Het Europees Parlement heeft ervoor gestemd om het Swift-verdrag met de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd op te schorten. De uitslag van de stemming is niet bindend, maar geeft wel een signaal richting de Verenigde Staten.
In het Europees Parlement heeft een meerderheid van 280 parlementariërs gestemd voor het voor onbepaalde tijd opschorten van het Swift-verdrag met de Verenigde Staten. Een minderheid van 254 stemde tegen, terwijl dertig Europarlementariërs zich onthielden van stemming.
Hoewel het gaat om een niet-bindend besluit van het Europarlement, is de stemming een duidelijk signaal aan de Europese Commissie om het bestaande Swift-verdrag met de VS voorlopig op te schorten. In het Swift-verdrag, dat momenteel een looptijd heeft tot 1 augustus 2015, is geregeld dat Amerikaanse inlichtingendiensten toegang hebben tot het Europese betalingssysteem Swift en daarmee betalingsgegevens van Europese burgers en bedrijven kunnen inzien.
Hoewel volgens het verdrag de VS de toegang tot Swift alleen mag gebruiken voor antiterrorisme-doeleinden, maakten de diverse onthullingen van klokkenluider Edward Snowden afgelopen maanden duidelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal Europese instellingen en bedrijven bespioneert. Binnen het Europees Parlement ontstond afgelopen maanden al steeds meer verzet tegen de NSA-spionage.
Deze week werd nog bekend dat de VS onder andere in Frankrijk en Nederland op grote schaal metagegevens van telefoontjes onderschept, terwijl ook Swift-systemen in datacenters in Zoetermeer en het Belgische Terhulpen door de NSA zouden zijn afgetapt. Daarmee zou de NSA de verdragsregels voor het opvragen van betalingsgegevens van Europeanen hebben kunnen omzeilen. Het Europarlement heeft aan zowel lidstaten als de Europese Commissie gevraagd hier onderzoek naar te doen.