De inlichtingendiensten van de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland en Zweden maken inbreuk op Europees recht, staat in een onderzoek dat is voorgelegd aan het Europees Parlement. De Nederlandse inlichtingendiensten worden ook belicht, maar die blijven buiten schot.
De claim van inbreuk op Europees recht wordt gemaakt in een studie over het op grote schaal afluisteren door de NSA, de GCHQ en de inlichtingendiensten van Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden. De studie is mede geschreven door een universitair docent aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. De opstellers betogen dat de spionagepraktijken van vier van de vijf landen inbreuk maken op enkele Europese regels en principes.
Zo zouden de afluisterprogramma's strijdig zijn met het beginsel van 'oprechte samenwerking' dat in het Verdrag over de werking van de Europese Unie is vastgelegd. Ook zouden privacyclausules van onder andere het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie geschonden worden, schrijft The Guardian.
Met betrekking tot Nederland zeggen de schrijvers van de studie dat er momenteel geen informatie bekend is over massa-afluisterprogramma's van de AIVD of MIVD. Die diensten richten zich op individuen en hebben voor afluisterprogramma's toestemming nodig van ministers, zo wijst de studie erop, en wettelijk is vastgelegd dat communicatie-infrastructuur niet op grote schaal mag worden afgetapt.
Wel wordt erop gewezen dat in 2014 de Joint Sigint Cyber Unit van start gaat, waardoor de situatie kan veranderen. Ook staat er dat de AMS-IX potentieel interessant is voor het op grote schaal afluisteren en dat bronnen van de Telegraaf eerder dit jaar hebben gezegd dat de AIVD informatie die afkomstig is van het Amerikaanse spionageprogramma Prism snel in handen kan krijgen.
De aanbevelingen aan het Europees Parlement zijn om al het mogelijke te doen, zoals stopzetten van handelsovereenkomsten, om tekst en uitleg van de VS te krijgen en om onderzoek te doen naar de samenwerking van lidstaten met de NSA. Daarnaast zou een 'professionele code' opgesteld kunnen worden voor het beheer van data over landsgrenzen, zouden klokkenluiders op EU-niveau beschermd moeten worden en zou onderzoek gedaan moeten worden naar de massa-afluisterprogramma's van lidstaten.
Ondertussen verdedigden topmensen van de Britse spionagediensten zich tegenover een Intelligence and Security-commissie van de Britse overheid met de claim dat de diensten binnen de mogelijkheden van de wet opereren. Volgens hen spint Al Qaida garen bij de onthullingen van Snowden, aldus Associated Press: "Onze tegenstanders wrijven zich in hun handen."