De 29-jarige voormalig CIA-medewerker Edward Snowden is de bron achter de gelekte informatie over Prism en andere geheime aftapprojecten van de NSA. Dat heeft de Britse krant The Guardian zondag op verzoek van Snowden onthuld.
Vorige week werden via onder andere The Guardian tal van onthullingen gedaan over hoe de geheime diensten in de Verenigde Staten internetverkeer aftappen via het Prism-project. Ook werd bekend dat de Amerikaanse telco Verizon metadata moest doorspelen aan de overheid. Deze informatie is afkomstig van klokkenluider Edward Snowden, zo meldt The Guardian.
Snowden, een voormalig CIA-medewerker en 29 jaar oud, zou zelf hebben verzocht om zijn identiteit openbaar te maken. In een interview met de Britse krant zegt hij besloten te hebben om NSA-geheimen aan de media door te spelen omdat hij niet in een samenleving wil leven waarin alles wat iemand doet wordt vastgelegd. Volgens Snowden vernietigt de VS op dit moment met geheime programma's de online privacy en burgerrechten.
De klokkenluider verblijft momenteel in Hong Kong en heeft zijn vriendin en familie in de VS achtergelaten. Hij hoopt dat Hong Kong hem niet aan de VS zal uitleveren, en zou graag naar IJsland willen gaan omdat dit land belooft klokkenluiders vergaande bescherming te zullen bieden. De Amerikaan vreest echter de CIA en een mogelijke gevangenisstraf. Ook zouden de Chinese geheime dienst hem op kunnen pakken om hem uit te horen.
Hoewel hij klokkenluiders als Bradley Manning en Daniel Ellsberg zegt te bewonderen, claimt Snowden dat hij nauwkeurig heeft gekeken welke data hij in het publieke belang acht voor publicatie en welke niet. Daarbij zou hij met name, samen met journalisten, hebben gekeken of de informatie personen in gevaar zou kunnen brengen. Verder zegt hij zichzelf geen held te vinden en mede daarom zijn identiteit openbaar te hebben gemaakt. Snowden meent ook dat zijn onthullingen in zijn ogen tot nu toe voor voldoende ophef zorgen.
De 29-jarige Amerikaan wilde in 2003 voor het Amerikaanse leger in Irak vechten, maar kreeg uiteindelijk een baan bij de NSA als bewaker. Daarna kreeg hij een baan bij de CIA en omdat Snowden ervaring had met computers ging hij werken voor de CIA in it-beveiliging. Tijdens deze functie zou hij gaan twijfelen aan de rechtvaardigheid van het werk van de geheime diensten, al kreeg hij tijdens zijn werk op grote schaal toegang tot topgeheimen. In 2009 vertrok hij en begon hij namens het bedrijf Booz Allen Hamilton als contractor bij de NSA. Daar zou hij met eigen ogen hebben gezien hoe omvangrijk de Amerikaanse aftapprogramma's waren, waarna hij definitief zou hebben besloten om een aantal geheimen publiekelijk te maken.
Consultancyfirma Booz Allen Hamilton laat in een verklaring weten dat het 'geschokt' is over de mogelijke rol van Snowden bij het lekken van geheime overheidsinformatie. Hij zou de gedragsregels en de kernwaarden van het bedrijf ernstig hebben geschaad. Booz Allen Hammilton erkent dat Snowden voor hen werkt, al zou dat slechts enkele maanden zijn. Ook zegt de firma dat het volledig zal meewerken naar een onderzoek van de autoriteiten.