De Britse geheime dienst GCHQ zou op veel grotere schaal telefoongesprekken en internetdata via de Belgische telecomoperator Belgacom hebben afgetapt dan eerder werd gedacht. De Britten zouden tal van Europese instellingen in Brussel hebben afgeluisterd.
De GCHQ, de Britse inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor sigint-operaties, zou volgens recente onthullingen van klokkenluider Edward Snowden sinds 2010 toegang hebben tot de telecominfrastructuur van Belgacom. Daarbij was volledige toegang tot zogenaamde GTX-corerouters van Belgacom het hoofddoel.
Aanvankelijk was nog niet geheel duidelijk waarop de afluisteroperaties van GCHQ zich hadden gericht, hoewel werd geopperd dat de aandacht vooral naar telefoongesprekken met het Midden-Oosten zou zijn gegaan. De NOS meldt echter op basis van anonieme bronnen dat de Britse geheime dienst ook diverse internationale organisaties die in Brussel zijn gevestigd jarenlang heeft afgetapt. Daaronder vallen diverse EU-organisaties, waaronder de Europese Commissie en het Europees Parlement, maar ook de NAVO en betalingsverwerker Swift. De verzamelde inlichtingen zouden zijn gedeeld met de Amerikaanse NSA-collega's.
De kraak bij Belgacom zou zeer professioneel zijn uitgevoerd, zo stellen deskundigen. Belgacom bemerkte eind 2011 dat zijn netwerk instabiel was, maar kon geen oorzaak vinden. Ook Microsoft slaagde daar begin 2012 niet in. Pas twee weken geleden werd ontdekt dat de Belgische telco was gekraakt. Daarbij zou door hackers gebruik zijn gemaakt van goed afgeschermde dataverbindingen. Doordat ip-adressen naar het Verenigd Koninkrijk waren te traceren en er tijdens Britse lunchtijden opmerkelijk minder aftapactiviteit was, werd al snel duidelijk dat de GCHQ achter de hack zat.
Inmiddels is bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens door drie burgerrechtenorganisaties een aanklacht ingediend tegen de GCHQ, zo meldt The Guardian. De Britse geheime dienst zou met programma's als Tempora en Prism op grote schaal de privacy van miljoenen Britten en Europeanen hebben geschonden door dagelijks petabytes aan data in te zamelen.