Peter Molyneux zoekt geld voor nieuwe god-game via crowdfunding

Peter Molyneux wil met zijn nieuwe bedrijf 22Cans een nieuwe god-game maken en probeert via Kickstarter geld te verkrijgen om de productie te bekostigen. Molyneux hoopt via de crowdfundingsite 450.000 pond op te halen voor de game, die voorlopig Project Godus gedoopt is.

Ook Peter Molyneux zoekt zijn heil bij Kickstarter, de populaire crowdfundingsite. Molyneux vertrok eerder dit jaar bij Microsoft, om met ontwikkelstudio 22Cans voor zichzelf te beginnen. Inmiddels is de iOS-game Curiosity, het eerste product van de studio, op de markt verschenen en Molyneux kijkt alweer vooruit. Hij wil een nieuwe god-game maken. Molyneux bedacht zelf de eerste game in het genre, met Populous uit 1989. Met Project Godus wil Molyneux een game maken waarin verschillende goden een rijk proberen te stichten en met elkaar concurreren.

450.000 pond moet genoeg zijn om met het team van 22Cans, dat bestaat uit 22 mensen, de game in 7 tot 9 maanden af te ronden, denkt Molyneux. De ontwikkeling van games duurt meestal langer en vergt grotere teams, stelt hij. Het is Molyneux echter niet enkel om het geld te doen; de inzameling geeft fans ook de kans om in een vroeg stadium al ideeën te uiten, die Molyneux hoopt te verwerken in de game.

Kickstarter is in de afgelopen maanden een succesvol middel gebleken om de ontwikkeling van games te bekostigen. Zo haalde Obsidian in oktober 3,9 miljoen dollar op voor de ontwikkeling van Project Eternity. Chris Roberts vestigde eerder deze maand zelfs een record door 6,2 miljoen op te halen via crowdfunding, al kwam dat geld niet allemaal binnen via Kickstarter.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Kickstarter-video van Project Godus

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

22-11-2012 • 09:37

71

Lees meer

Peter Molyneux kondigt Fable III aan
Peter Molyneux kondigt Fable III aan Nieuws van 19 augustus 2009
Peter Molyneux interview
Peter Molyneux interview Nieuws van 1 februari 1999
Gamespot over Peter Molyneux
Gamespot over Peter Molyneux Nieuws van 1 december 1998

Reacties (71)

71
69
55
3
0
3
Wijzig sortering
Molyneux denkt als star citizen het kan, dan kan ik het ook. Ben benieuwd of het hem ook lukt om zo een groot bedrag binnen te halen.
Wat ik me afvraag is hoe groot de capaciteit van de markt is voor kickstarter (computer) games. Wanneer komt het moment dat de klant wel wil, maar niet de financiële capaciteit heeft om nog mee te doen? Zeker de laatste paar maanden wordt je doodgegooid met KS project, don't get me wrong, ik vind een goed crowdfunding project fantastich. Maar wellicht dat er iets teveel mensen tegelijkertijd op de bandwagon springen...
De populariteit van crowdfunding is denk ik niet alleen te verklaren door het sympatieke imago. In de huidige economie is het bemachtigen van kapitaal een moeizaam proces. Aannemers richten cooperaties op en bedrijven die op zoek zijn naar investeringskapitaal praten direct met pensioenfondsen en bypassen daarmee de banken. Banken schuiven naar de achtergrond als standaard investeerder.

De grote game publishers zullen ook wel ieder dubbeltje omdraaien. In dit licht is crowdfunding misschien niet zozeer een keuze, maar ook een pure noodzaak.

Maar goed, als door de afwezigheid van investeringskapitaal uit de reguliere kanalen een heel mooi democratisch investeringsvehikel ontstaat dan is dat hartstikke mooi.

In antwoord op je vraag. Momenteel is die capaciteit nog behoorlijk eindig denk ik. Maar het mechanisme heeft nog wel flink potentieel om te groeien. Een niet alleen voor de funding van computergames.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 23:01]

Daarnaast sluit crowdfunding ook heel goed aan bij de lang gehoorde, maar niet begrepen wens van de gamer om toch wat minder mainstream en wat meer variatie op de markt te hebben.

De afgelopen jaren worden we vooral doodgegooid met big-budget first en third person zooi die meestal naast graphics eigenlijk helemaal niets nieuws onder de zon is en voor de PC gamer helemaal niet interessant want een console port. En meestal beperkt ook de polish op deze zgn. triple-A titels zich tot het grafische, gameplay en balancing staan ergens achteraan de lijst met prioriteiten.

Ik was laatst weer begonnen met Space Rangers 2. En toen was het opeens 6 uur 's ochtends... lang geleden dat ik dat heb gehad.

The good old days komen terug, met titels waar je je rustig een half jaar lang op kan stukbijten. Kan niet wachten.
Ik neem aan dat de behoefte aan leuke games vrij constant is. Het aanbod stijgt. Ik denk dat de consument een redelijk constant blijvende hoeveelheid financiele middelen ter beschikking heeft voor games. Het lijkt me dus een simpele rekensom; Per project zal er gemiddeld minder geld opgehaald worden, maar dat doet niets af aan het feit dat veel van dit soort succesvolle projecten "the winner takes it all" zijn. Het hangt dus steeds meer van de kwaliteit van het gepresenteerde idee af denk ik.

Daarnaast; laten we realistisch zijn: Het gaat voor 90% van de mensen om redelijk kleine bedragen. Meestal veel minder dan de kosten van een enkele game zoals gekocht in de winkel.
Inderdaad lijkt het crowdfunding principe behoorlijk hot te worden de laatste maanden.

Ergens is het ook wel goed dat creatieve geesten op deze manier niet aam banden worden gelegd door bestuurders die niets snappen van goeie spelconcepten.

Nu was Peter Molyneux vroeger erg briljant met zijn concepten. Nu hij een dagje ouder is, is de vraag of hij nog steeds zulke ingevingen heeft. De plaatjes die in dit film te zien zijn, lijken weer over een hoekig landschap te gaan. Terwijl ik "Populous: The Beginning" toch wel de beste van de reeks vond. (was ook de laatste)

Verder noemt hij in zijn filmpje niet "Magic Carpet" wat ik ook een briljante Bullfrog titel vond.
Wel Syndicate en Dungeon Keeper, maar dat zijn ook linea recta klassiekerstjes geworden.
Ik vertrouw hem niet.
We kunnen deze reactie nou wel leuk gaan downmodden met zijn allen.. maar hij heeft wel een punt, en zelfs Peter zelf geeft hem gelijk.. Molyneux heeft natuurlijk wel degelijk invloed gehad op de industrie, maar hoe vaak heeft hij de laatste tijd nou daadwerkelijk geleverd wat hij belooft?

Meneer belooft de hele wereld, honden die zo echt lijken dat je aan ze gehecht raakt en je in tranen brengen, games waar je ALLES kan doen wat je kunt bedenken. Maar naderhand is er altijd weer een reden waarom het niet gelukt zou zijn. Maar de volgende keer, dan gaan we iets beleven!

Ook ik vertrouw deze man niet.

@Rub3s: daar heb je dan wel gelijk in. Ik heb dan maar even een onderbouwing toegevoegd waar frankspijker het misschien mee eens is ;)

offtopic:
Leuk gedaan met die avatar zo.. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 13087 op 23 juli 2024 23:01]

Je hebt helemaal gelijk. En toch blijft het een interessante vent! Ik zou graag eens een bak koffie met hem willen drinken als creativelingen onder elkaar.
Het gaat om de onderbouwing. Als iemand geen gelijk heeft, maar het toch probeert te onderbouwen vind ik meer waard dan zo'n one-liner die provocatief probeert te zijn.

