Facebook bestaat tien jaar

Het sociale netwerk Facebook bestaat dinsdag tien jaar. Oprichter Mark Zuckerberg begon Facebook als 'digitaal smoelenboek' voor zijn universiteit, maar inmiddels is het uitgegroeid tot veruit het grootste sociale netwerk ter wereld.

Het tienjarige bestaan dient zich aan op het moment dat Facebook een aan de beurs genoteerd en behoorlijk winstgevend bedrijf is geworden. Het sociale netwerk is tientallen miljarden euro's waard op de beurs en maakte vorig kwartaal een winst van honderden miljoenen euro's. Oprichter Mark Zuckerberg staat nog altijd aan het roer van het bedrijf dat hij zelf oprichtte.

Zuckerberg richtte Facebook in februari 2004 op als TheFacebook, een smoelenboek voor de Harvard-universiteit. Het was niet zijn eerste succesvolle project. Hij maakte eerder Facemash, een site waarop studenten twee foto's van medestudenten te zien kregen en op de knapste moesten klikken. Zuckerberg zou een site maken voor HarvardConnection, een site met ongeveer hetzelfde idee als Facebook. De oprichters van HarvardConnection zouden Zuckerberg later aanklagen voor diefstal van het idee. Het kwam niet tot een rechtszaak, omdat er een schikking werd getroffen.

Facebook in 2004

Aanvankelijk was Facebook alleen beschikbaar voor mensen die op Harvard zaten of hadden gezeten, maar langzaam maar zeker kwamen daar andere universiteiten bij. In tegenstelling tot veel andere sociale media in die tijd kocht Facebook eerst serverruimte, waarna andere scholen toegang kregen. Dat moest de site snel houden. Zuckerberg had dat zo bedacht, omdat een eerder sociaal netwerk, Friendster, ten onder was gegaan doordat de site de massale interesse van nieuwe gebruikers niet aankon. In Nederland liep Hyves tegen ongeveer hetzelfde probleem aan bij de snelle groei van zijn netwerk.

Pas vanaf september 2006 kon iedereen op Facebook. Vanaf dat moment groeide het nog sneller. In de loop der tijd groeide het sociale netwerk, mede door de eenvoudige interface, de weinige advertenties en door nieuwe features als de News Feed met updates van vrienden. Een van de innovaties van Facebook was het platform, waarop onder andere apps binnen Facebook konden draaien. Enkele van de bekendste voorbeelden zijn spelletjes als Farmville en Candy Crush, maar ook bijvoorbeeld Spotify heeft Facebook-integratie.

Facebook in 2007

LikeDankzij de introductie van de Like-knop voor websites in 2010 kwam Facebook veel meer te weten over gebruikers. Ook als de knop niet wordt gebruikt, ziet Facebook, dankzij de aanwezigheid van die knop, dat de gebruiker op die pagina is geweest.

In de afgelopen jaren heeft Facebook alle concurrentie verslagen. In de begindagen was MySpace, dat in handen was van mediamagnaat Rupert Murdoch, een van de bekendste concurrenten. In Nederland moest Facebook het opnemen tegen Hyves. Hyves leek het enkele jaren lang te redden, maar na een hoogtepunt in 2010 en een overname door de Telegraaf Media Groep nam het gebruik van Hyves snel af en eind vorig jaar sloot het de deuren van zijn sociale netwerk.

Hyves

Facebook heeft zo'n 1,2 miljard actieve gebruikers, die geregeld inloggen. Veel daarvan, bijna een miljard, gebruiken Facebook vanaf een mobiel apparaat. In Nederland neemt de populariteit ook nog altijd toe; het merendeel van de Nederlanders komt elke dag op Facebook.

Desondanks zijn in het afgelopen jaar vragen gerezen over hoe 'cool' Facebook nog is, zeker nadat Facebook zelf toegaf dat het gebruik onder tieners is afgenomen. Hoe dat de toekomst van Facebook zal beïnvloeden, is momenteel nog onduidelijk. Er is momenteel ondanks de concurrentie van onder meer Twitter, Google+ en LinkedIn nog geen duidelijke opvolger voor Facebook aan te wijzen, zoals er wel was toen voorgangers of concurrenten als Friendster, CU2, MySpace en later Hyves de slag verloren.

Facebook in 2014

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-02-2014 • 00:10

131

Reacties (131)

131
117
85
3
0
0
Wijzig sortering
Toch best een knappe prestatie. Na een apart begin, is Facebook tot op heden toch nog wel een aardig platform geworden. Ze hebben inmiddels apps voor vrijwel alle platformen (met ook actieve ontwikkeling), is tot op heden gratis te gebruiken, heeft aardig wat experimenten gedaan om de gebruikservaring te verbeteren ook buiten de site om, is actief bezig met het ontwikkelen van diverse nieuwe toepassingen en lijkt zijn leven te beteren door beter om te gaan met de gegevens van de gebruiker (al is daar nog steeds wel wat op aan te merken).

Ik vraag me af hoe het was gelopen als Zynga geen games had uitgebracht op dit platform of als alternatieven het niet zo slecht hadden gedaan. Op dit moment probeert Google nog wat terug te doen, maar hoewel ik er ook op actief ben, vind ik Facebook eigenlijk nog wel wat fijner (naast dat ik er gewoon veel meer vrienden op heb of pagina's volg die ook actief bezig zijn met het platform).

Het is niet de meest open, veilige of betrouwbaarste social network, maar vind het zelf eigenlijk wel prima. Ik denk niet dat eenderwelk alternatief het nou zoveel beter had gedaan als het niet Facebook was geworden. En ergens ben ik eigenlijk wel blij dat we niet op 10 verschillende social networks actief hoeven te zijn.

