Onderzoek ingesteld naar hack Buitenlandse Zaken België

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken is een onderzoek gestart naar een hack die begin vorig jaar is ontdekt. Bij de hack zijn waarschijnlijk gevoelige gegevens over het buitenlandbeleid van het ministerie gelekt, maar dat wordt nog niet bevestigd.

De aanval werd begin vorig jaar al zelf vastgesteld door de overheidsdienst en er werd een klacht ingediend bij de onderzoeksrechter in Brussel. Door de hack zijn waarschijnlijk vertrouwelijke en gevoelige gegevens over het beleid van Buitenlandse Zaken in België uitgelekt, zo vertelt een parketwoordvoerster tegenover De Tijd. Buitenlandse Zaken wil nog geen uitspraken doen of dat inderdaad het geval is. Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen, zo meldt het ministerie.

Het zou 'hoogtechnologische spionage' betreffen, wat lijkt te duiden op een aanval van een buitenlandse mogendheid. Een onderzoeksrechter is nog bezig te achterhalen wie er precies verantwoordelijk is voor de inbraak. Na ontdekking van de aanval riep Buitenlandse Zaken de hulp in van andere, gespecialiseerde overheidsdiensten en van privébedrijven om de beveiliging van de systemen te verbeteren.

Eerder deze week werd overigens al duidelijk dat de Belgische internetprovider Belgacom slachtoffer van een hack door een buitenlandse inlichtingendienst zou zijn. Een Nederlands beveiligingsbedrijf trof op de servers van de telco 'geavanceerde malware' aan. De aanvallers zouden met name geïnteresseerd zijn in het telefoonverkeer in landen als Syrië, Jemen en andere.

Of achter deze aanval die nu bekend is gemaakt ook een inlichtingendienst zit, zoals mogelijk de NSA, is nog onduidelijk. Bronnen bij het gerechtelijk onderzoek melden dat er nog geen bewijs is gevonden dat de NSA een rol zou hebben gespeeld bij de hack. Twee weken eerder werd duidelijk dat die Amerikaanse inlichtingendienst een speciale afdeling heeft die gericht is op buitenlandbeleid en handelsactiviteiten van acht landen, waaronder die van België. Deze informatie was gelekt door Edward Snowden. In die documenten werd ook beschreven hoe het e-mailverkeer van de Braziliaanse president onderschept werd.

Door Jochem de Goede

19-09-2013 • 14:20

18 Linkedin

Submitter: justmike

Reacties (18)

18
18
9
0
0
1
Wijzig sortering
Grappig hoe alle wereldleiders Snowden verachten of geen asiel willen verlenen, maar wel gretig gebruik maken van de informatie die hij verstrekt...

Als ik (de regering van) België was zou ik Snowden uitnodigen de rest van z'n leven als vrij man in het land te bewegen! Europa / de wereld moet die man een medaille geven ipv op te pakken en als een stuk vee aan Amerika uit te leveren.
De meeste landen hebben een uitleveringsverdrag onder elkaar, dus Snowden zal zich niet in zo'n landen wagen. Zo'n verdrag werkt in beide richtingen, dus ik denk niet dat een regering dit op het spel wil zetten.
Grappig hoe alle wereldleiders Snowden verachten of geen asiel willen verlenen, maar wel gretig gebruik maken van de informatie die hij verstrekt...
Ik vermoed dat die informatie vooral gebruikt zal worden voor de onderhandelingspositie achter de schermen. Want laten we wel wezen, elk land heeft een inlichtingendienst en controle van inlichtingendiensten is een dubbelzijdig mes en bovendien moeilijk (gebrek aan transparantie). Kortom, de VS zijn in verlegenheid gebracht en haar bondgenoten grijpen deze kans om deals te beslechten.
...Als ik (de regering van) België was zou ik Snowden uitnodigen de rest van z'n leven als vrij man in het land te bewegen! Europa / de wereld moet die man een medaille geven ipv op te pakken en als een stuk vee aan Amerika uit te leveren. ...
Waarom zou je dat als België willen? Je wint er namelijk niets mee en brengt je alleen maar in een lastig parket voor toekomstige situaties.
Als ik (de regering van) België was zou ik Snowden uitnodigen de rest van z'n leven als vrij man in het land te bewegen!
Zelfs als België daarvoor de nodig diplomatieke rellen (of erger) wil veroorzaken, is België nog altijd een belachelijk klein landje om de rest van je leven (of toch de eerstvolgende paar jaar) niet uit te mogen...

Ik ben het met je eens hoor, maar het ligt in de praktijk net niet zo simpel.
Ach ja, als het de NSA blijkt te zijn zal het wel weer enigzins 'gedoofpot' worden, wat makkelijk gaat, omdat de meeste mensen het weinig boeiend blijken te vinden dat ze worden afgeluisterd door een ander land. Vreemd, maarja.. ik heb nog geen massademonstraties gezien nav. het hele Snowden/Manning/etc gebeuren.. </misantroop>
Dit is zeker waar; ontdanks het tegenwoordig veel in het nieuws is afluisterschandalen etc etc. zijn er in mijn omgeving veel mensen die me schaapachtig aankijken als ik over het onderwerp begin. Ik denk dat er (net zoals altijd) eerst iets tastbaars in nabije kringen moet gebeuren voordat mensen doorhebben wat de impact van dit alles zal zijn.
Jammer dat het dan te laat is..
Helaas komt het zelden in de tv journaals zoals RTL of NOS ...
Denk je dat alles wat je op tv ziet echt is
Dat is het wat wij mogen zien. denk dat 90% niet eens wordt uitgezonden..

Heel veel dingen die je leest op internet halen het nieuws nog geeneens omdat dat politiek onrust kan veroorzaken.
Heel veel dingen die je leest op internet zijn gewoon niet waar.
Dat is dus een punt hoe weet je welke informatie waarheid is ?

Op internet weet je het niet, gemanipuleerde beelden, in scene gezet of gewoon misinformatie.

We krijgen en kunnen zo veel zien dat we door de bomen het bos niet meer zien en helaas nemen de meeste mensen alles voor waarheid aan.

voorbeeld vandaag Syrië. Wie heeft er met gifgas gespeeld. De opstandelingen zeggen Assad, Assad en de russen zeggen de opstandelingen.
Het enige bewijs is dat er gifgas gebruikt is, maar door wie daar in geen bewijs van.

Lees je de ene krant dan is Assad automatisch schuldig zonder feitelijk bewijs. Geloof je de russen dan was waren het de opstandelingen die op die manier wilden zorgen dat de USA zou ingrijpen (klink ook logisch)

Wat de waarheid is, we komen er waarschijnlijk niet snel achter.
Anoniem: 399807
@bbob19 september 2013 16:52
Het vreemdste van dat alles wat je me verteld is...dat we elkaar nog steeds uitmaken voor het dragen van aluminium wear. Daar zou Aldel van kunnen profiteren, maar ik ben op een punt aangekomen dat ik vrijwel, let op, vrijwel niets meer uitsluit wat naar samenzweringstheorie ruikt.
Dat klopt inderdaad . Daarom kijk ik zelden nieuws op tv.
Anoniem: 445019
19 september 2013 14:31
ik ben belg en belgië heeft klacht neergelegd tegen onbekenden voorlopig. ik denk niet dat ze het zo gaan laten. ergens kan ik begrijpen dat ze snel info nodig hebben om aanslagen tegen te houden. zolang de info niet misbruikt wordt denk ik dat we iets veiliger zijn. correct is het allesinds niet. ze konden het ook gevraagd hebben. mij mogen ze afluisteren als ze graag mijn vrouw horen zagen aan de lijn mogen ze gerust meeluisteren
Mensen vragen zich af of alles waar is,
zonee zou snowden niet gezocht en vervolgd worden.

Ik vind als wij stevig in onze schoenen durven te staan en achter onze eigen principes blijven staan en deze beveiligen los van of dat het meeste geld in het laatje brengt, deze snowden geintegreerd moet worden. We moeten deze man bedanken en beschermen tegen uitlevering aan de us immers valt het ons aan en wij moeten op zijn minst onszelf hiertegen verdedigen.

Doen wij dit niet en verdwijnt dit in de doofpot zal mij de geur van dit zaakje nog erger stinken dan mijn eigen stront met grote bertrokkenheid van de eu zelf.
Die amerikanen moeten is goed aangepakt woorden. ze denken dat ze alles kunnen maken
bedrijf spionage land spionage. waar zijn die pelgrims mee bezig jo ??
AIVD en anderen inlichting organisaties in Nederland weten dit allang en doen er gewoon aan mee.

Voor die keer dat ze ons geholpen hebben in de oorlog pikken we alles van ze. Europa heeft verdorie geen ruggengraat meer.

edit:

[Reactie gewijzigd door Prysm Software op 19 september 2013 14:32]

Gaat dit niet ''gewoon'' om de geworven ''Jihadisten'' die naar Syrie zijn gegaan om mee te vechten als Rebellen tegen het Syrische regime? ;-)

Belgen wilde geen informatie loslaten of deden dat niet uit veiligheid van lekken en nu komt een onwetende techneut met een mooi brein erachter dat er een HACK zit in het systeem?

Interessant!!!!!!
Belgen kennende... er zal er wel eentje zijn geweest die een kloppend antwoord gaf de 'geheime vraag' ;)
Anoniem: 503755
19 september 2013 19:22
Waar al jaren werd voor gewaarschuwd (en genegeerd) blijkt nu gebeurd te zijn. En klap op de vuurpijl, bij complexe dreigingen (niet lachen) vraagt België hulp aan de NSA.

Er is natuurlijk geen hond geinteresseerd in een job bij de overheid, laat staan dat een zichzelf respecterend onderzoeker het langer dan een jaar zal volhouden daar, want het gaat niet om bekwaamheid bij selectieprocedures door de overheid maar over (niet lachen) het hebben van het juist diploma. Je moet er dan geen tekening bij maken, dat je met zo een prehistorisch beleid, niet echt cutting edge specialisten binnenhaalt, nochthans ze zijn er, maar je kan als onderzoeker toch niet blij worden van een fietsvergoeding, een duf ambtenarenstatuut en management gestoeld op de politieke waan van de dag.

En zo gaat het hier al jaren, overheidsict is lachwekkend, belegen alvorens het in gebruik zal worden genomen, ik ben ervan overtuigd dat je met een doos custom built gadgets op een ARM SoC, weet ik veel een wifi fotokader, gratis usb sticks, een usb ventilator, een wifi klok of whatever in geen tijd een plaatsje heb gewonnen dat een ssl tunnel bouwt en dan de aanvaller enkel nog een reversie sessie moet opzetten om gewoon toegang te hebben tot een netwerk of scant naar onveilige fileshares en daar één of andere payload dropt.

En bovenstaande is al chinees voor eenieder daar actief :)

De kenniseconomie at full speed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee