Facebook geeft gebruikers meer controle over privégegevens bij inloggen apps

Facebook belooft gebruikers meer controle te geven over welke privégegevens ze delen met apps zodra ze daar met hun Facebook-account inloggen. Ook komt er een optie om anoniem in te loggen bij apps zodat zelfs het account niet bekend is.

De nieuwe inlogmogelijkheid is vooral voor adverteerders interessant, al belooft Facebook de nodige privacybeschermingen. Zou zouden voortaan Facebook-apps zoals Spotify en Flipboard geen zaken meer op de tijdlijn van Facebook-gebruikers zetten zonder expliciete toestemming, zegt Facebook. Daarnaast kunnen gebruikers aangeven welke informatie ze willen delen met een app, zoals de vriendenlijst, likes en meer. Per onderdeel kunnen gebruikers aangeven of ze het met de app willen delen, dat gebeurt bij het inloggen.

Daarnaast komt er een optie om anoniem in te loggen, waarbij gebruikers dus helemaal geen informatie delen met de maker van de app. Facebook noemt dat expliciet als optie als gebruikers een app nog niet zo goed kennen. De ontwikkelaar lijkt de optie zelf te moeten inbouwen.

De nieuwe loginmogelijkheden zullen de komende maanden geleidelijk aan beschikbaar komen. Facebook kondigde de wijzigingen aan op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie f8. Daar kondigde Facebook ook aan dat ontwikkelaars een Like-knop in hun mobiele app kunnen bouwen; tot nu toe kon dat niet.

Nieuwe login Facebook - 2014Nieuwe login Facebook - 2014

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-04-2014 • 19:43

42

Reacties (42)

42
40
29
1
0
8
Wijzig sortering
Dus feitelijk veranderd er niet veel die enkele activiteit die op "alleen ik" staat. De rest word dus alsnog bijgehouden en gelogd. Kortom geen veranderingen in het verdienmodel maar wel verandering in de gebruikers evaring die het gevoel schetst dat je gegevens meer beschermd zijn voor de app's die je toegang geeft.

[Reactie gewijzigd door downcom op 24 juli 2024 06:11]

Anoniem: 153298 @downcom30 april 2014 20:19
Daarnaast kunnen gebruikers aangeven welke informatie ze willen delen met een app, zoals de vriendenlijst, likes en meer.
Dat is informatie die Facebook al heeft, dus ik snap niet goed waarom jij "teleurgesteld" bent omdat het verdienmodel niet is veranderd.
3rd party apps hebben al die informatie nog niet en dat "lek" is nu dus gedicht. Als Spotify graag al jouw likes e.d. wil weten, om maar een voorbeeld te noemen, kun je dat nu weigeren. Eerst had je maar twee keuzes: data inleveren of de app niet gebruiken.

IMO is dat een grote stap in de goede richting. Facebook blijft uiteraard datahongerig, maar ze zorgen er nu wel voor dat die data niet zomaar (onbetaald ;) ) overal terecht komt. Voor mij wordt inloggen met FB zo een stuk aantrekkelijker en dat is natuurlijk precies wat ze willen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 153298 op 24 juli 2024 06:11]

Bravo. Zeer juiste reactie.

Als Facebook wil dat je facebook login een universele login is (en daar zie ik best veel voordelen in) moeten ze de optie bieden om dat te doen zonder dat je al je data deelt. Ik heb er altijd al problemen mee gehad om toegang tot onze fora via Facebook te bieden en heb het gedaan onder druk van gebruikers.

Als ik nu precies kan zeggen welke data je dan deelt is mijn probleem opgelost. Duidelijkheid dat is alles wat we nodig hebben zodat gebruikers ZELF keuzes kunnen maken.
Heb na 5 jaar gebruik toch maar eens m'n Facebook account verwijderd inclusief de messenger en FB applicatie. Ik durf het eigenlijk niet toe te geven, maar ik was veel te verslaafd aan die onzin. Ik keek er naar schatting wel 20-30 keer op een dag op; thuis, op werk, op de fiets, in de bus overal. Dit terwijl de toegevoegde waarde eigenlijk minimaal is (vind ik dan).

