De Belgische privacytoezichthouder CBPL en de Nederlandse privacywaakhond CBP gaan een onderzoek instellen naar de beveiliging van het Europese betalingssysteem Swift. Daarbij willen de twee bekijken of buitenlandse inlichtingendiensten mogelijk onrechtmatig toegang hadden.
De CBPL en CBP zeggen het onderzoek te zijn gestart naar aanleiding van berichten in de media dat de NSA toegang zou hebben verkregen tot het financiële gegevensverkeer dat via Swift wordt afgehandeld. Swift telt meer dan tienduizend aangesloten financiële instellingen uit circa tweehonderd landen.
De mogelijke inbraken op de Swift-systemen kwamen in september naar voren in documenten afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. De servers van Swift staan deels in Nederland, terwijl de hoofdvestiging in de Belgische plaats Terhulpen is te vinden. Een speciale afdeling van de NSA, 'follow the money' geheten, zou de verzamelde Swift-betalingsgegevens, samen met financiële data verkregen uit andere regio's, in een eigen database hebben geplaatst.
De Belgische en Nederlandse toezichthouders willen bekijken of onbevoegde partijen daadwerkelijk rechtstreeks toegang hadden tot Swift. Daarbij zeggen CBPL en CBP nauw te gaan samenwerken. Doel is om te kijken of inlichtingendiensten van de VS mogelijk de zogeheten Tracking Program II Agreement, een verdrag tussen Europa en de VS, heeft geschonden door eigenhandig data uit Swift te bemachtigen.
Volgens het Swift-verdrag moeten inlichtingendiensten van de Verenigde Staten normaliter via een speciale procedure gegevens over banktransacties opvragen. Daarbij zijn volgens de EU een aantal waarborgen ingebouwd die de privacy moeten veiligstellen. Een meerderheid van het Europese Parlement liet vorige maand tijdens een stemming al weten dat het Swift-verdrag met de VS voorlopig opgeschort zou moeten worden.