Nog even een laatste opmerking: ik vind het eigenlijk nog wel opvallend dat men het ontwerp wat men met veel bombarie had aangekondigd (die met grote foto's en een andere tijdlijn) toch heeft afgeschoten omdat het blijkbaar bij de gebruikers niet aansloeg. Zal veel tijd mee verloren zijn gegaan, maar geeft wel aan dat ze niet veranderen om te veranderen maar echt iets willen doen wat daadwerkelijk wat toevoegt *kuch* youtube *kuch*

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 22:43]

Nog even een laatste opmerking: ik vind het eigenlijk nog wel opvallend dat men het ontwerp wat men met veel bombarie had aangekondigd (die met grote foto's en een andere tijdlijn) toch heeft afgeschoten omdat het blijkbaar bij de gebruikers niet aansloeg.
Als je goed kijkt, hebben ze de belangrijkste punten wel behouden: coverphoto, secties voor je info, photo's e.d. en allerbelangrijkste (voor FB): de Timeline geeft 'Top Stories' weer, i.p.v. gewoon de latest news e.d. Zo hebben ze die advertenties verder kunnen pushen.

Maar dat is de hele tactiek van Facebook: twee stappen naar voren en één terug.
Ja YouTube heeft de boel echt flink verpest, gebruik het wel maar het gaat bergafwaarts op sommige gebieden.
Facebook is wel winstgevend geworden maar voor de gebruikers erg achteruit gegaan. Ook moet je als beheerder van een pagina BETALEN om de status-updates te tonen aan de "fans" die jou pagina hebben geliked. Jammer.
Sinds wanneer dat dan? Je kunt als je wilt een status extra promoten, je bent niet verplicht te betalen voor een status.
Het moet niet maar je bereikt je fans anders niet.

Vrij goede uitleg(engels): http://www.youtube.com/watch?v=l9ZqXlHl65g&
Helaas is de decline alweer zichtbaar. Mensen stappen over naar instagram(ook van Facebook, weet ik) en andere netwerken, net zoals bij hyves het geval was. Op dit moment is het alleen de jeugd die dit doet (<25), maar meestal volgt de meute die. Ook niet zo gek gezien de veranderingen aan de 'wall' afgelopen jaar/jaren. Te veel spam, 'likes' van anderen en andere troep. Bovendien hoeft niet iedereen zijn tante of schoonmoeder op facebook te hebben. Vraag me af wat er volgt, mocht er wat zijn dat net zo groot zal zijn als dit. Denk eerder dat we te maken krijgen met meerdere (kleinere) netwerken over gespecialiseerde interesses. We zullen het zien.

[Reactie gewijzigd door Giku op 23 juli 2024 22:43]

Ik stapte alleen over van hyves omdat die zwaar irritant was. Niet omdat iedereen het deed(mensen in mijn omgeving gebruikte nog hyves tot 2013).

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 22:43]

Google+ neemt een deel over en de rest verspreidt zich tot er een nieuw soort Facebook komt.
Ik doe er niet aan mee, ik heb FB als mijn eerste sociaal media in mijn leven gebruikt en meteen ook de laatste.
Anoniem: 80487 @Giku4 februari 2014 00:24
Denk dat het wel meevalt. Misschien dat de jeugd weer iets gaat doen waar je je profiel tot huilens toe kan customizen maar denk dat Facebook voorlopig nogwel de gemene deler gaat zijn. (hoe graag ikzelf ook zou zien dat dat bedrijf eens normaal gaat doen, begrijp me niet verkeerd)
Facebooks penetratie in onze maatschappij is zo veel groter dan een sociaal netwerk ooit gehad heeft dat het een beetje zo'n Microsoft positie heeft verworven.
Vroeger was "social media" enkel voor de jeugd, maar die bepalen al lang niet meer wat het meest gebruikt word.
Denk dat de retoriek dat iets anders wel weer populair gaat worden derhalve niet zomaar even op gaat in dit geval. Facebook is een ding. Hyves was veelgebruikt maar nooit meer dan gewoon een site.
Nog een mogelijkheid is dat mensen niet meer steeds gevolgd willen worden. De laatste jaren is het trending geworden om alles te delen met de hele wereld. Een vriendin van mij heeft vaker op twitter zich behoorlijk uitgelaten over hoe goed een date was, of juist het tegenovergestelde. Alhoewel ik dacht dat ze het nooit zou leren om alles zomaar op het web te gooien, is bij haar ook het roer om gegaan. En volgens mij met haar velen. Jongeren willen liever iets meer prive. Dus lijken Whatsapp met chatgroups tot 25 man en apps als snapchat het nu weer goed te doen.

Ik heb geen glazen bol waar in ik kan zien wat er gaat gebeuren met het hele social media gebeuren, maar ik denk dat de nieuwe stijl meer van public naar privé zal gaan. Eindelijk even geen Facebook of soortgelijke sites meer _/-\o_
Facebook moet het creeren van groepen (of in de termen van google circles) gemakkelijker maken.

Nu is het alleen mogelijk om vrienden in restricted of acquintices te plaatsen, mijn inziens niet helemaal ideaal je moet een speciale groep hebben voor je tantes/grootmoeders :) (Trouwens hoe ze dit zouden moeten doen heb ik ook niet 1,2,3 een oplossing voor :P).

Daarnaast wat mij veel verbaasd is dat veel mensen zeuren over het feit dat ze veel "onzin" krijgen op facebook maar dit kan je natuurlijk zelf sturen door bijvoorbeeld bepaalde mensen in de closed friend te stoppen of andere niet meer te volgen of te veranderen naar "alleen nog life-changing events" te veranderen. Er zit meer in facebook dan vele denken :)

Nu is het natuurlijk wel zo dat facebook erg moet oppassen met het "doorduwen" van reclames dat kan een breekpunt worden, een belangrijker breekpunt (m.i.) dan het "verlies" van jongeren aan instagram (wat ik trouwens een kul vergelijking vind, dat is net zoiets zeggen dan mensen van facebook naar snapchat overstappen :+ )
De jeugd stapt inderdaad over naar Instagram (is van Facebook) en Snapchat. Echter snap ik totaal niet de meerwaarde van Instagram. Om eerlijk te zijn denk ik dat Instagram niet een platform voor de lange termijn zal zijn. Ik denk echt dat ze het geluk hebben dat het opgepikt is door early adapters van grote naam (Kim Kardashian etc) en daarom zo snel zijn gegroeid. Jongeren zijn wat dat betreft vaak meelopers.
Jongeren de meelopers? Laat me niet lachen man. Het zijn juist de ouderen die de jongeren meelopen. Kijk naar whatsapp en facebook. Groot gebracht door jongeren tot die oudertjes ze zo nodig moesten volgen. Let maar op. Over een paar maanden zitten al die ouderen waarschijnlijk ook al op instagram en snapchat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 464382 op 23 juli 2024 22:43]

Dat klopt, maar wie is daar de schuld van? De jongeren! Je kunt ook gewoon je vader/moeder/oom/tante niet accepteren als vriend op Facebook.. Overstappen op een ander platform is het verschuiven van het probleem. Je moet gewoon duidelijk zijn dat je niet gevolgd wilt worden door je pappie en mammie en niet schijnheilig weglopen.

Enige nadeel is dat ze ook proberen je vrienden toe te voegen, en dat je ouders via je vrienden weer alles kunnen zien wat je vrienden liken of op reageren. Je kunt dat wel deels afschermen maar dat veranderd telkens.. Enige oplossing is dan met je ouders praten.
Dit probleem kan eventueel opgelost worden met een 'stop showing my stuff to family' functie'. Maar Facebook zal helaas genoeg redenen hebben om zoiets niet te implementeren.
Ik denk dat FB nog lang aan de top blijft, tenminste tot er een echte killer opstaat. Instagram etc kun je niet echt met Facebook vergelijken, de functionaliteit is anders. Ik zie mijn moeder en ooms en tantes echt niet overstappen op Instagram, de sociale mogelijkheden zijn veel beperkter.
Waarschuwing, enorme rant volgend.

Facebook, de top van de "anti-sociaal-zijn-met-elkaar". Tegenwoordig zit men meer met Facebook op hun mobieltje dan dat ze nog op de omgeving waarin ze zich bevinden. Ja, zelfs op familie kerstfeesten durft men gewoon met z'n allen in hun mobiel te duiken en te facebooken met elkaar. Dit terwijl ze naast elkaar zitten. En dan kijkt men je aan "Ach, doe toch ook lekker 'sociaal' mee?".

Dat rare gezicht wat je dan trekt wordt niet begrepen. De tijd waarbij men een tafelspel neerzette, of een film aanzetten om met elkaar te kijken. Gewoon, normaal sociaal met elkaars naasten omgaan is er niet meer. Sociaal is nu verdreven tot bij iemand op visite gaan om vervolgens de hele avond facebook op je mobiel voor je gezicht te houden.

Aldus, facebook heeft (bijna) in zijn eentje het woord en zijn betekenis 'sociaal' massaal verkracht.

Vroeger, belde men tenminste. Ging je met elkaar iets doen. Naar elkaar toe bijvoorbeeld, ipv de hele avond je suf chatten met 200 anderen 'vrienden'. Want like like like iedereen liked dat. Nee gewoon een avondje lekker gamen. LAN-party. Monopoly met de familie.

Ach, ik zal wel weer een ouwe zak van 29 jaar zijn waarvan je denkt die nu al roept, Vroeger was alles beter! Nee, in tegendeel.

Ik weet nu wie mijn beste vrienden zijn.
Volgens mij is dat deels zelf ook jou eigen indruk op de wereld. Mensen zitten veel op Facebook, maar gebruiken Facebook voornamelijk om te showen wat je in het echte leven hebt gedaan. Zonder sociale activiteiten valt er weinig te posten op Facebook namelijk. Je ziet constant foto's voorbij komen van mensen die uit zijn geweest, een feest hebben gehad of samen iets gedaan hebben. Het wordt nu vaker gedeeld, maar volgens mij zijn mensen niet minder sociaal geworden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Atmosfeer4 februari 2014 07:53
Men gebruikt het weliswaar om eens te showen wat er in het dagelijks leven is gedaan maar dat dat heel vaak heel erg aan merk ik. Het moet allemaal vaak veel leuker / hipper en cooler lukken dan iets echt is. Dat zie je veel meer met sociale media.

Linked in heeft hier bv ook veel last van. Enorm aangedike cv's en de eerste persoon waarbij het setje skills waarvoor ze endorsed zijn echt 100 procent klopt moet ik nog tegenkomen.

Bij fb zie je dan weer vaak mensen die een gigantische vriendenlijst hebben waarvan ze in het echte maar met een paar omgaan. Er zijn zijn zelfs bedrijven die virtuele vrienden leveren als dienst omdat een grote vriendenlijst voor veel mensen blijkbaar betekent dat de eigenaar daarvan wel een heel leuk persoon moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 22:43]

Zeker, maar is dat ook niet het gevolg van een steeds kleinere wereld (mede door internet). In feite concurreer je nu met veel meer mensen dan vroeger omdat iedereen tegenwoordig verder kijkt (kan kijken) dan zijn dorp. Zowel op sociaal vlak als professioneel. Je laatste punt is wel kwalijk inderdaad maar niet onbegrijpelijk. Bereik is heel waardevol iets. Als je veel mensen kan bereiken met je boodschap (wat dat ook mag zijn) dan is dat best iets waard.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 23 juli 2024 22:43]

In jou vroegere jeugd (2000-2005) zat ik toch erg veel op MSN te chatten met vrienden! Even een game spelen en tussendoor chatten op MSN. Dat was in die periode al een hype! We zaten toen wel niet op een feestje met elkaar te chatten, maar ook voor facebook chatte men (ik) al ontzettend veel. Ik toen veel meer dan nu, maar dat zal ook aan mijn leeftijd liggen (zelfde).

