Privacytoezichthouders onderzoeken beveiliging Swift na NSA-onthullingen

De Belgische privacytoezichthouder CBPL en de Nederlandse privacywaakhond CBP gaan een onderzoek instellen naar de beveiliging van het Europese betalingssysteem Swift. Daarbij willen de twee bekijken of buitenlandse inlichtingendiensten mogelijk onrechtmatig toegang hadden.

De CBPL en CBP zeggen het onderzoek te zijn gestart naar aanleiding van berichten in de media dat de NSA toegang zou hebben verkregen tot het financiële gegevensverkeer dat via Swift wordt afgehandeld. Swift telt meer dan tienduizend aangesloten financiële instellingen uit circa tweehonderd landen.

De mogelijke inbraken op de Swift-systemen kwamen in september naar voren in documenten afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. De servers van Swift staan deels in Nederland, terwijl de hoofdvestiging in de Belgische plaats Terhulpen is te vinden. Een speciale afdeling van de NSA, 'follow the money' geheten, zou de verzamelde Swift-betalingsgegevens, samen met financiële data verkregen uit andere regio's, in een eigen database hebben geplaatst.

De Belgische en Nederlandse toezichthouders willen bekijken of onbevoegde partijen daadwerkelijk rechtstreeks toegang hadden tot Swift. Daarbij zeggen CBPL en CBP nauw te gaan samenwerken. Doel is om te kijken of inlichtingendiensten van de VS mogelijk de zogeheten Tracking Program II Agreement, een verdrag tussen Europa en de VS, heeft geschonden door eigenhandig data uit Swift te bemachtigen.

Volgens het Swift-verdrag moeten inlichtingendiensten van de Verenigde Staten normaliter via een speciale procedure gegevens over banktransacties opvragen. Daarbij zijn volgens de EU een aantal waarborgen ingebouwd die de privacy moeten veiligstellen. Een meerderheid van het Europese Parlement liet vorige maand tijdens een stemming al weten dat het Swift-verdrag met de VS voorlopig opgeschort zou moeten worden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-11-2013 • 18:58

20 Linkedin

Reacties (20)

20
19
12
4
0
6
Wijzig sortering
Jammer dat Edward Snowden niet vaak genoeg op de media komt. Dankzij hem is iedereen stuk voorzichtiger. Ik vind dat de overheid die hiermee betrokken is, achter de grendel moet en dan voor minimaal 5 jaar lang. Zolang het de burgers zijn en niet de overheid, zijn zij (inc. ik) altijd de klos.
Doe hij express ... als hij alles in een keer zou onthullen dan zou er een week media aandacht zijn en dan is de kous af. De meeste journalisten verdiepen zich nog nauwelijks in iets, dus als je ze opeens toegang geeft tot honderden GB aan documenten dat lezen ze drie regels en staat er eenmalig een artikel in de krant: "NSA is onfatsoenlijk"

Door samen te werken met Glenn Greenwald, kunnen ze stap voor stap alle data die Snowden van de NSA heeft analyseren en samenvatten. Op die manier is het Snowden NSA verhaal nu al maanden nieuws. Elke keer komt er weer een nieuwe onthulling en dit zorgt voor de juiste vorm van aandacht, nl mensen die zich realiseren dat de wereld dit niet mag toestaan. Recht op privacy is een groot goed. Dit is de grootste inbruek daar op ooit. De stasi was alleen in eigen land bezig. Maar de Amerikanen hebben een systeem om elke wereldburger te bespioneren en door Snowden weten we dat ze dat systeem ook effectief gebruiken om zo veel mogelijk data te analyseren en op te slaan ... en misschien slaan ze zelfs wel alles op (waar dat mogelijk is). Zou ik ook doen, je weet nooit.

En dat moeten we niet willen met zijn allen. Ook al hebben we er momenteel niet zo veel last van ... dat kan zo maar veranderen en als het aan de USA ligt blijven zij de grote baas van het internet en moeten alle andere landen maar precies doen wat zij willen, kwaadschiks of goedschiks.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 13 november 2013 22:59]

Nou het is allemaal ook niet zo eenvoudig om te doen, de Guardian en Glen Greenwald liggen, zwaar onder vuur hier door:

versnipperde harddisks bij de Guardian,
Snowden's partner aangehouden op luchthaven en gegevens (terug?) gestolen,
de editor van de Guardian geinterviewed door Britse ministers,
Glen Greenwald officieel weg bij de Guardian (heeft aangekondigd om met eBay oprichter een nieuw media bedrijf te beginnen)
de britse regering en veiligheidsdiensten roepen continue "spionage" .

Voorlopig komt Snowden voornamelijk via Wikileaks in de media, dus als je in hem geïnteresseerd bent moet je Wilileaks in de gaten houden.

Inmiddels heeft hij ook al een aantal awards gekregen:
Sam Adams Integrity and Intelligence Award in Amerika
Whistleblower Award in Duitsland

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 13 november 2013 22:17]

Vooral de reactie van Cameron ;

""Following the Sun's revelations this morning about the impact of the Snowden leaks, is it not time that any newspaper that may have crossed the line on national security comes forward and voluntarily works with the government to mitigate further risks to our citizens?""

Is echt tekenend voor de reactie van een peuter. De crimineel criminaliseert hier het slachtoffer.

Het is niet voor niets dat voor het eerst in de geschiedenis de "World Association of Newspaper and News Publishers " naar een "ontwikkeld" land komt. Je zou als West-Europees land qua media vrijheid maar tussen landen als Columbia, Libië, Azerbaijan en Ethiopië staan. Dan ben je toch echt diep gezonken, naast dat je het internationale imago als voorbeeld bent verloren, en Engeland daarmee afstand doet van alle invloed die het ooit had op dit gebied.
Geweldig, niets over de grenzen van de overheid, maar de kranten moeten met de overheid samenwerken om de "veiligheid van de burgers niet in gevaar te brengen"?

Welke gevaren? Die ene bomaanslag die je wellicht voorkomt (we hebben in Boston weer gezien hoe effectief dat is...) of de totale uitverkoop van de privacy (en mogelijk de vrijheid) van de burgers?
Wat me echt opvalt is dat de overheden zich niet eens schamen voor dit gedrag maar op zijn minst doen alsof dat allemaal maar normaal is.......
"...(we hebben in Boston weer gezien hoe effectief dat is...)...."

Los van dat heeft de Russische overheid herhaaldelijk waarschuwingen gestuurd over de specifieke personen en hun gevaren. Maar omdat Amerikaanse instanties zich niet bezig houden met terrorisme is dat ergens op de grote bult beland, en zijn er weer een aantal onschuldige mensen om het leven gekomen.

"Wat me echt opvalt is dat de overheden zich niet eens schamen voor dit gedrag maar op zijn minst doen alsof dat allemaal maar normaal is....... "

Inderdaad, dat begint mij ook op te vallen. Maar dat komt uiteraard omdat ze dit kunnen. Niemand spreekt zich hier over uit, de bedrijven niet die hun gegevens in de handen van (Amerikaanse-) concurrenten zien vallen, maar de burgers ook niet.

En zolang we ons ongenoegen enkel botvieren op dit soort artikelen houdt de overheid vrij spel om te doen en laten wat ze wil, en ze zal daarin steeds agressiever, onbeschaamder en minder geheimzinnig te werk gaan.
Jammer dat Edward Snowden niet vaak genoeg op de media komt.
Door langzamer te lekken kan hij over een langere periode lekken, waardoor het langer duurt voordat hij helemaal uit de media verdwijnt ;)


Stiekem is het Glenn Greenwald, Snowden zelf publiceert niks :)

[Reactie gewijzigd door Eloy op 13 november 2013 19:31]

Anoniem: 217733
@Eloy13 november 2013 19:40
Een kleine aanvulling:

Snowden heeft eens gezegd meen ik mij te herinneren dat het ergste scenario wat hem betreft is dat er na al het nieuws helemaal niets veranderd (en het dus zinloos is geweest).

Voor een maximale impact komt het nieuws opzettelijk druppelsgewijs naar buiten. Hij mag zich hier ook niet meer mee bezig houden, tenminste als hij in Rusland wil blijven wonen.
"Voor een maximale impact komt het nieuws opzettelijk druppelsgewijs naar buiten."

En dat niet alleen, het wordt ook steeds erger. Het begon met metadata van telefoontjes, vervolgens het aftappen van ambassades en alle internationale instanties, naar een tap op de telefoon van Merkel, en het zal alleen maar erger worden.

Ik ben benieuwd wat er de komende tijd nog gaat komen, Duitse instanties waarschuwen de afgelopen dagen de Amerikaanse overheid de beveiliging van hun gebouwen in Duitsland te verhogen omdat men burgerlijk geweld verwacht tijdens de komende onthullingen. Ik ben dan erg benieuwd wat er nog gaat komen...

Het zou op zich niet verkeerd zijn wanneer men ergens in Europa een Amerikaanse ambassade binnenste buiten keert, dan snappen ze eindelijk dat het menens is in plaats van het slappe gedoe van onze politici, en ondertussen gaan ze lekker verder en straks zelfs gewoon nog meer afluisteren, aftappen, hacken en stelen.

Zoals men het nu speelt (gewoon lekker verder gaan met het vrijhandelsakkoord, weer goede vriendjes spelen, geen enkele reactie en/of sanctie) gaat men gewoon lekker verder, en is het volgend jaar alsof er niets is gebeurt. Ondertussen kunnen wij straks nog niet naar het toilet zonder dat de NSA het door heeft.
Anoniem: 399807
@Brazos14 november 2013 11:22
Moslims weten doorgaans goed ambassades te vinden om te bekogelen. Misschien moeten we wat van hen leren.

Sommigen vinden dat gedrag erg of fout. Maar dat slappe gedoe van ons is misschien nog wel minder.
"Sommigen vinden dat gedrag erg of fout. Maar dat slappe gedoe van ons is misschien nog wel minder."

Het oordeel is snel gemaakt tegenwoordig, maar het geeft inderdaad wel een sterke boodschap af. Dat zal de eerste keer zijn, want ik zie echt alleen maar slappe kul uit Brussel komen.

De meerderheid heeft gestemd het Swift-verdrag op te zeggen, dat gebeurt alleen niet omdat dan eerst een hele procedure in gang moet worden gezet. Ik snap niet dat ze in Brussel niet door hebben wat voor modder- figuur ze dan eigenlijk slaan. Op deze manier neemt niemand die bureaucraten nog serieus straks.
De Amerikaanse Ambasade vinden is niet zo moeilijk hoor... Werk er op het moment tegenover :P

Maar da's niet een gebouwtje dat je "Zomaar even binnestebuiten keert" ik denk dat je 1 steen gooit en voordat deze een ruit raakt op de grond ligt :P

*doet nu snel de gordijnen dicht omdat de NSA meekijkt*
Maak je geen zorgen, betrokken partijen krijgen hun verdiende loon nog wel. Men zal oogsten wat men zaait. Moge het zeer zuur zijn.
Anoniem: 399807
@CoreIT14 november 2013 10:49
Dat hangt af van hoe jij en ik er op reageren.
Wat mij in dit gehele NSA gedoe wel enorm opvalt is de tandeloze reactie vanuit de EU. Er worden wat vragen gesteld in parlementen en hier en daar hoor je een opmerking, maar tot echte concrete acties tegen de USA komt het niet.

Als bekend zou worden dat een Europese geheime dienst de telefoon van Obama of Poetin zou afgetapt hebben dan mag je er echt gif op innemen dat dat tot een enorme rel zou leiden.

Het gaat er mij in deze echt niet om van "ik heb niets te verbergen", maar eerder om het feit dat de Amerikanen steeds maar weer met alles weg lijken te komen.
Ik denk dat er op de achtergrond / diplomaten etc. best wel flink gereageerd wordt cq. banden versoberen.
Dat is dus zo goed als niets. Beetje Ballen had Duitsland bijvoorbeeld getoond door de Ambasadeur van Amerika het land uit te zetten. Zou eigenlijk heel europe moeten doen, en een weekje geen zaken doen met Amerika. Sancties eisen in de Navo, mag Amerika Sancties tegen zichzelf weg Veto'en :D
Beste CBP en CBPL, er is niet altijd een inbraak nodig om onbehoorlijk aan masale hoeveelheden data te komen. Voorts wijs ik u er op dat het wegens de wetten in de USA zeer goed niet is op te sporen omdat de betrokkenen gedwongen worden om hun mond te houden. Het was gewoon al niet slim van het CBP en het CBPL om het zijn gang te laten gaan dat alle financiele gegevens van Europeanen in de USA werden bewaard/verwerkt. Heel erg niet slim. Maar u was gewaarschuwd, maar u wilde er nauwelijks een stokje voorsteken, zogenaamd omdat het niet zou kunnen of hoeven of omdat u te weinig capaciteit had etc etc etc. Nu is het domweg al te laat. Waarvoor dank namens een paar honderdmiljoen Europeanen.
Anoniem: 399807
@kodak14 november 2013 17:31
Ik ben een groot voorstander van een verhoging van het budget voor het CBP. Deze organisatie zou een miljard euro moeten krijgen voor haar werk, omdat zij aan de voorfront staan van het gevecht om privacy. En het is een zwaar ondergefundeerde club. Ze kunnen bijna niets onderzoeken wat jouw en mij persoonlijk raakt maar hebben alleen budget voor grote zaken.

Dus moeten ze kiezen.

Welke partij (hmpf) is voor het verhogen van hun budget?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee