Digibeet/privacy voorwaarden
Toch kan je nog steeds natuurlijk per bericht bepalen wie het kan zien. Daarvoor heb je de welbekende groepen waar je mensen in kunt stoppen of dat je juist een blacklist aangeeft om bepaalde personen buiten te sluiten van je bericht. Dat kan dan onder de optie "aangepast", dan opent zich een popup waar je dat kunt instellen. Ik heb even een voorbeeld ervan gemaakt, welke je
hier kunt zien.
Ik denk dan ook dat versimpeling van settings meer plaatsvindt in het logisch indelen van settings, wellicht het hernoemen en bepaalde dingen onder een andere naam terug te laten komen. Ja, ik ben met je eens dat dit dus het gebruikersgemak van de huidige gebruiker niet direct ten goede komt, maar persoonlijk heb ik wel het gevoel dat er weinig wordt gerommeld aan de privacy-opties dat de eindgebruiker op het eind steeds minder opties overhoudt... persoonlijk heb ik juist het idee dat je steeds meer kunt instellen, waar ik overigens de helft uit heb staan of niet gebruik.
Enige wat er wel uit is gesloopt is dat je vroeger per vriend kon aangeven wat je van hem wilde zien voor wat betreft zijn statusupdates. De mensen die dus veel vage berichten elke dag plaatsen, de "deel-like-en-win", de "ik-ben-mijn-tas-verloren" of de "mijn-poes-is-vermist" berichten kan je nu niet zomaar meer makkelijk filteren vanaf je tijdlijn. Dat vind ik wel een gemiste optie, simpelweg omdat het je tijdlijn onnodig vervuild met dingen waarin je dan niet zo geïnteresseerd bent (om het maar even netjes te zeggen).
Op zich was het nog wel mooi geweest als je bij een vriend kunt reageren die openbare status heeft, maar dat jouw specifieke reactie toch als privé wordt geplaatst. Zo kan je dan toch mee doen op een openbare thread, als die persoon graag alles per se openbaar post, terwijl jij liever het privé houdt. Mja ik geef toe, wellicht wordt het daardoor allemaal weer omslachtig moeilijk. Plus alweer een optie die waarschijnlijk moeilijk te gebruiken is op mobiele devices, aangezien daar altijd al minder opties staan dan bij de desktopinterface.
Even de chat openen kan dan ook natuurlijk om daar je privé-reactie te geven. Het nadeel daarvan vind ik altijd dat je achteraf moeilijk terug kunt komen op een reactie die je hebt gegeven. De chat sneeuwt vanzelf al vrij snel onder, terwijl reacties op een bericht via het activiteitlogboek snel terug te vinden zijn.
Stoppen
Ja kan ik me wel voorstellen bij wat je zegt. Maar goed, eigenlijk kan je het op Facebook ook zo gek maken als je zelf wilt. Zo kan je natuurlijk ook abonneren op 35 pagina's van personen en bedrijven om via zelf aangemaakte groepen of lijsten per categorie actief het nieuws te volgen... feitelijk hoef je niet perse iets persoonlijks met een groep mensen te doen op je eigen tijdlijn. (ook al was Facebook daar in eerste instantie natuurlijk wel voor bedoeld)
Het enige tricky vind ik (en vind jij volgens mij ook) dat je op zich exact kunt bepalen wie wat leest, MAAR!!! Maar stel dat 10 vrienden hun account nooit uitlogt, ja dan kan iedereen die ook op die pc werkt natuurlijk ook jouw berichten zien... terwijl jij die mensen helemaal niet kent.
Voor de rest als je gewoon bewust je berichten afstemt en laat zien aan bepaalde mensen, denk ik dat je al een heel groot risico afdekt.
Ook als je niet Jan en alleman toelaat tot je profiel beperk je daar al een hoop mee, plus je krijgt natuurlijk ook veel meer te zien op je tijdlijn van de mensen die dichter bij je staan. Mede daarom heb ik een tijd terug bewust gekozen om een hoop mensen te verwijderen (en/of juist toe te voegen aan LinkedIn), terwijl ik relatief volgens mij t.o.v. het gemiddelde niet eens veel mensen in mijn lijst had staan. Maar goed, ik heb het gehalveerd en ben terug gegaan naar ±60 mensen, wat nog steeds best veel is natuurlijk om regelmatig wat van elkaar te zien. Wat betreft de tijdlijnberichten merk ik dat dit nu ook beter werkt dan toen ik meer mensen had toegevoegd. Een hoop van de eerdere mensen waren klasgenoten van diverse studies, die je dan bijna vanzelfsprekend hebt toegevoegd... uiteindelijk verwaterd toch een hoop van het contact en zijn het in principe ook zakelijke contacten geworden, dus een verplaatsing naar LinkedIn is dan niet een gek idee vond ik.
Het laatste wat ik er aan toe wil voegen is dat je op internet natuurlijk ook de mensen de kans geeft om er iets mee te doen, uiteraard hopelijk in positieve vorm. Een emotie en reacties daarop kunnen daarom best waardevol(ler) zijn ten opzichte van in real-life, ook omdat je in real-life iemand wat kunt vragen maar niet het antwoord krijgt dat je verwacht of waar je iets mee kunt. Online bied je met 1 vraag natuurlijk ook meer mensen de kans om hun eigen gedachte erover te geven, wat je mogelijk in één stap dan verder kan helpen.
Dat is mijn visie ervan. Voorzichtig moet je sowieso wel blijven, online EN offline... de "binnenste cirkel" is ook altijd aan verandering onderhevig. Dus de persoon waar je eerst heel veel mee had kan over 5 jaar ook je vijand zijn natuurlijk... zelfs in reallife. Het is ook wel een beetje door schade en schande wordt men wijs en dat je handelt naar eigen inzicht... inzicht dat ook groeit en veranderd op den duur. Dat herkend iedereen denk ik wel bij zichzelf.