Ik vond het leuk voor evementen, feesten en bepaalde nieuwtjes van bedrijven maar van de 450 vrienden post het merendeel echt onzin de hele dag door. Nou zegt dat welicht ook iets over dat deel 'vrienden', maar alsnog, er wordt zoveel onzin opgezet.. Ben blij dat ik het verwijderd heb, geen Facebook meer voor mij :D
Je Facebookaccount kun je niet verwijderen, hooguit uitschakelen. Als ze dat nu eens zouden veranderen, dan zou ik daar gelukkiger van worden dan van de schijnveiligheid die ze nu de wereld in slingeren. Het lijkt me immers sterk dat veel ontwikkelaars het anonieme inloggen gaan ondersteunen, of ze moeten daar een zeer beperkte functionaliteit van de betreffende app tegenover gaan stellen waardoor je eigenlijk geen keuze hebt als je de app werkelijk wil gebruiken.
Met de nieuwe login (...) Spotify (...) geen zaken meer op de tijdlijn van Facebook-gebruikers zetten zonder expliciete toestemming
Ah, net zoals het eerder mogelijk was om Spotify's rechten in te trekken?

Edit: @stin00 Dat werkte inderdaad. Dank!

[Reactie gewijzigd door Wodanford op 24 juli 2024 06:11]

Fout, je kan tegenwoordig naast je acccount deactiveren ook je account verwijderen via deze link: https://www.facebook.com/help/delete_account

Ik had al redelijk wat mensen ontvriend en hun berichten abonnementen stop gezet, maar de social hype is echt bizar.. ik kon niet eens uitzetten dat ik andermans likes niet steeds te zien krijg, want het interesseert me niets wat iemand anders leuk vindt.

Waarom krijg ik trouwens een 0 van iedereen? Ok het onderwerp gaat over het meer controle krijgen over prive gegegevens, maar ik praat over facebook, mijn account en de app.. Achja 8)7
Klopt, veel onzin is er te vinden op mijn wall. Wat helpt is om kieskeuriger te zijn met het toevoegen van vrienden, en de spam van gekoppelde apps uit te schakelen. Dit is de makkelijkste en minst tijdrovende manier, en dat werkt bij mij behoorlijk goed.

Andere optie is om van een groot deel van je vrienden de berichten gewoon te blokkeren. Of groepen aan te maken. Maar dit kost erg veel tijd.

Het feit dat Facebook gebruikers steeds meer controle geven over hun data moedig ik alleen maar toe, echter: het gaat zo langzaam! En het is gewoon onoverzichtelijk.
En bovendien is voor mij totaal niet te achterhalen waarom veel vrienden of pagina's ontbreken in mijn news feed, terwijl ik ze wel like.
FB still has a long way to go...
"Vind ik leuk"

Goede toevoeging! :) Ook de optie om anoniem in te loggen, zou voor veel toepassingen interessant kunnen zijn denk ik.
Anoniem: 16328 @Torrentus30 april 2014 19:47
De ontwikkelaar lijkt de optie zelf te moeten inbouwen.
Welke ontwikkelaar zou dat nu gaan doen. Ontwikkelaars van apps willen toch juist toegang tot een FB account.
Nee, ontwikkelaars willen dat mensen hun app gebruiken en het daarom zo makkelijk mogelijk maken. Inloggen met Facebook is een handige optie als je te lui bent om een account aan te maken. Voor beide partijen een voordeel dus. De anonieme versie maakt het voor de potentiële gebruiker nog makkelijker en kan de app dus meer gebruikers krijgen.

edit: lui, of geen zin hebben in administratief geneuzel terwijl je een awesome web app wilt gebruiken ;)

[Reactie gewijzigd door bredend op 24 juli 2024 06:11]

Lui? Beetje negatief ;)

Ik heb er zelf een gruwelijke hekel aan om voor van alles en nog wat een account aan te moeten maken.
Elke webwinkel, elke app... Hup, weer een account met al je gegevens en wéér een wachtwoord. Ik ben ook gestopt met het makkelijk aanmaken van accounts, en heb er zelfs tientallen verwijderd het afgelopen jaar. Ik had een lijst met allemaal accounts en wachtwoorden. Grote onzin.

Toekomstmuziek: Een digitaal paspoort waarmee je overal kunt inloggen. En wellicht met meer dan alleen een wachtwoord, wel zo veilig. Weg met de wildgroei aan nutteloze accounts!

@Onderstaanden: E.e.a. wordt al duidelijker :) Ik zal eens gaan kijken naar OpenID...

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 24 juli 2024 06:11]

Haal je nou authenticatie en autorisatie niet door elkaar? Ik ben juist blij dat ik niet op alle sites ingelogd ben met mijn facebookaccount. ik heb deze een paar maanden geleden verwijderd en dat zou dus echt een ramp zijn omdat ik dan overal heel moeilijk bij zou komen. Je sluit je helemaal op in hun ecosysteem terwijl je al van te voren weet dat ze niet zo zorgvuldig met je gegevens om zullen gaan.

Ik vind het een klein stapje in de goede richting, maar dan ook maar een heel klein stapje, en zolang facebook gratis is ben je gewoon altijd het product. Ook als ze pretenderen dat je 'in control' bent.
Je sluit je helemaal op in hun ecosysteem terwijl je al van te voren weet dat ze niet zo zorgvuldig met je gegevens om zullen gaan.
Niet zo zorgvuldig omgaan met je gegevens? Dat lijkt mij onzin, onder niet zorgvuldig omgaan versta ik dat mijn gegevens zo op straat liggen, dat is heus niet zo.

Ja, ze zullen je gegevens gebruiken om adverteerders aan te trekken en jou advertenties te tonen die voor jou van belang kunnen zijn. Maar op straat zullen mijn gegevens niet zomaar belanden, als dat (vaker) gebeurt zal iedereen Facebook de rug toekeren.
Ja feest! weg van de anonimiteit op het web! /s
Toekomstmuziek?

Dat is er al het heet OpenID, overal inloggen met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord.

En wie bang is voor zijn gegevens, dat is hier niet aan bod, OpenID bied alleen een login-mechanisme en geeft alleen een gebruikersnaam (email?) terug.

daarnaast kan van OAuth gebruik gemaakt worden waarbij inderdaad meer info opgevraagd KAN worden (met toestemming).
"Toekomstmuziek": het heet public key authentication en het bestaat al. Helaas wordt het nog niet zoveel gebruikt.
Je wordt op je wenken bediend: http://www.rijksoverheid....-veilig-en-makkelijk.html.

Bedoeld om het DigId te vervangen en het open te stellen voor commerciële partijen, die dan ook makkelijker leeftijdchecks kunnen doen en bijvoorbeeld adresgegevens kunnen controleren.
Zou ook beter zijn voor de privacy van de burger door het gebruik van pseudoIds, die je zelf kan beheren en waarmee je de deling van je persoonsgegevens kan beperken.
Allemaal gebouwd op een modulair systeem met een goede scheiding van rechten en verantwoordelijkheden.

Maar wel op basis van Europese richtlijnen en geïniteerd door de Nederlandse overheid - dus we wachten in spanning af.

Op 1 januari 2017 zouden we het allemaal moeten hebben
De ontwikkelaar lijkt de optie zelf te moeten inbouwen.
Dan krijg je dus of heel veel apps die je de toegang ontzeggen, totdat je rechten geeft op je informatie. Of apps die je halve functionaliteit geven totdat je inlogt met je gegevens.

En wat als de ontwikkelaar dit niet heeft ingebouwd? Werkt de app dan niet bijvoorbeeld?

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 24 juli 2024 06:11]

Anoniem: 153298 @PdeBie30 april 2014 20:39
Die quote gaat over anoniem inloggen. Heeft de ontwikkelaar dat niet ingebouwd, dan kun je dus alleen met je eigen naam inloggen. Je kunt vervolgens wel zelf bepalen wat je wilt delen met de app (dat is de andere nieuwe feature).
Ik vraag me wel af wat er gebeurd als ik bijv. mijn e-mailadres niet wil delen bij het registreren op een forum. Normaal gesproken is dat verplicht, dus ik ben benieuwd of ontwikkelaars aan kunnen geven dat de login niet werkt zonder bepaalde informatie. In dat geval is het natuurlijk heel makkelijk om te zeggen dat alle gegevens cruciaal zijn, waardoor je er als gebruiker alsnog niets mee op schiet.
Die quote gaat over anoniem inloggen. Heeft de ontwikkelaar dat niet ingebouwd, dan kun je dus alleen met je eigen naam inloggen. Je kunt vervolgens wel zelf bepalen wat je wilt delen met de app (dat is de andere nieuwe feature).
Ah zo ok. Verkeerd begrepen.
De app is allang verdwenen van de telefoon. Als ik facebook wil gebruiken op de telefoon doe ik dat via de browser. Dan kunnen ze lang niet zoveel loggen als met de app. Kreeg laatst al berichten van "Vanwege security vul je tel nr in". Jaja, natuurlijk, ze willen gewoon weten of ik nog steeds het bij hun bekende telefoonnr gebruik.

Er staan sowieso haast geen apps meer op mijn telefoon, die machtigingen die ze willen hebben slaan gewoon nergens meer op. Ook als het betaalde apps zijn, dan nog snuffelen ze overal in. Als het niet via de browser kan, gebruik ik het niet meer.
Als een app in het registratieformulier een emailadres voor je wilt invullen heeft die dezelfde permissie nodig als een app die de emailadressen van je hele adresboek naar een Russische spam-server wil sturen. Je moet er dan maar op vertrouwen dat het goed bedoeld wordt.
Wat lief van ze.

