Het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken is een onderzoek gestart naar een hack die begin vorig jaar is ontdekt. Bij de hack zijn waarschijnlijk gevoelige gegevens over het buitenlandbeleid van het ministerie gelekt, maar dat wordt nog niet bevestigd.
De aanval werd begin vorig jaar al zelf vastgesteld door de overheidsdienst en er werd een klacht ingediend bij de onderzoeksrechter in Brussel. Door de hack zijn waarschijnlijk vertrouwelijke en gevoelige gegevens over het beleid van Buitenlandse Zaken in België uitgelekt, zo vertelt een parketwoordvoerster tegenover De Tijd. Buitenlandse Zaken wil nog geen uitspraken doen of dat inderdaad het geval is. Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen, zo meldt het ministerie.
Het zou 'hoogtechnologische spionage' betreffen, wat lijkt te duiden op een aanval van een buitenlandse mogendheid. Een onderzoeksrechter is nog bezig te achterhalen wie er precies verantwoordelijk is voor de inbraak. Na ontdekking van de aanval riep Buitenlandse Zaken de hulp in van andere, gespecialiseerde overheidsdiensten en van privébedrijven om de beveiliging van de systemen te verbeteren.
Eerder deze week werd overigens al duidelijk dat de Belgische internetprovider Belgacom slachtoffer van een hack door een buitenlandse inlichtingendienst zou zijn. Een Nederlands beveiligingsbedrijf trof op de servers van de telco 'geavanceerde malware' aan. De aanvallers zouden met name geïnteresseerd zijn in het telefoonverkeer in landen als Syrië, Jemen en andere.
Of achter deze aanval die nu bekend is gemaakt ook een inlichtingendienst zit, zoals mogelijk de NSA, is nog onduidelijk. Bronnen bij het gerechtelijk onderzoek melden dat er nog geen bewijs is gevonden dat de NSA een rol zou hebben gespeeld bij de hack. Twee weken eerder werd duidelijk dat die Amerikaanse inlichtingendienst een speciale afdeling heeft die gericht is op buitenlandbeleid en handelsactiviteiten van acht landen, waaronder die van België. Deze informatie was gelekt door Edward Snowden. In die documenten werd ook beschreven hoe het e-mailverkeer van de Braziliaanse president onderschept werd.