blij dat ik de stap heb gemaakt. Nu heb geen onzinnig party & roddelnetwerk als de meeste 20 jarigen aangezien ik dat leven al dik 10 jaar vaarwel heb gezegd. Facebook is voor mij een groep creatieve, interessante en intelligente mensen. Dingen die me niet interesseren zijn zo voorbij gescrolled en het percentage onzin is waarschijnlijk lager dan wat je in de kroeg te horen krijgt.

Of Facebook mij reclame wil voorschotelen aan de hand van mijn interesses, waarom niet? Ik ben echt wel interessante bedrijven tegengekomen via ads. En je privacy? Je deelt wat je wilt delen en de FB privacy setting icm je browser geven je voldoende privacy mits je je verstand een beetje gebruikt.
Het verschil is wel dat bij Facebook/internet, itt de vroegere 'vaste telefoonlijn', of 'rooksignalen', of twee lege blikjes met een touwtje, jij als gebruiker niet het product was, en nu wel.

Mensen vallen ook totaal niet over het feit dat communicatiemiddelen veranderen, maar vallen wel over alle bijeffecten die de nieuwe communicatievormen met zich meebrengen. En die effecten zijn uniek aan deze tijd, niet te vergelijken met vroegere 'ontwikkeling' in communicatie. Onze wetgeving is er niet op berekend, juridisch is eea nog altijd een enorm vaag schimmenspel en voor lang niet alle gevallen is een precedent. Er wordt nog steeds teveel gedacht vanuit het toepassen van oude wetgeving op het nieuwe medium, met name in gevallen van privacyschending, maar dat is gewoon niet meer goed toepasbaar.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 16:01]

Klopt, ik geef je ook helemaal gelijk. Dit is eigenlijk wat ik bedoelde. Ik kan me herinneren dat mijn vriendin verplicht een Facebook moest aanmaken, omdat haar studie veelal in Facebook groups werd gedeeld. Als een school Facebook als een Tool gebruikt snap ik dat de stijging bijv al omhoog gaat. Ik ben gelukkig net afgestudeerd en heb niet meegemaakt dat mensen over kanalen als Facebook gingen communiceren. Hier werd twitter en hangouts voor gebruikt of whatsapp groepsgesprekken (wat overigens nog irritanter is).

Ik mis persoonlijk niks. Ik denk dat dat juist de mindset is waar jij in zit of inderdaad de sociale druk. Mijn omgeving zitten vaker op andere kanelen. Dat hoor ik namelijk wel weer op Twitter of Instagram.

[Reactie gewijzigd door ibson op 23 juli 2024 16:01]

Als je als studie Facebook gebruikt als (semi-)officieel communicatiemiddel dan doe je echt iets fout. Nog even los van mensen die hun Facebook profiel niet willen delen met medestudenten (je kunt ook een fake-profiel aanmaken voor je studie) creeer je een enorme afhankelijkheid. Wat nu als Facebook eruit ligt? Of, waarschijnlijker, ze ineens besluiten om geen studie-groepen meer te accepteren of ervoor betaald moet worden?
Het geeft misschien ook het tekort aan goede systemen bij universiteiten en hogescholen aan :)
En Facebook is dan het enige alternatief?
De nerds binnen onze klas (waaronder ikzelf) communiceerden old-skool via IRC, zelfs als we twee meter van elkaar vandaan zaten.

'Tuurlijk, er waren ook Twitter en FaceBook (waar ik zelf niets van moet weten), maar daar ga je natuurlijk niet je schoolrooster of andere gesprekken op voeren.
Die keuze heb je alsnog zelf. Als je je onder druk laat zetten zwicht je wel.

Bij mij (33 jaar) gaan zaken ook nog wel via Facebook. Ik heb het ook nog wel maar niet meer op mijn iPhone. Als er een feestje is dan is er altijd wel een vriend die me inlicht. Als ze maar weten dat ik niet op Facebook lees.

