De helft van de Nederlandse jongeren maakt zich zorgen over het doorverkopen of beheren van hun gegevens door sociale media als Facebook. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Newcom onder meer dan duizend jongeren.
Van de onderzochte groep bleken jongeren van 17, 18 en 19 jaar zich de meeste zorgen te maken. Van de jongeren van 15 jaar die zijn ondervraagd, zei een derde zich zorgen te maken over het doorverkopen van gegevens door sociale media, zo blijkt uit een onderzoek van Newcom. Het onderzoek ging niet over de vraag wat jongeren met die zorgen doen. Het sociale netwerk dat in de afgelopen jaren het meest onder vuur lag vanwege het gebruik van gebruikersgegevens, Facebook, is en blijft het populairste sociale netwerk onder jongeren.
Van de onderzochte sociale media was het Twitter waarbij de meeste jongeren afhaken; 22 procent van de respondenten had Twitter wel geprobeerd, maar was ermee gestopt. Bij Google+ bleek dat 12 procent, bij Instagram 8 procent. Facebook kent met 2 procent de minste afhakers.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bij jongeren van 17, 18 en 19 jaar Facebook veruit het meest gebruikte sociale medium is; 82 procent van de onderzochte negentienjarigen gebruikt het dagelijks. De nummer twee, YouTube, staat op 24 procent, Twitter op 17 procent. Bij vijftienjarigen is dat verschil veel kleiner; 47 procent van hen gebruikt Facebook dagelijks en 39 procent Twitter. Newcom concludeert dat Facebook meer gebruikt wordt naarmate jongeren ouder worden. Ook veel jongeren gebruiken Facebooks fotodienst Instagram en chatdienst Snapchat; respectievelijk 34 en 31 procent gebruikt het dagelijks.
Het onderzoek vond in januari plaats onder 1116 jongeren, terwijl er bijna een miljoen jongeren in de onderzochte leeftijdsgroep zijn in Nederland. Daarmee is de foutmarge van het onderzoek enkele procenten.