Wat ik wil zeggen, ook voor facebook was het sociale van elkaar bellen of een bordspel al wel minder. Ik gamede en chatte via MSN, zo kwam ik mijn avond door!
Alsof dat de schuld van Facebook is. Zitten mensen niet op Facebook te tikken op hun telefoon, dan is 't wel Instagram, Twitter, WhatsApp...
Je hebt wel gelijk, gelukkig en helaas.
Niet alleen Facebook maar ook de smartphone is hier aan schuldig, ik denk dat jij en ik een uitzondering zijn en dat mensen nog meer "sociaal" worden...
Nu ben ik iets jonger dan je, 26 jaar.

Ik merk dat dankzij facebook mijn leven socialer is geworden.
- Ik zie mijn vrienden vaker en ik spreek ze vaker
- organiseren van dingen is simpeler, niet meer 1 voor 1 iedereen opbellen maar gewoon een facebook event.

Ik gebruik facebook al jarenlang, 2005 of 2006. De veranderen zijn inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Maar facebook is niet de schuld dat mensen aso worden, dit is wat mensen doen.
Nooit iets met Feestboek gedaan en het zal er ook nooit van komen. Ook al is de sociale druk zo groot.

RL > FB
met jou kan ik praten :D, vind het zwaar asociaal als je als vrienden bij elkaar bent, en dat ze dan allemaal met die kut telefoontjes in handen zitten.

en dan zeg je er wat van.. dan krijg je boze koppen naar je toe geslingerd nou..
Heb sommigen al zo gewaarschuwd dat ze moeten uitkijken, als ze dat ding niet weg doen, dan zijn ze hem kwijt, :) dat is dan nog netjes uitgedrukt, want dat telefoontje blijft dan niet heel :) en is toch best zonde van een telefoon van ruim 500 euro.., dus dan doen ze hem wel weg.

Maar kom... vroeger zat je savonds even op msn/hyves overdag was je naar school/werk en leuke dingen doen met vrienden.. maar daar is niks meer van over

Wil je een keer wat doen met vrienden??? nee ik kan niet, heb geen zin... nee dat mobieltje in belangrijker, en als ze dan mee gaan, zitten ze daar de hele middag/avond met dat stomme ding

ze hadden die smartphones o.a ook niet uit moeten vinden :) gewoon de oude 3310 haha
Myspace had een verkeerd concept van Social Networking. Kijk maar naar Hyves. Wat Myspace en Hyves gemeen hadden was het feit dat je jou profiel volledig kon designen. Achtergronden, liedjes die automatisch gingen afspelen. Myspace kon zelfs HTML code weergeven, dus alles was mogelijk. Het was dus niet simpel. Maar het gaat verder. Privacy issues en instellingen waren bijna niet aan te passen. Krabbels in Hyves konden anderen makkelijk mee lezen. Gesprekken voeren was lang niet zo handig als bij Facebook. En ze waren niet genoeg gefocust op het sociale gedeelte. Steeds vaker kwamen er hele gekke features. Een muziek gedeelte in Hyves en Myspace was vaak een fantasiewereld met alle verschillende pagina's

Maar waar ze vooral geen rekening mee hielden was gemak en professionaliteit. Beide sociale netwerken waren gefocust op tieners en vrienden. En ze hebben social networking dan wel groot gemaakt maar ze misten nog teveel. Sociale netwerken hadden altijd al een grote rol moeten spelen. Kijk maar naar MSN. Mensen willen altijd in contact kunnen blijven en alles met elkaar kunnen delen. Belangrijkste factoren hiervoor is het gemak om alles met elkaar te delen. Maar Myspace, Hyves en de velen andere sociale netwerken in Azië etc... waren slechts het bewijs dat mensen een goeie standaard nodig hadden met eigenschappen van "The best of both worlds" namelijk. Social en Business.

Facebook kwam op het juiste moment. Al was Facebook eerst niet meer dan een website voor Harvard studenten en velen andere universiteiten. Het concept was veel beter, simpeler en innovatiever dan Myspace en dat heeft Facebook zo groot gemaakt. Maar niet alleen leven we nu in een hele andere tijd (Smartphones) apps, messenger. Het uploaden en taggen van foto's. Facebook bracht ook professionaliteit. Iedereen heeft hetzelfde profiel. En iedereen kan elkaar makkelijk vinden en toevoegen. Maar waar Facebook wel goed mee was is het feit om het wereldwijd te brengen. Wij Nederlanders hadden niks met Myspace alleen Hyves. Maar hoe moesten wij onze internationale vrienden spreken? Het antwoord kwam, Facebook. Terwijl steeds meer mensen overstapten op Facebook. Werd de noodzaak om een Hyves account te hebben voor je Nederlandse vrienden steeds kleiner. Hyves en Myspace zijn ook nooit mee gegroeid met de industrie... Facebook daartegen MAAKT de industrie! Google+ is overal ter wereld een flop. Hoe hard ze ook hun best doen en iedereen dwingen google+ te gebruiken. Nu eenmaal bijna iedereen wereldwijd een Facebook account heeft is er geen reden meer om ergens anders contact op te zoeken. Alternatieven zijn in de zakkelijke markt Linkdin wat puur sociale networking voor sollicitanten en werkgevers is. En andere alternatieven zijn datingwebsites. Veel meer doelgroepen zijn er niet nu twitter ook nog het volgen van anderen mogelijk maakt.

Dus ik geloof dat ik wel heb aangetoond dat Facebook absoluut niet zo zou eindigen als Myspace. Facebook is inmiddels 1 van de meest innovatieve en creatieve bedrijven die er bestaat. Myspace was dat nooit geweest. Ze hadden een goed product maar zijn het niet verder gaan ontwikkelen en versimpelen voor andere doelgroepen.
je bedoelt dus crowd-funding maar dan in de pocket van een paar die veel reclameblokken verkopen
Facebook is alleen voor die die graag willen vertellen over hun leven , mooi maar zit een paar grote haken aan
En die worden niet echt openbaar gemaakt ( real face(ing))
Vandaar dat bijna alle bedrijven hun correspondentie via Facebook laten zien , sorry hoor maar als het te negatief is wordt het verwijderd of tewel niet openbaar

Alles lekker YOLO op Facebook , en Zuckerman zegt das de gebruiker
Ik weet niet of het precies zo gaat als myspace, maar naar mijn idee is Facebook over zijn top inderdaad. Soms moet ik af en toe even denken aan Hyves, waar oudere mensen steeds vaker op kwamen en elkaar afbeeldingen gingen krabbelen met 'fijn weekend' etc. Dat zie ik bij Facebook soms ook al gebeuren en dan maar te zwijgen over alle 'like / win acties |:( '. Het enige waar ik het nog voor gebruik is de chat, omdat weinig mensen over willen schakelen naar Skype of iets anders.
Facebook zal echt nog wel een tijdje blijven, ze hebben ook niet echt grote concurrentie en kunnen vooral op de aziatische markt nog heel veel zieltjes winnen. Hyves is juist deels ten onder gegaan door de opkomst van Facebook en zolang er geen serieuze uitdager op de proppen komt, zal het voor Facebook nog goed vertoeven zijn op het www. Wat wel interessant is, is of myspace weer een potentiële concurrent kan worden.
Om op de Aziatische markt nog aan terrein te winnen moeten ze wel heel veel veranderen. Er zijn veel meer concurrenten daar met soms veel uitgebreidere diensten. Neem Tencent met zijn Q-Zone die geintergreerd is met QQ, WeChat en Tencent Weibo (niet te verwarren met Sina Weibo). Dan is er nog RenRen, Sina Weibo en nog een paar andere sites die vrij populair zijn.
Helaas worden ze op de grootste Aziatische markt geweerd. In China is er gewoon een ban op Facebook. Mensen in SEA gebruiken merendeels al Facebook, dus daar valt weinig te winnen. Wat blijft er dan nog over?
Facebook was een stuk overzichtelijker dan MySpace en ook op andere flakken direct een stuk beter. MySpace had op dat moment al een tijd lang niks bijzonders meer veranderd en er waren inmiddels al vele kloon-sites met dezelfde mogelijkheden. Of Facebook wel of niet tenonder gaat zal dus ook vooral afhangen van het wel of niet verschijnen van een superieur alternatief.

Google lijkt het met Google+ niet echt te lukken. Tumblr gaat wel de goede kant op, maar niet zodanig snel dat Facebook zich er direct zorgen om moet maken. Bovendien lijkt Facebook het ook allemaal wat slimmer aan te pakken dan MySpace. Met het in originele vorm in stand houden van Instagram en het uitproberen van nieuwe concepten als de Paper app laten ze in elk geval zien dat ze goed weten dat ze niet eeuwig bij hetzelfde idee kunnen blijven hangen.
Google+ is dan ook een ramp op usability, iets waar ik me serieus over verbaas dat Google het uit hun (coding) vingers krijgt. Het update niet goed en buiten je refresh button van de browser is er geen refresh in de site zelf, het veroorzaakt in bepaalde situaties steeds not responding meldingen in chrome (hun eigen browser nota bene), updates komen vaak veel later nog eens binnen, als je een post al bereikt hebt door bv een email alert en doorgeklikt hebt naar die post verdwijnt de alert in google+ zelf niet... Nee, van google+ heeft facebook inderdaad niks te vrezen, tot google eens laat zien dat ze nog steeds slim zijn (ik begin daar steeds meer aan te twijfelen, net als bij Android waar ik me afvraag waarom ze de zakelijke markt zo negeren).
Google's producten zijn dan ook nooit usability wonders. Code mag dan goed zijn, van UX hebben ze daar geen kaas gegeten.
Ik vind het met de nieuwe updates best wel goed, ik had het sneller door dan facebook. Maar het kan nog simpeler, en ik mis zeker nog functies. Vooral dat je tegenwoordig youtube comments ziet is vrij hinderlijk aangezien ik 1 persoon heb die de hele dag reageert op youtube comments. Helaas heb ik niet kunnen vinden hoe ik dat uit kan zetten,
Flakken?

Gek genoeg wordt op dit moment in geen van de reacties het enige op privacy en geen reclame gerichte sociale netwerk genoemd, Diaspora.
Spellingfoutje. Het was laat ;)

Heb zelf een tijd Diaspora gebruikt, maar ik kreeg er met geen mogelijkheid andere mensen naartoe dus heb het toen maar weer opgegeven.
die like en wins zijn inderdaad irritant.. Maar het zijn altijd dezelfde mensen die het doen... Verwijder ze van je tijdlijn en klaar. :)
Ik kan helaas mijn moeder niet van de vriendenlijst af gooien... :/
Je kan haar berichten gewoon verbergen ;)
niet verwijderen, maar van je tijdlijn afhalen. Heeft niemand last van ;)
Dat moet toch helemaal niet? Gewoon van je tijdslijn weren.
Krijgt hij geen avondeten:p
Je kunt beter de Like en Win acties als spam markeren, dan wordt ie automatisch geblocked bij de volgende "vriend" die hem deelt :)
Volgens mij kun je die "Fijn weekend" postings wel uit je timeline weren.
Gewoon alles van die persoon niet weergeven, de rest zal dan ook wel niet retespannend zijn.