Dat FB tegen ons zeggen dat ze het niet meer doen, betekent niet dat ze computer algoritmes waar ze zeer veel in geinvesteerd hebben, ineens niet meer zullen gaan gebruiken.
Precies. Conclusie is dat ze gewoon doorgaan.
Te laat. Ik heb mijn app al verwijderd.
En dit soort persberichten doen lijken of keer of keer ik kan bepalen dat er minder data wordt verzameld.
In de tussentijd zie ik dat het aantal websites met fb-connect cookies gewoon doorgroeit, en je dus het bedrijf steeds meer van je analyseert
Gebruiker van Tinfoil for Facebook of gewoon helemaal niet?
Helemaal niet meer mobiel.
Mocht ik willen kijken naar
-uitnodigingen voor feestjes
-uitnodigingen voor andere events
-chat berichtjes van mensen die ik m'n nummer niet heb gegeven
-farmville, candy crush uitnodigingen.

Doe ik dat nu eens in de zoveel tijd, thuis.
Ik had liever gezien dat ze die ellendige functie omtrent het automatisch afspelen van video's zouden afschaffen. Vorig jaar kon je dat nog geheel uitschakelen, maar die optie hebben ze er ondertussen uitgesloopt.

Om Facebook nog enigermate acceptabel te krijgen gebruik ik de alternatieve Facebook-client "Friendcaster Pro" op mijn smartphone zodat ik geen last meer heb van die auto-play functie. Op mijn PC heb ik de Social Fixer plugin geïnstalleerd waarmee ik al die onnodige zooi kan verwijderen (voorgestelde "likes", personen die je misschien kent, voorstellen voor andere groepen etc.) die ze met de tijd hebben ingevoerd. De addon "Remove It Permanently" (RIP) helpt overigens ook goed om complete delen van websites permanent te blokkeren.

Het lijkt er wel op dat Facebook steeds meer moeite doet om haar gebruikers (m.a.w. hun "product") te irriteren en onnodige functionaliteit bedenken die weliswaar geld oplevert maar de ervaring steeds verder verpest...

Wat betreft privacy; met de CyanogenMod 11 (Kitkat 4.4.2) die ik op mijn Galaxy S3 heb staan kan ik sowieso de rechten per app bepalen. Ik heb bij "Privacy" al aangegeven dat Friendcaster Pro (en dus ook Facebook) geen toegang krijgt tot mijn gegevens en instellingen. Vooralsnog werkt dat prima; heb nog geen foutmeldingen gekregen of in moeten leveren op functionaliteit, waardoor je je kunt afvragen hoe essentieel het daadwerkelijk is dat Facebook vrij spel krijgt zodra je de app installeert.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2024 06:11]

Video's automatische afspelen kan je (weer) uitzetten via je instellingen.


Voor de rest ben ik het met je eens dat Facebook geen enkele zinnige functionaliteit er bijvoegt. Al is het wel begrijpelijk dat Facebook het kan doen, ze hebben geen concurrentie en ze lopen ver voor op eventuele "vervangers".

Edit: Tweede alinea toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Nicael op 24 juli 2024 06:11]

In de officiële Facebook app ? Zover ik weet kon je wel kiezen dat automatisch afspelen enkel was toegestaan als je verbonden bent via WIFI. Geheel uitschakelen kon volgens mij niet. Dat was vorig jaar nog wel mogelijk, maar die functie is er dus niet meer.

-Edit- Ik heb net even in de instellingen gekeken. De enige optie die ik kan aanvinken is "Video's alleen automatisch afspelen met WiFi". Het smerige is dat deze optie standaard is uitgeschakeld, waardoor video's ook automatisch laden als je via 3G verbonden bent. Vervolgens vraagt men zich af waarom de databundel zo snel op is ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2024 06:11]

Dat werd wel tijd, bij sommige apps dacht ik al wat moet je met al die gegevens van mij ik wil alleen een spelletje spelen
Voor het spelen van een spelletje heb jij geen Facebook nodig, het (gratis?) spelletje heeft toegang tot jouw Facebook nodig om je vrienden bekend te maken met het spel en te adverteren.

Wel schandalig eigenlijk, als je de veranderingen doorleest, dat bij de invoering van Facebook login werd besloten dat er niet expliciet om toestemming wordt gevraagd. Maar vanuit het perspectief van de adverteerders was dat natuurlijk wel ideaal.
Goede ontwikkeling, aan de andere kant kan de ontwikkelaar van een app nu minder makkelijk aan winstgevende gegevens komen, zijn ze dan nog wel geïnteresseerd om een gratis app te maken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.