Overigens kun je voor verplichte zaken een minimaal account aanmaken (taggen uitzetten) en niks posten. Probleem opgelost (hoewel je dus dan wel een account hebt).
Ok voor iedereen die denkt dat als je een facebook account aan maakt maar er niets mee doet facebook je niet profiled. Dat is niet zo elke pagina waar maar een like knop op staat word als nog aan je profiel gekoppeld zelfs als je er niet op klikt.
Sterker nog facebook maakt al een profiel van je aan als je zelfs nog geen account hebt. Mocht je dan toch een account aanmaken linken ze dat aan het reeds opgebouwde profiel.

edit typo

[Reactie gewijzigd door kaaas op 23 juli 2024 16:01]

https://www.ghostery.com

Van Facebook is het bekend,
maar Google en Twitter vertrouw ik net zo min. Medium als Facebook gaan heel ver, het is niet alleen een communicatiemiddel, het maakt een profiel van je,
en dat is iets waar je voorzichtig in moet zijn. Het lijkt allemaal onschuldig, maar te zijner tijd worden we allemaal vromer dan de paus.
De reputatie van Nederland bijvoorbeeld is in het buitenland matig, homo's, drugs, molens, klompen en tulpen. En constant dat beeld goed zetten kost allemaal nutteloze energie.
thnx die staan inderdaad standaard aan bij mij samen met noscript.
Goede tip voor de lezers die hier nog niet van op de hoogte zijn.
Sommige mensen hebben geen FB omdat ze niet willen dat anderen hun privé leven kunnen bekijken/lezen. Dat begrijp ik wel maar je kan ook een account nemen en er weinig opzetten. Zo kan je alsnog genieten van wat anderen te melden hebben en een beetje op de hoogte blijven. :)
Jouw reactie is echt exact de kern van het probleem.. Je geeft zelf aan dat je onder de sociaale druk bezweken bent.. Zonder facebook mis je ontzettend veel wahah..
Die integratie is niet nodig, je kan meestal gewoon los nog inloggen. Ik log nergens met mijn facebook account in (behalve bij Facebook).

Ze zullen het vast wel weten, maar directe links leg ik gewoon niet.
Geef een voorbeeld van Candycrush t/m level 23? Daarna inloggen met Facebook. Toen ik dat tegenkwam had ik echt even zin om mijn mobiel kapot te gooien.
Gewoon een spelletje niet spelen. Krijgen je vrienden ook niet meer die ziekelijk irritante meldingen op facebook ;).
Anoniem: 126717 @Kevinp3 februari 2014 10:01
Die ze met twee muisklikken kunnen blokkeren. Dus zo irritant zijn ze niet, het kost mij minder dan een minuut per week. (Ben niet vaak ingelogd op FB.)

Volgens mij verkoopt Facebook de data niet, net als Google, maar gebruiken ze het intern voor profiling. Het profiel vertegenwoordigd nogal wat waarde.
Volgens mij zit je daar juist verkeerd, Facebook verkoopt (soms) wel data en Google niet. Even bronnen zoeken!

http://www.technewsdaily....-private-information.html

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 16:01]

Google verkoopt geen data omdat ze de data minen voor eigen gebruik... en deze zelf dus misbruiken voor hun eigen doel... het verkopen van reclame gericht op jou persoonlijke voorkeuren...

Net zo fout natuurlijk.
Gebruiken != misbruiken.
Het gebruiken van mijn data voor gerichte reclame noem ik geen misbruik, maar een slim business model.
Zowel Google als ik profiteren ervan.
Dus als het business model is om gegevens door te verkopen dan vind jij dat ook geen misbruik?

Hoe kun je trouwens nou profiteren van gerichte reclame? Je krijgt altijd maar een subset uit het aanbod te zien. Misschien gaan de meest fantastische dingen wel aan je voorbij.
Het is net als met persoonsgerichte zoekresultaten. Als je enkel maar te zien krijgt wat je al interesseert wordt het zoekwereldje steeds kleiner.

Daarnaast is het ook nog zo dat die reclames achter de feiten aanlopen. Als ik op zoek ben naar een nieuwe koelkast en daar reclames voor krijg, dan gaat dat ook door als dat ding hier al lang en breed in huis staat. Ik ben vanaf die tijd zeker voor jaren niet meer geïnteresseerd in koelkasten.
Mijn gegevens doorverkopen met mijn naam erbij is toch écht heel wat anders dan advertenties gericht aanbieden.

Ik profiteer ervan omdat ik gebruik kan maken van een hoop Google diensten die daardoor allemaal gratis zijn, maar ook gewoon normale websites die geld verdienen via Google Adsense (waar normale advertenties te weinig zouden opleveren) en dat geldt ook voor YouTube publishers die geld moeten verdienen, omdat ze anders geen filmpjes kunnen maken.

Sterker nog, die advertenties die niet gepersonaliseerd zijn, de advertenties die niet van Google komen, zijn vaak irritante banners en pop-ups. Dat soort sites zien mij vaak niet een tweede keer terug.

Wat dat zoekwereldje betreft, dat hoor ik wel vaker, maar ik heb er eerlijk gezegd nooit last van gehad, misschien ook omdat ik heel veel andere nieuws sites / informatieve sites bezoek en daardoor vanzelf nieuwe dingen ontdek :)

Dat de reclames vaak achter de feiten aanlopen ben ik met je eens, maar ze zijn alsnog duizend maal beter dan andere normale advertenties. Wat jij eigenlijk zegt is dat Google dus de advertenties moet verbeteren.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 16:01]

Ik heb nog steeds geen Facebook. Reden waarom Facebook voor mijn gevoel ook populair is geworden is, omdat vele spelletjes of applicaties single sign on met Facebook integreren waardoor het noodzakelijk wordt om Facebook te hebben. Tevens wordt ik ook raar aangekeken als ik aangeef dat ik geen Facebook heb. Voor mij een extra reden om het niet aan te maken. Dit moet echt geen must zijn om in contact te kunnen blijven. :D
Zelfde hier, ik heb ook geen Facebook en Twitter en Google+ en WhatsApp account, en die zal ik ook nooit (zeg nooit nooit) nemen, ik waardeer mijn privacy.

En sorry dat ik het zeg, als je die accounts neem waardeer je je eigen privacy niet zo erg.

Leven zonder die Accounts gaat erg goed, je hebt ze echt niet nodig.
Ik merk het, je hebt een account op Tweakers... ;)
zie het probleem hier niet zo van..

zoek ik naar autos krijg ik daar reclame over...
zoek ik naar electronica krijg ik daar reclame over...

dit zijn mijn interesses en ik zie liever zoiets dan vage ads die ik toch nooit aan zou klikken.

tevens gebruik ik adblock zoals de meesten dus worden de ads toch geweerd..

ik gebruik iets gratis dus dan zit er vaak ook een addertje onder het gras en hier ga je in feite mee akkoord als je een profiel aanmaakt..
zie het probleem hier niet zo van..
.....

tevens gebruik ik adblock zoals de meesten dus worden de ads toch geweerd..
Je spreekt jezelf in deze twee zinnen enorm tegen.
Natuurlijk niet. Hij vindt het prima dat er advertenties gericht op zijn interesses worden aangeboden en dat zijn surfgedrag dus in de gaten gehouden wordt. Dát is inherent aan het gebruik van gratis diensten. Maar hij maakt wel zelf de keuze om die advertenties dan niet te zien middels een adblocker...

Zijn twee verschillende dingen.
klopt
het gaat in dit geval over het feit dat ads op jou interesses afgestemd worden..

zou ik geen adblocker gebruiken dan is dit toch alleen maar een pluspunt? ipv diverse random ads?

omdat ik een adblocker gebruik zie ik compleet niets..
dus wat er ook zou staan wordt weggefilterd.

dat google en facebook die advertenties aanbieden en daarmee hun service draaiende houden waarvan jij gratis gebruik van maakt is dan toch alleen maar beter voor hun? (en jou ivm gratis gebruik maken van)
Nu nog niet, maar je weet niet wat er in de toekomst met je data word gedaan. Het kan ook gebruikt worden voor het vervalsen van dingen of andere criminele activiteiten.
Het is ook geen probleem dat ze gericht reclame maken door je interesses op te slaan, maar als het daar maar bij blijft.
Hmm hoe doe je dat? Ik krijg pas advertenties van iets wanneer ik actief iets heb gezocht.
Bijvoorbeeld: Ik zoek naar een NAS, zoeken zoeken zoeken gevonden. Volgende dag me NAS binnen en blij. Ga ik weer internetten en krijg ik allemaal advertienties over NAS'n maar DIE HEB IK AL!