Like en win acties, tja, daar kan ik nog wel mee leven.
Like en win acties, tja, daar kan ik nog wel mee leven.
Gedeeltelijk waar. Ik heb denk soms de verkeerde vrienden op Facebook die het nog steeds geloven...
Bij Myspace bleven ze dan ook maar wedden op 1 paard. Facebook is al aan het differentiëren.
MySpace is nooit zo populair geweest als facebook, en vergeet niet dat facebook behoorlijk in veel websites geintegreerd is..

Ik ken juist steeds meer mensen die er gebruik van maken, daarom vindt ik ook al die zogenaamde onderzoeken waaruit zou blijken er minder gebruik van wordt gemaakt raar, en lijkt mij die onderzoeken niet te kloppen (vaak zijn het dan ook maar een paar mensen iets gevraagd)..
zo laat reageren?

Ontopic: ik vond het er een paar jaar geleden een stuk overzichtelijker uitzien :+
Technisch gezien hebben jullie beiden te vroeg gepost. Op het moment dat het artikel gepost werd bestond facebook nog niet aangezien het in de VS op dat moment nog 3 februari was ;)

Ik heb nog een leuk staaltje van facebook integratie ondervonden. Een paar dagen geleden zitten zoeken naar een disney kasteel/poppenhuis. De dag erna had ik daar reclame over op mijn facebook. Mijn reputatie kreeg ineens een deuk :) Volgende keer voor dit ook maar private browsing aanzetten of facebook verhuizen naar een andere browser.

Daarnaast vind ik het toch knap dat ze het 10 jaar uitgehouden hebben, maar met het concept en de userbase die ze hebben zullen ze het nog wel een tijdje uithouden.
Jammer dat Facebook 10 jaar bestaat, dus 10 jaar geleden verdween onze privacy.

De NSA, FBI, PD en all die andere organisaties lachen zich kapot, het kost hun sinds iedereen Facebook gebruikt geen moeite meer om ALLES te weten te komen van mensen, wij hebben hun het nu erg gemakkelijk gemaakt, en alles wat je op internet zet zal er ook altijd blijven ook al denk je dat je het verwijdert heb.
Alsof het enkel en alleen door facebook komt.

En de NSA, FBI en PD vind het echt totaal niet interessant wat jij voor lunch hebt gehad. Diegene waar zij wel interesse in hebben plaatst echt geen update in de zin van "YES! weer vliegles gehad, nog 3 te gaan en ik kan me voor Allah in een gebouw laten crashen..."

Diegene die echt baat hebben met jou op facebook zijn de Shell's, Coca Cola's, Pepsi's, P&G's en andere grote bedrijven.
Als je niet wilt dat Facebook iets over je weet, moet je gewoon geen lid worden van Facebook. Of andere mensen daar wel lid van willen worden is toch hun probleem.
Ik moet zeggen dat ik niet weet of ik Facebook nou moet feliciteren of niet...
Facebook is bij het plaatsen van het bericht toch 10 minuten jarig.
Of hadden ze dit nieuws tot morgenvroeg moeten bewaren?
"aygul12345 "
Shame on you.
Zijn we niet Tweakers 24/7?
Is het niet tijd dat onze religie die Tweakers.net is, 24/7 post?
Ontopic: Ik zie Facebook wel overleven. Ik gebruik het zelf niet, vind het een gluurcommunity,maar je kan je kont niet keren of iemand vraagt of je Facebook hebt.
24/7, behalve in het weekend, dan tot 12 uur :p
Alsof men moet opblijven om iets te posten ... Zelfs bij tweakblogs is het mogelijk om het publicatiemoment zelf te zetten. Dan zal dit met nieuwsposts en artikels ook wel lukken.
Ik verwacht wel dat Facebook tenonder gaat aande komst van de 'ouderen' als ik het zo mag noemen.

Toen hyves populair werd onder de jeugd ging het prima. Waarna de ouders (bedoeld ouderen) er ook op kwamen en zich bemoeien met de content op de hyves profielen. Ze hielden hun kinderen in de gaten en vielen ze daarmee lastig. Dit zelfde zie je nu gebeuren bij Facebook zoals onlangs is gemeld met cijfers.

Daarnaast zorgen die leuke advertenties die beginnen te spelen als je langs scrollt ook niet voor een goede ervaring.

Mijn verwachting is dan ook dat dit met Facebook gebeurd en de jeugd over gaat naar Google+.
De enige die hier geen last van heeft is Twitter.
De reden dat Twitter stabiel blijft is omdat jongeren hier kunnen doen wat ze willen zonder derde ouders het zien.

Maar ja de tijd zal het leren!

[Reactie gewijzigd door Mimiix op 23 juli 2024 22:43]

De reden dat Twitter stabiel blijft is omdat jongeren hier kunnen doen wat ze willen zonder derde ouders het zien.
Waarom? Omdat je je twitter profiel kan afschermen (kan FB ook), of omdat de 'ouderen' geen Twitter gebruiken?
Ik zie Twitter nog wel eerder ten onder gaan dan FB, maken ze al winst?
Google+ komt ook wel met dingen die de boel verpesten hoor, het is immers van google en die is net zo data geil.

Een klein deel gaat naar Google+ en de rest verspreidt zich elders tot er een nieuwe FB komt.

Maar in tegenstelling tot Hyves kan FB harder sneller op z'n bek vallen, FB is beursgenoteerd.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 22:43]

Anoniem: 256386 @Mimiix4 februari 2014 00:58
Zou best een blijvertje kunnen zijn. Je moet steeds bij meer sites via facebook inloggen. Hoewel je steeds meer hoort dat minder mensen FB gebruiken is de groei nog steeds indrukwekkend. Ikzelf gebruik het privé niet. Heb wel een nepaccount voor het geval dat niet anders kan.
Ja precies die nep accounts blijven denk ik over.
Daarnaast zie je de Google inlog integratie ook steeds vaker voorbijkomen. Deze geeft alleen het email adres mee en verder geen naam.
Facebook is niet het meest gebruikte sociale netwerk, scroll naar beneden op deze pagina om te zien welke het wel is http://onesecond.designly.com/
Lijkt mij sterk dat er meer mails gestuurd worden dan er wordt geliked!
Met alle chat-diensten die tegenwoordig bestaan wordt mail vooral nog zakelijk gebruikt.
Echt niet, veel mensen willen niet alles met iedereen delen, ik geef toe dat chat-diensten veel gebruikt worden, maar email is toch nog makkelijker.
Mijn facebook-chat wordt toch hopelijk niet gedeeld met anderen! :D
Persoonlijk vind ik chatten makkelijker dan mails versturen, maar dat is mijn eigen mening.
Daarentegen vind ik email's formeler en dus geschikter voor werk-gerelateerde zaken ;)
Ja, ik zei niet dat voor werk er emails worden gebruikt, integendeel, het is een enorm communucatie middel.

Over het delen van een Facebook-chat. Wat denk je van de NSA. Probeer maar een keer te zeggen dat je een bom gaat gooien. :)
Ja als je bang bent voor de NSA kun je beter al je elektronica uitschakelen :'(
Ik vraag me af of Facebook hetzelfde lot beschoren is als MySpace, ik denk in ieder geval niet zo snel. De sociale druk om Facebook te hebben is tegenwoordig best groot; als je vrienden en familie hebt in het buitenland kan je er al bijna niet om heen. Als je vrienden een feestje organiseren of ergens naar toe gaat wordt dat georganiseerd via een Facebook evenement. Als iemand gaat trouwen, scheiden, kinderen krijgt, overlijd of anders; het lijkt niet echt gebeurd te zijn tot het verzegeld is met een Facebook status update.

Dat gezegd te hebben heb ik mijn Facebook account opgezegd en voelt het echt een beetje als een verlossing :+
Ook ik heb facebook gebruikt en kan mij vinden in uw mening.
Na 2 jaar kijken wat andere deden was ik die onzin en reclames helemaal beu!

Tijdverdoening en stom je prive leven te delen.
Het is ook leuk om met elkaar weer te communiceren zonder alle details al te weten ;-)
Toen ik voor het eerst van Facebook hoorde dacht ik: Nah, niks voor mij ... ik neem nooit een account.
Uiteraard later toch een account genomen ... Facebook is moeilijk te ontsnappen als je het maximale uit je internet ervaring wilt halen.
In het begin zat ik er vrij weinig op ... bijna geen foto's opgezet omdat dat alleen maar veel tijd koste.
Maar door de jaren kreeg ik toch veel intressante mensen op mijn Facebook en later ook heel veel mensen die ik kende van vroeger. En dan was het soms wel leuk om de "voyeur" te spelen.
Die is nu getrouwd ... die heeft een kind .... oh kijk die is dik geworden ... wtf die heeft zelfmoord gepleegd ... etc etc

Maar na een aantal jaar kwam ik er toch achter dat ik verslaafd was aan het F5en van de newsfeed.
En de meeste updates waren ook gewoon vrij zinloos. Stel dat je iemand hebt die elke keer als hij een handeling uitvoert je opbelt of een smsje stuurt om je dat te melden ..,.. zou je daar niet knettergek van worden? Dus waarom vind ik het zo leuk om elke keer weer te kijken waar iedereen mee bezig was .... in de hoop dat iemand nog eens iets interessant zou posten. Of een leuke facebookrel met veel drama. Altijd leuk als je ook nog eens de slachtoffers kent AFK (away from keyboard).

In december 2013 heb ik de stekker er uit getrokken. Ik was gewoon tijd aan het verspillen. In plaats van lekker een ontspannend computerspel te spelen, of een film of serie kijken ... of een moeilijke spelletje schaak zat ik gewoon uren en uren mijn tijd te verdoen op Facebook. En waarom? Ik vond het niet eens leuk meer.

Dus nu ben ik Facebook af! Mijn naam eerst veranderd en alle persoonlijke info in onzin verandert ... en vervolgens de delete functie gebruikt. Natuurlijk is er niks verwijderd .... Facebook weet veel van me. Maar daar maak ik me niet zo heel veel zorgen over. Met een simpele google opdracht kun je niet zomaar al mijn gegevens meer vinden. Teminste niet die van Faceboook. En dat vind ik wel een lekker gevoel.
(mijn persoonlijke gegevens staan wel vrij open op Tweakers en op mijn tweakblog)

Nu heb ik dus meer tijd voor dingen die wel opbouwend en bevredigend zijn. Zoals langsgaan bij mensen en een gezelschapsspelletje spelen terwijl het bier rijkelijk vloeit.

Facebook is een surrogaat van echte relaties, uiteindelijk kom je er achter dat je alleen maar een vriendschap kunt opbouwen door dingen mee te maken met mensen. Op Facebook post men voornamelijk de positieve dingen uit het leven ,,, veel minder de negatieve dingen. Voor dat je kunt zeggen dat iemand je vriend is ... moet je wat moeilijke dingen mee maken ... in het echte leven .... pas dan is je vriendschap wat waard ... want het is ergens op gebaseerd.

Facebook is een facet van het echte leven dat maar van één kant belicht wordt.

