De Kinderombudsman wil dat er een waakhond komt die bedrijven als Facebook en Twitter op de vingers kan tikken als de privacy van kinderen op sociale netwerken wordt geschonden. Hij heeft een onderzoek ingesteld naar de privacy van kinderen op sociale netwerken.
Met het onderzoek wil Kinderombudsman Marc Dullaert onderzoeken hoe privacyschendingen van kinderen op sociale media gebeuren en hoe die kunnen worden voorkomen, schrijft de Volkskrant. Dullaert reageert op de zaak van een dertienjarige jongen die onderwerp werd van een meme. Ondanks herhaalde verzoeken worden de foto's niet of niet op alle plekken offline gehaald.
Om het issue aan te pakken, heeft Dullaert contact gezocht met Eurocommissaris Neelie Kroes. "We hebben meer signalen gekregen van kinderen die het slachtoffer zijn van online-privacyschending. Als er niet snel iets gebeurt zou het me niet verbazen als het tot een internationale rechtszaak komt", aldus de Kinderombudsman.
De privacy van kinderen wordt in Nederland op meer manieren geschonden dan alleen op sociale media. Weblog Sargasso schrijft op basis van uitlatingen van het College bescherming persoonsgegevens dat de dienst Klasbord wellicht ook de privacy van kinderen op basisscholen massaal schendt. Via Klasbord kunnen onderwijzers foto's delen met alle ouders van kinderen. Volgens het CBP is het verzamelen van foto's aan strenge voorwaarden gebonden. Leraren zouden met het delen van de foto's dus de privacy van kinderen schenden.