On-topic: Bijna elke redelijke website gebruikt je gegevens tegenwoordig voor "profiling". Vaak intern maar ook om gericht te adverteren. Deze informatie is zeer zeker veel geld waard dus of een website/bedrijf dat verkoopt is niet gek maar de vraag is hoe ver gaan ze hiermee (mbt. woonplaats, naam, geboortedatum)? Anonimiseren van deze data zou netjes zijn maar jah wie zegt dat ze dat doen.
het zijn beide gratis services met veel geld, waarschijnlijk verkopen ze beide gegevens van gebruikers aan bedrijven, die je weer reclame e.d. sturen. In Nederland gebeurd dat nog niet zoveel, maar in Amerika veel meer. En je weet natuurlijk niet wat ze met die data doen, het kan ook in handen van criminelen komen. Google weet alles van je, ze weten hoe laat je opstaat en hoe laat je naar bed gaat.
Jij hebt het verkeerd. Facebook verkoopt geen informatie. Ze verkopen advertentie ruimte. Like je een advertentie of klik je er op, dan krijgt de adverteerde informatie, maar niet meer of minder dan jij instelt bij privacy instellingen. De link die je aanhaalt gaat over apps op facebook, mensen geven toestemming aan facebook om bepaalde informatie over te dragen aan de app. Dat deze dan weer wordt gelekt aan adverteerders is heel erg, maar die fout ligt niet bij facebook.
De grens is zodanig vervaagd dat ie verdwenen is.

In essentie is Facebook dus echt wel het middel waarmee de persoonlijke profieldata aan derden wordt 'verkocht' en gedeeld. Misschien niet in theorie, maar de praktijk kent de theoretische grens niet en dat weet Facebook natuurlijk gewoon.
Volgens mij zit je daar juist verkeerd, Facebook verkoopt (soms) wel data en Google niet. Even bronnen zoeken!

http://www.technewsdaily....-private-information.html
Die bron zegt helegaar niets over het feit dat Facebook data verkoopt. Het gaat daar over apps die tegen de regels data verzamelen. Ik denk dat ze zelf even bronnen moet zoeken voor je dat tegen anderen zegt.
[...]


Die bron zegt helegaar niets over het feit dat Facebook data verkoopt. Het gaat daar over apps die tegen de regels data verzamelen. Ik denk dat ze zelf even bronnen moet zoeken voor je dat tegen anderen zegt.
Sorry, ik bedoelde dat ik bronnen ging zoeken en ik had die bron er later bijgezet.
Je kunt ook gewoon dat spel niet spelen. Heeft Popcap niet een reeks Bejeweled games? :D
Ja, dat vind ik dus ook zo vreemd. Voor wat ik er van gezien heb is CandyCrush gewoon een Bejeweled ripoff met een iets ander thema.
Heb Candy Crush dan ook niet aangeraakt, hoor dat alleen maar viavia. Mobiele games verpesten het altijd met hun microtransacties dus ik speel er vrij weinig.
Anoniem: 463321 @Cilph3 februari 2014 12:36
In Candy Crush kun je gewoon alles spelen zonder te betalen.
Maar inderdaad zijn er vele games die op een gegeven moment wel geld vragen. Als het een echt geweldig spel is wil ik er best wat centjes voor betalen. Zo niet, dan gaat het spel de prullenbak in.
Zit nu op lvl 500 + en nog nooit iets betaalt :-)
Dan kom je soms gewoon niet zo snel verder, vooral ivm 3 vrienden die dan moeten helpen de volgende levels te unlocken.
Ik heb nu gewoon een paar facebook accounts aangemaakt voor m'n huidieren. (kat, ratje enz) :-D
Anoniem: 149800 @ibson3 februari 2014 10:02
ik zit op lvl 170 zonder Facebook en/of dingen kopen, gewoon gratis en anoniem dus dat gaat prima. Gewoon de 3 challenges spelen daarna kun je gewoon verder. ;) (Iphone 5S)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 149800 op 23 juli 2024 16:01]

Anoniem: 562848 @ibson3 februari 2014 10:53
Je hoeft niet in te loggen op FB om een spel te kunnen spelen.
Mijn vader heeft candy crush tot level 300 gespeeld zonder facebook
Op Android kun je dan 3 challenges spelen. Tussen die challenges zit 24 uur wachttijd, dus dan ben je wel 3 dagen verder, maar het kan.

Ikzelf ben zo tot level 242 gekomen.
Wel een nadeel, het wordt alleen op de telefoon bijgehouden.
Dus bij een factory reset zit je weer op level 1 ;( :(
Dus ik ben het nu opnieuw aan het spelen, maar dan via FB
Ik weet niet wat je bedoeld... zit ergens tegen level 300, en heb nog steeds geen link gemaakt met facebook. Gewoon elke ca. 15 levels kiezen voor "Speel uitdagingen" en je kan zonder FB gewoon doorspelen.
Maar... als je zo gefrusteerd raakt bij een spelletje dat je je mobiel kapot wilt gooien, zou ik het niet meer proberen.
Candy Crush werkt gewoon zonder Fakebook.
dat is ook een pre voor social media, je hebt er niks aan om in je eentje een profiel op google+ te hebben. Hoe goed dat dan ook mag zijn.

edit: als een reactie helemaal omgegooid wordt sluit mijn sub reactie er ook niet meer op aan.

[Reactie gewijzigd door WokeBroke op 23 juli 2024 16:01]

Je kunt Google+ gebruiken bij web development. Als je je website extra in de aandacht wil zetten, kun je je website koppelen aan je google+ account, zodat er een foto en een korte beschrijving van jezelf bij jou google link wordt weergeven. Dit zorgt direct voor extra clicks. Het is daarnaast ook een prima medium om een kort portfolio van jezelf op te stellen, hoewel ik daar liever linkedin voor gebruik.
als iedereen google+ vol spamt met zijn website, zorgt dat juist niet voor een gezelliger sociaal media platform.
Maar dat zeg ik ook niet. Ik heb niets meet google+, maar ik vind het wel tof dat ik mijn website extra opvallend kan maken als ik mijn profiel er aan koppel. Als social media gaat mijn voorkeur toch naar Facebook.
Google+ gebruik ik dagelijks. Al heb ik dan niet mijn vrienden op Google+ maar wel vele mensen met dezelfde behoeftes als in Community's. Dit is handig om informatie/nieuws te delen per 'behoefte' . Development, Android, Fitness etc..
Ik ook, je leert nieuwe mensen kennen maar voornamelijk discussier je met andere mensen.
En Hangouts/Auto Upload zijn ook erg handig :)
Het idee van single sign on (SSO) met je profiel is op zich geen slecht idee. Ik wil best mijn profiel aan een dienst of bedrijf geven zodat ze hun dienstverlening voor mij kunnen personaliseren en optimaliseren. Maar evenzo wil ik mijn profiel weer 100% gegarandeerd kunnen terugtrekken als een bedrijf hier misbruik van maakt of niet aan mijn verwachtingen voldoet.

Dit is denk ik ook het originele idee achter Facebook SSO. Maar het is slecht uitgevoerd. De realiteit is dat ik op een website connect met Facebook, mijn gegevens meteen worden gekopieerd naar de database van die website en je vaak alsnog een account moet maken bij de site (wat het hele idee van SSO ondermijnt).

Vervolgens kan ik op Facebook wel de toegang blokkeren/intrekken, maar mijn statische profiel data staat nog steeds voor altijd in de database van die website. En daar ontstaat dus een risico dat je data wordt doorverkocht, of wordt gehacked oid.

Mijn punt is, zelfs als Facebook de gegevens niet doorverkopen, is het te makkelijk dat derden waaraan je je profiel hebt gegeven dat wel doen. Facebook zal niet zo snel je gegevens doorverkopen, maar maakt het wel mogelijk voor adverteerders om je te targetten (als ze zouden doorverkopen verliezen ze hun waardevolle data).

Dus zoals altijd geldt ook hier weer:
Zet gewoon niet op internet wat je niet openbaar wilt maken. Zeker niet bij diensten als Facebook waar JIJ het product bent :-)
Het idee van single sign on (SSO) met je profiel is op zich geen slecht idee. Ik wil best mijn profiel aan een dienst of bedrijf geven zodat ze hun dienstverlening voor mij kunnen personaliseren en optimaliseren. Maar evenzo wil ik mijn profiel weer 100% gegarandeerd kunnen terugtrekken als een bedrijf hier misbruik van maakt of niet aan mijn verwachtingen voldoet.
Het probleem begint al meteen, je kunt niet genoeg kiezen. Als een app gebruik maakt van SSO bij Facebook, dan kunnen ze meteen je persoonsgegevens, vrienden etc zien en posten op je timeline. Als ze dit nu zouden verfijnen en je bv een app alleen kan laten authoriseren (zo van "ja, dit account bestaat en de gegevens zijn correct") zonder meteen de gegevens uit te wisselen, dan zou dit veel fijner zijn. Maar dat zal de ontwikkelaars van Facebook apps wel niet genoeg opbrengen. Ik gebruik die SSO van Facebook dus gewoon niet, hoe handig het ook zou kunnen zijn...
Sign on via Facebook zonder te vragen voor extra permissies geeft heel weinig informatie en al helemaal niet de mogelijkheid om te posten op de timeline.

Het is inderdaad mogelijk om hier toestemming voor te vragen, maar dan krijgt de gebruiker een permissie scherm te zien.
Ik heb precies hetzelfde, als ik aangeef dat ik geen facebook heb maar wel veel intresse heb ik electronica etc verklaren ze me voor gek. Ik heb altijd al een hekel gehad aan sociale media, als ik zie dat niemand meer normaal praat maar alleen maar via facebook chat etc en dan nog maar te zwijgen over alle neit zeggende status update's.
Same here. Ik maak dan ook een duidelijk onderscheid/overweging tussen kwaliteit innovaties en hypes
Hier nog even een artikel over login met facebook, wat voor info krijgt degene waarbij je inlogt?

http://boingboing.net/201...xposed-about-you-and.html


Trouwens word facebook steeds minder populair bij jongeren.

Overdreven voorbeeld: http://techcrunch.com/201.../?utm_campaign=fb&ncid=fb

[Reactie gewijzigd door IplugNplay op 23 juli 2024 16:01]

Ik heb ook geen Facebook. Mensen die ik ken kunnen altijd bellen of langs komen, toch?
Anoniem: 463321 @Thazard3 februari 2014 12:46
Ik heb ook geen telefoon. Mensen die ik ken kunnen altijd langs komen, toch?
(Zou een uitspraak van 100 jaar geleden kunnen zijn maar zelfs van nu)
Jouw reactie spreekt anders ook boekdelen.
Tegenwoordig is het toch niet meer zo raar om geen FB te hebben? Volgens mij is het redelijk op z'n retour. Kijk misschien nog max 1x in de week of iemand nog wat tegen me gezegd heeft, maar ook steeds meer mensen om me heen zijn er wel een beetje klaar mee.
Anoniem: 384777 @ibson3 februari 2014 12:55
Ja allemaal leuk en aardig, maar als iedereen in je omgeving er wel op zit en jij als enigste niet krijg je tegenwoordig niks meer mee :/
Sorry dat ik dit zeg maar dan heb jij de verkeerde vrienden. Mijn vrienden weten dat ik geen facebook heb dus als er dan wat gaat gebeuren smsen ze me gewoon om te vragen of ik ook kom. Of ze maken met zijn alleen een whatsapp groeps chat aan om het daar te bespreken. En dingen die echt belangrijk zijn in het leven van vrienden van mij bespreken we in real life en niet op het internet.
Anoniem: 402051 @ibson3 februari 2014 19:37
Het wordt helaas wel een must. Bij mij op school worden bepaalde dingen alleen via facebook georganiseerd. Als je geen facebook hebt, mag je niet meedoen... Belachelijk
Dan ben jij de leukste thuis hier bikkeltje ;-). Facebook vind ik anders dan Twitter of Google+. Mening kan anders zijn. Het is eenmaal een feit dat het anders wordt gebruikt. Altans in mijn omgeving. Betekend niet dat ik alles wat digitaal is niet wil of gebruik? Of heb ik dat verkeerd. Onderbouw je reactie maar eens goed ipv zon rare/uitdagende reactie. Je weet niet wat ik dagelijks doe. Nu jij weer.

[Reactie gewijzigd door ibson op 23 juli 2024 16:01]

Welke werkgever kijkt er niet op een Facebook voor hij iemand aanneemt?
En dan? Als ik mijn profiel dicht zet, dan zie je net niks. Alleen een profiel foto en wat basic data. Het is een bewuste keuze om niks te blokken. Sommige zaken laat ik open en andere niet.
Juist een profielfoto publiek verbergen zou slim zijn (in geval van LinkedIn kan dat althans)
om te voorkomen dat je bij een sollicitatie op uiterlijk gescreend wordt. ;)
Maar dan ben je wel minder memorabel.
Hahaha ja daarom is die foto gelukkig een bewuste keuze en niet random vanuit je foto album gekozen ;)
En daarbij is 1 foto dusdanig te bewerken dat je de realiteit prima kunt verbergen. Trucje dat veel dames toepassen..
Precies en zelfs buiten dat om, af en toe neem ik zelfs de moeite om bijv. statusupdates/foto's te verwijderen van een tijdje geleden... ook al is het afgeschermd. Wellicht een beetje paranoid-modus, mja beter dat dan achteraf dom te staan kijken. Om nu niks te posten is ook al weer zowat.
Zaken op de tijdlijn verbergen doet iedereen wel eens. Hangt ook van je relatie status af :p
De werkgever die inziet dat iedereen hun Facebook-profiel wel onder handen neemt alvorens te gaan solliciteren.
Dat doe ik dus niet. Afgezien van het feit dat ik een vrij "fatsoenlijk" profiel heb, wil ik dat een werkgever moet kunnen inzien dat ik naast een professioneel bestaan ook een leven heb, en dat dit kan inhouden dat ik een pilsje in mijn hand heb. Als een werkgever daar problemen mee heeft, wil ik er ook niet voor werken.
Wat een onzin. Die jongeren hielden zich er nooit mee bezig, maar op het moment van het stellen van de vraag werden ze ingelicht dat dit mogelijk zou kunnen zijn en gaan ze zich ineens zorgen maken.
Goed dat de vraag gesteld wordt dan, toch? :) Hopelijk bereikt de kwestie via de media weer meer mensen.

On-topic, wel grappig dat zoveel mensen afhaken bij twitter. Voor mij is het een soort van geaggregeerde RSS feed, en zonder twitter zou ik niet bij blijven met wat er gebeurt in de wereld. Ik denk dat de meeste mensen die afhaakten niet de juiste mensen of instanties volgen - ik heb ook geen zin om honderden berichten van "net een sandwich gegeten" in mijn timeline te ontvangen, maar mensen die twitter op die manier ge-/misbruiken volg ik dan ook niet.
Ja, maar dit is niet waar men op hoopt wanneer men een Twitter-account opent. Men hoopt dat iemand geïnteresseerd is in de eigen updates, wat zelden het geval is. En dan is de lol er snel af.
Tja dat heb je bij alle vragen en onderzoeken he :D
kids op hyves, ouders op hyves, kids naar facebook
kids op facebook, ouders naar facebook, kids naar readonce .....
Wat is het algemeen nut van readonce?
Ik wist zelf nog niet van readonce, maar het is een soort "snapchat social media". Je kunt berichten schrijven die enkel kort voor een bezoeker zichtbaar zijn. Waarna deze verwijderd word. Is toch iets meer privacygericht dan facebook. Je kunt namelijk een bericht niet meer terugvinden nadat je hem gezien hebt. Ik vind het persoonlijk wel practisch als ik berichten terug kan lezen, maar ieder zijn eigen ding toch? Ik kan best begrijpen dat jongeren niet telkens door hun ouders "geïnspecteerd" willen worden als ze een keer iets op facebook posten. Dan is dit een prima oplossing. Maar nogmaals, niet helemaal mijn ding.
vervolg vraag is dan weer, verwijderd snapchat die berichten ook echt?? verwacht zelf van niet,

Zie ook; http://www.marketingfacts...eedburner&utm_medium=feed - waar meer gesproken wordt over social-media veranderingen
Ze zeggen van wel. Als dit niet zo blijkt dan hebben ze een serieuze rechtzaak aan hun hoofd. Daarnaast, sinds de hack van laatst zijn er ook geen geposte plaatjes ontvreemd. Enkel gebruikersgegevens.
Wat is het nut van Facebook?

Het is een manier om online contact met elkaar te hebben. Bij facebook is het redelijk broadcommunication, terwijl readonce 1 op 1 is
Suggestieve vraagstelling ja. Alleen dan maakt de jeugd zich zorgen. Ik weet zeker dat 95% zich geen zorgen maakt. Dan komt er een onderzoek als dit, en men vraagt 'bent u bang dat facebook uw gegevens doorverkoopt?'. En dan antwoordt bijna iedereen natuurlijk ja. Waardeloos zo een onderzoek.
Wel als het zo direct en gesloten vraagstelling is inderdaad. Maar wellicht zijn de vragen indirect gesteld, waaruit blijkt dat men voorzichtig is.

Bijvoorbeeld een meerkeuze vraag ipv alleen JA of NEE, bijv. "wat doet u om uw berichten af te schermen: A) niets, B ) weinig posten, C) privacysettings". Bij veelvuldig A-antwoorden suggereer je dus dat de meerderheid er weinig mee bezig is, terwijl C toch duidelijk het tegenovergestelde is en men zich er zeker zorgen over maakt. Echter zeg je met de vraag helemaal niets over wat er met de data gebeurt achter de schermen. :)

Mja dat weet je dus helemaal niet, omdat in de originele bron die Tweakers in zijn artikel geeft daarover ook niets zegt.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 23 juli 2024 16:01]

Dan nog, men denkt er pas over na bij het invullen van zo een vragenlijst.
Als ik mijn zus bijvoorbeeld zou vragen, hoe denk je dat Facebook geld verdiend? Ze zou het niet weten, en al helemaal niet dat er zoiets bestaat als gegevens doorverkopen, en dat die gegevens geld waard zijn. Zo denk ik dat de massa geen enig benul heeft, en het niks kan boeien. Hoe je de vragen ook stelt, het lijkt mij onmogelijk een vragenlijst op te stellen waarin suggestie van angst niet in doorschemert.
Newcom concludeert dat Facebook meer gebruikt wordt naarmate jongeren ouder worden
Dat vind ik een bijzondere conclusie, gezien het hier niet om een longitudinal studie gaat, maar om een snapshot. Het zou dus prima kunnen zijn dat het een trend is onder jongeren om geen/minder facebook te gebruiken (ondersteund door dit nieuws), en dat deze trend zich zal doorzetten naarmate deze jongeren ouder worden.

Ik heb het onderzoek verder niet bekeken, maar als ik dit soort details zie, dan denk ik altijd: dan zal de rest van de conclusies ook wel niet veel waard zijn.
Interessante invalshoek. Een zuivere snapshot is de studie echter ook niet, want ze is de afgelopen vijf jaar jaarlijks herhaald.
Voor het vijfde jaar heeft Newcom Research & Consultancy het Nationale Social Media Onderzoek uitgevoerd. Binnen het onderzoek van 2014 zijn 1.116 jongeren tussen de 15 en 19 jaar gevraagd naar hun gedrag op social media.
Uit het gelinkte bericht kan ik niet op maken of dezelfde jongeren die afgelopen vijf jaar zijn gevolgd. Dat volgen van een doelgroep zou op zich al vermeldenswaardig genoeg zijn. Uit het feit dat het niet wordt vermeld maak ik op dat het niet is gebeurd.

De output is dan 5 opeenvolgende onderzoeken met een wisselende samenstelling van ondervraagden. Zou uit deze onderzoeken een trend te zien zijn dat het gebruik verschuift maar iets oudere jongeren, dan zegt dat op zich wel iets, maar het is inderdaad moeilijk daar conclusies aan te verbinden. De oudere jongeren kunnen bijvoorbeeld in jaar 4 nieuw zijn ingestapt op Facebook (naijlend op de andere jongeren) en kunnen zich daarom nog in hun eerste piekfase bevinden, voordat hun gebruik gaat afvlakken.

Van de andere kant denk ik dat de toename van gebruik bij oudere jongeren ook weinig zegt over een gebruiksafname bij jongere jongeren. Minder reacties (in vergelijking tot voorgaande jaren) uit de jongere doelgroep kan wel duiden op de leegloop waar je aan refereert.
Ik denk ook dat het een probleem is, omdat je niet weet wat er mee gebeurd. Als er nou wordt gezegd dat als je gebruik van facebook maakt, je dan akkoord gaat dat je gegevens naar een specifieke plek gaan, bijv een bedrijf. Dan weet je waar ze naar toe gaan. Nu weet je helemaal niks, en is het probleem misschien wel groter dan wordt gedacht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.