De woorden " Ik vertrouw hem niet." zijn zo ongelofelijk nietszeggend.

offtopic:
@Egrimm
Welke avatar? ik krijg gewoon altijd +3 }:O

[Reactie gewijzigd door Rub3s op 23 juli 2024 23:01]

Mijn geld krijgt ie ook niet.

Ik vond sowieso ook B&W nou niet het toonbeeld van solide programmeerwerk... wie wel?

De ideeen waren leuk, de uitwerking was maar matig. Trage, soms omslachtige gameplay...
En dan ga je er nog van uit dat er uiteindelijk wel een game uitkomt. Aangezien goede ideeën wel vaker in vaporware geresulteerd hebben en omdat Kickstarter nou niet echt een solide budget en voortgangsbewaking heeft kan het zomaar gebeuren dat er nooit iets uit een project komt.

Er hoeft natuurlijk geen sprake te zijn van kwade opzet maar de praktijk leert nu eenmaal dat veel jonge bedrijven bankroet gaan. Natuurlijk draait Molyneux al heel wat jaartjes mee maar wat ik me uit het verleden herinner was dat hij nog wel eens teruggefloten moest worden omdat hij anders eindeloos door was blijven fantaseren en het nooit tot een release gekomen was.
Ben het helemaal met je eens. Leuk dat er zo'n discussie is begonnen. :) Bedoel Egrimm eigenlijk maar ik begrijp dat een one-liner minder interessant was. Maar het is leuk om onderbouwde meningen van anderen te horen.

[Reactie gewijzigd door frankspijker op 23 juli 2024 23:01]

Helemaal gelijk.

Elke keer weer grootse beloftes, en elke keer weer een matig eindproduct (sinds het einde van Bullfrog dan)...
Peter Molyneux is een fantastische gamebedenker geweest. En dat is in de VVT (Voltooid Verleden Tijd). De man geniet zeker nog mijn respect voor wat hij in de jaren 90 voor de game-industrie heeft betekent. Maar hij heeft het niet meer in zich. Dus ik heb dan ook geen vertrouwen in zijn kickstarter.
Verduidelijk eens alsjeblieft met een voorbeeld? :p

Ik ken hem enkel van zijn talloze Fable-beloftes. Na Fable 3(bah) gaat hij veel moeite hebben, denk ik om gamers te overtuigen.
Nou Ik speel nog regelmatig een bullfrog game.
Denk aan:
- Populous
- Dungeon Keeper (ik kan mij die kuikentjes nog goed herinneren }> )
- Theme Hospital

Maar ik heb mij ook goed vermaakt met de hele Black & White Serie.
Ik vind in ieder geval dat hij voordat hij aan Fable begon echt gave games heeft bedacht!
Stuk voor stuk enorm goede games. Mocht het niet lukken met de crowdfunding voor een Godgame; laat hem dan in hemelsnaam (no phun intended) een remake van Theme Hospital maken. Daar ben zelfs ik bereid zonder verwachting 50 euro voor neer te leggen. Ik mis een beetje de humor en eenvoud van de games uit die tijd.
Anoniem: 28912 @Meekoh22 november 2012 12:09
Ik heb nooit een console gehad en ben altijd PC gamer geweest. Ik heb hier en daar natuurlijk wel over Fable gehoord en dat het niet altijd alle beloften waar maakten.

Maar waarom een creatief genie opeens op een platform moet gaan ontwikkelen dat allerlei beperkingen kent, (Weinig geheugen, trage processor, vreemde besturing) waar hij voor de rest 0,0 ervaring mee heeft en kennelijk ook niet goed in is blijft de vraag.

Lijkt mij echt zo'n "corporate" beslissing; gedaan door een of andere domme bobo in een pak.

Maar inderdaad, Black&White vond ik ook erg leuk! Deel 2 was nog beter want daar kon je makkelijker je dier op voeden.
Totaal offtopic:

http://keeper.lubie.org/index.php, kan je verder gaan waar de game stopt!!!
Oh, hij is nog steeds een goede bedenker. Het gaat mis bij het realiseren.
Inderdaad. Moest hij alles volledig kunnen maken zoals hij het wil zien, hij maakte keer op keer klassiekers. Spijtig genoeg kan de technologie niet volgen met zijn visie.
Of het is de manier waarop hij zijn visie overbrengt.
Hoe veel ik de oude spellen die die maakte ook waardeerde ik heb weinig vertrouwen in hem. Zo zegt hij na iedere Fable dat het volgende deel beter is terwijl over het algemeen het als slechter gezien wordt. Ook heeft hij bij Fable the Journey gewoon gelogen en gezegd dat het niet on rails is. Ik heb hier gewoon geen vertrouwen in.
Aan de andere kant is hij niet de enige die aan de game gaat werken. Zoals ze het op de kickstarter website presenteren zitten er mensen bij die aan games hebben gewerkt die ik in de vorige eeuw helemaal kapot heb gespeeld.

Zijn deze mensen hun creativiteit voorbij aangezien er geen games van de afgelopen jaren bij staan?
Of zijn deze mensen lamgeslagen in de grote companies en vinden ze nu hun creativiteit weer terug bij een kleine studio?

Ik hoop het laatste, maar ben bang voor het eerste.
ik heb enkel z'n godgames (populous, dungeon keeper, black&white) gespeeld en die hebben allemaal hun beloftes waargemaakt voor mij. Wat hij in andere genres gedaan heeft, interesseert me niet.

Als hij nu terug wil naar de goeie ouwe tijd van weleer en zich terug op zijn meest succesvolle genre wil storten, dan krijgt hij mijn vertrouwen voor de volle 100%
Ik geef geld op voorwaarde dat het ook voor Linux komt.
Goed idee, Android is steeds groter, als ze het daar voor maken hebben ze het grootste Linux-based OS te pakken.

Een server voor BSD zodat je zelf dingen kan hosten zou ook leuk zijn.

Tsja zolang ze maar 90% van de client-markt pakken minimaal (3 consoles + Windows), mogelijk wat "manage in afwezigheid" op je mobieltje, en de content goed is, zal het me een worst wezen welk OS het gebruikt, het kan zelfs helemaal Java zijn! Dat het wat kleiner is en mogelijk leert van dingen als Minecraft vind ik juist wel wat hebben, geen "Runs best on..." concept, hoewel ik denk dat je commercie nooit moet uitsluiten.
Naar mijn weten hebben andere Linux gebaseerde echter geen Dalvik virtual machine. Ik denk dat als het toch op Android draait het redelijk portable zal zijn, maar er moet alsnog een losse port voor non-Android komen. Gezien ik ook wel Android devices bezit zou Android support ook wel helpen in mijn oordeel, maar ik vind het op Mint te kunnen draaien alsnog een minimumeis. Mag van mij gerust desnoods java-based zijn. "Manage in afwezigheid" klinkt ook wel stoer.
Ik ben bezig met een hobbyprojectje die zowel op Linux\Windows en Android draait en de codebase is hetzelfde. De code zelf is 99% C++ (Qt) en ik heb enkel wat #ifdef'jes her en der (op 2 handen te tellen) en de dependencies verschillen iets: op Android gebruik ik OpenGL ES 2.0 en voor Linux\Windows 'gewoon' OGL. Dit laatste werkt voortreffelijk zolang je maar rekening houdt met het feit dat GLES een subset is van GL.
Voor de Android variant is ook een minimale hoeveelheid Java code nodig om de native library te laden. Het project is dus niet alleen crossplatform qua OS maar ook qua architectuur (ARM\x86).
Het enige wat ik nu hoef te doen is een andere buildconfig kiezen, bouwen en draaien.

edit: alleen voor de Android variant wordt dus de Java code gebruikt (JNI), voor gewoon Linux\Windows wordt alleen de C++ code gebruikt.