Nu nog stoppen met het zinloos checken van

-geenstijl.nl
- dumpert.nl
- tweakers.net
- reddit.com


Want ik ben verslaafd aan nieuws ... en ik vind het gewoon niet leuk meer. Ik hoef niet alles te weten. Want als er iets gebeurd waar ik zelf de gevolgen van ga meemaken dan krijg je wel een telefoontje van mijn moeder ... of mijn broer ... of die mensen waarvan ik zeg: Ja, dat zijn mijn vrienden. Het zijn er niet zo veel .... maar ze zijn mij veel meer waard dan die 500 op facebook waar ik af en toe een fototje of regeltje tekst van las. Da's toch geen leven? Da's de hele tijd van deur naar deur lopen om eventjes door het kijkgaatje te kijken. Zo vermoeiend .... en waarom?

Ik hoef niet alles te weten. Wie veel weet maakt zich om van alles zorgen, terwijl de ander zorgeloos gewoon zijn eigen ding doet met een opgeruimd hoofd. Prediker 1 vers 18


PS: Van de miljard actieve gebruikers die Facebook claimt denk ik dat zeker wel 5% - 10% fake accountjes zijn van social botnets. Zie ook deze FP reactie van mij

:)

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 22:43]

Maar het is ook geen vervanging van vrienden maken in het 'echte leven'? Ik zie het meer als uitbreiding. Ik ben niet overal bij, maar nu kan ik toch zien wat de rest van mijn vrienden (nee, ik heb geen 5000 FB 'vrienden') uitspookt, zolang je maar in je achterhoofd houdt, dat het idd alleen maar de positieve dingen zijn.
Die informatie verslaving heb ik trouwens ook last van...
Allereerst: HULDE voor die dikke FP reactie van oktober vorig jaar!!!! Het lijkt een beetje fantasie/paranoide-modi maar goed, kan best geloven dat er een groot deel waarheid is. Ik denk dan ook dat je op voorhand al kunt stellen dat de meeste computer n00bs zulke drek draait zonder dat ze het door hebben. Wel erg specialistisch, zonder jouw post had ik het bestaan er ook niet van geweten. Nu kan ik me direct ook meteen de connectie begrijpen waarom men bij mining zei dat je beter je wallets kunt maken op een offline medium die nog nooit beschreven is en op latere termijn nooit connected is met het WWW. Hm zet je wel weer even aan het denken.

Ik heb een tijd terug volgens mij via een Adobe CS6 update een bitcoin bot/virus binnengehaald. Daarvan wel de TimeServer.exe oid verwijderd, maar kan je stellen dat alleen het verwijderen daarvan slechts de zichtbare laag was en dus mijn pc nog steeds connected is tot een ZeroAccess netwerk?

Ontopic:
Sinds december probeer ik ook wat af te kicken van FB checken. Het viel me op een gegeven moment gewoon op dat als ik me verveelde ik wel 3x in een uur tijd op FB zat te kijken. Of bijvoorbeeld de hele nacht een beetje profielen surfen. Plus ik postte denk ik wel 2 of 3 (voor mij) interessante (tech)updates, waar bar weinig mensen op reageerden… dus daaruit concluderend dat het meer tijdverspilling was dan wat anders. Mensen reageren liever op bullshit als nieuwtjes waar je nog bij na moet denken.

Verder ben ik licht nieuwsverslaafd, eigenlijk alleen technieuws en dan in beperkte mate. NU.nl of bijv. het NOS nieuws kijk ik vrijwel nooit, een krant heb ik niet. Eigenlijk als ik erover nadenk vind ik nieuws wel belangrijk, maar vooral kennis opdoen, delen en discussiëren op Tweakers/fora/FB is wat ik het mooiste vind. Soms denk ik wel dat ik de verkeerde mensen ken op FB, aangezien de meesten al afhaken na het lezen van 1 regel. Ik hoor ook wel eens in RL dat ze zeggen “ik snap er geen hout van”, mja ik wil best uitleggen maar dan moet je wel reageren of zelf even googlen. Ik kan dat namelijk niet ruiken als je het niet begrijpt. ;)

Sindsdien heb ik gewoon de mensen die ik wel veel sprak via FB en ook enkel van FB ken mijn foonnummer gegeven zodat we nog wat kunnen Whatsappen. In die zin heeft FB wel nut gehad, want enkele mensen zijn voor mij wel van toegevoegde waarde, terwijl ik ze anders nooit had ontmoet.
December was wel even zwaar ivm bewustwording en letterlijk afkicken, maar tot zover bevalt het nu wel. Alles met mate, dat werkt nog het beste. Ook notificaties en de tijd daartussen op mijn telefoon heb ik uitgezet of veranderd. Geeft je serieus een bak meer rust aan je hoofd en scheelt ook nog eens in accuduur en dataverbruik.

Ach ja, ik denk dat ik niet helemaal wegblijf van FB. Ik vind vooral de techupdates van bedrijven waarop ik ben geabonneerd nog van toegevoegde waarde. Alles mooi gesorteerd in interesses en af en toe dus even in één oogopslag te bekijken.
Knappe prestatie! Maar ik ben benieuwd of ze over 10 jaar ook nog bestaan. Wie had in 2004 kunnen denken dat Hyves ooit het loodje zou leggen? Aan de top blijven is moeilijker dan er te komen en dat geldt zeker bij sociale netwerken. Je ziet nu al dat veel jongeren FB de rug toe keren, het begin van het einde?
Facebook in de huidige vorm zal over 10 jaar ongetwijfeld niet meer bestaan. Maar het bedrijf kan nog prima bestaan. Dit soort bedrijven zal uiteindelijk net als "normale" bedrijven meerdere diensten of producten gaan leveren die evolueren met de tijd en af en toe zal er eens wat totaal nieuws komen.

FB had overigens eerder dan de rest van de wereld door dat jongeren FB de rug toe keerde. Iedereen verklaarde Zuckerberg immers voor gek toen hij voor veel geld Instagram overnam maar nu is toch duidelijk dat hij een vooruitziende blik had die anderen niet hadden. En zo zal het bedrijf zich verder ontwikkelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.