[Reactie gewijzigd door pauluss86 op 23 juli 2024 23:01]

Interessant project. Desalniettemin zal je voor Linux nog geen APK uitgeven voor overduidelijke redenen, en moet je als developer echt rekening houden, wat bij Molyneux nog steeds de vraag is. Ik hoop dat je de GUI optimaal krijgt. Optimaal voor touchscreen is vaak heel anders dan voor laptop of desktop.
GUI is in mijn geval niet heel problematisch omdat ik eigenlijk maar 1 control heb en dat is een fullscreen QGLwidget :)
Maar inderdaad, ik hou wel rekening met A\R en resolutie. Als ik meer controls ga toevoegen dan zal DPI ook belangrijk worden maar vooralsnog is dat niet het geval.
Ik wrap Qt's input events met een input class die eigen events genereert. Hierdoor wordt het makkelijker om onderscheid te maken tussen touch bediening en bv. muis, temeer omdat Qt voor beide dezelfde events genereert.
[offtopic] same here qua linux/windows :) benieuwd: gebruik je dan mingw32? of is je code zo compatible dat het onder zowel gcc als vc compileert?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24417 op 23 juli 2024 23:01]

Ik gebruik inderdaad mingw32 voor development vanuit Windows. Het crossplatform gebeuren heb ik eigenlijk geimplementeerd om niet steeds te hoeven deployen naar mijn toestel wat relatief veel tijd kost.
Onder linux gaat het via gcc (necessitas qt creator) inderdaad.
Het mooie van een VM is dat je alleen de VM hoeft te porten naar een ander systeem. Als iemand dus een fatsoenlijke Dalvik VM voor Linux of Windows maakt, moeten de spellen verder ook geen probleem meer zijn.
Valt allemaal in de praktijk tegen, helaas. Er zijn al diverse pogingen, maar om een of andere reden zijn geen van de pogingen tot nu toe echt heel geweldig. Ik weet niet waarom precies, misschien ook een beetje lack of interest? Verder zal de besturing sterk voor touch screens zijn aangepast wat het draaien van Androidware op je PC ook niet echt altijd ten goede zal komen. Een afzonderlijke Linux-versie is dus wel zeker een +.
Android is java-shit, linux niet bepaald. ofwel; als je een android game bouwt, draait die niet onder linux zonder android emu/sdk. kan wel, zie www.ubuntu.com/android

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 23:01]

Niet waar! Schrijf de code in C++ met een Java wrapper (alleen voor Android) en zorg ervoor dat de native code niet volledig afhankelijk is van de Java code. Zie mijn post hierboven.
Een server voor BSD zodat je zelf dingen kan hosten zou ook leuk zijn.
Als er een OS X versie uitkomt is dat een niet al te moeilijke stap lijkt me.
Het is kickstarter, dus waarschijnlijk kun je dat wel als feedback geven als mogelijk 'stretch goal'. Ik heb zelf geld gepledged voor Planetary Annihilation, en daar was Linux en Mac support een van de eerste dingen die gerealiseerd zou worden als ze meer dan de $900K zouden halen (uiteindelijk werd het $2 miljoen :P). De suggesties voor de stretch goals kwamen vooral van fans uit het forum dat ze opgezet hadden.
Je begrijpt dat het supporten daarvan een redelijke niche markt is.
Het probleem met Molyneux is dat hij altijd veel ideeën en plannen heeft, maar de helft haalt het niet naar het eind product of het is afgezwakt vanaf het originele idee. Dat gezegd maakt de man wel geniale spellen! Ik ben benieuwd wat het gaat worden.
De vraag is altijd waar de 'schuld' ligt bij het niet realiseren van dergelijke plannen, dat kan ook in een later stadium worden opgelegd door hoger management, investeerders of de publisher. Zo een kickstarter kan laten zien of zo een man/studio het zonder die 'negatieve' invloeden wel goed kan afleveren, zo heb ik het zelfde idee bij Project Eternity van Obsidian Entertainment.
Nee, het is meerdere malen ook uit interviews gebleken dat die man wel een heel goed denker en visionair is, maar dat het omzetten van die plannen in een product dat ook echt een goed gebalanceerde werkende game is hem veel moeite kost.

Dat zal niet veranderd zijn, de beste man is alleen maar een dagje ouder geworden.

Best opvallend, niet? Al die oude rotten gaan ineens op basis van crowdfunding hun mid-life crisis doorstaan.

Mijn advies: blijf kritisch :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 23:01]

tsja, a little too late wat mij betreft. Persoonlijk ben ik zo moe van alle kickstarters/crowdfund projecten. In het begin was het leuk, maar tegenwoordig doet iedere developer, ook al hebben ze al diverse studio's en of kapitaal. Kan me niet voorstellen dat Molyneux slecht geboert heeft.
Inderdaad, je merkt nu ineens dat eigenlijk grotere namen het medium gevonden hebben en er zich in mengen. Wat dan weer de kleintjes helemaal dreigt te verdringen. Het valt af te wachten hoe kwalijk die ontwikkeling gaat doorzetten...

(ik mag er niet aan denken ineens EA te zien verschijnen; ok we maken een nieuwe simcity, maar toon ons eerst maar eens dat er vraag naar is...)

Kickstarter beschouw ik ergens ook meer voor "nieuw" talent een kans te geven. Dat moeten ze absoluut behouden.
Ik zie kickstarter dan eerder als een platform dat tussenkomst van publishers tegenhoudt. Zie maar eens hoeveel old skool rpg's er ineens opstaan. Games waar gamers staan op te wachten, maar waar publishers geen geld durven in steken.

Het zijn de publishers die evolutie in games tegenhouden. Met kickstarter, no more!
Deed EA dat maar, dan hadden we ongetwijfeld een stuk minder van die ontzettende ruk-titels.
Altijd erg veel plezier gehad met Black & White. Ik heb zijn oudere games nooit gespeeld, maar ik kan dit idee alleen maar toejuichen. Pledge is dan ook meteen gedaan.

Mag hopen dat er tevens een Mac versie komt, anders heb ik er niet veel aan, maar zelfs het idee is me de pledge waard.

Vind het overigens leuk om te zien dat er zoveel partijen in de crowdfunding stappen. Ben benieuwd of dit in de loop van de jaren impact gaat hebben op de 'grote' partijen (Activision, EA, Blizzard etc.).
Ik denk dat er een grote kans is op die invloed op grote partijen, al is het maar een sneeuwvlokje aan invloed. Als dat ene vlokje maar genoeg beweging in touw brengt krijg je vroeg of laat vanzelf een sneeuwbal. Gezien wat voor gedoe er wel niet is omtrent andere games van kleine studio's, oa Minecraft, dan blijkt de markt op dit moment zeer interessant te zijn. Er is absoluut behoorlijk wat vraag naar dit soort dingen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 23:01]

9 maanden ontwikkeltijd en geschikt gemaakt voor Mobile devices. En een prijs rond de 20 euro. Dit neigt meer naar een indy game dan een volwaardige moderne versie ala Populous.
Het woord "indy" slaat op het "independent" zijn van de developer - die hebben geen verantwoordelijkheid af te leggen aan publishers en/of andere geldschieters. Meestal zijn dat kleinere games, maar dat is absoluut niet het criterium.
Anoniem: 384777 22 november 2012 09:58
Vroeger was deze meneer heer en meester maar tegenwoordig heb ik echt geen vertrouwen er meer in dat hij nog een goeie game op de markt kan zetten. Veel beloftes altijd..
Dit klinkt op zich als een heel leuk project. Het nadeel van Peter Molyneux is dat hij altijd heel veel ideeën heeft waarvan een groot deel de eindstreep niet haalt.

Toch ben ik wel benieuwd wat hij er dit keer van maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.